vrijdag 14 januari 2022

Hitflits: Dawn FM tweede #1-album voor the Weeknd; Lauren Spencer-Smith trekt van leer tegen haar ex

In 2020 scoorde hij met ‘Blinding Lights’ de single van het jaar en kwam zijn album After Hours 3% tekort om album van het jaar te worden. In de jaarlijst van 2021 stonden beiden ook genoteerd, op de 42e respectievelijk 11e plaats.
Hoe hoog the Weeknd, want over hem hebben we het, dit jaar eindigt, is afwachten, maar hij begint het jaar in ieder geval goed met opnieuw een #1-album: Dawn FM. Het album is alleen nog maar digitaal verkrijgbaar, de cd verschijnt over twee weken. Dawn FM is een album waarop the Weeknd radio speelt op de frequentie 103.5 Hz met acteur Jim Carrey als dj. Gastbijdragen zijn er van Quincy Jones, Tyler The Creator en Lil Wayne.
 
Daarnaast staat zijn album After Hours al gedurende 95 weken onafgebroken in de Album Top 100, deze week op #17, gestegen van #21.
 
ALBUM TOP 7, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  the Weeknd: Dawn FM (nog niet fysiek beschikbaar) *** eerste week op #1 ***
2. (2)   Ed Sheeran: = (Equals) (13), op 53,89%
3. (1)   Adele: 30 (39)
Nog wel de bovenste beste in de Vinyl 33, voor de achtste week inmiddels
 
4. EW  David Bowie: Toy (92)
Van juli-oktober 2000 werkte David Bowie in New York aan nieuwe muziek. Die nummers plus opnieuw opgenomen materiaal uit de periode 1964-1971, vormden het album Toy, dat in maart 2001 had moeten uitkomen. Vanwege financiële perikelen kwam het er niet van en uiteindelijk verliet Bowie platenmaatschappij EMI/Virgin. Hij was vast van plan om Toy alsnog uit te brengen, maar begon eerst aan zijn album Heathen dat in 2002 verscheen.
 
Sommige nummers van Toy belanden als b-kantje of op andere platen. In 2011 lekten verscheidene mixen van nummers uit op het internet. Vorig jaar werd het album uitgebracht als onderdeel van de box Brilliant Adventure (1992-2001), dat een weekje op #58 stond. Afgelopen week verscheen een aparte cd van Toy met extra’s als foto’s en (re)mixen.
 
5. EW  Gunna: DS4ever (niet fysiek uitgebracht)
6. (8)   Soundtrack: Encanto (1)
7. EW  Nass: Nass Is Next (niet fysiek uitgebracht)
 
Naast de bovenstaande vier nieuwe noteringen, komt er op #82 nog een album binnen: Hard To Imagine The Neighbourhood Ever Changing van the Neighbourhood. Tegelijkertijd scoort het vijftal met ‘Softcore’ hun eerste notering op #100. Zie daar voor meer informatie.
 
SINGLES
 
Nog voordat het nummer ‘Fingers Crossed’ van Lauren Spencer-Smith werd uitgebracht, was het op basis van een fragment op haar TikTok-pagina, zo’n 15 miljoen keer gestreamd. Geen wonder dus, dat het nummer bij release al direct een dikke hit is en bij ons de hoogste eerste weeks op de achtste plaats.
 
De 18-jarige Lauren Spencer-Smith, geboren in het Britse Portsmouth, verhuisde met de familie naar Vancouver Island in Canada. Sinds haar elfde is ze met muziek bezig. Op haar vijftiende nam ze het nummer ‘Always Remember Us This Way’ van Lady Gaga op en zette dit op Facebook, dat inmiddels 31 miljoen keer is bekeken.
Maar de echte stappen in de muziek zette ze door in 2020 mee te doen aan de achttiende editie van American Idol, waarin ze eindigde bij de beste 20. Dat hield haar er niet van om door te gaan. Het afgelopen (corona) jaar heeft ze verder gewerkt aan haar muziekcarrière met als eerste wapenfeit, wereldwijd succes met ‘Fingers Crossed’, een nummer over haar ex.
 
Lauren Spencer-Smith is binnen een jaar al de vierde zangeres die zingt over haar ex. Precies een jaar geleden deze week, debuteerde de 17-jarige Oliva Rodrigo met het nummer ‘Drivers License’, dat één van de meest gestreamde nummers werd van 2021. De 21-jarige Meau Hewitt, deze week op de eerste plaats, debuteerde in oktober met ‘Dat Heb Jij Gedaan’. En tenslotte is er de 17-jarige Gayle Robinson uit Texas, die sinds november een hit scoort en deze week naar de vierde plaats stijgt met ‘Abcdefu’. Allen zingen over hoe slecht hun ex hen heeft behandeld.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Meau: Dat Heb Jij Gedaan *** derde week op #1 ***
Naast het nummer ‘Stap Maar In Bij Mij’ met Paul de Munnik, staat ook een ouder nummer van Meau in de belangstelling: ‘Afgesloten’. In februari 2021 was dat het derde nummer dat ze opnam en gaat over het einde van haar relatie.
 
2. (2)   Kris Kross Amsterdam feat. Antoon & Sigourney K: Vluchtstrook (op 9,41%)
3. (4)   Flemming: Amsterdam
4. (5)   Gayle: Abcdefu
5. (3)   Acraze feat. Cherish: Do It To It
 
Met ‘The Business’ scoorde Tiësto een jaar geleden zijn tweede #1-hit. Zo hoog zal ‘The Motto’ met Ava Max niet komen, maar een top 10-positie is binnen, In de tiende week stijgt het nummer van de twaalfde naar de negende plaats, waarmee Tiësto zijn elfde en Ava Max haar derde top 10-hit scoort.

In de Album Top 100 neemt the Weeknd met Dawn FM de leiding over van Adele met 30. Drie tracks van zijn album krijgen ook een notering in de Single Top 100:
#15 Sacrifice
#35 Take My Breath (op herhaling, stond in augustus op #17)
#44 How Do I Make You Love Me?
 
Daarnaast scoren ook nog twee nummer van zijn vorige album:
#63 (66) Save Your Tears
#73 (56) Blinding Lights
 
én staat de Canadese muzikant op #19 (van #23) ook nog genoteerd met ‘Moth To A Flame’, het nummer met Swedish House Mafia.

‘Happy New Year’ van ABBA, vorige week op #53 en ‘Merry Christmas’ van Ed Sheeran & Elton John, vorige week op #88, zijn beide verdwenen. Over een week of 43 zal Mariah Carey wel weer de eerste zijn met een kerstnummer. Dus is dit de eerste hitparade zonder kerst of andere seizoengevoelige  nummers. Naast de reeds besproken nummers, komen we in deze lijst nog de volgende 
nieuwe noteringen tegen:
 
#47 Stromae: L’enfer
Stel je voor: Annechien Steenhuizen van het NOS-journaal, die Snelle interview, waarna de zanger zijn nieuwste nummer live zingt. Dat zien we hier toch niet gebeuren?
Maar in Frankrijk was dat afgelopen zondag wél het geval. Stromae was te gast in het Franse journaal TF1, waar hij zijn eerste interview gaf in zeven jaar aan het nieuwsanker Anne-Claire Coudray. Nu worden artiesten wel vaker bevraagd. Daar bleef het echter niet bij, want op de vraag ‘of hij steun haalde uit muziek toen hij zich eenzaam voelde in de afgelopen jaren’, beantwoorde hij deze met het zingen van ‘L’enfer’.
 
‘L’enfer’, komende week Megahit op 3FM is na ‘Santé’ (#27 in oktober), de tweede single van zijn album Multitude, dat op 4 maart uitkomt. Met ‘L’enfer’, dat ‘de hel’ betekent, vertelt Stromae over de moeilijke  momenten tijdens zijn muzikale pauze en zijn eigen ervaringen met donkere gedachten. Hij liep met zelfmoordgedachten rond en is daar niet trots op.
 
