vrijdag 7 september 2007

Guus Meeuwis scoort vijfde #1-hit!


Met een handige marketingtruc scoort Tilburger Guus Meeuwis zijn vijfde #1-hit: 'Proosten' klimt in de derde week door van 5 naar 1. De single is in drie versies te krijgen, telkens met twee andere live-nummers erbij. Samen vormen ze dus een goede impressie van zijn liveconcerten in het Philipsstadion. De échte fans kopen het zelfde singletje dus in feite drie keer. Resultaat: feest in huize Meeuwis; 'Proost' Guus!

De vorige nummer 1, 'Blijf bij mij', moet fors inleveren en zakt weg naar #5. Ook Nick & Simon moeten hard achteruit; in de tweede week van 2 naar 8. Beter gaat het met Wolter Kroes; één plaatsje winst levert hem zijn tweede top 10-hit op: 'Niet normaal' stijgt van 11 naar #10.

Rihanna en Jackyll & Hyde lijken hard op weg naar de top 10. Hun singles 'Shut up and drive' en 'Time flies' klimmen hard door naar 13 en 15. Hoogste nieuwe is 50 cent: binnen op #33 met 'Ayo technology'. Een stuk verderop komen we een ouwetje van Wink tegen: 'Higher state of consciousness' is in de remix binnen op #52.

Ook leuk om tegen te komen: De Spanjaard David Bisbal met 'Silencio', binnen op #79. Dat is de originele versie van 'Jij bent zo' van Jeroen van der Boom, die het nog altijd een stuk beter doet en deze week op #3 staat geparkeerd.

In de Album Top 100 zorgt Marianne Weber voor een daverende verrassing, door met 'Tranen van geluk' door te knallen van 29 naar #1. Ze laat daarmee met miniem verschil (3% voorsprong) de Zeeuwen van Bløf achter zich, die op #2 binnenkomen met 'Een manier om thuis te komen'. Jannes (gezakt van 1 naar 3 met 'Mijn naam is...') completeert de volledig Nederlandstalige top 3 van deze week.

Verderop in de lijst is er nog opvallende winst voor de soundtrack van de musical 'Tarzan' (van 64 naar #8) en een hoge binnenkomst voor Manu Chao: 'La radiolina' is binnen op #10.

Lees alle uitgebreide info over de topnoteringen en nieuwkomers in de Single- en Album Top 100 komende maandag bij de Megaman!

woensdag 5 september 2007

Midweek 5 september: downloads vs. singles: Mika vs. Guus

Het leuke van een hitparade is dat de verschuivingen vaak onvoorspelbaar zijn, de nummers 1 soms verrassend en de hits een speelbal van een grillig platenkoperspubliek. Ook deze week is de hitparade weer dusdanig spannend dat zelfs de Megaman er geen peil op kan trekken.

Twee platen lijken deze week te gaan strijden voor de hoofdprijs: wie wordt de nieuwe #1 en de opvolger van 'Blijf bij mij' van Joling en Hazes. In de ene hoek vinden we 'Proosten' van Guus Meeuwis, die vooral sterk verkoopt in de platenwinkels, vanwege een uitgekiende verkoopstrategie: drie verschillende versies van zijn single passen samen in een verzamelboxje en bieden zes livenummers van zijn stadionconcerten.

In de andere hoek staat 'Relax take it easy' van Mika, al wekenlang de bestverkochte download. De vraag is: wat geeft de doorslag deze week: de singleverkopen of de downloads? De Megaman denkt: Mika klimt terug naar #1! Lees vrijdag of hij gelijk heeft...

Ook in de Album Top 100 is het nog afwachten. Marianne Weber zorgde begin deze week voor een verkoopstuntje, maar dat effect begint weg te ebben, dus 'Tranen van geluk' kán de verrassende #1 gaan worden, maar 'Een manier om thuis te komen' van Bløf zit Marianne inmiddels al dusdanig op de hielen, dat de Megaman denkt dat de Zeeuwen aan het eind van de week alsnog een #1-hit kunnen bijschrijven. Maar ook hierbij geldt de gouden uitspraak van sportcommentator Heinze Bakker: 'het is nog te vroeg om dat met zekerheid te voorspellen'...

maandag 3 september 2007

Megaman week 35

Bij deze de nieuwe Megaman, waarin Hazes en Joling alwéér terugstuiteren, Nick & Simon net tekort komen, Rihanna haar benen verzekert, Nightwish de nieuwe zangeres presenteert, Elvis uit een koekblik komt en Jannes een gouden album ontvangt.

Veel leesplezier met alle nieuwtjes uit de Single Top 100 en Album Top 100!

Downloadstunt zorgt voor nieuw record voor ‘Blijf bij mij’

André Hazes & Gerard Joling: Blijf bij mij (1) ***twaalfde week op #1***

Het is onvoorstelbaar maar waar: Hazes en Joling stijgen opnieuw terug naar de eerste plaats! De plaat lijkt wel onverwoestbaar; hij stijgt nu al voor de vierde keer naar die bovenste plek toe en staat in totaal al twaalf weken bovenaan. De chartrun tot nu toe: 41 – 1 – 1 – 1 – 1 – 1 – 1 – 1 – 1 – 1 – 1 – 1 – 2 – 1 – 2 – 1 – 3 – 2 – 1. Een nieuw Nederlands record: nog nooit eerder steeg een plaat binnen één chartrun vier keer naar de bovenste plek. Recordhouder tot nu toe was Guus Meeuwis, die in april en mei 2005 met ‘Geef mij je hand’ drie keer naar #1 steeg. En inderdaad: beide nummers waren eerst een kleine solohit voor André Hazes, maar werden pas in de nieuwe opname een enorme nummer één-hit. Joling is er in ieder geval erg mee in zijn nopjes: “Ik dacht nu echt dat mijn plaat zou gaan zakken in de hitlijst, maar vanmiddag werd ik gebeld dat ik voor de vierde keer op één sta. Volgens mij is dit nog nooit eerder vertoond. Dus daar moet op gedronken worden!”

