woensdag 12 november 2008

Hitflits: Borsato en Sinterklaas komen er aan

Marco Borsato flikt het hem weer: ‘Dochters’, de derde single van het album ‘Wit licht’ knalt nieuw binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. Zowel fysiek als op download is hij voor iedereen te sterk: het verschil met de #2 is maar liefst 75%. ‘Dochters’ is Marco zijn veertiende #1-hit, waarvan de negende op rij!


Jan Smit heeft daardoor maar kort van zijn achtste #1-hit kunnen genieten: ‘Als je lacht’ zakt echter na één week niet naar #2, maar zelfs naar de vijfde plaats. Jan moet Beyoncé met ‘If I were a boy’ op #2 (volledig op download) , ‘Infinity 2008’ van the Guru Josh project (op #3) en Coldplay met ‘Viva la vida’ (op #4) voor laten gaan. Zoals in de midweek gemeld, scoort Alain Clark met ‘Fell in love’ zijn tweede top 10-hit. Het nummer stijgt in de vierde week van 15 naar #10. En Jason Mraz stijgt in de veertiende week met ‘I’m yours’ van 15 naar #9. Het is de derde keer dat dit nummer bij de bovenste tien belandt.

Morgen komt Sinterklaas aan in Almere, en een aantal van zijn Pieten hebben een plaatje opgenomen. Diego & Gerard Joling met ‘Ik kan niet wachten’ van (op #51), De Club van Sinterklaas met ‘De grote onbekende’ (op #67) en de Gebroeders Ko met ‘De knippieten’ (op #96). ‘Ayo technology’ van Milow is één van de grote stijgers; het nummer gaat van 69 naar #30 en is de komende week ook nog de 3FM Megahit.

De andere binnenkomers zijn:
#28: the Killers: ‘Human’ (de 3FM Megahit van de afgelopen week)
#32: Stef Ekkel: ‘Laat de glazen nu maar klinken’
#36: Henk Damen: ‘Ik heb vannacht van jou gedroomd’
#57: Mark Simmons: ‘Get us high’
#65: Krezip: ‘Go to sleep’, hun (eerste) afscheidssingle
#84: Keane: ‘The lovers are losing’
#85: T.I. feat. Rihanna: ‘Live your life’
#87: Henk Wijngaard: ‘Van de wereld’
#88: Bingo players: ‘Chop’
#89: Belle Perez: ‘Tu’
#94: the Breeze: ‘Ride on the wind’
De hekkensluiter is ‘Verliefdheid’ van Jordy van Loon op #100.


Ook de Album Top 100 kent een nieuwe #1: ‘The promise’ van Il Divo, hun derde #1-album. Op een tweede plaats, maar relatief gezien ver van de #1, op ruim 56%, komt ‘Live’ van Live binnen. Op een derde plaats zien we ‘And winter came’ van Enya en ook in de Album Top 100 is Krezip van de partij. Hun ‘Best of’ komt binnen op #4. Vanaf #14 stijgt ‘Soul’ van Seal naar #7.

In de onderste helft komen de albums binnen van Josh Groban met ‘A collection’ (op #23), Christina Aguilera met ‘Keeps gettin’ better’ (op #28), Gordon met ‘A song for you’ (op #32), Original soundtrack van ‘High school musical 3’ (op #46) en de Smurfen met ‘Wij gaan naar Smurfenland’ (op #47).

‘Buiten spelen’ van Kinderen voor kinderen, waarvan de tv-special afgelopen zaterdag, 8 november, werd uitgezonden, stijgt in de vijfde week van 37 naar #22.

De oudjes doen het nog best. The Police met het live album ‘Certifiable’ (op #43), Tracy Chapman met ‘Our bright future’ (op #56), Grace Jones met ‘Hurricane’ (op #63) en Genesis met ‘Genesis 1070 – 1975’ (op #65). En last but not least komen ‘De leukste liedjes van de Bibaboerderij’ van de Bibaboerderij binnen op #93.

Het blijft onrustig aan de top van de lijsten: voor de vierde achtereenvolgende week hebben zowel de Single als Album Top 100 een nieuwe #1. Daarnaast hebben we nu al drie Sinterklaas hits. Daarover en andere zaken gaat het in een nieuwe Megaman, die je na het weekend tegemoet kunt zien. Maar eerst hebben we morgen de intocht van Sinterklaas!

