vrijdag 8 juni 2018

Hitflits: album Shawn Mendes pakt een tweede week op #1; Selena Gomez kan het ook alleen

Illuminate, zijn eerste #1-album moest in 2016 al na één week de eerste plaats afstaan aan We Got This van O’G3ne. Maar dit keer is er geen artiest die hem van de eerste plaats houdt. En  dus blijft Shawn Mendes met zijn gelijknamige album op de eerste plaats staan van de Album Top 100. Wel is de verkoop van het album bijna gehalveerd.

Van de 21 #1-albums door Canadese acts, is Shawn Mendes het 17e album dat langer dan één week bovenaan staat. Met dertien weken in 1996/1997 is Falling Into You van Céline Dion het album met het meeste aantal weken op de eerste plaats voor een Canadese act. Zij staat ook op plek twee met Let’s Talk About Love dat in 1997/1998 twaalf weken bovenaan stond.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Shawn Mendes: Shawn Mendes
2. (3)   Post Malone: Beerbongs & Bentleys (op bijna 30%)
3. EW  Kanye West: Kanye West: Ye
4. (4)   Josylvio: Hello Cash
5. EW  Vic9: 92:29

Geluk van Guus Meeuwis dat vorige week nog de grootste val maakte in zijn carrière maakte, van de eerste naar de tiende plaats, stijgt deze week terug naar de achtste plaats. Dat zal te maken hebben met de dertiende editie van zijn ‘Groots met een zachte G’-concerten, die vandaag, vrijdag, start in het Philipsstadion in Eindhoven. Diggy Dex doet dit jaar het voorprogramma.

Woensdag ging de verkoop van start van het derde concert op 16 juni 2019 van  ‘Groots met een zachte G 2019’. De andere twee concerten, 14 en 15 juni 2019, gingen vorige week al in de verkoop.

Over naar de andere eerste weeks noteringen van deze week.
#6 FRSH: Alleen Maar Gezeik
#10 Ben Howard: Noonday Dream (#1 in de Vinyl 33)
#14 Ghost: Prequelle
#19 Yung Felix/Bokoesam: Yung Bok
#25 Seven Bridges: #BreakTheSilence
#34 Father John Misty: God’s Favorite Customer

SINGLE TOP 5

1. (1)   Calvin Harris & Dua Lipa: One Kiss (vijfde week op #1)
2. (2)   Esko, Josylvio & Hansie: Hey Meisje (op ruim 20%)
3. (3)   Kraantje Pappie: Lil Craney
4. (5)   David Guetta & Sia: Flames
5. (6)   Daddy Yankee: Dura

In de vierde week stijgt ‘Back To You’ van Selena Gomez van de zeventiende naar de negende plaats. Het is haar derde top 10-notering, maar pas de eerste die ze in haar eentje scoort. De andere twee waren met Kygo ('It Ain't Me', #3) en Marsmello ('Wolves', #8), beide in 2017.

Van de veertien tracks van zijn #1-album Shawn Mendes vorige week, blijven er deze week nog vier over. Het meest populaire nummer blijft ‘Youth’, deze week op #15, gezakt van #13.

Slechts zeven nummers telt Ye, het album van Kanye West, dat binnenkomt op de derde plaats van de Album Top 100. De volgende drie tracks krijgen een notering in de Single Top 100:
#60 All Mine
#77 Yikes
#81 Ghost Town

Resten nog de andere nieuwe noteringen van deze week:
#8 Dyna / Frenna / Ronnie Flex: Pull Up
#26 Vic9 feat. Ronnie Flex: Altijd Op Tijd
#54 Maroon 5 feat. Cardi B: Girls Like You
#75 Drake: I’m Upset
#82 Juice WRLD: Lucid Dreams (Forget Me)
#89 FRSH: Alleen Maar Gezeik
#93 Tyga feat. Offset: Taste
#94 Vic9 feat 3Robi: Stacks

Tot zover deze Hitflits. Later dit weekend melden we ons nog met een nieuwe Megaman.

zondag 3 juni 2018

Albumflitsen bij week 22 - 2 juni 2018

Afgelopen vrijdag kaapte Shawn Mendes de eerste plaats weg voor Haevn. Wat er verder gebeurde in de Album Top 100, lees je hier in een nieuwe editie van de Albumflitsen, met onder andere:
-          Snow Patrol doet zeven jaar over zevende album
-          Mooi Wark viert alsnog 25-jarig jubileum
-          debuut Mart Hoogkamer
-          Maluma kan het ook zonder Shakira
-          Xavier Rudd geïnspireerd door pelikaan
                   
#2 Haevn: Eyes Closed
Met ‘Finding Out More’ maakte het Nederlandse duo Haevn in 2015 het debuut. Het zou drie hitruns duren eer het nummer de hoogste plaats, #77, zou bereiken op 30 januari 2016. Er volgden meer singles, ‘Bright Lights’, ‘Fortitude’ en ‘Back In The Water’, maar geen daarvan haalde een notering. Genoemde nummers staan op het debuutalbum Eyes Closed waaraan twee jaar is gewerkt.