Toch is ‘L’enfer’ geen autobiografisch nummer, want dan had hij het nooit opgenomen. Met het nummer wil de Belgische zanger dat mensen minder in het hoofd bezig zijn. ‘Ga naar buiten, sporten, maakt niet uit wat je doet, als het maar anders is dan nadenken’.
 
#53 Ckay: Emiliana
 
#57 David Kushner: Miserable Man
#90 JoeyAK: 6 Rap

#92 Ewan McVicar: Tell Me Something Good
Afgelopen maandag, 10 januari, werd hij 28 jaar, Ewan McVicar uit het Schotse Ayr. Dat betekent dat hij nog niet was geboren toen Rufus met zangeres Chaka Khan in 1974 een Amerikaanse hit scoorde met ‘Tell Me Something Good’, geschreven door Stevie Wonder.
 
Eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling van McVicar om het nummer uit te brengen. Hij wilde het gebruiken als opwarmer bij optredens, maar dat liep een beetje uit de hand. Het nummer werd opgepakt door radiostations en het nummer werd een hit in de Britse hitparade.
 
In ons land was het 3FM-dj Rámon Verkoeijen die het nummer veel ging draaien, waarmee hij zijn collega’s aanstak. Een tijdje later werd het dan ook Megahit.
 
#94 Avedon feat. Henkie T & Yssi B: Havana
Henkie T en Yssi B kennen we van diverse hits, maar Avedon is een nieuwe ster. Avedon is Vincent van den Ende, zoon van entertainment-man Joop van den Ende. Van jongs af aan wilde Vincent producer worden. Op zijn twintigste vertrok hij naar Los Angeles, waar hij begeleidt werd door producer Scotch Storch. Avedon produceerde acts als Chris Brown, Roddy Ricch en Ariana Grande.
 
Als medecomponist scoorde Avedon al enkele hits in de Single Top 100: ‘Mattaboy’ van BKO feat. Jairzinho & Sevn Alias (#96 in 2017), ‘Kika’ van 6ix9ine feat, Tory Lanez (#25 in 2018) en ‘Undecided’ van Chris Brown (#43 in 2019). Maar met ‘Havana’ staat zijn naam ook op het label als uitvoerend artiest.
 
Het nummer ontstond tijdens een studiosessie in de Wisseloord studios met rappers Henkie T en Yssi B. De rappers wilden een catchy trap beat track maken waarin trap en drill samenkomen. Daarbij ontstond een battle tussen de twee. Het resultaat hebben ze vervolgens regel voor regel opgenomen – een werkwijze die niet gebruikelijk is in hiphopland.
 
#100 the Neighbourhood: Softcore
Uit Newbury Park, California, komt het vijftal van the Neighbourhood. De groep bestaat sinds 2011 en wordt tegenwoordig gevormd door Jesse Rutherford (zang), Jeremy Freedman en Zach Abels (beide op gitaar), Mikey Margott (bas) en Brandon Fried (drums). Het jaar daarop bracht de groep de eerste EP I’m Sorry uit, met Bryan ‘Olivver’ Samnis op drums. In 2014 verliet hij de groep.
Inmiddels is the Neighbourhood diverse EP’s en vier albums verder. ‘Softcore’ is echter niet afkomstig van hun meest recente album Chip Chrome & the Mono-Tones uit 2020, maar van het album
Hard To Imagine The Neighbourhood Ever Changing, dat stamt uit 2018. Op 20 oktober komt de groep naar 013 in Tilburg om het verloren concert van 6 december 2021 in te halen, dat vanwege de coronamaatregelen niet door kon gaan.
 
Alle noteringen in bovengenoemde lijsten vind je op Dutch Charts.
 
Wijzen we je nog even op de Megajaarman met de jaarlijsten van 2021, analyses, statistieken en buitenlandse overzichten onder het kopje Het Hitjaar 2021.

maandag 10 januari 2022

Megajaarman: de jaarlijsten van 2021 aangevuld met analyses, statistieken en buitenlandse overzichten


Voor de tweede keer is zangeres Maan betrokken bij de hit van het jaar. In 2019 was dat bij ‘Hij Is Van Mij’ van Kris Kross Amsterdam, Maan & Tabitha feat. Bizzey. Anno 2021 bij  ‘Blijven Slapen’, het nummer met Snelle, dat het meest is gestreamd.
 
De Britse zangeres Adele pakt opnieuw het album van het jaar. In 2009 deed ze dat met 19. In 2011 én 2012 met 21 en in 2015 én 2016 met 25. Tot dit jaar deelde Adele het record van vijf keer het bestverkochte album van het jaar met Marco Borsato (1997, 1998, 2000, 2002, 2013). Met dit jaar er bij staat het aantal voor Adele op zes keer en dat is dus een nieuw record.
Bovenstaande cijfers zijn maandag 3 januari 2022 vrijgegeven door GfK Dutch Charts, de instantie die wekelijks in Nederland de hitlijsten samenstelt uitsluitend op basis van aantallen fysieke verkopen, downloads en streams van singles (tracks) en albums. De gemeten periode loopt van 1 januari tot en met 29 december 2021, een heel jaar dus.
 
Officiële overzichten dus. Dit in tegenstelling tot de voorspellingen die we de afgelopen kwartalen maakten aan de hand van rekenmethodes ontwikkeld door rekenmeesters Gerrit Schotman (albums) en Rudy van Vliet (singles). Ook voor het vierde kwartaal hebben we een voorspelling gemaakt en die staat vermeld bij de werkelijke jaarcijfers.
 
SINGLES
 
Single Top 10 over 2021, met vooraan tussen haakjes de voorspelling en achteraan tussen haakjes het relatieve percentage t.o.v. de #1
 
#1 [1]  Snelle & Maan: Blijven Slapen (100) NL
#2 [3]  the Kid Laroi & Justin Bieber: Stay (88)
#3 [4]  Ed Sheeran: Bad Habits (86)
#4 [2]  Riton & Nightcrawlers feat. Mufasa & Hypeman: Friday (Doamine re-edit) (
#5 [11] Farruko: Pepas (77)
#6 [9]  Shouse: Love Tonight (76)
#7 [5]  Tiesto: The Business (76) NL
#8 [8]  Olivia Rodrigo: Good 4 U (75)
#9 [6]  Suzan & Freek: Goud (74) NL
#10 [14]Ckay feat. Joeboy & Kuami Eugene: Love Nwanti (72)
              Inclusief:
-          De tiktok remix feat. Dj Yo! & AX'EL)
-          De Noord-Afrikaanse remix feat. ElGrande Toto
 
Met meer dan 40 miljoen streams, goed voor dubbelplatina, is ‘Blijven Slapen’ van Snelle & Maan het meest gestreamde nummer in 2021. Lees het onderstaande verhaal over het ontstaan van ‘Blijven Slapen’, waarvan eerste helemaal niet zeker was of het wel zou worden uitgebracht.
“Blijven slapen had potentie, maar of het ‘de eindstreep’ zou halen wist niemand zeker. We hebben aan de melodie gesleuteld, de zang opnieuw opgenomen, een funky Nile Rodgers-gitaartje toegevoegd, maar bij het luisteren was ik er steeds na twee derde van het liedje wel klaar mee.’’
 
Aldus, muziekproducer Arno Krabman, onder andere van Suzan & Freek, André Hazes Jr. en Snelle, in het Algemeen Dagblad over ‘Blijven Slapen’ van Maan & Snelle, de hit van het jaar, waarvan hij de demo kreeg opgestuurd. De oplossing vond Krabman toen hij de zang wegliet. Arno: “Ik luisterde in de auto en kreeg de zanglijn in mijn hoofd die je nu na 2 minuten in het lied hoort.”
 
feestje
 
Ondanks dat het liedje voelde als een feestje, hoorde Krabman dat niet terug. Arno: “Toen hebben we hier samen in de studio letterlijk een feestje gemaakt door een paar microfoons neer te zetten en gewoon lekker te klappen en te roepen: Heee! Hooo! Heee! Dat is mijn functie, herkennen waar in het nummer iets zit dat er niet uitkomt.’’
 
