vrijdag 24 september 2021

Hitflits: ‘Pepas’ van Farruko, vijfde #1-hit door een act uit Puerto Rico; Kevin scoort met Grote Versnelling kwartet #1-albums

In de achtste week boekt ‘Me Pase’ van Enrique Iglesias feat. Farruko dertien plaatsen winst en komt uit op #62. Alleen doet Carlos Efrén Reyes Rosado ofwel zanger Farruko, het stukken beter. Zijn eigen nummer ‘Pepas’ pakt al in de zesde week de eerste plaats in de Single Top 100. ‘Pepas’ is Spaans voor ‘pil’.
‘Pepas’ van Farruko, geboren op 2 mei 1991 in Bayamón, Puerto Rico, is pas de vijfde #1-hit van een zanger uit Puerto Rico. De eerste was op 10 juli 1971 José Feliciano met ‘Que Sarà’. Daarna volgden er nog drie:
-          Don Omar: Danza Kaduro (2011), samen met Lucenzo
-          Daddy Yankee én Louis Fonsi: Despacito (2017)
-          Ian Dorr met ‘Mood’ (2020), samen met 24Goldn / J. Balvin / Justin Bieber
Als je meegeteld hebt, is Farruko de zesde zanger uit Puerto Rico met een #1-hit in ons land.
 
Andere artiesten uit Puerto Rico, als Ricky Martin, Bad Bunny, Big Pun en Fat Joe, scoorden grote hits, maar een #1-notering zat er voor hen niet in.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (2)   Farruko: Pepas (eerste week op #1)
2. (8)   Ckay feat. Joeboy & Kuami Eugene: Love Nwantiti (ah ah ah) (op 0,66%!)
3. (3)   Donnie feat. René Froger: Bon Gepakt
4. (1)   $hirak feat. Ronnie Flex, Ysii SB & Lil Kleine: Uhuh
5. (4)   the Kid Laroi & Justin Bieber: Stay
 
Twee nieuwe noteringen verwelkomen we bij de bovenste tien. De eerste is op #9 (van 12), ‘Samen’ van Kevin feat. Yade Lauren. Niet verwonderlijk, want vorige week bracht Kevin zijn album Grote Versnelling uit, waarover meer onder de albums.
 
Voor Yade Lauren is het extra leuk. ‘Samen’ is na ‘Als Ik Je Niet Zie’ (#2 in 2020) en ‘Praat Met Mij’ feat. Idaly (#10 in juli van dit jaar), al haar derde top 10-notering die ze met Kevin opnam. In totaal is het haar vijfde top 10-hit en voor Kevin al zijn elfde. 
Het andere nummer nieuw in de top 10, is ‘Heat Waves’ van de Britse indiegroep Glass Animals. Dat is wel bijzonder, want het nummer, afkomstig uit juni 2020, deed eerst niets. Pas nadat ‘Heat Waves’ veel langskwam in TikTok video’s, en dan ook nog als achtergrondnummer (!), spoot het overal de hitlijsten in. In maart stond het zes weken bovenaan de Australische hitparade. Bij ons waren de noteringen tot nu toe: 47-26-11-10.
 
Over naar de nieuwe noteringen van deze week:
#18 Kevin feat. Frenna: Hide ’N Seek
#22 Tino Martin & Lil Kleine: Gabber
#23 Kevin feat. KA: Lightweight
#33 Lil Nas X: That’s What I Want
#40 Frenna, Jonna Fraser & Dopebwoy: Afterparty
#56 Emma Heesters, Ronnie Flex & Trobi: Meisje Zonder Naam
 
Sinds 2015 heeft Rondé diverse singles uitgebracht, die het goed deden op de radio, waaronder drie Megahits. De downloads en de streams bleken echter telkens te weinig voor een weeknotering. Alleen ‘Run (East & Young Remix)’ kreeg een notering: #73 in augustus 2015.
Met ‘Hard To Say Goodbye’ (ook weer Megahit) lijkt het tij gekeerd voor zangeres Rikki Borgelt en haar mannen, want met de binnenkomst op #61, is het nu al hun grootste hit! Een jaar geleden heeft de band afscheid genomen van toetsenist Adriaan Persons, die zich wil richten op het schrijven en produceren van muziek.
 
#77 Taylor Swift: Wildes Dreams (Taylor’s Version)
 
exit voor ABBA
 
Alvorens we overgaan naar de nieuwe albumlijst, een trieste mededeling … voor ABBA-fans. Al na twee weken zijn de nieuwe nummers uit de Single Top 100 verdwenen. Iets dat we vier weken geleden, bij de aankondiging, zeker niet hadden verwacht.
 