#5 Snow Patrol: Wildness
Na het #1-album Fallen Empires uit 2011, is het zeven jaar stil geweest rond de Schots/Ierse groep Snow Patrol. Zanger/componst Gary Lightbody bracht met leden van onder andere R.E.M en Belle and Sebastian als Tired Pony het album The Ghost of the Mountain uit (#31 in 2013).Daarnaast had hij last van een flinke depressie en dronk veel alcohol om zich beter te kunnen voelen.
Al met al leverden de afgelopen jaren veel inspiratie op voor een nieuw album. Vorig jaar dook Lightbody met de andere leden van Snow Patrol en producer Jacknife Lee de studio in voor de opnames van Wildness, Hun zevende studioalbum en het eerste in zeven jaar. Op vrijdag 15 juni kun je de nummers meezingen tijdens het optreden op Pinkpop.

#11 A$AP Rocky: Testing
Na twee albums die niet hoger kwamen dan de 45e plaats, boekt rapper A$AP Rocky met Testing, bijna zijn eerste top 10-notering. Het scheelde maar een halve procent met Geluk van Guus Meeuwis of zo’n 30 exemplaren. De titel Testing is niet zomaar gekozen, want Rakim Meyers ofwel A$AP Rocky experimenteert met nieuwe geluiden, ook al zou dat mensen afschrikken. Gezien de notering moet hij dat vaker doen!

#15 Mooi Wark: Siepelrock – 25 Jaar Hits
2017 was het jaar waarin de rockband Mooi Wark 25 jaar bestond. Maar in de tweede helft van dat jaar stonden de hoofden van Bert Koops, Arnold Kuik, (beide gitaar en zang), William Bossong (basgitaar/zang) en John Roffel (drums) daar helemaal niet naar.

Zakelijk gezien waren de mannen verwikkeld in een juridisch gevecht met boekingskantoor Holties, dat verdacht werd meer geld te vragen voor een optreden dan wat de band krijgt. Tijdens het proces betaalde Holties niets uit, en moesten de leden van de groep negen maanden hun broek ophouden. Uiteindelijk betaalde het kantoor, om een faillisement te voorkomen, € 48.000, euro aan drie schuldeisers.

Maar ook persoonlijk vlak zat het de mannen van Mooi Wark niet mee in 2017. Bij John Roffel, drummer sinds 2009, werd longkanker geconstateerd. Na een kort ziektebed overlijdt hij daar in oktober aan. Dennis Hendriks, die tussen 2005-2009 ook al bij de groep drumde, vervangt hem.

Met een jaar vertraging viert Mooi Wark alsnog een feestje, ‘ons 26-jarig bestaan’, volgens Bossing. Dat doen ze met de box Siepelrock – 25 Jaar Hits met de albums Siepelrock, Siepelfeest en Siepelgevuul. 52 nummers, waaronder 13 hits en niet eerder op cd uitgebracht materiaal.

#18 Pusha T: Daytona
Daytona van Pusha T is het eerste van vijf albums dat geproduceerd is door Kanye West en telkens een week na elkaar verschjint. Volgende week komt West met zijn eigen album Ye en daarna volgen albums van Kid Cudi, Nas en Teyana Taylor. Het bijzondere aan deze albums, is dat er slechts zeven nummers op staan.
Terrence LeVarr Thornton (the Bronx, New York City, 13 mei 1977) ofwel Pusha T, vormde een tijdje met zijn broer Gene het hiphopduo Clipse. Samen richtten ze het platenlabel Re-Up Records op. In 2010 kreeg Terrence een contract bij GOOD Music imprint, het label van Kanye West. Vijf jaar later, in november 2015, benoemde West, Terence tot directeur van het label. Daytona is het derde studioalbum van Pusha T.

