vrijdag 14 september 2007

Mika terug naar 1; Gloria Estefan debuteert bovenaan


Bovenaan de Single Top 100 begroeten we een oude bekende: Mika klimt weer terug naar boven met 'Relax take it easy'; op die plek stond hij drie weken geleden voor het laatst genoteerd. Mika heeft 13% verkoopvoorsprong op Jeroen van der Boom, ook al een ex-nr.1. 'Proosten' van Guus Meeuwis heeft het maar één weekje aan kop volgehouden en valt, vooral vanwege lage downloadcijfers, terug naar nr.3.

Onder de top 3 scoort Wolter Kroes de grootste hit uit zijn carrière: hij klimt met 'Niet normaal' van 10 naar 4. Enige nieuwe in de top 10 is Rihanna, die drie plaatsen winst maakt met 'Shut up and drive' en op 10 terechtkomt. Sean Kingston (van 21 naar 11) en Plain white T's (van 18 naar 12) zijn hard op weg naar de top 10.

Hoogste nieuwen zijn Dr. Kucho met 'Lies to yourself' op 30 en Robyn met 'With every heartbeat' op 31. Verderop vinden we onder meer nieuw in de lijst de onvermijdelijke Elvis Presley (op 46 met 'Party'), Daughtry (op 53 met 'It's not over'), Manian (op 71 met 'Heaven') en Booty luv (op 73 met 'Don't mess with my man').

In de Album Top 100 komt de complete top 3 nieuw binnen deze week. Bovenaan viert Gloria Estefan haar vijftigste verjaardag met een verrassend nr.1-album. '90 millas' debuteert bovenaan en is de eerste Spaanstalige charttopper in zestien jaar tijd; in september 1991 stonden de Gypsy kings op nr.1. Estefan zelf moet terug naar 1989 voor haar vorige nr.1-album: 'Anything for you'. De vorige nr.1, Marianne Weber, moet flink inleveren: vorige week klom ze nog van 29 naar 1, maar nu keldert haar album al weer naar 8...

Achter Gloria komen Pete Philly & Perquisite minstens zo verrassend op 2 binnen met 'Mystery repeats' (17% verkoopachterstand). Vlak daar weer achter debuteert 50 cent op 3 met 'Curtis'. Ook nieuw in de top 10 is Epica op 9 met 'Divine conspiracy'.

Net buiten de top 10 komt Kanye West op 11 binnen met 'Graduation'. KT Tunstall debuteert met 'Drastic fantastic' op 21 en the Opposites staan nieuw op 23 met 'Begin 20'.

woensdag 12 september 2007

Midweek: Mika terug naar 1; Pete Philly kan voor stunt zorgen

In de Single Top 100 treffen we komende vrijdag (hoogstwaarschijnlijk) een oude bekende aan bovenaan de lijst: het ziet er naar uit dat 'Relax take it easy' van Mika gewoon weer terugstijgt naar de top. Drie weken terug stond de plaat ook al bovenaan; daarna kelderde de plaat naar 4, om vorige week weer terug te stijgen naar 2. Het ziet er naar uit dat Mika deze week nóg een plaatsje door gaat stijgen, met vlak achter hem Jeroen van der Boom, ook al een oude nr. 1. Guus Meeuwis, die afgelopen week nog naar 1 steeg, moet al weer een stapje terug en gaat waarschijnlijk naar 3 zakken.

Echt hoge nieuwkomers zien we nog niet zo een-twee-drie. Robyn gaat het goed doen met 'With every heartbeat' en ook Elvis pikt z'n hitje weer mee. Verder is het afwachten hoe het met de download-hits zal gaan.

In de Album Top 100 kunnen Pete Philly & Perquisite wel eens voor een stuntje gaan zorgen! In de tussenstand staan ze met 'Mystery repeats' in ieder geval bovenaan, op de voet gevolgd door nóg een verrassing: Gloria Estefan met '90 millas'. Beide platen stonden vorige week nog niet genoteerd.

En we mogen nog meer hoge nieuwkomers tegemoet zien: 50 cent gaat af op een top 10-notering met 'Curtis' en Epica doet het goed met 'Divine conspiracy'.

Minder goed gaat het met de nr.1 van vorige week: Marianne Weber klom toen nog met zevenmijlslaarzen naar de top, maar mag nu van geluk spreken als ze nog binnen de top 10 blijft. De 'Tranen van geluk' gaan dus veranderen in 'Een meisje huilt'...

maandag 10 september 2007

Megaman week 36

Welkom bij de Megaman van week 36, waarin Guus Meeuwis laat zien dat een fysieke single nog steeds goed kan verkopen, 50 cent wil stoppen met rappen, David Bisbal laat horen waar Jeroen van der Boom de mosterd vandaan heeft en Marianne Weber tranen van geluk huilt.

Veel leesplezier met alle nieuwtjes uit de Single Top 100 en Album Top 100!

Meeuwis kan 'proosten' op vijfde nr.1-hit

Guus Meeuwis: Proosten (1) ***eerste week op #1***

Een goede preek bestaat uit drieën, wordt wel gezegd. Brabander Guus Meeuwis heeft dit goed begrepen en brengt dan ook zijn single ‘Proosten’ uit in drie delen. Elk deel bevat het nummer ‘Proosten’ plus twee live nummers uit zijn concertreeks ‘Groots met een zachte G’. Alle nummers zijn ook als download beschikbaar, maar een echte fan gaat natuurlijk voor de mooie digi-verpakking, waarin alle drie de singles passen, dus succes gegarandeerd!

Het eerste deel verscheen op 17 augustus en leverde een #5-notering op. Een week later kwam het tweede deel uit. Ten opzichte van de koppositie deed de single het die week twee keer zo goed als de week ervoor, maar toch bleef hij vanwege de grote concurrentie op #5 staan. Op vrijdag 31 augustus lag het derde deel in de winkel, en dat zorgde direct na het weekend voor de #1-positie. ‘Proosten’ nam overtuigend de leiding en heeft een verkoopvoorsprong van 14% op ‘Relax, take it easy’ van Mika, die nog altijd de bestverkochte download is. ‘Proosten’ is echter de veruit de bestverkochte fysieke single en daarmee staat er sinds ‘Cupido’ van Jan Smit weer een heuse single bovenaan de Single Top 100.

