zondag 16 februari 2014

Harry Slinger werkt mee aan hitparademanipulatie

#32 Drukwerk²: Schijn ‘n lichie op mij

“We hebben een hit! Met Harry op nummer 32 in de Single Top 100 zonder één legale download.” Dat tweette Linda Hakeboom van het VARA-programma ‘Rambam’ vrijdagmiddag om 16.52, nadat ze gezien had dat ‘Schijn ‘n lichie op mij’ van Drukwerk² binnen was gekomen. De makers wilden aantonen dat de Single Top 100 gemakkelijk te manipuleren is.

Om geloofwaardig over te komen, heeft Harry Slinger, zanger van Drukwerk, aan deze actie meegewerkt. Hij legde contact met de eigenaar van een groot artiestenbureau en gebruikte zijn bekendheid om het vertrouwen van de ‘hitmakers’ te winnen. Zij toonden zich bereid om tegen betaling een single van Harry Slinger de hitlijsten binnen te helpen. Naar het schijnt heeft deze actie de VARA duizenden Euro’s gekost. Maandagavond is te zien hoe het artiestenbureau te werk ging.

Wij hopen dat hiermee voor eens en altijd duidelijk wordt welke praktijken artiesten, managers, platenmaatschappijen etc. uithalen om een hit te scoren en dat GfK Dutch Charts, samensteller van onder andere de Single Top 100 hier afdoende maatregelen tegen neemt. Het is nu in de openheid, dus de fraudeurs zullen weer wat anders moeten bedenken!

verwijderen

Als een nummer op onrechtmatige wijze in de hitparade komt, is er een regel dat deze dan uit de lijst mag worden gehaald. Op 8 juni 2002 werd ‘At your service’ van Gerard Joling en Jan Rietman uit de hitparade gehaald, omdat die verkopen niet volgens de regels zouden zijn gelopen.

voorbeeld

We zijn benieuwd of GfK Dutch Charts dit keer ook de moed heeft om ‘Schijn ’n lichie op mij’ alsnog uit de Single Top 100 te verwijderen en daarmee een voorbeeld te stellen voor partijen die alsnog denken op ongeoorloofde wijze een notering te kunnen kopen. GfK Dutch Charts doe er wat aan!

gevangenen

Terug naar de hitfeiten rond ‘Schijn ’n lichtje op mij’, zoals het nummer in 1982 heette. Het  nummer bereikte in de versie van Drukwerk in oktober 1982 de vijfde plaats van de toenmalige Nationale Hitparade. Daarna is het nummer onder andere gecoverd door Flair als ‘Oh middernacht’ (#14 in 1995). Het origineel is echter niet van Drukwerk, maar een traditional, ‘Midnight special’. Het nummer werd gezongen door gevangenen in het Zuiden van de Verenigde Staten van Amerika. De titel verwijst naar de passagierstrein die ’s nachts reed tussen Chicago, Illunois en St. Louis, Missouri. De legende ging dat als het schijnsel van de trein op een slapende gevangene in zijn cel viel, deze de vrijheid tegemoet kon zien.

De eerste opname stamt uit maart 1926 en is van Greening’s Dance Orchestra, een dansorkest uit Londen. Twee maanden later nam de Dave Cutrell & McGinty's Oklahoma cowboy band het nummer op als Pistol Pete, dat meer overeenkomsten vertoond met de versie zoals we die nu kennen. De bekendste popversie is misschien wel die van Creedence Clearwater Revival uit 1969.

De versie van Drukwerk² is afkomstig van het album ‘Tegen beter weten in’ uit 2013. Op dat album, met 17 oude nummers in een nieuw jasje gegoten, is Harry de enige uit de originele bezetting van 1978 toen hij Drukwerk begon. Zoon Bram werkte mee aan het album.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten