vrijdag 25 maart 2011

Hitflits: Adele neemt de touwtjes weer in handen

Voor de vijfde keer neemt Adele het heft in handen in de Single Top 100. Nadat de 3js met ‘Je vecht nooit alleen/Never alone’ vorige week haar #1-positie afpakten, pakt ze die deze week weer terug. Alleen doet ze dat niet met ‘Rolling in the deep’, maar met ‘Set fire to the rain’, waarmee ze haar derde #1-hit scoort. Het verschil tussen beide nummers is ruim 20%. Vlak achter ‘Rolling in the deep’ staat ‘Happiness’ van Alexis Jordan dat van 6 naar #3 stijgt.

O ja, de 3js zakken van #1 naar #24, maar daarover meer in de Megaman.

Stijgers tot in de top 10 zijn er van Jesse J feat. B.o.b. met ‘Price tag’ (van 24 naar #10), Shary-An met ‘Six feet under’ (van 13 naar #9) en Usher met ‘More’ (van 12 naar #8). Maar de grootste klapper in de top 10 maakt Gerard Joling met ‘Hou je morgen nog steeds van mij’ dat de hoogste eersteweeks is op #4.

Net nog binnen in de top 20, op #18, komt ‘Sweat’ van Snoop dogg vs David Guetta. Snoop staat daarmee met twee nummers in de Single Top 100. * plaatsen winst boekt ‘Last night’ van Ian Carey feat. Bobby Taylor & Snoop Dogg, dat op #77 terecht komt.

Binnenkort staan er drie versies van de hit van het jaar 1981 in de hitparade, want ‘Why tell me why’ van Anita Meyer beleeft een heuse revival. In de tweede week stijgt DJ F.r.a.n.k. met ‘Discotex! (yah)’ van 88 naar #45. Op #17 komt DJ Guilliano (= Jeroen Stoop) vs Anita Meyer binnen met ‘Why tell me why’. En voor het programma ‘De beste zangers van Nederland’, nam Anita het nummer zelf op met Lange Frans.

Het restant eersteweeks noteringen:
#33 Racoon: No mercy
#36 Django Wagner: Die mooie ogen (hebben mij bedrogen)
#38 Bruno Mars: The lazy song
#70 Jacqueline Govaert & Alain Clark: Wherever I go
#74 Kensington: Let go
#75 Morning parade: Under the stars
#86 Handsome poets: (we can’t be) Saints
#87 Milow: Little in the middle
#90 Radical face: Welcome home
#98 Lenny Keylard: Baby get higher

Over naar de Album Top 100 waarin de scepter nog steeds wordt gezwaaid door … Adele! Nadat ze twee weken geleden de eerste plaats terugkaapte van ‘Alles blijft anders’ van Bløf, heeft ze sindsdien haar eerste plaats verstevigd. Na vier weken staat ‘Doowops & hooligans’ van Bruno Mars weer op de tweede plaats (gestegen van #9), maar komt relatief gezien niet in de buurt van ‘21’ van Adele, dat een voorsprong heeft van bijna 85% en totaal acht weken op #1 staat.

Dat aantal haalde ze in de Britse albumlijst ook, alleen dan onafgebroken. Er zijn daar al bijna 1,5 miljoen stuks van ‘21’ verkocht, en dat in nog geen 60 dagen! Ter vergelijking: van haar vorige album ‘19’, zijn sinds 2008 ruim 1 miljoen stuks verkocht. Dat album staat daar op #2. Bij ons voert ’19’ nog steeds de Backcat Top 50 aan, in totaal voor de twintigste week.

Op #9 komt ‘Awesome as f**k’ van de Amerikaanse band Green day binnen. Het betreft een live album opgenomen tijdens de 21ste century breakdown world tour in 2009 – 2010 in Europa, Canada, Australië, Japan en de V.S. Het is hun vierde top 10-album na ‘Dookie’ (#5 in 1995), ‘American idiot’ (#4 in 2004) en ‘21st century breakdown’ (#4 in 2009).

De overige eersteweeks noteringen, die geen enkele bedreiging vormen voor Adele:
#12 Joe Bonamassa: Dustbowl
#16 Chris Brown: F.am.e.
#23 the Strokes: Angels
#24 Original soundtrack: ‘The music from ‘Glee’ vol.4’
#28 Alama race track: Unicorn loves deer
#34 Herbert Gröhnemeyer: Schiffsverkehr
#42 Chef special: One for the mrs.
#70 Panic at the disco: Vice and virtues
#79 La boutique fantastique: La boutique fantastique
#82 C.W. Stoneking: Jungle blues
#87 Kurt Elling: The gate
#98 Mariza: Fado international
#99 Adam Lambert: Glam nation live

En tot zover deze Hitflits, waarin je weer op de hoogte bent van de highlights in hitparadeland. Na het weekend geven we je ook nog de achtergronden achter de singlehits in een nieuwe Megaman.

zondag 20 maart 2011

Megaman bij week 12 – 19 maart 2011

Welkom bij de Megaman, waarin de 3Js een recordsprong naar #1 maken, Jennifer Lopez een geslaagde come back viert, Tiësto en Hardwell hun geboorteplaats eren en George Michael een rode neus opzet.
Dat en meer over de vijftien eersteweeks noteringen in de Single Top 100 van deze week.

3Js keren terug aan de top

3Js: Je vecht nooit alleen/ Never alone (1) *** tweede week op #1 ***

Kijk, dat is nog eens een verrassing! De 3Js waren al bijna bij de uitgang van de Single Top 100 aanbeland, maar ineens slaat de songfestivalkoorts weer toe in Nederland en klimmen ze vanaf 75 naar #1! Wat een terugkeer!

Terugkeer? Ja, inderdaad: ‘Je vecht nooit alleen’ heeft al een weekje op #1 gestaan, vijf weken geleden. Daarna dook de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival al snel de diepte in, van 6 naar 32, 51 en vorige week naar #75. Vanwaar dan die plotselinge ommekeer?

Da’s eenvoudig te verklaren: afgelopen vrijdag is de Engelstalige versie van het nummer uitgekomen, ‘Never alone’. De downloads van de Nederlandse en de Engelse versie worden bij elkaar opgeteld en wat resulteert is een dubbelnotering op #1.

De 3Js en de TROS besloten vorige week dat de band in het Engels gaat zingen op het songfestival. Alle partijen denken dat ze met het Engelstalige nummer meer kans hebben op succes dan met de Nederlandse variant. ‘Never alone’ is vorige week vrijdag in première gegaan op Radio 2 in het TROS-programma ‘Gouden uren’ van Daniël Dekker. “Tachtig procent van de deelnemers aan het Eurovisie Songfestival zingt in het Engels. Dus dat gaan de 3Js ook doen”, zegt Gerard Rutte, oprichter/eigenaar van Artist & Company. “Nee, we brengen ‘Never alone’ vooralsnog niet uit als fysieke single. Maar wie weet wat er na 12 mei allemaal nog gaat gebeuren…” Op die dag doen de 3Js mee aan de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival in Düsseldorf. Mochten de 3Js door de halve finale komen, dan staan zij op zaterdag 14 mei in de finale van het Eurovisie Songfestival.

Een sprong van 75 naar #1, nee dat ze je niet elke week. Nick en Simon gingen twee weken geleden ook hard, toen ze van 52 naar de bovenste plek klommen. Maar opvallend genoeg is de snelste stijger naar de top aller tijden ook een single die pas naar #1 klom toen er een tweede track werd bijgeplaatst. Op 13 september 1997 kwam ‘Something about the way you look tonight’ van Elton John bescheiden binnen op 94. In de week die daarop volgde stierf de Britse prinses Diana bij een auto-ongeluk en stond de wereld ineens op z’n kop. Elton John zong een aangepaste tekst in op het nummer ‘Candle in the wind’, de track werd aan de cd-single van ‘Something about the way you look tonight’ toegevoegd en het nummer vloog ineens door naar #1 en brak vervolgens alle verkooprecords.

Nou, die verkooprecords zullen de 3Js vast niet gaan breken, maar met ‘Je vecht nooit alleen’ zijn ze sinds deze week in ieder geval de snelst stijgende Nederlanders naar een eerste plaats. Ze verslaan Thomas Berge, die op 10 oktober 2009 van 59 naar #1 steeg met ‘Kon ik maar even bij je zijn’. In de top 10 van snelste stijgers naar #1 staan trouwens maar liefst acht Nederlandse acts, waaronder twee keer Thomas Berge en twee keer Nick & Simon. Alleen de bovenste twee posities in dat klassement zijn voor buitenlandse artiesten.

