zondag 17 februari 2013

internetdansje loopt uit de hand

Baauer: Harlem shake (16)

Vroeger was het liedje bepalend of het een hit werd. Maar sinds de videoclip kan dat ook mee helpen. Denk maar aan ‘Love is all’ van Roger Clover & Guests (1975) en ‘Take on me’ van A-ha (1985), beide #1-hits. Nummers die het op eigen kracht niet zover hadden gered. Sinds deze week is daar een dimensie bijgekomen: een clipje door anderen gemaakt dan de uitvoerende. Want dat is het geval bij ‘Harlem shake’ van Baauer.

blogger

Het nummer stamt uit mei 2012, maar was nauwelijks opgevallen. Sowieso omdat het geen radiovriendelijk nummer is en dan mis je toch al een belangrijk medium. Tot 30 januari, toen een blogger, die zich Filthy Frank noemt, en wel vaker komische filmpjes maakt, ‘Harlem shuffle’ van Baauer voorzag van een clipje: vier mensen uitzinnig dansend. Leuk, maar nog niet echtspraakmakend.

skaters

Dat veranderde heel snel na 2 februari toen Jimmy Dale, Oscar Mitchell, Matt Stanyon, Corey Walsh en George Warrener, vijf teenagers uit Caloundra, Australië, die zich The Sunny coast skate noemen, hun filmpje maakten. Daarin is één van de vijf al dansend te zien met een helm op, de anderen gaan onverstoorbaar verder met waar ze mee bezig waren. Tot na 15 seconden een stem roept ‘Do the Harlem shuffle’, waarna de vijf in allerlei dansende poses te zien zijn.
De vijf hadden tot dan toe alleen filmpjes van hun favoriete bezigheid, skaten, gemaakt. Omdat het weer in Queensland niet uitnodigde om naar buiten te gaan, maakten ze het 30 seconden durende filmpje. Dat kreeg navolging, want inmiddels worden er zo’n 4.000 soortelijke filmpjes per dag geupload!

Het zal Baauer, pseudoniem van Harry Rodriguez (Brooklyn, New York, 30 april 1989), een zorg zijn wat ze met zijn nummer doen. Want iedere keer dat zijn nummer wordt gebruikt, krijgt hij daarvoor betaald. De internethype is inmiddels ook naar de hitparade overgewaaid, want ‘Harlem shake’ komt binnen op #16. Baauer is niet de enige die er een (flinke) zakcent aan overhoudt, want ‘Harlem shake’ bevat een aantal samples.

samples

Onder andere van ‘Philadelphyinz moombahton’ door Philadelphyinz (uit 2011), maar ook ‘Miller time’ van de hiphop groep Plastic little uit 2001. Daarin zit de regel ‘Do the Harlem shuffle’. Wie dat  bedacht heeft, loopt nu aardig binnen. Er gaan zelfs stemmen op dat ‘Do the Harlem shuffle’ van Baauer, Psy met ‘Gangnam style’ achterna gaat, dat meer dan 1 miljard keer is bekeken. Overigens betekent ‘Con los terroristas’ dat het start en eindpunt is, ‘met de terroristen’.

3 voor 12 radio heeft ‘Harlem shake’ van Baauer door geluisterd en legt verbanden die teruggaan tot de hiphopdans ‘Harlem shake’ van Al B uit 1981, zogenaamde trap-muziek. Bekijk ze hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten