vrijdag 14 februari 2020

Hitflits: the Weeknd pakt eerste plaats terug van Snelle; album Maan blijft #1

Vijf weken geleden moest hij zijn eerste plaats al na één week afstaan aan ‘Smoorverliefd’ van Snelle. The Weeknd met ‘Blinding Lights’. Aanvankelijk nam de afstand tussen de twee nummers toe, van 28 tot 32%, maar de laatste twee weken kwam zijn nummer dichterbij en nam het overwicht van ‘Smoorverliefd’ af van 19 naar vorige week 9%.
Deze week neemt the Weeknd met ‘Blinding Lights’ de leiding over in de Single Top 100, ook al is dat waarschijnlijk maar voor één week. Vannacht verscheen ‘No Time To Die’, het titelnummer van de 25e James Bondfilm, gezongen door Billie Eilish. Hoe dan ook, die tweede week bovenaan, neemt niemand the Weeknd meer af!

SINGLE TOP 5

1. (2)   the Weeknd: Blinding Lights (terug op #1 / tweede week op #1)
2. (1)   Snelle: Smoorverliefd (op 2,45%)
3. (3)   Yxng Le x Frenna: Wat Is Je Naam
4. (4)   Roddy Ricch: The Box
5. (6)   Tones And I: Dance Monkey

Dan volgen nu de nieuwe noteringen van deze week:
#14 Kris Kross Amsterdam, Tino Martin & Emma Heesters: Loop Niet Weg
#19 Justin Bieber feat. Quavo: Intentions
#24 Dorentina & Kosso: Shot
#47 Qlas & Blacka: Shooter 2.0
#57 KM feat. Jack: I Don’t Wanna Die
#62 Khalid & Disclosure: Know Your Worth
#83 Tones And I: Never Seen The Rain
#84 Jacin Trill feat. Henkie T: Buzzdown
#89 Moeman & Kã: Bentley’s & Rovers
#91 Roddy Ricch feat. Mustard: High Fashion
#98 Lewis Capaldi: Bruises

ALBUMS

Het verjaardagsfeestje van Maan, maandag werd ze 23, houdt nog even aan. Na haar Edison ‘Pop’ op haar verjaardag(!), blijft haar album Onverstaanbaar voor de tweede week de bovenste beste in de Album Top 100.
En dan te bedenken dat het album nog steeds alleen in digitale vorm beschikbaar is. Vandaag verschijnt het fysieke album, dus wellicht zit die derde week er ook nog in. Ze moet echter wel concurreren met Changes van Justin Bieber, dat vandaag, Valentijnsdag, uitkomt.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Maan: Onvoorstaanbaar (tweede week op #1)
2. (3)   Billie Eilish: When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (op 30,65%)
3. (5)   Roddy Rich: Please Excuse Me For Being Antisocial
4. (2)   Eminem: Music To Be Murdered By
5. (4)   Snelle: Vierentwintig

Vorige week moesten Eefje de Visser en Radiohead de eerste plaats in de Vinyl 33 met elkaar delen. Bitterzoet en OK Computer verkochten evenveel. Deze week kent de lijst weer één aanvoerder: Danny Vera. Na twee top 10-albums, Pressure Makes Diamonds 1 & 2 (#2) en Pressure Makes Diamonds Live (#4), beide in 2019, scoort hij deze week zijn eerste #1-notering. For The Light In Your Eyes, zijn eerste album uit 2003 (toen nog alleen op cd), komt binnen op de eerste plaats van de Vinyl 33. De eerste 1500 exemplaren zijn op goud vinyl geperst.

Na zijn studie aan de Rock Academie in Tilburg, vertrok Danny Vera naar Nashville om  inspiratie op te doen. Terug in Nederland nam hij het album For The Light In Your Eyes op. Van het album werd ‘My Confession’ op single uitgebracht en bereikte in maart 2003 de 86e plaats van de Single Top 100. In Turkije stond het nummer zelfs bovenaan de hitparade.

Resteren nog de nieuwe noteringen in de Album Top 100 van deze week.
#7 Kosso & Dorentina: Beauty And The Beast
#15 Green Day: Father Of All Motherfuckers

#22 73 De Pijp: Crimelife 1.0
De Pijp verwijst naar de gelijknamige wijk in Amsterdam Zuid-Oost. 73 De Pijp maakt drill rap, een rapstroming overgewaaid uit Amerika. Daarin zijn de rappers vaak onherkenbaar  (zogenaamd om niet lastig te worden gevallen door fans, maar meestal hebben ze al het een en ander op hun geweten). Onder de noemer 'theater', wordt in de raps geweld gepropageerd met vuurwapens en messen. Zowel in Amerika als hier zijn al doden gevallen.

#24 Delain: Apocalypse & Chill
#25 Pop Smoke: Meet The Woo 2 (mixtape, opvolger van Meet The Woo uit 2019. Pop Smoke is de 20-jarige Bashar Barakah Jackson uit Canarsie, Brooklyn, New York)

#59 JosBros: Therapie (= de 25-jarige Joris Willekes uit Nieuwegein. Hij zat op de Herman Brood Academie, waar Jiggy Djé (nu zijn platenbaas) docent was. Nu geeft hij daar zelf les aan aspirerende rappers: discipline)

#86 Oh Wonder: No One Else Can Wear My Crown