vrijdag 18 juni 2021

eerste Record Store Day van 2021 levert record aantal noteringen op; K3 pakt eerste plek in Vinyllijst

Afgelopen weekend vond de eerste van twee edities van Record Store Day (RSD) plaats. RSD is de dag waarop platenzaken in de hele wereld bijzondere (vinyl) releases aanbieden. In Nederland deden zo’n 100 platenzaken mee, die meer dan 300 exclusieve releases te koop aanboden.
Het bestverkochte item dit jaar is Lovefield (Neon and Stone) van de Britse muzikant Adrian Borland. Het album is in 1993 opgenomen met de Frans-Zwitserse muzikant Mark Hunziker tijdens de zogenaamde Lovefield sessies. In 2019 verscheen, ook op RSD, het eerste album, Lovefield, dat toen de 16e plaats pakte in de Vinyl 33 en #77 in de Album Top 100. Lovefield (Neon and Stone), met negen nieuwe liedjes, stamt uit dezelfde tijd en komt in de elpeelijst binnen op de 2e plaats en in de albumlijst op #11.
 
Beide successen heeft Borland niet meer meegemaakt. Hij leed aan een schizoaffectieve stoornis die gepaard ging met depressies. In 1999 pleegde hij op 41-jarige leeftijd zelfmoord.
 
Lovefield (Neon and Stone) van Adrian Boreland, is de hoogste van 26 (!) noteringen in de Vinyl 33 dankzij Record Store Day, waarover zo dadelijk meer. Met 7 noteringen scoort RSD ook een record in de Album Top 100.
 
ALBUM TOP 5
 
1. (1)   Olivia Rodrigo: Sour (vierde week op #1)
2. (2)   Måneskin: Teatro d'ira: Vol. I  (op 31,87%)
Hun album Il Ballo Della Vita zakt van de 17e naar de 23e plaats
3. EW  Polo G: Hall Of Fame
Na twee noteringen, Die A Legend (#83 in 2019 en net geen top 10 voor The Goat in 2020), scoort de 22-jarige Taurus Tremani Bartlett, ofwel rapper Polo G, met Hall of Fame zijn eerste top 10-album
4. EW  Lil KLeine: Kleine EP
Vijf nummers stonden er op Kleine, toen de EP eind april werd uitgebracht, maar geen notering kreeg. Vorige week bracht Kleine de EP nog een keer ut, maar nu met 3 extra nummers en nu krijgt hij die notering wel.
5. EW Migos: Culture III
Originele titels kun je wel aan het trio van Migos oplaten. Na Culture (#9 in 2017) en Culture II (#2 in 2018), komen de rappers nu met Culture III. Drie keer raden hoe het vierde album gaat heten …
 
Snel over naar de andere nieuwe noteringen en dat zijn de volgende met de vermelding RSD, als dat de aanleiding is voor de notering:

#15 Bo Burnham: Inside (The Songs)
De 30-jarige Robert Pickering "Bo" Burnham is een Amerikaanse muzikant/acteur/regisseur. Tijdens de corona-pandemie maakte hij vanuit huis de film ‘Inside’, dat op Netflix te zien is. De film behelst sketches, maar ook muziek over zijn dagelijkse bezigheden. De liedjes zijn nu uitgebracht op cd, waarmee Burnham zijn debuut maakt op de 15e plaats.
 
#25 Maroon 5: Jordi
Dit zevende album van Maroon 5 is vernoemd naar de in 2017 overleden bandmanager, Jordan Feldstein. Aan het album werkten onder andere Stevie Nicks, Megan Thee Stallion en H.E.R. mee.
 
#26 Joe Bonamassa: Now Serving: Royal Tea – Live From the Ryman
Op 20 september 2020 gaf Joe Bonamassa zijn laatste concert voordat de lockdown inging. Het concert vond plaats in het legendarische Ryman Auditorium in Nashville, Tennessee en was in 44 landen via een livestream te volgen. Daarvan verschijnt nu de registratie op cd.
 
RSD: #31 Prince: The Truth - RSD -
The Truth is het akoestische deel van Crystall Ball, een 3cd-album dat Prince in 1998 uitbracht en alleen via zijn webwinkel te koop was. Tijdens RSD was The Truth voor het eerst verkrijgbaar op vinyl
 
RSD: #32 Noel Gallgher’s High Flying Birds: Back The Way We Came: Vol. 1 – 2011 - 2021 - RSD -
Achttien tracks telt dit verzamelalbum van Noel Gallagher dat zowel op cd als vinyl te koop is. Tijdens RSD was er een limited edition verkrijgbaar, genummerd en op gekleurd vinyl.
 
