vrijdag 7 augustus 2020

Hitflits: negende #1-album voor Guus Meeuwis; Billie Eilish is verliefd op haar toekomst

Niet Jonna Fraser, maar een andere Nederlandse artiest maakt een einde aan de dubbelslag van Boef. Diens album Allemaal Een Droom hield het drie weken vol bovenaan, maar moet (tijdelijk) de eerste plaats afstaan aan Deel Zoveel van Guus Meeuwis, de nieuwe #1.

Deel Zoveel is het negende #1-album voor Guus Meeuwis. Daarmee staat hij op gelijke hoogte met Michael Jackson, the Golden Earring, Bløf en Nick & Simon. Guus heeft nog een lange weg te gaan (en dus veel albums) om de negentien (!) #1-albums van BZN te evenaren.

Deel Zoveel, opgenomen eind 2019, ontstond tijdens een verblijf in een boerderij met een groep collega-artiesten en liedjesschrijvers, waar onder JW Roy, Jacques Poels, Diggy Dex en Christon Kloosterboer. Over de titel zegt Guus: Toen iemand me vroeg om de hoeveelste solo-cd dit gaat, zei ik letterlijk ‘dit is volgens mij deel zoveel’. Dat moest de titel dus wel zijn.” Op 28 augustus verschijnt de vinylversie.

Van onzekere corona situatie

Wat doe je als al je shows zijn gecanceld? Dan kan je bij de pakken neerzitten, maar ook proberen een alternatief te verzinnen. Dat laatste deed Guus Meeuwis toen duidelijk werd dat door corona zijn ‘Groots met een Zachte G-shows’ in Eindhoven en twee uitverkochte concerten in New York niet door konden gaan.

naar positieve energie

Guus Meeuwis: “De onzekere situatie van de afgelopen maanden heb ik zo snel mogelijk om proberen te zetten in positieve energie en nieuwe muziek. Met trots presenteer ik: Club Zoveel in 013 in Tilburg. Daar ontvangen we, met alle egards, 100 man per avond. Net zo lang tot we elkaar allemaal gezien hebben. Deel zoveel, speel zoveel. Dat is de belofte. Volgens mij gaat het heel bijzonder worden”. De 100 werden er 400 per avond, het aantal optredens 38. In totaal zijn er 15.200 kaarten verkocht à € 55,-- p.p.

Dat wordt twee maanden lang, van 1 augustus tot en met 4 oktober, ‘lekker lopend naar het werk’, want Guus woont nog geen drie minuten van 013. De titel Deel Zoveel verwijst dan ook naar zijn verlangen om nieuwe muziek te blijven maken en te delen.

Alle gecancelde optredens worden in 2021 ingehaald. Dan viert Guus ook zijn verlate 25-jarige artiestenjubileum, dan 26 jaar.

ALBUM TOP 5

1. EW  Guus Meeuwis: Deel Zoveel (eerste week op #1)
2. (1)   Boef: Allemaal Een Droom (op 14,99)
3. (3)   Pop Smoke: Shoot For The Stars Aim For The Moon
4. EW  Jonna Fraser: Calma
5. (5)   Juice WRLD: Legends Never Die

Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week.
#12 Fontaines D.C.: A Hero’s Death (#1 in de Vinyl 33)
#13 Alanis Morissette: Such Pretty Forks In The Road
#25 Dylisa: Strictly Business (= de 19-jarige Dylisa Verayscha uit Amsterdam)

Alvorens we over gaan naar de hits van deze week, lichten we nog even een paar bijzondere noteringen uit de albumlijst van deze week. Noteringen naar aanleiding van gebeurtenissen de afgelopen weken.

#23 Beyoncé: The Lion King: The Gift.
Vorige week bracht Beyoncé geheel onverwachts het visuele album Black Is King uit, dat is gebaseerd op de muziek van de film The Lion King: The Gift.
Tevens verscheen het gelijknamige album met drie extra nummers in een deluxe edition. Het basisalbum kwam een jaar geleden binnen op de derde plaats en stond voor het laatst genoteerd op 2 november 2019.

