vrijdag 6 mei 2016

Hitflits: streams nekken album van Drake, eerste plaats voor Broederliefde

Elders pakt hij ruim de eerste plaats, maar bij ons moet Drake genoegen nemen met een derde plaats voor zijn album Views. Lemonade van Beyoncé verkoopt zelfs ruim een derde meer, maar komt toch te kort om haar #1-positie te prolongeren.

De eerste plaats is namelijk voor Hard Work Pays Off 2 van het hiphopgezelschap Broederliefde. De voorloper Hard Work Pays Off haalde vorig jaar nog de 13e plaats; Gevoelig Feestje kwam in 2014 zelfs tot de 3e plaats, maar dit keer scoren ze de jackpot.

streams nekken Drake

Dat Broederliefde zowel de albums van Drake (begin deze week nog #1) en Beyoncé voorblijft, dankt het hiphopgezelschap vooral aan streams. Zowel Beyoncé als Drake missen die, want hun albums zijn alleen nog maar op Tidal beschikbaar. Beyoncé scoort beter dan Drake vanwege de fysieke release van haar album, met clips van alle nummers.
Broederliefde doet het zelfs zo goed met streams, dat alle veertien tracks ook een notering krijgen in de Single Top 100, waarover zo dadelijk meer. Broederliefde is na Lil Kleine de tweede Nederlandse hiphopact dat een eerste plaats haalt in de Album Top 100. Kleine’s WOP! hield het in totaal negen weken vol, zo lang geven we Broederliefde niet.

aan de bar

De meeste kans op een eerste plaats volgende week, maakt Fool Bar, het derde album van Douwe Bob dat vandaag gepresenteerd is in … een bar in Stockholm, Zweden! Douwe is daar om ons land volgende week te vertegenwoordigen tijdens de 61e editie van het Eurovisie Songfestival. Zijn nummer ‘Slow Down’ gaat in de negende week van de 80e naar de 95e plaats. Na zijn deelname aanstaande dinsdag, wordt het (bijna) weg of flink omhoog!

TOP 5

1. EW  Broederliefde: Hard Work Pays Off 2
2 .(1)   Beyoncé: Lemonade
3. EW  Drake: Views
4. (4)   Marianne Weber & John De Bever: Dat Is De Liefde
5. (38) Prince: Hit’n Run – Phase Two

Gaan we over naar de andere eerste weeks noteringen van deze week:
#11 Jonna Fraser: Goed Teken
#23 the Boxer Rebellion: Ocean By Ocean
#24 Zucchero Sugar Fornaciari: Black Cat
#27 Tremonti: Dust
#43 Haken: Affinity
#44 Tini (Martina Stoessel): Tini
#47 Opgezwolle: Spuugdingen Op De Mic
#53 the Jayhawks: Paging Mr. Proust
#69 Snarky Puppy: Culcha Vulcha
#73 Jean Michel Jarre: Electronica 2 – The Heart Of Noise
#98 Sef: Meer Kleuren

Prince albums niet aan te slepen (2)

Alvorens we overgaan naar de singles, kijken we nog even naar de noteringen van Prince. Na zijn dood, alweer twee weken geleden, werden zijn nummers veel gedownload. Dat leverde twee noteringen op in de Single Top 100, zeven in de Album Top 100 en zes in de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums. Door een verschuiving van de ‘dure’ naar de ‘goedkope’ lijst, waarvan de albums vooral op vinyl worden verkocht, ziet de stand er deze week als volgt uit:

de Album Top 100:

#5   (38) Hit’n Run – Phase Two
#60 (28) Hit’n Run – Phase One
#71 (49) Art Official Age

de Midprice Top 50:

#1 (1) The Very Best of Prince
#2 Purple Rain (vorige week nog op #7 in de reguliere albumlijst)
#5 (3) Sign ‘O’ The Times
#6 (9) 1999 (#45 in 1985)
#8 (17) Around The World In A Day als Prince & the Revolution
#9 The Hits 2 (#12 in 1993)
#11 The Hits 1 (#14 in 1993)
#13 Lovesexy (#1 in 1988)
#18 Parade – Music From The Motion Picture Under The Cherrymoon  als Prince &  the Revolution (vorige week #25)
#25 (38) Dirty Mind
#26 (34) Controversy
#27 For You (uit 1987, geen notering)

SINGLE TOP 5

1. (1)   Drake feat. Wizkid & Kyla: One Dance (derde week)
2. (2)   Cheat Codes x Kris Kross Amsterdam: Sex
3. (3)   Fifth Harmony feat. Ty Dolla $ign: Work From Home
4. (5)   Sia feat. Sean Paul: Cheap Thrils
5. (4)   Mike Posner: I Took A Pill In Ibiza (SeeB Remix)

Vorige week haalde hij het net niet, maar deze week stijgt zijn nummer nog een plaatsje, zo de top 10 in: Willy William . In de vijfde week belandt zijn ‘Ego’ op de 10e plaats.

‘No Money’ van Galantis was vorige week de topsprinter en is dat deze week weer. Met 19 plaatsen winst is het opnieuw de snelste stijger van deze week: ‘No Money’ gaat van 49 naar #30. Volgende week op #11?

Buiten de albums, gaat het ook op singlegebied goed met het Rotterdamse Broederliefde. Een week geleden kreeg het collectief, dat uit tien personen bestaat, dubbelplatina voor de track ‘Nu Sta Je Hier’ met SFB & Ronnie Flex, dat meer dan 8 miljoen keer is gestreamd. En naast een #1-notering voor hun album Hard Work Pays Off 2, krijgen alle veertien tracks ook nog een notering in de Single Top 100:

#15 Ik was al binnen, feat. Frenna (gestegen vanaf #25)
#21 Jungle
#26 Mi No Lob
#33 Qu’est Qu’il Ya
#41 Zeg me, feat. Jayh & Sevirio
#51 Miljonairs, feat. Frenna & Ronnie Flex
#52 Alles Voor Niets Geweest
#53 Insteigen
#54 Eigenlijk
#55 Oh Jij
#58 That’s My Boy, feat. HT
#59 Danswater
#72 Jongvolwassen, feat. Chivv & Jonna Fraser
#89 Narcos, feat. Chivv, Jonna Fraser, Hef, Ronnie Flex & RMB

Naast alle veertien tracks van het album Hard Work Pays Off 2, staat Broederliefde ook nog genoteerd met:
#65 (46) Alaka, feat. Kalibwoy & SBMG (afkomstig van Hard Work Pays Off)
#84 (56) Nu Sta Je Hier, met SFB & Ronnie Flex

Met alle tracks van een album gelijktijdig in de Single Top 100, treedt Broederliefde in de voet sporen van the Common Linnets (The Common Linnets), Michael Jackson (Xscape), Justin Bieber (Purpose) en Lil Kleine (WOP!), die dat ook lukten. Wel verschillen de aantallen: 13 – 8 – 19 – 11, en 14 voor Broederliefde.

En dan sluiten we deze Hitflits af met de andere eerste weeks noteringen van deze week:
#25 Calvin Harris feat. Rihanna: This Is What You Came For
#36 Jonna Fraser feat. Broederliefde: Do Or Die
#93 Kungs vs Cookin’ On 3 Burners: This Girl

We gaan een zonnig weekend tegemoet, dus smeer je goed in!

zondag 1 mei 2016

Megaman bij week 18 – 30 april 2016

Drake vergroot voorsprong

En verder in deze Megaman:
-          Enrique Iglesias nam de tijd voor El Corazón
-          16-jarige Olivia O’Brien had een haat/liefde relatie
-          Postume hit voor Prince
-          Rihanna gokt op twee nummers
-          Douwe Bob is er helemaal klaar voor
-          Jason Derulo komt met nieuw nummer
-          Glowninthedark & SFB komen samen met album

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Drake vergroot voorsprong

#1 Drake feat. Wizkid & Kyla: One Dance                                              *** tweede week op #1 ***

Vorige week sprintte ‘One Dance’ van Drake feat. Wizkid & Kyla in de tweede week van de 69e naar de 1e plaats. Het zal je dan ook niet verbazen dat het nummer, afkomstig van zijn album Views From The 6, dat vrijdag verscheen, ook deze week de bovenste beste is in de Single Top 100 en dat nog wel even zal blijven.

‘Sex’ van Cheat Codes x Kris Kross Amsterdam staat weliswaar op een tweede plaats, maar relatief gezien, komt het nummer niet in de buurt van ‘One Dance’, dat de afstand tot ‘Sex’ heeft weten te vergroten van 11% naar 33%! Met andere woorden, ‘One Dance’ verkoopt een derde meer dan ‘Sex’.

De enige serieuze kandidaat zou over twee weken Douwe Bob kunnen zijn. Zijn Eurovisienummer ‘Slow Down’ boekt in de achtste week slecht acht plaatsen winst en komt uit op een 80e plaats. Maar als Douwe op dinsdag 10 mei een plek voor de finale haalt van zaterdag 14 mei, dan zou het nummer zo maar eens een speurt kunnen maken naar de eerste plaats. Meer Douwe Bob vind je onder #80.