Maar voordat Krabman in zijn Gravenlandstudio in Kortenhoef ging sleutelen aan de demo van ‘Blijven Slapen’, ging daar in de zomer van 2020 een schrijfsessie aan vooraf, thuis bij Snelle in Diemen-Zuid. Naast Snelle waren daar Maan, Okke Punt (waarmee hij samen de hits ‘Reünie’ en ‘Smoorverliefd’ schreef) en producer Jimmy Hury bij aanwezig.
 
Vrienden van Amstel
 
Lars Bos, echte naam van Snelle, leerde Maan kennen tijdens de optredens met ‘De Vrienden van Amstel Live’ in februari van dat jaar. Daarna hadden ze veel contact via een groepsapp met Suzan & Freek (Krabman produceert en schrijft ook voor/met hen). Het bleek dat Maan en Lars veel gemeenschappelijk hadden en daaruit ontstond het idee om een keer samen muziek te gaan maken.
 
douche
 
De dag voor de schrijfsessie ontstond de melodie van ‘Blijven Slapen’. Terwijl Lars onder de douche stond, schoot hem de melodie in, die hij direct vastlegde met een voice-memo. Tijdens de sessie zat Maan al klaar met haar opschrijfboekje in de flow ‘wat voor song wordt het’. Maan over deze eerste samenwerking: “Ik ben meer van eerst twee uur praten om te kijken waar het liedje over moet gaan. Lars is heel snel, maar dat is het leuke aan samenwerken, dan leer je van elkaars methodes.”
 
plan
 
Lars bleek al een plan klaar te hebben. Een opname daarvan liet hij horen hij Humberto:
“Je bent heel zenuwachtig voor een date, al de zoveelste. Waarschijnlijk blijf je na deze date slapen en dat weet je ook, maar je bent er niet helemaal zeker van. In de verses doe je dingen als ‘vind hij me wel leuk, ziet ie mij wel echt?’” Daarop zong hij het refrein:
 
‘Maar waarschijnlijk blijf ik slapen
En eindigen wij tussen de lakens’
 
Die dag hebben ze met z’n vieren het nummer verder uitgewerkt en toen ze klaar waren met schrijven, hebben Maan en Lars de hele nacht gedanst op het liedje. Daarna ging het naar Arno Krabman.

Lars

Na ‘Kleur’ (#4), ‘In De Schuur’, met Ronnie Flex (#10) en ‘Papa Heeft Weer Wat Gelezen’, met Thomas Acda (#53), allen in 2020, werd in maart van dit jaar ‘Blijven Slapen’ uitgebracht als vierde single van Lars, het nieuwe album van Snelle.
 
De eerste plaats werd pas op 1 mei, in de negende week, bereikt. Eerst stond het nummer nog zes weken op de tweede en twee weken op de derde plaats. Drie weken stond het nummer op de eerste plaats en totaal negentien weken in de top 10.
 
Naast het meest gestreamde nummer, is ‘Blijven Slapen’ met 4.000 draaibeurten ook nog het meest gedraaide Nederlandstalige nummer op de Nederlandse radio. In de Single Top 100 van 1 januari, die meetelt voor deze jaarlijsten, zakt het nummer in de 44e week naar de 85e plaats.
 
‘Good 4 U’ hoger dan ‘Drivers License
 
In onze voorspellingen kwam ‘Drivers License’ van Olivia Rodrigo over het eerste halfjaar nog uit op een eerste plaats. In de jaarlijst vinden we het nummer pas op de veertiende plaats, terwijl ‘Good 4 U’, haar tweede #1-hit dit jaar, eindigt op de achtste plaats.
 
In november meldde Spotify dat ‘Drivers License’ het op één na meest gestreamde nummer in 2021 was. De teller stond toen bijna op 32 miljoen streams, ‘Good 4 U’, het op vier na meest gestreamde nummer op 27,5 miljoen. Hoe kan het, met nog zó’n twee maanden te gaan, dat ‘Drivers License’(34 miljoen) veel lager eindigt dan ‘Good 4 U’ (31 miljoen)?
 
De cijfers van Spotify gaan over alle weken dat ‘Drivers License’ is gestreamd, in totaal 51 weken. Voor de Single Top 100 en dus ook de jaarlijst, tellen alleen de weken mee dat het nummer genoteerd stond en dat zijn er 26. Dat hadden er zonder de regel dat niet meer dan drie tracks van een album gelijktijdig een notering kunnen krijgen, 32 kunnen zijn. De tracks ‘Deja Vu’, ‘Favorite Crime’ en ‘Traitor’ van het album Sour van Olivia Rodrigo hielden ‘Drivers License’ in totaal zes weken buiten de lijst, dat zijn ruim 2 miljoen streams!
 
Daarnaast zijn er nog 19 weken dat ‘Drivers License’ te weinig werd gestreamd voor een weeknotering. In het najaar zijn daar meer streams voor nodig dan in andere weken. Daardoor mist het nummer nog eens 4 miljoen streams. In totaal tellen dus zo’n 6 van de 34 miljoen streams niet mee voor de jaarlijst. Blijven er zo’n 27,5 miljoen over en dat zijn er zo’n 3 miljoen minder dan ‘Good 4 U’, dat dan dus ook hoger staat in de jaarlijst.
 
Roller Coaster gaat al drie jaar mee
 
Al sinds 20 april 2019 staat ‘Roller Coaster’ van Danny Vera onafgebroken genoteerd in de Single Top 100, op 1 januari op #80 in de 142e week, een record. In 2020 bereikte het nummer de eerste plaats van de NPO Radio 2 Top 2000 en dat zorgde er voor dat het begin januari 2021 de hoogste plaats bereikte: #5. Daarna is het gezakt en dreigde twee keer uit de lijst te vallen.
 
Wekelijks wordt ‘Roller Coaster’ zo’n 365.000 keer gestreamd, waarmee het totaal aantal streams voor dit jaar uitkomt op 18,9 miljoen en dat is goed voor een 27e plaats in het jaaroverzicht. Vorig jaar stond het nummer op de tiende plaats, het jaar daarvoor op #39. In totaal is ‘Roller Coaster’ van Danny Vera al zo’n 65 miljoen keer gestreamd en het einde is nog niet in zicht. Zou er nog een vierde jaar in voor ‘Roller Coaster’ van Danny Vera?
 
TikTok helpt Tom Odell
 
‘Roller Coaster’ van Danny Vera gaat al drie jaar onafgebroken mee. ‘Another Love’ van Tom Odell, een nummer uit 2012, dat voor het laatst in 2015 genoteerd stond, vinden we terug op de zestigste plaats in de jaarlijst. Hoe kan dat?
 
In november 2018 had gebruiker Starclouds een zogenaamde slow version van ‘Another Love’ op YouTube gezet, waarbij de stem van Tom Odell werd vertraagd. Velen herkenden zich in het nummer onder het motto ‘als je vrolijk bent geniet je van de melodie, ben je treurig dan begrijp je de tekst’. Er staat zelfs een ‘slowed ’n reverb’ versie van ruim 1 uur op YouTube, die al een kleine 2 miljoen keer is bekeken. De versie van Starclouds zelfs al 23 miljoen!
Door de versie op YouTube werd het origineel ook weer vaker beluisterd en gestreamd, bijna 14 miljoen keer in 2021! 46 weken stond het nummer genoteerd in de Single Top 100 en die aantallen tellen dus mee voor de jaarlijst. In de Britse jaarlijst staat het nummer ook op de 60e plaats. Daar werd het nummer omgerekend 220.390 keer verkocht, waarmee het totaal aantal uitkomt op 1.316.164 stuks.
 
