vrijdag 28 november 2008

Hitflits: 3 hits voor Gerard Joling

‘Ik hou d’r zo van’, zijn voormalige #1,-hit zakt in de twaalfde week van 41 naar #94. Maar er is ook goed nieuws voor Gerard Joling, want ‘Laat me alleen’, het postume duet met Rita Hovink, is de hoogste binnenkomer op 13. En daarnaast stijgt ‘Ik kan niet wachten’, zijn duet met Diego, 34 naar #4, waarmee Gerard gelijktijdig met drie nummers genoteerd staat. Het andere Sinterklaaslied, ‘De grote onbekende’ van de Club van Sinterklaas zakt van 42 naar #49, terwijl ‘De knippieten’ van de Gebroeders Ko op herhaling gaat op #84.

Bovenaan de Single Top 100 is niets veranderd. ‘Dochters’ van Marco Borsato blijft voor de derde week de #1, en ‘If I were a boy’ van Beyoncé de #2. De top 3 wordt vol gemaakt door Milow met ‘Ayo technology’ van Milow, dat in de vierde week van 12 naar #3 stijgt. Ook nieuw bij de bovenste 10 zijn ‘Unexpected’ van Stereo, dat van 13 naar #7 stijgt en zeer verrassend Madonna. ‘Miles away’ stond vier weken geleden nog op #16 en was al weer op de terugweg, maar boekt in de zevende week een winst van 36 plaatsen, en komt uit op #9. Een plaatsje winst boeken Yes-R & Chantal Janzen met ‘Vecht mee’ op #10.

De andere binnenkomers zijn:
#24: Kanye West: ‘Love lockdown’
#40: Gio: ‘Je hebt me’
#47: Bertolf: ‘Another day’ (voorheen gitarist bij Ilse DeLange, nu op eigen kracht)
#48: Take that: ‘Greatest day’
#56: Tiesto presents Alone in the dark met ‘Edward Carnby’
#60: Eddie Thoneick met ‘I wanna freak you’
#61: 2 dirty feat. Vika Kova: ‘Climax in my head’
#63: Adele: ‘Make you feel my love’
#67: Danny Nicolay: ‘Niet zo lelijk kijken’
#71: Bzb feat. DJ Michiel: ‘Echte vrienden’
#76: Dries Roelvink: ‘Maria Magdalena 2008’ (nieuwe versie van zijn #39-hit uit 1993)
#83: Dido: ‘Don’t believe in love’
#90: Bløf: ‘Vallende engel’
#92: Beyoncé nu met ‘Single ladies (put a ring on it)’
#93: René Froger: ‘De zon schijnt voor iedereen’
#95: John Legend: ‘Everybody knows’
Op herhaling op #31 gaat ‘Tú/You’ van Belle Perez.

In de midweek woedde er nog een heftige strijd tussen Céline Dion & Guns ’n roses. De winnaar is Céline geworden met haar album ‘My love ultimate essential collection’ dat voor de tweede week de #1 is in de Album Top 100. ‘Chinese democrazy’ van Guns ’n roses is weliswaar de hoogste binnenkomer, maar niet op #2. Eerst komen we nog Enya tegen met ‘And winter came …’ en ‘Wit licht’ van Marco Borsato. Pas op #4 komt ‘Chinese democracy’ van Guns ’n roses binnen. Twee plaatsen lager ziet ‘I am … Sasha Fierce’ van Beyoncé het licht. Buiten de top 10 vallen ‘Day and age’ van the Killers (op #12) en ‘Naked’ van Nikki (op #16).

In tegenstelling tot de singles (zie boven), boeken de Sinterklaas albums flink verlies. ‘Liedjes van de Club van Sinterklaas’ gaat van 16 naar #34 en ‘Sinterklaas en het geheim van het grote boek’ van Diego (inmiddels goud) gaat van 51 naar #67. Ook Kinderen voor kinderen moet inleveren. ‘Buiten spelen’, deel 29, zakt in de zevende week van 18 naar #22.

De andere binnenkomers zijn:
#42: Kanye West: ‘808'S & heartbreak’
#44: Venice: ‘An acoustic evening with Venice’
#54: Linkin park: ‘Road to revolution’
#55: Tom Jones: ’24 hours’
#66: Fireman: ‘Electric arguments’

Gerard Joling kan z’n geluk niet op met drie hits in de Single Top 100. En daarbij bezorgt hij Rita Hovink postuum ook nog eens haar grootste hit. Daarover gaat het onder andere in een nieuwe Megaman die je na het weekend weer tegemoet kunt zien.

woensdag 26 november 2008

Midweek: strijd tussen Céline Dion en Guns ‘n roses

Het ziet er nog niet naar uit dat Marco Borsato zijn #1-hit ‘Dochters’ hoeft in te leveren. Beyoncé blijft aandringen met ‘If I were a boy’, maar veel zoden zet dat (nog) niet aan de dijk. En de andere kanshebbers zijn nog (ver) weg. Gerard Joling valt daar deze week niet onder. ‘Laat me alleen’, zijn postume duet met Rita Hovink maakt wel kans op een ruime top 10-notering. Iets dat Take that met de comeback single ‘Greatest day’ voorlopig wel kan vergeten. De vier heren mogen blij zijn als het nummer bij de bovenste 50 binnenkomt. Daarentegen mag Milow met ‘Yyo technology’ rekenen op een top 10-notering, misschien wel top 5!

Het is nog even afwachten of de Album Top 100 een nieuwe #1 kent. De grootste kanshebber is ‘Chinese democracy’ van Guns ’n roses, die ‘My love ultimate essential collection’ van Céline Dion op de hielen zit. Ook hoge binnenkomers in de top 10 zijn onderweg van Beyoncé (‘I am …Sasha Fierce’) en the Killers (‘Day and age’). Nikki redt het met ‘Naked’ waarschijnlijk net niet.

