vrijdag 1 oktober 2021

Hitflits: ‘Love Nwantiti’, eerste #1-notering voor Ghanees; Kinderen voor Kinderen loopt opnieuw eerste plaats mis

De #1-hits volgen elkaar snel op. Vorige week pakte de Puerto Ricaan Farruko met ‘Pepas’ de eerste plaats in de Single Top 100. Vandaag verschijnt zijn album LA 167, maar een dubbelslag zit er voor hem niet in, want deze week nemen Ckay feat. Joeboy & Kuami Eugene met ‘Love Nwantiti (ah ah ah)’ zijn #1-positie over.
 
remix(en)
 
En dan te bedenken dat ‘Love Nwantiti’ (dus zonder ah ah ah), helemaal niets deed. Het nummer, origineel uit 2019 van de Nigeriaan Chukwuka Ekweani, ofwel Ckay, kreeg weinig respons. Pas toen er een remix verscheen feat. Joeboy & Kuami Eugene, veranderde dat, en werd het een grote hit in Nigeria.

Daarna volgde de rest van de wereld met een #1-notering in Noorwegen en ons land. Inmiddels is er ook een Franse, Duitse, Spaanse en een Noord én Zuid-Afrikaanse remix van het nummer. Voor ieder wat wils dus.
 
Ckay en Joeyboy, beide afkomstig uit Lagos, Nigeria, zijn pas de tweede act uit Nigeria dat een #1-hit scoort. De eerste was Ayodeji Ibrahim Balogun, beter bekend als Wizkid. Met ‘One Dance’ scoorde hij in 2016 de hit van het jaar, samen met Drake & Kyla.
Kuami Eugne komt uit Oda in Ghana en is pas de eerste Ghanees die een #1-hit scoort in ons land. Hij is de zesde act uit Ghana dat een hit scoort in ons land. De andere vijf zijn:
-          Osibisa (drie van de vier leden kwamen uit Ghana): ‘The Coffee Song’ (#12 in 1977) en ‘Pata Pata’ (#19 in 1980)
-          Nana (= Nana Abrowka uit Accra): ‘Darkman’ (#71 in 1997) en ‘Body groove’ (#44 in 2000)
-          Sonniballi (= Sonni Kwabena Amoako Akoanor uit Accra): ‘Oh Why’ (#31 in 2011)
-          Fuse ODG feat. Itz Tiffany (= Owusu Hayden uit Kuwasi): ‘Azonto’ (#91 in 2013)
-          Chivv feat. King Promise (= Gregory Bortey Newman uit Nungua): Give Me (#74 in 2020)
 
SINGLE TOP 5
 
1. (2)   Ckay feat. Joeboy & Kuami Eugene: Love Nwantiti (ah ah ah) (eerste week op #1)
2. (1)   Farruko: Pepas (op 12,17%)
3. (3)   Donnie feat. René Froger: Bon Gepakt
4. (4)   $hirak feat. Ronnie Flex, Ysii SB & Lil Kleine: Uhuh
5. (6)   Shouse: Love Tonight

Er is één nieuwe bij de bovenste tien en dat is ‘Where Are You Now’ van Lost Frequencies & Calum Scott, dat in de achtste week vier plaatsen winst boekt en terecht komt op de tiende plaats. Voor Scott is het zijn eerste top 10-notering, Los Frequencies, alter ego van Felix De Laet, tikt hiermee zijn derde aan.
 
Over naar de eerste weeks noteringen en dat zijn de volgende vier:
 
#43 Coldplay & BTS: My Universe
Nadat de Zuid-Koreaanse boyband BTS in februari van dit jaar tijdens hun MTV Unplugged het nummer ‘Fix You’ van de Britse band Coldplay coverden, en zanger Chris Martin via Twitter liet weten daarvan onder de indruk te zijn, gingen de geruchten over een op handen zijnde samenwerking rond. In april was het zover en nam Martin de vocalen op van ‘My Universe’, een nummer dat aanvankelijk voor BTS was bedoeld, toen hij Zuid-Korea bezocht.
‘My Universe’, gezongen in het Engels en het Koreaans, is voor Coldplay de opvolger van ‘Higher Power’ (#44 in juli). Beide nummers staan op Music Of The Spheres, het negende studioalbum van Coldplay dat op 15 oktober uitkomt.
 
#80 Gabry Ponte x LUM!X x Prezioso: Thunder
In 1999 scoorde het Italiaanse Eiffel 65 een wereldhit met ‘Blue (Da Ba Dee)’, #5 in het jaaroverzicht. Met uitzondering van ‘Move Your Body’ (#19 in 2000), werd verder niets meer  vernomen van de groep.
Tot deze week, want dj Gabry Ponte (= de 48-jarige Gabriele Ponte) scoort na 22 jaar opnieuw. Nu met ‘Thunder’, dat hij produceerde met LUM!X (= de 19-jarige Luca Michlmayr uit Oostenrijk) en de 50-jarige Giorgio Prezioso uit Italië. Voor de zang vroegen de dj’s/producers Shibu. Vermoedelijk gaat daar de 25-jarige Fatin Shady Cherkaoui uit Milaan achter schuil. In 2016 deed ze mee aan de Italiaanse X Factor.
 