Midweek: Marco Borsato & Il Divo naar #1

Direct toen het album ‘Wit licht’ van Marco Borsato uitkwam, was ‘Dochters’ voor velen de favoriete track. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het nummer op single is uitgebracht. Aanstaande vrijdag is het zelfs de nieuwe #1. En daarmee is Jan Smit al na één week zijn #1kwijt met ‘Als je lacht’. Alain Clark is met ‘Fell in love’ onderweg naar zijn tweede top 10-hit.

Andere binnenkomers zijn er van the Killers met ‘Human’, Krezip met ‘Go to sleep’ en de Sinterklaas platen van Diego & Gerard Joling met ‘Ik kan niet wachten’ en de Club van Sinterklaas met ‘De grote onbekende’.

In de Album Top 100 gebeurt meer en dan vooral bovenin. Het ziet er namelijk naar uit dat de volledige top 4 nieuw is. ‘Best of’ van Krezip, ‘And winter came’ van Enya en ‘Live’ van Live strijden om de nummers 2 tot en met 4. De #1 is al niet meer in te halen en dat wordt ‘The promise’ van Il Divo. Verderop komen zien we albums van Christina Aguilera met ‘Keeps gettin’ better’, Gordon met ‘A song for you’ en ‘Certifiable’, het live album van the Police.

Bovenin de Single en Album Top 100 zijn de kaarten reeds geschut. Hoe de rest er uit zal zien, moet vrijdag blijken. Dan zijn wij er ook weer met een nieuwe hitflits.

dinsdag 11 november 2008

Megaman bij week 45 – 8 november 2008

Welkom bij de Megaman, waarin de klaphoes van Jan Smit een klapper blijkt te zijn, Freek Bartels zijn droom uitkomt, Miss Montreal op huizenjacht gaat, Karima zich inzet voor Plan Nederland en Milow een rapper covert. Dit en meer over de hits in de
Single Top 100.

In de Album Top 100 gaat Ilse Delange alsnog naar #1. Je leest het in de albumsnippers.

Klaphoes bezorgt Jan Smit een nieuwe klapper

Jan Smit: Als je lacht (1)

Ja hoor, hij is er weer! Elke nieuwe single van Jan Smit stoomt direct door naar de top. Zo ook ‘Als je lacht’: de single komt direct bovenaan binnen en verkoopt eenderde meer dan de nummer twee van deze week, die overigens ook gloednieuw is. ‘Als je lacht’ is de zesde achtereenvolgende charttopper voor Jan Smit, na ‘Als de morgen is gekomen’ en ‘Cupido’ in 2006, ‘Op weg naar geluk’ en ‘Dan volg je haar benen’/’Calypso’ in 2007 en ‘Stilte in de storm’ in 2008.

Dat er zo hard naar de winkel gelopen wordt is trouwens geen wonder, want de eerste oplage van vijfduizend stuks van ‘Als je lacht’ verschijnt in een fraaie klaphoes. De single bevat bovendien drie livetracks, die zijn opgenomen in Arnhem tijdens de ‘Jan Smit komt naar je toe tour’: ‘Geen dag voorbij’, ‘Liever alleen’ en ‘Laura’.

downloadactie bijna uitgewerkt

Zo gewonnen, zo geronnen... Ilse Delange is haar verrassende eerste plaats al weer kwijt en valt in de zevende week na één weekje koppositie al weer terug naar #6. De downloadactie om Ilse naar de top te krijgen is geslaagd, maar de hitparade is helaas weer vervuild...