Jennifer Lopez maakt geslaagde come back

JLo feat. Pitbull: On the floor (4)

Vanaf 1999 scoorde Jennifer Lopez in zes jaar tijd maar liefst elf top 10-hits. Maar de zes daaropvolgende jaren was JLo juist geen enkele keer in de top 10 te bewonderen. Deze week maakt ze echter een geslaagde come back; wellicht komen de zes vette jaren er weer aan. ‘On the floor’ stijgt in de derde week overtuigend door van 14 naar #4. Maar goed, Jenny heeft dan ook met Pitbull een hippe producer aan de haak geslagen. De grootste hit voor la Lopez is ‘Love don’t cost a thing’, dat exact een decennium geleden twee weken aan kop ging van de Single Top 100.

Tiësto en Hardwell laten horen dat ze uit Breda komen

Tiësto + Hardwell: Zero 76 (22) *** hoogste eersteweeks ***

En ineens is Breda de muziekstad van Nederland! Twee invloedrijke dj’s – de een gaat door het leven als de beste dj ter wereld, de ander is een snel rijzende ster – zetten hun geboorteplaats op de kaart. ‘Zero 76’, ofwel 076, is het netnummer van deze Brabantse gemeente. Beide heren zijn niet vaak meer thuis tegenwoordig, dus waarschijnlijk komen ze elkaar vaker tegen in een club op Ibiza, Cyprus of Florida dan op een terrasje op de Grote Markt.

De twee zijn dan wel stadsgenoten, maar zeker geen generatiegenoten. Sterker nog: Tiësto had wel de vader van Hardwell kunnen zijn. Tiësto, ofwel Tijs Verwest, is ondertussen al een veertiger. Hardwell, die door het leven gaat als Robbert van de Corput, is pas 23. Hardwell was verrast toen Tiësto een jaartje geleden contact met hem zocht. “Ik werd op een gegeven moment door hem uitgenodigd. Zomaar uit het niets. Dat ging zo lekker. We voelden elkaar goed aan en daarom kregen we het idee om samen een plaat te maken. Dat werd ‘Zero 76’, omdat we beiden uit Breda komen”, zegt Van de Corput. Het nummer werd vorig jaar op verschillende festivals ten gehore gebracht. “Dat is gebruikelijk. Gewoon om te kijken hoe het publiek reageert en het nummer sloeg aan. De reacties waren erg goed. Dus daarom maakten we er een plaat van”.

Vorige maand werd ‘Zero 76’ officieel uitgebracht en het weekend daarop al werd het nummer gedraaid in het Bredase voetbalstadion voor de wedstrijd van NAC-Heerenveen. “NAC nam contact met ons op of ze het nummer mochten spelen. Dat is natuurlijk erg mooi. Het is tof om te weten dat onze club dat graag wil en dat we op deze manier NAC kunnen ondersteunen en zij op hun beurt ons”, meent Van de Corput.

Voor Hardwell staat veel meer op het programma. Hij gaat in april met Tiësto mee op tournee door Amerika en Canada. Hardwell: “Als supportact. En deze zomer waarschijnlijk weer naar Ibiza. Maar ik zou graag samen met Tiësto in Breda spelen. We hebben het daar vanochtend nog over gehad. Laat de gemeente het maar weten dat we op de Grote Markt of het Chasséveld willen draaien!”

Jessie J komt sterk terug

Jessie J feat. B.o.B: Price tag (24)

Met haar eerste single, ‘Do it like a dude’, wilde het nou niet bepaald vlotten in Nederland. Nog maar twee weken geleden kwam de single binnen in de Single Top 100, maar verder dan één weekje op #95 schopte het nummer het niet. Maar Jessies wraak is zoet: single nummer twee slaat wél aan en komt deze week zelfs op #24 binnen. Ook Jessie is zo verstandig om een hippe producer uit te kiezen; zij liet B.o.B meehelpen op de single ‘Price tag’.

Jessie J is hét nieuwe talent van Engeland. Ze stond bovenaan in BBC’s Sound of 2011 lijst en won de BRIT Critics’ Choice Award; twee grote muziekprijzen in Engeland. Jessie J begon al jong met het schrijven van tracks. Ze schreef voor Chris Brown, Justin Timberlake, Miley Cyrus en Christina Aguilera. Maar naast componeren kan ze ook zingen, dus kiest ze nu voor een carrière ín de schijnwerpers in plaats van erachter.

