vrijdag 29 augustus 2014

Hitflits: Winst en verlies voor Jan Smit; Utopia levert #1-hit op voor Wolter Kroes & Isabella

Vorige week vrijdag steeg ‘Jij en  ik’ van Jan Smit alsnog naar de eerste plaats van de Single Top 100. Op dezelfde dag kwam het gelijknamige album uit, waarvoor Jan de dag daarvoor een gouden plak kreeg uitgereikt, omdat er al meer dan 25.000 van waren besteld. Een #1-notering kon dus niet uitblijven, in de week dat de single een vrije val maakt en zakt naar de tiende plaats. Dit keer geen dubbelslag voor Jan Smit dus.

TOP 5

1. EW  Jan Smit: Jij En Ik
2. EW  de Toppers: Toppers In Concert 2014
3. EW  Ariana Grande: My Everything
4. (2)   Eric Clapton & Friends: The Breeze – An Appreciation Of JJ Cale
5. (1)   Kensington: Rivals

Voor Jan Smit is Jij En Ik zijn negende #1-notering, waarvan zeven keer voor een studioalbum. De voorlaatste was Vrienden in 2012. De eerste oplage van Jij En Ik bevat een bonusdisk met daarop zes van Jan’s favoriete Oud-Nederlandse levenslied klassiekers.

De grootste stijging deze week komt van het Britse Royal blood met het gelijknamige album dat van 70 naar #13 stijgt. In de Britse albumlijst wordt het dit weekend hun eerste #1-notering.

Van de 33 (een record!) albums van Lowlands artiesten vorige week, blijven er deze week nog zo’n 16 over. De hoogste op #5 is Rivals van Kensington, gezakt vanaf #1.

Over naar het restant eerste weeks noteringen, dat sinds weken weer boven de tien ligt:
#7 Grad Damen: Klanken Van Gevoel
#12 Ruben Hein: Dressed Up
#21 Tangarine: Move On
#23 Opeth: Pale Communion
#24 Lisa Batiashvili: Bach
#33 Collabro: Stars
#34 Paul van Loo & Ivo Rosbeek: De Verteller
#48 Ty Segall: Manipulator
#55 Various Artists: Junior Song Festival 2014
#56 Wiz Khalifa: Blacc Hollywood, #1 in de Amerikaanse Billboardlijst
#80 Benjamin Booker: Benjamin Booker
#92 Amy Lee: Aftermath
#97 Steffany Gretzinger: The Undoing

Kate Bush heeft het nog steeds

Sinds in maart bekend werd dat de Britse zangeres Kate Bush weer zou optreden  ging haar verzamelalbum The Whole Story uit 1986/2001 op herhaling. Afgelopen dinsdag was het eerste van 22 concerten in de Eventim Apollo in Londen (voorheen Hammersmith), waar ze in 1979 haar eerste en tot nu toe enige tournee afsloot
Het eerste concert in 35 jaar kreeg zeer goede recensies, ook al zingt ze slechts twee van haar hits (‘Running up that hill’ en ‘Cloudbusting’). Bij ons zakt The Whole Story naar #74 en gaat Aerial (#7 in 2005) op herhaling op #100. In de Midprice Top 50 krijgen Hounds Of Love (uit 1985) en 50 Words For Snow (uit 2011) een notering, op #11 respectievelijk #16.

In de Britse Album Top 100 dreigt het echter een gekkenhuis te worden. De Britten zijn  (weer)  helemaal idolaat van Kate Bush, want niet minder dan 11 van haar albums gaan op herhaling. De hoogste is The Whole Story, volgens voorlopige cijfers komt het opnieuw binnen op #6.

SINGLES

Jan Smit heeft maar kort van zijn twintigste #1-hit kunnen genieten, want al na één week zakt
‘Jij en ik’. En niet zo’n beetje ook, want het nummer komt in de derde week uit op #10! Dat komt echter niet in de buurt bij zijn grootste val ooit vanaf de eerste plaats. Meer daarover in de nieuwe Megaman.

De nieuwe #1 is een oude bekende. Dat wil zeggen als we kijken naar één van de uitvoerenden: Wolter Kroes. In 2008 stond zijn voetbalsingle ‘Viva Hollandia’ twee weken op de eerste plaats. Dit keer scoort hij een #1-hit dankzij het tv-programma, Utopia. Samen met deelneemster Isabella, nam hij zijn oude hit ‘Ik ben je prooi’ op. Na een notering met de remix in 2000 (#65) en de 2010 versie (#10) haalt het nu de eerste plaats.