Freek Bartels: grootste musicaltalent van Nederland

Freek Bartels: Laat je droom bestaan (2)


Het krioelt tegenwoordig van de talentenjachten op tv, van zangers tot kunstschaatsers en van dansers tot musicalsterren. Een musicalster in de dop (of eigenlijk is hij het al) is Freek Bartels: vorige maand won hij de finale van ‘Op zoek naar Joseph’, de AVRO-talentenjacht waarbij een jury onder leiding van Willem Nijholt op zoek ging naar een hoofdrolspeler voor de musical ‘Joseph and the amazing technicolor dreamcoat’. De beloning voor Bartels is uiteraard de hoofdrol in die musical, die vanaf 22 november te zien is in het Beatrix-theater in Utrecht. Verrassend is dat zo’n musicalster ook een grote hit in de Single Top 100 kan scoren: ‘Laat je droom bestaan’ debuteert ineeens op #2 en hoeft alleen in de nieuwe single van Jan Smit zijn meerdere te erkennen.

Freek Bartels werd geboren in Tilburg op 24 oktober 1986. In 2001 begon hij zijn opleiding aan de MusicAllFactory in zijn geboorteplaats. In 2004 kreeg dat een vervolg aan het Fontys Conservatorium in diezelfde stad. Hij rondde die opleiding cum laude af in de richting ‘muziektheater’.

In 2001 debuteerde Freek op het toneel bij de Stichting Theaterplan producties Eindhoven, met een rol in ‘Fame’, een jaar later gevolgd door een rol in ‘Pendragon’. Vervolgens stond hij in 2004 op het toneel in ‘Quasimodo’, in 2006 in ‘Rent’ en vorig jaar in ‘Into the woods’. Eerder dit jaar had hij de rol van ‘Enjolras’ in ‘Les misérables’ in het Nieuwe Luxor in Rotterdam. Het leverde hem al een fraaie prijs op: hij kreeg een John Kraaijkamp musical award in de categorie ‘aanstormend talent’. Dat die titel terecht is, bewijst zijn winst in ‘Op zoek naar Joseph’. Vanaf december is Freek als Joseph overal te zien in het land.

Beyoncé voor het eerst solo in de top 5

Beyoncé: If I were a boy (4)

Beyoncé stoomt door naar de top 5: ‘If I were a boy’ klimt in de tweede week vanaf #20. Nou is ze dat al wel gewend hoor: het is haar zesde top 5-hit al. Het is wél de grootste hit die ze helemaal in haar eentje uitvoert. Tot nu toe was dat ‘Irreplacable’ (#5 in 2006), maar daar klimt ze nu een plekje bovenuit. Haar drie top 3-noteringen had ze respectievelijk samen met Jay-Z (‘Crazy in love’, #2 in 2003), Slim thug (‘Check on it’, #3 in 2006) en Shakira (‘Beautiful liar’, #1 in 2007).

Sanne Hans wil verhuizen

Miss Montreal: Just a flirt (9)

In vier weken tijd lukt het Sanne Hans en haar bandleden van Miss Montreal, een top 10-hit te scoren met ‘Just a flirt’. Het nummer gaat over Tim uit Enschede, een goede vriend van Sanne. Hij weet er van; het liedje is dan bedoeld als een geintje. Haar vader Geert-Jan is bijzonder trots op zijn dochter, als ‘een olifant met 3 lullen’! Het succes heeft Sanne verrast. Nu woont ze nog in Enschede en reist het halve land af met de trein. Daarom is ze dan ook op zoek naar een appartementje in Amsterdam. Voordat ze in januari de studio induikt voor het opnemen van een heel album, wil ze tien liedjes afhebben. Ze heeft er al vijf.

nominatie

Sanne is bekend geworden door haar deelname aan de ‘Slankie reclame’. Dankzij een lerares van haar opleiding kon ze aan de spot meedoen. Het betreffende spotje is genomineerd voor de Gouden Loekie. Stemmen kan nog! Na de reclamespot is het balletje gaan rollen: GIEL, DWDD (2x), een contract bij 8ball records, waar ook de platen van Leaf en Alain Clark worden uitgebracht, en nu een top 10-hit voor ‘Just a flirt’.

Nickelback kiest voor andere single

Nickelback: Gotta be somebody (22)

Eigenlijk had ‘If today was your last day’ de eerste single van ‘Black horse’, het zesde album van Nickelback moeten worden. Maar eerst moeten we nog even door ‘Gotta be somebody’, hun tiende notering.

Jeff van Vliet: de nieuwe Hazes?