Over TikTok zei Odell onlangs: “TikTok is incredible! I don’t know why any musician would not be on TikTok. It’s fascinating what it’s doing to songs and how it’s changing the relationship between artists and their audience.”
 
Vanwege het succes van ‘Another Love’, staat het album Long Way Down van Odell waar ‘Another Love’ opstaat, ook weer in de belangstelling. Niet minder dan 41 weken stond het album genoteerd, met een 48e plaats als hoogste notering. In de albumjaarlijst vinden we het album terug op #78.
 
Dat succes voor oude hits niet altijd positieve gevolgen heeft voor nieuwe werk, bewijst de geringe belangstelling voor Monsters het album dat Odell in juli uitbracht. Dat raakte ondergesneeuwd door het succes van zijn ouder werk en kwam dan ook niet verder dan een achttiende plek in de Vinyl 33.

Eurovisie Songfestival
 
Na een loos Eurovisie Songfestival jaar vanwege corona in 2020, was er in 2021 weer een editie van het liedjesfestival. Vanwege de overwinning in 2019 door Duncan Laurence met ‘Arcade’ vond de 65e editie plaats in Rotterdam. Jeangu MacRooy, die in 2020 met ‘Grow’ ons land zou vertegenwoordigen, kwam in 2021 met een nieuw nummer, ‘Birth Of A New Age’.
Winnen zat er niet in en dat wil je ook niet als land twee keer achter elkaar, maar 11 punten (0 van de tele-jury) en eindigen op de 23e plaats (van de 26 deelnemers!),  dat had niemand verwacht. Verder dan een 30e plaats en slechts drie weken notering in de Single Top 100 kwam het niet en dus zal je het nummer ook niet in de jaarlijst tegen komen. In 2022 mag zangeres S10 de Nederlandse eer verdedigen, maar zal ze wel eerst de halve finale moeten halen. Rond februari wordt bekend met welk liedje, maar zeker is dat dit in het Nederlands zal zijn.
 
naar Italië
 
Die halve finales en de finale, vinden op 10, 12 en 14 mei 2022 plaats in Turijn, Italië. Verantwoordelijk voor de Italiaanse overwinning was de Italiaanse groep Måneskin met ‘Zitti e Buoni’. Het was pas de derde keer dat Italië het festival won. De andere winnaars waren Gigliola Cinqueti met ‘Non ho l’étà’ (in 1964) en Toto Cutugno met ‘Insieme 1992’ (in 1990). En dan te bedenken dat de basis van het Eurovisie Songfestival ligt in het Italiaanse Sanremo Festival dat sinds 1951 wordt gehouden.
 
voor Nederland hoefde ‘Zitti e buoni’ van Måneskin niet
 
‘Zitti E Buoni’ (Italiaans voor Zwijg en gedraag je) van Måneskin was samen met ‘Voilá’ van Barbara Pravi één van de grote favorieten voor de overwinning. Als het aan Nederland had gelegen, had Pravi het festival gewonnen, want zowel de vakjury als de publieksjury kende haar 12 punten toe. ‘Zitti e buoni’ van Måneskin kwam niet eens voor bij de tien nummers die punten kregen. Het nummer eindigde bij de vakjury als dertiende en van de televoters kreeg het slechts 2 punten.
Dat tele-voters kunnen verschillen van streamers, bewijzen de meer dan 2 miljoen streams  van ‘Zitti E Buoni’  van Måneskin, de week na het festival, dat hun de eerste #1-hit in Nederland opleverde. Daar bleef niet bij voor het Italiaanse vijftal, want in diezelfde week kregen ook de nummers ‘I Wanna Be Your Slave’ (#25) en ‘Coraline’ (#92) een notering.
 
winnaar scoort met singles én albums
 
Drie noteringen in één week voor Måneskin, allen afkomstig van hun album Teatro d'ira - Vol. I dat in die week binnenkwam op de tweede plaats. Een uniek hitfeit, want het was voor het eerst dat een winnaar van het Eurovisie Songfestival ook direct met een album scoort. Maar dan zijn we er nog niet, want in diezelfde week kreeg ook hun album Il Ballo Della Vita uit 2018, een notering, op #21.

Måneskin, meer dan een winnaar van het Eurovisie Songfestival 2021
 
Het zou hier niet bij blijven. Een week later, op 5 juni, kwam hun versie van ‘Beggin’’ (origineel van the Four Seasons)  binnen op #82 en pakte vijf weken later ook de eerste plaats. Dat was ook nooit eerder vertoond, een winnaar die twee #1-hits in één jaar scoort. Het voorlopig laatste hitfeit van Måneskin, was de notering in oktober van het nummer ‘Mammamia’, voorloper van een nieuw album in 2022. Met deze vijf noteringen en twee albums bewees Måneskin meer te zijn dan ‘de winnaar van het Eurovisie Songfestival 2021’.
 
record Songfestivalhits
Naast de noteringen van Måneskin (#1), Barbara Pravi (#3) en Jeangu MacRooy (#30), waren er nog 17 andere deelnemers die met hun liedje een notering kregen in de Single Top 100. In totaal dus 20 hits dankzij het Eurovisie Songfestival. Het oude record stond op 13 noteringen in 2013.
 
Alvorens we kijken naar de albums van 2021, volgen nu eerste enkele statistieken.

Statistieken-singles 
 
Vierde keer een duet
 
Voor de vierde keer scoort een duo de hit van het jaar. Na Womack & Womack met ‘Teardrops’ (in 1988), André Hazes & Gerard Joling met ‘Blijf Bij Mij (Dit Zijn Voor Mij De Allermooiste Uren)’ (in 2007) en Calvin Harris & Dua Lipa met ‘One Kiss’ (in 2018) pakken  Snelle & Maan met ‘Blijven Slapen’, als vierde duo, de hit van het jaar. Met uitzondering van Womack & Womack (het echtpaar Cecil Womack en Linda Cooke), zijn de andere gelegenheidsduo’s.
 
#1 noteringen
 
In totaal bereikten 21 nummers de bovenste positie van de Single Top 100, 3 meer dan in 2020. Het jaar begon goed voor Tiësto, want op 9 januari scoorde hij na achttien jaar (‘Traffic’ in 2003), met ‘The Business’ eindelijk zijn tweede #1-hit. Het nummer werd gezongen door de Britse zanger James ‘Yami’ Bell, die daarmee zijn debuut had. Jammer alleen dat hij daar niet de credits voor kreeg, maar wel een platina plaat.
 
2021 eindigde, bijna traditioneel, met ‘All I Want For Christmas Is You’ van Mariah Carey op de eerste plaats. Dat nummer komen we niet tegen in het jaaroverzicht en dat geldt ook voor ‘Vluchtstrook’ van Kris Kross Amsterdam x Antoon x Sigourney K, de huidige #1. ‘Dat Heb Jij Gedaan’ van Meau, #1 op 11 december, met twaalf weken op de teller, haalde de jaarlijst wel en staat op #79.
 
Het meeste aantal weken bovenaan, zes stuks, was er voor ‘Drivers License’ van Olivia Rodrigo.. Wereldwijd boekte deze 17-jarige zangeres uit Temecula, California, streamrecords. Op één dag werd het nummer 13,6 miljoen keer gestreamd, waarmee ze het oude record van ‘I Don’t Care’ van Ed Sheeran & Justin Bieber met 10,9 miljoen streams, verpulverde. In juni scoorde Olivia Rodrigo met ‘Good 4 U’ haar tweede #1-hit, dat vijf weken bovenaan stond.
 
