vrijdag 9 februari 2018

Hitflits: eerste #1-album voor Justin Timberlake; tweede #1-hit voor Josylvio

Met ‘4 Minutes’, samen met Madonna, stond hij in 2008 drie weken bovenaan de Single Top 100. Met het album The 20/20 Experience kwam hij in 2013 het dichtste bij een eerste plaats in de Album Top 100. En ook het album Synchronicity uit 1983 van zijn bandje *N Sync kwam niet verder dan de tweede plek.
De top van de albumlijst bleef dus onbereikbaar voor de Amerikaanse zanger Justin Timberlake. Tot deze week, want Man of the Woods, zijn vijfde studioalbum, is de nieuwe #1 in de Album Top 100. De titel Man of the Woods verwijst naar Silas, de zoon van Timberlake. Zowel zijn zoon Silas als zijn vrouw, actrice Jessica Biel, en zijn familie, vormden de inspiratie voor het album.

Heeft Man of the Woods in ons land meer dan 60% overwicht op de #2, ÷ (divide) van Ed Sheeran. In de Britse albumlijst is het bijna andersom. Daar staat de soundtrack van de musicalfilm The Greatest Showman voor de vijfde week bovenaan, met een overwicht van bijna 47%. Van de soundtrack gingen daar de afgelopen week 41.433 (inclusief 15.247 streams) over de (digitale) toonbanken. Man of the Woods van Justin Timberlake deed er slechts 19.302 stuks.

Op 15 juli geeft de entertainer een concert in de Ziggo Dome in Amsterdam en op 24 augustus in het Gelredome in Arnhem. Tot zondag konden houders van een American Express creditcard kaarten bestellen. Voor anderen start de verkoop aanstaande maandag om tien uur s’ochtends.

ALBUM TOP 5

1. EW  Justin Timberlake: Man of the Woods
2. (3)   Ed Sheeran: ÷ (divide) (op ruim 60%)
3. (4)   Lil’ Kleine: Alleen
4. (6)   Broederliefde: We Moeten Door
5. (8)   Frenna x Diquenza: We Don’t Stop

(nog) geen #1 voor Hitzone 84

Man of the Woods van Justin Timberlake verkoopt ruim meer dan twee keer het album  Divide van Ed Sheeran. In de Combi Album Top 100 blijft Ed Sheeran net onder het vezamelalbum Hitzone 84, dat in de eerste week altijd goed verkoopt, en dan hebben we het over een paar duizend exemplaren. Maar deze week komt het verzamelalbum bijna 1% tekort voor een eerste plaats. We kunnen dus wel stellen dat Man of the Woods terecht de nieuwe #1 is deze week. We zijn benieuwd wat er volgende week van overblijft.

vrije val voor Black Coffee

Black Coffee van Beth Hart & Joe Bonamassa, de #1 van vorige week, maakt in de tweede week een flinke val, naar de 21e plaats. Daarmee maakt het duo één van de grootste duikelingen vanaf de eerste plaats. De grootste val, 49 plaatsen, maakte op 7 januari 2012 Michael Bublé met zijn kerstalbum Christmas. De grootste val voor een gewoon album was op 13 mei 2017, The Source van Ayreon, dat in de tweede week naar de 39e plaats zakte.

Naast het album van Justin Timberlake op de eerste plaats, komen de volgende albums binnen:
#12 Original Soundtrack: Patser
#23 Simple Minds: Walk Between Worlds
#54 Rhye: Blood
#61 Rich Brian: Amen
#76 Clean Pete: Afblijven
#89 Roxy Music: Roxy Music (geremasterde versie van het debuutalbum uit 1972)
#96 Ruben Hein: Groundwork Rising

SINGLES

Net als de Album Top 100 heeft de Single Top 100 ook een  nieuwe aanvoerder. Na Boef vorige week met ‘Antwoord’ is dat deze week een andere Nederlandstalige hiphopper, Josylvio.  Na ‘Ride Or Die’, eind september,  scoort hij met ‘Catch Up’ zijn tweede #1-hit.


