vrijdag 22 mei 2020

Hitflits: na tien top 10-albums eindelijk #1-notering voor 3js

Ze stonden al op de tiende, zesde, vierde (2x), derde (5x) en tweede plaats, maar een eerste zat er nog nooit in. Tot deze week, want met De Aard Van Het Beest scoort 3js eindelijk hun eerste #1-album. En toeval of niet, voor het eerst in het achttienjarig bestaan, bestaat het trio niet meer uit 3js. Sinds 2019 maakt naast Jan Dulles en Jaap Kwakman, Robin Küller (midden) deel uit van 3js. Daarvoor waren het Jan de Witte (vanaf 2013) en Jaap de Witte (vanaf 2002).
In eerste instantie zou De Aard Van Het Beest, het twaalfde album van 3js, al op 1 mei uitkomen, maar om het album nog beter te laten klinken, werd het verschoven naar vorige week vrijdag, 15 mei. Omdat de geplande tournee en promotie niet door kan gaan, heeft het trio de fans sinds 15 april al kennis laten maken met het album middels YouTube live streams.

Niet alleen is met Robin Küller de bezetting van 3js gewijzigd, ook muzikaal gezien is er het een en ander gewijzigd. Met De Aard Van Het Beest zet het trio voorzichtig een nieuwe koers uit. Zanger Jan Dulles: “We hebben vanaf het eerste moment besloten om onze meest positieve plaat ooit te maken”.

ALBUM TOP 5

1. EW  3js: De Aard Van Het Beest (eerste week op #1)
2. (1)   the Weeknd: After Hours (vorige week even terug gestegen naar de eerste plaats, op 29,26%)
3. (3)   Dua Lipa: Future Nostalgia
4. EW  Ilse DeLange: Changes
5. (2)   Lil Kleine: Jongen Van De Straat

Normaal gesproken zit er altijd wel een jaar tussen de albums van Ilse DeLange. Gravel & Dust verscheen in september 2019 en miste net de eerste plaats en wordt nu al opgevolgd door Changes. Maar omdat Ilse mee doet aan ‘Sing Meinen Song’, de Duitse versie van het programma ‘Beste Zangers’, wilde ze graag nieuwe muziek klaar hebben liggen om uit te brengen. Ilse: “Ik had net twee albums uitgebracht in twee jaar tijd dus ik was wel een beetje door mijn stapeltje songs heen.”
De nummers op Changes schreef ze in Duitsland met andere muzikanten. Ilse: “Ik was vrij sceptisch en wist niet wat er onder deze druk uit zou komen met allemaal nieuwe mensen, maar het ging als een speer. Ik kan zelf nog bijna niet geloven dat het is gelukt en het allemaal af is.”

Over naar de andere nieuwe albums van deze en vorige week.
#7 Future: High Off Life
#11 Polo G: The Goat (=de 21-jarige Taurus Tremani Bartlett uit Chicago, Illunois)
#27 Jason Isbell and the 400 Unit: Reunions
#31 Paradise Lost: Obsidian
#52 Tiësto: The London Sessions
#74 (51) Chris Brown & Young Thug: Slime & B

Op 15 november 2019  gaven the Teskey Brothers in het kader van hun ‘The Run Home Slow Tour’, een optreden in het Forum Theater in Melbourne. De veertien nummers die ze toen speelden, staan op de cd Live At The Forum, dat binnenkomt op de 96e plaats.
Op de vinylversie, die binnenkomt op de tweede plaats van de Vinyl 33, staan slechts acht nummers. In Australië en Nieuw-Zeeland zijn wel alle 14 nummers op vinyl te koop, als dubbel lp. Eigenlijk stond dit album gepland voor april van dit jaar tijdens Record Store Day, maar dat is vanwege corona verplaatst naar dit najaar.

Verdwenen na één week vanaf:
#28 Kehlani: It Was Good Unitil It Wasn’t
#33 NAV: Good Intentions
#77 Lil Tjay: State Of Emergency

Alvorens we kijken of de Single Top 100 een nieuwe #1 heeft, nemen we even een kijkje in de CompilationTop 30. Na twee weken is 538 Hitzone 93 (tijdelijk) de eerste plaats kwijt. De nieuwe #1 is Eurovision 2020 – A Tribute To The Artists And Songs. Na 2019 is het de tweede keer dat een album in deze serie de eerste plaats bereikt.

Dit jaar is bijzonder, omdat het Eurovisie Songfestival geen doorgang kon vinden vanwege corona. Alle 41 liedjes op deze dubbel-cd krijgen daardoor geen plaats in de historie van het festival. Hoewel alle artiesten volgend jaar weer mogen meedoen, maar dan met een ander liedje, is nog maar van achttien landen bekend dat zij in 2021 dezelfde act afvaardigen naar Rotterdam.

Daaronder ook onze eigen Jeangu Macrooy die ons land dit jaar zou vertegenwoordigen met het nummer ‘Grow’. Bij het alternatieve Eurovisiefestival Eurostream, georganiseerd door de gezamenlijke songfestivalsites, bleef ‘Grow’ met 176 punten steken op de dertiende plaats. Daði Freyr uit IJsland, was met ‘Think About Things’, zoals verwacht, de grote winnaar. Het liedje kreeg 434 punten.