Lang(st) op één

Een tweede record: een plaat die zeventien weken na de eerste week op #1 binnen dezelfde chartrun nog altijd op #1 staat, ook dat is nog nooit eerder gebeurd. Tot nu toe stond dat record op naam van Jody Bernal, die in 2000 een recordrun van vijftien achtereenvolgende weken op #1 had, en bijgevolg dus veertien weken na zijn eerste week bovenaan nog altijd op #1 stond. In het klassement van langstgenoteerde #1-hits is ‘Blijf bij mij’ inmiddels opgeklommen naar een derde plaats achter Bernal en achter ‘Dromen zijn bedrog’ van Marco Borsato (dertien weken op #1). Klik hier voor het overzicht.

Downloadactie opnieuw succes

Hebben Hazes en Joling dan nog steeds zoveel fans die hun single willen hebben? Nee, deze terugstijging naar #1 is opnieuw een stunt van hitparadefreak Thom Visser. Vorige week deed de Megaman in een special al uitgebreid uit de doeken hoe Visser, door enorme hoeveelheden tracks legaal en betaald te downloaden, van een aantal singles grote hits wist te maken. GfK MegaCharts, de samensteller van de hitparades, reageerde dat het onmogelijk zou zijn om een track vaker dan één keer via hetzelfde IP-adres te downloaden en dat de truc van Thom dus onmogelijk zou zijn in de praktijk. Om het ongelijk van MegaCharts aan te tonen, downloadde en betaalde Visser de afgelopen weken ruim vijfhonderd keer de track ‘Blijf bij mij’. Omdat hij bij MegaCharts en downloadplatform MSN al bekend staat als hitparademanipulator, vergaarde hij zijn dowloads nu onder een andere naam en via een andere betaalmethode. Blijkbaar viel het MegaCharts niet op, want alle downloads werden gewoon meegeteld in de hitparade.

En wat gebeurt? Omdat de downloads twee weken lang voor de Single Top 100 meetellen, steeg ‘Blijf bij mij’ vorige week al terug naar #2, en deze week, nu de downloads van Thom dus volledig worden meegenomen in de hitparadesamenstelling, klimt de single zelfs terug naar #1. ‘Relax take it easy’ van Mika is nog altijd de meest gedownloade plaat van Nederland, maar was het aandeel downloads van ‘Blijf bij mij’ enkele weken geleden al teruggelopen tot 40% van Mika’s aantal, deze week klimmen Hazes en Joling terug tot 82% van Mika’s hoeveelheid. En dát geeft de doorslag om ‘Blijf bij mij’ een nieuwe week op #1 te bezorgen. Hoogstwaarschijnlijk is dat nu echt de laatste week, omdat volgende week de helft van de downloads van Thom niet meer meetelt.

Duetten met een dode

Een duet met een dode André Hazes, dat is blijkbaar erg lucratief. Dat heeft nu ook de RTL4 in de gaten, dus komt die omroep vanaf 18 september met het programma 'In duet met André Hazes'. Twaalf nationale artiesten een liedje zingen met wijlen André; de namen van Gerard Joling, Guus Meeuwis, René Froger, Trijntje Oosterhuis, Wolter Kroes en Xander de Buisonjé zijn inmiddels bevestigd. Mogelijk is ook Paul de Leeuw een deelnemer. Ook de kinderen Hazes gaan meedoen: Roxeanne zal 'Wees zuinig op mijn meissie' gaan zingen en Dré jr. gaat 'Bedankt mijn vriend' ten gehore brengen. En misschien komt er, heel binnenkort, ook een nieuwe duetsingle achteraan, misschien wel een van een serie uit dat programma...

Oude versies

De nieuwe versie van ‘Blijf bij mij’ ken je inmiddels dus al tot uit den treure. Wil je weten hoe de originele Hazes-versie (#32 in 1988) klinkt, luister dan hier.
Of luister hier nog eens naar het Italiaanse origineel, ‘Forse’, door Pupo.

Nick & Simon komen ondanks instore-verkopen tekort

Nick & Simon: Kijk omhoog (2) *** hoogste eersteweeks ***

De stunt van André en Gerard zorgt ervoor dat de stunt van Nick en Simon mislukt. Ook zij hadden met een verkoopactie iets moois in gedachten, maar hun singleverkopen moeten het afleggen tegen de downloadverkopen van André, Gerard en Thom.

‘Blijf bij mij’ is veruit de best verkochte single in Nederland deze week. Maar helaas voor Nick & Simon: tegenwoordig worden er veel meer downloads dan singles verkocht. De twee Volendammers, Nick Schilder en Simon Keijzer, verzorgden vorige week een aantal optredens in platenzaken en verkochten daarbij hun single aan de bezoekers. Door al die singleverkopen tegelijkertijd hoopten Nick & Simon een eerste plek af te dwingen, maar Thom Visser was hen te slim af. Niet het verkooptrucje van Nick & Simon werkte dus perfect, maar het downloadtrucje van Visser.

De Volendammers scoren er natuurlijk wél hun grootste hit mee, want nadat hun vorige twee singles ook al de top 10 bereikten – ‘Vaarwel verleden’/’De soldaat’ kwam vorig jaar oktober tot #9 en ‘Herwinnen’ in februari van dit jaar tot #6 – bereiken ze nu dus zelfs plaats twee. De Megaman verwacht dat het daarbij zal blijven, omdat het verkooptrucje volgende week is uitgewerkt.

Kijk hier naar de clip.

Axwell terug in top 10

Axwell feat. Max’C: I found u (10)

Twee weken geleden stond ‘I found u’ van Axwell feat. Max’C ook al even op de tiende plaats. Vorige week zakte het nummer naar #16 en deze week vind je het weer terug op #10. Dankzij ‘I found u’, dat overal in Europa aanslaat, is Axwel (echte naam Axel Hedfors) deze zomer op diverse festivals te vinden. Daar heeft hij dan ook de gelegenheid om ‘It’s true’, de opvolger van ‘I found u’, uit te proberen. Op de nieuwe single hoor je Ingrosso als zanger.

