zondag 6 april 2014

Megaman bij week 14 – 5 april 2014

Afgelopen vrijdag was er even geen hitflits, maar nu zijn we er weer met een verse Megaman!

Met deze week: streaming houdt Rather be op #1, Edwin Evers staat  opbrengst single af aan KiKa, EP Perneau postuum uitgebracht, Armin van Buuren houdt wel van een spelletje ping pong, veertigste notering voor Bløf en Envy verder als Nico & Vinz.

Sinds zondag kun je terecht op de 3FM nieuwspagina voor de albumsnippers, met de jongste artiest ooit die een #1-notering scoort. Volg ons op Twitter en je mist niets meer.

Streaming houdt Rather be op #1

#1 Clean bandit feat. Jess Glynne: Rather be      *** vijfde week ***

Twee nummers prijkten deze week enige tijd bovenaan de downloadlijsten, maar beide waren niet sterk genoeg om de hegemonie van ‘Rather be’ van Clean bandit feat. Jess Glynne te doorbreken. De eerste poging was van Pernau met het postuum uitgebrachte ‘Berliner birds’, dat binnenkomt op #12. De tweede aanval was van de Edwin Evers band met ‘Ik meen het’, dat wel dicht in de buurt kwam van ‘Rather be’, maar genoegen moet nemen met een tweede plaats. Het verschil met ‘Rather be’ is 11%, en dat komt door het ontbreken van streaming.

Edwin Evers schenkt opbrengst single aan KiKa

#2 Edwin Evers band: Ik meen het    *** hoogste eerste weeks ***

Op 28 en 29 maart vond in het Ziggo Dome de tweede editie plaats van ‘Holland zingt Hazes’. Dit jaarlijkse zangfestijn is een initiatief van Jeroen van der Boom en een ode aan het leven en de muziek van André Hazes die in 2004 overleed. Diverse artiesten werden gevraagd om tijdens het evenement een nummer van de Nederlandse blueszanger te zingen.
Edwin Evers, drummer en zanger van de Edwin Evers band, koos voor ‘Ik meen ‘t’, in 1985 de derde #1-hit voor Hazes. Evers over zijn versie daarvan in RTL Late Night: “In principe is het zo dat als je een liedje van Hazes probeert na te doen, kom je niet eens in de buurt van zijn stem. Ik kan niet half zo goed zingen als André, want dat geluid is ongelofelijk, en die sfeer pak je eigenlijk nooit. Dus ik dacht laten we het dan maar over een andere boeg gooien.” Evers is een groot fan van Hazes, heeft zijn idool diverse keren ontmoet en zelfs een keer in zijn band gedrumd. De opbrengst van ‘Ik meenhet’ gaat naar KiKa, Kinderen Kankervrij.

covers

De tekst van ‘Ik meen t’ is van André Hazes zelf, de muziek dateert uit 1971 en hoort bij het nummer ‘All I ever need is you’ van RayCharles. In hetzelfde jaar scoorden Sonny & Cher er een Amerikaanse en Britse top 10-hit mee. In ons land liepen Monica en Oscar Benton er mee weg en bereikten de 12e plaats. Naast ‘Ik meen ‘t’, de cover van André Hazes, gebruikt Evers nog een ander nummer: ‘Matador’ van Garland Jeffreys (#4 in 1980).

nog zeker twee jaar vroeg op

Edwin Evers (9 mei wordt de Hardenberger 43), is vooral dj bij Radio 538 en presenteert daar het ochtendprogramma ‘Evers staat op’. Dat blijft hij nog zeker twee jaar doen, want onlangs heeft hij zijn contract met twee jaar verlengd.

grootste hit

Naast twee hits als Frank & Ronald de Boer (‘Geld maakt niet gelukkig’, #18 in 1998 en ‘Olé Barcelona’, #38 in 1999), eentje als onderdeel van DJ’s united (‘If I lose myself in this’, #45 in 2004), scoorde Edwin Evers al drie keer onder zijn eigen naam:
2011: ‘Wil je niet nog 1 nacht’, met Glennis Grace (#3)
2012: ‘Helden’, met Johan Derksen & Wilfred Genee (#6)
2013: ‘Koning als geen ander’ als Evers staat op (#53)
Daarnaast schreef Evers de tekst van ‘Una paloma blanca heel de zomer lang’ van KIDB feat. Martin van Starre: (#4 in 2008), waarop hij ook speelt, alleen niet officieel.

EP Perneau postuum uitgebracht

#12 Perneau: Berliner birds

Van 7 – 16 maart 2014 vond in Texas het jaarlijkse South by Southwest Festival (SXSW) plaats. Het festival stond in het teken van interactieve media, film en muziek. Voor het label Massive Music was Steven Craenmehr daar aanwezig. Op woensdag 12 maart reed een dronken automobilist in op een menigte waarbij Steven geschept werd. De dag daarop overleed hij aan zijn verwondingen, slechts 35 jaar oud.