Het is niet de eerste keer dat een act een digi-pack uitbrengt die een #1-hit oplevert. In 2005 was het Jan Smit die eenzelfde geslaagde truc uithaalde met zijn single ‘Laura’; die was ook in drie configuraties verkrijgbaar. Ook Coldplay probeerde deze marketingstunt in 2003 met ‘Clocks’. Het mislukte echter door de sterke concurrentie van ‘Step right up’ van Jamai, die niet van wijken wist.

Het lijkt wel of Guus wat met het getal 5 heeft. ‘Proosten’ stijgt van de vijfde naar de eerste plaats en het nummer is zijn vijfde #1-hit. Zijn debuutsingle, ‘Het is een nacht… (levensecht)’, maakte in 1995 eenzelfde sprong naar de #1-positie. Ook dat nummer kwam in drie weken op de eerste plaats terecht, via 26 en 5 naar 1. Guus’ andere #1-singles waren:
- ‘Per spoor’ (1996)
- ‘Geef mij je angst’(2005)
- ‘Tranen gelachen’ (2007), dat nog steeds genoteerd staat: op #37, gestegen van #39, in de tweeëntwintigste week.

Aanstaande vrijdag 14 september, verschijnt ‘Hemel nr.7’, zijn zesde studio album, en achtste album in totaal. In februari begint Guus aan zijn derde theatertournee

(Nog) geen volkslied
Ondanks dat twee op de drie Brabanders willen dat ‘Brabant’ van Guus Meeuwis het officiële Brabantse volkslied wordt, komt het er nog steeds niet van. Al sinds 2001 wordt de discussie over het Brabants volkslied elk jaar weer opgerakeld, en elk jaar leidt het tot niets. In 2001 werd bekend dat Brabant de enige provincie is zonder volkslied. Een enquête leidde tot veel reacties, maar ook zeer divers: van ‘Brabantse nachten zijn lang’ en ‘Het leven is goed in m’n Brabantse land’ tot ‘Waar de luchten wijder worden’ en ‘Tussen Maas en Scheldeboorden’. Daarop besloot het provinciebestuur er beter aan te doen maar liever geen keuze te maken. Het bleef redelijk rustig tot 2006, toen commissaris van de koningin Maij-Weggen tot ieders verrassing het thema weer aansneed. Opnieuw kwam er een onderzoek naar het draagvlak, waaruit ook de verdeeldheid bleek. Daarmee werd het hoofdstuk afgesloten. De hoofdredacties van de Brabantse media echter dachten daar anders over en schreven dit jaar een brief aan Maij-Weggen, om een lans te breken voor ‘Brabant’ van Guus Meeuwis. ‘Een historische kans is blijven liggen’, schreven ze. En zo gaat het al jaren.

Uit de enquête door Bureau Intomart, in opdracht van de regionale dagbladen BN/De Stem en Eindhovens Dagblad, blijkt dat ‘Brabant’ van Meeuwis het best in de markt ligt met 64% van de stemmen. Op grote afstand volgt ‘Het leven is goed in het Brabantse land’ met 11% van de stemmen. De ondervraagden konden hun keuze maken uit tien liedjes. Van de ondervraagden zegt 83% geen bezwaar te hebben tegen ‘Brabant’ als volkslied. En tenslotte blijkt nog dat het overgrote deel van de Brabanders (72%) het de hoogste tijd vindt dat de provincie een eigen volkslied krijgt, 13% is tegen, de rest weet het niet.

“Wat we eigenlijk al wisten, blijkt te kloppen. ‘Brabant’ wordt breed door de bevolking gedragen. En ja, dan vind ik dat de politiek in Brabant de knoop nu maar eens moet doorhakken. Dit is een historische kans die we de eerstkomende tientallen jaren niet meer krijgen”, aldus BN/DeStem-hoofdredacteur Johan van Uffelen die het debat over het Brabantse volkslied nieuwe leven inblies door - namens de Brabantse media - bij de Commissaris van de Koningin Hanja Maij-Weggen te pleiten. Eerder lieten de twee grootste partijen CDA en SP, samen goed voor een meerderheid in Provinciale Staten, weten dat ze 'Brabant' niet zien zitten als officiële volkslied.

“Ik ben zeer vereerd door de uitslag. Super natuurlijk dat zoveel mensen voor jouw liedje kiezen. Of het het dan ook maar moet worden? Dat laat ik graag aan anderen over’, aldus Guus zelf. Hij piekert er niet over om de tekst van zijn liedje aan te passen om het wat meer volkslied te laten zijn, zoals door sommigen al is geopperd. ‘Nee, het is dit of niet. Ik ga niks veranderen, dan is het mijn liedje niet meer”.

Mika wil terug naar #1

Mika: Relax, take it easy (2)

Nog steeds is ‘Relax, take it easy’ de meest gedownloade track. Het verschil met ‘1973’ van James Blunt, de #2 in de Downloadlijst, is 14%. En met ‘Proosten’ van Guus Meeuwis (de #1 in de Single Top 100), is het verschil zelfs meer dan 50%. De fysieke single staat echter op grote achterstand ten opzichte van Meeuwis: ruim 70%! Het zijn dan ook de downloads die er voor zorgen dat ‘Relax, take it easy’, dat al twee weken op #1 heeft gestaan, van #4 naar #2 stijgt. En het is niet ondenkbaar dat Mika volgende week terug naar #1 stijgt. Op 1 november staat hij met onder andere de Foo fighters op de uitreiking van de MTV Awards in de OlympiaHalle in Munchen.