TOP 5

1. EW  Wolter Kroes & Isabella: Ik ben je prooi
2. (2)   Lilly Wood & the Prick: Prayer in C (Robin Schulz remix), aanstaande zondag #1 in de Britse hitparade
3. (5)   Pitbull feat. John Ryan: Fireball
4. (4)   Sam Smith: Stay with me
5. (3)   Enrique Iglesias feat. Sean Paul / Gente DeZona / Descemer Bueno: Bailando

Alvorens we de andere eerste weeks aan je voorstellen, even een blik op enkele stijgers:
#28 (43) Becky G: Shower
#38 (49) Nielson: Sexy als ik dans
#51 (63) Snollebollekes: Bam bam (bam)
#67 (94) Katy Perry: This is how we do

Naast ‘Ik ben je prooi’ van Wolter Kroes & Isabella op #1, komen de volgende negen nummers ook de Single Top 100 binnen:
#42 Nick & Simon: Leve de vrouw
#60 Meghan trainor: All about that bass
#61 the Kik: Schuilen bij jou (Nl. versie van ‘In your arms’ van Chef’ Special op #30)
#75 Traum:a: Sunny
#80 First aid kit: My silver lining
#87 Iggy Azalea feat. Rita Ora: Black widow
#90 Nicki Minaj: Anaconda
#91 Tina van Beeck: Vakantieliefdes
#92 Taylor Swift: Snake it off, #1 in de Amerikaanse Billboardlijst

In de nieuwe Megaman die na het weekend verschijnt, kijken we onder meer naar de tweede hit die het programma Utopia oplevert en de grote val van Jan Smit. Voor de albumsnippers kun je zaterdag terecht op de nieuwspagina van 3FM.

zondag 24 augustus 2014

Megaman bij week 34 – 23 augustus 2014

Alsnog 20e #1-hit voor Jan Smit.

En verder in deze Megaman:
Nielson meest succesvolle deelnemer aan DBSSW, Zhu laat het aan de muziek over en 20e hit voor Katy Perry.

In de Album Top 100 blijft Kensington de bovenste beste, maar wel voor de laatste week. Daarnaast is er een record aantal albums van Lowlands artiesten. Welke, je leest het in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Alsnog 20e #1-hit voor Jan Smit

#1 Jan Smit: Jij en ik                       *** eerste week op #1 ***

Tot woensdag was de eerste plaats nog ver weg voor ‘Jij en ik’ van Jan Smit. De eerste helft van de week was die nog stevig in handen van Lilly Wood & the Prick met ‘Prayer in C (Robin Schulz remix)’. Dat veranderde en misschien wel mede door de uitzending van het RTL-programma Linda’s Zomerweek, afgelopen woensdag, waar Jan samen met Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, te gast was. Het programma was eerder opgenomen, omdat hij voor de release van zijn album ‘Jij en ik’ in Marmaris in Turkije zat.

‘Jij en ik’ is de twintigste #1-hit voor Jan Smit, waarmee hij op gelijke hoogte komt met Marco Borsato. Beide zijn nu nog twee #1-hits verwijderd van het record van 22 stuks door the Beatles. Twee singles van Borsato tellen we niet mee en dat verlangt een verklaring.

niet voor een actie

In het algemeen laten we speciale of ‘goede doelen’ noteringen buiten beschouwing als deze onder een andere ‘algemene naam’ worden uitgebracht. Voor Marco gaat het dan om ‘Als je iets kan doen’ van Artiesten voor Azië (#1 in 2005) en het ‘Koningslied’ als Nationaal Comité Inhuldiing (#1 in 2013). Beide nummers waren alleen bedoelt voor een actie, de getroffenen van de Tsunami in de Indische Oceaan op tweede kerstdag 2004 respectievelijk het Oranjefonds. Ter informatie: ‘Als je iets kan doen’ stond ook niet op het verzamelalbum #1 uit 2011, met zijn (toen) zestien #1-hits.

wel voor een programma

‘One thousand voices’ van The Voice of Holland (#1 in 2011) tellen we echter wel mee. Hoewel de opbrengst ook ging naar een goed doel,  ‘Heppie’, is het nummer in de kern geen single voor een goed doel, maar het uithangbord van een tv-show, The Voice of Holland. Ook al wordt Marco Borsato niet apart genoemd, iedereen weet dat hij er wel aan deelnam, even als Nick & Simon, Angela Groothuijzen en Roel van Velzen. Zij waren de coaches van The voice of Holland.

