vrijdag 22 februari 2013

Hitflits: eerste #1 voor One direction én Nick Cave & the bad seeds

Nog voordat het nummer de eerste plaats bereikt van de Britse hitparade (aanstaande zondag), staat het al bij ons bovenaan: ‘One way or another (teenage kicks)’ van One direction. De vijf Britse jongens scoren hiermee in ons land hun vijfde en grootste hit. Het nummer is een mashup van 'One way or another' van Blondie en 'Teenage kicks' van the Undertones, beide geen hit in ons land. De nummers zijn nu speciaal opgenomen voor Comic Relief, een Britse instantie dat geld inzamelt voor kinderen in Groot-Brittannië. Al eerder leverde Comic relief een #1-hit op: ‘Living doll’ van Cliff Richard & the Young ones in 1986). Meer over de hits die Comic relief opleverde, in de nieuwe Megaman.

TOP 3

  1. E.W.   One direction: One way or another (teenage kicks)
  2. (2)       P!nk feat. Nate Ruess: Just give me a reason
  3. (5)       Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz: Thrift shop

‘Hoop, liefde en vertrouwen’ van Jan Smit keldert in de tweede week van de eerste naar de zevende plaats. Het nummer is niet de vijfde maar zeker zevende ode aan een persoon. Ook daar meer over in de nieuwe Megaman.

Nieuw bij de bovenste tien zijn:
#5 (16) Baauer: Harlem shake
#6 (13) Rihanna feat. Mikky Ekko: Stay

YouTube-hit nu al #1 in Amerika

In de Amerikaanse Billboard Hot 100 van zaterdag 3 maart 2013, komt ‘Harlem shake’ van Baauer op #1 binnen. Niet dat het nummer zoveel te horen is op de Amerikaanse radiostations (112 keer) of zoveel is gedownload (262.000 keer goed voor een top 15-positie). Nee de #1-positie is geheel te  danken aan een nieuw element dat vanaf deze week is toegevoegd aan de samenstelling: het aantal keren dat een videoclip op YouTube is bekeken. Alle versies samen van ‘Harlem shuffle’ stond de teller vorige week op 103 miljoen. ‘Harlem shuffle’ is nog maar het 21e nummer van 1023 #1-hits, dat vanuit het niets binnenkomt op de eerste plaats van de Hot 100.

Dus wat Psy met meer dan 1 miljard views van ‘Gangnam style’ niet lukte, #1 komen, lukt Baauer nu wel. Psy was net te vroeg met z’n hit of heeft juist de nieuwe regels versneld.

Volgende week donderdag, 28 februari 2013, komt Baaer naar Nijmegen, voor een optreden in poppodium Doornroosje. Een kaartje kost € 15,--! Zo goedkoop krijg je hem nooit meer te zien!

Dankzij een #1-positie in de Britse hitparade afgelopen zondag en alle aandacht daaromheen, stijgt ‘I could be the one’ van Avicii feat. Nicky Romero van 29 naar #20 en is nog 5 plaatsen verwijderd van de hoogste notering twee weken geleden: #15.

Voice kids – de finale

Een week geleden alweer was de finale van de tweede editie van The voice kids. Winnares werd de 14-jarige Laura van Kaam, die haar auditieliedje ‘I’ll will always love you’ ziet stijgen van de achttiende naar de veertiende plaats. Nieuw deze week zijn de zes finaleliedjes, met achter de komma de originele uitvoerende artiest. Eerst de drie die het eerste deel van de finale overleefden:
#19 Laura van Kaam: Edge of glory, Lady Gaga (#9 in 2011)
#42 Irene Dings: I wanna dance with somebody, Whitney Houston (volledige titel: ‘I wanna dance with somebody (who loves me))’, #1 in 1987. Ook nog door DJ Alive & Kicken (#54 in 2002)
#51 Jurre Otto: Misery, Maroon 5 (#32 in 2010)

En dan de drie afvallers:
#57 Silvana Pleisier: Diamonds, Rihanna (#4 in 2012)
#58 Jesse Parson: Angels, Robbie Williams (#14 in 1998)
#66 Joep Reijen: Come together, Kane (#12 in 2012)
In totaal staan er 21 liedjes uit de tweede editie van The voice kids in de Single Top 100.

Fabiënne Bergmans, winnares van de eerste editie, presenteerde tijdens de finale haar nieuwe single, ‘It’s that moment’, en red het net niet. Het nummer staat in de wachtkamer, de Bubbling Under Top 100, op #104.

Maandag was slechts de radiopremière van ‘Tangled up’, de langverwachte single van Caro Emerald. Pas op woensdagmiddag ging het nummer in de verkoop en de notering op #71 is dan ook slechts op basis van ruim één dag. Vanochtend was Caro te gast bij Giel en liet ze nog een nummer van haar nieuwe album ‘The shocking Miss Emerald’ horen: ‘Liquid lunch’. Vanavond staat ze in De Wereld Draait Door en brengt ze ‘Tangled up’, dat komende week de 1000e Megahit is op 3FM. ‘Back it up’, haar allereerste single, kreeg in 2009 ook al de steun van de 3FM dj’s en was Megahit #829.

Het restant eerste weeks noteringen:
#22 Sharon Doorson: High on your love
#46 Freshkid: Lay low, uit de nieuwe talentenjacht The next pop talent van SBS6
#68 YS feat. Rasskulz & Alexx: Nacht
#81 Mike & Colin: Altijd met je varen
#86 the Script: If you could see me now
#88 Ferry Doedens: Hoger en verder
#90 Ornette: Crazy (Nòze remix), uit de Valentijnaflevering van GTST
#92 Drake: Started from the bottom
#100 Rigby: Earth meets water

ALBUMS

TOP 3

1. E.W. Nick Cave & the Bad seeds: Push the sky away
2 (36)  Daniël Lohues: Ericana [NL], hoogste notering voor Lohues
3. (-1)  Sandra van Nieuwland: And more [NL]

Nederland eerste

Vorige week verraste Nick Cave & The bad seeds al met de single ‘We no who ‘u’ r’ (deze week gestegen van 85 naar #69). Deze week is de verrassing nog groter, want na twaalf noteringen met #7 als hoogste plaats voor ‘Abattoir blues / The lyre of Orpheus’ in 2004, scoort het Australische gezelschap deze week hun eerste #1-notering met ‘Push the sky away’. Het is niet zomaar een nieuwe #1, deze heeft een overwicht van meer dan een derde op ‘Ericana’ van Daniël Lohues. Nederland is het eerste land waar een album van Nick Cave & The bad seeds de eerste plaats haalt.
Daarnaast is Nick Cave & the bad seeds de eerste Australische groep met een #1-album in Nederland sinds ‘One night only’ van the Bee Gees in 1999. De broers zijn geboren op het Britse eiland Man, maar emigreerden in 1958 naar Australië, waar hun muzikale carrière begon. In 1967 keerden ze terug naar Groot-Brittannië.

Alvorens we overgaan naar de andere nieuwkomers van deze week, even een felicitatie aan het adres van Daniël Lohues. ‘Ericana’, zijn zevende soloalbum stijgt in de tweede week van 36 naar #2. Daarmee is het zijn hoogste genoteerde album. Tot deze week was dat ‘Gunder’, dat vorig jaar maart de derde plaats bereikte. Volgende album #1 Daniël?

De andere eerste weeks noteringen:
#6 Gary Clark Jr.: Blak and blu, derde album van 29-jarige Amerikaanse zanger/acteur

#11 Jan Keizer & Anny Schilder: The two of us, opvolger van ‘Together again’ (#5 in 2010 én goud)

#24 Emeli Sandé: Live at the Royal Albert Hall
Na het succes van haar debuutalbum ‘Our version of events’ (wereldwijd #1 in 2012 en afgelopen woensdag bekroond met een Brit-Award voor beste album), komt Emily Sandé met een registratie van het concert dat ze op 11 november 2012 gaf in de Royal Albert Hall in Londen. Naast de bekende nummers van haar debuutalbum, staan op de DVD twee nieuwe nummers: ‘Enough’ en ‘Pluto’

#30 Bertolf Lentink (rechts op de foto) en Kasper van Kooten: Harde noten
Zanger Bertolf Lentink stopte in november met zingen om zich te richten op andere projecten. Het eerste project is ‘Harde noten’, een muzikaal theaterprogramma met drummer en theatermaker Kasper van Kooten onder de naam Harde noten. Afgelopen dinsdag was de première in de Kleine Komedie in Amsterdam.