‘Price tag’ is in haar vaderland, Groot-Brittannië, een doorslaand succes, want Jessie J (die in het echt trouwens Jessica Cornish heet) scoorde er daar haar eerste #1-hit mee. Ook Ierland en Nieuw-Zeeland ruimden voor ‘Price tag’ een plaatsje bovenaan de hitparade in. Het zou echter ook Jessies doorbraak in de Verenigde Staten moeten worden, maar dat is er nog niet helemaal uitgekomen; ‘Price tag’ is in de Billboard Hot 100 nog niet verder gekomen dan plaats #78.

George Michael laat zich niet bij de (rode) neus nemen

George Michael: True faith (38)

Afgelopen vrijdag was het weer Red Nose day in Groot-Brittannië; een fenomeen dat halverwege de jaren ’80 zijn intrede deed en inmiddels is uitgegroeid tot een quasi-nationale feestdag. Red Nose day is geen Brits carnaval, hoewel veel mensen wel, zoals de naam al aangeeft, een rode clownsneus dragen. Nee, Red Nose day is de inzamelingsactie van Comic relief, een Brits goed doel dat geld inzamelt voor projecten in de Derde wereld. Eens in de twee jaar wordt via een tv-marathon geld ingezameld, waarbij vaak speciaal gemaakte humoristische programma’s te zien zijn en themanummers worden opgenomen.

Dit jaar zijn er maar liefst drie Red nose-singles uitgebracht. De officiële Comic relief-single voor 2011 is van de groep the Wanted en heet ‘Gold forever’. Daarnaast is er ook nog een komische single van Take that & Fake that (de échte boyband en een namaakversie), getiteld ‘Happy now’. Tenslotte is er nog de plaat die deze week op #38 binnenkomt, ‘True faith’ van George Michael.

Dat het George Michael is die zingt, dat moet je maar net weten, want te horen is het nauwelijks. George heeft zijn stem flink door de vocoder gehaald. Neemt niet weg dat hij een prima come back maakt met een hele originele uitvoering van de hit van New order uit 1987 (#59). George was altijd al fan van New order, maar dit nummer heeft voor hem sinds kort een speciale betekenis. Eind vorig jaar ging hij een maand de gevangenis in, wegens autorijden onder invloed van drugs en medicijnen. Toen hij uit de gevangenis ontslagen werd en thuis de tv aanzette, was ‘True faith’ het eerste nummer dat hij zag en hoorde. Pas toen realiseerde hij zich dat de tekst ging over drugsverslaving. Eigenlijk ‘moest’ George Michael dit nummer dus wel op de plaat zetten.

George heeft van het uptempo synthesizernummer een fraaie ballad gemaakt en scoort er zijn 35e hit mee. Veertien keer al bereikte hij de top 10, waaronder vier #1- en drie #2-hits.

Armin van Buuren wordt vader

Armin van Buuren feat. Laura V: Drowning (41)

Als we het muziekblad DJMag als de standaard mogen beschouwen, dan is Armin van Buuren al vier jaar lang de beste dj van de wereld. In de jaarlijkse dj-verkiezing staat hij tenminste al sinds 2007 bovenaan. Bovendien wordt hij dit jaar vader én komt hij met een eigen kledinglijn, dus Armin heeft heel wat te vieren.

Zijn nieuwe single bijvoorbeeld; de vierde al weer van het album ‘Mirage’. Dit keer zocht hij vocale hulp bij de Britse zangeres Laura V, die als Laura Vasiliou 24 jaar geleden in Surray werd geboren. Aan de hand van Chris Lake kwamen we Laura in 2007 al eens een weekje tegen, toen hun single ‘Changes’ een bescheiden 82e plaats wist te bereiken.

Milow speelde anderhalve kilometer onder zeeniveau

Milow: You and me (in my pocket) (43)

Sinds ‘Ayo Technology’ is Milow ook buiten België bekend en strekt zijn werkterrein zich uit van Noorwegen tot Spanje. Dus hoe noem je dan je nieuwe album? Inderdaad, ‘North and south’ bekt lekker, dekt de lading en rekt zich uit over heel Europa. De eerste single van het nieuwe album van Milow, alias Jonathan Vandenbroeck, is ‘You and me (in my pocket)’. Het album komt pas in april, maar de single is nu al een hit. De single heeft twee tracks, een elektrische en een akoestische.

Wist je trouwens dat Milow het wereldrecord op z’n naam heeft staan voor het diepste concert ooit?! In 2009 gaf hij een optreden in de Pyhäsalmi-mijn in Finland, 1.430 meter onder zeeniveau.

