vrijdag 23 september 2022

Hitflits: the Analogues doen het zelf beter dan met Beatles covers; ‘Calm Down’ van Rema houdt stand dankzij Selena Gomez

Van 2017 tot 2019, brachten the Analogues elk jaar een album uit met Beatles-covers. Twee weken geleden kwamen ze met een eigen album, Introducing the Analogues Sideshow onder de naam the Analogues Sideshow. Vorige week kwam dat album binnen op de derde plaats en deze week stoot het door naar de eerste plaats van de Album Top 100. Beter dus dan de coveralbums, die hen als hoogste plaats een negende opleverde, in 2017 met Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band.
Afgelopen weekend gaf de groep twee uitverkochte concerten in de Ziggo Dome als the Analogues Sideshow, maar speelde opmerkelijk geen enkel nummer van het gelijknamige album, alleen Beatles-covers.
 
Voor alle zes leden is Introducing the Analogues Sideshow hun eerste #1-notering. Vijf van de zes leden van the Analogues speelden in bandjes, die één of meerdere noteringen behaalden. Maar een #1-notering zat er tot deze week niet in voor Diederik Nomden (ex-Johan), Jac Bico (ex-Tambourine), Felix Maginn (ex-Moke), Jan van der Meij (ex-Powerplay) en Bart van Poppel (ex-Lois Lane).
 
Het zesde lid, Fred Gehring, met van Poppel mede-oprichter van the Analogues, was daarvoor actief in de zakenwereld als CEO bij Tommy Hilfiger. Gehring drumt en zingt bij de band.
 
ALBUM TOP 7, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. (3)   the Analogues Sideshow: Introducing the Analogues Sideshow (98)   *** eerste week op #1 ***
2. (2)   Harry Styles: Harry’s House (20), op 47,68%
3. EW  Jack: Waterman (0)
4. (5)   Goldband: Betaalbare Romantiek (10)
5. (4)   Burna Boy: Love, Damini (0)
6. (1)   Robbie Williams: XXV (76)
7. EW  Blackpink: Born Pink (33)

Kijken we naar de andere nieuwe noteringen van deze week. Dat zijn:
#11 Suede: Autofiction (90)
#14 Eros Ramazzotti: Battito Infinito (94)
#23 Marcus Mumford: Self Titled (82)
Eerste soloalbum van de zanger van Mumford & Sons
 
#27 Electric Callboy: Tekkno (72)
Voorheen heten ze Eskimo Callboy, maar dat vonden de leden van deze Duitse metalcoreband niet meer passen in deze tijd. De naam Eskimo zou gezien kunnen worden als een denigrerende naam voor de Inuit- en Yupik-bevolking in Alaska. Sinds 9 maart 2022 noemen ze zich Electric Callboy en kregen de hoezen van hun albums de nieuwe naam.
 
Wat misschien ook nog wel speelt, is dat de band (toen nog Eskimo Callboy) sinds 12 februari 2020 zonder zanger zat. Sebastian "Sushi" Biesler verliet toen de band voor het opstarten van een solocarrière, onder de naam Ghostkid.
Na een oproep in april 2020 op YouTube voor een nieuwe zanger, werd op 4 juni 2020 de nieuwe zanger gepresenteerd: Nico Sallach, voorheen zanger van To the Rats and Wolves. In ons land heeft geen enkel van de vijf studioalbums van Eskimo Callboy een notering behaald. Tekkno, het eerste album van Electric Callboy met Sallach als zanger, pakt bij ons een 27e  plaats en in de Duitse albumlijst zelfs de eerste. Misschien hadden ze de bandwisseling eerder moeten doorvoeren.
 
In februari van dit jaar wilde Electric Callboy deelnemen aan de voorrondes voor het Eurovisie Songfestival in mei in Turijn. De Duitse jury besloot echter anders en koos uiteindelijk voor Malik Harris. We weten hoe dit is afgelopen: ‘Rockstars’ van Harris eindige laatste …
 
#28 Creedence Clearwater Revival: At The Royal Albert Hall (100)
In het kader van hun eerste Europese tournee, die de groep ook naar ons land bracht, gaf de Amerikaanse groep Creedence Clearwater Revival in april 1970 twee concerten in de Royal Albert Hall in Londen. De eerste, op 14 april, is uitgebracht op twee elpees of twee cd’s. De  box, met daarin ook een documentaire over de groep, komt uit op 18 november.
 
#35 Fletcher: Girl Of My Dreams (64)
Voluit heet ze Cari Elise Fletcher. 28 jaar en afkomstig uit Ashbury Park, New Jersey, New York. Op haar vijfde begon ze met zanglessen. Een tijdje speelde ze vrouwen volleybal. Ze deed mee aan het eerste seizoen van ‘The X Factor’, en vormde met drie anderen de groep Lakoda Rayne. Als Fletcher bracht ze sinds 2015 diverse singles en drie EP’s uit. Girl Of My Dreams is haar eerste album.

#39 John Coltrane: Blue Train [The Complete Masters] (100)
Blue Train is een album uit 1958 van saxofonist John Coltrane, dat hij opnam als lid van the Thelonious Monk Quartet. De opname vond plaats op 15 september 1957 in de Van Gelder Studio in Hackensack, New Jersey.
Ter gelegenheid van de 65e verjaardag van het album, verschenen afgelopen week twee speciale edities: een mono elpee en een stereo dubbelelpee, met bijzondere opnames die niet eerder op vinyl zijn verschenen. Het levert Coltrane postuum een #1-notering op in de Vinyl 33. Het geheel, voorzien van een boekje met unieke foto’s, is ook uitgebracht op cd.
 
#73 Rina Sawayama: Hold The Girl (62)
Sinds haar vijfde woont de 32-jarige Rina Sawayama uit Nigata, in Japan, met haar familie in Londen. Na Sawayama in 2020 is Hold The Girl haar tweede album, dat in de Schotse albumlijst binnenkomt op de eerste plaats.


SINGLES
 
Het blijkt nog niet zo makkelijk om Rema met ‘Calm Down’ te onttronen. Voor de zesde week voert het nummer de Single Top 100 aan. Dat dankt de Nigeriaan mede aan de versie die hij opnam met Selena Gomez. Die versie telt ook mee voor de notering, waarmee zij dus onofficieel haar eerste #1-hit scoort. In totaal zijn de versies samen ruim 1,6 miljoen keer gestreamd.
Zonder de versie van Rema met Selena Gomez had niet ‘Calm Down’, maar ‘I’m Good (Blue)’ van David Guetta & Bebe Rexha op de eerste plaats gestaan. Nu moet dat duo voor de tweede week genoegen nemen met de tweede plaats, dat wel weer 2% is opgeschoven naar de eerste plaats.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Rema: Calm Down     *** zesde week op #1 ***
2. (2)   David Guetta & Bebe Rexha: I’m Good (Blue), op 1,52%
3. (3)   Katnuf: Van Mij Zijn
4. (4)   Rosa Linn: Snap
5. (10) Goldband: Noodgeval
 
Volgen hier de eerste weeks noteringen van deze week:
#20 Kris Kross Amsterdam x Ronnie Flex x Zoë Tauran: Adrenaline
#23 JoeyAK: Blijf Soldaat
#65 Jack: Slaap!
#76 KM & Cho: Location
#79 Blackpink: Shut Down
#91 Jack: Oyster Club