#79 Garbage: Nog Gods No Masters
 
In 1995 bereikte de dubbel-cd Live van the Police de 17e plaats. De eerste cd bevat opnames van het concert in the Orpheum in Boston op 27 november 1979, de tweede cd van twee  concerten in the Omni, in Atlanta, Georgia op 2 en 3 november 1983. Beide cd’s zijn nu verkrijgbaar op 2 elpee en krijgen een notering:
RSD: #81 Live! – Vol. 2 Atlanta 1983
RSD: #87 Live! – Vol. 1 Boston 1979
 
#88 Ryan Adams: Big Colors
Tweede album uit een serie van drie die Adams al in 2019 wilde uitbrengen. De eerste, Wednesdays, bereikte in maart van dit jaar de tiende plaats
 
#91 Tomorrow X Together: Chaos Chapter: Freeze
Tweede album, maar eerste notering in Nederland, van de Zuid-Koreaanse boyband TXT. De leden zijn Soobin, Yeonjun, Beomgyu, Taehyun en HueningKai en net als BTS, bij elkaar gebracht door Big Hit Music.
 
RSD: #96 Amy Winehouse: Remixes
 
#98 Marina: Ancient Dreams In A Modern Land
Voorheen noemde ze zich Marina and the Diamonds en scoorde al vier noteringen
 
Straks sluiten we af met de noteringen in de Vinyl 33 met een nieuwe #1. Nu eerst over naar de (nieuwe) noteringen in de Single Top 100.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)  Olivia Rodrigo: Good 4 U (derde week op #1)
2. (3)   Snelle & Maan: Blijven Slapen (op 40,57%)
3. (6)   Kris Kross Amsterdam, Shaggy & Conor Maynard: Early In The Morning
4. (2)   Måneskin: Zitti e buoni
5. (5)   Lil Nas X: Montero (Call Me By Your Name)
 
Coraline’ valt na drie weken uit de lijst, waardoor Måneskin nog drie noteringen heeft in de Single Top 100. Naast ‘Zitti e buoni’ op #4, zijn dat:
#9 (12) I Wanna Be Your Slave
#19 (39) Beggin’
 
Eurovisiehits (4) - slot
 
Drie weken hielden Daði & Gagnamagnið met ‘10 Years’ (IJsland) en Go_A met ‘Shum’  (Oekraïne) het nog vol, maar deze week is het gedaan voor deze Eurovisiekandidaten. En dus blijven er nog twee over, de top 2 van het Eurovisie Songfestival dit jaar:
#4 (2) Måneskin: Zitti e buoni (Italië-1)
#49 (24) Barbara Pravi: Voilà (Frankrijk-2)
 
Het verzamelalbum Eurovision Song Contest – Rotterdam 2021, met alle 39 nummers, zakt in de negende week van de derde naar de vierde plaats in de Compilation Top 30.

EK-hits (1)
 
Een week geleden ging, met een jaar vertraging vanwege de corona-pandemis, alsnog de 16e editie van het EK voetbal van start. Na twee wedstrijden is Oranje groepswinnaar en neemt de oranje-koorts toe. Muzikaal gezien merken we daar nog maar weinig van. Maar nu Oranje door is in deze poule, zal het niet lang meer duren eer de EK-hits ons om de uren vliegen. Deze week maken we een start met de enige twee nummers die gerelateerd zijn aan dit EK.
 
#22 (31) Martin Garrix feat. Bono & the Edge: We Are The People
Het officiële EK-lied, de UEFA EURO 2020 Song, waarvan wij vinden dat het wel (veel) weg heeft van ‘Heroes’ van Måns Zelmerlöw, winnaar van het Eurovisie Songfestival 2015. Ook zou er een gospelnummer van een aantal jaren geleden zijn, dat overeenkomsten vertoond met ‘We Are The People’.
 
#92(HH) Snollebollekes: Links Rechts
Dit nummer stamt uit 2015, maar kreeg pas een notering in 2019 en dan ook nog maar een weekje op #92. Sindsdien komt het nummer ieder jaar één of meerdere weken langs, meestal rond Carnaval. Hoogste notering tot nu toe: #75 in februari van dit jaar.
 
Sinds mei 2017 is ‘Links Rechts’ ook veel te horen voor/na voetbalwedstrijden. In dat jaar promoveerde NAC Breda naar de eredivisie en zong Snollebollekes het nummer op de markt in Breda. De video hiervan ging de halve wereld over. Ook onze eigen Leeuwinnen, die datzelfde jaar het EK wonnen, gingen voor de bijl.
 
Met het oog op het EK voetbal bedenken reclamebureaus slogans en campagnes voor de supermarktketens om zoveel mogelijk aandacht en dus klanten te trekken. Jumbo lanceert een nieuwe sportzomercampagne en introduceert de juichcape. De supermarktketen zet Snollebollekes in als de aanvoerder van de zogenoemde Oranje-superfans. De campagne, ontwikkeld door Alfred International, draagt het motto: Jumbo. Supporter van Superfans.
Voor de campagne heeft Rob Kemps, de man achter Snollebollekes, een speciale oranjeversie ingezongen van ‘Links Rechts’. Aangezien Albert Heijn de officiële sponsor is van het EK Voetbal, was de KNVB niet zo blij met de spot. Maar dat is alleen maar goed natuurlijk, gratis publiciteit!
 
