vrijdag 18 juni 2010

Hitflits: (nog) geen #1 voor Jan Smit!

Dat moet er inhakken in Volendam: de keten van negen onafgebroken #1-hits van Jan Smit is doorbroken, want ‘Terug in de tijd’, de nieuwste single van Jan Smit komt niet binnen op de eerste plaats van de Single Top 100, maar slechts op #4!

Sinds 2007 kwamen al zijn singles op #1 binnen, met uitzondering van ‘Mi rowsi (tuintje in mijn hart)’, de goede doelensingle met Damaru. Als we het breder trekken en ook de #1-hits meenemen die alsnog op #1 kwamen, mist nu Jan zijn tiende achtereenvolgende #1. Dat betekent dat Marco Borsato (voorlopig) ongeslagen bovenaan staat met tien achtereenvolgende #1-hits. En daarover gesproken, ‘Schouder aan schouder’ van Marco Borsato & Guus Meeuwis staat voor de derde week bovenaan.

Tussen de nummers 1 en 4, hebben Yolanda be cool feat. Dcup met ‘We no speak Americano’ (op 2 van 3) en K’naan met ‘Wavin’ flag’ (op 3 van 4) zich genesteld. ‘Waka waka (This time for Africa)’, het officiële WK lied 2010 van Shakira feat. Fresleyground stijgt van 8 naar #5 en staat nu één plekje hoger als een maand geleden.

Na de 2-0 overwinning op Denemarken afgelopen maandag, neemt de Oranjekoorts toe. Zo ook het aantal WK, of daaraan gerelateerde, hits. En dan kan Gerard Joling natuurlijk niet ontbreken. Zijn #1-hit ‘Ik leef mijn droom’ heet nu ‘Alweer een goal!’ en komt binnen op de negende plaats. Het is zijn 55ste hit en éénentwintigste top 10-notering.

Dankzij het gebruik daarvan in een reclamespot van Nike, één van de hoofdsponsors van het WK 2010, gaat ‘Hocus pocus’ van Focus na 39 jaar op herhaling op #48. In 1971 bereikte het nummer de twaalfde plaats. Op #70 komt Mooi wark met haar WK-hit: ‘We zingen en we springen in ’t oranje rond’. En veertien plaatsen lager, op #82 komt Alle 13 Jaanke en het Veers Groot oranje koor met ‘Doelpunt voor oranje’. Meer over de WK-hits, na het weekend in een nieuwe Megaman.

De hits van Wesley, winnaar van Popstars, volgen elkaar snel op. Na ‘You raise me up’ (#1 in februari) en ‘Een ongelofelijke droom’ (#2 in maart), komt Wesley Klein nu al met hit #3: ‘Levenslang’, binnen op #30. Zijn eerste Nederlandstalige album laat nu niet lang meer op zich wachten.

En dan het restant echte binnenkomers:
#43 B.o.b. feat. Haley Williams of Paramore: ‘Airplanes’
#53 Dirk Meeldijk: ‘Jouw accordeon’
#61 Kylie Minogue: ‘All the lovers’
#69 Tim Douwsma: ‘Allebei’
#73 Mike & Colin: ‘Alles is top’
#79 Tiko’s groove feat. Mendonça do rio: ‘Me faz amar’
#83 Ray van der Heijden: ‘Geboren om bij jou te horen’
#88 Hurts: ‘Better than love’
#91 Travie McCoy feat. Bruno Mars: ‘Billionaire’


Het gaat er toch nu echt naar uitzien dat Caro Emerald het record van André Rieu met ‘Strauß & Co.” van twintig weken op #1, gaat evenaren en misschien wel verbreken. Dat duurt nog zeker twee weken, maar in deze tijd vinden geen grote releases plaats en van de rest heeft ze maar weinig te duchten. En dus gaat ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ de achttiende week in bovenaan de Album Top 100. Nog steeds op #2, maar relatief ver van de #1 verwijderd, ruim 50%, staat ‘Colorblind’ van Alain Clark.