#64 Jamie Lidell: Jamie Lidell, vijfde studioalbum geproduceerd door Lidell zelf

#84 Pignose willy’s: Who do you love, duo uit Haarlem bestaande uit Joost Varkevisser (orgel, gitaar, zang) en Pieter Kamp (mondorgel) dat bluesmuziek brengt. De naam is geïnspireerd op de Pignose amp, een legendarische mondharmonicaversterker, die ze zelf gebruiken.

#91 Neal Morse: Momentum – live, Amerikaanse Multi-instrumentalist met live versie van album ‘Momentum’ uit 2012 (#51)

#97 Kristóf Baráti & Klára Würtz: Complete violin sonatas, Hongaarse violist en pianiste spelen tien sonates van Ludwig von Beethoven

Achtergronden bij de albums staan iedere zaterdagmiddag op de nieuwssite van 3FM. De volledige hitlijsten staan op Dutch Charts. En na het weekend is er weer een nieuwe Megaman

zondag 17 februari 2013

Megaman bij week 7 – 16 februari 2013

In deze Megaman brengt Jan Smit voor de vijfde keer een ode, scoort Danny de Munk een dubbelhit, haalt Rihanna onbekende zanger voor het voetlicht, loopt een interdansje uit op een rage, heeft weer een Nederlandse dj succes in de Britse hitparade en maakt Justin Timberlake excuses. Dat en meer over eerste weeks en/of bijzondere noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Achtergronden bij de albumnoteringen vind je in de Hitflits en op de nieuwssite van 3FM.
Volg ons op Twitter en je mist niets meer.

Jan Smit brengt voor de vijfde keer een ode

Jan Smit: Hoop. liefde en vertrouwen (1)  *** hoogste eerste weeks ***

De ene zanger scoort een #1-hit dankzij een schaatsactie: Gerard Joling met ‘De nacht voorbij’. De ander brengt een cd-single uit met allerlei extraatjes en reist stad en land af om zijn singletje te signeren bij filialen van de MediaMarkt: Jan Smit met ‘Hoop. liefde en vertrouwen’.

Je kunt deze praktijken afkeuren, maar het zijn legale verkopen en vallen, mits aangekondigd, geheel binnen de regels. Alleen hadden de heren het niet gered zonder deze acties. ‘Hoop. Liefde en vertrouwen’ komt binnen op de vierde plaats van de Download Top 50, dus de fysieke cd-single gaf weer de doorslag. Overigens is de eerste plaats maar voor één week, want de komende week doet Jan geen instores meer. De nieuwe #1 zou wel eens een oude bekende kunnen zijn. Wie? Luister maandag naar Giel en kijk vrijdagavond naar De Wereld Draait Door!

‘Hoop. liefde en vertrouwen’ is de achttiende #1-hit van Jan Smit en is opnieuw een ode aan een persoon. Eerder zong Jan al voor:
-  zijn oma: Ik zing dit lied voor jou alleen (1997)
-  Yolanthe Cabau van Kasbergen, zijn toenmalige vriendin: Dan volg je haar benen gekoppeld aan ‘Calypso’ (2007)
-   Emma, zijn dochter: Niemand zo trots als wij (2011)
-  Liza, zijn vrouw: Hou je dan nog steeds van mij (2011)
En nu voor zijn stiefdochter Fem, die op 24 januari 5 jaar werd: ‘Hoop. liefde en vertrouwen’

voor Fem

Jan: “Fem is een geweldige meid en een heel lieve zus voor onze Emma. Ze zijn stapelgek op elkaar. Veel mensen weten niet – en dat neem ik ze ook niet kwalijk – dat wij thuis met z’n vieren zijn. En dat ik minstens net zo trots ben op Fem als op haar kleine zus Emma. Daarom schreef ik dit nummer voor haar. Fem vindt het natuurlijk erg mooi en ook heel speciaal dat het over haar gaat.”

buitenland

Wij zijn benieuwd hoe deze nummers in een andere taal klinken, want Jan komt met een Duitstalig album (‘Ich bin da’) én een Engelstalig album. Het Duitstalige album komt 15 maart uit in Duitsland en zal door zijn vele Nederlandse fans hier heen gehaald worden. Het Engelstalige album hoopt Jan nog dit jaar uit te brengen.

