zaterdag 29 april 2023

Hitflits: fans Metallica houden album 72 Reasons op de eerste plaats; nummer 1 voor ‘Engelbewaarder’ van Marco Schuitmaker

Op basis van de voorlopige lijsten die Gfk Dutch Charts op maandag en woensdag maakt, hadden we een heel andere Hitflits voor ogen. Een eerste plaats voor het album van Frans & Sieneke en een tweede week op nummer 1 voor de single ‘Daylight’ van David Kushner. De laatste twee dagen hebben echter de boel volledig op de kop gezet, waardoor we onze Hitflits in de prullenbak konden gooien. Het zijn uiteindelijk de weeklijsten die tellen en die vormen de basis voor deze Hitflits, een dag later dan je van ons gewend bent.
Vorige week kwam 72 Reasons van Metallica binnen op de eerste plaats van de Album Top 100, waar het deze week blijft staan. Dat dankt de groep aan de fans. Afgelopen woensdag stond de groep in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam en vandaag, zaterdag, nog een keer. Na Load in 1996, is 72 Reasons het tweede album van Metallica dat het langer dan één week volhoudt bovenaan.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. (1)   Metallica: 72 Reasons (77)     *** tweede week op nummer 1 ***
 
2. EW  Frans & Sieneke: Frans & Sieneke (100), op 6,1%
Tijdens zijn laatste theatertournee vroeg Frans Bauer de 31-jarige Sieneke Ashley Kristel Baum-Peeters, kortweg zangeres Sieneke als gast. Sieneke vertegenwoordige ons land in 2010 met ‘Ik Ben Verliefd (Sha-La-Lie)’, dat echter niet de finale haalde. Samen brachten ze tijdens de theatertournee van Frans een medley van duetten, waaronder het nummer ‘Vaya Con Dios’, die zeer goed werden ontvangen.
 
Een verdere samenwerking lag dan ook voor de hand. Producer Emile Hartkamp, waarmee Frans Bauer grote successen boekte in het verleden, werd opnieuw benaderd. Samen namen ze acht nieuwe duetten op en ieder ook nog twee eigen nummers. De twaalf nummers van het album Frans & Sieneke komen zeker langs tijdens hun gezamenlijke tournee in Nederland en België, vooralsnog alleen dit jaar.

 
3. EW  Taylor Swift: Folklore – the Long Pond Studio Sessions (100)
In 2020 maakte Taylor Swift in the Long Pond Studio buiten New York een documentaire rond de 17 nummers van Folkore, haar achtste studioalbum. Samen met de producers Aaron Dessner en Jack Antonoff besprak ze de nummers van het album dat ze eerder dat jaar had uitgebracht. De documentaire, die ze zelf had geregisseerd, was in november 2020 onder andere te zien via Walt Disney.
 
Vorige week zaterdag was het Record Store Day (RSD), de dag waarop wereldwijd bijzondere (vinyl) releases worden uitgebracht die alleen te koop zijn in de platenzaak. Volgens de berichten was het één, zo niet de meest succesvolle RSD, die in Nederland voor de dertiende keer werd gehouden.
Onder de bijzondere (vinyl)releases zat ook de dubbel elpee Folklore – the Long Pond Studio Sessions van Taylor Swift, waarvan wereldwijd 115.000 zijn geperst, 75.000 voor Noord-Amerika. Ondanks de prijs, € 60,--, ging het album als warme broodjes over de toonbank. Bij ons levert dat een eerste plaats op in de Vinyl 33 en een derde plaats in de Album Top 100. Een treetje lager dan de tweede plaats in augustus 2020.
 
4. (5)   Flemming: Flemming (6)
5. (4)   Metro Boomin: Heroes & Villains (0)
 
Zo dadelijk geven we een overzicht van de andere RSD-noteringen, nu eerst de andere nieuwe albums van deze week. Dat zijn:
 
#16 Agust D: D-Day (41)
Begin deze maand bracht Jimin zijn EP Face uit, dat op nummer 35 binnenkwam. Jimin maakt deel uit van de Zuid-Koreaanse jongensgroep BTS, dat momenteel een pauze heeft ingelast om de leden de gelegenheid te geven zelf te experimenteren. Agust D (=Min Yoongi) is inmiddels het vierde lid van BTS die met een soloplaat komt. In tegenstelling tot de EP van Jimin met slechts 5 nummers, pakt Agust D flink uit, want op zijn album D-Day staan niet minder dan 10 nummers.
 