Hazes en Joling richting uitgang

André Hazes & Gerard Joling: Blijf bij mij (5)

Het is deze week dan eindelijk toch echt afgelopen voor ‘Blijf bij mij’. Er wordt een flinke stuiver gewissels en waar ‘Proosten’ van Guus Meeuwis van 5 naar #1 klimt, daar zakken André en Gerard van 1 naar #5 en zo laag heeft het plaatje sinds half mei niet meer gestaan. Het effect van de downloadstunt is deze week uitgewerkt en het singletje met het weer volledig op eigen kracht doen. Een vijfde plaats in de achttiende noteringsweek is dus nog altijd zeker niet slecht.

goud
‘Blijf bij mij’ heeft Joling inmiddels wel een gouden plak opgeleverd. Afgelopen vrijdag kreeg Gerard hem uitgereikt in het programma ‘So you wanna be a popstar’; Joling is daarvan de presentator en afgelopen vrijdag was de eerste uitzending. De gouden plaat werd hem aangeboden door de zoon van André, Dré jr.

soap
Gerards aanwezigheid op tv blijft niet bij dat ene programma; binnenkort kunnen we hem ook bewonderen in een real life soap. Op RTL4 had hij die drie jaar geleden al een, ‘Only Joling’. Nu volgt dus SBS6; Gerard snapt zelf ook wel dat het idee al lang niet meer origineel is: “We zijn natuurlijk doodgegooid met reallifesoaps. Dan moet het wel zo ontzettend anders zijn dan de rest. Ik heb genoeg opnamen om het programma te kunnen maken en we zijn nog steeds bezig. Wanneer ik het ga uitzenden, durf ik nog niet te zeggen”.

Eurovisie
En of dat nog niet genoeg is, staat Joling misschien ook nog eens op het Eurovisie-podium volgend jaar. Als het aan de bezoekers van Songfestival.weblog.nl ligt, in ieder geval wél: zij gaven de voorkeur aan hem om ons land te vertegenwoordigen op het ESF in Belgrado. Tenminste: 15% van de bezoekers stemde op Joling, maar dat wil natuurlijk zeggen dat er altijd nog 85% op iemand anders stemde… Andere populaire kanshebbers op deelname zijn Hind (12% van de stemmen), Nick & Simon (5%) en Petra Berger (5%).

Wolter Kroes scoort top 10-hit

Wolter Kroes: Niet normaal (10)

Niet normaal, die Kroes! Met z’n eenentwintigste hit pakt ie nog net een top 10-notering mee. Één plaatsje winst van 11 naar #10 bezorgt ‘Niet normaal’ die titel. Het is nog niet z’n grootste hit, want ‘Wat een heerlijke dag’ eindigde in augustus 2005 nog hoger: op #7.

Misschien kan Wolter volgende week die zevende plek verbeteren, want hij gooit er nog een flinke serie instore-optredens tegenaan. Afgelopen vrijdag stond hij in de Free record shops in Noordwijk en Katwijk en op zaterdag toog hij naar Leidschendam en Leiden. De verkochte singles tijdens die platenzaak-sessies tellen mee in de samenstelling van de Single Top 100 van komende week. Zijn laatste instoresessie, komende donderdag in Amsterdam, moet de single dan nog een laatste zetje in de goede richting geven. We zijn benieuwd!

'Umbrella' is beste videoclip

Rihanna & Jay-Z: Umbrella (22)

Een plaat die al op de terugweg is, maar wel weer even volop in de belangstelling staat: ‘Umbrella’ van Rihanna werd afgelopen zondag tijdens de uitreiking van de MTV Music awards in Las Vegas uitgeroepen tot Video of the year, de belangrijkste muziekprijs van dat gala. Het nummer werd ook bekroond tot hit van het jaar, ofwel ‘Monstersingle of the year’.

Oordeel hier zelf!

Zie bij 50 cent voor nog meer MTV Music awards nieuws, want ook Justin Timberlake viel dik in de prijzen!

Timberlake wint MTV awards, 50 cent gaat stoppen

50 cent featuring Justin Timberlake: Ayo technology (33) *** hoogste eersteweeks ***

In de Amerikaanse Billboard Hot 100 staat 50 cent met niet minder dan drie hits genoteerd:
- #20: 50 cent featuring Justin Timberlake: ‘Ayo technology’
- #40: Ciara featuring 50 cent: ‘Can’t leave ‘em alone’
- #54: 50 cent: ‘I get money’

Da’s bij elkaar dus al anderhalve euro…
‘Ayo technologhy’ staat in de States vier weken genoteerd, en kwam niet hoger dan de achttiende plek. Het lijkt dus een beetje over met de populariteit van 50 cent daar. Ook de download van ‘Ayo technology’ scoorde minder: slechts 200.000 stuks, wat in die vier weken een #12 opleverde.

Terug naar de Nederlandse standen. ‘Ayo technology’ is de twaalfde notering voor Curtis James Jackson III, zoals 50 cent in het echt heet. In 2003 begon zijn succes met ‘In da club’, dat nog altijd zijn grootste succes is: #2. Daarna volgden nog vijf top 10-hits, waaronder drie top 5-noteringen. Sinds ‘Just a lil bit’ uit 2005 is het succes voor 50 cent afgenomen: #20, #21, #38 en vorig jaar #40 voor ‘Hustler’s ambition’. Zou ‘Ayo technology’, nieuw op #33, dan een heropleving betekenen? Wellicht wel, maar dan van korte duur. Zelfs een bijdrage van Justin Timberlake aan het nummer, waarmee hij ook zijn twaalfde notering scoort, zal daar niet (veel) meer aan kunnen helpen. Nog niet genoemd, maar er is ook een versie met Timbaland.

Misschien is het maar beter als 50 cent er mee stopt. Daar was hij zelf ook al achter gekomen, maar dan wel op één voorwaarde. Op dinsdag 11 september verschijnen gelijktijdig de albums ‘Curtis’ van 50 cent en ‘Graduation’ van Kanye West. Als ‘Graduation’ op die dag meer verkoopt dan ‘Curtis’, zal hij stoppen met rappen en alleen nog muziek schrijven voor andere artiesten. Wordt vervolgd dus!