Marco Borsato ingehaald

Met zijn achttiende #1-hit haalt Jan Smit de man in die altijd meer #1-hits scoorde: Marco Borsato. Eigenlijk scoorden ze beide nog eentje, ‘Als je iets kan doen’ van Artiesten voor Azië in 2005, maar dat was een nummer voor een goed doel (slachtoffers van de tsunami in Azië) en maakten ze niet onder hun eigen naam. ‘One thousand voices’ van The voice of Holland tellen we wel mee bij de #1-hits van Marco Borsato, die nu weer aan zet is.

Dubbelhit voor Danny de Munk

Danny de Munk: Tuig van de richel (7)

Hij was in de zevende hemel, want zijn nummer ‘Tuig van de richel’ voerde eventjes de iTunes Top 200 aan. Danny: “Dit is echt een ongelofelijke erkenning”. Via Twitter had hij zijn fans opgeroepen het nummer veelvuldig te gaan downloaden en dat resulteert uiteindelijk in een zevende plaats in de Single Top 100. Want een dag #1 staan bovenaan de iTuneslijst betekent nog niet dat je dan ook #1 komt in de weeklijst. 
Danny de Munk zong het nummer in het TROS-programma Ali B. op volle toeren waarin een rapper en een zanger van het levenslied met elkaars nummer aan de gang gaan. Danny ging samen met  producer Eric van Tijn aan de slag met ‘Tuig van de richel’, vorig jaar de debuutsingle van Lil' Kleine, die het had opgenomen met Faberyayo van de Jeugd van Tegenwoordig. Het enige wat in tact bleef waren de woorden ‘roken, drinken, vechten, stelen’. Volgens Kleine heeft Danny ‘zijn nummer van zilver in goud veranderd’.

Danny: “Het was eerst helemaal niet de bedoeling om ‘Tuig van de richel’ uit te brengen. Maar we kregen er zo ontzettend veel vraag naar dat we snel wat koppen bij elkaar gestoken hebben om het te regelen.” Het levert Danny zijn zevende top 10-notering op, de eerste sinds ‘Kontje’ (#4 in 2010).

Lil’ Kleine feat. Danny de Munk: Zo verdomd alleen (73)

Lil’ Kleine ging met ‘Ik voel me zo verdomd alleen', de debuutsingle van Danny én de best verkochte single van 1984. Samen met Ali B. en Brownie Dutch maakten ze er ‘Zo verdomd alleen’ van. Na de uitzending doken ze samen met Danny de studio in, waardoor Danny ook een credit krijgt, en in één week een dubbelhit scoort.

Ciske de Rat 2013

Lil Kleine, echte naam Jorik Scholten, een ras Amsterdammer, mag dan nog maar 17 jaar zijn, op zijn zesde begon hij met Lange Frans aan een heel album, dat op zijn tiende af was. Zijn grote wens is muziek te maken in de richting van André Hazes en Ciske de Rat. Komt dat even mooi uit dat Kleine het nummer van Danny de Munk, dat komt uit ‘Ciske de Rat’, onderhanden mocht nemen.

Ali B op volle toeren leverde eerder de volgende hits op:
-          Keizer feat. Ali B.: Troubadour 2011 (#50 in 2011)
-          Dennie Christian: Ik ben niet meer van jou … uit elkaar (#12)
-          Ali B. Yes-R, Brownie Dutch: Rosamunde 2011 (#7 in 2011)

Rihanna haalt onbekende zanger voor het voetlicht

Rihanna feat. Mikky Ekko: Stay (13)

Voor ‘Stay’, de 31e notering van Rihanna, ging de zangeres niet alleen uit de kleren, maar ook in zee met een vrij onbekende zanger, Mikky Ekko. Tot vorig jaar november kende nog bijna niemand hem, maar dat veranderde toen ‘Unapologetic’, het zevende album van Rihanna verscheen, waarop hun duet 'Stay' staat.. De eerste keer dat de twee het nummer live brachten, was op 10 februari 2013 tijdens de uitreiking van de 55e Grammy Awards.