Zoals elk jaar zijn er #1-noteringen die de jaarlijst niet halen. Wij vroegen ze op bij GfK Dutch Charts en hier zijn ze, met tussen haakjes het percentage ten opzichte van de #1 in de jaarlijst en daarachter de weekstanden:
#109: Mariah Carey: All I Want For Christmas Is You (21), standen vanaf 13 november: 84-61-45-25-7-3-2-1
#117: Kris Kross Amsterdam x Antoon x Sigourney K: Vluchtstrook (20), vanaf 4 december: 11-3-1-1-7
 
De pechvogel van 2021, het nummer dat de jaarlijst net niet haalt, #101 dus, is ‘Bully’ van 50 Bro’s, dat vanaf 21 augustus negentien week genoteerd stond met als hoogste plaats #23.
 
De meeste hits
 
Niet minder dan 25 noteringen scoorde rapper Frenna in de Single Top 100, waarvan 4 alleen. Het zijn echter 2 samenwerkingen die de jaarlijst hebben gehaald:
#38 S10 x Frenna x Kevin: Adem Je In (remix)
#75 Lijpe feat. Frenna: Mansory
Drie acts scoorden de meeste noteringen in de jaarlijst, elk drie:
-          Ed Sheeran: ‘Bad Habits’ (#3), ‘Shivers’ (#41), ‘Afterglow’ (#91), alle drie afkomstig van zijn album Equals
-          Måneskin: ‘Beggin’’ (#30), ‘I Wanna Be Your Slave’ (#62), ‘Zitti E Buoni’ (#80)
-          the Weeknd: ‘Save Your Tears’ (#18), ‘Blinding Lights’ (#42, in 2020 de #1), ‘Take My Breath’ (#92)
Grote afwezige in 2021 was Davina Michelle, waarvan in 2020 nog vier nummers in de jaarlijst stonden.
 
herkomst
 
Na een flinke teruggang vorig jaar van 53 naar 34, is het aantal Nederlandse producties in 2021 licht gestegen naar 36 stuks. Drie daarvan staan in de top 10. Met 19 (in 2020: 12) zijn de Britten met een inhaalslag bezig, terwijl het aantal uit Amerika uitkomt op 17 (in 2020: 28). De verdeling in 2021 is als volgt:
 
36x: Nederland (34)
19x: Groot-Brittannië (12)
17x: V.S. (28)
7x: Canada (7),
5x: Italië (1)
4x: Australië (2)
2x: Duitsland (3), België (1), Frankrijk (1)
1x: Zweden (1), Cuba (-), Nigeria (-), Puerto Rico (-), Spanje (-), Papoea/Nieuw Guinea (-)
 
talen
 
Voor het eerst in negentien jaar staat er in de jaarlijst een nummer dat volledig in het Italiaans is gezongen. De voorlaatste keer was in 2002, toen de Italiaanse zanger Tiziano Ferro zijn eerste en enige #1-hit ‘Perdono’ scoorde, dat eindigde op een dertiende plaats in het jaaroverzicht.
 
Anno 2021 is het de Italiaanse groep Måneskin dat met ‘Zitti e Buoni’ een notering krijgt, op #80. Het is de laagste van drie noteringen van de groep in de jaarlijst.
 
Niet volledig Italiaans was de #1-hit ‘Because We Believe’ van Marco Borsato & Andrea Bocelli in 2006. Dat nummer werd deels in het Engels, Nederlands én Italiaans gezongen en haalde de vijfde plaats in het jaaroverzicht.
 
Maar naast die ene Italiaanstalige hit van Måneskin dit jaar, wordt het overgrote deel van de hits nog steeds in het Engels gezongen: 69 stuks, evenveel als in 2020. Blijven 29 Nederlandstaligen (in 2020: 28) en 1 meertalige: Spaans/Nederlandstalig over: ‘Más Más Más’ van Rolf Sanchez op #90.

ALBUMS
 
Album Top 10 over 2021, met vooraan tussen haakjes de voorspelling en achteraan tussen haakjes het relatieve percentage t.o.v. de #1.
 
#1 [1]  Adele: 30 (100)
#2 [2]  Olivia Rodrigo: Sour (76)
#3 [4]  Justin Bieber: Justice (74)
#4 [3]  Abba: Voyage (70)
#5 [5]  Dua Lipa: Future Nostalgia (69)
#6 [6]  Snelle: Lars (51) NL
#7 [7]  the Kid Laroi: F*ck Love (Savage) (50)
#8 [9]  Pop Smoke: Shoot For The Stars Aim For The Moon (46)
#9 [8]  Ed Sheeran: Equals (45)
#10[10]Harry Styles: Fine Line (41)
 
Als we het aloude puntensysteem zouden hanteren voor de jaarlijst, zou 30 van Adele  uitkomen op de dertigste plek, Abba met Voyage op #58 en had Equals van Ed Sheeran, nu #9, rond de 65e plaats gestaan. Alle drie zijn het albums die in het laatste kwartaal zijn uitgebracht, waarin de meeste albums worden verkocht.
 
Al twee jaar zat het er aan te komen, maar in 2021 was het eindelijk zover, een nieuw album van Adele. Het huwelijk, de geboorte van haar zoontje Angelo én de scheiding van Simon Monecki, waarmee ze drie jaar getrouwd was, waren genoeg ingrediënten voor een album. Want als Adele niet helemaal lekker in haar vel zit, maakt ze de mooiste nummers.
Na 19, 21 en 25 kwam ze dit jaar met het album 30. Voorafgegaan door de single ‘Easy On Me’, dat wereldwijd het record verbrak van de meeste streams op de eerste dag, knalde het album in november, exact zes jaar na 25, binnen op de eerste plaats van de albumlijsten. En net als 25, dat in 2015 slechts vier weken nodig had om het bestverkochte album van het jaar te worden, gebeurt dat in 2021 ook met 30.
 
Wel zijn de cijfers minder groot dan in 2015. Toen was het overwicht van 25 op de #2, Evenwicht van Marco Borsato, nog 78% en gingen er in korte tijd meer dan 250.000 stuks van 25 over de toonbank. Het album was toen nog niet beschikbaar als stream.
 
Anno 2021 is 30 in alle configuraties uitgebracht, van streams tot cassette en is het overwicht van 30 op Sour van Olivia Rodrigo 24%. Aantallen hebben we niet, maar we schatten zo’n 40.000 stuks, waarvan gemiddeld 71% fysiek is aangeschaft. In 2015 was de verhouding 67-33, waarbij de 33% volledig stond voor downloads.
 
thema’s
 
21 was een album waarop Adele brak met haar oude liefdes. Op 25 wilde ze het goed maken met diegenen aan wie ze, vanwege haar grote succes, geen of weinig aandacht heeft besteed. Een album over volwassen worden, afscheid van de puberjaren.
 
Sinds 25 is Adele getrouwd, bevallen van een zoon en weer gescheiden. Dertig worden is dan ook niet makkelijk. Nog steeds zingt Adele (inmiddels 33) over liefdespijn, maar 30 is vooral een album voor haar zoon Angelo, inmiddels negen jaar. Op het album gaat ze het gesprek met hem aan en verontschuldigd zich voor de scheiding. Op 30 is Adele volwassener en kijkt ze kritisch naar zichzelf.
 
coolste producer
 
Op 25 werkte Adele onder andere met de producers Greg Kurstin, Shellback en Max Martin. Kurstin schreef en produceerde ‘Easy On Me’, de eerste single van 30. Naast deze drie vroeg ze voor 30 Tobias Jesso Jr. (John Legend, Shawn Mendes), Ludwig Göransson (Childish Gambino, Lykke Li) en Inflo.
 