Enrique Iglesias nam de tijd voor El Corazón

#51 Enrique Iglesias feat. Wisin: Duele El Corazón                                *** hoogste eerste weeks ***

Zal het Enrique Iglesias met ‘El Corazón’ feat. Wisin weer lukken om één van de grootste zomerhits te scoren? Vorig jaar stond ‘El Perdón’ met Nicky Jam zeven weken bovenaan de Single Top 100 en reikte tot de elfde plaats in het jaaroverzicht.

‘El Corazón’, dat Spaans is voor hart, nam de 40-jarige Spaanse hartenbreker op met Wisin, ofwel de 37-jarige Juan Luis Moreira Luna uit Cayey in Puerto Rico. Tot 2013 was hij samen met Llandel Veguilla Malavé actief als het duo Wisin & Yandel. De twee hebben even een pauze ingelast. In 2005 stond het duo genoteerd met ‘Burn It Up’ van R. Kelly, dat de 25e plaats bereikte.

alle tijd

Het idee voor ‘El Corazón’ was afkomstig van één van de vrienden van Enrique. Vervolgens heeft hij er acht maanden aan gewerkt, dat hij zelf niet zolang vind (..). Enrique gaat net zo lang door met een nummer totdat het volgens hem klaar is, geschikt voor een feestje.

‘El Corazón’ is niet de eerste samenwerking tussen Iglesias en Wisin. Voor 2013 werkten ze samen op de nummers ‘Lloro Por Ti’ en ‘No Me Digas Que No’.

Net als Rihanna (zie onder #77), brengt Enrique Iglesias ook tegelijk twee nummers uit. Naast  ‘El Corazón’ heeft hij met Pitbull het nummer ‘Messin’ Around’ opgenomen. Zes jaar geleden scoorden beide een #16-notering met ‘I Like It’.

16-jarige Olivia O’Brien had een haat/liefde verhouding

#61 Gnash feat. Olivia O’Brien: I Hate U, I Love U

Olivia O’Brien (Thousand Oaks, California, 26 november 1999) begon in 2014 met het plaatsen van covers op haar Soundcloud pagina, waaronder 'Flaws' van Bastille. In 2015 maakte ze een cover van ‘Disposable’ van dj/producer Gnash uit Los Angeles. Het bleek al snel dat de twee elkaars muziek zeer waardeerden, een samenwerking kon dan ook niet uitblijven.

In de nazomer van 2015 ontmoetten de twee elkaar in Los Angeles. Gnash (echte naam Garrett Nash, geboren op 16 juni 1993), bewerkte haar zelfgeschreven nummer ‘Hate U Love U’, dat ze in juli 2015 op Soundcloud had gezet. Hij paste de beat wat aan en voegde een couplet toe en daarmee was ‘I Hate U, I Love U’ een feit. Begin maart kwam het nummer uit en binnen drie weken stond het bovenaan de Australische hitparade. Nu is Europa aan de beurt. Het nummer staat op de EP Gnash van Gnash. Sinds 19 november 2015 heeft zijn beeldmerk, een hoofd met daaronder de naam Gnash, laten vastleggen.

Postume hit voor Prince

#63 Prince & the Revolution: Sometimes It Snows In April

Ruim een week geleden, op donderdag 21 april, kwam naar buiten dat Prince Rogers Nelson in de lift van zijn muziekcomplex in Minneapolis was gevonden. Hulp had geen baat meer, Prince overleed op 57-jarige leeftijd, vermoedelijk aan een overdosis pijnstillers.

In Nederland werd zijn dood rond 7 uur s’ avonds bekend, 5 uur voor de deadline van de weeklijsten, die op vrijdag worden opgemaakt. Aangezien zijn nummers niet op Spotify of Deezer staan, moesten zijn nummers het dus alleen van de downloads hebben. Hoewel er veel gedownload is die avond, was het net onvoldoende voor een notering vorige week.

Dat wordt deze week goed gemaakt met twee noteringen. Op #54 gaat ‘Purple Rain’ op herhaling (4x #1 in 1984) en op #63 komt ‘Sometimes It Snows In April’ binnen. Dat nummer, geschreven met Wendy & Lisa van zijn begeleidingsband the Revolution, is de  laatste track van zijn achtste studioalbum Parade uit 1986. Het album leverde in 1986 drie hits op: ‘Kiss’ (#3), ‘Mountains’ (#16) en ‘Girls & Boys’ (#12), allen als Prince & the Revolution. ‘Sometimes It Snows In April’ is in totaal zijn 49e notering.