Jeff van Vliet: ’t Is niet mijn fout (27)


Vraagje: wat is de overeenkomst tussen Sanne Hans/Miss Montreal en Jeff van Vliet?
Antwoord: beiden brengen nummers uit op 8ball records, waar ook Alain Clark en Leaf hun cd’s op uitbrengen. Jeff van Vliet wordt de nieuwe André Hazes genoemd. Maar dat kan natuurlijk niet, want er was maar één André Hazes. Toch klinkt Jeffrey van Vliet, stratemaker uit Amsterdam als André Hazes, dus zo gek is de vergelijking nog niet. In juni viel Jeff op tijden het jaarlijkse Jordaanfestival, temidden van onder andere Rick Kroon en Quincy. ‘’t Is niet mijn fout’ gaat over een vader die achter blijft met z'n kind nadat z'n vrouw hem heeft verlaten. Het nummer is geschreven door Jeroen Engelbert en Pim Koopman, en is de voorloper van het album ‘Jeff van Vliet’. Om de week kun je hem aan het werk zien in café Nol in de Westerstraat in Amsterdam. Aanstaande donderdag, 13 november, is hij daar weer.

Syb trekt alles uit de kast

Syb: Tussen land en sterren (32)

‘Tussen land en sterren’ is alweer de derde hitsingle dit jaar van Syb van der Ploeg. Op de cd-single staat twee extra nummers opgenomen tijdens de theatertournee ‘Alles uit de kast’: ‘Zo gaat het leven aan je voorbij’ en ‘8 baan’. Begin dit jaar schoof Syb zijn Engelstalige project Spinner aan de kant, om weer verder te zingen in het Nederlands. En dat leverde hem al de hits ‘Als ik jou zie’ (#8) en ‘Heilig vuur/Hillich fjoer’ (#16) op. Oei! ‘Tussen land en sterren’ komt binnen op #32 en de voorgaande hits van Syb gingen telkens met een factor 2 achteruit: #8, #16 … Naast zijn eigen carrière is Syb ook nog bezig met andere zaken, zoals een kindermusical over schaatsen, die onderdeel is van de Elfstedentour.

Roy Gates zit op het ongeluksgetal

Roy Gates: One touch (43)

Hij blijft maar scoren, die Roy Gates. ‘One touch’ is al zijn dertiende hit in een kleine vier jaar tijd. Een echte knaller zit er echter nog steeds niet tussen. Eerder dit jaar scoorde hij zowel zijn kleinste als zijn grootste hit. In maart kwam hij slechts één weekje tot #100 met ‘Come alive’, maar in mei revancheerde hij zich met een 27e plek voor ‘The world is spinning’. Maar hoger dan dat kwam hij dus nog nooit.

Karima zet zich in voor Plan Nederland

Karima: Hold on sister (44)

Karima Lemghari zet zich in voor Plan Nederland, een organisatie waar je een kind in een arm land kunt ‘sponsoren’. Plan Nederland (het voormalige Foster parents plan) voert momenteel de ‘Because I'm a girl’-campagne en Karima's liedje is daar het muzikale uithangbord van. In het kader van deze campagne bezocht ze India. Hier maakte Karima kennis met misbruikte, miskende en mishandelde meisjes. Haar bevindingen wil zij delen in de documentaire ‘Warzone in India’, binnenkort te zien bij Llink.

Karima (geboren in 1974 in Amsterdam) ken je misschien nog uit de damesgroep Dignity, al is ze al een tijdje solo. Ze leverde een grote bijdrage aan twee albums van Postmen, zong het refrein van de hit ‘More days to Come’ van de rapper E-life, werkte mee aan de top 3 hit ‘De bom’ (2000) van Postmen en Def ryhmz en is onderdeel van Social life waar ze het nummer ‘Tomorrow’ voor schrijft en uitvoert.

Solo scoorde ze samen met Ali B in het nummer ‘Waar gaat dit heen’ (#57 in 2003). Ook die single was voor een goed doel: de opbrengst kwam ten goede aan Amnesty International. En in juni dit jaar met ‘Wil voor je gaan’ dat tot #33 kwam. Van 2004 tot 2006 was Karima te zien in de musical ‘The Lion king’ van Joop van den Ende. Daarin speelde zij een rol als sopraan in het zangensemble en was zij understudy van Shenzi en Sarabi, twee van de hoofdrollen in deze musical. In totaal stond Karima meer dan achthonderd keer op de planken.