Geen hoge eersteweeks noteringen deze week:
#31 Crowded house: ‘Intriguer’
#42 Chemical brothers: ‘Further’
#44 Oasis: ‘Time flies … 1994 – 2009’
#60 Tom Petty & the hardbreakers: ‘Mojo’
#73 Sarah McLachlan: ‘The laws of illision’
#75 Markus Schulz: ‘Do you dream’
#91 Musical Mary Poppins
#92 Drake: ‘Thank you later’

Op naar een, laten we hopen, spannende wedstrijd morgenmiddag tegen Japan. En daarna zetten we ons weer aan een nieuwe Megaman met onder andere een tussenstand van de WK-hits.

maandag 14 juni 2010

Megaman bij week 24 – 12 juni 2010

In deze Megaman pakken Marco en Guus (voor één week) de eerste plaats terug van Jaap, geven we een tussenstand van de WK hits, gaan Australiërs aan de haal met Italiaans filmliedje en is Miley Cirus niet meer te temmen. Dat en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Marco en Guus pakken (voor één week) de eerste plaats terug van Jaap

Marco Borsato & Guus Meeuwis: Schouder aan schouder (1) *** terug op #1/ tweede week op #1 ***

De houdbaarheid van een winnend liedje van een talentenjacht, is aanmerkelijk geslonken de laatste tijd. Dat blijkt deze week maar eens: ‘Don’t stop believin’ van Jaap, winnaar van X factor 2010, zakt al na één week van de eerste plaats. Maar het nummer zakt niet naar de tweede of derde plaats, maar vinden we pas terug op de zesde plaats!

Het maakt Jaap echter niet zoveel uit. Jaap: “de keuze voor een single moest snel worden genomen en misschien is het niet het beste nummer om mij te laten zingen. Ik doe mijn ding, en ben druk bezig met het schrijven van eigen nummers. Die worden Nederlandstalig, maar dat wil nog niet zeggen dat mijn album dat ook wordt. Wellicht dat er ook Engelstalige nummers opkomen, want ik ben een groot liefhebber van Motown muziek”.

En dus stijgt niet geheel onverwachts ‘Schouder aan schouder’ van Marco Borsato & Guus Meeuwis terug naar de eerste plaats van de Single Top 100. Zowel voor Marco als Guus is het niet de eerste keer dat ze (even) van de eerste plaats worden verdrongen. Guus overkwam het in 1995 met ‘Het is een nacht … (levensecht)’, dat zes weken op #1 stond, vervolgens vier weken door ‘Busje komt zo’ van Höllenboer naar de tweede plaats werd verdreven, en daarna nog twee weken bovenaan stond. Marco overkwam het vaker. De eerste keer was in 2004, toen ‘Wat zou je doen’, dat hij maakte met Ali B, door een dode artiest van de eerste plaats werd gestoten. Op 23 september overleed André Hazes en werd ‘Zij gelooft in mij’ opnieuw uitgebracht. Daar konden zelfs Marco en Ali niet tegenop. Maar na drie weken op #2, stegen ze terug naar #1, om daar nog twee weken te staan. De tweede keer was twee jaar geleden, in 2008, met ‘Stop de tijd’. Dat nummer kwam, zoals al zijn laatste tien #1-hits, binnen op #1, maar werd daarop voor één week door ‘Hoe lang?’ van Nick & Simon verstoten, om vervolgens nog twee weken de eerste plaats te bezetten. En nu is het voor Marco met ‘Schouder aan schouder’ de derde keer.

terug voor één week

De terugkeer naar #1 is (voorlopig) voor één week, want er staan een aantal nummers in de startblokken om die eerste plaats over te nemen. Allereerst Jan Smit met ‘Terug in de tijd’, waarmee Jan zijn tiende achtereenvolgende #1-hit kan scoren, evenveel als Marco! Het nummer was afgelopen weekend te koop in Media Marktfilialen voor nog geen € 3,00. Maar dan moet hij wel de strijd winnen van ‘We no speak Americano’ van Yolanda be cool feat. Dcup, dat deze week binnenkomt op de derde plaats. Vrijdag weten we het!

WK 2010 voetbalhits - tussenstand (1)

Afgelopen vrijdag, 11 juni 2010, is het WK 2010 van start gegaan. Vanmiddag, maandag 14 juni 2010, speelde Oranje haar eerste wedstrijd tegen Denemarken en won deze met 2 tegen 0. Afhankelijk van de vorderingen van Oranje zal het aantal WK-hits de komende tijd toenemen. Dus tijd voor een eerste tussenstand.

#5 Kabouter Plop: ‘Voetbaldans’
#20 Wolter Kroes: ‘Viva Hollandia 2010’
#21 Dikdakkers: ‘Ons Oranje’
#29 Hobbyisten: ‘Wij gaan door’
#61 Max Jens: ‘We worden wereldkampioen (ole ole)!’
#79 Max en Macy: ‘Als de leeuw weer brullen gaat,, tweede track op ‘1001 nacht’
#88 André Hazes en het Nederlands Elftal: ‘Wij ♥ Oranje’

Wij ♥ Oranje’ van André Hazes stamt uit 1988 en bereikte dankzij het winnen door Oranje van het EK 1988, de eerste plaats. In 2008, twintig jaar na het EK van 1988, werd het nummer op download uitgebracht en bereikte het de veertiende plek. We zijn benieuwd hoever het nummer dit keer komt.

Daarnaast zijn er ook nog de officiële nummers:
#4 K’naan: ‘Wavin’ flag (celebration mix)’, het WK lied van hoofdsponsor Coca Cola
#8 Shakira feat. Freshlyground: ‘Waka waka (This time for Africa)’, het WK lied van FIFA, de wereldvoetbalfederatie

Australiërs aan de haal met Italiaans filmliedje

Yolanda be cool feat. Dcup: We no speak Americano (3) *** hoogste eersteweeks ***

Hoewel ‘We no speak Americano’ van Yolanda be cool feat. Dcup dezelfde ingrediënten bevat als ‘Why dont you’ van Gramophonedzie, behaalde laatstgenoemd nummer nog niet eens de top 10, maar bleef in maart steken op #19. Beide nummers gaan uit van een zeer oud nummer (waarover zodadelijk meer) dat gesampled werd, maar ‘We no speak Americano’ boekt aanmerkelijk groter succes.

Achter Yolanda be cool zitten Sylvester Martinez & Johnson Peterson, afkomstig uit Sydney, Australië. Zij zijn verbonden aan het platenlabel Sweat it out, opgezet door landgenoot en dj Ajax. De naam Yolande be cool ontlenen Sylvester en Johnson uit een scène in de film ‘Pulp ficton’, (zie vanaf 2:19 minuut, waar Jules zegt: Now Yolanda, we’ re not gonna do anything stupid, are we?).

Zoals gezegd, is het nummer ‘We no speak Americano’ gebaseerd op een zeer oud nummer. Dat is ‘Tu vuò fà l’Americano’ van de Italiaanse componist Gianni Ferrio en gezongen door Renato Carosone in de film ‘Totò, Peppino e le fanatiche’ uit 1958 met de Italiaanse acteur Antonio Vignarello als Toto. Het idee voor het gebruik van het Italiaanse nummer komt van de vriendin van Johnson Peterson.

De mix van ‘We no speak Americano’ werd gemaakt door Dcup. Dat is geen schuilnaam van een vrouw met (heel) grote borsten, maar de artiestennaam van Duncan MacLennan uit Paddington, in Australië. Als Dcup is hij ook toegetreden tot de familie van het Sweat it out label. Dcup werkte al eerder samen met Sylvester Martinez & Johnson Peterson, alias Yolanda be cool. In 2009 namen de drie het nummer ‘Afro nuts’ op.

Cheryl Cole (niet meer) verder met Girls aloud?

Cheryl Cole feat. Will.i.am: 3 words (33)

‘Fight for this love’ van Cheryl Cole, deze week op #40, staat al twintig weken genoteerd, en bereikte in april de vijfde plaats. Nu is er dan eindelijk de opvolger, ‘3 words’, dat ze opnam met Will.i.am van the Black eyed peas. Tijdens het Europese deel van de ‘The e.n.d.’, de wereldtournee van de groep, deed zij het voorprogramma. En welk een toeval, op haar album ‘3 words’, dat eind 2009 verscheen, is Will.i.am te horen op het titelnummer. Voor Cheryl Cole is dat natuurlijk een behoorlijke opsteker. Bovendien is het ook nog eens haar favoriete nummer van het album, omdat het (totaal) anders is dan wat ze deed bij Girls aloud, dat overigens nog wel bestaat. De meiden hebben echter een sabbatical ingelast om ieder de gelegenheid te geven een solocarrière op te starten. Voor Cheryl Cole is dat heel goed gelukt, dus het is nog maar de vraag of zij nog verder wil met Girls aloud!

Jaap de Bok zong eerst Engelstalig

Jaap de Bok: Ouwe knakker (43)

In maart scoorde Jaap de Bok (pseudoniem van de Volendammer Jaap Tol) zijn eerste hit met ‘De volgende keer’ dat tot #27 kwam. Jaap maakt al sinds 1979 muziek en zat in diverse bands, waaronder Vike, Feestband Volendam en Stampvast. Sinds 1996 heet Stampvast, La Stampa en is hij professioneel muzikant. Daarnaast schrijft en produceert hij zijn eigen muziek, die hij (meestal) opneemt in Studio''t Eigen Wijsje, zijn eigen studio. In 2003 kwam Jaap met zijn eerste soloalbum ‘Twelve’, toen nog Engelstalig en uitgebracht onder zijn initialen JT. Twee jaar geleden ging Jaap over op het Nederlands en bracht het album ‘Van de koude grond’ uit. Jaap: “De titel gaat over het hoe en waarom ik muziek maak. Noord-Hollanders zijn nuchtere mensen en tonen niet gauw hun emoties. Ons gevoel moet echter toch ergens heen. En voor je het weet schrijf je mooie liedjes en maak je muziek”. Op het album staan onder andere bewerkingen van enkele nummers van ‘Twelve’. ‘Van de koude grond’ is het eerste album dat ook landelijk is uitgebracht, op 1Core Productions, zijn eigen label. Op ‘Ouwe knakker’ speelt Piet Karregat van de folkband Devilish Mary banjo.

Blijft Enrique Iglesias eeuwige tweede?

Enrique Iglesias feat. Pitbull: I like it (44)

Twee jaar geleden leverde Enrique Iglesias het EK lied aan met ‘Can you hear me’, dat hem zijn vierde #2-hit opleverde. Die eerste plaats is hem nog steeds gegund blijkbaar en we zien dat ook niet gebeuren met ‘I like it’, zijn zestiende notering. Hij wordt daarbij geholpen door Pitbull, die vorig jaar met ‘I know you want me (calle ocho)’ ook net niet de eerste plaats haalde. I like it’ bevat een sample van ‘All night long (all night)’ van Lionel Richie (#1 in 1983). Het nummer is de voorloper van ‘Euphoria’, het negende studioalbum van Enrique. Daarop staan nog meer samenwerkingsverbanden, met Akon, Juan Luis Guerra, Nicole Scherzinger en het duo Wisin and Yandel. ‘Euphoria’ bevat Spaanse en Engelstalige nummers en wordt begin juli uitgebracht. ‘I like it’ komt ook te staan op de soundtrack van de MTV-serie ‘Jersey store’.

Tim Berg speelt geen spelletjes meer

Tim Berg: Bromance (53)

Uit Zweden komt Tim Berg, die zich ook wel Avicii laat noemen. Zijn volledige naam luidt Tim Bergling, geboren op 8 september 1989 in Stockholm. Op zijn achttiende begon hij op zijn slaapkamer met het maken van een remix van het Commodore 64 spelletje ‘Lazy games’. Dit leidde tot zijn eerste release, ‘Lazy lace’. Daarna was hij niet meer uit de studio weg te slaan en maakte de ene na de andere (re)mix, waarbij hij zichzelf niet beperkt tot één genre house muziek. Hij zegt beïnvloed te zijn door Steve Angelo (Zweedse dj), Daft punk (Franse groep) en Laidback Luke (de Nederlander Luuk van Scheppingen). ‘Bromance’ is de eerste notering voor Tim Berg.