Naast zijn werk voor Massive Music was hij van 2006 – 2011 leadzanger van de Amsterdams-Utrechtse band Pernau. In 2011 nam de band een EP op, met onder andere het nummer ‘Berliner birds’. Het was Steven zijn droom om ooit zijn eigen muziek uit te brengen. Zijn motto was: ‘Change the world through the music’. Daarom heeft Massive Music besloten de EP van Perneau alsnog uit te brengen, met als single ‘Berliner birds’. De opbrengsten gaan naar Stevens vriendin Lizzy en hun 2-jarige zoontje Mick.
Naast Steven Craenmehr bestond Perneau, dat in 2011 stopte, uit Rogier van de Brink (bas), Tom Idema (drums) en Ramon Passier (gitaar, keyboard).

Armin van Buuren houdt wel van een spelletje ping pong

#22 Armin van Buuren: Ping pong

‘Poing’ was in 1992 een #2-hit voor Rotterdam termination source. Vijftien jaar bracht Enrique Iglesias het nummer ‘Do you know? (The ping pong song)’ uit, goed voor een 7e plaats in 2007. Met beide heeft ‘Ping pong’ van Armin van Buuren echter niets te maken.

grap

Het was nooit de bedoeling om ‘Ping pong’ van Armin van Buuren uit te brengen. Het nummer, geïnspireerd op het gelijknamige videospelletje uit 1972, begon als een grapje. Het sloeg echter zo aan tijdens zijn liveshow ‘Armin Only’, dat het nummer een prominente plaats kreeg in de show, compleet met het loslaten van gele ballonnen met smiley faces, een speciaal dansje en visuele effecten. Inmiddels zijn er ook al diverse remixen van ‘Ping pong’ verschenen, onder andere van DJ Hardwell.

In de Compilation Top 30, de lijst van bestverkochte verzamelalbums, komt ‘A state of trance 2014’ van Armin van Buuren binnen op de eerste plaats. Het is na ‘A state of trance 2011’ zijn tweede #1 in die lijst.

Veertigste notering voor Bløf

#41 Bløf: Spijt heb je morgen maar

'Spijt heb je morgen maar', heet de track waar we nu aan het werken zijn.
Bas, drums en gitaren zijn opgenomen.
Ik heb voor de BBQ 5 versies ingezongen.
Het nummer heeft een soort doorstart op tweederde van het nummer.
Meeste liedjes uit onze koker hebben een intro, coupletten, refreinen en soms een brug.
Deze heeft twee refreinen.
Als je denkt, die is lekker op stoom, komt er nog een dikker, nieuw refrein overheen.
We zijn blij.
Volgens mij is dit een single.

Bovenstaande schreef zanger Paskal Jakobsen op 2 oktober 2013 op de Facebook pagina van Bløf. De band was op dat moment in het Zuid-Franse Carpentras bezig met hun elfde studioalbum ‘In het midden van alles’ dat op 25 april verschijnt. In november hebben ze in de Brusselse ICP Studio de opnamen afgerond. ‘Spijt heb je morgen maar’ is de eerste single en hun veertigste  notering.
Afgelopen maandag, 31 maart 2014, ontving de band de Edison Pop Oeuvreprijs. "Uit het oeuvre klinkt de belofte van samenhang, de suggestie van ontwikkeling en misschien zelfs de inzet van onsterfelijkheid. Bands komen, bands gaan, oeuvres blijven bestaan", zei de jury onder leiding van schrijver en presentator Leon Verdonschot over het werk van Bløf. En misschien valt Bløf aanstaande donderdag weer in de prijzen, want dan maken ze tijdens de 3FM Awards kans op eentje in de categorie ‘beste artiest pop’.

Geen like voor André van Amstel

#70 André van Amstel: Ik vind je leuk

‘Vind ik leuk’ staat voor het handje dat aangeeft of iemand een Facebookpagina leuk vind of niet. Twee jaar geleden bracht Mark Zuckerberg zijn bedrijf Facebook naar de beurs en haalde daar ruim $100 miljard mee binnen. Zanger/dj Robert den Brok dook in 2012 op het fenomeen en bracht het nummer ‘Vind je leuk!’ uit, dat tot #68 kwam. De single van André van Amstel (Amsterdam, 1955) is dan ook niet erg origineel en krijgt van ons dan zeker geen like.

Voor ‘Ik vind je leuk’ heeft van Amstel de melodie genomen van ‘Everybody needs somebody to love’ van Solomon Burke uit 1964. Bekend is het nummer van Burke geworden door de versie van the Blues brothers (#6 in 1989), in de film ‘The blues brothers’. En dat vonden we wel leuk.

Catharina Hulters blijft nog even nagelstyliste

#85 Catharina Hulters: Ik leef alleen voor jou

Bijna een jaar geleden debuteerde Catharina Hulters met ‘Er is maar één vrouw’ dat tot #84 kwam. Catharina (25) is afkomstig uit Dordrecht en dankt haar huidige carrière min of meer aan haar moeder. Moeder Mina gaf haar dochter een karaokesetje, waarmee ze alvast het zingen kon oefenen en dat leidde op haar tiende tot zang en danslessen. Catharina wil graag fulltime zangeres worden, maar blijft nu nog even nagelstyliste.

Envy verder als Nico & Vinz

#86 Nico & Vinz: Am I wrong

Na een notering vorig jaar in de Scandinavische landen, wordt ‘Am I wrong’ van Nico & Vinz nu ook in de rest van Europa opgepakt. Eind maart was het duo in Nederland voor promotie en dat vertaalt zich nu in de binnenkomst op #86.
Nico Sereba en Vincent Dery presenteerden zich in 2010 als Envy tijdens het Energenza Festival. Dit festival voor bands zonder platencontract, wordt wereldwijd, in meer dan 150 steden gehouden. Na het optreden werd Envy door het publiek naar de finale gestemd.

Deze finale vind jaarlijks plaats tijdens het 3-daagse Taubertal Open air Festival in Rothenburg ob der Tauber in de Duitse deelstaat Bayern. Daar won het duo in augustus 2011 de prijs voor meest belovende band en dat leverde hen een tournee, muziekinstrumenten en begeleiding op. Na een mixtape, bracht het duo in 2011 de eerste single uit ‘One song’. Meerdere singles volgden, waaronder het nummer ‘Am I wrong’, dat vorig jaar al in Noorwegen en Zweden de tweede plaats bereikte, in het Noors.

Begin van dit jaar koos het duo voor een andere naam: Nico & Vinz. In januari werden ze tijdens Eurosonic onderscheiden met een European Borders Breakers Award.

Jan van Est kopieert cover van Willy Sommers

#95 Jan van Est: Dromen van verre stranden

Johannes Bouwens/George Baker weet zelf niet hoeveel versies er van zijn ‘Paloma blanca’ bestaan, maar het zijn er genoeg om van een ongestoorde oude dag te kunnen genieten. Daar komt deze week de versie van Jan van Est bij, getiteld ‘Dromen van verre stranden’.

Niet dat die versie iets toevoegt, want het is een regelrechte kopie van de versie die de Vlaamse zanger Willy Sommers in 2012 opnam. Producer Mario Veltman heeft dan ook geen enkele moeite gedaan om er een andere draai aan te geven: de trompetjes zijn één op één overgenomen en ook de tekst, geschreven door Dennis Peirs (= Jo de Clerq) is dezelfde. En iedereen maar denken dat Jan van Est de wereldhit van George Baker van een zomerse versie heeft voorzien …

hit van het jaar

Paloma blanca’ ook wel ‘Una paloma blanca’ (de witte duif) genoemd, was een wereldhit in 1975. In ons land stond het vier weken bovenaan de toenmalige Nationale Hitparade Top 30 en was het de bestverkochte single van het jaar. In Duitsland stond het elf weken op de eerste plaats en was het met meer dan 1 miljoen exemplaren ook de hit van het jaar. En dan te bedenken dat Hans het eerst als een b-kantje had bedacht!

b-kantje

Tijdens de opnames van het vijfde album van de George Baker selection, schreef hij in de serre van zijn huis een liedje op zijn pas aangeschafte blokfluit. Hij zag er niet zoveel in en wilde het als b-kantje van een nieuwe single uitbrengen. Toen hij het liedje aan de overige bandleden liet horen, waren zij zo enthousiast dat hij er een tekst opschreef. De band nam het nummer op en het werd zijn grootste succes.

covers

Willy Sommers was niet de eerste die het nummer coverde. Velen gingen hem voor, al dan niet in het Engels of met een sample. Hier volgen ze alle zes:
1975: George Baker selection: Paloma blanca (#1)
1989: Grandmaster chicken & DJ Duck: Check out the chicken’ (#13)
2001: One day fly: I wanna be a one day fly (#1), waarop George Baker ook nog is te horen
2005: George Baker: Una paloma blanca 2005 (Vet hard remix) (#19), voor de soundtrack ‘Vet hard’
2008: KIDB feat. Martin van Starre: Una paloma blanca heel de zomer lang (#4)
2014: Jan van Est: Dromen van verre stranden