Svenson zoekt samenwerking in Japan

Svenson feat. John Robinson: Lover (I want you) (46)

Samen met kameraad Gielen gingen de zaken nog goed voor Sven Maes, alias Svenson: tussen 2000 en 2003 scoorde het tweetal vijf hits. Toen Svenson in 2004 solo doorging, wist hij dat meteen een goed vervolg te geven met ‘Sunlight theory’, dat hem met een zestiende plek zijn grootste hit opleverde. Daarna viel het echter volledig stil en sinds 2004 hoorden we niets meer van hem in de hitparade.

uit Japan


Vandaar wellicht dat Svenson de samenwerking heeft gezocht met John Robinson. Die kennen wij dan misschien niet, maar in Japan is hij des te bekender. Robinson opereert al vanaf begin jaren ’90 vanuit Japan en bouwde daar een flinke naam op. Hij zette daar grote clubs en dancings op poten en zat zelfs in de raad van bestuur. Tot hij daar zo’n tien jaar geleden ineeens genoeg van had en zich weer wilde gaan concentreren op het echte werk: zelf muziek maken. Hij maakt sindsdien weer naam als dj en zet feesten op als ‘Planet love’ in Tokio. Zelf speelde hij voor housende menigten in Dubai, China, Korea, Singapore, Taiwan, de Filippijnen en natuurlijk Japan. Om zijn reikwijdte te vergroten naar Europa werkt John nu samen met Svenson.

Milow waagt zich aan rapnummer

Milow: Ayo technology (69)

Precies een jaar geleden stond ‘Ayo technology’ van 50 cent feat. Justin Timberlake in de Single Top 100. Het nummer was op de terugweg en had in september 2007 de negentiende plek bereikt. Het zou mooi zijn als Jonathan Vandenbroeck, alias Milow, die notering kan overtreffen met zijn akoestische versie van ‘Ayo technology’. Aanleiding tot deze opname was een optreden dat hij in februari deed voor het Belgische radiostation Studio Brussels. In eigen land leverde het Milow onlangs al zijn eerste #1-hit op.

Ian Oliver gebruikt Lambada

Ian Oliver: Skankin’ (75)

Na ‘Bucovino’ feat. Shantel (#20 eind 2007) en ‘Vino vino’ feat. Eastenders (#51 eerder dit jaar), doet de Duitse producer Ian Oliver (echte naam: Jan Winkler uit Darmstadt), het op ‘Skankin’’ alleen. ‘Skankin’’ zou geschreven zijn door Tom Wax (echte naam: Thomas Wedel). Wij horen er echter duidelijk ‘Lambada’ van Kaoma, de bestverkochte single van 1989 in. Alleen ook zij hadden het niet van zichzelf. Het liedje was een vertaling van het Peruaanse nummer ‘Llorando se fue’ uit 1982 van de Boliviaanse groep Los K’jarkas, die daar overigens geen toestemming voor hadden gegeven. Na een proces ontvingen de componisten een symbolische schadevergoeding. Wereldwijd waren er zo’n 5 miljoen van verkocht …In 1989 nam Arie Ribbens een een Nederlandstalige versie op: ‘Bij Rio linksaf’ (#51).

Nu komt het er op aan voor Joyze

Joyze: Way too long (77)


Eind vorige maand is ‘The unpredictable me’, het debuutalbum van Joyze verschenen. We hebben het album nog niet in de Album Top 100 gesignaleerd. Maar dat zou zomaar ineens kunnen veranderen als haar single ‘Way too long’, de opvolger van ‘Impossible’ (#20 eerder dit jaar), een grote hit wordt.

Jolanda waarschuwt voor mannen

Jolanda Zoomer: De jagers en ’t wild (87)

Nog een ster naar aanleiding van een talentenjacht: Jolanda Zoomer eindigde in 2004 als tweede in de TROS-talentenjacht ‘Ster in 40 dagen’. Dat Jolanda uiteindelijk een ster werd heeft wat langer dan veertig dagen geduurd, want haar debuuthit scoorde ze pas eind 2006. Ze kwam tot #28 met ‘Mannen hebben honger’, een jaar later gevolgd door de #43-hit ‘Dat ding eruit’.