#28 J Balvin: Vibras
“I wanted anyone in the world to say, ‘I don’t know what he’s talking about, but it causes all kinds of special emotions in me.” Aldus de Columbiaan José Álvaro Osorio Balvín, ofwel J. Balvin over zijn vijfde studioalbum Vibras. Balvin richt zich daarop niet speciaal op latin of reggaetón liefhebbers, maar op een breed publiek. Tussen de veertien nummers op het album zit er voor iedereen wel wat bij, denkt hij.

De nummers ‘X’ met Nicky Jam (deze week op #9) en ‘I Like It’ met Cardi B & Bad Bunny (op #49) zul je niet op Vibras aantreffen. Wel ‘Mi Gente’, zijn #1-hit uit 2017 met Willy William.

#56 Mart Hoogkamer: Mart Hoogkamer
Mart Hoogkamer (Leiden, 5 mei 1998), begon al op zijn zesde met zingen, geïnspireerd door zijn vader Mart Hoogkamer Sr., die ook zingt. Mart jnr. heeft een voorkeur voor de levensliederen van Willy Alberti en André Hazes. In april bereikte Mart de finale van de talentenjacht ‘Topper Gezocht’. Daardoor mocht hij vorig weekend, op vrijdag en zaterdag, samen met Mike Peterson en Bart Brandjes optreden in de ‘halftime show’ van de Toppers. Nick Nicolai, waarvan Mart in 2016 de finale verloor van Holland’s Got Talent, haalde dit keer de halve finale niet.

Op het debuutalbum Mart Hoogkamer staan twee duets. ‘Lachen, beetje Huilen’ met Willeke Alberti en ‘Samen’ met zijn vader. Tien van de twaalf nummers zijn geschreven door Bram Koning.

#76 Juice WRLD: Goodbye &Good Riddance
Als je Jared Higgins heet dan kies je toch voor een artiestennaam Juice WRLD? Logisch toch? Nou, nee. Higgins, geboren in Calumet Park, Illunois op 2 december 1998, had vroeger zijn haarkapsel net als het personage Roland Bishop in de film ‘Juice’ uit 1992, gespeeld door Tupac Shakur. Over het tweede deel, WRLD, zegt Higgins: “Ik probeerde de wereld over te nemen, en het mijn wereld te laten worden.” Met zijn debuutalbum Goodbye &Good Riddance is het veroveren van de wereld (alsnog) begonnen.

#86 Maluma: F.A.M.E.
Begin 2017 scoorde Shakira sinds zeven jaar weer een top 20-hit met ‘Chantaje’ (#18). Misschien werd het zo’n groot succes dankzij de featured artist: Maluma. Anno 2018 is Juan Luis Londoño Arias, (Medellín, Columbia, 28 januari 1994), dat zijn echte naam is, terug met een heel album F.A.M.E. ,Daaraan werkten diverse artiesten aan mee, waaronder Timbaland, Marc Anthony en Jason Derulo, maar geen Shakira.

#88 Chvrches: Love Is Dead
In eigen land rijgen ze de hits aan elkaar, maar in ons land lukt het de Schotse synthesizer  groep Chvrches maar niet om een hit te scoren. Beter vergaat het hun albums.
Namen Iain Cook, Martin Doherty en Lauren Mayberry op hun vorige twee albums, The Bones of What You Believe (#68 in 2013) en Every Open Eye (#33 in 2015) nog de productie zelf in handen. Voor Love Is Dead vroegen ze Greg Kurstin (Adele, Sia, P!nk), met wie ze het werkje klaarden. Aanstaande vrijdag, 8 juni, doet Chvrches opnieuw, na 2014, ‘Best Kept Secret’ aan.

#92 Xavier Rudd: Storm Boy
De Australische muzikant Xavier Rudd werd in 2016 bij het grote publiek bekend met zijn nummer ‘Follow The Sun’ (#23). Maar tien jaar daarvoor had Rudd al een albumnotering op zak met Food In The Belly (#56 in 2006). Storm Boy is zijn negende studioalbum, het eerste sinds Spirit Bird uit 2012, dat dankzij de hit ‘Follow The Sun’, in 2016 de 38e plaats bereikte.

Stormy Boy titel van zijn nieuwste album, is geïnspireerd op een pelikaan die Rudd zag zitten aan een rivier toen hij daar een glas thee dronk. De watervogel herinnerde hem aan Mr. Percival, een gevleugelde en gevederde peilikaan, co-ster van de film ‘Storm Boy’ uit 1976. Op 20 september geeft Xavier Rudd een concert in de AFAS Live in Amsterdam.