De singles zijn al geschud, de albums kunnen nog alle kanten op. Hoe het uiteindelijk wordt, lees je vrijdag in een nieuwe Hitflits.

maandag 24 november 2008

Megaman bij week 47 – 22 november 2008

Welkom bij de Megaman, waarin Katy Perry zich herhaalt, Yes-R & Chantal Janzen vechten tegen kanker, Stereo onverwacht hoog binnen komt en Guns ’n roses een comeback maken. Dit en meer over de hits in de
Single Top 100.

In de Album Top 100 verzamelt Céline Dion heel wat af. Je leest het in de albumsnippers.

Marco Borsato (nog) niet te stuiten

Marco Borsato: Dochters (1)

‘Dochters’ gaat onverstoorbaar een tweede week in bovenaan de Single Top 100. Het nummer staat op een voorsprong van 56% op ‘If I were a boy’ van Beyoncé. De winst boekt Marco zowel op de fysieke cd-single (overwicht 80%) als op de download. Kortom, Marco Borsato rules overal!

En wat mooi dat het onderwerp van deze topper, Day Ewbank (de dochter van songschrijver John) op dinsdag de 25e november haar vierde verjaardag viert! Welke vader heeft ooit eerder zijn dochter verrast met een #1-hit als verjaardagskadootje?

En het ziet er naar uit dat zanger Borsato voor zijn dochter het zelfde geschenk heeft, want dochter Jada wordt volgende week woensdag, de 3e december, zes jaar oud. Dus ‘Dochters’ moet nog zeker een weekje bovenaan staan. Wel zo leuk voor Jada, toch?!

Katy Perry herhaalt zich

Katy Perry: Hot n cold (8)

De hoogste nieuwe deze week is Katy Perry. Met ‘I kissed a girl’ zakt ze weg naar #51 (in augustus bereikte de single plaats #3), maar met ‘Hot n cold’ debuteert ze op #8, dezelfde plaats van binnenkomst als haar vorige single. Ook in de rest van de wereld doet de single het prima. In de VS is ‘Hot n cold’ al meer dan 1 miljoen keer (legaal) gedownload! Dat brengt haar voorlopig tot plaats #3 in de Billboard Hot 100. In Canada en Denemarken staat de single zelfs op #1, in Ierland op #3, in Australië en Zweden op #4, in Nieuw-Zeeland op #5, in Engeland op #6, in Finland, Italië en Zwitserland op #8 en in Israel en Turkije op #9. Nee, Katy heeft voorlopig niets te klagen...

Killers breken overal door

the Killers: Human (9)

Vorige week hadden we het al over hun doorbraak, maar wát voor een doorbraak! The Killers staan zomaar ineens in de top 10 in Nederland, daar waar ze tot nu toe nooit hoger kwamen dan #41. Niet alleen in Nederland staat ‘Human’ bij de bovenste tien, ook in Engeland (#4), Canada (#9), Noorwegen (#1), Zweden (#3), Ierland (#5) en Duitsland (#10) is het raak.

Yes-R: “‘Kanker’ zeggen is niet stoer, maar zielig”

Yes-R feat. Chantal Janzen: Vecht mee (11)

Op 7 november is de campagne ‘Laat je horen tegen kanker’ van Fight cancer van start gegaan. De actie richt zich vooral op jongeren met het doel deze bewust te maken dat het mogelijk is te vechten tegen kanker. Alleen daar is geld voor nodig, veel geld. De opbrengst van ‘Vecht mee’ gaat dan ook volledig naar KWF Kankerbestrijding en zal worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek tegen kanker, voorlichting en begeleiding van kankerpatiënten.

Vorig jaar kreeg Yes-R van een goede vriendin het boek ‘Komt een vrouw bij de dokter’ van de schrijver Kluun (=Raymond van der Klundert). Het verhaal gaat over een man die vreemdgaat, terwijl zijn vrouw doodziek op bed ligt door kanker. Yes-R: “Het raakte me echt enorm. Aan de ene kant vond ik hem maar een klootzak, vreemdgaan terwijl zijn vrouw doodziek was… Maar ook bijzonder dat hij een stoere rapper als ik bijna kon laten huilen”. Het onderwerp bleef maar in zijn hoofd zitten. En wat doet een rapper dan? Die schrijft er een nummer over, ‘Vecht mee’, waarmee hij kanker onder de aandacht wil brengen.

Het nummer, geschreven op een productie van William Laseroms van the Future presidents, miste echter nog iets: een zangeres die het refrein kon zingen. Toen Yes-R dan ook Chantal Janzen ontmoette, wist hij direct dat zij het nummer moest zingen. “Chantal is precies de juiste persoon”. Toen Chantal de track hoorde, was ze meteen enthousiast. In februari 2008 benaderde hij het KWF en hun afdeling Fight cancer. Yes-R: “Ik heb een vet nummer geschreven, waarmee ik kanker onder de aandacht wil brengen”. Ze waren meteen enthousiast en gingen aan de slag om een landelijke campagne te ontwikkelen omtrent ‘Vecht mee’.

In de videoclip van ‘Vecht mee’ doen ook andere bekende Nederlanders mee, waaronder John Williams, Ali B en de schrijver Kluun. Aanstaande vrijdag moet Yes-R vroeg op, want dan wordt hij verwacht bij het ochtendprogramma ‘Goede morgen Nederland’. Misschien dat hij dan al wel kan melden dat ‘Vecht mee’ de nieuwe #1 wordt!