Deze week gaat ‘Links Rechts’ op herhaling op #92, de positie waar het in 2019 voor het eerst stond. Maar dit keer zal het nummer het langer volhouden én ook hoger komen dan de 75e positie eerder dit jaar. Overigens is er - vooralsnog -  alleen de versie uit 2017. De versie uit de reclamespot van Jumbo is niet uitgebracht.
 
Het album  … En Door van de Snollebollekes uit 2017, met tien hits stijgt in de 103e week van de 65 naar de 44 plaats.

Vooralsnog is de notering van 'Frans Duits' van Donnie & Frans Duijts, deze week op #14, niet te danken aan de versie die ze opnamen voor het EK: 'Leeuwendans'. En dus is het aantal EK-gerelateerde hits slechts twee stuks. Wellicht worden dat er volgende week meer.

 
Over naar de eerste weeks noteringen van deze week. Dat zijn de volgende acht:
#16 Lil KLeine feat. Lijpe: Droom
#35 Esko, Bigidagoe & Jack feat. Vic9: Platzak
 
#52 Trobi feat. Qlas & Blacka: Paradise
Trobi is de 21-jarige Bryan du Chatenier uit De Lier, in Zuid-Holland. Als Trobas werkte hij samen met onder andere Ronnie Flex (op diens album Nori) en Sevn Alias. Trobi verzorgde de beats op ‘Amiri’ van JoeyAK (#52 in 2020). Trobi heeft een contract met Spinnin’ Records.
 
#57 Olivia Rodrigo: Favorite Crime
Met ‘Good 4 U’ voert ze voor de derde week de Single Top 100 aan en haar album Sour staat zelfs voor de vierde week bovenaan de Album Top 100. ‘Drivers License’ dé hit van 2021, verdwijnt na 22 weken uit de lijst, maar vast niet voorgoed. Daarvoor in de plaats komt het nummer ‘Favorite Crime’, afkomstig van haar album Sour.
 
#61 Lil Kleine feat. Josylvio: Goed Zien
 
#68 Jordymone9 feat. Hef: Niks Voor Niks
Eind november 2020 scoorde Jordymone9 een notering met het album Take Risk (#68). Met ‘ Niks Voor Niks’ feat. Hef scoort de rapper nu ook zijn eerste hit. Zijn echte naam luidt Jordy Linton Samuel. Aanstaande zondag wordt de Amsterdammer 26 jaar. Zijn moeder is een grote motivatiebron voor Jordy, die nu op zijn beurt er alles aan doet om haar al het geluk van de wereld te geven.
 
#97 Dua Lipa: Love Again
#99 Lorde: Solar Power (deze week de 3FM Megahit)
 
Sluiten we af met de Vinyl 33 dat overspoeld is met albums die vorig weekend tijdens Record Store Day (RSD) in vele tassen belandden van muziekliefhebbers.
 
Het record van 20 noteringen in 2018 wordt dit jaar verbroken met niet minder dan 26 (!), allen te danken aan RSD. De hoogste bespraken we al bij de intro, Lovefield (Neon and Stone) van de Britse muzikant Adrian Borland op #2. We gaan ze niet alle 26 noemen, daarvoor verwijzen we je graag naar de site van RSD met de top 33. De bovenste 26 staan in de Vinyl 33 op DutchCharts waar alle hitlijsten op staan, het meest uitgebreide Hitarchief van Nederland. 
Waar we wel stil bij staan, is de nieuwe #1, Alle Kleuren – Limited Edition van K3, dat tevens op herhaling gaat in de Album Top 100 op de zevende plaats. Het album (toen nog alleen op cd) uit 2000, kwam in april 2001 onze albumlijst binnen op de 86e plaats.
 
Na veel verschuivingen, waarbij het album de top 10 in en uit sprong, steeg het op 18 augustus, in de 17e week naar de eerste plaats waar het vier weken bleef. Pas op 25 januari 2003 verdween het album na 81 weken uit de lijst. Uiteindelijk zijn er zo’n 200.000 van verkocht.  Alle Kleuren was de eerste van tien #1-albums van K3 in drie verschillende samenstellingen.

jubileum

De aanleiding voor de notering deze week in de Vinyl 33 heeft niets met Record Store Day te maken, behalve dan dat de elpee ook in dat weekend te koop was. Nee, het is het 25-jarig jubileum van Studio 100 (bekend van onder andere Kabouter Plop en Mega Mindy) dat dit jaar met diverse releases wordt  gevierd.
 
Eentje daarvan is het uitbrengen van Alle Kleuren op vinyl. Dat willen alle kindjes natuurlijk hebben en dus komt de elpee binnen op de eerste plaats van de Vinyl 33. Opvallend is wel dat niet alle 13 nummers van de cd zijn overgenomen op de elpee.  ‘De Gordel Is Er Weer’, de laatste track op de cd Alle Kleuren, ontbreekt.