Angelo King neemt geen risico

Angelo King: Finally made it (60)

Zijn naam klinkt al internationaal, nu het succes nog! Maar als het aan Angelo King ligt, gaat dat er zeker van komen. Angelo Alvaro King (Rotterdam, 15 augustus 1991) groeide op in een muzikale omgeving; dagelijks zag hij artiesten langs komen die kwamen opnemen in de studio van zijn vader. Op zijn achtste schreef Angelo zijn eerste tekst en op zijn tiende nam hij zijn eerste Engelstalige nummer op en toen wist hij zeker wat hij wilde worden: artiest!

Maar hij zag ook wel in dat daar risico’s aan verbonden zijn: het kan een (groot) succes worden, maar ook een grote flop. En dus volgt hij naast zijn muzikale carrière, de studie International Business op het Zadkine college in Rotterdam. Met de Amerikaanse producers Miles Dalto & Flaco da great (bekend van onder anderen Fabolous) werkt hij intussen aan zijn debuutalbum. Een van de nummers, ‘The dopest kid in colleges’, refereert naar zijn studentenstatus. Het album met daarop de single ‘Finally made it’,
brengt hij uit op zijn eigen label dNewborn Entertainment.

Dennie Christian schrijft ook zelf teksten

Dennie Christian: Mamacita (62)

The Guys ’n dolls’ (#7 in 1977) en Vip Allstars (#68 in 1999) scoorden ook een hit met ‘Mamacita’. Alleen beide waren verschillend van elkaar en ook van ‘Mamacita’, de 35ste notering voor Dennie Christian. Maar er is nog wel een overeenkomst met ‘Mamacita’ van the Guys ’n dolls. Beide zijn namelijk covers.

Die van Dennie is van de Duitse zanger Mark Medlock, die in 2007 de vierde editie won van ‘Deutschland sucht den Superstar’, de Duitse versie van Pop idol. Vorig jaar nam hij het door Dieter Bohlen (Modern talking) geschreven nummer ‘Mamacita’ op en bereikte met meer dan 150.000 exemplaren de gouden status. Zo ver zal de versie van Dennie Christian vast niet komen, waarvan hij samen met zijn producer Manfred Jongenelis de Nederlandse tekst schreef.

Het nummer staat ook op het nieuwe album ‘Typisch Dennie Christian’, dat binnenkort in de winkels ligt. Daarop staan naast de remake ‘Besame mucho 2010’, ook een paar nieuwe nummers, geschreven door Dennie en Manfred.

John de Bever covert Coldplay (niet)

John de Bever: Een vrolijk liedje (Viva la vida) (63)

Nee nee, wees niet bang, John Bever covert Coldplay niet. We kunnen ons voorstellen dat de titel ‘Een vrolijk leven’ met als subtitel ‘Viva la vida’, het ergste doet vermoeden. ‘Viva la vida’ is gewoon een term die betekent ‘Leef het leven’, en dat past dus ook wel bij ‘Een vrolijk liedje’, de achtste notering voor John de Bever. Op het nummer speelt Rolus Karssen accordeon en dat deed hij ook al op ‘Ben jij alleen’, dat in maart tot #26 kwam. Op zaterdag 24 juli treedt John op tijdens ‘Het festival van het levenslied’ in ’s-Hertogenbosch.