Stereo in voorprogramma Kane

Stereo: Unexpected (13)

Naar de finale op 26 oktober van het RTL5 programma ‘Rock nation’ vanuit het Paard van Troje in Den Haag keken slechts 292.000 mensen. Ter vergelijking: naar de finale van Idols 4 in maart, keken 2,6 miljoen mensen! Maar misschien is het wel goed dat ‘Rock nation’ niet zoveel kijkers trok.. Want dan is Stereo, de band die daaruit ontstaan is, nog fris en voor velen onbekend. Wat in kan houden dat de band beoordeeld wordt op de prestaties en niet omdat het voortgekomen is uit de zoveelste talentenjacht. De binnenkomst van hun eerste single ‘Unexpexted’ op #13, is in ieder geval andere koek dan de #1-binnenkomers van Idols-winnaars, waarna daarvan weinig meer werd vernomen.

mag het eentje meer zijn?

‘Rock nation’ is de zoektocht van Edwin Jansen (voormalig jurylid Idols, maar vooral artiestenmanager en ontdekker van onder andere Anouk en Kane) en Dennis Weening (dj en vj en lid van de band Spider rico), naar de nieuwste rockband van Nederland. Via MySpace deed Edwin een oproep, wat uiteindelijk twintig kandidaten opleverde. De bedoeling was om een band samen te stellen met vijf mensen: een bassist, gitarist, toetsenist, drummer en zangeres. Maar tijdens de finale konden Edwin en Dennis niet kiezen voor één gitarist, en werden het er twee. Iets wat Giel de week daarvoor al had gedaan.

Stereo bestaat dus uit zes mensen in plaats van vijf. Zangeres is Astrid Kunst (Veendam, 3 december 1987). Ze is vanaf haar negende bezig met muziek en was zangeres van de Gronings/Amsterdamse band Hydrofish. Een paar jaar geleden verhuisde ze naar Amsterdam om daar te gaan studeren aan het conservatorium. Astrid zou je naast zangeres ook kunnen kennen van tv-reclames en jingles, waaronder ‘Gerard Ekdom!’. Dat zij en niet Anouk de Ruiter, de zangeres werd van Stereo, was voor haar volkomen onverwacht, maar helemaal fantastisch!

De groep telt twee gitaristen. De eerste is Daan Koch (Eindhoven, 4 januari 1981). Daan speelt naast gitaar, ook bas, drums en piano en kan ook nog goed zingen. Hij speelde ondermeer in de bands the Goods en the Spades. Daan is vierdejaars student aan de opleiding Docent muziek van het Utrechts conservatorium en geeft les op een muziekschool in Eindhoven. Ook schrijft hij zelf nummers. Toch ging hij niet over één nacht ijs, toen ‘Rock nation’ in beeld kwam, omdat dit een stap zou zijn in een andere richting. Daan: “Ik twijfelde, was heel sceptisch. Het idee dat een band wordt samengesteld op tv hield me tegen.” Maar uiteindelijk ging hij overstag. “We schrijven onze eigen nummers. Alles mogen we, mits onze singles geschikt zijn om op de radio te worden gedraaid. Ik heb een goede klik met mijn bandleden, een belangrijk punt waarom wij samen zijn gekozen. Dat kan ook niet anders, we moeten nu samen echt keihard aan de slag.”

De andere gitarist is Jean-Baptiste Zablone (Congo, 8 augustus 1989). Op zijn tiende kwam hij naar Nederland. Achtergelaten op het vliegveld. Via omwegen kwam hij terecht bij een gezin in Doetinchem, waar hij nog steeds woont. Tenminste als hij niet in Utrecht moet zijn voor zijn studie popmuziek aan de Nederlandse Popacademie. Op zijn dertiende begon Jean-Baptiste, met dank aan zijn pleegbroer, gitaar spelen. Joop Wallerbosch, zijn gitaardocent bracht hem in contact met de muziek van Jimi Hendrix, Lenny Kravitz en John Mayall. Via een klasgenoot die hem vertelde over het project van Edwin Jansen, kwam hij bij ‘Rock nation’ terecht.

Thijs Schrijnemakers, geboren in Sittard in 1981, speelt toetsen. Thijs studeert aan de Rockacademie in Tilburg en speelde al in diverse bandjes, waaronder Nova Borgers en Alize. Op zijn twaalfde kreeg Thijs keyboardles en sindsdien speelt hij op oude orgels en synthesizers. Ook organiseert hij jamsessies in poppodium Fenix in Sittard en speelt graag partijtjes in op andermans demo’s en platen. Daarnaast geeft hij les op een muziekschool in Roermond aan super leergierige kinderen en volwassenen.

De bas in Stereo wordt bespeeld door de 21-jarige Orhan Smits uit Zuid-Holland. Op zijn twaalfde begon hij met muziek. Vijftien was hij toen hij gitaar leerde spelen en een jaar later basgitaar. Orhan studeerde een tijdje aan het Rotterdams conservatorium, maar kon daar zijn ei niet kwijt. “Muziek is een passie en niet een kunde”. Hij speelde in bands als Maroen en Last breath denied. Ook Thijs geeft muziekles en adverteert met de volgende tekst: ‘Bij mij bepaalt de leerling tot op zekere hoogte zelf wat we in de lessen doen. Theorie, techniek, simpelweg meespelen met nummers, het kan allemaal. Een half uur les is 20 euro en een uur is 30 euro.’ Wij denken, nu Orhan uitmaakt van Stereo, dat hij zijn tarief wel wat zal opschroeven. Overigens sinds Rock nation heet laat Orhan zich Noah noemen.

Het laatste bandlid van Stereo is drummer Stephan Beuving (Utrecht, 27 augustus 1986). Op zijn twaalfde dook hij achter het drumstel, en daar is hij niet meer achter vandaan gekomen. En dat allemaal door Chad Smith, drummer van de Red hot chili peppers, waarvan hij een live concert zag. Stephan drumde in diverse bandjes waaronder Sunset vertigo, Miss Cherry en Iris music. Zijn motto: ‘niet lullen maar spelen’. Daarnaast is hij ook nog componist. Zijn reactie, nadat hij hoorde de drummer te worden van Stereo: “Nu wordt het pas echt rock & roll. Mijn agenda voor de komende weken ziet er ook echt bizar uit: het wordt ontzettend druk. Maar je hoort mij niet klagen, dit is iets wat ik graag wil. Hier leef ik voor!”

Het eerste grote optreden van Stereo vindt plaats op 30 november in de Heineken Music Hall in Amsterdam, in het voorprogramma van Kane. Maar aanstaande zaterdag kun je ze al aan het werk zien in de BNN bar in het programma ‘That's live’. In maart 2009 komt er een heel album van Stereo uit. Daarmee willen ze Nederland veroveren en dat zal volgens Jean-Baptiste ‘nog lastig genoeg zijn’.

Comeback Guns ‘n roses

Guns ’n roses: Chinese democrazy (15)

Zelden is er een band geweest waar zoveel geruchten rondgingen over nieuw werk, als Guns ’n roses. Als sinds het laatste dubbele studioalbum ‘Use your illusion 1 & 2’ uit 1991, waren er geruchten over een opvolger. Met het verstrijken van de jaren en daarmee ook de groepsleden, die de band verlieten, werd de kans op een nieuw album er niet groter op. Maar afgelopen weekend was het dan eindelijk zover: ‘Chinese democracy’ lag eindelijk in de winkels en werd meer dan 30.000 keer uitgeleverd, goed voor goud dus. De week daarvoor verscheen het titelnummer als download, dat deze week resulteert in een vijftiende plek.

Het is de zestiende notering, maar voor wie eigenlijk? Want van de band opgericht in 1985 in Los Angeles, is alleen zanger Axel Rose over. Oud drummer Steven Adler heeft aangegeven zich weer te willen aansluiten bij de band. Dan moet hij echter wel eerst afkicken, want dat was de reden waarom hij na het album ‘G’N’R lies’ uit 1988, het veld moest ruimen. Naast Axl Rose, bestaat Guns ’n roses momenteel uit Dizzy Reed (keyboard, piano), Tommy Stinson (basgitaar), Richard Fortus (ritme-gitaar), Ron ‘Bumblefoot’ Thal (melodische gitaar) Frank Ferrer (drums). Althans zolang het duurt.

Willem Barth: van motercrosser tot zanger

Willem Barth: Wachten op jou (56)

Zes jaar lang boekte Willem Barth (Doetinchem, 22 februari 1976) geen enkele hitsingle. Maar dat betekent niet dat Willem al die tijd stil zat. Integendeel! Sinds ‘In mijn dromen’, zijn eerste hit uit 2002 (#45), verschenen diverse singles en albums. In juni maakten we al kennis met ‘Doe het goed’, zijn zesde album. En nu boekt Willem met ‘Wachten op jou’, nieuw op #56, zijn tweede singlehit.

oerend (te) hard

Al op zeer jonge leeftijd bleek Willem veel talent te hebben voor de motorcross en deed al snel mee met de absolute wereldtop. Tijdens die wedstrijden zong hij na afloop wel eens wat. Na een zware crash besloot hij te stoppen met motorcross. Het was zijn vrouw die hem in 2000 aanspoorde om te gaan zingen. Want dat was minder gevaarlijk dan de cross. Door zijn geweldige stemgeluid was Willem al snel een veelgevraagd artiest. Inmiddels is Willem zes albums verder. Dus dan zou je op z’n minst meer informatie over hem verwachten. Vreemd dan ook dat op 14 april Willem zijn Wikipedia pagina is verwijderd, en dat er nog geen enkele fan is die dat heeft opgepakt.

Voor iedereen is er een ‘Lost’

Coldplay feat. Jay-Z: Lost! (60)

‘Viva la vida’ is nog altijd een knaller, maar de nieuwe single van Coldplay klopt al weer aan de deur. ‘Viva la vida’ staat al weer zestien weken achtereen in de top 10 genoteerd, maar bereikte pas vorige week de hoogste notering (#4). Deze week moet de single drie plaatsen achteruit naar #7.

Het nummer ‘Lost!’ is er in een aantal variaties. Zo is er ook ‘Lost?’; een akoestische versie met alleen zanger Chris Martin aan de piano. Verder hebben we nog ‘Lost-‘, een instrumentale versie. Daarnaast is er ‘Lost+’, samen met Jay-Z en tenslotte nog ‘Lost@’, een liveversie die opgenomen is op 22 juli in Chicago.

Stunt van Stunt

Sash! feat. Stunt: Raindrops (encore une fois part II) (63)

In 2005 al bewerkte het producerscollectief Stunt (=Pete Kirtley, Mark Dowling & Molly Smitten-Downes), de hit ‘Encore une fois’ van Sash! tot ‘Raindrops’. Drie jaar lang bleef het nummer onderground, maar een nieuwe bewerking, getiteld Raindrops (encore une fois part II) slaat drie jaar na dato alsnog aan. In Groot-Brittannië stoomde ‘Raindrops (encore une fois part II)’ al op naar de top 10, bij ons is er een begin op #63.