Vorige week woensdag, 29 juli, stond de hele avond op NPO 3 in het teken van George Michael. Naast een special ‘Het beste van’, waarin bekende Nederlanders hun mening gaven over zanger George Michael die op eerste kerstdag 2016 overleed, werd de  muziekdocumentaire George Michael: Freedom uit 2018, herhaald.
Naar de BNN-ers keken 204.000 mensen, de documentaire haalde 422.000 kijkers. En mede dankzij hen gaan twee albums van George Michael op herhaling:
#75 Listen Without Prejudice Vol. 1 / MTV Unplugged (#6 in 2017)
#77 Ladies & Gentlemen – The Best Of George Michael (#2 in 1998/1999; voor het laatst genoteerd op 31 augustus 2002)

En dan tenslotte de Britse boyband OneDirection. Sinds 31 december 2015 heeft de groep een soort van sabbatical. Sindsdien hebben Harry Styles, Niail Horan, Liam Payne en Louis Tomlinson, één of meerdere albums uitgebracht, maar niets samen.
Op 23 juli bestond de groep officieel tien jaar en verscheen er een foto op de sociale media met de tekst ’10 Years of One Direction’. Al die aandacht leidde er toe dat vorige week vier van hun albums gelijktijdig een notering kregen. Deze week staan ze ook nog genoteerd:
#49 (34) Midnight Memories
#55 (38) Made In The A.M.
#68 (49) Four
#72 (43) Take Me Home

SINGLES

En toen was daar vorige week een nieuw nummer van Billie Eilish: ‘My Future’. Het eerste nieuwe nummer sinds ze in februari een #3-notering scoorde met ‘No Time To Die’, het thema van de gelijknamige James Bondfilm, die dit najaar in première gaat.
Al na één dag was ‘My Future’ van Billie Eilish het meest gestreamde nummer wereldwijd. Niet minder dan 5,1 miljoen keer werd het nummer beluisterd, waarvan de Amerikanen ruim 2 miljoen streams voor hun rekening namen. Bij ons waren het er op de eerste dag niet meer dan 126.057 stuks. Uiteindelijk is ‘My Future’, dat handelt over verliefdheid, niet op een mens, maar op haar eigen toekomst,  zo’n 700.000 gestreamd, genoeg voor een 30e plaats in de Single Top 100.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Boef feat. Numida: Tout Est Bon (vijfde week op #1)
2. (2)   Jawsh 685 & Jason Derulo: Savage Love (Laxed – Siren Beat) (op 1,1%)
3. (3)   Bilal Wahib: Tigers (op 1,93%, t.o.v. de #1)
4. (7)   Harry Styles: Watermelon Sugar
5. (8)   Dopebwoy & Jonna Fraser: Vakantie

Nieuw bij de bovenste tien is ‘Head & Heart’ van Joel Corry feat. MNEK, dat flink de vaart er in heeft. Vorige week van 81 naar #47, deze week door naar de tiende plaats. Dat belooft nog wat!
Voor MNEK is ‘Head & Heart’ na ‘Never Forget You’ met Zara Larsson (#8 in 2005) zijn tweede top 10-notering. Voor Joel Corry is het zijn eerste.

Hebben we tot slot de andere eerste weeks noteringen voor je.
#20 Ashafar: Mocro Sh*t
#48 Jonna Fraser feat. Bryan Mg: Fya
#65 Jonna Fraser feat. Lijpe: Calma

#70 Matthy feat. Robbie, FC Roelie & Bassistent: Geldwolf
Met uitzondering van de Bassistent, hebben de andere drie uitvoerenden op ‘Geldwolf’ één ding gemeen en dat is het YouTube kanaal de Bankzitters. Gestart op 25 december 2015, waarvan ook nog Koen, Milo, Mathijs en Mark deel uitmaken. Wekelijks posten ze twee video’s. 


Met ‘Geldwolf’ scoren drie van de zeven bankzitters samen met rapper Bassistent een eerste hit. Even een rondje langs de uitvoerenden:
Matthy = Matthyas het Lam, 25 uit Armeide
Robbie = Rob Heiwan van de Graaf, 22 uit Eindhoven
FC Roelie = Raoul Joshua de Graaf, 25 jaar uit Blaricum en verre familie van Rob
Bassistent = Bas van Velzen, 24 uit Zwolle, bekend van zijn traptechniek en commentaar bij de E-divisie.

#78 Pop Smoke feat. Lil Tjay: Mood Swings