‘I Still Have Faith In You’ hield het slechts één week vol op #21. ‘Don’t Shut Me Down’ kwam nog tot twee noteringen, op #18 en vorige week op #87. Te weinig streams (die in de hoogtijdagen van ABBA nog niet bestonden), doen de nummers de das om.
Daarnaast zijn de nummers weinig gedraaid op de radio. Een 42e en 45e plaats in de Nationale Airplay Top 50 kunnen we niet echt hoog noemen en dan ook nog alleen voor ‘Don’t Shut Me Down’. Over zes weken verschijnt het album Voyager, waarvan we hopen dat daar hitgevoeliger nummers op staan. Nu over naar de
 
ALBUMS
 
En dat is nummer vier! Opnieuw lukt het rapper Kevin om met een album zonder enige moeite de eerste plaats te bereiken. Eerder deed hij dat met Lente (in 2018), Vrij (in 2019) en met Animal Stories (in 2020). Deze week doet hij dat met Grote Versnelling.
 
kwartet #1-albums
 
Vier of meer #1-albums, vier jaar achtereen, is geen record. Dat is met zes jaren achtereen K3:  2001-2006. Net als Kinderen voor Kinderen, met 5 noteringen achtereen, tellen we K3 niet mee, want het waren al die jaren verschillende formaties.
Dit in tegenstelling tot Kevin, die al die jaren dezelfde is gebleven, in naam dan. Als het Kevin volgend jaar weer lukt om een #1-album te scoren, dan zijn dat er vijf op een rij, en evenaart hij daarmee Jan Smit, die tussen 2012-2016 ook vijf #1-albums achtereen scoorde.
 
Geen van de vijf acts met vier of meer #1-albums achtereen, is dat gelukt met de eerste albums. Ook Kevin niet. Kleine Versnelling, zijn debuutalbum uit 2016 kwam destijds niet hoger dan de derde plaats.
 
ALBUM TOP 5
 
1. EW  Kevin: Grote Versnelling (eerste week op #1)
2. (1)   Drake: Certified Lover Boy (op 67,33%)
3. EW  Lil Nas X: Montero
4. (3)   Olivia Rodrigo: Sour
5. (2)   Lijpe: Selfmade
 
De top 3-albums zijn volledig digital.
 
Snel over naar de andere nieuwe albums van deze week. Dat zijn de volgende:
#7 Diggy Dex: Carrousel
#11 Bob Dylan: The Bootleg Series Vol. 16 1980 – 1985 – Springtime In New York
#28 Ckay: Ckay The First
 
#47 Rich2Gether: Doris
Voor het Amsterdamse hip-hop collectief Rich2Gether is Doris niet hun eerste notering. In oktober 2020 scoorden ze een hitje met ‘Pop It’ (#53), samen met Frenna feat. Priceless. Met het album Doris treedt het hip-hop collectief wel uit de schaduw. Blow (= ex-voetballer Quincy Owusu Abeyie) en Brasco zijn de trekkers. Verder bestaat Rich2Gether uit vele leden die verschillende talenten hebben en van alles doen. Al die artiesten zijn ondergebracht bij het gelijknamige label Rich2Gether, dat twee jaar geleden is opgericht.

 

#49 Barbara Pravi: On N’Enferme Pas Les Oiseaux
Natuurlijk staat de Eurovisiehit ‘Voilà’ (#3 in mei) op dit album van de 28-jarige Barbara Prèvic uit Parijs, die daarmee tweede werd op het Eurovisie Songfestival in mei. Pravi is een naam afgeleid van het Servokroatisch ‘prava’, dat authentiek betekent. Haar grootvader kwam uit Servië.
 
De zangeres met Iraanse roots, bracht al twee EP’s uit. Met On N’Enferme Pas Les Oiseaux maakt ze haar debuut in de Album Top 100. Op 27 november 2022 geeft Barbara Pravi een concert in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.
 
#51 Riffi: Medaille
#64 Navi: NBA

#68 Genesis: The Last Domino?- the Hits
The Last Domino? is de naam van de huidige tournee die de Britse groep Genesis doet door Noord-Amerika en het Verenigd Koninkrijk. De tour begon afgelopen dinsdag, 20 september, in Birmingham en eindigt op 16 december in Boston. Het is de eerste tournee in dertien jaar waarbij de leden, Phil Collins, Mike Rutherford en Tony Banks, weer gezamenlijk op het podium staan. The Last Domino? – the Hits is de titel van een dubbel-cd met hits die de groep scoorde in de jaren 1973-1991. Dus ook nummers met Peter Gabriel in de gelederen.
 
#93 Tion Wayne: Green With Envy
Na de hitsingle ‘Body’ met Russ Millions (#3 in mei), scoort de 28-jarige Britse Dennis Junior Odunwo, nu ook met een album.
 
Tot slot nog even een blik op de Vinyl 33, de lijst met elpees die verkocht worden bij de onafhankelijke platenzaken in het land. In die lijst komt Hees Van Ahoy van Doe Maar binnen op de eerste plaats. Na de cd-versie (#10 in 2000), is nu ook de vinylversie te koop. 
De Vinyl 33 wordt op donderdag samengesteld. Diezelfde dag kwam het bericht dat de aangekondigde ‘Lijf aan Lijf-tournee’ van Doe Maar niet doorgaat wegens ziekte van de 73-jarige  zanger/bassist Henny Vrienten. De tour is niet alleen gecanceld, maar zal ook niet op een later tijdstip worden ingehaald. De ‘Lijf aan Lijf-tournee’ had de definitieve afscheidstournee moeten worden van Doe Maar.