vrijdag 5 juli 2019

Hitflits: extra tracks helpen Forever Lit van Dopebwoy alsnog aan #1-album

Het album Forever Lit van Dopebwoy stond in mei twee weken op de derde plaats. Vorige week stond het album nog op de veertiende plaats. maar deze week stijgt het naar de eerste plaats in de Album Top 100. De stijging is volledig te danken aan zeven extra tracks, die staan op part 2. In totaal staan er nu 28 tracks op Forever Lit, dat nu verkrijgbaar is als Deluxe Edition, maar nog altijd alleen digitaal.

 Na zijn eerste #1-notering in de Single Top 100 twee weken geleden met ‘Guap’ met rapper Boef, scoort Jordan Jacott uit Amsterdam ofwel Dopebwoy met Forever Lit zijn eerste #1 in de Album Top 100. Zeven van de 28 tracks staan ook in de Single Top 100.

extra tracks loont

Extra tracks aan een album toevoegen is geen nieuw verschijnsel. Rapper Lil’ Kleine deed dat in 2017 met zijn album Alleen, dat in eerste instantie elf tracks bevatte en zonder moeite de eerste plaats pakte. Een maand later verschenen tien extra tracks die het album nog wat langer op de eerste plaats hielden. Nog een maand later kwam het album ook fysiek uit en bracht het album weer terug op de eerste plaats. Zolang zal Forever Lit van Dopebwoy het niet redden.

De voorlaatste keer dat een album van buiten de top 10 naar de eerste plaats steeg, was op 23 juni 2018: ? van XXXTentacion. De aanleiding was wel een trieste: de rapper was eerder die week in zijn auto neergeschoten.

Daarvoor was het Tame Impala met het album Currents dat op 25 juli 2015 vanaf de 35e plaats naar de #1-positie steeg. De week daarvoor was het album alleen nog digitaal verkrijgbaar. De fysieke release de week daarna hielp het album aan de eerste plaats. De grootste sprong naar #1 is sinds 11 oktober 1997 in handen van Frans Bauer met zijn album Weil Ich Dich Liebe dat vanaf #93 kwam. Uitsluitend fysiek.

ALBUM TOP 5

1. (14) Dopebwoy: Forever Lit (deluxe edition) (voor het eerst op #1)
2. (2)   Billie Eilish: When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (op ruim 58%)
3. EW  the Black Keys: ‘Let’s Rock’ (#1 in de Vinyl 33)
4. (3)   Rammstein: Rammstein
5. (6)   Frenna: Francis

Western Stars van Bruce Springsteen zakt na twee weken op de eerste plaats naar plek #6.

Als MocroManiac scoorde hij negen hits en twee albums. Eentje samen met Fresku, het album Juice (#18 in 2017) en eentje alleen, MocroManiac (#2 in 2018).
In maart van dit jaar heeft Abdelilah el Foulani , de man achter MocroManiac, gekozen voor een nieuwe naam: Mani. Deze week debuteert hij onder die naam op #45 met het album Mani.

Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week.
#11 Chris Brown: Indigo
#17 J Balvin & Bad Bunny: Oasis
#23 Kylie Minogue: Step Back In Time – The Definitive Collection (#1 in de Britse albumlijst, haar zevende)
#24 Heather Nova: Pearl
#35 Faberyayo: <3
#36 Thom Yorke: Anima
#39 Daniel Caesar: Case Study 01
#55 Julia Michaels: Inner Monologue Part 2 (Part 1 verscheen in januari, maar kreeg geen notering)
#63 Freddie Gibbs & Madlib: Bandana

SINGLES

Afgelopen week bracht rapper Dopebwoy een deluxe edition uit van zijn album Forever Lit. De zeven extra tracks werden direct veel gestreamd. Vijf blijven daar nog van over, waarvan ‘Tik Tok’ feat. Boef de populairste track is.
Maar in tegenstelling tot ‘Guap’, ook met Boef, lukt het Dopebwoy dit keer niet om met ‘Tik Tok’ de eerste plaats te pakken in de Single Top 100. Die blijft deze week in handen van ‘Señorita’ van Shawn Mendes & Camila Cabello.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Shawn Mendes & Camila Cabello: Señorita (tweede week op #1)
2. EW Dopebwoy feat. Boef & SRNO: Tik Tok (op ruim 18%)
3. EW  Lil’ Kleine: Af En Toe
4. (4)   Ed Sheeran & Justin Bieber: I Don’t Care
5. (3)   Lil Nas X: Old Town Road / remix feat. Billy Ray Cyrus

Naast ‘Tik Tok’ op #2 en ‘Guap’ op #7, beide met Boef, krijgen nog drie van de extra tracks van zijn album Forever Lit een notering. Dat zijn:
#65 Flex feat. Poke
#72 Overseas
#76 Heel Veel Geld feat. Frenna

Geven we tot slot een overzicht van de andere nieuwe noteringen van deze week:
#8 Henkie T feat. Jonna Fraser: DomDoen
#11 Ed Sheeran feat. Khalid: Beautiful People
#28 Young Ellens: First Day Out
#53 KM & Yxng Le: Jij En Ik
#61 Bizzey feat. Mula B & LouiVos: Fast
#63 Glades & Lijpe: Pauze

#66 Kygo & Whitney Houston: Higher Love
Het nummer is origineel van Steve Winwood (#26 in 1986). In 1990 nam Whitney Houston haar versie op dat belandde op de Japanse persing van haar album I’m Your Baby Tonight. De Noorse dj Kygo maakte van die versie een remix. Als eerbetoon aan de zangeres die in 2012 overleed. ‘Higher Love’ is het eerste nummer dat Houston postuum scoort.

#68 Suzan & Freek: Blauwe Dag
#70 Chris Brown feat. Justin Bieber & Ink: Don’t Check On Me
#76 Mani feat. Sevn Alias: Sick
#91 Architrackz, Cho & Equalz: Single
#98 LA$$A, LouiVos, Geechi & Frsh: Meisje

(nog geen WK-hits

Met een EK of WK voetbal van de mannen, staat er zo een elftal aan voetballiedjes in de Single Top 100. Maar wat schetst onze verbazing: de vrouwen plaatsten zich voor het WK, staan dankzij Jackie Groenen zondag in de finale, maar geen enkel voetballiedje heeft nog de Single Top 100 gehaald. En dat terwijl er meerdere kanshebbers zijn voor een notering.
Voor Albert Heijn schreef John Ewbank het nummer ‘Ik Kom Eraan’, dat wordt gezongen door Maan. De Blokker keten ging in zee met Jan Smit die het nummer ‘Wij Zijn Nederland’ schreef, dat gearrangeerd is door André Rieu. Smit zingt het nummer samen met John De Bever, Jack Van Gelder geeft commentaar. En afgelopen donderdag zong Claudia de Breij het nummer ‘Zie Die Leeuwinnen’. Wellicht als de Leeuwinnen zondag winnen, er een WK-lied komt dat wél aanslaat!

halfjaaroverzichten

Wegens technische problemen is het aangekondigde halfjaaroverzicht van de singles en albums nog niet geplaatst. Dit volgt nu later dit weekend, inclusief Britse én Amerikaanse lijsten.