Jolanda Zoomer heet in het echt Jolanda Heyboer, is 37 jaar en komt uit het West-Brabantse Zundert. Ze profileert zich als een zelfde soort huisvrouw-feministe als Hanny in 1990 deed. Net als Hanny (‘Maar vanavond heb ik hoofdpijn’, ‘Peter ik vertrouw je voor geen meter’) legt Jolanda een gezond wantrouwen aan de dag voor het andere geslacht. In ‘De jagers en ’t wild’ waarschuwt ze alle dames voor de derde keer voor de mannen.

Roy Raymonds die het ook tot de finale redde, stond in juli 2008 genoteerd met ‘Zomer op het plein’ (#85). Ben Hendriks, de winnaar, heeft nog geen hitsingle gehad. Zijn zoon, Neil daarentegen, had een flinke hit met ‘Het voelt als lente’ (#23 in augustus).

Hardwell kan het ook alleen

Hardwell: Enigma (88)

Na twee samenwerkingsverbanden met anderen scoort Hardwell nu voor het eerst een echte solohit. Hardwell (in het echt heet hij Robbert van de Corput) begon zijn muzikale carrière samen met Greatski in ‘Never knew love’. Een aardig succesje: begin dit jaar kwam het tweetal ermee tot #40. In zijn samenwerking met Rehab verging het Hardwell zowaar nog beter: in mei van dit jaar werd met ‘Mrkrstft’ de 38e plaats bereikt. Om het trio binnen het jaar vol te maken, komt Hardwell in z’n eentje nu met ‘Enigma’. De Megaman heeft even geluisterd, maar het heeft niets van doen met de gelijknamige hit van Amanda Lear van exact dertig jaar geleden. Een beetje jammer wellicht, want het huidige resultaat van Hardwell is niet bepaald voor Megamansoren bestemd...

Frans Duijts smeedt het ijzer

Frans Duijts: Komt er voor mij dan ook een dag (89)

'
‘Samen op het strand’ was vorig jaar nou niet bepaald dé zomerhit van 2007, maar het was in ieder geval wel de debuuthit voor Frans Duijts. Een 82e plaats in juli was zijn deel. Beter verging het Frans eerder dit jaar met ‘Jij denkt maar dat je alles mag vragen’, dat in drie episoden maar liefst achttien weken genoteerd stond, tussen half maart en half oktober, en daarbij de 32e plaats wist te bereiken. En dat voor een single die het jaar daarvoor eigenlijk al geflopt was... Duijts smeedt het ijzer dus als het heet is en komt met een derde hit op de proppen, ‘Komt er voor mij dan ook een dag’. Frans Duijts is niet alleen zanger, maar ook eigenaar van het gelijknamige artiestenbureau met artiesten als René Schuurmans, Gebroeders Ko en Dries Roelvink. Hij treedt ook op als een lookalike van André Hazes.

Filo & Peri zetten akoestisch werk om naar trance

Filo & Peri with Eric Lumiere: Shine on (92)

Tsja, als je jezelf Eric Lumiere (Frans voor ‘verlichting’) noemt, dan is ‘Shine on’ wel een toepasselijke singletitel... Eric Lumiere is echter geen Fransman, maar een Amerikaan. Hij is actief als singer/ songwriter, maar blijkbaar zijn zijn composities ook uitermate geschikt als house-tune. Net als vorig jaar oktober vormen Filo en Peri het tenminste om tot een hit. Vorig jaar lukte dat met ‘Anthem’ (#28), deze keer wordt een poging gewaagd met ‘Shine on’.

Een aparte combinatie, trance en singer/ songwriter. De twee werelden kwamen samen op de universiteit, waaraan Lumiere en Peri (echte naam: Bo Pericic) in het zelfde jaar afstudeerden. Peri ging als tranceproducer samenwerken met Filo (Dominic Filopei), maar was zijn oude studiegenoot nog niet vergeten. Nadat Armin van Buuren het tweetal producers een contract had aangeboden, gingen ze aan de slag met het remixen van de akoestische nummers van Eric Lumiere.

