vrijdag 20 oktober 2023

Hitflits: DNA derde nummer 1 album op rij voor Danny Vera; Prada terug op 1

Met een overwicht van ruim 60% op For All The Dogs van Drake, knalt het album DNA van Danny Vera binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Daarmee scoort hij na The New Now (in 2020) en The New Black And White Pt. V (in 2022), zijn derde nummer 1 album op rij in de Album top 100 en zijn tweede in de Vinyl 33. Een prestatie van formaat.
Op DNA keert de 46-jarige Danny Polfliet, zijn echte naam, terug naar liedjes die hun oorsprong hebben in de Amerikaanse rootsmuziek uit de jaren 50, de blues en de country. Zeer dicht bij zijn eigen DNA dus. De 16 nummers nam hij op met vintage instrumenten en opnameapparatuur, zodat het klinkt alsof de liedjes zijn gemaakt in de begindagen van Elvis Presley en Chuck Berry. De opnames vonden gedurende 2 maanden plaats in de schouwburg in Middelburg met producer Frans Hagenaars. Alle nummers zijn in één take opgenomen.
 
geen week te vroeg
 
Het is maar goed dat Danny Vera de afgelopen week zijn album DNA uitbracht, want een week later zou hij zeker de eerste plaats zijn misgelopen. Die is volgende week natuurlijk voor Hackney Diamonds van the Rolling Stones, dat sinds middernacht te koop is. Zo’n 30 platenzaken in het land gingen daarvoor donderdagavond al open en fêteerden de toegestroomde fans op live (Stones-covers) muziek én alle nummers van het album. Volgende week meer daarover. De single ‘Sweet Sounds Of Heaven’ met Lady Gaga en Stevie Wonder, gaat alvast op herhaling op nummer 85. Twee weken geleden stond het op 86.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Danny Vera: DNA (94)          *** eerste week op nummer 1 ***
2. (1)   Drake: For All The Dogs (0), op 62,21%
3. EW  Troye Sivan: Something To Give Eacht Other (57)
4. (2)   Olivia Rodrigo: Guts (15)
5. (6)   Taylor Swift: Lover (9)

Kijken we naar de andere nieuwe noteringen van deze week:
 
#6 Bad Bunny: Nadie Sabe Lo Que Va A Pasar Mañana (0)
Mañana kunnen we nog begrijpen, dat betekent morgen, maar de rest? Gelukkig is er Google Translate en dan wordt het duidelijk wat rapper Bad Bunny uit Puerto Rico bedoelt. ‘Wat gebeurt er morgen?’, is de titel van zijn vijfde studioalbum. In de 22 nummers heeft Bad Bunny het over onzekerheden van wat komen gaat.
 
#9 Agnetha Fältskog: A+ (92)
Tien jaar geleden bracht Agnetha Fältskog haar voorlaatste soloalbum A uit, dat destijds de vijfde plaats haalde. In augustus van dit jaar verscheen een nieuw nummer, ‘Where Do We Go From Here’. Het diende als voorloper van het deze week uitgebrachte album A+, waarop de nummers van A van een nieuw arrangement zijn voorzien. Daarvoor werkte ze samen met producer Jörgen Elofsson, bekend vanwege zijn werk voor onder andere Britney Spears, Kelly Clarkson en Westlife.
 
De Super Deluxe Edition bevat het originele album, de nieuwe versie én een DVD met de videoclip van ‘Where Do We Go From Here’ en de documentaire Agnetha: ABBA and After …
 
#24 Offset: Set It Off (0)
#25 Roxeanne Hazes: De Tijd Gaat Mooie Dingen Doen (58)
 
#51 Ken Casrson: A Great Chaos (0)
De eerste twee albums van de Amerikaanse rapper Ken Carson kregen onvoldoende steun in Nederland. Met A Great Chaos lukt het de de 23-jarige Kenyatta Lee Frazier Jr., uit Atlanta, Georgia, nu wel. Hij kreeg daarop onder andere hulp van rapper Lil Uzi Vert.
 