SINGLE TOP 5

1. EW  Josylvio: Catch Up
2. (4)   Dimitri Vegas & Like Mike x Quintino feat. Boef, Ronnie Flex, Ali B & I Am Aisha: Slow Down (op ruim 30%)
3. (2)   Bizzey feat. Kraantje Pappie, Chivv & Yung Felix: Ja!
4. (3)   Drake: God’s Plan
5. (1)   Boef: ANTWOORD

Over naar de andere eerste weeks noteringen van deze week:
#20 $Shirak feat. SBMG: Beng
#29 DJ Dylvn feat. Ronnie Flex & Jonna Fraser: Mijn Best
#41 the Weeknd & Kendrick Lamar: Pray For Me
#43 Jayh feat. Dopebwoy, Jonna Fraser & Zefanio: Fluister
#49 Zedd / Maren Morris / Grey: The Middle
#70 Ali B, Lijpe & ISMO: Niet Verwacht
#77 Migos: Stir Fry
#87 Sjaak & Sidney Samsoon feat. 3Robi: Boss Like That
#100 Justin Timberlake: Man of the Woods (track van het gelijknamiige #1-album)

Bubbling-Under

Net als vorige week kijken we naar de nummers die het nog niet gehaald hebben, maar nog (steeds) kans maken op een notering in de Single Top 100. In de Bubbling-Under, de wachtkamer, staan de volgende nummers te wachten op een notering. Tussen haakjes staat het aantal weken dat het nummer (al) wacht:
-          Gebroeders Rossig: Hallo Allemaal (De Luizemoeder) (2)
-          Tiësto, Gucci Mane & Sevenn: Boom (2)
-          Armin van Buuren feat. Conrad Sewell: Seks, Love & Water

(nog) geen hit voor de Luizenmoeder

Zoals je ziet staat ‘Hallo Allemaal (De Luizenmoeder)’ van de Gebroeders Rossig nog steeds in de Bubbling-Under. Het mist voldoende streams om binnen te komen. De kans dat het nummer nog een hit wordt, is erg klein, want dit weekend barst vooral onder de grote rivieren het Carnaval los en daarna zal de aandacht afnemen. Jammer dat André van Duin, die het nummer in De Wereld Draait Door zong, niet heeft opgenomen, want dan had het zeker een notering behaald.

Tot zover deze Hitflits. Later dit weekend melden we ons nog met een nieuwe Megaman.

zondag 4 februari 2018

Megaman bij week 5 – 4 februari 2018

Antwoord van Boef op #1

En verder in deze Megaman:
-          Film levert Belgische broers eerste top 10-hit op
-          Justin Timberlake helpt countryzanger aan eerste hit
-          Snollebollekes roept hulp in van 538-dj’s
-          James Arthur geeft zich bloot
-          Zonderling maakt Priegelhouse

In de Album Top 100 lukt het Beth Hart en Joe Bonamassa eindelijk om samen de eerste plaats te veroveren in de Album Top 100. Daarnaast zijn er nog elf andere nieuwe noteringen, waarover je alles leest in de Albumflitsen.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Antwoord van Boef op #1, maar van korte duur

#1 Boef: Antwoord
     *** eerste week op #1 ***

Eigenlijk verschilt de #1 van vorige week, niet veel van die van deze week. beide acts beginnen met een B, en beide zitten in de hiphop. Het enige verschil is dat Boef het in zijn eentje doet, en Bizzey met anderen. ‘Antwoord’ is voor Boef, na ‘Habiba’ (3x) en ‘Krantenwijk’ (5x) met Lil’ Kleine  en ‘Patsergedrag’ (4x) van Sevn Alias feat. Lil’ Kleine, allen in 2017, zijn vierde #1-notering. Zijn ‘Antwoord’ zal van korte duur zijn, want er dient zich alweer een andere hiphopper aan.