#93 La Roux, Gamper & Dadoni: Bulletproof
Niet dat Elly Jackson en Ben Langmaid, beter bekend als het Britse duo La Roux iets van doen hebben met de remix van ‘Bulletproof’ (#20 in 2009). Maar dankzij de Duitse dj’s Gamper & Dadoni (=Maximilian Gamper en Daniel Hoeft uit Hamburg), staat hun nummer weer in de belangstelling. Want het is het origineel dat je op de radio hoort en niet deze remix.
 
#99 Oliver Tree: Life Goes On
Voluit heet hij Oliver Tree Nickell, geboren op 29 juni 1993 in Santa Cruz, Californië. Na zo’n twintig singles en twee albums, scoort hij nu internationaal met ‘Life Goes On’.

evenaring
 
Alvorens we overgaan naar de nieuwe noteringen in de Album Top 100, staan we even stil bij ‘Roller Coaster’ van Danny Vera. Het nummer staat sinds 20 april 2019 onafgebroken genoteerd en bereikte pas op 9 januari van dit jaar zijn hoogste notering: #5. Wekelijks wordt het nummer tussen de 200.000 – 300.000 gestreamd. Deze week stijgt het nummer in de 129e week van de 86e naar de 75e plaats. Met 129 weken evenaart ‘Roller Coaster’ van Danny Vera, ‘Let Her Go’ van Passenger dat ook 129 weken stond genoteerd, maar niet onafgebroken.
 
ALBUMS
 
Opnieuw, nu voor de vierde keer, loopt Kinderen voor Kinderen de eerste plaats mis. Weet Wat Je Wil – 42, tevens het thema van de Kinderboekenweek 2021, wordt van de eerste plaats gehouden door Grote Versnelling van Kevin, dat voor de tweede week de Album Top 100 aanvoert.
 
Een #1-album was een mooi afscheid geweest voor Tjeerd Oosterhuis, die bekend heeft gemaakt te stoppen met het produceren van de Kinderen voor Kinderen albums. Na elf jaar, met zes #1-albums en vier #2-albums, vind hij dat het tijd is om ruimte te maken voor nieuwe gezichten. Oosterhuis: “Het is niet de bedoeling dat ik Mr. Kinderen voor Kinderen word.” Willem Laseroms, die al meerdere liedjes schreef, zal hem opvolgen.
 
Dat er leven is na Kinderen voor Kinderen, bewijst Ayana. Zij zong vier jaar bij het koor en zal met ‘Mata Sugu Aō Ne’ Nederland vertegenwoordigen tijdens het Junior Songfestival op 19 december in Parijs. Toi toi.
 
ALBUM TOP 5
 
1. (1)   Kevin: Grote Versnelling (tweede week op #1, volledig digitaal)
2. EW  Kinderen voor Kinderen: Worden Wat Je Wil – 42 (op 43,51%, 90% fysiek)
 
3. EW  Normaal: Normale Verhale (99% fysiek)
Eigenlijk stond er niets in de planning. Na het afscheidsconcert in 2015 in de Arnhemse Gelredome was de koek op voor Normaal. Toch liep het anders. In 2019 kwam frontman Ben Jolink met een nieuw album en boek, en datzelfde jaar stond de band het podium in Lochem.
Doordat de leden tijdens de lockdown af en toe bij elkaar kwamen en in de mancave van Jolink jamden, ontstonden ideeën voor nieuwe liedjes. Uiteindelijk leidde dat tot Normale Verhale, een cd met veertien liedje plus een boek, geschreven door Jolink, bestaande uit twee delen: over het opnemen van het album tijdens de Corona lockdown en een terugblik op de roemruchte avonturen die de band in de afgelopen 45 jaar heeft meegemaakt.
 
4. (2)   Drake: Certified Lover Boy (op 67,33%)
5. (4)   Olivia Rodrigo: Sour

Dan volgen hier tot slot de andere nieuwe noteringen van deze week
 
#15 Cuby + Blizzards: Grolloo Blues
Afgelopen zondag, 26 september, was de tiende sterfdag van Harry Muskee, frontman van Cuby + Blizzards. Op die dag zond NPO 2 Extra de documentaire ‘Talkin’ Blues’ uit, gemaakt door Jan Douwe Kroeske. Tevens is op die dag Grolloo Blues uitgebracht. Dit dubbelalbum bevat opnames die door Cuby’s eigen geluidsman Ed Roose zijn geselecteerd en bewerkt.
 
#31 Vangelis: Juno To Jupiter
#46 YoungBoy Never Broke Again: Sincerely, Kentrell
 
#51 Steely Dan: Northeast Corridor – Live!
 
#55 Donald Fagen: The Nightfly – Live
Dit betreft de registratie van het concert dat Donald Fagen en zijn band gaven in 2019 in The  Beacon Theatre in New York. Het studioalbum bereikte in 1982 de zestiende plaats
 
#88 G-Eazy: The Things Happen Too
 
Tot slot nog een opvallende notering in de Vinyl 33, de lijst met elpees die verkocht worden bij de onafhankelijke platenzaken in het land. De #1 van vorige week, Hees Van Ahoy van Doe Maar zakt naar de elfde plaats. De nieuwe #1 is van de Buena Vista Social Club met de gelijknamige elpee, waarvan een 25th anniversary edition is verschenen.
 
Tot zover deze Hitflits. Het is inmiddels oktober, dus tijd voor een terugblik op het derde kwartaal. Later dit weekend kun je dat verwachten in een kwartaalflits.

update 3 oktober:
De aangekondigde kwartaalflits komt tot nader bericht te vervallen.