‘Raindrops (encore une fois part II)’ is geproduceerd door Dave Valler en Gary Johnson. De zang is van Molly Smitten-Downes, studente aan de Guilford’s Academy of Contemporary Music. Samen met haar medestudent Dave schreef ze de tekst op de backing track van Jiant productions. Het nummer leunt, zoals gezegd, sterk op ‘Encore une fois’ van Sash!, dat in 1997 bij ons tot #14 kwam.

Voor B-Yentl komt droom eindelijk uit

B-Yentl: No one but you (71)

Ze zong al samen met Ruth Jacott, Trijntje Oosterhuis en Birgit Lewis en ging op tournee met André Hazes, Candy Dulfer, Golden earring en de Dijk. De afgelopen paar jaar zong ze in een heropgericht Mai Tai. Toch bleef het knagen bij Marjorie Christien Pelgrim, Marjorie Lammerts, oftewel B-Yentl: ze wilde zo graag een solo-album maken. Dat is er nu eindelijk: als B-Yentl kon ze aan de bak met producer Jeff Borrenbergs. Een jaar lang heeft ze er aan gewerkt, maar volgende maand komt dan toch eindelijk haar album uit, ‘Memories’, voorafgegaan door de single ‘Thinking about you’. Deze week komt ze als voorloper al vast binnen in de Single Top 100 met ‘No one but you’.

Last shadow puppets revancheren zich

Last shadow puppets: My mistakes were made for you (77)

Op 3 mei van dit jaar maakten de beide heren van the Last shadow puppets een niet al te overtuigend hitparadedebuut, met slechts een 97e plaats voor ‘The age of the understatement’. En dat is op zichzelf al een understatement, want bij die ene week op de bodem van de Single Top 100 bleef het destijds. Deze week revancheren ze zich twintig plaatsen hoger met hun derde single, ‘My mistakes were made for you’. Hun vorige single, ‘Standing next to me’, is aan de Nederlandse aandacht voorbijgegaan.

Last shadow puppets is een project van Arctic monkeys-zanger Alex Turner, Miles Kane van the Rascals en producer/ componist/ drummer James Ford. Turner en Kane kennen elkaar sinds 2005, toen de vorige band van Kane, the Little flames, in het voorprogramma stond van de Arcti monkeys tijdens hun Britse tour. Kane was ook al op gitaar te horen op ‘505’, het slotnummer van het Arctic monkeys-album ‘Favourite worst nightmare’, en op twee b-kantjes van de Monkeys.

Ondertussen gaat het zo hard met de Last shadow puppets, dat het niet meer te beschouwen valt als een nevenproject van beide zangers. De groep heeft er net een Britse tour op zitten, heeft op het befaamde Glastonbury-festival gespeeld en is van plan om volgend jaar met een tweede album te komen. De Megaman verheugt zich er al op!

Ferry Corsten verbreekt stilte

Ferry Corsten: Radio crash (82)

De dertiende hit is dit inmiddels voor Rotterdammer Ferry Corsten. Vanaf 2002 scoort hij een gestage serie noteringen, waarbij vorig jaar met vier stuks een positieve uitschieter was. Inmiddels was het al weer een vol jaar stil rond Corsten in hitparadeland, want zijn vorige hit kwam exact een jaar geleden binnen.

Natuurlijk kenden we Ferry voor 2002 ook al, maar toen in een aantal andere hoedanigheden. Zo scoorde hij tussen 1999 en 2001 vier maal met Armin van Buuren onder de noemer System F, was het in diezelfde periode drie keer raak als Gouryella (samen met Tiësto) en scoorde hij in 1999 nog een hit als Veracocha (met Vincent de Moor). Geen wonder dus dat hij al in 1999 in Engeland werd verkozen tot beste producer en in 2000 tot beste remixer.

Karin is Miss Nederland

Bouke: Karin (91)

2008 is nu al het meest succesvolle jaar ooit voor Bouke Scholten uit Emmen. Niet eerder scoorde hij zoveel hits in één jaar. ‘Karin’ nieuw op #91, is al zijn vierde notering dit jaar, na ‘Blijf bij mij’ (#64 in maart), ‘Verlangen naar jou’ (#94 in juli) en ‘Ik dacht dat ik jou vergeten kon’ (#32 in september). Over welke Karin Bouke precies zingt, weten we (nog) niet. Maar we weten wel wie de Karin in zijn videoclip speelt. Dat is Maaike Joanne Heethaar uit Raalte. De 24-jarige Maaike is nu nog Miss Overijssel, maar wellicht aanstaande zondag, 30 november, Miss Nederland!

Wolter Kroes op de serieuze toer

Wolter Kroes: Groener gras (92)

Wat voor Bouke geldt (zie onder #91), gaat ook op voor Wolter Kroes: 2008 is ook voor hem zijn succesvolste jaar. Immers, in juni scoorde Wolter met ‘Viva Hollandia’ zijn eerste #1-hit. Dat nummer begon op #94, dus dat ‘Groener gras’ nu slechts binnenkomt op #92, hoeft niets te betekenen. Het nummer is zijn 24ste hit, en afkomstig van het album ‘Echt niet normaal!’.

Wolter is natuurlijk vooral een partyzanger, en is dan ook erg blij met de nominatie voor 2 party awards. Zelf in de categorie ‘populairste party artiest 2008’ en ‘Viva Hollandia’ in de categorie ‘populairste party single 2008’.
Stemmen kan nog!

in de bus

Maar naast vrolijke liedjes, zingt Wolter ook wel eens een serieus liedje, zoals ‘Groener gras’. Het nummer is geschreven door Wim Franke en was in 2000 de debuutsingle van Ruth van der Kloor. Zij zong het destijds in het realityprogramma ‘De bus’.