Film levert Belgische broers eerste top 10-hit op

#4 Dimitri Vegas & Like Mike x Quintino feat. Boef, Ronnie Flex, Ali B & I Am Aisha: Slow Down            *** hoogste eerste weeks ***

In één klap scoren de Belgische broers Dimitri Thivaios en Michael Thivaios, alias het dj-duo Dimitri Vegas & Like Mike met ‘Slow Down’ hun eerste top 10-hit, dat binnenkomt op de vierde plaats. Tot deze week was een 44e plaats het hoogst haalbare voor de broers. Die scoorden ze in 2014 met het nummer ‘Tremor (Sensation 2014 Anthem)’, waarbij ook Martin Garrix was betrokken.
De hoge binnenkomst van ‘Slow Down’ danken de broers mede aan Quintino feat. Boef, Ronnie Flex, Ali B & I Am Aisha, die ook aan het nummer meewerkten. Met zo’n stal aan hiphoppers moest het wel een grote hit worden.

Maar de belangrijkste reden voor de hoge notering, is dat ‘Slow Down’ in de Vlaams-Nederlandse misdaadfilm  ‘Patser’ zit. Op de Nederlandse première, afgelopen donderdag, trok de film al zo’n 10.000 bezoekers. In België, waar ‘Patser’ al voor het eerst op 24 januari was te zien, hebben  sindsdien al 100.000 mensen de film gezien.

‘Slow Down’ is de tweede hit uit ‘Patser’. In december stond ‘Obesitas’ door Alib & Mula B feat. Dopebwoy, het themanummer van de film, twee weken genoteerd: 58-83.

‘Patser’ is geregisseerd door het Belgische regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah, eerder verantwoordelijk voor ‘Image’ (2014) en ‘Black’ (2015) en binnenkort voor ‘Bad Boys II’. ‘Patser’  vertelt het min of meer waargebeurde verhaal van vier Marokkaanse jongeren (of patsers) in Antwerpen die verwikkeld raken in een mislukte drugsdeal. De grootste patser blijkt Ali B te zijn.

de andere hiphophits van deze week zijn:

#28 the Partysquad & Equalz: Lit

#46 Frenna & Diquenza feat. R2bees: Walk Away (international remix)

Het originele nummer ‘Walk Away’ staat op het album We Don’t Stop van Frenna & Diquenza (#3 in 2017), waarop ook SFB en Mugeez zijn te horen. ‘Walk Away (international remix)’ is toegevoegd aan het album van de twee. Daarop doet SFB niet meer mee, maar heeft  Mugeez, voluit Rashid Mugeez, zijn maatje Faisal Hakeem er bij gehaald. Samen noemen de Ghanezen  zich sinds 2007 R2bees.

#51 Murda feat. Lange, Djaga Djaga & Yung Felix: Gasolina

#94 Riffi: Yellah

#98 Migos feat. Drake: Walk It Talk It
Track van het album Culture II van Migos dat deze week binnenkomt op de tweede plaats.

#99 Kid de Blits feat. Jacin Trill: Gucci Bandana

Kid de Blits = Jasper Julian Fernandez Iglesias Elshof (Schiedam, 10 mei 1991). Hij maakte deel uit van het hiphopcollectief Lefensmannen, waar Ronnie Flex ook in zat. Op de Herman Brood Academie in Utrecht had Jasper les van Boaz van de Beatz. In 2016 bracht Jasper de EP Safehouse uit.

#73 MHD: Afro Trap, Part. 10 (Moula Gang)

Na ‘Afro Trap, Part. 7 (La Puissance)’ (#75) en ‘Afro Trap, Part. 8 (Never)’ (#74), bede in 2017, scoort de Franse rapper MHD nu een hit met ‘Afro Trap, Part. 10 (Moula Gang)’. ’Part 9’ hebben wij gemist, maar kwam in de Franse hitparade tot de 44e plaats.

Justin Timberlake helpt countryzanger aan eerste hit

#75 Justin Timberlake feat. Chris Stapleton: Say Something

Vorige week kenden we Justin Timberlake nog een gele kaart toe. Zijn nieuwe single ‘Filthy’ was al na twee weken verdwenen, met de standen 53-67. In weken was het de kleinste hit voor de man die voorheen de ene na de andere grote hit scoorde.
Maar Justin Timeberlake, die de Megaman wekelijks volgt en ons zelfs twittert, komt deze week met de opvolger ‘Say Something’ feat. Chris Stapleton. Behalve een Alarmschijf is het nummer redelijk ontvangen in den lande. Het nummer is, net als ‘Filthy’, afkomstig van het album Man Of The Woods, dat afgelopen vrijdag is uitgekomen en vrijdag hoog zal eindigen in de nieuwe Album Top 100.

