vrijdag 16 september 2022

Hitflits: Robbie Williams viert 25-jarig jubileum met Metropole Orkest en scoort met XXV zijn zevende #1-album

Niet het London Symphony Orchestra (zoals Neil Diamond) of the San Francisco Orchestra (of Metallica). Voor zijn jubileumalbum XXV ging de Britse zanger Robbie Williams in zee met ons eigen Metropole Orkest en dat levert hem zijn zevende #1-album op als soloartiest. Met Take That scoorde hij er twee. Voor het Metropole Orkest is XXV na The Look Of Love – Burt Bacharach Songbook met Trijntje Oosterhuis in 2006, het tweede #1-album , hoewel het orkest nu niet apart wordt genoemd.
Het idee om zijn succesnummers in een nieuw jasje te gieten met een orkest, was niet van hem zelf. Dat idee kwam van een creatieveling van zijn platenmaatschappij en dat vond hij wel direct een goed plan. Daarnaast sprak het hem aan dat ons orkest veel goedkoper is dan andere orkesten. Williams, met een knipoog: “En ze doen precies hetzelfde werk en vreselijk goed ook.”
 
Helaas heeft Williams de nummers op XXV niet mét het orkest opgenomen. Vanwege het coronavirus, was hij genoodzaakt zijn deel op te nemen in een studio in Londen en het orkest haar deel in Hilversum.
XXV
is het dertiende studioalbum van Robbie Williams sinds Life Thru A Lens uit 1997, dat bij ons niet hoger kwam dan #59. Naast 17 hits (waaronder twee versies van ‘Angel’), staat er op XXV ook één nieuw nummer: ‘Lost’. Op  Deluxe versie van XXV staan 29 nummers, waaronder nog drie nieuwe nummers: ‘More Than This’, ‘Disco Symphony’ en ‘The World And Her Mother’.
 
Met 37.925 stuks (waarvan 36.766 fysiek = 96,9%!) is XXV de veertiende #1-notering voor Robbie Williams in de Britse albumlijst is. Dat zijn er meer dan welke zanger of zangeres daar. Elvis Presley scoorde er dertien, the Beatles vijftien.
 
Hoewel er nog niets officieels is, de kans is aanwezig dat Robbie Williams volgend jaar naar  Nederland komt voor één of meer concerten in het kader van zijn ‘XXV jubileumtour; dat op 9 en 10 oktober start met twee shows in de O2 in Londen. 
 
ALBUM TOP 6, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Robbie Williams: XXV (82)               *** eerste week op #1, ook #1 in de Vinyl 33 ***
2. (3)   Harry Styles: Harry’s House (21), op 52,25%
 
3. EW  the Analogues Sideshow: Introducing the Analogues Sideshow (97)
Voor het eerst brengen the Analogues, de tributeband van Beatles nummers, een album uit met eigen nummers. Dat doen ze niet als the Analogues, maar als the Analogues Sideshow. Fred Gehring, drummer en medeoprichter: “Onder deze naam was het heerlijk om muzikaal bezig te zijn. Het komt allemaal voort uit dezelfde drijfveer: liefde voor muziek.” Dit weekend speelt the Analogues Sideshow de nummers tijdens twee uitverkochte concerten in de Ziggo Dome in Amsterdam.
 
4. (5)   Burna Boy: Love, Damini (0)
5. (6)   Goldband: Betaalbare Romantiek (7)
 
6. EW  Ozzy Osbourne: Patient Number 9 (91)
Op zijn dertiende studioalbum, heeft de 73-jarige John Michael Osbourne, beter bekend als Ozzy Osbourne, een aantal bekende muzikanten om zich heen vergaderd. Josh Homme van Queens of the Stone Age en Eric Clapton (op gitaar), Chad Smith van Red Hot Chili Peppers en wijlen Taylor Hawkins van Foo Fighters (drums) en Robert Trujillo van Metallica (basgitaar). Het levert Osbourne voor het eerst een top 10-notering op. Hoogste notering tot deze week was #18 in 2020 voor Ordinary Man.
 
Greatest Hits (89) van Kensington, twee weken achtereen op de eerste plaats van de Album Top 100, zakt in de derde week naar de negende plaats. Ook de vier andere Kensington albums maken een flinke duikeling, want ze zijn allen volledig verdwenen.
 
Kijken we naar de andere nieuwe noteringen van deze week. Dat zijn:
#29 Hardwell: Rebels Never Die (73)
Rebels Never Die is het eerste album van Robbert van de Corput ofwel dj Hardwell sinds United We Are – Remixed (#44 in 2015). Op zijn nieuwe album heeft hij de hele EDM-formule losgelaten. Zelfs de bekende snaredrum die opbouwt en een seintje geeft wanneer de ‘drop’ komt, zit er niet meer in.
 
De ommezwaai kwam in 2020, na een break van zo’n 2 jaar. ‘Ik stond altijd aan, maar niet op een vervelende manier, ik vond het geweldig’, verklaarde Hardwell in Trouw. Rond 2018 voelde hij zich echter minder verbonden met zijn muziek. Hij probeerde wat anders, maar dat sloeg niet aan en op een gegeven moment had hij ook geen zin meer om op te treden.
 