Funkerman zet de vaart er in

Funkerman: Speed up (20)

Achter Funkerman zit Ardie van Beek (Oosterhout, 14 juni 1975) , woonachtig in Breda. In 1990 begon hij met dj-en in club ‘De Spock’ in Breda, waar Tiësto zijn eigen muziekstijl ontwikkelde. Ardie is zelfs nog een tijdje de manager van Tiësto geweest. Daarnaast werkte Ardie als A&R manager voor diverse labels. Inmiddels heeft hij samen vriend Raf en Fedde le Grand een platenlabel opgericht. Ardie: ‘Flamingo Recordings is mijn eigen label. Dit label heb ik samen met Fedde en nog wat vrienden in het leven geroepen. Het geeft ons de vrijheid om alles uit te brengen waar wij achter staan.’ Op dit label is ook ‘Put your hands up 4 Detroit’ van Fedde le Grand uitgebracht. Met diezelfde Fedde nam Ardie als Funkerman het nummer ‘Wheels in motion’ op (#14 in april).

Rihanna: schoonheid van Barbados

Rihanna: Shut up and drive (23)

'Shut up and drive’ is de zevende hit voor Robin Rihanna Fenty, de pas negentienjarige schone van Barbados. Op haar vijftiende beleefde Rihanna haar doorbraak, toen een vriendin van haar Rihanna introduceerde bij producer Evan Rogers, die met zijn vrouw op Barbados op vakantie was. Rogers haalde Rihanna naar Amerika en nam een serie nummers met haar op. Die stuurde hij rond naar een aantal platenzaken, waarna niemand minder dan Jay-Z haar contracteerde.

In 2005 begon het grote succes: haar debuutsingle ‘Pon de replay’ bereikte de tweede plek in de VS en kwam tot #15 bij ons. Inmiddels zijn we, zoals gezegd, toe aan haar zevende hit. Het zou mooi zijn als ze haar grootste hit tot nu toe zou weten te verbeteren, want dat is, sinds juni van dit jaar ‘Umbrella’ met een tweede plek.

Dure benen

Of Rihanna inderdaad een schoonheid is, kun je zelf beoordelen in deze clip.
Rihanna vindt zelf blijkbaar van wel, want ze heeft haar benen verzekerd voor een miljoen dollar!

Sean Kingston belaagt met succes platenbaas

Sean Kingston: Beautiful girls (36)

Je kunt natuurlijk wachten totdat iemand jou ontdekt, maar dat kan dan wel heel lang duren, en wellicht pikken ze je er nooit uit. Je kunt het ook anders doen: door Myspace-platenbaas Jonathan ‘J.R.’ Rotern drie keer per dag te bestoken met een berichtje. Dat deed Sean Kingston, en met succes: in no time had hij een contract op zak.

Sean Kingston (geboren als Ka’shon Anderson op 3 februari 1990 in Kingston, Jamaica) is kleinzoon van de Jamaicaanse producer Lawrence Lindo, beter bekend als Jack Ruby (Burning Spear). Als veertienjarige zag Sean zowel zijn moeder (voor 1 jaar) als zijn zusje (4 maanden) in de gevangenis belanden. Vanaf dat moment had hij alleen nog zijn broertje. Maar ondanks dat hij zijn moeder verschrikkelijk miste, neemt hij haar niets kwalijk en verwoordt dat in het nummer ‘Dry your eyes’ op zijn album ‘Sean Kingston’. Uiteindelijk pakte deze tijd voor hem positief uit: hij werd zeer gemotiveerd om door te gaan.

leentjebuur

Sean vindt dat hij als zeventienjarige een verantwoordelijkheid heeft ten opzichte van zijn fans. En daarom gebruikt hij in zijn teksten geen vloeken en schuttingwoorden, iets wat in urban muziek juist heel gebruikelijk is. Tekstueel zijn alle nummers op het album van hemzelf, maar muzikaal lang niet altijd. Zo hoor je in ‘Beautiful girls’ het nummer ‘Stand by me’ van Ben E. King uit 1961. Sean: “Op een avond in de studio hoorde ik het nummer op de radio en vroeg producer J.R. of iemand het nummer ooit gesampled had. J.R. verzorgde direct het arrangement en binnen een uur schreef ik de tekst voor ‘Beautiful girls’. We wisten dat we op dat moment iets bijzonders in handen hadden.” En dat had Sean goed gezien: het nummer steeg afgelopen zondag naar de eerste plaats van de Billboard Hot 100!

Op het album wordt nog meer van anderen geleend. ‘Me love’, de nieuwe single, is gebaseerd op ‘D’yer maker’ van Led zeppelin en ‘Red red wine’ van UB40, die het op hun beurt trouwens leenden van Neil Diamond. ‘Got no shorty’ leent van ‘I ain’t got nobody by’ van Bing Crosby en ‘I can feel it’ van ‘In the air tonight’ van Phil Collins.

Ben E. King nam ‘Stand by me’ op in 1961 en scoorde daar een wereldhit mee. In 1987 kwam het nummer opnieuw uit, door gebruik in de film ‘Stand by me’ (naar een boek van Stephen King). Sean mag de eerste zijn die ‘Stand by me’ samplet, maar is niet de eerste die het nummer covert. Wij kennen de volgende coverhits:
1985: Maurice White (#38)
1998: 4 the cause (#6)
Ook namen Otis Redding (1965), Sonny & Cher (1967), John Lennon (1975), Meat loaf (1984), Willy DeVille (1987) en die Schlümpfe (de Duitse Smufen) het nummer op (die laatste in 1998 als ‘Bleibt bij mir’). En in hetzelfde jaar van Ben E; King, zong ook Damito Jo het nummer, maar dan als antwoordsong onder de titel ‘I’ll be there’.

Kijk hier naar de originele versie van ‘Stand by me’ van Ben E. King
Kijk hier naar ‘Beautiful girls’ van Sean Kingston

Dj Delicious doet Erick E in de remix

Erick E. ft. Gina J.: Boogie down (DJ Delicious mix) (38)

Deze kennen we al natuurlijk. Nog maar vorig jaar scoorde Erick E, alias Erick Eerdhuijzen, zijn debuuthit met ‘Boogie down’, daarbij vocaal terzijde gestaan door Gina J. Dat werd tijd ook, want dit twintig jaar sappelen met plaatjes draaien leverde hem geen succes op. In de oorspronkelijk versie piekte ‘Boogie down’ vorig jaar januari op #25.