Dean Josiah Cover, echte naam van Inflo, werkte samen met onder andere the Kooks, Tom Odell, Michael Kiwanuka. Recent produceerde hij albums van Little Simz en Cleo Sol. Daarnaast is hij de man achter het Britse project Sault, dat sinds 2019 al vijf albums heeft uitgebracht. Inflo wordt gezien als een jonge  ‘Quincy Jones’ (producer van Off The Wall, Thriller en Bad, drie album van Michael Jackson) en is één van de coolste producers van dit moment.
 
al zeven jaar Adele
 
Naast 30 staat Adele ook genoteerd met haar vorige studioalbums 25 en 21. Het album 25 staat al sinds 2015 genoteerd: 1-1-11-27-31-57 en dit jaar #22. De voorloper 21 stond van 2011 – 2017 genoteerd (1-1-23-98-26-27-59), keerde vorig jaar weer terug op 58 en staat dit jaar op #31. Op 16 oktober ging 19, haar eerste album, op herhaling toen de single Easy On Me uitkwam. De elf weken notering, met als hoogste plaats #23, waren echter te weinig voor een notering in de jaarlijst van 2021.
 
nog een comeback
 
Behalve Adele die een comeback maakte met 30, is er nog een act die in 2021 weer van zich liet spreken en dat is ABBA. Al een aantal jaren ging het gerucht dat het Zweedse viertal twee nieuwe nummers had opgenomen en dat er plannen waren voor een hologramconcert.
 
Tijdens de voorbereidingen voor het hologramconcert dat vanaf 27 mei 2022 plaats zal vinden  in een speciaal daarvoor gebouwde arena in Londen, schreven Björn Ulvaes (76) en Benny Andersson (74) nog acht nummers. Met alle plezier zongen de zangeressen Agnetha Fältskog (71) en Anni-Frid Lyngstad (75) de tien nummers in en het album Voyage, het eerste sinds The Visitors uit 1981, was een feit.
De eerste twee singles ‘Don’t Shut Me Down’ (#18) en ‘I Still Have Faith In You’ (#21), beide in september, werden voor 40% fysiek aangeschaft. Ook voor de singles ‘Just A Notion’ (#73: 78%) en ‘When You Danced With Me’ (#67) gold dit.
 
Voor het album Voyage ligt dat niet anders. Gemiddeld genomen is het aandeel van fysieke verkopen, zowel op cd als vinyl, zo’n 90%. In het Verenigd Koninkrijk is de vinylversie zelfs de snelst verkopende elpee van deze eeuw (zie buitenland).
 
Al op voorhand werd het album van ABBA 40.000 keer besteld, goed voor platina. Hoeveel daar uiteindelijk echt van verkocht zijn, zullen we nooit weten, maar in ieder geval genoeg voor een vierde plaats in het jaaroverzicht.

In Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland is Voyage zelfs het bestverkochte album van 2021. In Duitsland is het album 400.000 keer verkocht, goed voor dubbelplatina en dat in slechts drie weken, want daar werd het jaar al eind november  afgesloten.
 
Onderstaand de jaarnoteringen van de vorige #1-albums van ABBA:
1978: The Album (4)
1979: Voulez-Vous (2)
1980: Super Trouper (5)
1981: The Visitors (4)
 
Het album ABBA eindigde in 1975 op een 18e plaats, Arrival in 1976 op de 21e plaats en in 1977 op de 6e plaats. Tot 1978 werden de jaarlijsten nog samengesteld op basis van punten. We achten het goed denkbaar dat Arrival, dat in november en december 1976 op de eerste plaats stond, in de jaarlijst van 1976 in de top 5 zal hebben gestaan als de werkelijke verkopen waren genomen.
 
Kinderen voor Kinderen

Sinds 1980 verschijnt er ieder jaar een Kinderen voor Kinderen album, waarvan elf de top 10 van de jaarlijsten bereikten. Hoewel de albums steevast de gouden status halen, zit een eerste plaats er al niet meer in sinds 2015. Jaarlijks moet het album, dat vooral fysiek wordt aangeschaft, de strijd aan met de miljoenen streams van andere albums. Dit jaar was het Kevin die met Grote Versnelling het koor van de eerste plaats hield.

Niet alleen halen de albums van Kinderen van Kinderen niet meer de eerste plaats, in de jaarlijst vallen ze sinds 2019 ook (ver) buiten de top 10. Reis Mee – 40 kwam in 2019 tot #12,  En Toen? – 41 in 2020 tot #31 (dit jaar op #92) en Worden Wat Je Wil -42 staat op #26.

Dit was tevens het laatste jaar dat Tjeerd Oosterhuis de productie deed van de liedjes. Na elf jaar, waarin zes #1-albums en vier #2-albums werden gescoord, vind hij dat het tijd is om ruimte te maken voor nieuwe gezichten. Oosterhuis: “Het is niet de bedoeling dat ik Mr. Kinderen voor Kinderen word.” Willem Laseroms, die al meerdere liedjes schreef, zal hem opvolgen. Het thema voor deel 43 is ‘Gi-ga-groen’. Wellicht dat er weer een #1-album in zit.
 
Dat er leven is na Kinderen voor Kinderen, bewijst zangeres Meau. Als kind volgde ze al zang- en pianolessen en deed ze mee aan Kinderen voor Kinderen. Meau werkte mee aan de  albums Hé Jullie - 31 (geen notering) en Zo Bijzonder - 32 (#85), de laatste albums voordat  het thema van de jaarlijkse Kinderboekenweek de leidraad werd voor de albums.
 
ALBUMS
 
statistieken
 
Net als bij de singles, hebben we ook enkele statistieken op een rijtje gezet bij de albums.
 
#1-noteringen
 
In 2021 bereikten een stuk minder albums de eerste plaats: 24 tegen 32 in 2020. Dat het er 8 minder zijn, komt doordat drie albums vijf of meer weken bovenaan de Album Top 100 stonden. 30 van Adele (5x), Justice van Justin Bieber (7x) en Sour van Olivia Rodrigo (11x).
 
Nog steeds komen de meeste #1-albums binnen op die plek en zakken daarna weer. Even afgezien van albums die weer terugkeerden naar de eerste plaats (Pop Smoke en Michael Bublé), zijn er twee albums die niet binnenkwamen op #1:
-          the Kid Laroi: F*ck Love, album uit 2020 dat op 23 januari, in de vijftiende week naar #1 steeg
-          Dua lipa: Future Nostalgia, ook uit 2020 dat vier keer van de eerste plaats werd gehouden, maar op 20 februari, in de 47e week (!) de eerste plaats pakte, dankzij de release van The Moonlight Edition
 
grootste zakker(s)
 
Twee jaar achtereen leverde Ayreon, het project van Arjan Lucassen, de grootste zakker (#39 respectievelijk #60). In 2021 was er geen nieuw werk van Ayreon, dus een nieuw record zat er niet in. Dat was er dit jaar wel voor Blue Banistars van Lana Del Rey, dat in de tweede week naar de 28e plaats zakte. Eentje lager dan Onderaan Beginne van Rowwen Hèze. Beide albums hebben de jaarlijst dan ook niet gehaald.
 
En nu we het daar toch over hebben. Van de 24 #1-albums in 2021, haalden 3 de eindstreep niet. Hier volgen ze alle drie, met tussen haakjes het percentage ten opzichte van 30, het #1-album van Adele, gevolgd door de weekstanden:
#120 Foo Fighters: Medicine At Midnight (7), standen vanaf 13 februari: 1-6-18-42-41-81
#136 Rowwen Hèze: Onderaan Beginne (5), vanaf 17 juli: 1-21-49
#161 Lana Del Rey: Blue Banisters (3), vanaf 30 oktober: 1-29-69-57
Het album Chemtrails Over The Country Club, dat Lana Del Rey in maart uitbracht, heeft de jaarlijst wel gehaald en staat op #90. Het album stond vier weken langer dan Blue Banisters genoteerd en behaalde een tweede plek als hoogste notering.
 
buiten de boot
 
In 2021 haalden 652 albums de wekelijkse Album Top 100. De beste 100 ken je inmiddels. Maar welk album dreigt voor altijd in de vergetelheid te belanden, de #101? Dit jaar is dat Senjutsu van Iron Maiden (9%). Standen vanaf 11 september: 2-11-26-33-59. We hebben het  toch maar even genoemd.
 

vrouwen werken aan achterstand
 
Al vier jaar zijn het de mannen die het album van het jaar scoren. In 2017 Ed Sheeran met Divide, in 2018 Josylvio met Hello Cash, in 2019 Frenna met Francis en in 2020 the Weeknd met After Hours. Het werd dus wel tijd dat de vrouwen weer ging scoren.
 