#37 Tiësto: Drive (2)
 
#39 Antoon: Engel (0)
Engel is een documentaire rond Valentijn Antoon Remmert Verkerk, ofwel Antoon. De documentaire was afgelopen weekend te zien in diverse bioscopen. De liedjes die hij daarin zingt, alleen of met anderen, staan op het album Engel.
 
#46 Everyting But The Girl: Fuse (73)
Everything but the girl', (
‘alles, behalve het meisje’), stond boven een winkel in het Britse Hull. Die zin vormde de inspiratie voor de naam van het gelijknamige duo, bestaande uit Tracey Thorn en Ben Watt. In 1984 scoorden ze met ‘Each And Every One’ een hit (nummer 19). Het album Eden, met deze hit, bereikte de derde plaats.
 
Er volgden nog drie hitsingles, waaronder ‘Missing’, dat dankzij de Todd Terry remix in 1995 een top 5 hit werd. Hun voorlaatste album Temperamental uit 1999 scoorde niet meer bij ons. Daarna leek het gebeurd met het duo, Tracey wilde niet meer live optreden.

In 2009 trouwden de twee en sinds 2022 zijn ze weer als het duo Everything But The Girl actief. Dat resulteerde in Fuse, hun elfde studioalbum, waaraan ze al in 2021 waren begonnen. In de Britse albumlijst levert het hun beste notering ooit op: de derde plaats. Tot deze week was een vierde plek het hoogst haalbare, dat was in 1996 voor Walkiing Wounded.
 
#47 Jethro Tull: Rökflöte (100)
 
Record Store Day 2023
 
Zoals beloofd, kijken we nog even naar de andere noteringen dankzij Record Store Day (RSD), de dag waarop zo’n 300 bijzondere releases waren uitgebracht. Naast het dubbelalbum van Taylor Swift krijgen nog vier vinylalbums een eenmalige notering:
#22 Pearl Jam: Give Away
#38 the Golden Earring: The Complete Leiden 1984 Concert
#62 Bløf: Kwijtgeraakt & Teruggevonden (wit gekleurd)
#73 Doe Maar: Limmen Tapes
In 2012 verscheen de dubbel-cd Versies / Limmen Tapes van Doe Maar e.a. dat twee weken op de negende plaats stond. Limmen Tapes is nu los verkrijgbaar en voor het eerst op vinyl.

SINGLES
 
In 1976 heette het nummer nog ‘M’n Engelenbewaarder’ en werd het gezongen door de Belgische zangeres Mieke, maar werd geen hit. Diverse andere uitvoeringen  volgden, maar allen zonder succes. Totdat de 24-jarige Marco Schuitmaker het nummer onder handen nam. Zijn versie, getiteld ‘Engelbewaarder’, klom de afgelopen weken hoger en hoger en belandt nu in de dertiende week op de eerste plaats van de Single Top 100.

oude platen
 
Vorig jaar tijdens een weekendje weg, kwam Schuitmaker in een doos met oude platen de versie van Mieke tegen. Vervolgens heeft hij met Harald Queens van de HQ Studio in Tilburg een nieuwe versie van het nummer gemaakt. Met het toevoegen van de accordeon, bespeelt door Queens, werd de serieuze ondertoon losgelaten.
Dat bleek een schot in de roos, want inmiddels is het nummer meer dan 8 miljoen keer gestreamd, goed voor een gouden plaat, die hij afgelopen woensdag ontving. Inmiddels is het nummer ook uitgebracht op een cd-single en zelfs op vinyl.
 
postuum
 
‘M’n Engelenbewaarder’ is geschreven door Pierre Kartner. Naast drie nummer 1 hits als zijn alter ego Vader Abraham, scoorde hij er ook drie voor anderen. Pierre Kartner overleed op 8 november 2022 en heeft het succes van zijn ‘Engelenbewaarder’ niet meer mogen meemaken, maar scoort als componist/tekstdichter wel postuum zijn zevende nummer 1 notering. Hier volgen ze alle zeven:
1971: Wilma met Vader Abraham: Zou Het Erg Zijn Lieve Opa (samen met Wilma Bruiner)
1971: Jacques Herb & de Riwi’s: Manuela (alleen Nederlandse tekst)
1974: Vader Abraham & Boer Koekoek en Kinderkoor De Markertjes: Den Uyl Is In Den Olie (alleen tekst)
1977: Vader Abraham: ‘t Smurfenlied
1981: Rubberen Robbie: De Nederlandse Sterre Die Strale Overal! (bevat bewerking van ‘Huilen Is Voor Jou Te Laat’, dat Kartner schreef voor Corry en de Rekels)
2010: Sieneke: Ik Ben Verliefd (Sha-La-Lie)
2023: Marco Schuitmaker: Engelbewaarder
 
SINGLE TOP 5
 
1. (5)   Marco Schuitmaker: Engelbewaarder           *** eerste week op nummer 1 ***
2. (1)   David Kushner: Daylight, op 9,17%
3. (2)   Libianca: People
4. (3)   Maan feat, Goldband: Stiekum
5. (4)   Miley Cyrus: Flowers

Neerlands hoop
 
‘Burning Daylight’ van Mia Nicolai & Dion Cooper, onze inzending voor het Eurovisie Songfestival, zakt in de achtste week van 58 naar 67. Wellicht dat het optreden, vrijdagavond in ‘Khalid & Sophie’, waar ze het nummer voor het eerst live op de Nederlandse tv brachten,  daar verandering in gaat brengen. In het programma zongen ze het nummer, waarbij de toonsoort was aangepast naar anderhalve toon hoger.
Deze versie is goed ontvangen en volgens de regels is deze aanpassing toegestaan. Op 9 mei zullen we weten of de tele-voters deze aanpassing genoeg vinden voor een finaleplek. Nu staat het duo bij de bookmakers op de elfde plaats en dat is te laag voor finaleplaats. Zondag vertrekken ze naar Liverpool om zich voor te bereiden. Dan zal ook snel duidelijk worden hoe de act er uit gaat zien.
 
Eurovision Song Contest – Liverpool 2023, het album met alle 37 liedjes, vorige week op nummer 4 van de Compilation Top 30, is deze week volledig uit de lijst gevallen.
 
grootste hit voor Kinderen voor Kinderen in tien jaar
 
In de tweede week stijgt ‘ZiggZagg’, het themanummer dit jaar van de jaarlijkse Koningsspelen van 51 naar 27. Zo hoog kwam een nummer van de Koningsspelen niet meer sinds ‘Doe De Kanga’ in 2014. Dit jaar namen een record aantal van 1,3 miljoen kinderen deel aan de Koningsspelen in Nederland én het Caribische deel van ons Koninkrijk, die twee dagen duurden. De videoclip van ‘ZiggZagg’ is bijna 2,5 miljoen keer bekeken.
‘ZiggZagg’ van Kinderen voor Kinderen wordt gezongen door Danilo, Vajèn, Inkar & Nena-Jae. Het nummer is geschreven door Lucia Marthas (tekst) en Willem Laseroms & Robert Dorn (muziek). Willem deed ook de productie.

Volgen tot slot de eerste weeks noteringen van deze week:
 
#33 Trobi, Chivv & Kraantje Pappie feat. ADF Samski & Angela Groothuizen: Ome Duo
‘Ome Duo’ slaat op de Dienst Uitvoering Onderwijs van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in Groningen. DUO is de instantie die maandelijks aan studenten hun bedrag van de studiefinanciering overmaakt. Iets waar iedere student naar uitkijkt, alsof een oom je iedere maand geld doneert.
Dit gegeven bracht de rappers 
Trobi, Chivv & Kraantje Pappie en ADF Samski, op het idee om er een liedje over te maken. Basis vormde het nummer ‘Gypsy Woman (La Da Dee La Da Da)’, de nummer 1 hit van Crystal Waters uit 1991. Voor het refrein ‘la da dee la da da’ vroegen ze de 63-jairge Angela Paula  Groothuizen, die een verdienstelijke carrière heeft als zangeres (Dolly Dots, Angela & the Rude, solowerk), actrice en presentatrice. Daarnaast heeft ze een eigen radioprogramma, ‘Angela’, iedere zaterdag van 12.00 – 14.00 uur op NPO Radio 5.
 
#38 the Weeknd feat. Future: Double Fantasy
#51 Snelle & Jonna Fraser: Alles Al
#75 Frenna & Do: Hetzelfde
#87 Jack feat. Siggy & D1ns: Verliefd Zijn
#88 Purple Disco Machine & Kungs: Substitution
#93 Amnar & Snelle: De Laatste
#94 Djaga Djaga: Alles Of Niets
 
#98 Victor Thompson x Ehis ‘D’ Greatest: This Year (Blessings)
Sinds januari is de videoclip van ‘This Year (Blessings)’zo’n 6,5 miljoen keer bekeken. Dan moet er toch wat mee ziijn. Het nummer is een gospel, gezongen door Thompson Victor Ufuoma uit Lagos, Nigeria. Thompson deed in 2017 mee aan het tweede seizoen van ‘The Voice Nigeria’, maar viel af tijdens de live shows. Wie Ehis ‘D’ Greatest is, zoeken we nog uit. Hij is de man rechts op de foto.