Van ‘Boogie down’ zijn nu remixen gemaakt door onder andere Fedde le Grand met Igor Valente en Martijn van Dishoeck samen met Wiebthroat. Maar de trekker van ‘Boogie down’ is wel de remix gemaakt door DJ Delicious. Deze Duitse dj (echte naam: Arndt Meyer-Wegner uit Frankfurt) is de zoon van een musicus, en is al sinds zijn vierde bezig met muziek. Samen met Bossi (Stefan Bossi) en Till West (Till Andermahr) startte hij het Keulse platenlabel Phunkwerk. Vorig jaar scoorden Till West & DJ Delicious een #28-hit met ‘Same man’. En in hetzelfde jaar nam DJ Delicious als DJ Delicious present Phunk-a-delic het nummer ‘Rockin’’ op (#57).

En Erick E? Hij scoorde na ‘Boogie down’ nog een hit: ‘The beat is rockin’’ (#14 in november). En verder draait ie lekker z’n rondjes, bijvoorbeeld op het Sneakerz strandfestival eerder dit jaar, of op Housequake in de Effenaar. Verder roept hij iedereen op om te gaan stemmen voor de prestigieuze jaarlijkse dj-verkiezing van het Britse blad DJ Magazine. De sluitingstermijn is 25 september en stemmen kun je hier.

Jeckyll & Hyde ontketenen jumpstyle-wedstrijden

Jeckyll & Hyde: Time: flies (42)

Hun twee vorige hits, ‘Frozen flame’ en ‘Freefall’ staan bij de vijftien bestverkochte singles van dit jaar. 2007 kan dus al niet meer stuk voor het collectief Jeckyll & Hyde, Met ‘Time flies’, nieuw binnen op #42, proberen ze nog een derde top 10-notering te scoren. In de Mega Album Top 100 gaat ‘The album’ op herhaling op #80.

Uit een boek

Jeckyll & Hyde is het alias van de Nederlandse dj’s Maarten Vorwerk en Ruud van IJperen. Het tweetal heeft tevens een eigen platenlabel, Square beats. De groepsnaam Jeckyll & Hyde is natuurlijk afgeleid van de roman ‘The strange case of Dr. Jeckyll and Mr. Hyde’ van Robert Louis Stevenson uit 1886. Dr. Jekyll is een gewaardeerd arts die zich verdiept in het probleem van goed en kwaad en bedenkt dat beide in de aard van elk mens voorkomen. Hij vraagt zich af of deze twee naturen in de mens gescheiden kunnen worden. Experimenten leveren een middel op dat ertoe leidt dat de kwade krachten in zijn natuur de overhand krijgen. Met een tegengif kan hij terugkeren tot zijn betere ik.

Het kwade schepsel dat tevoorschijn komt geeft hij de naam Mr. Hyde, maar het blijkt dat hij deze steeds minder onder controle kan houden, en uiteindelijk komt het tot een afschuwelijke moord. Het tegengif wordt ook steeds minder effectief. Uiteindelijk, als de ontdekking van de misdaad naderbij komt en de ingrediënten van het tegengif niet meer voorhanden blijken, pleegt hij zelfmoord.

Jump-record

Jeckyll & Hyde hebben jumpstyle definitief op de kaart gezet in 2007. Velen volgden, maar bleken vaak een slap aftreksel te zijn. Met hun muziek ontketenden ze een nieuwe dansrage, dat op 26 uitmondde in het wereldrecord ‘jumpstyle’ in Schijndel, met niet minder dan 395 kinderen. Op 16 september zou dat record wel eens kunnen sneuvelen, want dan vindt in Rotterdam een nieuwe poging plaats. Jump4Enery organiseert dan op de Coolsingel in Rotterdam een evenement met onder meer dj MC-Q en natuurlijk Jeckyll and Hyde. Alex Keijers van de Readshop in Schijndel, die een initiatief van vier jonge Schijndelaren met het wereldrecord jumpen ondersteunde, heeft geen hard feelings. “In feite is het alleen maar leuk. Je zet voor het eerst iets neer, en dat lokt dan anderen uit om het te verbeteren. Het heeft een sneeuwbaleffect”. Keijers vindt het mooi dat ook elders jongeren in beweging worden gezet. “Ze zitten al zo veel achter de computer. Beweging is gezond. Misschien ga ik wel kijken in Rotterdam.”

KT Tunstall wil geen Katie heten

KT Tunstall: Hold on (46)

Eigenlijk heet ze Katie, maar deze 32-jarige Schotse noemt zich liever KT, want, zo zegt ze zelf: “de naam Katie doet me denken aan een boerenmeid die brood staat te bakken terwijl haar man op het land aan het werk is. Op zich is daar niks mis mee, maar het is nou niet bepaald iets wat ik me bij een rockster voorstel…”

quizvraag

Even een quizvraag: wat is de overeenkomst tussen KT Tunstall, Jody Bernal, Michael Franti, Faith Hill en Liesbeth List? Inderdaad: ze zijn allemaal geadopteerd! KT ging na haar geboorte naar een gezin in St. Andrews, waar haar adoptievader natuurkunde doceert aan de universiteit. KT pakte na haar studie de gitaar op en speelde bij een aantal indie-bandjes, totdat ze, al bijna op haar dertigste, de kans kreeg om een solo-album op te nemen. Via een inval-optreden in het Britse muziekprogramma ‘Later with Jools Holland’ kreeg ze bekendheid, waarna het eindelijk voor haar begon te lopen.

operatie

En het liep al snel erg goed, want haar eerste hit, ‘Black horse and the cherry tree’, bereikte de bovenste plek in de Amerikaanse rocklijst. Haar album ‘Eye to the telescope’ verkocht wereldwijd maar liefst vier miljoen exemplaren. Het wachten is nu op de officiële opvolger daarvan, ‘Drastic fantastic’, die heel binnenkort uit gaat komen. Tunstall legt daar nu de laatste hand aan, nadat ze net is hersteld van een nieroperatie in april (haar ene nier is te klein, vanwege een infectie daaraan toen ze nog kind was).

Ondanks het succes blijft KT zichzelf; haar toekomstplannen: “Lekker met mijn vriendje Luke, de drummer van mijn band, in mijn geboorteplaats Edinburgh blijven wonen!”