Get ready nu al hoger dan origineel

D-Rashid & Rishi Bass: Get ready (95)

Al eerder werkten D-Rashid (Rashib Sahib uit Amstelveen) en Rishi Bass (Rishi Bhagwandin uit Amsterdam) samen. Een jaar geleden scoorden de twee een hit met ‘Casera’, waaraan ook MC Stretch meewerkte. Ze kwamen er mee tot #65. Vervolgens was het dit jaar al twee keer raak voor D-Rashid met ‘Latin brutality’ (#69) en de grootste hit scoorde hij met ‘Duke’ (#43). We zijn dan ook benieuwd hoe hoog ‘Get ready’, zijn nieuwste productie met Rishi, zal komen. Aangezien van veel nummers in dit genre hun piek beleven in de week van binnenkomst, houden we ons hart vast! ‘Get ready’ komt binnen op #95. Schrale troost voor de heren: ‘Get ready’ staat nu al hoger dan het origineel: ‘A night to remember’ van Shalamar uit 1982 kwam bij ons niet verder dan een radiohit.

Glennis zingt voor haar kindje

Glennis: Als je slaapt (97)

Vorige week kwam het Nederlandstalige album ‘Glennis’ van Glennis de Album Top 100 binnen op #48. Deze week stijgt het album door naar #32 en we hopen voor haar dat het einde nog niet in zicht is. Zeker vanwege het nummer ‘Als je slaapt’, haar tiende notering, dat ze opnam voor haar zoontje Anthony Shane Majri, geboren op 19 mei 2005. De tekst is geschreven door Robin Blitzblum, die zelf ook artiest is. Daarnaast schrijft hij ook nummers voor zangeres Deborah en Charlotte, zijn eigen dochter.

Stealin’ love is in drie landen gemaakt

Rene Ablaze pres. Fallen skies: Stealin’ love (99)

‘Stealin’ love’ is een nummer waaraan drie nationaliteiten meewerkten. De Duitse trance-dj, René Ablaze, een Finse dj, die zich Fallen Skies noemt en Dima Krasnik, een Russiche dj. De eeste twee maakten de track, stuurden deze op naar Dima, die de remix maakte van ‘Stealin' love’, en een hit(je) was geboren.

Album Top 100: Alsnog #1-album voor Ilse DeLange

Ilse DeLange: Incredible (1) *** eerste week op #1 ***
Drie weken geleden kaapten Frans Bauer & Marianne Weber met ‘Frans & Marianne’ de eerste plaats weg. Vorige week was ‘Funhouse’ van P!nk net iets te sterk. Maar deze week is het bingo voor Ilse DeLange, want ‘Incredible’, haar zesde studioalbum en inmiddels meer dan goud, stijgt door naar de eerste plaats. Na ‘World of hurt’ (zes keer in 1998/1999), ‘Clean up’ (vijf keer in 2003) en ‘The great escape’ (zeven keer in 2006), is ‘Incredible’ haar vierde #1-album.

Seal: Soul (14) *** hoogste eersteweeks ***
Vorig jaar kwam Seal met het album ‘System’ dat tot #42 kwam. Dan verwacht je niet zo snel weer een album van hem. ‘Soul’ is dan ook geen gewoon album dat hij uitbrengt, maar een coveralbum. De single ‘A change is gonna come’ van Sam Cooke, deze week op #38 in de Single Top 100, was daar de voorloper van. Daarnaast tref je Seal zijn versie aan van onder andere ‘Knock on wood’ (Eddie Floyd), ‘Stand by me’ (the Drifters) en ‘It’s a man’s man’s world’ (James Brown).

Ferry Corsten: Twice in a blue moon (23)
(nog) geen hitsingle dit jaar voor Ferry Corsten, maar wel een nieuw album: ‘Twice in a blue moon’, zijn derde hitalbum na ‘Right of way’ (#66 in 2003) en ‘L.e.f.’ (#58 in 2006). ‘Twice in a blue moon’ werd gelanceerd op 27 oktober tijdens ‘Full on Ferry’, een muziekevenement in Ahoy in Rotterdam.