De voorlaatste zangeres was Adele met 25, dat ook in 2015 het album van het jaar was. Zes jaar later is het opnieuw Adele die de eer van de vrouwen verdedigt, dit keer met 30. Daarmee staan de vrouwen nu op 16 noteringen tegenover 17 voor de mannen. Het is afwachten wat 2022 brengt, maar een tweede jaar voor 30 van Adele, behoort tot de mogelijkheden.
 
herkomst
 
De daling van het aantal Nederlandse producties, die al een aantal jaren aan de gang is, zet ook in 2021 door: 34 tegen 39 in 2020. Het aandeel rap/hiphop neemt ook verder af, van 22 naar 18. In 2019 waren het nog 35 albums. Een aantal acts die voorheen tot hiphop werden gerekend, vallen nu onder Nederpop, waaronder Snelle.
 
Naast 34 Nederlandse producties zijn de overige 64 albums gemaakt in acht andere landen. Hier volgen ze alle 100, met tussen haakjes het aantal in 2020:
35x: Verenigde Staten van Amerika (36)
34x: Nederland (39)
19x: Groot-Brittannië (14)
4x: Canada (5)
2x: Italië (-), Nigeria (1), Australië (1)
1x: Duitsland (-), Zweden (-)
 
talen
 
Hoewel het totaal aantal Nederlandse producties is afgenomen met 5 noteringen, is het aantal albums dat in de Nederlandse taal wordt gezongen, gelijk gebleven: 32 stuks. De andere twee zijn in het Engels, beide albums van Danny Vera. De verdeling van de 100 albums is als volgt, met tussen haakjes het aantal in 2020:
68x Engels (66)
32x Nederlands (32)
 
Voordat we het Nederlandse deel afsluiten, volgt hier nog de Vinyl Top 10 van 2021, met tussen spekhaken, de stand in 2020. Achteraan staat tussen haakjes het relatieve percentage t.o.v. de #1.
 
#1 Adele: 30
#2 [4] Fleetwood Mac: Rumours (83)
#3 Abba: Voyage (65)
#4 [2] Harry Styles: Fine Line (58)
#5 Froukje: Licht En Donker (56) NL
#6 John Mayer: Sob Rock (55)
#7 Billie Eilish: Happier Than Ever (51)
#8 Lana Del Rey: Chemtrails Over The Country Club (50)
#9 [15] Amy Winehouse: Back To Black (45)
#10 Ed Sheeran: Equals (44)

Buitenland
 
Net als in ons land zijn in een aantal andere landen deze week de jaarlijsten bekendgemaakt, die net als bij ons, gebaseerd zijn op verkochte aantallen, fysiek en digitaal.
 
Verenigd Koninkrijk
 
In Groot-Brittannië is het de O(fficial) C(harts) C(ompany) dat de verkopen bijhoudt. Bij de jaarlijsten worden vaak ook enkele aantallen vrijgegeven. Waar albums ook in 2021 een notering kregen, vermelden we dat tussen haakjes.
 
Top 12 Singles (incl. streams), met aantallen die bekend zijn
 
#1 ed sheeran: bad habits (1.722.738)
#2 olivia rodrigo: good 4 u (1.394.252)
#3 olivia rodrigo: drivers license (1.303.844)
#4 weeknd: save your tears
#5 lil nas x: montero (call me by your name)
#6 dua lipa: levitating
#7 kid laroi & justin bieber: stay
#8 glass animals: heat waves (982.499)
#9 (1)  weeknd: blinding lights
#10 tion wayne & russ millions: body (933.429)
#11 nathan evans/220kid/billen ted: wellerman (898.604)
#12 adele: easy on me (887.349)
 
Top 10 Streams, aantallen in miljoenen
 
#1 ed sheeran: bad habits (204)
#2 olivia rodrigo: good 4 u (167)
#3 olivia rodrigo: drivers license (156)
#4 weeknd: save your tears
#5 lil nas x: montero (call me by your name)
#6 tion wayne & russ millions: body
#7 dua lipa: levitating
#8 kid laroi & justin bieber: stay
#9 glass animals: heat waves
#10 (1) weeknd: blinding lights
 
In 2021 werd er 147 miljard keer gestreamd geteld, een toename van 5,7% ten opzichte van 2020. Voor een notering bij de bovenste 40, heb je zo’n 1,4 miljoen streams nodig. 180 acts streamden meer dan 100 miljoen keer, 1918 meer dan 10 miljoen.
 
Top 10 Downloads, aantallen in duizenden
 
#1 ed sheeran: bad habits (142)
#2 ladbaby ft sheeran/elton john: sausage rolls for everyone (136)
#3 elton john & dua lipa: cold heart
#4 ed sheeran: shivers
#5 nathan evans/220kid/billen ted: wellerman
#6 adele: easy on me
#7 coldplay & bts: my universe
#8 ed sheeran & elton john: merry christmas
#9 weeknd: save your tears
#10 ed sheeran: overpass graffiti
 
Top 10 Albums (incl. streams)
Dit jaar zijn de aantallen van de volledige top 10 zijn vrijgegeven, dus hierbij
 
#1 adele: 30 (600.056)
#2 ed sheeran: = (432.494)
#3 abba: voyage (400.475)
#4 olivia rodrigo: sour (395.323, 82,9% zijn streams)
#5 queen: greatest hits (229.521)
#6 dua lipa: future nostalgia (229.002)
#7 ed sheeran: divide (204.642)
#8 elton john: diamonds (197.090)
#9 (10) fleetwood mac: 50 years - don’t stop (193.621)
#10 dave: we're all alone in this together (193.432)
 
Twee jaar achtereen scoorde Lewis Capaldi met Divinely Uninspired To A Hellish Extent, het album van het jaar. Dit jaar staat zijn album op de zestiende plaats en pakt Adele met 30 de winst en wie weet ook voor twee jaren. Van de 600.056 van 30 zijn 98.093 gestreamde albums.
 
Voor het tweede achtereenvolgende jaar was er geen album waarvan in één jaar meer dan 1 miljoen stuks werden verkocht. De  teruggang van cd’s, in 2020 nog -13,6%, was in 2021 minder groot, -10,5%. Dankzij albums van Adele, Ed Sheeran en Abba.
 
Top 10 Albums (alleen streams)
 
#1 olivia rodrigo: sour (327.722)
#2 dua lipa: future nostalgia
#3 fleetwood mac: 50 years - don't stop
#4 ed sheeran: divide
#5 elton john: diamonds
#6 weeknd: the highlights
#7 pop smoke: shoot for the stars aim for the moon
#8 queen: greatest hits
#9 lewis capaldi: divinely uninspired to a hellish extent
#10 doja cat: planet her
 
Top 11 Cassettes, aantallen in duizenden
 
#1 olivia rodrigo: sour (14)
#2 dave: we're all alone in this together (8,5)
#3 lana del rey: chemtrails over the country club (8,2)
#4 queen: greatest hits
#5 coldplay: music of the spheres
#6 wolf alice: blue weekend
#7 billie eilish: happier than ever
#8 elton john: the lockdown sessions
#9 demi lovato: dancing with the devil - the art of
#10 ed sheeran: =
#11 abba: voyage
 
Voor het negende jaar op rij is de verkoop van cassettes gestegen. In 2021 gingen er 185.000 over de toonbank, een stijging van 19%.
 
