dinsdag 11 november 2008

Album Top 100: Alsnog #1-album voor Ilse DeLange

Ilse DeLange: Incredible (1) *** eerste week op #1 ***
Drie weken geleden kaapten Frans Bauer & Marianne Weber met ‘Frans & Marianne’ de eerste plaats weg. Vorige week was ‘Funhouse’ van P!nk net iets te sterk. Maar deze week is het bingo voor Ilse DeLange, want ‘Incredible’, haar zesde studioalbum en inmiddels meer dan goud, stijgt door naar de eerste plaats. Na ‘World of hurt’ (zes keer in 1998/1999), ‘Clean up’ (vijf keer in 2003) en ‘The great escape’ (zeven keer in 2006), is ‘Incredible’ haar vierde #1-album.

Seal: Soul (14) *** hoogste eersteweeks ***
Vorig jaar kwam Seal met het album ‘System’ dat tot #42 kwam. Dan verwacht je niet zo snel weer een album van hem. ‘Soul’ is dan ook geen gewoon album dat hij uitbrengt, maar een coveralbum. De single ‘A change is gonna come’ van Sam Cooke, deze week op #38 in de Single Top 100, was daar de voorloper van. Daarnaast tref je Seal zijn versie aan van onder andere ‘Knock on wood’ (Eddie Floyd), ‘Stand by me’ (the Drifters) en ‘It’s a man’s man’s world’ (James Brown).

Ferry Corsten: Twice in a blue moon (23)
(nog) geen hitsingle dit jaar voor Ferry Corsten, maar wel een nieuw album: ‘Twice in a blue moon’, zijn derde hitalbum na ‘Right of way’ (#66 in 2003) en ‘L.e.f.’ (#58 in 2006). ‘Twice in a blue moon’ werd gelanceerd op 27 oktober tijdens ‘Full on Ferry’, een muziekevenement in Ahoy in Rotterdam.

Marike Jager: Celia trigger (40)
Vijf jaar geleden won Marike Jager (Leusden, 1979) de Grote prijs van Nederland in de categorie ‘singer songwriter’. Vorig jaar won ze een Essent award en op 9 oktober bleek ze ook nog veel van de Nederpop af te weten: met haar team Jong Oranje (met Pete Philly en Denvis) won ze de Nederpop quiz in het kader van 50 jaar Nederpop. We zouden bijna vergeten dat ze ook nog kan zingen. Maar dat kan weer met ‘Celia trigger’, de opvolger van ‘The beauty around’ (#70 in 2007).

Paul Carrack: I know that name (53)
Eindelijk weer een echt nieuw album van Paul Carrack. Na ‘Old borrowed and blue’ uit 2007, waarop Paul nummers zong van anderen, maar ook nummers die anderen van hem opnamen, is er sinds 2003 weer nieuw werk. Eigenlijk had ‘I know that name’ al in september in de winkels moeten liggen. Toen deed Paul Carrack vier optredens in Nederland, waaronder eentje in de Oosterpoort in Groningen. Daar speelde hij vier nummers van het nieuwe album en konden we er al een beetje kennis mee maken. Vervolgens stond hij acht keer in het Gelredome tijdens de ‘Wit licht’ concerten van Marco Borsato.

De reden dat het album verlaat is, komt door de vertraging die optrad bij de opname van het nummer ‘I don’t want to hear any more’. Dit nummer had Paul voor the Eagles geschreven voor hun album ‘Long road out of eden’ uit 2007. Als dank daarvoor wilden Don Henley en Timothy Smith van the Eagles wel meewerken aan Paul zijn versie. Maar om deze mannen voor een opname te strikken viel niet mee. Drie van de twaalf nummers op ‘I know that name’ schreef hij samen met Chris Difford, zijn oude maatje uit Squeeze. Op ‘Love is thicker than water’ zingt Paul samen met Sam Moore, vroeger van het soulduo Sam & Dave.

Ry Cooder: Anthology – the ufo has landed (64)
Achtendertig jaar Ry Cooder in vierendertig tracks op een dubbelalbum, dat is country, folk, rock, blues, Latin, TexMex, Hawaiian, kortom zo’n beetje elke stijl die je je maar kunt voorstellen. De 61-jarige Ryland Peter Cooder is immers van alle markten thuis. Commercieel hoogtepunt is wel zijn samenwerking met de Cubaanse Buena vista social club, maar ook het wat minder bekende spul is erg de moeite waard op deze dwarsdoorsnede van zijn carrière.

Petra Berger & Jan Vayne: Crystal (69)
Je moet er van houden, maar vooruit: zangeres Petra Berger en pianist Jan Vayne wagen zich aan een elftal coverversies van bekende en minder bekende nummers. Zo komen onder meer ‘Scarborough fair’ (Simon & Garfunkel), ‘Liefde van later’ (Herman van Veen) en ‘Time to say goodbye’ (Sarah Brightman) voorbij. Wellicht een kerstcadeautje voor moeder?

Marillion: Happiness is the road vol. 1 – Essence (83)
Marillion: Happiness is the road vol. 2 – Hard shoulder (85)
De vijftiende studioplaat van Marillion verschijnt in twee delen. Het eerste deel, ‘Essence’, verkoopt net iets beter dan deel 2, ‘Hard shoulder’. Beide albums zijn echter ook gezamenlijk te koop, in een luxe editie.

Razorlight: Slipway fires (88)
Het derde album van de Britten van Razorlight is een feit. De heren werpen zich opnieuw op als troonopvolgers van Coldplay. Het album is al voorafgegaan door de single ‘Wire to wire’, die in eigen land de vijfde plaats wist te bereiken.

Raphael Saadiq: The way I see it (100)
Alom bejubeld als een nieuwe soulsensatie, deze Raphael Saadiq. Eigenlijk heet hij Charlie Wiggins en in de jaren ’90 vormde hij met zijn broer en neef het trio Tony! Toni! Toné! Daarna zat hij in de groep Lucy Pearl maar intussen is Saadiq dus solo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten