vrijdag 13 mei 2022

Hitflits: WE eerste #1-album voor Arcade Fire; ‘De Diepte’ van S10 terug op de tweede plaats

Na 21 jaar en 5 studioalbums scoort het Canadese Arcade Fire met WE hun eerste #1-album in Nederland. Tot deze week was een tweede plaats het hoogst haalbare, in 2017 voor Everything Now. Arcade Fire is pas de tiende Canadese act dat de eerste plaats haalt in Nederland en WE het 27e album. Van die 27 albums neemt Céline Dion er 5 voor haar rekening.
Eind 2003 vond er een bandwisseling plaats: multi-instrumentalist Brendan Reed kreeg ruzie met Win Butler, één van de oprichters, en werd vervangen door Wil Butler, broer van Win Butler. In maart van dit jaar maakte Wil Butler (derde van links) bekend al eind 2021 de groep te hebben verlaten. Na bijna 20 jaar vond hij het tijd voor nieuwe dingen. Tijdens zijn tijd bij Arcade Fire, bracht hij drie soloalbums uit. Een vierde is in voorbereiding. op 28 september geeft Arcade Fire een concert in de Ziggo Dome in Amsterdam, zonder Wil Butler.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Arcade Fire: WE (72)             *** eerste week op #1 ***
2. (1)   Rammstein: Zeit (57), op 5,96%
3. EW  Jack Harlow: Come Home The Kids Miss You (0)
Dankzij de top 10-single ‘First Class’ (deze week op 11) scoort Jack Harlow ook een top 10-notering met zijn album Come Home The Kids Miss You. Dat is wel wat beter dan met That’s What They Say All dat eind 2020 niet hoger kwam dan de 38e plaats.
 
4. (3)   Ed Sheeran: Equals (14)
 
5. EW  Bad Bunny: Un Verano Sin Ti (0)
Na drie albums, waarvan Oasis met J. Balin het hoogst kwam (#17 in 2019), scoort rapper Bad Bunny (= de 28-jarige Benito Antonio Martínez Ocasio uit Puerto Rico) met Un Verano Sin Ti zijn eerste top 10-album. Un Verano Sin Ti, een album over liefde en weemoed, maakte hij met producer Marco Berrero alias MAG.

Uitzinnig blauw
 
Afgelopen week werd de EP Uitzinnig van Froukje opnieuw op vinyl uitgebracht, maar nu in een gelimiteerde oplage op blauw gekleurd vinyl, de zogenaamde ‘Concerto Exclusive’. Opnieuw levert dat de EP de eerste plaats op in de Vinyl 33, waar het op 21 maart ook al een weekje stond. In de Album Top 100 gaat de EP op herhaling op #14, volledig fysiek.
 
Het is een herhaling van zetten voor Froukje, want haar EP Licht En Donker stond vorig jaar ook twee keer op de eerste plaats van de Vinyl 33. Ook toen was de release op blauw gekleurd vinyl de aanleiding.
 
Gaan we over naar de andere nieuwe noteringen van deze week
Liefhebbers van de Canadese muzikant Neil Young komen deze week flink aan hun trekken. Niet minder dan drie van zijn albums krijgen een notering en allen volledig dankzij fysiek verkopen, want ze staan niet op Spotify. Alle drie zijn het live albums en vallen onder de ‘Official Bootleg Series’. Vorig jaar verscheen al Carnegie Hall 1970 (#21) en er zullen nog meer volgen.
#59 Citizen Kane Jr. Blues, New York City The Bottom Line May 16, 1974
#64 Live At The Los Angeles Music Center Dorothy Chandler Pavilion February 1, 1971
#78 Royce Hall, Saturday January 30, 1971, 8:30PM
 
#72 Boywithuke: Serotonin Dreams (0)
The masked singer. Zo staat Boywithuke, 19 jaar, afkomstig uit Massachusetts, bekend. Wie er achter deze act steekt met een masker op, is niet bekend. Op zijn vierde leerde hij piano, viool en gitaar spelen, voornamelijk klassiek, maar liet dat weer los. Tijdens het voortgezet onderwijs pakte hij de muziek weer op, en gebruikte het als een uitlaatklep.
Zijn jongere broer maande hem op TikTok te gaan. Dat bleek een goede zet, want inmiddels is hij zeer populair op TikTok. In 2021 bracht Boywithuke twee EP's, twee albums en twee losse singles uit, allemaal opgenomen in zijn slaapkamer, die op Spotify meer dan 300 miljoen keer zijn gestreamd. In april stond Boywithuke mét masker, in de Tolhuistuin in Amsterdam.