countryzanger

‘Something’ is mede geschreven door de Amerikaanse countryzanger Chris Stapleton, die in eigen land al zes #1-hits scoorde in de countrylijsten. Daarnaast zijn meer dan 150 liedjes van hem opgenomen door anderen, waaronder Adele. Vorig jaar kregen twee albums van Stapleton een notering: From A Room: Volume 1 (#79) en From A Room: Volume 2 (#99). Voluit heet hij Christopher Alvin Stapleton, geboren in Lexington, Kentucky op 15 april 1978.

Snollebollekes roept hulp in van 538-dj’s

#89 Snollebollekes feat. Coen & Sander: Feest Waarvan Ik Morgen Niks Meer Weet

Dat streams ook voordelen bied, blijkt uit het kleine aantal Carnavalhits dat jaarlijks een notering krijgt in de Single Top 100. Voor 2013, de tijd dat downloads nog van grote betekenis waren voor een notering, werd de lijst overspoeld met feestnummers en werden er grote hits gescoord. Snollebollekes, een feestproject van cabaretier Rob Kemps en de dj’s Jurjen Gofers en Maurice Huismans, reikte in 2013 zelfs bijna tot de top 10 met ‘Vrouwkes’.

Sindsdien werden de hits kleiner, met een kleine opleving in 2015 met ‘Alaafrojack’ dat tot de zeventiende plaats kwam. Sindsdien kwam geen nummer meer van de Snollebollekes uit boven de vijftig. Dat zien we ook niet gebeuren met ‘Feest Waarvan Ik Morgen Niks Meer Weet’, waaraan 538-dj’s Coen Swijnenberg en Sander Lantinga meewerkten.

In de videoclip komen weerman Piet Paulusma, Simon (van Nick en Simon) en Kraantje Pappie langs. De opnames vonden plaats tijdens het jaarlijkse ‘Coen und Samder Fest’ en hun radiouitzending.

James Arthur geeft zich bloot

#91 James Arthur: Naked

‘Impossible’, zijn eerste single reikte bij ons in 2013 slechts tot de 61e plaats, Drie jaar later scoorde de Britse zanger James Arthur een #1-hit met ‘Say You Won’t Let Go’, dus hits scoren kan hij wel.

Je zou zeggen, als iemand als Max Martin (Backstreet Boys, Britney Spears, P!nk, Katy Perry, Taylor Swift, Adele) zich ermee bemoeit (Martin schreef mee aan de tekst van ‘Naked’), moet er op z’n minst een top 10-notering inzitten. Met de binnenkomst op #91 is er dus nog een lange weg te gaan voor ‘Naked’.

Zonderling maakt Priegelhouse

#100 Lost Frequencies & Zonderling: Crazy

Na ‘Reality’ (#5 in 2015), met Janieck van de Polder uit Noordwijk, kortweg Janieck, gaat Felix de Laet, ofwel het Belgische Lost Frequencies, opnieuw in zee met een Nederlander. Alleen is het er nu niet één, maar zijn het er twee: Martijn van Sonderen en Jaap de Vries, die zich Zonderling noemen, maar niet zijn!
De twee kennen elkaar via het Groningse trio Noisia, waarvan Martijn deel uitmaakt en Jaap  de manager is. Op een gegeven moment zijn ze samen gaan produceren onder de naam Zonderling. Hun muziek omschrijven ze als Priegelhouse, alle riedeltjes, geluidjes en laagjes die ze in hun muziek stoppen.

zwaailicht

Jaap de Vries komt uit het Drentse Zeijen, dat valt onder Tynaarlo. Jaap was altijd al op zijn zolderkamer bezig met muziek. Omdat hij een koptelefoon ophad, hoorde hij niet wanneer het eten klaar stond. Zijn ouders vertikten het om telkens naar boven te lopen, en dus monteerde zijn vader een zwaailicht op zijn kamer, dat beneden kon worden bedient. Het dj-virus nam bezit van Jaap toen hij in de Zeijer Jeugdsoos en de Vriezerbrug een dj aan het werk zag. Vanaf toen wilde hij niets anders meer.

Albumflitsen bij week 5 - 3 februari 2018

Afgelopen vrijdag (zie de Hitflitsknalde het album Black Coffee van Beth Hart & Joe Bonamassa binnen op de eerste plaats van de Album Top 100.

Helaas zal het album, net als Better Than Home in 2015 van Beth Hart, het niet langer dan één week volhouden bovenaan de Album Top 100. Er staat alweer een andere gegadigde te trappelen om, en dat zal voor het eerst zijn, de leiding over te nemen. Maar daarover volgende week meer. Nu eerst over naar de andere nieuwe noteringen van deze week in een nieuwe editie van de albumflitsen.

#2 Migos: Culture II
Al binnen een jaar komt het Amerikaanse hiphoptrio Migos, met de opvolger van Culture (#9 in 2017).  Daarbij is niet lang over de titel nagedacht: Culture II. Met een tweede plaats scoort het album zelfs nog beter. Aan het album werkten Cardi B, Nicki Minaj, Big Sean, Drake, Travis Scott, 2 Chainz, 21 Savage, Gucci Mane, Ty Dolla Sign en Post Malone mee.

#5 Frank Boeijen: Palermo
“Ik luister nooit naar Nederlandstalige muziek. De enige die ik kan hebben, zijn Herman van Veen en Spinvis”. Aldus Frank Boeijen in Trouw. Zelf heeft hij nooit overwogen om in het Engels te gaan schrijven, ‘want dan weet je niet wat je doet’.

Palermo, ‘veilige haven’ in het Italiaans, is in totaal zijn 27e notering (inclusief albums van de Frank Boeijen Groep, verzamel en live albums) en zijn twaalfde top 10-notering. Het album is een ode aan de liefde in de breedste betekenis en daarmee een statement tegen cynisme.
Twee jaar heeft Frank Boeijen aan Palermo, dat uiteen valt in twee delen, gewerkt. De tien nummers op de eerste cd zijn chronologisch geschreven en opgenomen in Praag met het City of Prague Philharmonic Orchestra. Daarna schreef hij de zeven nummers voor het tweede deel, dat gaat over de vergankelijkheid.

‘Niets Is Volmaakt’ is een nummer ter nagedachtenis aan vriend en muziekjournalist Geert Henderickx, die vorig jaar op 64-jarige leeftijd is overleden aan kanker. Het nummer is
de Nederlandstalige bewerking van ‘When The Deal Goes Down' van Bob Dylan, één van de  muzikale helden van Frank Boeijen. De twee cd’s zijn ook uitgebracht in boekvorm.

#21 Calexico: The Head That Keeps Us
Hits scoort het Ameirkaanse Calexico niet in ons land, maar de fans weten hun albums telkens hoog te waarderen. Ook het negende album The Head That Keeps Us scoort met een 21e plek goed.

#30 Nils Frahm: All Melody
Howel de Duitse muzikant Nils Frahm, van origine pianist, al sinds 2005 albums uitbrengt, brak hij pas in 2014 door met Spaces (#92). Het jaar daarop verscheen de compilatie LateNightTales (#15) en nu is er All Melody, dat binnenkomt op de dertigste plaats.

#41 Machine Head: Catharsis
Na vier jaar is er weer een album van de Amerikaanse heavy metal bamd Machine Head. Catharsis, het negende studioalbum, is het eerste sinds Bloodstone & Diamonds (#38 in 2014).

#52 Rambo: Turk Van Het Jaar
Op Turk Van Het Jaar, de debuut EP van Rambo, staan tien nummers. Op twee daarvan werkt hij samen met Murda, Hef, Lijpe en Aryan Parsa. Nystrovin en Monsif namen de productie voor hun rekening. Ramobo groeide net als Boef op in Alkmaar.

#56 Craig David: This Time Is Now
Na een stilte van zes jaar, bracht de Britse muzikant Criag David in 2016 het album Following My Intuïtion uit, dat tot de 62e plaats kwam. Met This Time Is Now wachtte hij niet weer zes jaar, want het ligt al twee jaar later in de (digitale) schappen. Op het album, zijn zevende, krijgt hij hulp van onder andere JP Cooper en Bastille.