Hij hakte de knoop door, stuurde zijn manager een mail en nam voor onbepaalde tijd een break. Een half jaar deed hij niets met muziek wat hij ook niet miste. Familie en vrienden kwamen op de eerste plaats en hij leerde koken van zijn Molukse vrienden.
 
Na een tijdje pakte hij zijn oude platen er bij en vroeg zich af waarom hij ze, als 12-jarig jongetje, had gekocht. Veel van die invloeden heeft Hardwell nu gebruikt op zijn album Rebels Never Die, dat vorig jaar al af was, maar vanwege corona pas in maart kon worden gepresenteerd op ‘Ultra’ in Miami voor 70.000 mensen.

Om te voorkomen dat het nu weer mis gaat, zal Hardwell niet meer dan 50 show per jaar geven, wat er vroeger 200 waren. ‘Dan hou ik tijd over voor de studio én het mag geen moetje meer worden.’
 
#41 Kiss: Kiss Off The Soundboard – Live In Des Moines 1977 (100)
Op 29 november 1977 gaf de Amerikaanse hardrockgroep Kiss een concert in het Veterans Memorial Auditorium in Des Moines, Iowa. De band speelde een mix van nummers die ook te horen zijn op de livealbums Alive en Alive II. Kiss Off The Soundboard – Live In Des Moines 1977 is het vierde deel uit de ‘Off The Soundboard-serie’ van Kiss. Off The Soundboard - Live At Donington (Monsters Of Rock) August 17, 1996 stond in juni een weekje op #80.
 
#44 Jonanthan Jeremiah: Horsepower For The Streets (77)
Afgelopen zondag zong Jeremiah twee nummers van dit album, het titelnummer en ‘Youngblood’ in ‘Blokhuis’ op NPO Radio 2. In het achtergrondkoor zaten Daphne, Suus en Charlotte, de drie dochters van trotse vader Leo Blokhuis, die zelf 8.000 km verderop zat voor opnames voor Top 2000 a gogo.
 
#75 Parkway Drive: Darker Still (68)

SINGLES
 
Vorige week leek het er even op dat een top 10-notering verkeken was voor ‘Noodgeval’ van Goldband. Maar deze week maakt de groep, vanaf #14, alsnog de sprong en belandt op de tiende plaats. Dat zal zeker niet het eindpunt zijn, want inmiddels breekt het Haagse drietal overal door. Komende week is ‘Noodgeval’ te horen als NPO Radio 2 Top Song. Een beetje laat, deze 3FM ontdekking, maar het zal ze geen windeieren leggen.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Rema: Calm Down     *** vijfde week op #1 ***
2. (3)   David Guetta & Bebe Rexha: I’m Good (Blue),  op 3,97%
3. (2)   Katnuf: Van Mij Zijn
4. (7)   Rosa Linn: Snap
5. (4)   LF System: Afraid To Feel
 
Hebben we tot slot de eerste weeks noteringen van deze week voor je:
#41 Cor x Boef x Mula B: Jongen Van De Straat
#57 Lewis Capaldi: Forget Me
 
#61 OsTEKKe: Another Love
‘Another Love’ van Tom Odell is een nummer uit 2012 en staat sinds februari 2021 (met uitzondering van één week) onafgebroken genoteerd, deze week op #14, gestegen van #19 in de 144e week.
 
Deze week komt Noah Strebe alias OsTEKKe, met een danceversie van ‘Another Love’, waarin hij Duitse teksten spreekt en het refrein van Odell is gesampled. Je kunt hier wat van vinden, maar zeker is dat het origineel van Odell hierbij geen garen spint.
 
#79 Quique: Camino
Achter Quique zit de 25-jarige Enrique Ebbink uit Amsterdam. Zijn vader is Nederlander, zijn moeder komt uit Colombia. Via zijn Colombiaanse familie kwam hij in aanraking met de  Latijns-Amerikaanse muziekcultuur. Ebbink: “Mijn familie spoorde me aan ook in het Spaans te gaan schrijven en zo kwam ik mijn Colombiaanse ik tegen.” Hij ging naar de muziekschool en later de Herman Brood Academie.
 
‘Camino’ bevat een sample van ‘Chan Chan’ van Buena Vista Social Club uit 1997.
 
#87 Meau: Blijven Rijden
Morgen, zaterdag, start de voorverkoop van haar concerttour 2023. Komende maandag is ze te gast in de 3FM Ochtendshow van Rob & Wijnand.
 
#94 Topic x A7S: Kernkraft 400 (A Better Day)
De Duitse producer Topic en de Zweedse producer A7S werkten al drie keer eerder samen. Deze keer verenigden ze hun krachten met het nummer ‘Kernkraft 400 (A Better Day)’, dat een sample bevat van ‘Kernkraft 400’ van Zombie Nation (#5 in 2000). Dat nummer bevatte ook een sample, uit het Commodore 64-spel Lazy Jones.

#95 the Neighbourhood: Sweater Weather