SINGLES

Vorige week leek het er even op dat ‘Roses (Imanbek Remix)’ van SAINt JHN de eerste plaats moest inleveren bij the Weeknd met ‘Blinging Lights’. Maar op het laatst bleek de remix van ‘Roses’ net iets sterker. Ook deze week werd er weer geknabbeld aan de eerste plaats. Dit keer door Dababy feat. Roddy Ricch met ‘Rockstar’. En opnieuw blijkt Roses (Imanbek Remix)’ van SAINt JHN ook te sterk voor ‘Rockstar’, en voert daarmee voor de vierde week de Single Top 100 aan. We zijn benieuwd wie er volgende week een poging doet.

SINGLE TOP 5

1. (1)   SAINt JHN: Roses (Imanbek Remix) (vierde week op #1)
2. (4)   Dababy feat. Roddy Ricch: Rockstar (op 0,43%)
'Rockstar' is nu de grootste hit voor Roddy Ricch. In februari behaalde zijn 'The Box' twee keer de vierde plaats. Voor Dababy is 'Rockstar' al sinds twee weken zijn grootste hit. Tot voor drie weken kwam hij nooit hoger dan de 15e plaats, dat was in januari met 'My Oh My', dat hij maakte met Camila Cabello
3. (2)   the Weeknd: Blinding Lights
4. (3)   Ariana Grande & Justin Bieber: Stuck With U
5. (7)   Bilal Wahib feat. Bizzey: Video Vixen

Na de eerste week op #81, steeg ‘Ily (I Love You Baby)’ van Surf Mesa feat. Emilee naar #40. Sindsdien is het nummer elke week tien plaatsen opgeschoven en belandt nu 40-30-20 in de vijfde week op de tiende plaats. ‘Ily (I Love You Baby)’ is een cover van het nummer ‘Can’t Take My Eyes Off You’ van Frankie Valli uit 1967, dat daarna nog diverse keren is  gecoverd. De versie van Surf Mesa feat. Emilee is de derde die de top 10 bereikt. De andere twee waren:
-          1982: Boys Town Gang (#1)
-          1991/september: Gerard Joling & Tatjana (#6)

Coronahits (9)

Eigenlijk wilde we stoppen met dit item, want al weken bleef het bij twee corona gerelateerde nummers: ‘17 miljoen mensen’ van Davina Michelle & Snelle (deze week op #8) en ‘Anderhalf’ van Ali B feat. Poke & Judeska (op #81).
Maar deze week komt daar eentje bij, op #38: ‘Rutte’ van SFB. Het nummer is een kwinkslag naar de persconferenties van premier Mark Rutte, waarop maatregelen rond corona bekend worden gemaakt. Blijkbaar hebben de heren nog nooit goed geluisterd naar wat Rutte zegt tijdens de persconferenties. In de videoclip bij ‘Rutte’ wordt de afstandsregel, anderhalve meter, namelijk niet in acht gehouden. Of zouden die mannen én vrouwen allemaal familieleden van de heren zijn?

Hebben we nog de andere nieuwe noteringen van deze en vorige week voor je:
#20 (13)  6ix9ine: Gooba
#56 (63) Tiësto & Becky Hill: Nothing Really Matters
#61 Emms & Jonna Fraser: Follow Your Dreams
#63 (82) Ilse DeLange: Changes
#67 Twenty One Pilots: Level Of Concern
#69 Spanker feat. Broederliefde: Jongens Uit De Cité

#73 OCS feat. KM, Navi & Quincy Promes: Out Of Town
Achter OCS zit de de 45-jarige John Dwyer uit Providence, Rhode Island. Hij heeft diverse projecten, waaronder OCS, dat staat voor Orinoka Crash Suite

#78 Kygo & OneRepublic: Lose Somebody
#79 (50) Jonna Fraser & Yade Lauren: Kalmeer

#88 Drippreport: Skechers
Drippreport is een YouTube kanaal, opgezet door Moeen Khurram met Zuid-Indiase roots en de Duitser Julian Hecker. Laatstgenoemde produceerde onder de naam Ouhboy het nummer 'Skechers' dat slechts 1.46 minuut duurt. Sinds januari is de videoclip zo'n 75 miljoen keer bekeken.

#89 Martin Garrix feat. John Martin: Higher Ground

#91 S1mba feat. DTG: Rover
S1mba = Leonard Simbarashe Rwodzi, geboren in Zimbabwe. Op zijn negende verhuisde hij met zijn vader naar Groot-Brittannië. 'Rover' schreef hij binnen twintig minuten. Achter DTG, ook wel DejiTheGamer genoemd, zit de 21-jarige Ayodeji Araoye uit Croydon.

Verdwenen na één week vanaf:
#89 Josylvio, Seven Alias & Psycho feat. Jairzinho Rozenstruik: Champion
Psycho is een Surinaamse Dancehallsensatie, waarachter Gerbon Jasenie schuil gaat. Jairzinho Rozenstruik, niet te verwarren met de rapper Jairzinho, is de 32-jarige Surinaamse kickbokser, bijgenaamd Bigi Boi.
#94 Chivv feat. King Promise: Give Me
King Promise zagen we hier nog niet eerder. Zijn echte naam luidt Gregory Bortey Newman, hij is 24 jaar en afkomstig uit Ghana. Vroeger wilde hij voetballer worden.