Mikky Ekko, echte naam John Stephan Suddoth, is niet alleen de zanger op ‘Stay’, hij heeft het ook nog meegeschreven en geproduceerd, dat is drie keer kassa dus. Dat komt mooi uit, want tot nu toe leverden zijn nummers weinig op. ‘Stay’ is ingezongen in twee verschillende studio’s in Los Angeles: de Nightbird Studios en de Westlake Recording Studios.

internetdansje loopt uit de hand

Baauer: Harlem shake (16)

Vroeger was het liedje bepalend of het een hit werd. Maar sinds de videoclip kan dat ook mee helpen. Denk maar aan ‘Love is all’ van Roger Clover & Guests (1975) en ‘Take on me’ van A-ha (1985), beide #1-hits. Nummers die het op eigen kracht niet zover hadden gered. Sinds deze week is daar een dimensie bijgekomen: een clipje door anderen gemaakt dan de uitvoerende. Want dat is het geval bij ‘Harlem shake’ van Baauer.

blogger

Het nummer stamt uit mei 2012, maar was nauwelijks opgevallen. Sowieso omdat het geen radiovriendelijk nummer is en dan mis je toch al een belangrijk medium. Tot 30 januari, toen een blogger, die zich Filthy Frank noemt, en wel vaker komische filmpjes maakt, ‘Harlem shuffle’ van Baauer voorzag van een clipje: vier mensen uitzinnig dansend. Leuk, maar nog niet echtspraakmakend.

skaters

Dat veranderde heel snel na 2 februari toen Jimmy Dale, Oscar Mitchell, Matt Stanyon, Corey Walsh en George Warrener, vijf teenagers uit Caloundra, Australië, die zich The Sunny coast skate noemen, hun filmpje maakten. Daarin is één van de vijf al dansend te zien met een helm op, de anderen gaan onverstoorbaar verder met waar ze mee bezig waren. Tot na 15 seconden een stem roept ‘Do the Harlem shuffle’, waarna de vijf in allerlei dansende poses te zien zijn.
De vijf hadden tot dan toe alleen filmpjes van hun favoriete bezigheid, skaten, gemaakt. Omdat het weer in Queensland niet uitnodigde om naar buiten te gaan, maakten ze het 30 seconden durende filmpje. Dat kreeg navolging, want inmiddels worden er zo’n 4.000 soortelijke filmpjes per dag geupload!

Het zal Baauer, pseudoniem van Harry Rodriguez (Brooklyn, New York, 30 april 1989), een zorg zijn wat ze met zijn nummer doen. Want iedere keer dat zijn nummer wordt gebruikt, krijgt hij daarvoor betaald. De internethype is inmiddels ook naar de hitparade overgewaaid, want ‘Harlem shake’ komt binnen op #16. Baauer is niet de enige die er een (flinke) zakcent aan overhoudt, want ‘Harlem shake’ bevat een aantal samples.

samples

Onder andere van ‘Philadelphyinz moombahton’ door Philadelphyinz (uit 2011), maar ook ‘Miller time’ van de hiphop groep Plastic little uit 2001. Daarin zit de regel ‘Do the Harlem shuffle’. Wie dat  bedacht heeft, loopt nu aardig binnen. Er gaan zelfs stemmen op dat ‘Do the Harlem shuffle’ van Baauer, Psy met ‘Gangnam style’ achterna gaat, dat meer dan 1 miljard keer is bekeken. Overigens betekent ‘Con los terroristas’ dat het start en eindpunt is, ‘met de terroristen’.

3 voor 12 radio heeft ‘Harlem shake’ van Baauer door geluisterd en legt verbanden die teruggaan tot de hiphopdans ‘Harlem shake’ van Al B uit 1981, zogenaamde trap-muziek. Bekijk ze hier.

opnieuw Nederlands succes in Britse hitparade

Avicii vs Nicky Romero: I could be the one (29)

Nog maar vier weken geleden stond ‘Get up (rattle)’ van Bingo players feat. Far *east movement voor de tweede week bovenaan de Britse hitparade. En deze week is het opnieuw een Nederlander die een belangrijk aandeel heeft in de #1-notering!

WOOO NUMBER #1 UK OFFICIAL CHARTS! ICBTO with @Avicii, twitterde Nicky Romero (echte naam Nick Rotteveel) zondagavond toen hij hoorde dat ‘I could be the one’ van Avicii vs Nicky Romero binnen was gekomen op de eerste plaats van de Britse hitparade. Van het nummer zijn bijna 8.000 meer verkocht dan van ‘Thrift shop’ van Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz. ‘I could be the one’ kunnen we dus toevoegen aan de lijst van Nederlanders die op de een of andere manier betrokken waren bij een Britse #1-hit en is de vijftiende in de rij. Op naar de 20!

Bij ons zakt ‘I could be the one’ met zang van de Zweedse zangeres Noonie Bao naar de 29e plaats. Hoogste plaats was vorige week #15. Of zal het nummer garen spinnen bij de publiciteit die de komende week losbarst en net als ‘Get up (rattle)’ opnieuw gaan stijgen?

Helemaal naar de klote gaan en toch nog zingen

The Partysquad ft. Jayh, Sjaak & Reverse: Helemaal naar de klote (39)

In 1996 verscheen ‘Naar de klote!’, de eerste film uit de Nederlandse dance scene. Op de soundtrack stond muziek van onder andere Party animals, Flamman & Abraxas, King bee en de Euromasters die in 1992 een #22-notering haalden met ‘Alles naar de kl--te’.

‘Helemaal naar de klote’ zou dus een vervolg kunnen zijn op ‘Alles naar de kl--te’, maar is dat niet. Wellicht hebben de uitvoerenden, the Partysquad!, (=Jerry Leembruggen en Ruben Fernhout), r&b zanger Jayh (= Jayh Jawson), rapper Sjaak (= Mehdi Chafi) en producer Reverse (=Sergio van Gonter), zich wel laten inspireren door het nummer.

Justin Timberlake maakt excuses

Justin Timberlake: Mirrors (41)

Na afloop van de Grammy Awards, vorige week zondag 10 februari, gaf Justin Timberlake een  90-minuten durende show, begeleid door een big band, genaamd The tenness kids. Na een afwezigheid van 4 jaar en zelf niet genomineerd, want hij heeft geen nieuw album uit, liet hij horen er nog steeds te zijn. Tussendoor verontschuldigde hij zich dat het zo lang heeft geduurd, zeven jaar, dat hij weer met een nieuw album komt. The 20/20 experience’ verschijnt over een maand en twee nummers kennen we al: ‘Suite & tie’feat. Jay-Z (#10 in januari en deze week gezakt naar #70) en ‘Mirrors’, zijn nieuwe single.

Voice kids II: toch nog een hogere notering

Afgelopen vrijdag was de finale van de tweede editie van The voice kids, waar 2.807.000 mensen naar hebben gekeken. Dat zijn er 79.000 minder dan naar de eerste editie. Fabiënne Bergmans, winnares van de eerste editie mocht niet alleen de nieuwe winnares, de 14-jarige  Laura van Kaam, feliciteren, maar ook haar nieuwste single zingen: ‘It’s that moment’. Binnenkort in dit megatheater.

Vorige week meldden we nog dat de tweede editie meer hits had opgeleverd (14 tegenover 4), maar dat de hits dit keer lager uitvielen. Dat was op basis van de noteringen tot de finale. We zijn een weekje verder en het aantal hits is opgelopen tot 15 (waarover zo dadelijk meer), maar de notering valt ook hoger uit dan tijdens de eerste editie. Alle singles van de kandidaten  boeken deze week flinke winst, en daarbij komt ‘Bohemian rhapsody’ van Jurre Otto het hoogste: #9 (vanaf #61). Dat is één plek hoger dan ‘The climb’ van Vajèn van den Bosch, dat vorig jaar tot #10 kwam. Over naar de vijftienden en laatste aanwinst van deze editie

Emma trad buiten zichzelf

Emma van Helsdingen: Right to be wrong (62)

Bijna had Emma van Helsdingen toch de finale gehaald. Weliswaar viel ze af tijdens de sing off in de derde battle, maar wegens een hardnekkige griep die Jurre Otto overviel, werd ze voor de finale opgeroepen om te repeteren. Uiteindelijk was Jurre voldoende hersteld, en mocht Emma in de coulissen de show volgen. Jurre eindigde bij de eerste drie.

Emma van Helsdingen (14) uit Wassenaar  zingt al zo lang ze kan praten. Het muzikale heeft ze van haar vader. Ze heeft zichzelf opgegeven voor The voice kids en werd uit zo’n 11.000 kandidaten uitgenodigd voor de voorrondes. Tijdens de blind audition zong ze ‘Right to be wrong’ (Joss Stone, #31 in 2005). Alle coaches draaiden hun stoel, waarna ze voor Angela Groothuizen koos, omdat zij haar wel aardig en een goede coach leek.