Rumer brengt ode aan Aretha Franklin

Rumer: Aretha (47)

Hadden we een paar maanden geleden al ‘Barbra Streisand’ op #1 staan, bezongen door Duck sauce, deze week is het de beurt aan een andere zangeres om te worden toegezongen. De zangeres aan wie een ode wordt gewijd is Aretha Franklin. De artieste die haar bezingt is Sarah Joyce, die als zangeres beter bekend is onder de naam Rumer. Het is voor Rumer de tweede kennismaking met de Nederlandse hitparade, nadat haar debuutsingle ‘Slow’ eind vorig jaar een weekje op #74 stond.

Rumer, die in 1979 in het Pakistaanse Islamabad werd geboren als dochter van een Britse expat en een Pakistaanse kok, woont sinds haar elfde in Groot-Brittannië. Ze ging in Carlisle naar de middelbare school en verhuisde daarna naar Londen. Over haar nieuwe single zegt ze: “Het is een ballad met veel soul, over een meisje dat naar school gaat terwijl ze Aretha Franklin op haar koptelefoon heeft. Ze heeft het moeilijk op school, haar moeder zit geestelijk in de put en ze heeft niemand om mee te praten, maar Aretha komt in haar leven, spreekt haar moed in en praat met haar via haar fantasie.”

Waarom koos Rumer voor Aretha Franklin? “Ja hallo, dit is the Queen of soul! Als je een liedje schrijft over iemand die de ziel van de muziek vertegenwoordigt, dan moet je wel naar de top kijken. En daar kom je Aretha tegen! Er zit een ongelofelijke hoeveelheid passie en verdriet in haar stem, want ze heeft al zoveel familieleden verloren. Ze heeft iets in haar stem dat haar bovenaan de lijst plaatst; punt uit.”

Jaap schrijft Nederlands en Engels

Jaap Reesema: Hoe hard je ook rent (52)

‘X-factor 2011’ is in volle gang. Een blik vol nieuwe kandidaten staat te trappelen om dat felbegeerde platencontract binnen te slepen. Maar ken jij de winnaar van vorig jaar nog? Het is niet verwonderlijk dat je diep moet graven, want we hebben nog weinig van Jaap Reesema gehoord. ‘Don’t stop believing” stond slechts een weekje op #1 in de Single Top 100 en “Walk to the other side” kon al helemaal geen potten breken.

Nu schrijven we maart 2011 en lijkt het album van Jaap onderweg. Op zijn website zijn enkele previews te horen van tracks. Jaap Reesema beloofde twee maanden geleden al met een nieuwe single te komen. Inmiddels is zijn zelf geschreven nummer dan eindelijk uitgekomen. ‘Hoe hard je ook rent’ staat los van het Engelstalige debuutalbum dat binnenkort zal uitkomen.

The Naked and famous blijft maar groeien

the Naked and famous: Young blood (59)

Naakt zijn ze alleen in de slaapkamer, maar wereldberoemd zijn ze al bijna, de vier heren en die ene dame van de Nieuw-Zeelandse groep the Naked and famous. En dat werd tijd ook, want vorig jaar mei kwam hun single ‘Young blood’ al in eigen land uit. Lang had de band niet nodig om door te breken, want een maand later stond de single al op #1 in de Nieuw-Zeelandse hitlijst. Daarna was er bescheiden succes in buurland Australië (#26) en zelfs in de Verenigde Staten (#64), maar dat kan komen omdat ‘Young blood’ is gebruikt in de trailer voor de Disneyfilm ‘Prom’. Daarna sloeg de vonk opvallend genoeg over naar Duitsland en Oostenrijk, omdat het nummer te horen was bij het in de markt zetten van de nieuwe programmering van tv-muziekzender Viva 1. En via onze oosterburen zijn wij nu aan de beurt.

The Naked and famous zijn met z’n vijven, maar de creatieve spil van de band bestaat uit zanger Thom Powers en zangeres/ gitariste Alisa Xayalith. In 2008 brak dit tweetal hun studie af om een carrière in de muziek na te streven. Als duo brachten ze dat jaar al twee EP’s uit. De productie en het programmeerwerk voor die nummers werd gedaan door Aaron Short, die zich al snel daarna officieel bandlid mocht noemen. Begin 2009 gingen ze de podia op voor optredens. Daarbij werd het drietal terzijde gestaan door bassist David Beadle en drummer Jesse Wood. En dat beviel wel, want inmiddels zijn ook die twee lid van de band.