Justin Timberlake deed het trouwens uitstekend bij de uitreiking van de MTV Music awards in Las Vegas afgelopen zondag: hij is de Mannelijke artiest van het jaar én de Bedreiging van het jaar, de clip ‘What goes around… comes around’ werd bekroond voor Beste regie en de clip ‘Let me talk to you/ My love’ had de beste choreografie.

Fergie werd de Zangeres van het jaar, Fallout boy de Beste groep en Gym class heroes de Beste nieuwkomers. ‘Umbrella’ van Rihanna & Jay-z werd Clip van het jaar en Monstersingle van het jaar.

Gio is snelste stijger

Gio: Zonder jou (44)

Het gaat goed met Gio: ‘Zonder jou’ is deze week de snelst stijgende plaat in de Single Top 100. ‘Zonder jou’ maakt 49 plaatsen winst en klimt naar #44. Dat smaakt naar meer, denkt de Megaman, want voorlopig evenaart Gio slechts zijn kleinste hit tot nu toe; ‘Dat is die shit’, dat Gio vorig zong met de Party squad, kwam ook tot #44, maar zijn overige zeven hits deden het allemaal beter, met een twaalfde plaats voor ‘Fantasy girl’ in 2005 als beste prestatie.

Wink is terug na Australische mix

Wink: Higher state of consciousness (52)

In de mixer: ‘Higher state of consciousness’ van Josh Wink. De track stamt al uit 1995, maar werd pas een jaar later een hit na een remix: de plaat bereikte plek #47. De plaat verscheen destijds op het Strictly rhythm-label. Dat label heeft een tijd op non actief gestaan, maar is kort geleden gereactiveerd. En met succes, want de track doet het, via een paar eigentijdse remixen, nog steeds uitstekend. Nou heeft zo’n beetje de halve plaatjesdraaiende wereld zich al met deze club classic bezig gehouden, maar dit keer schoppen de remixen van Dirty south & TV rock (dat is de A-track), Marco V en Barratt & Falconi het tot de hitparade. Ook de originele versie van het nummer staat trouwens op de single.

DJ Josh Wink (op de single staat alleen zijn achternaam) heet voluit Joshua Winkelman en komt uit Philadelphia. Na die hit in 1996 hebben we in de hitparade niets meer van hem vernomen, maar in de clubs scoorde hij intussen wél een serie hits, zoals ‘How’s your evening so far?’ (met Lil’ Louis) en ‘Superfreak’. Daarnaast is hij actief als remixer van onder meer Paul Oakenfold, Moby en Depeche mode. Vóór ‘Higher state of consciousness’ had Josh Wink al wel een hit bij ons, maar dan onder het alias Winx: ‘Don’t laugh’ kwam in 1995 tot #13.

Zoals gezegd is de eerste track op de remix-single door Dirty south en TV Rock. Dirty south heet eigenlijk Dragan Roganovic. Hij is geboren in Engeland, maar verhuisde op z’n dertiende naar Australië. Hij begon pas écht te mixen in 2005 en brak vorig jaar door. Inmiddels verandert alles wat ie in z’n handen krijgt wel zo’n beetje in goud… TV rock is een duo; ook die twee dj’s komen uit Australië, uit Melbourne wel te verstaan. Het tweetal heet Grant Smillie en Ivan Gough en brak ook pas vorig jaar door. Met z’n drieën mixen ze dus de track van Josh Wink de Single Top 100 in.

Monrose: nieuwe Duitse idolen

Monrose: Hot summer (75)

Dit nummer zal zeker niet over de Nederlandse zomer van 2007 gaan!

Eind deze week verschijnt al de tweede single van het Duitse trio Monrose, ‘Strictly physical’. Let wel, alleen nog maar in de Duitstalige landen, waar ze met ‘Hot summer’ al een #1-hit scoorden. Nu zijn wij aan de beurt, en vooralsnog doen de meiden het zeer bescheiden, want ‘Hot summer’ komt slechts binnen op #75.

In 2000 stond heel Duitsland op z’n kop toen drie meiden de Duitse Idols wonnen. De meiden, No angels geheten, werden met vijf miljoen albums de meest succesvolle meiden in de Duitstalige landen en Scandinavië. Eind december 2003 was de koek echter op en stopten ze er mee. Begin dit jaar is de band weer uit zijn as herrezen. Naar aanleiding van het grote succes gingen de producers van Popstars, onder de noemer ‘Neue Engel braucht das Land’, op zoek naar een nieuwe meidengroep. Na een selectie van 5189 deelneemsters in vijf Duitse steden, bleven er uiteindelijk zes zangeressen over. Op 23 november 2006 was de finale en werden Mandy Grace Capristo (Mannheim, 21 maart 1990), Senna Guemmour (Frankfurt am Main, 28 december 1979) en Bahar Kızıl (Freiburg im Breisgau , 5 oktober 1988) de winnaressen. Vervolgens werd de groepsnaam Monrose bedacht en werd de eerste single ‘Shame’ uitgebracht. Zoals verwacht belandde het op de eerste plaats.

Ook Duitsland wilde het Eurovisie Songfestival wel weer een keer winnen, dus mocht Monrose op 8 maart meedoen aan de Duitse voorrondes. Met ‘Even Heaven cries’ werden ze echter tweede achter Roger Cicero, die het met ‘Frauen regier’n die Welt’ trouwens ook niet redde in Finland; hij werd negentiende.

David Bisbal legt Jeroen van der Boom het zwijgen op

David Bisbal: Silencio (79)

Eindelijk, daar is ie dan! Jeroen van der Boom staat al wekenlang in de top 10 met ‘Jij bent zo’ en scoorde er zelfs een #1-hit mee. Waar Van der Boom de mosterd vandaan haalt? Nou, moet je deze plaat maar eens horen én zien! ‘Silencio’ van David Bisbal is inderdaad het origineel. De plaat stond in zijn vaderland Spanje een tijdje geleden al op #1 en gaat het nu ook bij ons proberen. Van der Boom vertaalde het plaatje niet letterlijk, maar nam de klanken heel slim over in het Nederlands. Bovendien kopieerde hij de clip wel zo’n beetje letterlijk.