Kijk hiernaar de nieuwe single van KT Tunstal

Leon Bolier: geen smartlappen, maar melodieuze dance

Leon Bolier: Summernight confessions (49)

Met een naam als Leon Bolier denk je eerder aan een zanger van het levenslied, dan aan een dj. Toch is Leon Bolier (Elspeet, 21 oktober 1980) een dj die al sinds 2002 samen met zijn broer Bart muziekproducties maakt. Toen Leon ‘Cafe del mar’ van Energy 52 hoorde, was het liefde op het eerste gehoor met melodieuze trance en nam hij afscheid van de hardcore house. Vorig jaar scoorde hij zijn eerste hit met ‘Magma’ als Menno de Jong & Leon Bolier (#59). In februari bereikte zijn remix van Carlos ‘The silmarilla 2007’ zelfs de tiende plaats.

In de toekomst zal Leon blijven samenwerken met broer Bart, maar zal hij ook nummers uitbrengen onder zowel zijn eigen naam als zijn alias Percusor. Met optredens in onder meer Johannesburg, Club Illusion in het Belgische Lier en het Poolse ‘Revolution’-evenement, zul je Leon zeker niet horen klagen! Volgens Leon, die vinylverslaafd is, en liever op Lowlands staat dan Pinkpop, is Jean Michel Jarre dé grootmeester van de dancemuziek.

Nightwish laat nieuwe zangeres horen

Nightwish: Amaranth (51)

Het is weer even Finland Boppe in de Single Top 100: De gothics van Nightwish melden zich voor hun vierde hit in Nederland. De vorige drie hielden het telkens maar twee weken uit, dus Within temptation-proporties zullen de Finnen wel nooit aannemen. Maar het is toch prettig om af en toe eens een ander geluid te horen dan een Nederlandse meezinger of een house-12 inch, nietwaar? In Finland loopt het in ieder geval al lekker met ‘Amaranth’, want daar was de single al twee dagen na de release goud waard en kwam het plaatje op #1 binnen in de hitlijst.

Zangeres gewipt

Nightwish mag dan wel niet zo populair zijn hier als Within temptation, mannen en dame uit Kitee staan wél mooi bekend als een van de bands die gothic populair hebben gemaakt de afgelopen jaren. Na drie hits bij ons kregen ze het in 2005 effe lastig, toen zangeres en frontvrouw Tarja Turunen uit de band werd gemikt. Die vier overige leden vonden dat Tarja’s man, de Argentijnse zakenman Marcelo Cabuli, én de commerciële belangen rondom de band het gedrag en de positie van Tarja in de band dusdanig hadden veranderd, dat het beter was om zonder haar door te gaan. Dat de band dat in een brief aan haar meedeelde en dat die brief een dag later op de site van de band stond, was iets dat bij Tarja in het verkeerde keelgat schoot. Dus kwam ook zij met een eigen open brief, waarin ze haar kijk op de zaak gaf. Haar positie binnen Nightwish was echter uitgespeeld: in 2006 werd Anette Olzon, afkomstig uit het Zweedse Katrineholm, de nieuwe stem van de groep.

‘Amaranth’ is de tweede single van het nieuw te verschijnen album ‘Dark passion play’ (de Megaman verwacht het eind september in de winkels); het eerste album waarop Anette Olzon te horen is. De Megaman is overigens al benieuwd naar de volgende single: die gaat ‘Bye bye beautiful’ heten en verhaalt over het gedwongen afscheid van Tarja Turunen.

plantje

Amarant is overigens een plantje: in het verre oosten eten ze de blaadjes (het geldt als Chinese spinazie), in Zuid-Amerika de zaadjes (daar heet het kiwicha) en bij ons doen ze het prima als snijbloem of potplant (wel pas planten als de kans op nachtvorst voorbij is en geef ‘m een plekje in voedselrijke, zonnige, goed ontwaterde grond).

Real el Canario doet Whitney Houston

Real el Canario feat. Jasmin: Love will save the day (61)

Voor de tweede keer komen we het kanarietje Real tegen in de Single Top 100. Of zou het Real van de Canarische eilanden zijn? Bij zij geboorte heette hij nog Ezequil V Real, ook geen makkelijke naam trouwens. Hij komt inderdaad van de Canarische eilanden, van Tenerife, wat dus zijn alias verklaart. Hij wordt gezien als de spirituele vader van de muziekstijl die we tegenwoordig omschrijven als ‘urban eclectic’. Of is dat gewoon een verhullende term voor het feit dat Real werkelijk alle mogelijke muziek achter elkaar doormixt en allesbehalve stijlvast is?

Real begon op Tenerife te draaien in 1991 en groeide al snel uit tot de populairste dj van het eiland. In 2000 verhuisde hij naar Amsterdam en draaide hij op festivals als Mysteryland, Dance valley en Innercity. Momenteel werkt el Canario met zijn partner Eddy Mendez, ook van Tenerife, aan zijn nieuwe album. El Canario scoorde exact een jaar geleden al een piepklein hitje met ‘U rock’ (#96) en verbetert zichzelf dus deze week.

Bekende zangeres, bekende hit

Ook de zangeres van de single is een oude bekende: Jasmin heet voluit Jasmin Tusjadia. Ze werd geboren op 28 juli 1972, begon een decennium geleden als achtergrondzangeres bij Total touch en zingt nog altijd samen met Trijntje Oosterhuis. In 2003 scoorde Jasmin een solohitje met ‘Always on my mind’, nadat ze het eerst had ingezongen voor een tv-reclame van energiebedrijf Nuon. Daarmee vestigde ze een record: haar versie van ‘Always on my mind’ was al de zesde versie van het nummer die een hit werd (na Willie Nelson (1984), de Pet shop boys (1987), Elvis Presley (1997), DJ Quicksilver presents Base unique (2002) en Glennis Grace (2002)); zoveel verschillende hits voor dezelfde compositie, dat is nog nooit eerder voorgekomen (en later ook niet meer trouwens).

Jasmin scoort deze week opnieuw met een cover, maar die wordt pas voor de tweede keer een hit. ‘Love will save the day’ was oorspronkelijk een hit voor Whitney Houston in de zomer van 1988 en bereikte toen de zesde plaats.