M.i.a. samplet the Clash

M.i.a.: Paper planes (94)

Eerst maar even een misverstand uit de weg helpen. M.i.a. is niet de Mýa van de #1-hit ‘Ghetto supastar that is what you are’ van Pras Michel featuring ODB & introducing Mýa uit 1998. De M.i.a van ‘Paper planes’ heet voluit Mathangi ‘Maya’ Arulpragasam, geboren op 17 juli 1977 in Hounslow, Londen. Ze stamt uit een familie van Tamils, en daardoor groeide ze grotendeels op in Sri Lanka. Haar vader was daar politiek actief en de oprichter van een militante groep. In die tijd nam hij de naam ‘Arular’ aan, wat de titel van het eerste album van M.i.a. zou worden in 2005. M.i.a. staat voor ‘missing in action’ en ‘missing in Acton’, een wijk in Londen. M.i.a. heeft haar eigen platenlabel N.E.E.T. Ze is niet alleen zangeres, componist en producer, maar ontwerpt ook hoezen, maakt documentaires en kleding, en muziekvideo’s.

‘Paper planes’ nam ze op in NewYork en Londen. In het koortje zijn kinderen uit Brixton te horen. Het nummer, afkomstig van haar tweede album ‘Kala’ dat vorig jaar verscheen, kreeg eind 2007 weinig airplay op de Amerikaanse radiostations. Pas in juli 2008 werd het breder opgepakt, vanwege het gebruik van het nummer in de trailer van de film ‘Pinepapple express’. De download zorgde er in september voor dat het de vierde plek bereikte van de Billboard Hot 100. Pas op 13 oktober verscheen ‘Paper planes’ op single en een maand later komt het nummer de Single Top 100 binnen op #94. Zeer bescheiden dus, maar dat gaat zeker veranderen. Niet in de laatste plaats vanwege de 3FM Megahit deze week.

Paper planes’ bevat een sample van ‘Straight to hell’, de b-kant van ‘Should I stay or should I go’ van the Clash uit 1982. Dankzij een creatieve geest kun je ook horen hoe M.i.a. het nummer van the Clash heeft gebruikt, in deze mashup.

Album Top 100: Céline Dion verzamelt wat af

Celine Dion: My love Ultimate essential collection (1)
Hoe essentieel kan een mens zijn? Maar liefst twee verzamelalbums voor onder de kerstboom bracht de Canadese diva Celine Dion uit. De enkele cd ‘Essential collection’ bevat achttien nummers, de dubbel-cd ‘Ultimate essential collection’ bevat het dubbele aantal. Beide liggen met als hoofdtitel ‘My love’ in de winkels, dus de Megaman neemt aan dat de verkopen worden samengeteld. Niet alleen bij ons, maar ook in Vlaanderen, Frankrijk en Ierland staat het album al op #1, en de rest van de wereld zal vast snel volgen. In Nederland scoort Dion haar zevende #1-album; het werd weer eens tijd, want haar vorige dateert al weer van vijf jaar terug.

Dido: Safe trip home (8)
Eigenlijk waren we haar al weer een beetje vergeten, in al dat damesgeweld dat heden ten dage de hitparade overspoelt, maar ook Dido is nog steeds actief. Dankzij een sample die Eminem van haar destijds nog volslagen onbekende debuutalbum trok, brak Dido Armstrong wereldwijd door. De albums ‘No angel’ (#3 in 2002) en ‘Life for rent’ (#1 in 2004) sloegen ook bij ons erg aan. Maar daarna bleef het vijf jaar lang stil. ‘Safe trip home’ was al enkele keren aangekondigd. Maar door de dood van haar vader in december 2006, werd de release uitgesteld. Het album levert haar de derde top 10-positie op. De elf nummers op het album worden voorzien van elf korte films, die te zien zijn op het website rondom haar album. Tot dusver zijn zes van die elf filmpjes gereed en te bekijken.

Djumbo: Magic (11)
Supermarktketen Jumbo bestaat vijf jaar en dus ook de meidengroep Djumbo. Een feestje dat reeds gevierd is met grote jubileumshows in Zwolle, ’s-Hertogenbosch en Ahoy Rotterdam. Op het grootschalig opgezette verjaardagsfeestje waren er ook gastoptredens van kindertoppers als Ernst & Bobbie, Ch!pz, Jim, Monique Smit, de Gebroeders Ko, Yes-R en Jeroen van der Boom. En wie jarig is, trakteert! En dus komt Djumbo met een nieuw album (nou ja album, er staan maar zes nummers op plus een medley). Na ‘Jump’ (#22) en ‘Spotlight’ (#26) scoren ze zelfs hun grootste albumhit met ‘Magic’; de top 10 missen ze maar op één procentje. Maar ‘Magic’ staat dan ook in het centrum van een grote publiciteitscampagne, want de damesgroep viert haar vijfde verjaardag.

Nickelback: Dark horse (25)
De single ‘Gotta be somebody’ is in de derde week al weer op de terugweg (vorige week nog op #14), maar wellicht kent het nieuwe Nickelback-album meer succes. ‘Dark horse’ debuteert op #25; de vorige drie albumhits van de Canadese rockers kwamen allemaal tussen 10 en 20 terecht. Een apart verhaal is de gitaarriff in het openingsnummer ‘Something in your mouth’. Gitarist Chad Kroeger kreeg op tournee een goed idee, speelde de riff en nam het op op zijn mobieltje en liet dat vervolgens via de telefoon horen aan producer Mutt Lange. Die zette een microfoon aan de hoorn en nam de riff op. Precies diezelfde riff, opgenomen en afgespeeld via de telefoon, is te horen op het album.