Come back van Martin Morero via platina ‘Gooische vrouwen’

Martin Morero: Echte liefde (69)

Alle goeie dingen komen in drieën, zullen we maar denken. ‘Echte liefde’ van Martin Morero is in iets meer dan vijf jaar al drie keer een hit. Begin 2006 bereikte de single plaats #29 als thema van de tv-serie ‘Gooische vrouwen’. In het najaar van 2009 kwam de single opnieuw binnen omdat ‘Gooische vrouwen’ een Gouden Televizierring won als beste tv-programma. En deze week komt er een derde chartrun bij voor de single, nu ‘Gooische vrouwen’ als speelfilm een ware bioscoophit is.

Martin Morero is het alter ego van acteur Peter Paul Muller, in zijn rol van stereotype volkszanger en echtgenoot van Gooische vrouw Cheryl (Linda de Mol). Ook in de speelfilm heeft Morero een rol. Opvallend genoeg staat ‘Echte liefde’ echter niet op de soundtrack van de film. Daarop staat dan weer wel een Nederlandstalige versie van ‘She’ van Charles Aznavour én een duet van Morero met René Froger (‘Hou je van mij’). Vorig jaar al zong Morero in de Amsterdam ArenA samen met Froger tijdens de Toppers in concert-optredens.

En de film is ondertussen een ongekend succes. De komedie heeft zelfs in een recordtijd de platina status bereikt. In acht dagen tijd trokken meer dan 400.000 mensen naar de bioscopen om de speelfilm te zien!

En dan te weten dat ‘Echte liefde’ helemaal geen origineel nummer is van Morero. In 1999 was het al een hitje voor de groep Park, die tot een zeer bescheiden 95e plaats mee kwam.

Feestje voor stokoude single Black eyed peas

Black eyed peas: I gotta feeling (74)

We hadden het vorige week al aangekondigd, maar nu is het dan echt zover: ‘I gotta feeling’ van de Black eyed peas staat negentig weken genoteerd! Elke week die ‘I gotta feeling’ van the Black eyed peas in de Single Top 100 doorbrengen moeten we koesteren, want langzaam maar zeker kruipt het plaatje richting uitgang. Net als vorige week gaat de single één plaats naar beneden naar #74, dus het is nog maar even afwachten of ze die magische grens van 100 weken kunnen slechten.

Op 4 juli 2009 kwam ‘I gotta feeling’ in de lijst binnen, een maand later werd als hoogste notering de derde plek bereikt, maar daarna leek er geen eind meer te komen aan de noteringen. In de 64e week zakte de plaat pas voor het eerst door de bovenste vijftig, maar zeven weken later stond ie weer een weekje in de top 10… De afgelopen maand is er echter aardig de klad ingekomen, en zakte de single weg van 40 naar inmiddels 74. Maar inmiddels is het ouderdomsrecord, dat voorheen op naam stond van de ‘Kabouterdans’ van Plop, al bijna met een half jaar verbeterd…

Oud, hip en nieuw vinden elkaar op ‘Last night’

Ian Carey feat. Bobby Anthony & Snoop Dogg: Last night (85)

Een gelegenheidstrio waarin oud, hip en nieuw vertegenwoordigd zijn. Oud, dat is Snoop Dogg, die al achttien jaar hits scoort en met ‘Last night’ al aan zijn 23e notering toe is. Opvallend genoeg scoorde hij pas vorig jaar zijn grootste hit, met een zesde plek voor ‘California gurls’, een duet met Katy Perry.

Hip, dat is producer Ian Carey, die vanaf 2006 in de hitlijsten te bewonderen is. Alhoewel, na vier hits is het al weer anderhalf jaar stil rond hem, dus het werd eens tijd dat hij iets van zich liet horen. ‘Get shaky’ uit september 2009 was tot dusver zijn laatste wapenfeit.

En nieuw, dat is Bobby Anthony, want die troffen we nog niet eerder aan in de hitparade. Deze R&B-rapper heet volledig Robert Anthony Luera en werd 27 jaar geleden geboren in Phoenix, Arizona. Op zijn twaalfde kocht hij van zijn eigen geld een drumstel. Na vele omwegen kwam hij in 2007 uiteindelijk uit bij de R&B-muziek en begon hij met grote namen te werken die hem hielpen te groeien in de Latino hiphop.

Nu hebben deze drie Amerikanen elkaar gevonden en zijn ze de studio in gedoken. Daarvan is ‘Last Night’ het eindresultaat

Merkwaardige verhalen rondom Dotan

Dotan: This town (86)

Een merkwaardig verhaal, rondom de 24-jarige Nederlandse singer/ songwriter Dotan. Aan de ene kant is het een kerel die van aanpakken weet, aan de andere kant zijn er mensen die twijfelen aan zijn oprechtheid.