Elvis Presley in een koekblik

Elvis Presley: Don’t be cruel/ Hound dog (83)

Elvis is dood? Niks van te merken! Elvis Presley is de meest-scorende artiest van de 21e eeuw! Met de dubbelsingle ‘Don’t be cruel’ en ‘Hound dog’ is hij al toe aan zijn zesentwintigste hit in zes jaar tijd, en dat dertig jaar na zijn overlijden. Dat komt natuurlijk voornamelijk door de heruitgaven van zijn achttien Britse #1-hits twee jaar geleden. Een serie singles, uitgegeven met de originele singlehoes en te verzamelen in een fraai Elvis-koekblik.

Nog een blik

Achttien nummer één-hits is mooi, maar daarbij bleef nog heel veel materiaal op de plank liggen dat minstens zo mooi was. Dus is een dertigste sterfdag een uitstekende aanleiding om nógmaals zo’n serie heruitgaven uit de kast te trekken. Opnieuw kun je alle singles (elke week komt er een nieuwe uit) verzamelen in een fraaie verzamelbox. En opnieuw gaat Elvis een lange serie hits scoren, maar nu dus met singles die niet op #1 hebben gestaan in Engeland. Na ‘Heartbreak hotel’, ‘Suspicious minds’ en ‘Blue suede shoes’ zijn we al weer toe aan de vierde in het rijtje: Een dubbele a-kant met ‘Don’t be cruel’ als eerste track en ‘Hound dog’, de oorspronkelijke b-kant van de vinylsingle uit 1956, daar achteraan.

‘Hound dog’ is bij ons geen hit geweest in het oorspronkelijke jaar van uitgifte, maar scoorde wel een 21e plek na een heruitgave in 1974. Met ‘Don’t be cruel’ scoorde Presley nog nooit eerder een hit bij ons, maar twee anderen deden dat wel. De Britse Elvis, Mike Berry, bereikt in 1975 de veertiende plaats ermee. En de Limburgse Elvis, René Shuman, deed dat het in 2003 nog iets beter: in duet met zijn vriendinnetje Angel-eye kwam hij tot #12.

In de pijplijn

Als je nieuwsgierig bent naar nóg meer Elvis, dan kun je op de onderstaande data de volgende Elvis-singles bij je platenhandelaar verwachten:
03 sep (Let me be your) Teddy bear
10 sep Party
17 sep Don’t
24 sep Hard headed woman
01 okt King Creole
08 okt A big hunk o’ love
15 okt Wear my ring around your neck
22 okt If I can dream
29 okt Viva Las Vegas
05 nov In the ghetto
12 nov You don’t have to say you love me
19 nov Always on my mind
26 nov An American trilogy
03 dec Burning love

Als alles goed gaat, scoort Elvis dus opnieuw achttien hits dit jaar, komt zijn totaal deze eeuw op veertig hits en staat de teller vanaf 1957 aan het eind van het jaar op 107!

Roy Gates restylt zichzelf

Roy Gates: N-R-G 2007/ On my way 2007 (87)

Twee jaar geleden had Roy Gates al een hit met ‘On my way’, dat toen tot #41 kwam. Het jaar daarvoor debuteerde Roy Poortmans, zoals hij echt heet, met ‘How deep’ (#46). In 2005 scoorde hij ook nog met ‘Revolution 2005’ (#42) en ‘We rock together’ (#35). Vorig jaar was het raak met ‘Lose myself’ (#26), zijn grootste hit, en met ‘Midnight sun’ (#37). En dit jaar stond hij met ‘Take u down’ (#51) en ‘Radio 538 queensday anthem’ (#33) genoteerd. Diverse nummers van hem belandden op compilatie-cd’s, waarvan wereldwijd zo’n 1 miljoen stuks zijn verkocht. Ook maakte hij remixen voor anderen, waaronder John Marks, met wie hij de act DJ Galaga vormde. DJ Jean noemde Roy Gates ooit ‘de nieuwe Tiësto’.

Van ‘On my way 2007’ is ook een vinylversie verschenen, die je vindt op de b-kant (ja dat kan met vinyl!) van ‘N-R-G 2007’, de remake van ‘N-R-G’ van G-Spott. Eind deze maand komt Roy met een echte nieuwe single.

Ongeluk brengt Kate Nash geluk

Kate Nash: Foundations (90)

‘Wat Lily Allen kan, kan ik ook’, moet Kate Nash gedacht hebben. En dus zette Kate (geboren in Dublin op 6 juli 1987) haar liedjes op MySpace. Kate groeide op in Harrow, in Londen, en leerde al vroeg piano spelen. Ze doorliep de St. Joan of Arc school, waar ze een voorliefde ontwikkelde voor acteren. Actrice wilde ze worden, en dus gaf ze zich op voor de theaterschool in Bristol, maar ze werd niet aangenomen. Vervolgens brak ze haar voet en om de tijd te verdrijven, begon ze met het schrijven van liedjes.

In een lokale bar had ze haar eerste optreden. Dat smaakte naar meer, dus stond haar besluit vast: zangeres worden. Haar liedjes zette ze op MySpace, en daarmee groeide de bekendheid. ‘Foundations’, haar tweede single, werd in Groot-Brittannië door ‘Umbrella’ van Rihanna van de eerste gehouden. Met het album ‘Made of bricks’ lukte het vorige maand wél om de toppositie te bereiken.

Gio op de Nederlandstalige tour

Gio: Zonder jou (93)

Een jaar geleden ging zanger Gio op de Nederlandstalige tour. Daarvoor scoorde hij Engelstalige hits, waarvan ‘Fantasy girl’ de grootste was (#12 in 2005). Gio (geboren als Giovanni Jap-Ngie, op 7 februari 1986 in Utrecht) is afkomstig uit een muzikale familie en heeft een rappende oom en een percussionist als grootvader. Op jonge leeftijd wist Gio dat hij niets liever wilde dan op het podium staan. Al op zijn zesde zat hij in een dansgroep met zijn neefjes en trad hij regelmatig op. Gio leerde zich al snel aan om liedjes te schrijven, melodieën te componeren en muziek te produceren. Hij volgde de opleiding piano en zang aan het conservatorium in Amsterdam. Dankzij de film ‘Feestje!’, waarin Gio’s zangstem was te horen, wist hij zich te introduceren bij het grote publiek. Hij verzorgde de voorprogramma’s van Mary J. Blige, K-ci & Jojo, Destiny’s child, Kanye West and Pussycat dolls.

Nederlandstalig album

Door de Nederlandstalige successen (vorig jaar scoorde hij al een hitje met ‘Dat is die shit’ (#44), samen met de Party squad) is Gio bezig met een volledig Nederlandstalig album, waarvan ‘Zonder jou’, de eerste single is. Het nieuwe album zal een mix worden van muzikale stijlen, met behalve R&B ook pop en latin-house. Op zijn website laat Gio weten nooit in één stijl te blijven hangen: “ik ben altijd hard aan het werk om mezelf als muzikant en entertainer te overtreffen.”

Alex van Alff scoort met Beachboom-thema

Alex van Alff: Dance du soleil (96)

Het is al weer een tijdje geleden, dat Beachboom, dus het werd hoog tijd dat het thema van dat feestje een hit(je) werd. Op 28 juli gingen 3.700 houseliefhebbers uit hun dak in Beachclub Perry’s aan de Brouwersdam, op Schouwen-Duiveland. Daarbij werden ze getrakteerd op de beats van Lucien Foort, DJ Lacroix, MC Gee, Miss Monica, Miss Bunty en DJ Trung. De minimumleeftijd was 21 jaar, de dresscode zwart/goud en het weer was prima. De organisatoren hadden al een gigantische parachute op de kop getikt, te gebruiken als overkapping wanneer het niet droog zou blijven, maar zoals je op de foto ziet, was het prima housen in de open lucht.

De maker van het thema van het festivalletje, Alex van Alff, stond zelf niet op het programma. Alex is van 24 maart 1976 en komt uit Zoetermeer. Op z’n vierde was ie al in de weer met het koffergrammofoontje van z’n ouders en al op z’n veertiende startte hij met draaien. Een aantal DJ-contests leverde hem wat bekendheid op, tot hij uiteindelijk een residentie kreeg in een grote club in Zoetermeer. Na tien jaar plaatjes draaien schakelt Alex over op produceren, en ook dat loopt gesmeerd. Van Alff maakt bij deze zijn bescheiden Single Top 100-debuut.

Zangeres van het Beachboom-thema is Nonzzz, die in het dagelijks leven overigens Manon van Hoewijk heet. 'Dance du soleil' is voor haar een mooi begin van een nog prille zangcarrière.

D-Rashid trommelt kameraden op voor Latin house-hit

D-Rashid, Rishi Bass & MC Stretch: Casera (97)

Drie producers slaan de handen ineen voor een Latin house-hit. D-Rashid staat bekend als Neerlands grootste man op het gebied van latin house. Eerder dit jaar bracht hij zijn eerste salsa-lounge-album uit, ‘Latin house sessions volume 1’. Daarop mixt D-Rashid veertien tracks aan elkaar; hij is solo, maar ook samen met o.a. Rishi Bass tevens verantwoordelijk is voor het leeuwendeel van de producties op het album.

Rishi Bass

‘Casera’ staat ook op dat album; aan dat nummer werkten D-Rashid en Rishi Bass dus samen. Rishi Bass heet eigenlijk Rishi Bhagwandin en komt uit Amsterdam. Hij begon in 1990 als hiphop-dj in een jeugdhonk in Almere-Buiten, maar schakelde al snel over op de house. In 1996 kreeg hij een residentie op de zondagavond in de Amsterdamse RoXY. In 2004 en 2005 ontbrak hij in het dj-veld vanwege een ziekte, maar gelukkig maakte hij eind 2005 een geslaagde come back.

MC Stretch

Op ‘Casera’ hoor je de vocalen van MC Stretch. Stretch is van Ierse komaf en opgegroeid in noord-Londen. Hij werkte als postbode, maar draaide daarnaast in alle uren die maar beschikbaar waren als dj. Eerst reggae en soul, later acid parties en uiteindelijk zag hij het licht en werd het garage house. In een club genaamd Gas, op het Londense West End, kreeg hij een vaste plek en begon hij te MC-en. In 1998 kwam MC Stretch voor het eerst naar Nederland, voor een show op Dance valley. Daar kwamen avonden in de Utrechtse Melkweg bij en tegenwoordig is Club Risk in Amsterdam zijn thuishaven. Met z’n drieën maken D-Rashid, Rishi Bassen MC Stretch deze week hun hitparadedebuut in Nederland.

Genius jumpers Nederlands kampioen jumpen

Genius jumpers: What’s that sound (100)

Twee Nederlands kampioenen in de hitparade! De Genius jumpers, ofwel Pascal Buitendijk uit Zuid-Beijerland en Alex Koppelman uit Numansdorp, werden in maart van dit jaar de officeuze Nederlands kampioenen jump; ze versloegen in de finale het team van Patrick Jumpen. En zoals jaren geleden al dansers met succes een single mochten opnemen (denk maar aan Doris D & the Pins), zo hebben ook nu nog altijd dansers succes met plaatopnamen. Patrick Jumpen scoorde eerder dit jaar al een top 10-hit met ‘Holiday’ (#8 in juli) en nu is het dus de beurt aan de beste jumpers van Nederland.

spelcomputer

In maart wonnen de Genius jumpers in Rotterdam bij het NK jumpen een mooie beker, een spelcomputer en driehonderd euro. Hoe worden ze zo goed? “We oefenen minstens een keer per week samen. Meestal in een parkeergarage, zo’n omgeving past er qua sfeer goed bij. We schaven daar aan onze techniek en bedenken er telkens nieuwe bewegingen bij. Ik had nooit verwacht dat wij zouden winnen. Die beker zet ik op mijn kast!” Maar die driehonderd euro en de spelcomputer die bij de beker hoort, die hoeft hij niet. “Jumpen doe ik puur voor de lol.”

Kijk hier hoe de Genius jumpers het deden op de Nederlandse kampioenschappen.

Derde #1-album voor Jannes

Album top 3:

1. NIEUW Jannes: ‘Mijn naam is… Jannes’
2. (-1) Elvis Presley: ‘The complete Dutch collection’
3. (-2) Mika: ‘Life in cartoon motion’


Zonder enige moeite knalt Jannes met ‘Mijn naam is… Jannes’ binnen op de eerste plaats van de Mega Album Top 100. Het album was al tijdens de uitlevering goud (meer dan 35.000 exemplaren) en nu vinden die schijfjes hun weg naar de grote schare Jannes-fans. In de eerste week verkoopt Jannes bijna vier keer zoveel albums als de #2, ‘The complete Dutch collection’ van Elvis Presley.

‘Mijn naam is… Jannes’ is het elfde album dat vanuit het niets op #1 binnenkomt dit jaar. In 2006 knalden vijftien albums binnen op #1, en dat was een nieuw record. Het elfde album in 2006 nieuw op #1, dat werd pas op 16 september bereikt. We zijn nu twee weken eerder, dus alle kans om het record van 2006 te breken!

Voor Jannes is ‘Mijn naam is… Jannes’ zijn derde #1-album, na ‘Als het zonnetje schijnt’ (2005) en ‘Laat me vrij’ (2006). Elk jaar eentje, dat kan nog een fijne serie worden… De gouden plak ontving Jannes op woensdag 22 augustus in de Giraf in Emmen, ten overstaan van tweeduizend fans. “Ik ben er ontzettend blij mee. Maar dit was niet mogelijk geweest zonder alle steun van mijn familie en fans. Mijn succes heb ik aan hen te danken”, aldus een gelukkige Jannes.

Drie keer een album vanuit het niets op #1 is bijzonder, maar niet uniek. Dus Jannes schrijft hiermee geen hitgeschiedenis, ook al wil zijn management middels een persbericht ons anders laten geloven. Niet dat we het Jannes niet gunnen, maar wij gaan uitsluitend uit van de echte Megafeiten, en dan blijkt dat K3 hem voorging. Zij zijn tevens één van twee acts die vier albums op rij op #1 binnenkregen. Daarnaast zijn er zelfs drie acts die het vijf keer lukte! Klik hier voor het overzicht van alle acts die drie of meer albums op de eerste plaats kregen.

Spinvis

Spinvis, het alter ego van Erik de Jong, (Spijkenisse, 2 februari 1961) had al drie albumnoteringen op zijn naam staan, maar een top 10-notering zat daar nog niet bij. De andere drie zijn:
- 2002: ‘Spinvis’ (#27)
- 2004: ‘Nieuwegein aan zee’ (#54)
- 2006: ‘Dagen van gras, dagen van stro’ (#12)

Zelf omschrijft hij het album ‘Goochelaars & geesten’, als ‘een gevonden album’. Het album, binnen op #4, bevat b-kantjes en rarities (waarbij rarities in zijn geval wel een heel toepasselijke term is). De titel verwijst naar het nummer dat tijdens de Lotus Europa-tournee werd gebruikt als openingsnummer.

Saybia

Drie jaar geleden kwam het album ‘These are the days’ van Saybia binnen op de achtste plek en dat was direct de hoogste plaats. Anno 2007 knalt ‘Eyes on the highway’ binnen op een zesde notering. Behalve deze albums scoorden de Denen ook nog met ‘The second you sleep’ (#38 in 2003).

Fiction plane

Fiction plane zal altijd vergeleken worden met the Police. In de eerste plaats omdat Joseph Sumner de gitarist is en Sting (the Police) zijn vader. Maar ook omdat beide groepen drie leden hebben en eenzelfde bezetting: zanger/gitaar, basgitaar en drummer. In Fiction plane zijn dat Joseph Sumner, Setan Daunt en Pete Witholt. ‘Left side of the brain’ is het eerste album van het trio met daar op de hitsingle ‘Two sisters’ (#42 in de Single Top 100).

Marianne Weber

Het verschil in aantallen tussen de singles en albums van Marianne Weber is niet groot. In de Single Top 100 scoort zij haar éénentwintigste notering met ‘’n Meisje huilt’ (deze week op #31). In de Mega Album Top 100 is ‘Tranen van geluk’, binnen op #29, al haar zeventiende notering. Van de voorgaande zestien bereikten zeven de top 10, waarvan ‘Het duet album’ met Frans Bauer in 1997 de eerste plaats bereikte. ‘Tranen van geluk’ stond afgelopen week volop in de belangstelling in de ‘Gouden uren’ op Radio-2, en zal volgende week dan ook zeker haar achtste top 10-notering opleveren.

Paul van Dyk

Vorig jaar werd dj Paul van Dyk door de lezers van het blad DJ Magazine uitgeroepen tot beste dj van de wereld. De verkiezing voor dit jaar sluit op 25 september, en wellicht wordt hij het dit jaar nog een keer. Paul (geboren als Matthias Paul op 16 december 1971 in Eisenhüttenstadt, Brandenburg, Oost Duitsland) is niet echt een albumartiest, want ‘In between’ is pas zijn tweede albumnotering, na ‘Reflections’ (#60 in 2003). Qua singles heeft hij er al acht hits op zitten.

Kula shaker

De trofee voor de comeback van het jaar gaat naar de Britse band Kula shaker, die na acht jaar hun derde notering scoren met ‘Strangefolk’ op #57. Niet zonder reden, want in 1999 ging de groep van Crispian Mills (zang/gitaar), Alonza Bevan (bas), Paul Winterhart (drums) en Jay Darlington (keyboards) uit elkaar. Op 21 december 2005 vond het eerste optreden plaats van de overgebleven drie leden (Jay deed niet meer mee) in het Britse Wheatsheaf, Leighton Buzzard. Het concert was niet officieel aangekondigd, ook al hingen er buiten het café aanplakborden. De band speelde het mooi mee, droeg voor de gelegenheid grijze pruiken en noemde zich the Garcons. Op 11 januari 2006 maakte de band bekend weer bij elkaar te zijn. Kort daarna voegde Harry Broadbent (keyboards) zich bij de groep. Ze speelden op diverse festivals en na de zomer begonnen ze aan het derde album, ‘Strangefolk’, dat al de werktitel was van hun vorige plaat, ‘Peasants, pigs & astronauts’ (#63 in 1999).