sneller dan Marco Borsato

Het is niet de eerste keer dat een #1-hit van Jan Smit het niet in één week red. ‘Ik zing dit lied voor jou alleen’ (1997), ‘Laura’ (2005) en ‘Cupido’ (2006) hadden elk drie weken nodig. ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ met Damuru (2009) zelfs vijf weken. ‘Hou je dan nog steeds van mij’ (2011) had net als ‘Jij en ik’ twee weken nodig om de eerste plaats te bereiken. Resten dus veertien nummers die het in één week redden, drie meer dan Marco Borsato.

goud

Afgelopen vrijdag is ‘Jij en ik’, het nieuwste album van Jan Smit verschenen. Op de dag van de presentatie in Marmaris, Turkije, waren er al meer dan 25.000 van besteld, goed voor goud dus. Nu Jan weer terug is in Nederland en dus tijd heeft voor instores, is het een kwestie van tijd dat het album de platinagrens zal overschrijden. Wellicht aanstaande vrijdag al, als het de nieuwe #1 is in de Album Top 100. Die plek is zeker, maar dat kunnen we niet zeggen van de single ‘Jij en ik’, want Wolter Kroes & Isabella zitten hem op de hielen met ‘Ik ben je prooi’.

Nielson meest succesvolle deelnemer DBSSW

#49 Nielson: Sexy als ik dans          *** hoogste eerste weeks ***

Op maandag 28 juli, bijna een maand geleden, won Stef Classens de derde editie van De Beste Singer-Songwriter van Nederland (DBSSW). ‘She will help you out’, het nummer wat hij zong tijdens de finale, was enkele keren op de radio te horen, maar daar bleef het bij. Een notering bleef uit. Vanaf 12 september beginnen de zes finalisten aan een concerttour langs onder andere Breda, Zwolle en Groningen.

De meest succesvolle deelnemer die deze talentenjacht tot nu toe heeft opgeleverd, is Nielson, tweede tijdens de eerste editie die gewonnen werd door Douwe Bob. ‘Sexy als ik dans’ is al de zesde notering voor Nielson, geen (ex) deelnemer scoorde er zoveel. Het nummer is afkomstig van zijn album Zo Van Aaah Yeah, dat in maart op #2 binnenkwam.

Django Wagner in duet met Antje Monteiro

#74 Django Wagner & Antje Monteiro: Vlinders

In mei verscheen het album Samen … van Django Wagner, goed voor een derde plaats. Ook zijn vorige album, Als De Nacht uit 2012, haalde de derde plaats. Dat album kreeg hij destijds uit handen van … Antje Monteiro! Samen … is een album met duetten, onder andere met … Antje Monteiro!

Tijdens het concert dat Django Wagner in mei gaf in het Beursgebouw in Eindhoven, was Antje ook van de partij en zong ze met hem het nummer ‘Vlinders’, dat nu op single is verschenen. Op het album Samen ... staat ook een akoestische versie van ‘Vlinders’.

Zhu laat het aan de muziek over

#87 Zhu: Faded

De muziek moet voor zich spreken en daarom blijft hij op de achtergrond, Zhu, afkomstig uit Los Angeles. Voluit heet hij Stephen Zhu, althans zo gaat het gerucht. Begin dit jaar bracht Zhu de EP Nightday uit, met daarop ‘Faded’, dat in Australië de derde plaats bereikte. De versie die nu binnenkomt op #87, is niet dezelfde als Zhu voor ogen had. In eerste instantie had hij een versie gemaakt bestemd voor de clubs, maar ja daar scoor je geen (grote) hits mee.

20e hit voor Katy Perry

#94 Katy Perry: This is how we do

Jan Smit scoort deze week zijn 20e #1-hit, Katy Perry haar 20e hit. Daaronder zat één #1-notering: ‘Dark horse’ feat. Juicy J (in februari). ‘This is how we do’ zal zeker niet haar tweede #1-hit worden, want het is inmiddels de zesde single van haar album Prism dat in oktober verscheen. Van haar vorige album Teenage Dream (inclusief de limited cd) werden uiteindelijk acht singles getrokken, dus ze heeft zichzelf nog niet overtroffen.