Dotan Harpenau werd op 26 oktober 1986 geboren in het Israëlische Jeruzalem. Zijn moeder, kunstschilderes Patty Harpenau, volgde daar een kunst- en vormgevingsopleiding. Patty werd een succesvol kunstenares, maar ze trok zich in 1996 uit de kunstwereld terug en is sindsdien meditatieleraar, coach, oprichtster van een centrum voor welzijn en spiritualiteit en succesvol schrijfster van boeken over gezondheid, meditatie en spiritualiteit.

Dotan kwam voor het eerst in het nieuws op z’n achttiende, toen hij een kort geding aanspande tegen zijn middelbare school. Hij daagde het Goois lyceum voor de rechter, omdat hij op een tiende punt gezakt was voor zijn examen geschiedenis en daardoor zijn diploma miste. Dotan verloor het kort geding echter.

Vorig jaar kwamen we hem weer tegen als gedupeerde. Nu bleek hij, met zakenpartner Jair Zino, namens hun evenementenbureau Portfoliooo geld tegoed te hebben van Wesley Sneijder en Yolanthe Cabau van Kasbergen. Portfoliooo was een van de bureaus die waren ingehuurd voor de bruiloft van Wesley en Yolanthe.

Verder wordt Dotan ook niet blij van de venijnige reacties die onder singlerecensies van Dotans muziek verschijnen. Daarin wordt Dotan een fantast genoemd, die zijn eigen positieve reacties schrijft en fansites vult.

Ach, oordeel zelf maar… Muzikaal zit het in ieder geval prima in elkaar. Dat vond trouwens ook 3FM, die Dotan verkoos tot Serious talent.

DJ F.R.A.N.K. covert Anita Meyer

DJ F.R.A.N.K.: Discotex (yah!) (88)

Heb je een #1-hit op je naam staan, ben je tóch een grote onbekende in Nederland!... Ja, dan heb je toch iets niet goed gedaan, DJ F.R.A.N.K.! Hij (en dan hebben we het over de dertigjarige Frank van Herwegen uit het Vlaamse Schoten) is namelijk vergeten zijn naam te zetten op de single ‘Summer jam 2003’ van the Underdog project vs Sunclub. Want hij was het die twee nummers van deze twee acts aan elkaar smeedde en er een enorme zomerhit mee scoorde in 2003 in Nederland en België; wereldwijd zijn er zelfs meer dan een miljoen singles van verkocht.

De twee singles waarmee DJ F.R.A.N.K. onder eigen naam een hit scoorde in Nederland, dat waren niet zulke klappers, maar deze week is hij terug met een nummer dat wel eens wat kan gaan worden. DJ F.R.A.N.K. heeft namelijk ‘Why tell me why’ onder handen genomen, de #1-hit van Anita Meijer die in 1981 zelfs de bestverkochte single van het jaar was.

Fouradi zingt thema van ‘Pizza maffia’

Fouradi feat. Lange Frans: Stiekem (96)

Na ‘Gooische vrouwen’ (zie #69) moeten we het nu even hebben over een hele andere Nederlandse film. ‘Stiekem’ is de titelsong van de film ‘Pizza maffia’, een multiculturele film over de pizzakoeriers Brahim en Haas.

‘Stiekem’ is een nummer van de broertjes Mohamed en Brahim Fouradi. De beat van het nummer is in een rap tempo door Reverse gemaakt. De producer stuurde de broers Mo en Brahim naar de snackbar om een frietje te halen. Toen de artiesten binnen een half uur terug waren, was de beat al af. Toen Mo en Brahim klaar waren met de opnames, gaven ze Frans een belletje met de vraag of hij wilde bijspringen op het nummer. De rapper was hier enthousiast over en zo werd de titelsong afgerond. Het is de eerste keer dat Fouradi en Lange Frans samenwerken. Ze hadden dit al eerder willen doen, maar vanwege hun drukke schema’s was het er nooit van gekomen.

Lange Frans is momenteel ook te horen aan de andere kant van het muzikale spectrum in Nederland: de nieuwe single‘Vrij’ is een nummer van hem samen met niemand minder dan Marco Borsato.

Voor Twan Lijten is drie keer scheepsrecht

Twan en Rox: Puur op het gevoel (97)

Kwamen we op #69 al Martin Morero tegen die van ‘Echte liefde’ drie keer een hit weet te maken, Twan Lijten kan er ook wat van. In 2002 scoorde hij met ‘Puur op het gevoel’ zijn debuuthit en hij kwam tot een fraaie zeventiende plaats. Eind 2008 werd het nummer opnieuw uitgebracht en nu sleepte Twan er een niet veel slechtere negentiende plek uit. Dat smaakt naar meer, dus maakte hij deze keer een heropname. In de 2011-versie heeft hij er een duet van gemaakt. ‘Puur op het gevoel’ is bij deze dus voor de derde keer in negen jaar een hit, nu met zangeres Rox.

Nou hadden we al een Rox als zangeres, dus vergis je niet: dit is dus niet de Britse soulzangeres Rox, echte naam Roxanne Tataei, die vorig jaar een hit scoorde met ‘My baby left me’. Nee, de Rox die met Twan meezingt is de 21-jarige Nederlandse Roxanne van Driel. Ze zingt al vanaf haar twaalfde en was te horen in de jazzband Foolish heart en de bruiloften-en-partijengroep Bo-sound band uit Kapel-Avezaath.

Jan Leliveld gaat weer op zoek naar achtste plek

Jan Leliveld: Laat het feest beginnen (100)

Goed bezig, die Jan Leliveld! Jarenlang werkte hij op de bloemenveiling in Aalsmeer, met een eigen bedrijf. In bijna twintig jaar tijd wist hij dat uit te bouwen tot een organisatie met zo’n 700 werknemers, maar in 2008 verkocht hij zijn bedrijf, de Leliveld Group, aan een Italiaans concern en gooide hij het roer om. Hij werd zanger! Jan had in de jaren ’70 en ’80 al zeventien jaar lang gespeeld bij bruiloften-en-partijen-trio de Pandora’s, maar toen hij in 2008 solo ging, begon het pas echt goed te lopen!

Twee hits scoorde hij in 2009 en vorig jaar kwamen daar nog eens vijf noteringen achteraan. Met maar liefst vier van zijn hits wist hij de achtste plaats te bereiken. Een flitsende carrièrestart dus voor een zanger die inmiddels al weer 54 jaar is. De binnenkomst op de rode-lantaarnpositie is dus nog een beetje beneden zijn stand, maar zoals Jan zelf al zingt: voor hem begint het feest nu pas. Op naar een nieuwe achtste plaats?!

Albumflitsen van vrijdag 18 maart 2011

We schreven het vorige week al: Adele laat zich niet wegjagen! Ook deze week staat haar album ‘21’ bovenaan in de Album Top 100 en zelfs een nieuwe plaat van Kane helpt daar geen moedertjelief aan. Adele verkoopt bijna drie keer zoveel als de heren uit Scheveningen.

Nou ja, nieuw kun je het album van Kane, deze week de hoogste eersteweeks in de Album Top 100 op #2, niet bepaald noemen. ‘Singles only’ is zowel een concert (waarin de heren al hun singles in chronologische volgorde spelen) als een boek (met het verhaal achter alle vierentwintig singles) als een cd (een verzamelaar met alle singles, die bovendien in deluxe-versie met twaalf extra live-opnamen te koop is).

Ook hoog binnen, op #5, het album ‘Kytecrash’ van Colin Benders en Eric Vloeimans. Benders is de man die ook bekend is als Kyteman, Eric Vloeimans is een jazztrompettist die al een aantal jaren met zijn band Gatecrash toert. Dus wat krijg je logischerwijze als die twee samen gaan spelen? Inderdaad: Kytecrash!

Nog meer jazz op #22: Trijntje Oosterhuis komt daarop binnen met ‘Sundays in New York’. Een opvallende binnenkomst, want begin dit jaar kon je de plaat al gratis meenemen als je een zaterdageditie van het Algemeen Dagblad kocht. Blijkbaar is er ook nog een groep mensen die de volle mep willen betalen voor deze verzameling covers van classics.

De overige nieuwkomers:
#35 the Vaccines: What did you expect from the Vaccines
#43 Gruppo sportive: The secret of success
#47 Gregory Porter: Water
#53 Rise against: Endgame
#58 Trey Songz: Passion, pain & pleasure
#61 Pet shop boys: The most incredible thing
#62 Relax: Lucifer’s circus
#77 the Naked and famous: Passie me, aggressive you
#81 Van der Graaf generator: A good grounding in numbers
#87 Lior: 3-2-1