vrijdag 21 februari 2014

Hitflits: eerste #1 voor Katy Perry, album Stromae terug op #1

Vorige week passeerde Katy Perry haar grootste hit, ‘I kissed a girl’ (#3 in 2008), door met ‘Dark horse’ feat. Juicy J naar #2 te stijgen. Deze week zet ze er nog een tandje bij en stijgt door naar de eerste plaats, waarmee ze dus haar eerste #1-hit scoort. Ze had daar ruim 4 jaar en 18 hits voor nodig. In de Amerikaanse hitparade staat ‘Dark horse’ voor de vierde week bovenaan. Of het nummer het bij ons ook zo lang zal volhouden? Dat valt nog wel te bezien met de finale van The voice kids en ‘You and I’, de nieuwe single van Anouk.

TOP 3

  1. (2) Katy Perry feat. Juicy J: Dark horse (eerste week)
  2. (1) John Legend: All of me
  3. (19) Clean bandit feat. Jess Glynne: Rather be
Naast ‘Rather be’ zijn er nog twee nieuwe noteringen bij de bovenste tien. Op #6 (van #55!) ‘Say something’ van A great big World with Christina Aguilera. Voor het duo van A great big World is het hun eerste top 10-notering, voor Christina al haar twaalfde. Ook de Gebroeders Ko doen goede zaken, want hun ‘Drink als een prins’ feat. la Bomba, stijgt in de zesde week van 27 maar #7. Voor de broers is het hun vijftiende top 10-notering. Voor  volgende week verwachten we zeker ‘Shot me down’ van David Guetta feat. Skylar Grey bij de bovenste tien. Het nummer stijgt deze week van 96 naar #16.

Het is een uitermate rustige week in singleland. Wellicht heeft het te maken met de voorjaarsvakantie, afgelopen week in het midden van het land? Dan zal de rust nog wel even aanhouden, want de komende week gaat het noorden op slot en daarna volgt het zuiden. Het resultaat: slechts 5 eerste weeks noteringen:
#69 Kraantje pappie feat. MC Jiggy Djé: Feesttent
#83 Vinzzent: Vrijdag is vrij
#88 Djumbo: Hands up, cover van Ottawan (#5 in 1981)
#97 ZEDD feat. Hayley Williams: Stay the night
#98 Rigby: Let go

ALBUMS

Op 20 november vult hij moeiteloos de Ziggodome, in juni staat hij op Pinkpop en begin april staat hij in de Heineken Music Hall. Stromae, de Franstalige Belg die al drie top 10-hits op zijn naam heeft staan. Drie weken geleden bereikte zijn tweede album 'Racine carrée' de eerste plaats. De afgelopen weken stond het op de derde plaats en deze week stijgt het terug naar de eerste plaats. Wellicht voor een run die nu langer gaat duren dan de eerste.

ALBUM TOP 3

  1. (3) Stromae: Racine carrée (tweede week)
  2. EW Go back to the zoo: Zoo (derde album, hoogste notering!)
  3. EW Alain Clark: Walk with me
Naar #4 zakt ‘Passing through’ van Chef ‘special. De heren hebben echter niet te klagen, want de single ‘In your arms’, gezakt naar #56, is de komende week Megahit op 3FM. Wellicht dat het nummer volgende week wel boven de 39e positie komt, de hoogste notering.

Ook in de Album Top 100 kun je de eerste weeks noteringen precies op één hand tellen. Naast de albums van Go back to the zoo en Alain Clark zijn het de volgende drie:
#41 Miloš Karadaglic / London Philharmonic Orchestra / Yannick Nézet-Séguin: Aranjuez
#55 A great big World: Is there anybody out there?
#89 Mark Lotterman: Year without summer

Tot zover deze Hitflits. Ook voor dit weekend hopen we op enig edelmetaal, zowel bij de mannen als de vrouwen. Daarna maken we ons op voor een nieuwe Megaman. Intussen kun je op de nieuwspagina van 3FM terecht voor de albumflitsen.

zondag 16 februari 2014

Megaman bij week 7 – 15 februari 2014

In deze Megaman moet John Legend het van de download hebben, heeft John de Bever 20 hits nodig voor om de top 10 te bereiken, laat Afrojack zanger huilen, werkt Harry Slinger  mee aan hitparademanipulatie, scoort een echt carnavalnummer en Jake Bugg dankzij DWDD. Daarnaast aandacht voor de oude garde en nog meer over eerste weeks en/of bijzondere noteringen in de Single Top 100 van deze week.

