vrijdag 1 april 2022

Hitflits: Fans helpen Placibo met Never Let Me Go aan eerste #1-album; Kris Kross Amsterdam voor de vijftiende keer uit hun bol

Het debuutalbum, Placebo, van de gelijknamige Britse alternatieve band, wist in 1996 bij ons geen notering te halen. De opvolger, Without You I’m Nothing, met de hit ‘Pure Morning’ (#84 in 1998), was hun eerste wapenfeit: #65. Daarna volgden nog enkele albums, maar geen wist de top 10 te bereiken.
 
Met de drie albums vanaf 2006 lukte dat wel. Een tiende, zevende en vijfde plaats, waren de hoogste noteringen voor een album van Placebo. Met Never Let Me Go, hun achtste studioalbum en negende notering, scoren ze hun hoogste plek ooit. Niet de nummer vier, drie of twee, maar op numero uno! Never Let Me Go, waarvan maandagavond in de Melkweg de nummers al luidkeels werden meegezongen, is de nieuwe #1 in de Album Top 100.
 
Zweed en Belg
 
Van de originele bezetting in 1994, zijn alleen nog Brian Molko (zang/gitaar) en Stefan Olsdal (basgitaar) over. Olsdal is geboren in Gothenburg, Zweden, Molko in Brussel, België. Beiden zaten op een internationale kostschool in Luxemburg, maar wisten dat niet van elkaar.
Pas in 1994 kwamen ze elkaar bij toeval tegen in Londen. Olsda, onderweg naar zijn gitaarles, viel op met zijn gitaar, waarop Molko hem uitnodigde voor een optreden van hem. Na het zien van het optreden, stelde Olsdal voor samen een band te beginnen en dat werd uiteindelijk Placebo.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Placebo: Never Let Me Go (89)         *** eerste week op #1 ***
2. EW  Trobi: Trobi On The Beat (0), op 11,66%
3. (1)   Stromae: Multitude (94), nog wel #1 in de Vinyl 33
4. (2)   Ed Sheeran: = (Equals) (17)
5. (3)   Mula B: Prix d’Ami (0)

Belgische invasie
 
Naast de #1-notering van Placebo met Never Let Me Go met een van oorsprong Belgische zanger, Brian Molko, komen er ook nog twee albums binnen van Belgische acts.
 
Allereerst Persona van Selah Sue op #15 met een fysiek aandeel van 63%. Persona is haar derde notering en het eerste album sinds Reason uit 2015 dat de eerste plaats bereikte. Op Studio Brussel zei de Belgische zangeres over Persona: De plaat is gebaseerd op een therapie die ik volg: op ‘Persona’ geef ik een stem aan mijn verschillende persoonlijkheden.” De nummers schreef Selah Sue al voor het begin van de pandemie. Aan het album werkte onder andere Mono Neon, de laatste bassist van Prince mee.
 
De tweede Belgische act van deze week is Clouseau met Jonge Wolven op #25 (fysiek aandeel: 94%). Bij Clouseau heeft het geen zeven jaar geduurd, hun voorlaatste notering was Tweesprong, #19 in 2016. Jonge Wolven is het zestiende studioalbum van de broers Kris en Koen Wauters en inclusief een aantal verzamelalbums hun twintigste notering in onze albumlijst.
 
Pasen
 
Over twee weken is het Pasen en dus verschijnen er diverse albums met uitvoeringen van de Matthäus-Passion. De eerste die dit jaar een notering krijgt is de Franse dirigent Raphaël Pichon en zijn ensemble Pygmalion met het album Johann Sebastian Bach: Matthäus-Passion op #48, volledig dankzij fysieke verkopen.
Inmiddels is dit de dertiende notering van een album rond de Matthäus-Passion,  gecomponeerd door de Duitse componist Johann Sebastian Bach. Het meest succesvolle album rond de Matthäus-Passion, het oratorium dat het verhaal vertelt van de laatste dagen van Jezus, is Bach: Mattheuspassie door Residentie Orkest o.l.v. Jos Vermunt, #1 in 2006.
 
Kijken we ook nog even naar de andere nieuwe albums, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums:
#6 Machine Gun Kelly: Mainstream Sellout (20)
#11 Michael Bublé: Higher (82)
#20 Snelle: 1/3 – EP (0)
#52 Rain Fruits Sounds: Rain Sounds And Meditative Nature Noise: Rain Fruits Sounds (0)
#94 Denzel Curry: Melt My Eyez See Your Future (0)

SINGLES
 
In de achttiende week, boekt hun ‘Vluchtstrook’, de voormalige #1-notering, een plekje winst en komt uit op een derde plek. Drie plaatsen lager komen ze met de opvolger, ‘Vanavond (Uit M’n Bol)’. We hebben het over Kris Kross Amsterdam, dat de ene na de andere hit scoort. En telkens worden de gastacts moeiteloos ingewisseld voor anderen. Werden ze op ‘Vluchtstrook’ nog bijgestaan door Antoon & Sigourney K. Op ‘Vanavond (Uit M’n Bol)’, hoogste eerste weeks op #6, zijn dat Donnie & Tino Martin.
‘Vanavond (Uit M’n Bol)’ is een remake van het nummer ‘Uit M’n Bol’ van André Hazes uit 1993, dat niet hoger kwam dan de 37e plaats. Op die versie werd de achtergrondzang verzorgd door Lesley en Michele van der Aa en Rob de Nijs. De nieuwe versie komt uit het SBS6-programma ‘Hazes is de basis’, waarin wekelijks Hazes klassiekers onder handen worden genomen door artiesten van nu. In de laatste aflevering, vorige week zaterdag, was dat ‘Uit M’n Bol’.
 
vijftien keer uit je bol
 
Met ‘Sex’ toen nog met Cheat Codes, was het in 2016 al direct raak voor Kris Kross Amsterdam: een tweede plaats. Daarna volgden nog dertien hits, waaronder drie #1-noteringen. In totaal is ‘Vanavond (Uit M’n Bol)’ al de vijftiende notering en tiende top 10-hit voor Kris Kross Amsterdam.
 
SINGLE TOP 6
 
1. (1)   Antoon: Hallo *** vierde week op #1 ***
2. (2)   Antoon: Hotelschool, op 4,14%
3. (4)   Kris Kross Amsterdam feat. Antoon & Sigourney K: Vluchtstrook
4. (3)   S10: De Diepte
5. (6)   Antoon & Big2: Tantoe Lekker
 
Voor Donnie is het dubbel feest deze week. Op de zesde plaats scoort hij met ‘Vanavond (Uit M’n Bol)’. En in de vijfde week stijgt ‘Bieber Van De Kroeg’ met Mart Hoogkamer naar de tiende plaats. Daarmee scoort Donnie zijn derde en Mart zijn tweede top 10-hit.
 
Drie tracks van het debuutalbum Trobi On The Beat, #2 in de Album Top 100, van de 22-jarige Bryan du Chatenier uit De Lier, ofwel dj/producer Trobi, krijgen een notering in de Single Top 100. Dat zijn:
#11 (10) Okee Shordy feat. Ronnie Flex, ADF Samski & Chivv
#25 Donkere Dagen feat. Lijpe & Emms
#73 Link Me feat. Dopebwoy & JoeyAK
 


Hebben we tot slot nog de andere eerste weeks noteringen van deze week voor je
#21 JoeyAK: First Day Out 2
#54 Willy William: Trompeta
#69 Tate McRae: Chaotic
#70 Bizzey & Srno feat. Bryan MG & Bo Hélène: Meditatie
 
#81 Liilz feat. Ziezie: Glad U Came
Dit nummer bevat een sample van het gelijknamige nummer van de Britse boyband the Wanted (#31 in 2011). Afgelopen woensdag, 30 maart, is zanger Thomas Anthony Parker overleden aan kanker. Hij werd slechts 33 jaar.
 
Liilz is de Britse hiphopper Ilyas Ahmed Karim. Ziezie de 23-jarige Britse rapper Joy Ebamba-Ndabala, geboren in Croydon, maar met Congolese roots. Ziezie heeft een bijdrage geleverd aan het tweede couplet van ‘Glad U Came’.
 
#85 Imanbek & Byor: Belly Dancer
Byor is een Russische dj/producer. Vermoedelijk is zijn echte naam Timur Shafiev
 
‘Belly Dancer’ bevat een sample van ‘Bananza’ van Akon uit 2004, dat op zijn beurt weer een sample bevat van ‘The Lunatics Have Taken Over The Asylum’ van Fun Boy Three uit 1981.
 
#88 Thomas Acda, Rolf Sanchez & Kraantje Pappie: Missen Zou
Dit nummer is het themalied van de aankomende editie van ‘Vrienden van Amstel LIVE’ en is een ode aan alles wat we de afgelopen jaren hebben moeten missen. Het nummer ontstond tijdens een reisje van San Francisco naar Los Angeles.
 
#90 Pharrell Williams: Just A Cloud Away
#95 J Balvin & Ed Sheeran: Sigue
 
#100 Ice feat. Dystinct, Ashafar & Yam: Ik Hoor Je
Met uitzondering van Ashafar, gaat het hier om nieuwe acts, dus doen we even een voorstelrondje.
 
Ice is de Marokkaan Khalid Alterch. Zijn naam Ice heeft hij min of meer te danken aan zijn vader, die een rijdende ijstruck heeft. 
Dystinct is de 23-jarige Iliass Mansouri uit het Belgische Mortsel, die de muziek al met de paplepel kreeg ingegoten. Zijn vader was zanger en Iliass ging vaak mee naar optredens. Tot zijn vijftiende had hij meer aandacht voor voetbal. Daarna begon zijn passie voor muziek en plaatste hij een cover van het nummer ‘Foreign’ van Trey Songz online, waarna het balletje verder is gaan rollen.
 
En tenslotte Yam, die in het echt Ilya Semashkevich heet en als Yam al diverse EP’s uitbracht.