#78 Sandy Coast: Subject Of My Thoughts
Op 9 november 2017 overleed Hans Vermeulen in Ko Samui, Thailand op 70-jarige leeftijd. Vermeulen was de man achter het succes van onder andere Anita Meyer (‘The Alternative Way’, haar eerste single belandde in 1976 op de eerste plaats), die zangeres was bij zijn Rainbow Train.

Vermeulen, geboren in Voorburg, begon in 1961 als zanger/gitarist in de Haagse band the Sandy Coast. Tussen 1965 – 1971 scoorde de band hits als ‘I See Your Face Again’ en ‘True Love That’s A Wonder’. Daanra ging Vermeulen zich toeleggen op het ontdekken en produceren van andere artiesten, zoals Margriet Eshuijs, Ruth Jacott  en de eerder genoemde Anita Meijer.

Begin jaren tachtig maakte the Sandy Coast een comeback en scoorde in 1981 met ‘The Eyes of Jenny’ een top 15-hit. In 1988 viel het doek definitief voor de groep.

Solo scoorde Vermeulen nog enkele hits, waaronder ‘Teygo Makandra’ (#27 in 1990) met Ruth Jacott. Toch ging het bergafwaarts met zijn carrière (belastingschuld) en huwelijkse problemen. Nadat er regelingen waren getroffen, vertrok hij in 1994, met slechts 110,00 gulden op pad, maar schuldenvrij, naar Thailand. Daar hertrouwde hij met de Thaise zangeres Jariya Chatsuwan en heeft hij nog ruim twaalf jaar een mooi leven geleid.
Subject Of My Thoughts is een box met albums van the Sandy Coast, maar ook met nummers uit zijn solocarrière.

#88 Steve Hackett: Wuthering Nights: Live In Birmingham
Op 1 mei 2017 gaf de Brit Steve Hackett, voormalig gitarist bij Genesis, een concert in de Symphony Hall in Birmingham. Het optreden was er eentje ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van het album Wind & Wuthering (#15 in 1977), het laatste dat hij maakte met Genesis. Dat optreden is vastgelegd in audio (3 cd’s) en video (1 DVD).

#91 Khruangbin: Con Todo El Mundo
Khruangbin is een trio uit Texas, met Laura Lee op bas, Mark Speer op gitaar en Donald "DJ" Johnson op drums. Na hun debuutalbum The Universe Smiles Upon You uit 2015, met Thaise funk uit de jaren ’60, speelt het trio op Con Todo El Mundo muziek uit India en het Midden-Oosten, met name de rock uit Iran.

#96 Ray Fuego: Zwart
Volgens Ray Fuego hebben artiesten een voorbeeldfunctie. Ray: “Alle kids luisteren nu Nederlandse hiphop. Voor de guys die nu groot zijn is het bijna gevaarlijk om zichzelf uit te spreken, maar uiteindelijk snap ik niet wat het uitmaakt. Ik zeg gewoon waar ik aan denk. Ook al kost dat me geld of fans. I don’t give a fuck. Geld gaat je niet gelukkig maken en verlamt alleen maar.”

Rayvel Pieternella, de echte naam van Ray Fuego, was al op de basisschool bezig met poëzie, rijm en rap. Serieus werd het nadat hij, op aandringen van zijn zus, zijn rapteksten naar een hoger niveau tilde. Vervolgens maakte hij deel uit van verschillende rapgroepjes. Met anderen vormde hij de groep Yungkumodo, waaruit het huidige multidisciplinaire collectief SMIB  (het omgekeerde van Bims, de Bijlmer in Amsterdam) is voortgekomen.

Een jaar geleden stond Yung Nnelg, rapper bij SMIB een weekje op de 69e plaats met zijn EP Contra. Deze week doet frontman Ray Fuego een gooi naar eeuwige roem met het project  Zwart, dat een vervolg is op de EP Wit, die eind december verscheen. De naam Zwart heeft hij een aantal keren veranderd en tot drie keer zijn alle tracks bijna weggegooid.