Met optreden voor een groot publiek heeft Emma helemaal geen probleem. Zo heeft ze al  opgetreden voor het KWF en ook heeft ze op de planken gestaan bij het open podium op school. Van camera’s had ze helemaal geen last. Emma: “Het leek net of ik buiten mezelf trad, alsof er iemand anders aan het zingen was.”

Momenteel zit ze in de tweede klas vwo van het Adelbert Lyceum. Teleurgesteld was ze wel omdat ze de finale niet heeft gehaald. Emma: Ja, eerlijk gezegd vind ik het wel jammer. Ik heb altijd al verder gewild in de muziek.”

Nick Cave komt naar Nederland

Nick Cave & the Bad seeds: We no who ‘u’ r (85)

De voorlaatste hit van Nick Cave & the Bad seeds is alweer 12 jaar geleden. In 2001 bereikte ‘As I sat sadly by her side’ de 75e plek. Zes jaar daarvoor, in 1995, kwam ‘Where the wild roses grow’ samen met Kylie Minogue tot de 9e plaats. We kunnen dus wel concluderen dat Nick Cave geen echte singleartiest is.

Nicholas Edward ‘Nick’ Cave (Warracjnabeal, Victoria, 22 september 1957) komt uit Australië. Samen met Mick Harvey maakte hij sinds 1973 deel uit van de Australische rockband the Birthday party. In 1983 viel de groep uit elkaar en ontstond Nick Cave & the Cavemen. In mei 1984 werd de naam veranderd in Nick Cave & the Bad seeds, naar ‘The bad seed’ EP van the Birthday party. Op 22 januari 2009 verliet Harvey, na een samenwerking van bijna 36 jaar met Cave de groep.

Sowieso heeft de groep in al die jaren diverse samenstellingen gekend. Zo is Barry Adamson, die de groep in 1986 verliet, weer terug op het nest. Hij is echter niet te horen op ‘We no who ‘u’ r’, van het album ‘Push the sky away’, want dat is al opgenomen in 2011 – 2012. Het album ligt dit weekend in de (digitale) schappen en verwachten we komend weekend in de nieuwe albumlijst. Ruim een half jaar later, op zondag 17 november, komen Nick Cave & the bad seeds, sinds vijf jaar, weer naar ons land voor een optreden in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

Tweede hit voor Passenger

Passenger: Holes (93)

Met ‘Let her go’ (#2 in december 2012) heeft Passenger, het alter ego van Mike Rosenberg, een mooi visitekaartje afgegeven. Tijdens zijn concert in Paradiso in Amsterdam op 6 februari kreeg hij daarvoor zelfs een platinasingle uitgereikt; er zijn meer dan 30.000 van verkocht. Zo goed zal de nieuwe single ‘Holes’ het vast niet doen. Temeer omdat beide nummers staan op het album ‘All the little lights’ (#3 in januari) en nog steeds in de top 10, deze week op #7.

Pearl in duet met haar voormalige coach

Pearl Jozefzoon feat. Nick Schilder: Vivo per lei (94)

Officieel was ‘Clocks’ de trekker van het album ‘The time is now’ van Pearl Jozefzoon, maar doordat ‘Vivo per lei’ haar duet met Nick Schilder veel werd gedraaid op de radio, werd dat nummer naar voren geschoven. En met succes, want het komt binnen op #94, terwijl ‘Clocks’ in de wachtkamer, de Bubbling Under Top 100, staat, op #113. 
Pearl Jozefzoon werd bekend door haar deelname aan The voice of Holland, waar ze achter Ben Saunders tweede werd. Nog voordat de tweede editie startte won ze wel een andere wedstrijd: Van popster tot operaster, en werd uitgeroepen tot Operaster van 2011. Toen ontstond ook het idee om haar meer klassiek materiaal te laten zingen. Op haar album ‘The time is now’ (op #8 in de Album Top 100) maakt ze een crossover van pop naar klassiek. Daar past een nummer als ‘Vivo per lei’, cover van Andrea Bocelli feat. Giorgia (#39 in 1996), goed bij. Pearl en Nick zongen het nummer al in oktober 2011 tijdens de Symphonica in Rosso concerten van Nick & Simon.