In de albumflitsen op de nieuwspagina van 3FM lees je alles over de #1-notering van Chef 'special en het postume succes van The child of lov. Mocht de hitparade manipulatie aanleiding geven, dan melden we ons maandag of dinsdag weer en anders vrijdag voor de Hitflits met de nieuwste standen. Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Download red John Legend

#1 John Legend: All of me  *** zesde week bovenaan ***

Het had niet veel gescheeld of ‘All of me’ van John Legend had niet meer bovenaan de Single Top 100 gestaan. De gehele week werd het nummer belaagd door ‘Dark horse’ van Katy Perry feat. Juicy J, maar wist deze aanval telkens af te slaan. Hoewel ‘Dark horse’ meer wordt gestreamd , is het de download van ‘All of me’ die zorgt voor het overwicht van nog geen 7%. Het wordt dus nog spannend de komende week!

20e hit van John de Bever levert hem eerste top 10-notering

#8 John de Bever: Laat ons dansen           *** hoogste eerste weeks ***

Aanstaande maandag zal het VARA tv-programma ‘Rambam’ onthullen hoe ze ‘Schijn ’n lichie op mij’ van Drukwerk²  op #32 hebben gekregen. De binnenkomst van ‘Laat ons dansen’ van John de Bever op #8 doet vermoeden dat daar ook wat mee aan de hand is. En dat klopt!

Halverwege de week heeft John de Bever namelijk zijn trouwe fans een sms-je gestuurd met het verzoek het nummer te downloaden. Ze hoefden slechts een code door te sms-en en kregen daarmee zijn nieuwe single. Al met al levert de oproep van John wel mooi zijn grootste hit op. Van al zijn 19 voorgaande hits, lukte het geen de top 10 te bereiken. De hoogste notering was #11, twee keer in maart 2013 voor ‘Het gaat om liefde’.

omslachtig en duur

Dit soort download  sms-acties zijn er vaker en op zich is daar niets mis mee, want het zijn legale verkopen en die tellen gewoon mee. Opvallend is echter dat deze acties niet lopen via iTunes en daardoor voor velen niet zichtbaar zijn (en dus ook niet zullen kloppen, zoals vaak wordt gezegd), maar via platforms aangesloten bij Target Music. Voor velen worden deze platforms als gebruikersvriendelijk en zelfs goedkoper ervaren. Dit in tegenstelling tot iTunes, dat door velen als omslachtig wordt ervaren en bovendien vaak duurder is.

geen airplay

Aangezien andere hitparades niet alle data van Target Music meenemen in hun lijsten, scoren Nederlandstalige artiesten in die lijsten niet of nauwelijks. Ook die artiesten niet die geen download / sms-actie zijn gestart. Daarnaast wordt een notering van die artiesten tegen gehouden doordat de factor airplay een belangrijke rol (voor de helft of een derde) speelt. En die krijgen ze niet op 538 of 3FM. Voor een notering in de Single Top 100 is geen airplay nodig, wel streaming en daarin voorziet Target Music ook.

Afrojack deed zanger huilen

#20 Afrojack feat. Wrabel: Ten feet tall

Afrojack (rechts op de foto) zingt zelf niet en moet dus elke keer op zoek naar een geschikte zanger(es). Op al zijn voorgaande hits waarop gezongen werd, 11 stuks, mochten zeven keer de mannen de zang voor hun rekening nemen en vier keer de vrouwen. Ook op ‘Ten feet tall’ is het een man die de dienst uitmaakt, waarbij de verhouding mannen – vrouwen op 8:4 komt.

Stephen Wrabel (links op de foto) is op ‘Ten feet tall’ degene die de eer bij de mannen hoog moet houden. Hij komt uit Los Angeles en schreef lange tijd nummers voor en met anderen, waaronder Gary Lightbody van Snow patrol, Avicii, maar ook onze eigen Ilse Delange; ‘Learning to swim’ op het album ‘Ey to the hurricane’ is van zijn hand.

‘Ten feet tall’ is een eigen nummer van Wrabel dat hij in mei 2012 heeft uitgebracht. Afrojack hoorde het nummer en vroeg toestemming om het te remixen. Wrabel vond het best, want zo’n vraag krijg je als beginnend componist/zanger niet elke dag! Afrojack ging er mee aan de gang en liet het nummer in première gaan op 21 juni 2013 tijdens Electric Daisy Carnival 2013 in Las Vegas. Toen Wrabel daar een opname van zag, kreeg hij tranen in zijn ogen. Niet van boosheid, maar van ontroering.

Begin januari 2014 hebben de twee de videoclip opgenomen. Op 2 februari was de wereldpremière tijdens ‘Cool Twist’, een reclamespot van Bud Light, die uitgezonden werd tijdens de Super Bowl, waar een half miljard mensen naar kijken. In mei komt Afrojack met een nieuw album.

Harry Slinger werkt mee aan hitparademanipulatie

#32 Drukwerk²: Schijn ‘n lichie op mij

“We hebben een hit! Met Harry op nummer 32 in de Single Top 100 zonder één legale download.” Dat tweette Linda Hakeboom van het VARA-programma ‘Rambam’ vrijdagmiddag om 16.52, nadat ze gezien had dat ‘Schijn ‘n lichie op mij’ van Drukwerk² binnen was gekomen. De makers wilden aantonen dat de Single Top 100 gemakkelijk te manipuleren is.

Om geloofwaardig over te komen, heeft Harry Slinger, zanger van Drukwerk, aan deze actie meegewerkt. Hij legde contact met de eigenaar van een groot artiestenbureau en gebruikte zijn bekendheid om het vertrouwen van de ‘hitmakers’ te winnen. Zij toonden zich bereid om tegen betaling een single van Harry Slinger de hitlijsten binnen te helpen. Naar het schijnt heeft deze actie de VARA duizenden Euro’s gekost. Maandagavond is te zien hoe het artiestenbureau te werk ging.

Wij hopen dat hiermee voor eens en altijd duidelijk wordt welke praktijken artiesten, managers, platenmaatschappijen etc. uithalen om een hit te scoren en dat GfK Dutch Charts, samensteller van onder andere de Single Top 100 hier afdoende maatregelen tegen neemt. Het is nu in de openheid, dus de fraudeurs zullen weer wat anders moeten bedenken!

verwijderen

Als een nummer op onrechtmatige wijze in de hitparade komt, is er een regel dat deze dan uit de lijst mag worden gehaald. Op 8 juni 2002 werd ‘At your service’ van Gerard Joling en Jan Rietman uit de hitparade gehaald, omdat die verkopen niet volgens de regels zouden zijn gelopen.

voorbeeld

We zijn benieuwd of GfK Dutch Charts dit keer ook de moed heeft om ‘Schijn ’n lichie op mij’ alsnog uit de Single Top 100 te verwijderen en daarmee een voorbeeld te stellen voor partijen die alsnog denken op ongeoorloofde wijze een notering te kunnen kopen. GfK Dutch Charts doe er wat aan!

gevangenen

Terug naar de hitfeiten rond ‘Schijn ’n lichtje op mij’, zoals het nummer in 1982 heette. Het  nummer bereikte in de versie van Drukwerk in oktober 1982 de vijfde plaats van de toenmalige Nationale Hitparade. Daarna is het nummer onder andere gecoverd door Flair als ‘Oh middernacht’ (#14 in 1995). Het origineel is echter niet van Drukwerk, maar een traditional, ‘Midnight special’. Het nummer werd gezongen door gevangenen in het Zuiden van de Verenigde Staten van Amerika. De titel verwijst naar de passagierstrein die ’s nachts reed tussen Chicago, Illunois en St. Louis, Missouri. De legende ging dat als het schijnsel van de trein op een slapende gevangene in zijn cel viel, deze de vrijheid tegemoet kon zien.

De eerste opname stamt uit maart 1926 en is van Greening’s Dance Orchestra, een dansorkest uit Londen. Twee maanden later nam de Dave Cutrell & McGinty's Oklahoma cowboy band het nummer op als Pistol Pete, dat meer overeenkomsten vertoond met de versie zoals we die nu kennen. De bekendste popversie is misschien wel die van Creedence Clearwater Revival uit 1969.

De versie van Drukwerk² is afkomstig van het album ‘Tegen beter weten in’ uit 2013. Op dat album, met 17 oude nummers in een nieuw jasje gegoten, is Harry de enige uit de originele bezetting van 1978 toen hij Drukwerk begon. Zoon Bram werkte mee aan het album.