Enrique Iglesias: Greatest hits (27)
Meestal is het de platenmaatschappij die met het idee komt voor een verzamelalbum. Maar ‘Greatest hits’ was het initiatief van Enrique Iglesias zelf. Enrique: “Het voelde goed om het nu te doen. Het fijne is dat ik niet door de platenmaatschappij ben gepusht om mijn hits te verzamelen.” Eerder dit jaar was er al een verzamelalbum in het Spaans verschenen, en die was zeer succesvol. En dus vond Enrique het ook tijd voor een Engelstalig overzicht. Alle zestien hits die hij bij ons scoorde staan er op ‘Greatest hits’. Plus natuurlijk een aantal nieuwe nummers, want waarom zou je anders het album kopen? Het zijn twee duetten, ‘Miss you’ feat. Nâdiya’ en ‘Takin’ back my love’ feat. Ciara, de nieuwe single. Ter geruststelling van de fans: Enrique is druk doende met een heel nieuw album. O ja, er zit ook nog een DVD bij de verzamelaar.

the Priests: The Priests (28)
Nee, the Priests is geen metalband, dat zich bedient van een religieuze naam. The Priests zijn echte priesters! Father David Delargy (44) en de gebroeders Father Eugene O'Hagan (48) en Father Martin O'Hagan (45) vormen the Priests. Ze komen uit Noord-Ierland en zingen op ‘The Priests’ nummers die in deze tijd niet misstaan als ‘Ave Maria’, ‘Panis Angelicus’ en ‘Abide with me’, maar ook ‘Pie Jesu’ van Andrew Lloyd Webber. Al sinds hun jeugd zingen ze samen. Tijdens hun studie in Belfast en Rome kwamen de eerste optredens. Vervolgens diende platenmaatschappij SONY zich aan en namen ze in de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad, het album ‘The Priests’ op, daarbij ondersteund door het jongenskoor van de Sixtijnse Kapel. Ze beschouwen hun optredens als een middel tot evangelisatie. En dus gaat een deel van de opbrengst naar goede doelen. Naast de monniken van the Cisterican Monks of Stift Heiligenkreutz (deze week op #10), staan er nu dus ook echte priesters in de Album Top 100!


Simply red: 25 Greatest hits (49)
Wat was nou leuker geweest als dit verzamelalbum binnen was gekomen op #25? Niet dus! Voorlopig moet Mick Hucknall genoegen nemen met plek #49. ’25 greatest’ is het laatste wapenfeit van Simply red. In 2009 stopt de band (= voornamelijk Mick Hucknall) er mee. 25 jaar vond hij genoeg, vandaar dit dubbelalbum, met één nieuw nummer: ‘Go now’. Nou ja nieuw? Je kent het natuurlijk van de Moody blues. Bij de luxe versie krijg je ook nog een DVD. De afscheidstournee die de band op 21 april naar de Heineken Music Hall brengt in Amsterdam, staat dan ook volledig in het teken van deze verzamelaar.

Marianne Faithfull: Easy come, easy go (52)
Geen verzamelaar, maar ook geen nieuw werk staat er op ‘Easy come, easy go’ van Marianne Faithfull. Marianne, inmidddels bijna 62 jaar, zingt op dit dubbelalbum of dubbelelpee, want het is ook uitgebracht op vinyl, nummers van onder anderen Dolly Parton, Brian Eno, Randy Newman en Morrissey. Maar ze nam ook nummers op van recentere bands als Black rebel motorcycle club (‘Salvation’ met Sean Lennon) en the Decemberists (‘The crane wife’, samen met Nick Cave). Anderen die meewerkten zijn ondermeer Rufus Wainwright, Keith Richards en Jarvis Cocker van Pulp. Het album nam ze op in New York City.

Di-rect: Di-rect doet Tommy (53)
Dat de vier heren van Di-rect fans waren van the Who, bleek zeven jaar geleden al, toen ze een coverhit scoorden met ‘My generation’. Nu kopiëren de Hagenezen de Britse rockband opnieuw. Een kleine vier decennia geleden al kwam the Who met de rockopera ‘Tommy’. In een megalomane bui dachten de mannen van Di-rect dat eens over te kunnen doen, maar de recensies van de theatertour waarin ze de rockopera brengen zijn echter niet mals. Wij citeren: houterig acteren, futloze zang, muzikaal wordt niets toegevoegd, onverstaanbare tekst, het niveau van een middelbare-schoolproductie... Alleen de achtergrondzangers en de vertaalde teksten van Jan Rot krijgen een voldoende. Of het allemaal echt zo erg is? Bezoek het theater en/of luister naar het album, zou de Megaman zeggen.

Dana Winner: Tussen nu & morgen (54)
Al bijna twintig jaar viert zangeres Dana Winner successen in Vlaanderen en in 1995 brak ze ook in Nederland door. Inmiddels is Dana al toe aan haar zevende hitalbum bij ons. Een zestiende plek voor haar album ‘Geef me je droom’, exact elf jaar geleden, bracht haar haar grootste succes. ‘Tussen nu & morgen’ wordt vanaf volgend jaar ondersteund door een theatertour. En mocht je behoefte hebben aan nóg een postuum duet met André Hazes, dan moet je het album maar eens beluisteren, want ook Winner kon het blijkbaar niet laten: ze nam ‘Als je alles weet’ op met de stem van de dode Hazes.