Marike Jager: Celia trigger (40)
Vijf jaar geleden won Marike Jager (Leusden, 1979) de Grote prijs van Nederland in de categorie ‘singer songwriter’. Vorig jaar won ze een Essent award en op 9 oktober bleek ze ook nog veel van de Nederpop af te weten: met haar team Jong Oranje (met Pete Philly en Denvis) won ze de Nederpop quiz in het kader van 50 jaar Nederpop. We zouden bijna vergeten dat ze ook nog kan zingen. Maar dat kan weer met ‘Celia trigger’, de opvolger van ‘The beauty around’ (#70 in 2007).

Paul Carrack: I know that name (53)
Eindelijk weer een echt nieuw album van Paul Carrack. Na ‘Old borrowed and blue’ uit 2007, waarop Paul nummers zong van anderen, maar ook nummers die anderen van hem opnamen, is er sinds 2003 weer nieuw werk. Eigenlijk had ‘I know that name’ al in september in de winkels moeten liggen. Toen deed Paul Carrack vier optredens in Nederland, waaronder eentje in de Oosterpoort in Groningen. Daar speelde hij vier nummers van het nieuwe album en konden we er al een beetje kennis mee maken. Vervolgens stond hij acht keer in het Gelredome tijdens de ‘Wit licht’ concerten van Marco Borsato.

De reden dat het album verlaat is, komt door de vertraging die optrad bij de opname van het nummer ‘I don’t want to hear any more’. Dit nummer had Paul voor the Eagles geschreven voor hun album ‘Long road out of eden’ uit 2007. Als dank daarvoor wilden Don Henley en Timothy Smith van the Eagles wel meewerken aan Paul zijn versie. Maar om deze mannen voor een opname te strikken viel niet mee. Drie van de twaalf nummers op ‘I know that name’ schreef hij samen met Chris Difford, zijn oude maatje uit Squeeze. Op ‘Love is thicker than water’ zingt Paul samen met Sam Moore, vroeger van het soulduo Sam & Dave.

Ry Cooder: Anthology – the ufo has landed (64)
Achtendertig jaar Ry Cooder in vierendertig tracks op een dubbelalbum, dat is country, folk, rock, blues, Latin, TexMex, Hawaiian, kortom zo’n beetje elke stijl die je je maar kunt voorstellen. De 61-jarige Ryland Peter Cooder is immers van alle markten thuis. Commercieel hoogtepunt is wel zijn samenwerking met de Cubaanse Buena vista social club, maar ook het wat minder bekende spul is erg de moeite waard op deze dwarsdoorsnede van zijn carrière.

Petra Berger & Jan Vayne: Crystal (69)
Je moet er van houden, maar vooruit: zangeres Petra Berger en pianist Jan Vayne wagen zich aan een elftal coverversies van bekende en minder bekende nummers. Zo komen onder meer ‘Scarborough fair’ (Simon & Garfunkel), ‘Liefde van later’ (Herman van Veen) en ‘Time to say goodbye’ (Sarah Brightman) voorbij. Wellicht een kerstcadeautje voor moeder?

Marillion: Happiness is the road vol. 1 – Essence (83)
Marillion: Happiness is the road vol. 2 – Hard shoulder (85)
De vijftiende studioplaat van Marillion verschijnt in twee delen. Het eerste deel, ‘Essence’, verkoopt net iets beter dan deel 2, ‘Hard shoulder’. Beide albums zijn echter ook gezamenlijk te koop, in een luxe editie.

Razorlight: Slipway fires (88)
Het derde album van de Britten van Razorlight is een feit. De heren werpen zich opnieuw op als troonopvolgers van Coldplay. Het album is al voorafgegaan door de single ‘Wire to wire’, die in eigen land de vijfde plaats wist te bereiken.

Raphael Saadiq: The way I see it (100)
Alom bejubeld als een nieuwe soulsensatie, deze Raphael Saadiq. Eigenlijk heet hij Charlie Wiggins en in de jaren ’90 vormde hij met zijn broer en neef het trio Tony! Toni! Toné! Daarna zat hij in de groep Lucy Pearl maar intussen is Saadiq dus solo.