vrijdag 28 juni 2013

Hitflits: eerste (zomer) #1-hit voor Avicii; debuutalbum Tom Odell binnen op #1

Het belooft een lekker zomers weekend te worden en wat past daar beter bij dan een nummer, dat nu al wordt bestempeld als een zomerhit? En we worden op onze wenken bediend, want de Zweedse Tim Bergling alias dj/producer Avicii komt met het nummer ‘Wake me up!’, dat in de tweede week stijgt van de achtste naar de eerste plaats van de allerlaatste Single Top 100. Het nummer is na ‘Bromance’ (als Tim Berg, #5 in 2010) en ‘Levels’ (#3 in 2011), zijn derde en grootste top 10-hit. Voor de vocalen vroeg hij de Amerikaanse zanger Aloe Blacc, bekend van ‘I need a dollar’ (#53 in 2010). Maar vreemd genoeg krijgt Blacc daar geen credit voor.

TOP 3

1  (8)   Avicii: Wake me up!
2  (2)   Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell: Blurred Lines
3  (3)   Maaike Ouboter: Dat ik je mis

‘Mijn liefde’ van Gerard Joling & Jandino zakt van de eerste naar de vijfde plaats.

Update van ‘Blurred lines’:
Het ziet er toch echt naar uit dat ‘Blurred lines’ ook in de Britse hitparade de eerste plaats moet inleveren. Op basis van de verkopen tot en met donderdag, heeft ‘I love it’ van Icona pop feat. Charli XCX, een voorsprong van 10.000 exemplaren en zal dan ook zondag de eerste plaats opeisen. ‘Blurred lines’ is daar met meer dan 800.000 exemplaren intussen de op een na bestverkochte single van 2013. #1 is nog altijd ‘Get lucky’ van Daft punk feat. Pharrell Williams, waarvan afgelopen donderdag het 1 miljoenste exemplaar werd verkocht. ‘Get lucky’ is de 136e in 60 jaar Britse hitstory.

eerste millionseller

Nile Rodgers, mede-componist en bassist op ‘Get lucky’ reageerde op het miljoenste exemplaar met: "The fact that ‘Get lucky’ has sold a million copies in the UK is one thing, but to do it in 69 days? I’m awestruck." Ondanks diverse grote hits in de 40-jarige carrière van Rogers, is ‘Get lucky’ zijn eerste millionseller.

update zondag 30 juni 2013:
‘I love it’ van Icona pop feat. Charli XCX is met 125.000 exemplaren de nieuwe #1 in de Britse hitparade. Toch gingen er van 'Blurred lines' nog zo'n 110.000 exemplaren over de (digitale) toonbank, voor de vijfde week meer dan 100.000. Het record is 13 weken van januari tot en met april 1998. Het totaal van 'Blurred lines' komt nu uit boven de 829.000 stuks!

Onze 15 eerste weeks noteringen op een rijtje:

#17 Leona: With a word
#57 Gavin DeGraw: Best I ever had
#59 Nick en Simon: Geluksmoment
#62 Arctic monkeys: Do I wanna know?
#70 Ancora: Vrij als de wind
#73 Stromae: Papaoutai
#77 Bakermat: Uitzicht
#81 Gerrie Holland: Ik voel me prima
#83 Rinus Werrens: Door de nacht
#88 the Wanted: Walks like Rihanna
#91 Lorde: Royals

#93 Chloe Agnew: Walking in the air

#94 Dennis Wiltink: Samen een

#96 B-brave: Treasure
#98 Byentl: Unbreakable hearts

Nog niet eerder startte een hit van Nick en Simon zo laag. Of is het stilte voor de storm en stijgt het nummer volgende week alsnog naar de eerste plaats?

ALBUMS

Na vijf weken moet Anouk haar eerste plaats afstaan met haar album ‘Sad singalong songs’. Aangezien Anouk singer-songwriters hoog heeft, zal ze het vast niet erg vinden dat ze van de eerste plaats wordt gegooid door de Britse zanger Tom Odell met zijn album ‘Long way down’. Het album verkoopt zo’n derde meer dan dat van Anouk. Zijn  single ‘Another love’, #6 in januari, ging drie weken geleden, in de aanloop naar zijn optreden op Pinkpop, op herhaling, en stijgt dankzij het optreden in de 29e week door van 57 naar #47.

Het ziet er naar uit dat niet alleen Nederland massaal voor het album van Tom Odell gaat, want ook de Britten mogen hem graag horen. De verwachting is dan ook dat het album ook daar dit weekend de eerste plaats zal halen. De voorsprong op de #2, ‘All the little lights’ van Passenger, is zo’n 14.000 exemplaren.

update zondag 30 juni 2013:
‘Long way down’ van Tom Odell is de nieuwe #1 in de Britse albumlijst. De voorsprong op de #2 is zo'n 50%, op 'Time' van Rod Stewart.

TOP 3

1 E.W. Tom Odell: Long way down
2  (1)   Anouk: Sad singalong songs
3  (2)   Caro Emerald: The shocking Miss Emerald

Het woord Pinkpop is al even gevallen en twee weken na het festival, staan er van de 17 vorige week, deze week toch nog zo’n 12 albums (exclusief het album van Tom Odell, dat toen nog niet uit was) van artiesten die daar optraden, genoteerd. Geen daarvan met veel winst overigens.

Het restant eerste weeks noteringen deze week:
#43 Rob Mostert: Go big or go home
#53 Empire of the sun: Ice on the dune,
#65 Fat Freddy’s drop: Blackbird, band uit Nieuw-Zeeland
#76 Mavis Staples: One true vine
#86 Gloria Estefan: The Dutch collection
#88 India.Arie: Songversation

Na het weekend zijn we er weer met een nieuwe Megaman. De volledige lijsten staan in de loop van de middag op Dutch Charts. En morgenmiddag krijg je op de nieuwssite van 3FM achtergronden bij de albumnoteringen.