Kus: In de film (58)
‘In de film’? Jazeker, de dames van Kus zijn volgend jaar in een speelfilm te bewonderen. In de voorjaarsvakantie draait ‘Limo’ in de bioscopen. Om de aandacht daar al vast een beetje op te vestigen, komt Kus met het Sinterklaas-kadootje ‘In de film’. De Megaman is benieuwd of er nog veel eer te behalen valt, want de meiden zijn een beetje uit de spotlights verdwenen. Hun eerste zes hits bereikten allemaal de top 10, maar sinds anderhalf jaar zijn ze daar niet meer in de buurt geweest. Hun laatste single, ‘Wereld van geluk’, bleef op #57 steken.

Laura Pausini: Primavera in anticipo (59)
Vijftien jaar geleden maakten we voor het eerst kennis met Laura Pausini (Faenza, Ravenna, 16 mei 1974). Ze scoorde toen een #2-hit met ‘La solitudine’, waarmee ze het San Remo festival won. ‘Ik wil niet dat je liegt’, de Nederlandstalige versie van Paul de Leeuw, bereikte wel de eerste plaats. Daarna scoorde Laura nog zo’n elf hits, waaronder twee Engelstalige. Wereldwijd zijn er zo’n 30 albums van haar verkocht. In Italië is ze de meest succesvolle artiest. Toch werd ‘Primavera in anticipo’, dat ‘vroege lente’ betekent, niet eerst in Italië uitgebracht, maar, in het Spaans, in Latijns Amerika! Het titelnummer zingt ze in duet met James Blunt. De afgelopen vier jaar zijn niet makkelijk geweest voor Laura. Haar grootmoeder overleed, een goede bekende kwam om door een dronken bestuurder. Maar ook de relatie met Paolo Carta, haar gitarist en de kinderen uit zijn eerste huwelijk. Begin volgend jaar start haar wereldtournee.

ZZZ: Running with the beast (77)
Uit Amsterdam komt ZZZ, de groep van Björn Ottenheim (zang, slagwerk) en Daan Schinkel (orgel), opgericht in 2000. In 2005 wonnen ze een Essent award, stonden in het voorprogramma van Anouk in het Sportpaleis in Antwerpen. Tevens werd hun nummer ‘Ecstacy’ gebruikt in de film ‘Phileine zegt sorry’. In datzelfde jaar verscheen ook het debuutalbum ‘Sound of zZz’ dat zeer goed werd ontvangen, tot in New York toe. Met ‘Running with the beast’ moet blijken of ze al die aandacht nog steeds verdienen.

Van dik hout: Live in het Luxor theater (86)
Volgend jaar bestaat Van dik hout vijftien jaar, en al die tijd in dezelfde samenstelling. Een jubileum dat groots gevierd zal worden, met een aantal singles, een nieuw studioalbum, een unplugged album én een theatertour. Want live spelen, dat doen ze toch het liefst. Vorige maand is hun nieuwe clubtour van start gegaan die traditiegetrouw op 30 december wordt afgesloten in Paradiso in Amsterdam. Wat nog miste in het succesrijtje van deze band uit Noord-Holland, was een live album. Dat is er nu met ‘Live in het Luxor theater’, opgenomen in maart in Rotterdam. Zanger Martin Buitenhuis noemt het resultaat ‘heel bijzonder’. “In het theater komen juist de rustige nummers heel goed tot hun recht. We hebben het bewust heel klein gehouden, bekende nummers gestript tot de kern en heel intiem gebracht.” ‘One night stand’ is een nummer dat speciaal voor de theatertour is geschreven door Martin samen met de Nederlandse dichteres Hagar Peeters.

de Partisanen: Cohen in het Fries (98)
De Canadese zanger Leonard Cohen zal je waarschijnlijk niet zoveel zeggen. Maar als we ‘Suzanne’ noemen (nee niet V.O.F. de kunst!), dan gaat je misschien een lichtje op. Dat nummer is onder andere opgenomen door Herman van Veen ‘Suzanne neemt je mee …’. De nummers van Leonard Cohen, die onlangs nog door ons land toerde, spreken velen tot de verbeelding. Zo ook Bart Kingma en Harry Zwerver. Bart vertaalde de liedjes in het Fries en bedacht samen met audiotechnicus Harry het plan om er een verzamelplaat van te maken met een divers gezelschap. Arrangeur en muzikaal leider Peter van der Zwaag werd er bij gehaald. En vervolgens werden artiesten benaderd.

Twaalf Friese artiesten zijn het geworden, die de liedjes uit Cohens vroege periode, eind jaren zestig en begin jaren zeventig inzongen. De opnamen vonden plaats in een oude boerderij in Boer, in de buurt van Franeker, waar het rode strijklicht het gouden spinrag met een glinstering laat afdalen naar het bruine hooi. Een echte partizanen-sfeer. De titel van de cd verwijst naar een van de liedjes op de cd: ‘De partisaan’ gezongen door Sido Martens. Andere artiesten die meewerkten zijn onder anderen Nynke Laverman (‘Halleluja’), Roel Slofstra (‘Suzanne’), Piter Wilkens (‘Lover lover lover’ werd ‘Mijn leafste fan de leafde’) en
Elske de Wall (‘Dance me to the end of love’ werd ‘Dûnsje my de leafde út’). Van de opnames zijn ook beeldopnames gemaakt, die op de DVD staan.

Gebroeders Ko: Dubbel Ko (99)
Op 11 november 1997 startten de broers Ton en Gerard Koopmans uit Raamsdonksveer, met hun act de Gebroeders Ko in een café in Muiden. Waar anders dan daar, werd op de elfde van de elfde het album ‘Dubbel Ko’ gepresenteerd. Daarop staan 36 nummers, waaronder al hun 20 hits. Alleen ‘De knippieten’, deze week buiten de Single Top 100 gevallen’ staat er niet op.