Naast deze twee noteringen, haalden drie oude hits de Bubbling Under Top 100, de wachtkamer van de Single Top 100:
#136 When doves Cry
#173 1999
#197 Kiss, als Prince & the Revolution

Op albumgebied gaat het Prince beter af. Zie daarvoor onze Hitflits van afgelopen vrijdag.

Rihanna gokt op twee nummers

#77 Rihanna: Needed Me

Naast ‘Needed Me’ heeft Rihanna nog een nummer uit: ‘Kiss It Better’. Beide nummers zijn afkomstig van haar album ANTi, dat in februari al de #1-hit ‘Work’ feat. Drake opleverde. ‘Needed Me’ is haar 41e notering, de 40e staat ook nog genoteerd: ‘Famous’ van Kanye West & Swizz Beatz (op #74) en de 39e ook: ‘Work’ (op #14). Met drie noteringen deze week staat ze op gelijke voet met Justin Bieber, Broederliefde en Zara Larsson. Het meeste aantal noteringen deze week staat op naam van Drake: vijf stuks.

Douwe Bob is er helemaal klaar voor

#80 Douwe Bob: Slow Down                                                                    *** inzending Eurovisie Songfestival ***

Morgen, maandag 2 mei 2016, zijn de eerste repetities voor ‘Slow Down’, het lied dat Douwe Bob schreef voor het Eurovisie Songfestival, dat volgende week wordt gehouden in Stockholm, Zweden. Om alvast aan te geven dat hij er zelf alle vertrouwen in heeft, heeft hij € 1000,-- op zichzelf gezet: Douwe gaat voor de winst!
Bij zijn vertrek zondagochtend, liet Douwe Bob weten qua presentatie, ‘een tof ding te hebben’. Wat dat is, wilde hij uiteraard nog niet vertellen. De Belgische regisseur Hans Pannecoucke is na the Common Linnets in 2014 en Trijntje Oosterhuis in 2015, opnieuw gevraagd om een en ander goed te laten verlopen.

‘Slow Down’ boekt in de achtste week een winst van acht plaatsen en komt uit op een 80e plaats. Met alle publiciteit de komende week, verwachten we dat het nummer sowieso flinke winst zal boeken. Fool Bar, zijn derde album, ligt  aanstaande vrijdag in de (digitale) schappen.

Jason Derulo komt met nieuw nummer

#83 Jason Derulo: If It Ain’t Love

Na ‘Want You To Want Me’ (#7 in 2015), wil het niet echt meer lukken met de hits van Jason Derulo. ‘Follow Me’ met Hardwell kwam tot #84 en ‘Cheyenne’ tot #89, ook in hetzelfde jaar. ‘Get Lucky’, ook afkomstig van het album Everything Is 4, flopte begin dit jaar. Wellicht dat met ‘If It Ain’t Love’ de neergaande spiraal wordt doorbroken. In ieder geval begint het nummer op #83, dus dat is al een plekje winst. Het nummer is niet afkomstig van zijn album.

Glowninthedark & SFB komen samen met een album

#100 Glowninthedark x SFB feat. Philly Moré: Elleke Keer

Glowninthedark (het dj/producers duo bestaande uit Albert Harvey & Kevin Ramos) werkte vorig jaar ook al samen met SFB op het nummer ‘My Life’, dat een weekje op de 75e plaats stond.
De acts kennen elkaar via gezamenlijke vrienden. Tijdens een show van SFB (= Frenna, Jandro, KM en Priceless) ontmoetten ze elkaar, waarna bij Glowninthedark het idee stond om samen een nummer te gaan maken. Er volgden meer en uiteindelijk komen beide acts op 27 mei met het album Lituatie. Daaraan werken ook Ronnie Flex. Lil Kleine en Emms mee.

Op ‘Elleke Keer’ krijgen Glowninthedark x SFB hulp van zanger Philly Moré, die een oude bekende is van Frenna van SFB. Moré, afkomstig uit Kinshasa in Congo, komt uit een muzikale familie. Zijn vader speelde voor Kofi Olimide, een Congolese legende, zijn moeder zong in de kerk. Samen met zijn broers droomde Philly van een muzikale carrière, die nu in Nederland realiteit wordt. Naast de samenwerking met Glowninthedark x SFB werkt Philly aan solomateriaal.