David Bisbal is van 5 juni 1979 en is afkomstig uit Almería, in Zuid-Spanje. In 2001 brak hij door toen hij meedeed met ‘Operación triunfo’, de Spaanse versie van Idols. De winnaar daarvan mocht zingen op het Eurovisie Songfestival. Bisbal kwam dichtbij, maar verloor de finale van Rosa López. Zijn optreden in de show leverde hem echter wel een solocontract op. Zijn debuutalbum in de zomer van 2002 was een doorslaand succes: het werd met ruim een miljoen verkochte albums het bestverkochte debuutalbum in Spanje. Het handige van Spanje is dat de taal ook in Zuid- en Midden-Amerika wordt gesproken, dus in een mum van tijd was Bisbal ook daar een superster. Het leverde hem nog eens acht gouden platen op. Ook zijn tweede album, ‘Bulería’, uit 2004, werd een million seller in Spanje en een groot succes in de andere Spaanstalige landen. Inmiddels staat de teller al op vier albums en alle vier bereikten ze de top in Spanje. ‘Silencio’ staat op het album ‘Premonición’, dat sinds oktober vorig jaar in Spanje al vijf keer platina is, met een verkoop van boven de 400.000.

Elvis met halve eeuw oude teddybeer

Elvis Presley: Teddybear (83)

Ja hoor, daar is ie weer: de King in hoogsteigen persoon. ‘Teddybear’ is de vijde single in een reeks van achttien, waarvan we er elke week eentje om de oren kijgen; hij gaat bij de verzamelaars in een fraai opbergdoosje en zorg in de Single Top 100 voor opnieuw een lange reeks Elvis-hits.

Heruitgaven
Twee jaar terug scoorde Elvis al achttien keer, nadat al zijn Britse #1-hits opnieuw werden uitgegeven. Nu is het de beurt aan achttien niet-#1-hits in Engeland. ‘Teddybear’ is exact een halve eeuw oud en kwam bij ons destijds tot een bescheiden veertiende plaats. De Belg Ricky Gordon had er in 1975 een bijna-hitje mee; zijn versie schopte het tot de tiplijst die we toen nog hadden.

Op de single ‘Teddybear’ hoor je bovendien twee versies van het nummer ‘Loving you’: de originele versie en de zogeheten boerderijversie. We zijn benieuwd of we Elvis volgende week ook weer tegenkomen, want dan ligt het bij ons volslagen onbekende ‘Party’ in de winkels.

Tijuana en het fabeltje van het knaagdier

Tijuana: (The night of the) Capibara (84)

Mooi verhaal hoor, rondom ‘de nieuwe hype uit Mexico’, zoals ze zelf op hun site vertellen, maar de Megaman weet wel beter! Volgens hun site is Tijuana een gezamenlijk project van Francisco de la Montaña en Mitchell Franco. Mitchell zou een danser zijn in de populaire club Acapulco in Mexico en Francisco een schoonspringer. Door een Nederlandse danseres werden ze via Ibiza naar Nederland gehaald.

Aardig bedacht, maar eigenlijk is het natuurlijk alleen maar een opgeklopt, verzonnen verhaaltje en is Tijuana een project van de producers Wouter Bernink en Arjen Lubach.

Arjen Lubach kennen we maar al te goed, want die schreef in 2001 al een prachtige noveltyhit op z’n naam als Slimme Schemer! Samen met Tido (ofwel Janine Abbring) vertaalde hij ‘Stan’ van Eminem toen in ‘Jelle’. Daarmee werd hij bijna de eerste Groninger op de eerste plaats in de Single Top 100, maar het plaatje bleef helaas op #2 steken. Lubach presenteerde daarnaast in 2003 op 3FM het nachtprogramma ‘Arjen L’, is vanaf 2005 een van de makers van de populaire internetsite ‘Buro Renkema’, bracht vorig jaar zijn debuutroman uit, ‘Mensen die ik ken die mijn moeder hebben gekend’ en was eerder dit jaar te zien als jurylid bij het programma ‘Lama gezocht’.

Natuurlijk is een tekstschrijver helemaal vrij om een onderwerp voor zijn liedje te bedenken, maar de Megaman vraagt zich tóch af waarom nou juist de levenswandel van een meer dan een meter groot knaagdier wordt gekozen… Want de capibara is natuurlijk het grootste knaagdier ter wereld, zoals iedereen wel weet. Hij komt voor in geheel Zuid-Amerika, is zo’n meter tot 1.30 meter groot en kan wel tot 65 kilo wegen. De dieren leven in kuddes en zitten vaak in het water. Hun bijnaam is dan ook ‘waterzwijn’; dat komt ook omdat hun vlees smaakt als varkensvlees; in Zuid-Amerika wordt er dan ook op gejaagd. Maar de dieren zijn ook makkelijk tam te maken en te houden als huisdier.

DJ Nylezzz & DJ Punish: platendraaiers uit Friesland

Dj Nylezzz & Dj Punish: Mucho caliente (85)

Achter Dj Nylezzz gaat Nitesh Autar (geboren 10 april 1989) uit Leeuwarden schuil. Dj Punish heet in het echt Richard Batstra en komt ook uit Friesland, maar dan uit Sneek. Hij is geboren op 14 december 1987 en maakt sinds 2005 deel uit van het collectief Young Refug’z, dat als vaste kern de twee rappers Solo & Hozny heeft. Ook heeft DJ Punish van doen met het evenement ‘Dirty Dutch’ op 24 november in de Heineken Music Hal.

De single ‘Mucho caliente’ was al een tijdje uit, maar komt nu eindelijk de Single Top 100 binnen vanwege de downloads. De track is vanaf vorige week downloadbaar en staat meteen op 12 in de download-top 20 van dance-tunes.com. Zo zie je maar weer wat een invloed de downloads hebben op de hitparade.

