zondag 19 augustus 2012

Zazi roept je op (weer) radio te luisteren

Zazi: Turn me on (100)

In 2011 luisterden er in een gemiddelde week meer dan 13 miljoen Nederlanders van 10 jaar en ouder naar de radio. Dat is 1 miljoen meer dan tien jaar daarvoor. Niet eerder luisterden er zoveel mensen naar die goede oude radio, al dan niet via internet. Wellicht dat dit gegeven Gerry Arling en Rik Elstgeest, geïnspireerd heeft tot het schrijven van het nummer ‘Turn me on’, uitgevoerd door Zazi. Want ‘Turn me on’ gaat niet over lichamelijke opwinding, zoals onder andere bezongen door Kevin Lyttle (#2 in 2003), maar over het luisteren naar de radio: draai om die knop en luister (naar Zazi)!

Zazi bestaat uit Sabien Bosselaar (zang, accordeon, piano), Dafne Holtland (zang, piano, ukulele) en Margriet Planting (zang, cello, mandoline). Als Sabien en Dafne een schooltrip maken naar Parijs, ontmoeten ze Margriet die daar is voor modellenwerk. Kort daarna staan ze samen een Frans drinkliedje te zingen op de trappen van de Sacré-Coeur. Vervolgens ontwikkelen de dames een eigen stijl, waarbij bestaande liedjes een nieuw jasje krijgen.
Als ‘La gaîte’, dat vrolijkheid betekent, schrijven ze zich in voor ‘Concours de la Chanson van de Alliance Française’ en winnen dat. De jury, met onder andere Liesbeth List en Tonny Eyk, omschrijft het trio als: ‘Fris, vrolijk, met humor en bovendien uitstekende muzikanten.’ Voor het concours was zingen nog een liefhebberij, nu werd het een manier van leven en gaan ze naast Franse, ook Spaanse, Engelse en Nederlandse liedjes zingen.

Ze treden veel op, in binnen en buitenland, onder andere in Noorwegen (waar ze ook Noors zingen), Duitsland, Canada (op uitnodiging van Cirque du Soleil) en aan de westkust van Amerika. Een jaar na het winnen van het concours sluiten ze een platencontract en inmiddels zijn ze druk bezig met een heel album. Naast Arling en Elstgeest, levert ook Fay Lovski daar bijdragen voor. De mix van ‘Turn me on’ is gedaan door David Schreurs en Jan van Wieringen, de mannen achter het succes van Caro Emerald.

Van 19 tot en met 30 september doet Zazi een aantal optredens in bars, clubs en theaters van Whidbey island tot Los Angeles. Daarna gaan ze met het programma ‘Zazi speelt’, de Nederlandse theaters in, waarbij de radio ook een rol zal spelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten