zondag 19 augustus 2012

Olympische hits (slot)

In deze Single Top 100 staan vijf nummers die een link hebben met de Olympische zomerspelen van 2012. We hadden net al ‘Sky on fire’ van Handsome poets, dat door de NOS werd gebruikt aan het einde van ‘Londen late night’, de dagelijkse sportshow van Mart Smeets. Het nummer stamt uit mei 2012 en was nooit hoger gekomen dan de 87e plaats. Sinds het nummer door de NOS is gebruikt, ging het op herhaling op #25, steeg het vorige week naar de 2e plaats, waar het deze week blijft staan. Inmiddels hebben diverse radiostations het nummer ook (her) ontdekt, want de Olympische spelen liggen inmiddels een week achter ons.

Het tweede nummer is ‘One day / Reckoning song (Wankelmut remix)’, dat in de vijfde week van 15 naar #3 sprint. Het nummer werd door 3FM ook een tijdje gebruikt bij de samenvattingen van de prestaties van de Nederlandse atleten. Vanaf deze week moet het nummer het ook zonder de Spelen doen, maar daar komt dan wel een 3FM Megahit voor in de plaats. Het nummer vormt dan ook een serieuze bedreiging voor de #1 van Nick & Simon.

Naast bovenstaande nummers die indirect met de Spelen te maken hebben, zijn er ook twee nummers die een directe link daar mee hebben, buiten ‘Survival’, het officiële lied door Muse dat op herhaling gaat op #81.

Brits eerbetoon

Op zondag 12 augustus 2012 vond de sluitingsceremonie plaats, die vooral een eerbetoon was aan de Britse muziek. Tal van Britse artiesten traden op of er waren nummers van hen te horen. George Michael deed er twee: ‘Freedom’, een nummer uit de tijd van Wham! en ‘White light’ zijn nieuwste single. Als gevolg hiervan gaat ‘White light’, dat vier weken geleden even kwam kijken op #98, op herhaling op #6. Dankzij zijn optreden scoort hij sinds acht jaar weer een top 10-hit. Het is zelfs zestien jaar geleden dat hij zo hoog stond; in 1996 bereikte ‘Jesus to a child’ de 2e plaats.

Nadat ze al indruk had gemaakt met ‘Abide with me’ tijdens de openingsceremonie van de Spelen, deed Emeli Sandé dat opnieuw tijdens de sluitingsceremonie. Ze zong die avond twee keer het nummer ‘Read all about it’. De eerste keer kort aan het begin, later, halverwege de ceremonie, zong ze het nummer volledig. Ondertussen werden er beelden vertoond van sporters die geen medaille hadden behaald. In Nederland keken bijna 2,5 miljoen mensen naar de sluitingsceremonie, de openingsceremonie op vrijdag 28 juli trok 2,8 miljoen kijkers.

drie versies

‘Read all about it’ kent drie versies. De eerste is van de Britse rapper Professor Green, waarbij Sandé de zang voor haar rekening nam. Het nummer was de voorloper van zijn album ‘At your convenience’ uit 2011, en bereikte in oktober de eerste plaats van de Britse hitparade. Daarna nam Green het nummer op feat. Fink als ‘Read all about it (Part II)’ voor het Britse muziekblad Q. Ook Sandé maakte een nieuwe versie, nu in haar eentje’ en zette het als bonustrack op haar album ‘Our version of events’, met als titel ‘Read all about it (Part III)’. Die versie komt nu,dankzij het optreden vorig weekend, binnen op #35. Haar album sprint van 37 naar #8, de hoogste plaats in de 27 weken dat het genoteerd staat; de hoogste plaats was #9, op 18 februari 2012, de week van binnenkomst.

Britse hitlijsten

In de Britse hitlijsten laat de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen 2012, een diep spoor na. Halverwege de week waren de verkopen van het album ‘Our version of events’ van Emeli Sandé met meer dan 232% gestegen ten opzichte van de week daarvoor toen er 9119 stuks van werden verkocht. Aan het einde van de week stijgt het album dan ook terug naar de eerste plaats waar het begin dit jaar al drie weken doorbracht. In oktober komt er een nieuwe versie van het album met drie nieuwe nummers, een remix en haar versie van ‘Abide with me’, dat ze zong tijdens de openingsceremonie.

Van de nummers die tijdens de slotceremonie waren te horen, al dan niet uitgevoerd door de originele artiest, scoort Sandé ook hier het hoogst: ‘Read all about it (Part III)’ komt binnen op #3. Daarnaast zijn er noteringen voor:
#4 Elbow: One day like this (van #125)
#6 Kate Bush: Running up that hill
#15 George Michael: White light
#18 John Lennon: Imagine
#22 Muse: Survival (van #62)
#27 Taio Cruz: Dynamite
#32 One direction: What makes you beautiful (van #104)
#34 Ed Sheeran: Wish you were here
#38 Oasis: Wonderwall (van #196)
#42 Taio Cruz: Dynamite
#47 the Kinks: Waterloo sunset
#52 Take that: Rule the world
#55 the Who: Baba O’ Reilly (nog niet eerder genoteerd)
#58 Elbow: Open arms
#62 Fatboy slim: Right here right now
#68 Pink floyd: Wish you were here (nog niet eerder genoteerd)
#71 Professor Green feat. Emeli Sandé: Read all about it
#75 Fatboy slim: Rockafeller skank
#79 Jessie J: Price tag
#88 ELO: Mr. blue sky
#95 Spice girls: Spice up your life
#96 Annie Lennox: Little bird
#99 Madness: Our house

Geen opmerkingen:

Een reactie posten