GBTTZ komt naar je toe dit najaar

Go back to the zoo: Hey dj (67)

In navolging van ‘Electric’ (#15 in januari), was ook ‘Hey dj’ van Go back to the zoo Megahit op 3FM. De band is dan ook Serious talent en in het kader daarvan gaan Teun, Cas, Bram en Lars, dit najaar op tournee tijdens de 3FM Serious Talent presents Go Back to the Zoo Clubtour. De start is op 30 september in Paradiso in Amsterdam, maar dat concert is al helemaal uitverkocht. Tegen die tijd moet ook hun eerste album (mogelijke titel ‘Nicer’) in de winkels liggen. Samen met producer Holger Schwedt wordt daar in de Shamrock studios in Baarn de laatste hand aangelegd. Naast de singles ‘Beam me up’, ‘Electric’ en ‘Hey dj’ speelden ze onlangs bij Giel het nummer ‘I love it’. Eind augustus staat de band op Lowlands en daarnaast doen ze drie popfestivals in Duitsland.

Inna blijft verbazen

Inna: Amazing (69)

In 2009 scoorde Inna twee hits: ‘Hot’ (#4) en ‘Deja vu’ met Bob Taylor (#9). In maart van dit jaar was Inna er weer met ‘Love’ (#31) en nu al weer met ‘Amazing’. Zowel in 2009 als dit jaar zaten er drie maanden tussen de verschillende hits. Dus als ze deze lijn voortzet, kunnen we ergens in 2011 haar volgende hit verwachten en drie maanden de volgende. Maar niets is zo wispelturig als een muzikant. Sowieso verwachten we dat ‘Amazing’ hoger zal eindigen dan ‘Love’, dat niet verder kwam dan #31. Waarom? De zomer komt er weer aan!

Alex kun je altijd bellen

Alex: Je bent wie je bent (71)

Vraagje: wat is de overeenkomst tussen ‘Half of my heart’ (op #80) en ‘Je bent wie je bent’ (op #71). Voor beide acts, John Mayer respectievelijk Alex, is het hun tiende notering. John Mayer had daar acht jaar voor nodig, Alex doet het in tien jaar.

Vorig jaar vierde Alex Wielders zijn tienjarig jubileum in de showbizz met een groot concert in NH Leeuwenhorst in Noordwijkerhout. Voor Alex begon het succes met ‘Een bossie rooie rozen’ in 2000 dat gelijk zijn grootste hit werd: #8. Het nummer werd populair nadat Iwan, kandidaat van het tv-programma ‘De bus’, het lied regelmatig zong. Het werd Alex als het ware in de schoot geworpen, want daarna brulde iedereen het liedje mee. Naast zingen presenteert Alex het onderdeel ‘Effe bellen met Alex’, in het programma Café verkeerd op Aalburg.fm.

Max en Macy komen met WK nummer

Max en Macy: 1001 nacht (79)

Twee maanden geleden maakten Max (Ruud uit Eindhoven) en Macy (Petry uit Mierlo-Hout) hun hitparadedebuut met ‘Ik verlang naar de zon’ dat in twee weken tijd de 67ste plaats bereikte. Ze hebben de smaak te pakken, want deze week komen ze al met de opvolger ‘1001 nacht’ binnen op #79. We weten echter niet of het nummer gekocht is vanwege de eerste of de tweede track. De tweede track is namelijk het nummer ‘Als de leeuw weer brullen gaat’, de voetbalversie van ‘1001 nacht’! Dus na het WK kan track 1 weer in de cd-speler en zo blijft het nummer nog wel even onder de aandacht.

Tiende hit voor John Mayer

John Mayer feat. Taylor Swift: Half of my heart (80)

Het had zo mooi kunnen zijn: een kleine week na Pinkpop zou John Mayer optreden in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Hij werd echter ziek en het concert is nu verplaatst naar oktober. Maar de release van ‘Half of my heart’, zijn duet met Taylor Swift, stond al vast en dus moet het nummer het doen zonder de promotie van de zanger zelf.

‘Half of my heart’ is de tiende hitsingle voor John Mayer in Nederland. ‘Heartbreak warfare’, deze week op #17, is daarvan de grootste en bereikte in het weekend van Pinkpop de zesde plaats. ‘Half of my heart’ staat op het album ‘Battelstudies’, waarvoor John op 13 januari 2010 een gouden plaat kreeg in De Wereld Draait Door. Wellicht dat het album platina is, als hij in oktober zijn concerten komt inhalen. Op ‘Half of my heart’ doet Taylor Alison Swift een beetje mee en scoort daarmee haar derde notering.

