vrijdag 26 maart 2010

Hitflits: Caro Emerald, eerste Nederlandse zangeres acht weken bovenaan albumlijst

Na twee weken afwezigheid pakken we de draad weer op. En wat blijkt, ‘Leef nu het kan’ van Jan Smit is nog steeds de bovenste beste in de Single Top 100. Nu voor de vierde week, waarmee Jan zijn totaal aantal weken op 38 uitkomt.

Jan weet met gemak de aanvallen af te slaan van zowel Caro Emerald met ‘A night like this’ (#2 op 42%) als Gerard Joling met ‘Ik leef mijn droom’, nieuw op #3 op 44%. Het is Gerard zijn 54ste notering in 25 jaar tijd. 2010 is zijn jubileumjaar, want hij zit 25 jaar in het vak en bovendien wordt hij op 29 april 50 jaar. ‘Ik leef mijn droom’ is zijn twintigste top 10-notering.

Ook ‘Een ongelofelijke droom’ van Wesley komt er nauwelijks aan te pas. Het nummer, al opgenomen voor zijn Popstars avontuur, komt binnen op de zevende plaats, en verkoopt een derde van ‘Leef nu het kan’ van Jan Smit. ‘You raise me up’, Wesley zijn voormalige #1-hit, zakt in de achtste week van 12 naar #31.

De enige nieuweling in de top 10 is ‘Umbrella’ van the Baseballs, dat van 11 naar #5 stijgt. Rihanna kwam in 2007 met het origineel tot de tweede plaats, dus de Duitse jongens hebben nog even te gaan omdat te evenaren.

Vlak buiten de top 10, op #12, gaat de ‘Telephone’ voor Lady Gaga feat. Beyoncé. Producer RedOne schreef het nummer voor Britney Spears, maar die zag er geen heil in. Daarop pakte Lady Gaga het nummer op en dook samen met Beyoncé de studio in. Voor Lady Gaga is het haar zevende notering, Beyoncé gaat al wat langer mee en mag hiermee haar twintigste hit bijschrijven, sinds ze solo ging.


Ook hoog binnen, op #17, is Chris de Roo met ‘Ergens hier op de wereld’. Na de Hazes cover ‘Wat een ander ook zegt’, dat een jaar geleden tot #26 kwam, komt Chris nu met ‘Ergens hier op de wereld’, geschreven door Gerto Heupink en Henny Thijssen, die ook nummers schrijven voor Frank van Etten.


‘No one but you’ verdween drie weken geleden na een totaal verblijf van 67 weken uit de Single Top 100. ‘Payday’ is na zeven weken op de terugweg (zakt van 18 naar #29), maar niet getreurd. B-yentl zorgt er voor dat we geen week zonder haar hoeven, want ‘Catch me’, hit #6, komt binnen op #55.

En dan het restant van vijftien eersteweeks noteringen:
#59 Quintino feat. Mitch Crown: ‘You don’t now’
#66 Biffy Clyro: ‘Man of horror’ (afgelopen week zowel 538 Alarmschijf als 3FM Megahit)
#79 Lisa Lois: ‘Promises promises’ (dit weekend is ze te gast bij ‘X de Leeuw’)
#80 Het Huis Anubis: ‘De vijf zintuigen’
#87 Rox: ‘My baby left me’ (de komende week de 3FM Megahit)
#90 Flow 212 featuring DJ Overule and Rusty: ‘Ritmo do meu flow’
#91 Rebecca: ‘All your talk’
#93 Mumford & sons: ‘The cave’
#96 Sidney Samson feat. Lady Bee: ‘Shut up and let it go’
#99 Avril Lavigne: ‘Alice’

Ook in de Album Top 100 is de #1 nog steeds dezelfde als die van twee weken geleden. Caro Emerald dus met haar debuutalbum ‘Deleted scenes from the cutting room floor’, dat nu voor de achtste week bovenaan staat. Dat is tevens (voorlopig) haar laatste week, want sinds vandaag ligt ‘Leef’, het nieuwste album van Jan Smit in de winkels, dat al op voorhand platina (= 50.000 stuks) is uitgeleverd. Tijd dus om de prestaties van Caro Emerald op een rijtje te zetten. Caro Emerald is de eerste Nederlandse zangeres die meer dan zeven weken op #1 staat van de albumlijst. Zij passeert daarmee Ilse DeLange met ‘The great escape’ (in 2006) en Anouk met ‘Hotel New York’ (in 2004), die beiden zeven weken bovenaan stonden. Qua weken staat Caro nu in Nederland gelijk met Marco Borsato die in 2000 met ‘Luid en duidelijk’ ook acht weken op #1 stond. Maar het meeste aantal weken achtereen op #1, werd in 1995 bereikt door André Rieu met ‘Strauss & Co’ en in 2003 opnieuw door Frans Bauer met ‘’n Ons geluk’. Beiden stonden twaalf weken achtereen op de eerste plaats. Voor Rieu ging het ook om het debuutalbum.

Kijkend naar buitenlandse artiesten die acht weken of langer bovenaan stonden, komen we uit bij Amy Winehouse met ‘Back to black’, dat in 2008 zelfs 14 weken achtereen op de eerste plaats stond en Sade met ‘Diamond life’ uit 1984, dat tien weken bovenaan stond.

debuut

‘Deleted scenes from the cutting room floor’ is het debuutalbum van Caro Emerald. Met haar acht weken is zij de eerste zangeres die dat lukt sinds ‘Come away with me’ van Norah Jones uit 2003. Vijftien jaar daarvoor, in 1988, stond ook Tracy Chapman met haar gelijknamige debuutalbum acht weken op de eerste plaats. En vier jaar daarvoor was het Sade met ‘Diamond life’ die het spits afbeet. Zij stond in totaal tien weken bovenaan, maar niet achtereen. De tien weken behaalde ze in twee sessies: acht + twee weken. Caro bevindt zich dus in goed gezelschap! Al met al is Caro Emerald ook hier de eerste Nederlandse zangeres die acht weken of langer bovenaan staat met het debuutalbum.

In de negentiende week zakt ‘My world’ van Justin Bieber, van 62 naar #97. Maar 93 plaatsen hoger staat Justin Bieber ook, met ‘My world 2.0’, het vervolg op de EP uit november 2009. De reden voor de nieuwe release is volgens Bieber, dat mensen niet anderhalf jaar willen wachten op een nieuw album. Op het vervolg staan meer r&b liedjes van Justin. ‘My world’ bevatte slechts zeven nummers, op ‘My world 2.0’ staan tien nummers.

En dan de overige binnenkomers:
#19 Stef Bos: ‘Kloofstraat’
#20 Michiel Borstlap: ‘Solo 2010’
#27 Hans Teeuwen: ‘How it aches’
#28 Joe Bonamassa: ‘Black rock’
#47 Goldfrapp: ‘Head first’
#55 Onder & FS Green: ‘De kassier: een monnie album’
#63 Gabriella Cilmi: ‘Ten’
#66 Angus & Julia Stone: ‘Down the way’
#68 HermanHerman: ‘Fugain’
#71 Scorpions: ‘Sting in the tail’
#76 Avetti brothers: ‘I and love and you’
#84 Salif Keita: ‘La difference’
#96 Alphabeat: ‘The spell’

Zo nu ben je weer helemaal bij. Wij zijn nog een beetje aan het acclimatiseren, met dit Hollandse weer, maar dat komt helemaal goed. Na het weekend kun je weer een oude vertrouwde Megaman tegemoet zien, met alle feiten achter de hits.