Foo fighter wordt BBC-dj

Foo fighters: The pretender (94)

Na ‘This is a call’ in 1995 is het nooit meer goed gekomen voor de Foo fighters. In de zin van hitparadesucces dan, want die single kwam tot #32 en daarna is er geen grotere singlehit meer geweest voor de mannen. Van ‘The pretender’, nieuw binnen op #94, verwachten we dan ook niet dat dit beter zal scoren dan ‘This is a call’ of zelfs als ‘Break out’ uit 2000 (#62).

Foo fighters is de voormalige drummer van Nirvana. Na de dood van zanger Kurt Corban viel de groep uiteen. Dave vormde daarop in 1995 zijn eigen band, Foo fighters, met Nate Mendel (bas), William Goldsmith (drums) en Pat Smear (gitaar). Zelf nam hij de zang voor zijn rekening en de gitaar. In datzelfde jaar verscheen het album ‘Foo fighters’, met nummers die hij in zijn Nirvana-tijd had geschreven.

Na twee jaar verlieten Williams en Pat de band en werden ze vervangen door Taylor Hawkins (drums) en Chris Shiflett (gitaar). Van Foo fighters verschenen tot dit jaar vijf albums, waarvan het dubbelalbum ‘In your honour’ de meest succesvolle was (#9 in 2005). Vorig jaar traden ze op in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Op maandag 9 juli waren de heren ook in het land, maar dan voor promotie van het album ‘Echoes, silence, patience and grace’, dat 25 september verschijnt. Op 1 november treden de Foo fighters op tijdens de uitreiking van de MTV Europe Awards in de OlympiaHalle in Munchen, die gepresenteerd wordt door Snoop dogg.

Dave Grohl wordt (even) dj

Daarvoor, op dinsdag 18 september, zal Dave Grohl een radioprogramma maken. Op 30 september bestaat de Britse popzender Radio 1 veertig jaar. En ter gelegenheid daarvan zullen naast een aantal voormalige Radio 1-dj’s ook een aantal artiesten achter de microfoon plaats nemen. Het schema ziet er als volgt uit:

Maandag 17: Paul McCartney
Dinsdag 18: Dave Grohl
Woensdag 19: Gwen Stefani
Donderdag 20: Paul Weller
Vrijdag 21: Paul Oakenfold
Maandag 24: Noel Gallagher
Dinsdag 25: Debbie Harry
Woensdag 26: Arctic monkeys
Donderdag 27: Ozzy Osbourne
Vrijdag 28: Norman Cook (alias Fatboy Slim)

De dj’s Tony Blackburn (de eerste deejay die op de zender te horen was), Bruno Brookes en Mark Goodier zijn op zondag 30 september te horen. Je kunt het hier live beluisteren.

Daarnaast zal er een speciaal album worden uitgebracht met nummers door onder andere Amy Winehouse, Kaiser chiefs, Girls aloud en Robbie Williams. Dat worden geen eigen nummers, maar covers uit veertig jaar Radio 1.

Kiara was een Girl thing

Kiana: King of the dancefloor (97)

Nee, de king of the dancefloor zal dit waarschijnlijk niet gaan worden, zo denkt de Megaman. Maar je weet nooit; de Megaman heeft er wel eens vaker naast gezeten. Kiana is een anagram; de zangeres heet eigenlijk Anika; Anika Bostelaar om precies te zijn; geboren op 5 juni 1981. Begin deze eeuw zat ze als enige Nederlandse in de verder Britse meidengroep Girl thing en scoorde ze bij ons twee hitjes: ‘Last one standing’ (#11 in 2000) en ‘Girls on top’ (#42 in 2001). Kort daarna viel de groep uiteen. Pas zes jaar later komt Anika dus solo terug.

Achter Kiana verschuilen zich twee producers: de Nederlander Maarten, of wel Marty Lee, en zijn Italiaanse vakgenoot Paolo Sandrini. Marty Lee timmert flink aan de weg; hij had ook al een vinger in de pap bij ‘On top of the world’ (Edsilia) en ‘Me so horny’ en ‘Je t’aime porny’ van DJ Porny.

Cascada maakt kwartet dit jaar vol

Cascada: A never ending dream (100)

De hekkensluiter van deze week is ‘A never ending dream’ van het Duitse Cascada. Het nummer is al de vierde hit dit jaar voor dit drietal, waarbij we ‘Everytime we touch’ (#12 eind 2006, maar ook begin dit jaar nog genoteerd) ook nog even meerekenen. De andere hits waren ‘Miracle’ (#8 in januari en februari), en ‘Truly, madly, deeply’ (#25 in mei). Cascada is opgebouwd rond zangeres Natalie Horler (Bonn, 23 september 1981). Haar ouders zijn Brits en verhuisden in 1980 naar Duitsland. Moeder Christine was lerares vreemde talen en vader David jazzmusicus bij de Big band van de WDR in Keulen. Hij was autodidact en van hem heeft ze dan ook de liefde voor muziek meegekregen. Toen ze jong was, nam Natalie regelmatig nummers met haar vader op in de studio van hun huis, jazzy en Disney liedjes. Naast zingen, nam Natalie ook danslessen: step dance, jazz dance, hip-hop en street dance. Daarnaast speelde ze een paar keer mee in amateurtoneelstukken, waarvan haar vader het muzikale gedeelte regisseerde.

De regie van Cascada ligt in de handen van de Duitse producers Yanou (= Yann Peifer) en DJ Manian (= Manuel Reuter). Eind jaren 90 kwam Natalie met de heren in aanraking, toen ze op zoek waren naar een geschikte zangstem en dat leidde tot Cascada. Yanou heeft onder eigen naam ook een hit, featuring Liz met ‘King of my castle’ (op #54).