Albumsnippers bij week 18 - 30 april 2016

Met ingang van deze week staan de albumsnippers niet meer op de 3FM site, maar weer gewoon bij je Megaman. Naast de nieuwe albums van Beyoncé en Miss Montreal (zie de Hitflits) zijn dat de volgende:

#4 Marianne Weber & John de Bever: Dat Is De Liefde
In 2015 scoorden Marianne Weber & John de Bever samen al een hit ‘Denk Nog Een Keer Aan Mij’ (#51) en dat smaakte naar meer. Danny Vera, George Baker, haar zoon Jeffrey en Marianne zelf schreven de nummers voor het album Dat Is De Liefde. Na Frans Bauer (3x, waaronder twee #1-albums) en William Barth (1x), is John de Bever de vierde zanger met wie ze een album opnam. Naast duetten staan er ook nummers van de artiesten zelf op.

#53 Rufus Wainwright: Take All My Loves – 9 Shakespeare Sonnets
Niet geheel toevallig verscheen afgelopen week dit album van Rufus Wainwright. Vorige week zaterdag, 23 april, was het de 400e sterfdag van de Britse dichter en schrijver van toneelstukken, William Shakespeare.
Op Take All My Loves – 9 Shakespeare Sonnets heeft Wainwright 9 van de 154 gedichten die Shakespeare schreef, bewerkt. Voor de uitvoering vroeg hij bekende acteurs en actrices (onder andere Helena Bonham Carter en William Shatner), maar ook muzikanten, waaronder Florence Welch (van Florence and the Machine), zijn zuster Martha Wainwright en de Oostenrijkse sopraan Anna Prohaska.

#55 Venice: Brunch Buffet – Taste Covers
Brunch Buffet – Taste Covers is de tiende notering voor de Californische band Venice, bestaande uit de broers Michael en Mark Lennon en de neven Kipp en Patt Lennon. Op Brunch Buffet – Taste Covers brengt de groep een eerbetoon aan muzikanten die hen hebben beïnvloed zoals Billy Joel, Steely Dan, Stevie Wonder en Ed Sheeran. Deze maand doet de groep een tour door ons land.

#74 Mark Knopfler & Evelyn Glennie: Altamira
Bij de film ‘Altamira’ van de Britse regisseur Hugh Hudson, schreef Mark Knopfler de soundtrack. Knopfler voert deze uit met de 50-jarige Schotse percussionist Dame Evelyn Elisabeth Ann Glennie, kortweg Evelyn Glennie. Ze werkte al eerder met onder andere Björk, Steve Hackett en Bobby McFerrin. Onder de muzikanten die meewerkten aan Altamira is ook  Guy Fletcher, met wie Knopfler in de band Dire Straits zat. Het is de tiende keer dat Knopfler een soundtrack levert. Vijf  daarvan haalden onze albumlijst:
-          ­­Local Hero (#21 in 1983)
-          Cal (#31 in 1984)
-          Screenplaying (#21 in 1993)
-          Walk The Dog (#83 in 1998)
-          Altamira (#74 in 2016)

#82 Jethro Tull: Aqualung
Aqualung is een album uit 1971 van de Britse rockband Jethro Tull. De aanleiding voor een notering in 2016, is een geremasterde versie van Aqualung 40th Anniversary Special Edition uit 2011. Destijds deed Peter Mew de master, die veel kritiek kreeg. Anno 2016 verzorgde Steven Wilson, die in 2011 het album had geremixt, de master. Daarnaast zijn er drie DVD’s aan toegevoegd.
In 1971 was Aqualung het vierde studioalbum van de groep rond de Schotse muziekvirtuoos Ian Anderson. Met zeven miljoen verkochte exemplaren wereldwijd, is het album het meest succesvolle van de groep. Vreemd genoeg scoorde het niet bij ons, ondanks het nummer ‘Locomotive Bread’, dat al sinds het bestaan van de jaarlijks NPO Radio 2 Top 2000 een notering krijgt.

#83 Kinderen voor Kinderen: De Allergrootste Hits van Kinderen voor Kinderen – Waanzinnig Gedroomd – Editie 2016
De editie van 2014 van dit album hield het 93 weken vol in de Album Top 100 met een eerste plaats als hoogste notering. Zo hoog zal de editie van 2016 vast niet komen. Het dubbelalbum bevat 52 nummers, waaronder 21 nummers die ook op de editie uit 2014 stonden. Blijven er 31 over met de hits van de laatste twee jaar, waaronder de themanummers van de Koningsspelen.

#89 Luka Bloom: Frúgalisto
Na het coveralbum Head & Heart (#85 in 2014), komt de Ierse muzikant Luka Bloom met een album met eigen nummers. In 2012 was hij verhuisd naar het westen van Ierland. De rust die hij daar vond en de mensen, inspireerden hem tot het album Frúgalisto, dat gaat over dagelijkse gebeurtenissen. Volgens Bloom was het opnemen van het album, met bevriende zangers en muzikanten in Lettercollum House in Timoleague, zijn beste ervaring tot nu toe.