Carnaval / Après-ski hits (5)

Schreven we vorige week met de binnenkomst van ‘Als ge dot bent’ van het Feestteam dat een nummer gezongen in het dialect wel zou passen tussen de feestnummers. Deze week is er zelfs een echt carnavalnummer dat scoort en van een oude bekende! Daarnaast laten de Snollebollekes nog een keer van zich horen. Op naar de nieuwe feesthits van deze week.

#34 Snollebollekes: Snollebolleke

Dit mag best wel bijzonder genoemd worden: een feestact dat in korte twee hits scoort. Op #13, gezakt van #11, staat ‘Vrouwkes’ van Snollebollekes en op #34 komt de act binnen met ‘Snollebolleke’. ‘Vrouwkes’ stamt van het carnaval 2013 en werd, na het in de wacht slepen van party-award voor ‘beste party single van 2013’, alsnog uitgebracht met een ietwat gewijzigde tekst. Jurfen Gofers, die achter de act Snollebollekes zit, kondigde toen al aan met   DJ Maurice, deze maand nog te komen met de opvolger, getiteld ‘Snollebolleke’.

het land in

Omdat het allemaal uit de hand is gelopen werd er snel gezocht naar iemand die de nummers ook op de bühne kan brengen, want de aanvragen voor optredens stromen binnen. Daarbij kwamen Jurjen Gofers en Maurice Verschuren (DJ Maurice) uit bij Rob Kemps (links op de foto), tonprater in Best en omgeving. In 2007 werd hij tweede in het BNN-programma ‘Lama Gezocht’. Vervolgens heeft hij een tijdje voor 101TV gewerkt.


#43 Lawineboys: De bel

Eigenlijk zou ‘Je krijgt niets meer van mij’ van Lawineboys (= Addie Compen en Koen van Steenbergen, afkomstig uit Budel) op single uitkomen. Tijdens de opnamen van dat nummer ontstond het idee voor ‘De bel’. En waarom wachten tot 2015, dan kan wel iemand anders op het idee komen immers? Hoewel, het nummer is niet van hen zelf, maar een cover van Beppie Kraft. Weet jij welke? Meldt het ons!

#56 Vastenavend in ’t Krabbegat: ‘k Eb ’t voorjaar in m’n kop!

Voor het tweede achtereen volgende jaar scoort een echt carnavalslied en wederom door dezelfde uitvoerende verenigd in Vastenavend in ’t Krabbegat. Al sinds 1946 wordt er jaarlijks door de Stichting Vastenavend een speciaal carnavalsliedje (Vastenavend) geschreven voor Bergen op Zoom, dat dan is omgedoopt tot ‘t Krabbegat.
Het thema voor dit jaar werd bekend gemaakt op 2 november 2013 en luidt: ‘‘k Eb ’t voorjaar in m’n kop!’. Vervolgens wordt iedereen gemaand het nummer te downloaden of te streamen via Spotify, want het kan een hitnotering opleveren. Het nummer scoort nu al flink hoger dan in 2013 met ‘Levt, bròòd en spevle’, dat tot #56 kwam.

#82 Johnny Gold: Lalluh

Na een jaartje afwezigheid is Kees Verlee alias Johnny Gold weer van de partij. ‘Lalluh’  is inmiddels zijn vierde notering. De melodie van ‘Lalluh’ is van het nummer ‘Rammpsteiner kloempestoemper’ van de WC Experience, van hun cd ‘Klets’ uit 2000.

Jake Bugg scoort hit dankzij DWDD spinoff

#66 Jake Bugg: Broken

Opvallend, Jake Bugg scoort met een nummer uit 2012! ‘Broken’ is afkomstig van zijn naamloze debuutalbum, waarvan ‘Lightning bolt’ destijds een leuke hit was: #35. In juni 2013 stond Bugg met ‘Broken’ genoteerd in de Britse hitparade, maar niet met de albumversie.  Begin 2013 had hij het nummer opnieuw opgenomen met producer Rick Rubin en met Chad Smith van de Red hot chili peppers achter het drumstel.
Rest de vraag waarom ‘Broken’ nu een notering bij ons krijgt? Het antwoord is de uitzending op zaterdag 8 februari 2014 van het tv-programma 'DWDD Saturday Night’. Die avond mochten Hugo Borst en Henry Schut, presentatoren van de zondagmiddageditie van het NOS  radioprogramma Langs de lijn, hun ideale muziekavond samenstellen.
Daarin ging het van Joy Divison, de Red hot chili peppers tot U2 en The child of lov. In de albumsnippers kun je lezen dat door deze uitzending het gelijknamige album van The child of lov deze week een notering krijgt in de Album Top100, postuum want de zanger leeft niet meer.