Vier singles terug naar binnen

Dos palomas negras: Don’t wanna go home (71)
René Shuman & Angel-eye: Suspicious minds (81)
Franklin Brown & Maxine: Steeds weer (86)
Michy: My desire (96)
Don Cartel: I control your body (98)


Vijf hits gaan deze week op herhaling. Vier daarvan stonden twee weken geleden voor het laatst genoteerd. Alleen Dos palomas negras is ouder, van 11 augustus. De twee Nederlandse producers Tymen Geurts en Ton de Kruyf, die zich vernoemden naar het platenlabel Dos palomas negras, boeken de meeste winst, vijfentwintig plaatsen !

Van de andere vier hebben drie acts niet te klagen:
- René Shuman & Angel-eye boeken met ‘Suspicious minds’ 11 plaatsen winst
- Franklin Brown & Maxine staan met ‘Steeds weer’ 7 plaatsen hoger
- Michy met ‘My desire’ boekt de minste winst: slechts 3 plaatsen

Alleen sneu voor Daniël Krommert, ofwel Don Cartel, want zijn ‘I control your body’ staat nu zestien plaatsen lager dan voorheen.

Album Top 100: tranen voor Marianne Weber

Album top 3:

1. (29) Marianne Weber: ‘Tranen van geluk’
2. NIEUW Bløf: ‘Een manier om thuis te komen’
3. (-1) Jannes: ‘Mijn naam is … Jannes’

Marianne Weber huilt tranen van geluk
“Dit is zo’n enorme opsteker! Toen ik net het heuglijke nieuws hoorde van mijn platenlabel, kwamen er ook echt ‘tranen van geluk’! Dit album is in meerdere opzichten een mijlpaal voor mij. Als het publiek dat waardeert en je zelfs op één staat, daar zijn gewoon geen woorden voor. Ik ben oprecht blij”, laat een dolgelukkige Marianne vanaf Curaçao weten, waar ze een huis heeft en een bedrijf dat huizen beheert. “Ik heb echt iedereen in Nederland gebeld, zoals mijn vader en mijn kinderen. Ik neem vanavond alle vrienden en kennissen hier op Curaçao mee uit eten!”

Vorige week voorspelden we al dat het album van Marianne Weber haar achtste top 10-notering zou worden. We konden echter niet bevroeden dat het zelfs haar eerste solo-#1-abum zou blijken; ‘Het duet album’ uit 1997 bereikte ook de eerste plaats, maar daar werkte ene Frans Bauer aan mee. Al de hele week stond ‘Tranen van geluk’ op winst, maar de bedreiging van de #2, ‘Een manier om thuis te komen’ van Bløf, werd met de dag groter. Uiteindelijk heeft Marianne het voor deze week gewonnen met een voorsprong van slechts 3%. Proficiat!

Het album ‘Tranen van geluk’ kwam vorige week binnen op #29 en boekt in de tweede week 28 plaatsen winst. Daarmee staat het op de tiende plaats in de lijst van grootste stijgers naar #1. Klik hier voor het volledige overzicht.

Bløf komt net te kort
Het scheelde slechts 3% en Bløf had met ‘Een manier om thuis te komen – Umoja live’ zijn vijfde #1-album gescoord. Het liep echter anders af, en de Zeeuwen moeten (voorlopig) genoegen nemen met een tweede plek. Het is al wel hun negende top 10-notering op twaalf albums, dus zeker geen slechte score. Aanstaande vrijdag, 14 september, wordt de negende editie van het filmfestival ‘Film by the sea’ in Vlissingen, geopend door de muziekdocumentaire ‘Een manier om thuis te komen – Umoja live’, waarin de ontstaansgeschiedenis van het album te zien is. En een week daarna, op 20 september gaat de film landelijk in première, dus dat #1-album komt zeker nog wel.

‘Een manier om thuis te komen – Umoja live’ is een leuke opsteker voor de fans. Maar echt nieuw werk van Bløf mogen we pas volgend jaar mei verwachten. Dat wordt dan geen gewoon album, maar een singer/songwriter album in een kleine akoestische setting, heel intiem. Eerder al verschijnt de single ‘Alles is liefde’, titelsong van de gelijknamige film.

Nog meer goed nieuws voor zanger Paskal Jakobsen, want volgend jaar april gaat hij trouwen met zijn vriendin Doortje. Paskal vroeg haar ten huwelijk op de bruiloft van bassist/zanger Peter Slager, die pas geleden trouwde met zijn Liesbeth. Op de bruiloft werden door de band verscheidene liedjes gespeeld. Het liedje ‘Overgave’ werd echter tot het laatst bewaard. Vlak voor ze dat liedje brachten, ging Paskal op de knieën en vroeg hij Doortje ten huwelijk. Paskal koos voor dat liedje omdat het begint met de woorden ‘Je hebt gewonnen’. Het liedje had Peter destijds bedacht voor Liesbeth. Peter en Paskal schreven het liedje samen in de Ardennen en spraken daarbij af dat Paskal het mocht gebruiken voor zijn aanzoek aan Doortje. Overigens, volgend jaar april is niemand welkom op de bruiloft van Paskal en Doortje, liet hij afgelopen vrijdagochtend aan Giel Beelen weten, aan wie hij het nieuws onthulde. En nu maar hopen dat dit de nieuwe trend wordt bij de bekende Nederlander, zodat we verschoond blijven van SBS6 en aanverwante tv-zenders die tegenwoordig overal bij zijn.

Jannes moet al omlaag
Waar winnaars zijn, zijn ook verliezers. En de grote verliezer deze week is toch wel Jannes met zijn album ‘Mijn naam is… Jannes’, dat al na één week op #1 plaats moet maken. Van zijn drie #1-albums is dit het tweede dat slechts één week bovenaan stond. Alleen ‘Laat me vrij’ uit 2006, redde het twee weken.
Daarmee wordt ‘Mijn naam is… Jannes’ toegevoegd aan het illustere rijtje albums die het na hun binnenkomst bovenaan ook niet langer volhielden. Klik hier voor het volledige overzicht.

Manu Chao keert terug
Vijf jaar geleden verscheen ‘Radio Remba sound system’, het voorlopig laatste album van Manu chao, een live album, Voor een studio album moeten we terug naar 2001, toen ‘...Próxima extación:... eperanza’ tot #3 kwam. Manu chao (echte naam: Jose-Manuel Thomas Arthur (Manu) Chao, geboren in Parijs op 21 juni 1961) was zanger van Mano negra, een Franse punkband die met ‘King Kong five’ in 1990 een #8-hit scoorde. In 1995 viel de groep officieel uiteen en was de weg vrij voor Mano chao om een solocarrière op te starten. In 2000 leidde dat tot het debuut ‘Clandestino’ dat tot #45 kwam. ‘La radiolina’ nam hij op in Barcelona op zijn laptop, met the Radio Bemba orchestra als begeleiders. Mario Coldato Jr. (bekend van zijn werk voor de Beastie boys) en Andrew Scheps (van Red hot chili peppers en the Mars volta) verzorgden de mix. Van zijn eerste twee albums werden wereldwijd zo’n 8 miljoen stuks verkocht, dus de verwachtingen voor ‘La radiolina’, waarop hij voor het eerst Engels zingt, zijn hoog gespannen! Binnenkomen op #10 is zeker geen slechte start.

Pink Floyd viert albumjubileum
‘The piper at the gates of dawn’ is de titel van het eerste Pink Floyd-album uit augustus 1967. Dit jaar is het dus veertig jaar geleden dat het werd uitgebracht. Ter gelegenheid daarvan verscheen een box met drie albums. Je vindt in de box het originele album in een mono- én stereoversie en een bonus-cd met onder andere de eerste drie singles, enkele b-kantjes en nog een paar verrassingen. De box komt deze week binnen op #50.

Sinds 1967 zijn er niet minder dan 200 miljoen albums van de groep verkocht. En dat worden er nog meer, want dit concertseizoen worden nummers van Pink Floyd in de theaters vertolkt onder de titel ‘Symphonic echoes of Pink Floyd’. De uitvoerenden anno 2007 zijn het Noord Nederlands Orkest (NNO) met de zangers Bert Heerink, Antonie Kamerling en Erik Mesie, bijgestaan door onder meer gitarist Joost Vergoossen. Het NNO staat in dit concertprogramma onder leiding van de Belgische dirigent Dirk Brossé.

Emigrate is van Rammstein af
Lang niet meer van Rammstein gehoord? Dat kan kloppen, want de groep heeft even een jaar pauze genomen. In de tussentijd is gitarist Richard Z. Kruspe (volledige naam: Richard Zven ‘Scholle’ Kruspe, geboren op 24 juni 1967 in Wittenberge), een tijdje in de Verenigde Staten geweest om inspiratie op te doen voor een album met nummers die hij niet bij Rammstein kwijt kan. Emigrate heet het project en het album, waarop uitsluitend Engelstalige nummers staan. De andere muzikanten op ‘Emigrate’ zijn: Arnaud Giroux (bas), Henka Johansson (drums), Sascha Moser (programming/electronica) en Olsen Involtini (gitaar). Het titelloze album komt op #59 binnen.

Hard-fi één in Engeland
Nu al staat de Britse band Hard-fi met het album ‘Once upon a time in the west’ (binnen op #73) hoger dan het debuutalbum ‘Stars of CCTV’ dat twee jaar geleden niet verder kwam dan #91. Hard-fi scoorde tot nu toe twee hitjes: ‘Hard to beat’ (#73 in 2005) en ‘Cash machine’ (#87 in 2006), ook niet echt spectaculair dus. In de Britse hitparade gaat het stukken beter, daar komt ‘Once upon a time in the west’ binnen op de eerste plaats. Het is daar zelfs al hun tweede #1-album; ‘Stars of CCTV’ bereikte na een re-entry alsnog de eerste plaats. Hard-fi bestaat uit Richard Archer (zang), Ross Philips (gitaar), Kai Stephens (bas) en Steve Kemp (drums) en is afkomstig uit Staines, Londen.

Ben Harper houdt van Parijs
Op 28 oktober wordt Ben Harper (Claremont, Californië) 38 jaar. Sinds 1992 (‘Pleasure and pain’) verschijnt er regelmatig een album. In 2006 leidde dat zelfs tot een notering voor het dubbelalbum ‘Both sides of the gun’ (#57). ‘Lifeline’ (deze week binnen op #75) werd opgenomen in Parijs, nadat Ben er met zijn groep the Innocent criminals net een tour van negen maanden op had zitten. Ben: “Ik hou enorm van Parijs. Niet alleen de sfeer van deze grote stad ligt mij, maar ook zijn talrijke begraafplaatsen, kerken en architectonische hoogstandjes creëren voor mij een gevoel dat je nergens anders ter wereld kan oproepen. Bovendien werd ik in 2003 door de Franse versie van het muziekmagazine Rolling Stone verkozen tot artiest van het jaar, wat voor mij een grote eer was. Frankrijk heeft voor mijn muzikale carrière heel wat deuren geopend en daarom ga ik er regelmatig naar terug.” Bijna had zangeres Lauryn Hill aan het album meegewerkt, maar op het laatste moment ging dat niet door. Naast zijn eigen werk is Ben druk met en voor andere artiesten als Radiohead, Metallica, Pearl jam, Beth Orton en the Fugees. Begin 2000 hielp hij zijn vriend Jack Johnson aan een platencontract.

Gentleman naar Amsterdam
In Duitsland is de Duitse zanger Otto Tillman al een aantal jaren een heuse ‘Gentleman’, want onder die naam maakt hij reggaemuziek. In 1999 verscheen zijn eerste album, ‘Trodin’ on’ en ‘Another intensity’, binnen op #96, is al zijn zevende, dus we hebben nog heel wat in te halen! Op 28 november kun je zelf beoordelen of hij wel zo’n ‘Gentleman’ is, want dan treedt hij op in de Heineken Music Hall in Amsterdam.