Miley Cirus is niet meer temmen

Miley Cirus: Can’t be tamed (90)

Het eerste en tot nu toe enige muzikale hitfeit van Miley Cirus, is ‘7 Things’, dat in 2008 tot #80 kwam. Liefhebbers van jeugdseries kennen haar vooral als het personage Hannah Montana, die ze vanaf 2006 speelt.

Miley Ray Cyrus is geboren als Destiny Hope Cyrus in Nashville, Tennessee op 23 november 1992. Haar bijnaam Miley is afgeleid van Smiley, want de kleine Cyrus was in haar jonge jaren een echt lachebekje. Ze is de dochter van Billy Ray Cirus, die drie hits in ons land scoorde. In 2008 dook dochterlief ook de muziek in en nam het album ‘Meet Miley Cyrus’ op, een jaar later gevolgd door ‘Breakout’, die beide de eerste plaats bereikten in Amerika.

Om af te komen van haar tienerimago, speelde ze in meer volwassen films en nam ze vorig jaar de EP ‘The time of our lives’ op, waarop ze meer klinkt als een popzangeres. Die lijn zet ze voort op het nieuwe album ‘Can’t be tamed’, waarvan de gelijknamige single binnenkomt op #90.

Tom Waes test handleidingen

Tom Waes: Dos cervezas por favor (92)

De laatste tijd komen er bijzondere muzikale producties uit België. Dan doelen we niet zozeer op ‘Me and my guitar’ van Tom Dice (deze week op #77), want dat is gewoon een mooi liedje. Waar wij op doelen zijn ‘Alors on danse’, de voormalige #1-hit van Stromae en ‘Dos cervezas por favor’ van Tom Waes.

Tom Waes is een Belgisch acteur en regisseur. Hij maakte filmpjes voor onder andere ‘De Quizmaster’ en ‘De Laatste Show’ en had een rol in ‘De Zaak Alzheimer’. Sinds 2008 heeft hij zijn eigen tv-programma ‘Tomtesterom’, waarin hij ‘How to...’-handleidingen uittest met als doel aan het einde van het programma een bepaalde uitdaging te voltooien. Tijdens het tweede seizoen dat in mei 2010 van start ging, vroeg hij zich onder andere af, ‘hoe wordt je een schlagerzanger?’ Die aflevering leidde, geheel in persiflagestijl, tot het nummer ‘Dos cervezas por favor’, dat ‘elke Spanjaard heeft een snor’ betekent.

Antonio moest eerst zangles nemen

Antonio: Geef me nog een kans (97)

Opgroeien in een woonwagenkamp blijkt een vruchtbare plaats te zijn voor muzikanten. De bekendste is natuurlijk Frans Bauer, maar de laatste jaren zijn daar meer voorbeelden van. Dit jaar alleen al drie en daar komt deze week nog eentje bij. Die drie zijn Liesbeth Raaijmakers, Jan Spijkerman en Gerit Vos. Deze week kan Antonio daaraan worden toegevoegd met zijn plaatje ‘Geef me nog een kans’.

Antonio is op 1 juni 1970 geboren in een woonwagenkamp in Ede. Hij verhuisde naar Veenendaal en op zijn twaalfde zong hij de liedjes mee van Willeke Alberti. Antonio deed mee aan diverse talentenjachten en werd in 1996 professioneel zanger. Maar pas echt serieus werd het toen hij Hans Mortel ontmoette, die arrangementen maakt voor onder andere Marianne Weber en … Frans Bauer! Na het beluisteren van een demo van Antonio, adviseerde Hans hem om eerst eens zangles te nemen. Dat deed Antonio en drie maanden later stond hij weer in de studio, maar nu om zijn eerste single ‘Dit is de laatste nacht’ in te zingen.

Naast zingen, heeft Antonio een eigen bedrijf, Antonio entertainment en is hij op dinsdagmiddag van 2 – 5 uur te beluisteren bij Radio Atlantis.