#61 Reinier Zonneveld: Heaven Is Mad (For You) (0)
Afgelopen woensdag opende dj Reinier Zonneveld het vijfdaagse Amsterdamse Dance Event (ADE) met een optreden in de tram door Amsterdam. De 32-jarige Zonneveld uit Alphen aan de Rijn speelde vroeger piano, maar ontdekte tijdens zijn studententijd de techno muziek. Heaven Is Mad (For You) is zijn vierde album, maar pas het eerste dat een notering krijgt.
 
#84 Edwin Evers: Levensdraden (91)
#86 Tomorrow x Together: The Name Chapter: Freefall (53)
 
SINGLES
 
Vorige week zat hij ‘Greedy’ van Tate McRae op de hielen, en dit keer is hij haar gepasseerd,  de Spaanse student Iñigo Quintero met zijn pianoballad ‘Si No Estás’. En toch pakt hij nog steeds niet de eerste plaats, al scheelt het heel weinig. Het is een voormalige nummer 1 dat de eerste plaats pakt in de Single Top 100: ‘Prada’ van Cassö, Raye & D-Block Europe.
Dat is niet zo verwonderlijk, want deze week staat dat nummer en veel andere dancenummers volop in de belangstelling vanwege het al eerder genoemde
Amsterdamse Dance Event (ADE), zie Reinier Zonneveld. En dan zijn het niet alleen de streams van Spotify die een notering bepalen. ‘Prada’ van Cassö, Raye & D-Block Europe gaat nu de zesde week in bovenaan de Single Top 100. Volgende week weer een nieuwe kans voor de Spaanse student?
 
SINGLE TOP 5
 
1. (3)   Cassö, Raye & D-Block Europe: Prada        *** terug op 1 / zesde week op 1 ***
2. (2)   Iñigo Quintero: ‘Si No Estás’, op 0,69%
3. (1)   Tate McRae: Greedy
4. (4)   Kenya Grace: Strangers
5. (6)   Bennett: Vois Sur Ton Chemin
 
I’ve Tried Everything But Therapy (Part 1), het album van Teddy Swims, stijgt naar de 11e  plaats in Album Top 100. De single ‘Lose Control’ doet het nog beter, want in de achtste week stijgt het door tot in de top 10 en komt uit op de tiende plaats.
 
Dan hebben we tot slot nog de eerste weeks noteringen van deze week. Dat zijn:
#22 Mula B: Ik Kijk Soms Naar Jou
#53 Mula B: AaAAaa
#61 Cho feat. Jonna Fraser & Spanker: U & Me
 
#92 Troye Savan: One Of Your Girls
Dit is een nummer van zijn album Something To Give Eacht Other dat binnenkomt op de derde plaats van de Album Top 100. Momenteel is dit het populairste nummer van het album. Dat kon volgende week wel eens anders worden, want 3FM koos ‘Got Me Started’ tot Megahit.
 
#93 Douwe Bob: This World Is Our Home
Aanhouder wint. Eind juni was ‘This World Is Our Home’ van Douwe Bob Top Song op NPO Radio 2. Al die tijd is het nummer veel te horen, maar airplay telt niet mee voor de Single Top 100.
 
commercial
 
Wat zeker zal hebben bijgedragen is een commercial van D-reizen. Douwe schreef ‘This World Is Our Home’ vanuit zijn passie voor reizen. Zelf speelt hij ook een kleine rol in de commercial, opgenomen in Italië. Eerder schreef Douwe Bob de nummers ‘Summer Breeze’ (in 2020) en ‘Season Of Your Dreams’ (in 2022) voor Prijsvrij Vakanties, dat onderdeel is van D-reizen.
Mede dankzij de commercial maakt ‘This World Is Our Home’ van Douwe Bob na 7 weken in de Dutch Single Tip, eindelijk de overstap naar de Single Top 100. Dat levert hem op 93 zijn vijfde notering op. De eerste sinds ‘Slow Down’, nummer 5 in 2016.
 
#97 Yssi SB: Bijstand (Freestyle)
 
Wijzen we je nog even op de terugblik op het derde kwartaal. Deze vind je onder de kop ‘aanbevolen post’.