SINGLES
 
Afgelopen dinsdag heeft S10 tijdens de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival eindelijk haar  nummer aan een groot deel van Europa kunnen laten horen. En dat heeft indruk gemaakt. Ze is door naar de finale, die morgenavond wordt gehouden.
Natuurlijk was het weer spannend, pas bij de laatste (S-tiende) werd bekend dat Nederland ook dit jaar doorgaat. Wat de einduitslag ook wordt, voor ons heeft ze al lang gewonnen, toch?
 
Vorige week steeg ‘De Diepte’ van S10 terug de top 10 in, naar de negende plaats. Sinds dinsdag is het nummer veel gedownload en gestreamd en dat zorgt er voor dat het nummer doorstijgt naar de tweede plaats, waar het ook al op 12 maart binnenkwam. Een eerste plaats is dus nog mogelijk. S10 is als elfde finalist aan de beurt.

Het verzamelalbum Eurovision Song Contest - Turin 2022, stijgt terug naar de eerste plaats van de Compilation Top 30. Twee weken geleden stond het daar ook al even. Het album van dit jaar, is na de editie van 2019 (Tel Aviv), 2020 (A Tribute To The Artists And Songs) én 2021 (Rotterdam), het vierde  album in deze serie dat de eerste plaats bereikt.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Harry Styles: As It Was         *** zesde week op #1 ***
2. (9)   S10: De Diepte, op 1,43%
3. (3)   James Hype & Miggy Dela Rosa: Ferrari, op 3,55%
4. (2)   Kris Kross Amsterdam, Donnie & Tino Martin: Vanavond (Uit M’n Bol)
5. (4)   Antoon: Hallo
 
De 25-jarige Zoë Rachelle Tauran maakte in 2017 haar debuut met het nummer ‘Solo Bent’ van hiphopper Jonna Fraser, dat een weekje op #64 stond.
In 2012 deed Zoë Tauran mee aan Voice Kids en in 2014 haalde ze met de groep TP4Y (To Pretty 4 You) de finale van Holland’s Got Talent. Ze is actief op Instagram en TikTok, waar ze een mini duet heeft gedaan met S10. Na het gastoptreden in 2017 op ‘Solo Bent’ van Jonna Fraser, neemt ze op ‘Solo’ zelf de touwtjes in handen. Bilal Wahib is nu haar gast.
 
top 10 voor Roden
 
Zoë Tauran woont in Amsterdam, maar is geboren in het Drentse Roden, waarvan ze zegt dat het nog steeds ‘het mooiste dorp van Drenthe is’. Met ‘Solo Bent’ was ze in 2017 al de eerste zangeres, geboren in Roden, die een hit scoorde. Met ‘Solo’, binnen op de zesde plaats, is ze nu ook nog eens de eerste zangeres, geboren in Roden, met een top 10-hit op zak.

Resteren nog de andere eerste weeks noteringen van deze week. Hier komen ze.
#20 JoeyAK: Gabos
#38 Josylvio: Fever
#53 Sevn Alias & Lijpe: Iedereen Laag
#57 FMG: Boot
#79 Ed Sheeran feat. Lil Baby: 2Step
#83 Kendrick Lamar: The Heart Part 5
Track van het album Mr. Morale & The Big Steppers, dat vandaag is uitgekomen en kans maakt op een eerste plaats in de Album Top 100 volgende week.
 
#84 Marwa Loud feat. Moha K: Ghir Ntiya
De 25-jarige Marwa Outamghart, geboren in Straatsburg, is een Franse zangers die het rappen ontdekte. In 2018 stond haar album Loud elf weken genoteerd met als hoogste plaats #37. In 2019 bracht ze My Life uit en vorig jaar Again, beide albums die bij ons geen notering kregen.
‘Ghir Ntiya’ nam Marwa Loud op met Moha K, de 20 jarige Mohamed Ait El Kaid uit Agadir, Marokko. Met het nummer ‘Vroum Vroum’ stond hij in maart 2021 bovenaan de Franse hitparade. De clip van ‘Ghir Ntiya’ is inmiddels meer dan acht miljoen keer bekeken.
 
#88 Jack Harlow feat. Drake: Churchill Downs

#100 Tom Santa: Rainfall
Achter Tom Santa zit een producer uit Melbourne, Australië, die het nummer ‘Shackles (Praise You)’ van Mary Mary (#4 in 2000) gesampled heeft in ‘Rainfull’. Diverse keren is het nummer van Mary Mary al gecoverd, maar tot deze week zonder succes.



Overigens bevat ‘Shackles (Praise You)’ van Mary Mary ook een sample, van ‘Don't Look Any Further’ van Dennis Edwards feat. Siedah Garrett (#20 in 1987).