Dankzij het programma scoort Jake Bugg met ‘Broken’ zijn tweede hit in Nederland. Hugo Borst koos een optreden van hem uit in de GrahamNorton Show van 28 juni 2013, waar hij ‘Broken’ zong, dat gaat over Abigail Carter, Bugg zijn oude liefde uit Glasgow.

Stef Ekkel zingt Mexicaans volkslied

#71 Stef Ekkel: Adelita

Vorig jaar zat Stef Ekkel 15 jaar in het artiestenvak. Dat heuglijke feit is echter nog niet voldoende gevierd en dus gaat dat alsnog gebeuren op zaterdag 15 maart in Music Club in zijn geboorteplaats Kampen. Tegen die tijd zal ‘Adelita’ nog wel genoteerd staan, want gemiddeld genomen staat hij minimaal 8 weken met een nummer in de singlelijst.

Adelita’ is zijn 22e notering. Het nummer werd in 1978 op de plaat gezet door het Spaanse duo Baccara, bekend van de #1-hits ‘Yes sir, I can boogie’ en ‘Sorry I’m a lady’ (beide in 1977). ‘Adelita’ stond op hun tweede album ‘Ligth my fire’.

Baccara had het echter ook niet zelf bedacht. ‘la Adelita’ is één van de beroemdste volksliederen uit de Mexicaanse revolutie. Het nummer zou gebaseerd zijn op Altagracia Martínez, beter bekend als Marieta Martínez. Het zou echter ook kunnen gaan over Adela Velarde, een vrouw die ten strijde trok ten tijde van de Mexicaanse revolutie. Vergelijkbaar met de Franse Jeanne d’Arc. Volgens Arnold Rypens van ‘The Originals’ stamt het origineel van ‘Adelita’ uit 1919 en is van het Trio Gonzales. Het nummer is daarna diverse keren gecoverd, onder andere door Nat King Cole (1958) en Helmut Lotti (2000).

Eerste coverhit voor David Guetta

#96 David Guetta feat. Skylar Grey: Shot me down

Voor het eerst scoort de Franse dj/producer David Guetta een hit met een cover. ‘Shot me down’ is een cover van ‘Bang Bang (My baby shot me down)’ van Cher (#16 in 1966). Het nummer is daarna door velen gezongen, waaronder Nancy Sinatra. Wij denken dat die versie model heeft gestaan voor de zang van Skylar Grey, de Amerikaanse Holly Hafermann, op ‘Shot me down’. Daarnaast zal David Guetta vast ook de versie die Audio bullys gehoord hebben (#23 in 2005). Zij sampleden daarin de versie van … Nancy Sinatra!

De oude garde

Onder de oude garde vallen die acts die al eerder een hit scoorden in de Single Top 100. Dit keer krijgen ze een minder uitgebreide behandeling als de andere eerste weeks. Deze
week zijn de oudgedienden:

#74 Bassjackers: Crackin’

Vier jaar na hun debuut met ‘Stronger’ feat. Bizzey (#97), scoort Bassjackers met ‘Crackin’’.  Marlon Flohr & Ralph van Hilst, twee vrienden, ontdekten dat ze beide dezelfde passie hebben voor housemuziek en begonnen in 2007 Bassjackers.

#94 A3aan Drost: Mannen!

‘Mannen!’ is de eerste notering van Adriaan Drost dit jaar. Het nummer, zijn achtste notering, is de voorloper van een album dat later dit jaar verschijnt.

#99 Imagine dragons: Demons

‘Demons’ is na ‘Radioactive’ (#42) en ‘On top of the world’ (#14), beide in augustus 2013, de  derde hit voor de Amerikaanse band Imagine dragons. ‘Demons’ begint op #99, dezelfde positie als ‘Radioactive’ op 5 januari 2013.