Vinyl Album Top 10, met aantallen in duizenden
 
#1 abba: voyage (40)
#2 adele: 30 (37)
#3 (1) fleetwood mac: rumours (45.082)
#4 ed sheeran: =
#5 (3) amy winehouse: back to black
#6 (4) nirvana: nevermind
#7 (7) queen: greatest hits
#8 lana del rey: chemtrails over the country club
#9 wolf alice: blue weekend
#10 (5) harry styles: fine line
 
Met 29.891 stuks in de eerste week was Voyage van Abba al het bestverkochte vinyl album in deze eeuw. Uiteindelijk werden het er 40.000. In totaal zijn er in 2021 zo’n 5,4 miljoen elpees verkocht, een stijging van 10,6%.
 
Vinyl Single Top 10, met aantallen in duizenden
 
#1 the specials: ghost town
#2 harry styles: watermelon sugar
#3 morrissey & david bowie: cosmic dancer
#4 kylie minogue & dua lipa: real groove
#5 (1) liam gallagher: all you're dreaming of
#6 phoebe bridgers: kyoto
#7 abba: i still have faith in you
#8 (5) billie eilish: no time to die
#9 baddiel/skinner/lightning seed: 3 lions
#10 paul weller: cosmic fringes
 
Verenigde Staten van Amerika (bron: Soundscan)
 
De jaarlijsten die het Amerikaanse muziekmagazine Billboard jaarlijks eind november  publiceert, zijn gebaseerd op het aloude puntensysteem. Gelukkig stelt MRC Data (voorheen
Soundscan), dat de data levert aan Billboard, ook jaarlijsten samen op basis van verkoopcijfers. Onderstaande overzichten zijn de verkopen gemeten over de periode 1 januari  tot en met 30 december 2021.
 
Albums (incl. streams vs cd-verkopen), aantallen in miljoenen
 
#1  Morgan Wallen:  Dangerous: The Double Album  (3,226)
#2  Olivia Rodrigo:  Sour  (2,856)
#3  Drake:  Certified Lover Boy  (1,97)
#4  Adele: 30 (1,936)
#5  Pop Smoke:  Shoot for the Stars Aim for the Moon  (1,533)
#6  Doja Cat:  Planet Her  (1,51)
#7  The Kid LAROI:  F*ck Love  (1,505)
#8  Justin Bieber:  Justice  (1,473)
#9  Dua Lipa:  Future Nostalgia  (1,403)
#10  The Weeknd:  After Hours  (1,342)
 
Waar in veel landen, waaronder Nederland, een zangeres dit jaar weer het album van het jaar levert, is dat in de V.S. opnieuw een man: Morgan Wallen met Dangerous: The Double Album. De voorlaatste zangeres was Adele met 25 in 2015.
Morgan Wallen is nog niet erg bekend in Europa, maar in de V.S. is hij een zeer beroemde countryzanger. Dangerous: The Double Album, waarvan de 30 tracks 3,94 miljard keer zijn gestreamd, stond tien weken bovenaan de Billboard Album Top 200. Het is pas zijn tweede album en het eerste countryalbum in jaren dat album van het jaar wordt. De voorlaatste keer was in 2009: Fearless van Taylor Swift.
 
In 2021 zijn er 893,1 miljoen albums verkocht, een toename van 11,3%. 26 albums scoorden meer dan 1 miljoen, 2 meer dan in 2020. We zagen al dat Country nog steeds zeer populair is, maar het is niet het genre dat de meeste verkopen oplevert. We lopen de genres even na:
1. R&B: 247,5 miljoen, een aandeel van 27,7%, plus 6,1%.
2. Rock: 
178,8
3. Pop: 1
16,5
4. Country: 
72,2
5. Latin: 
48,2
 
Albums (fysieke verkopen+downloads) aantallen in duizenden
 
#1  Adele: 30 (1,464 miljoen)
#2  Taylor Swift: Red (Taylors Version)  (621)
#3  Olivia Rodrigo:  Sour  (557)
#4  Taylor Swift:  Evermore  (529)
#5  Taylor Swift: Fearless (Taylor's Version)  (521)
#6  Billie Eilish:  Happier Than Ever  (430)
#7  Harry Styles:  Fine Line  (317)
#8  Taylor Swift:  Folklore  (304)
#9  Carrie Underwood:  My Savior  (293)
#10  Morgan Wallen:  Dangerous: The Double Album  (288)
 
Met 621.000 exemplaren van Red (Taylors Version) stonden alle seinen op groen voor Taylor Swift om voor het vierde achtereenvolgende jaar het bestverkochte fysieke album van het jaar te scoren. Het liep anders toen er in november van 30 van Adele al in de eerste week meer dan 1 miljoen stuks werden verkocht.
Beide zangeressen staan nu op gelijke hoogte wat het scoren van het fysieke album van het jaar betreft. Swift deed dat in 2009 met Evermore, in 2014 met 1989, in 2018 met Reputation, in 2019 met Lover en in 2020 met Folklore. Adele in 2011 + 2012 met 21, in 2015 + 2016 met 25 en nu met 30.
 
Sinds tien jaar nemen de verkopen van albums+downloads weer toe. In 2021 werden er 108,98 miljoen van verkocht, 6,3% meer dan in 2020, toen het aantal nog met 9,2% afnam. In beide jaren scoorde Adele het fysieke album van het jaar.
 
De verkopen van fysieke verkopen (cd-lp-cassette) stegen van 68,06 naar 82,79, een toename van 27,1%. Dat is vooral te danken aan de verkopen van vinyl, die namen toe van 27,55 naar 41,72 miljoen een toename van 51,4%!
 
Ook in de lift zitten de verkopen van cd’s, die al sinds 2004 afnamen. In 2021 werden er 40,59 miljoen cd’s verkocht, een toename van 1,1% ten opzichte van 2020. Daarvan nam  Adele met 30 er 889.000 stuks voor haar rekening. Qua downloadalbums waren dat er 245.000 stuks.
 
Vinylalbums, in duizendtallen, met tussen haakjes de stand in 2020
 
#1  Adele: 30 (318)
#2  Olivia Rodrigo:  Sour  (268)
#3  Taylor Swift: Red (Taylors Version)  (260)
#4 (1) Harry Styles:  Fine Line  (256)
#5  Billie Eilish:  Happier Than Ever  (252)
#6  Taylor Swift:  Evermore  (249)
#7  Prince & The Revolution:  Purple Rain (soundtrack) (207)
#8 (4)  The Beatles:  Abbey Road  (201)
#9  Taylor Swift:  Folklore  (195)
#10 (10) Kendrick Lamar:  good kid (194)
 
Vinyl zit al jaren in de lift, ook dit jaar. in 2021 gingen er 41,72 miljoen elpees over de Amerikaanse toonbanken, dat is 38,8% van alle albumverkopen. Van 87 albums werden er meer dan 50.000 op vinyl verkocht. In 2020 waren dat nog 67 albums.
 
Volgen tot slot nog de overzichten van de losse tracks
 
Streams, audio + video, aantallen in miljoenen
 
#1  Dua Lipa:  Levitating  (804,71)
#2  Olivia Rodrigo:  Drivers License  (761,58)
#3  Olivia Rodrigo:  Good 4 U  (709,79)
#4  Lil Nas X: Montero (Call Me by Your Name)  (684,9)
#5  The Kid LAROI & Justin Bieber:  Stay  (679,9)
#6  The Weeknd & Ariana Grande:  Save Your Tears  (677,91)
#7  Masked Wolf:  Astronaut in the Ocean  (609,9)
#8  Doja Cat featuring SZA:  Kiss Me More  (599,06)
#9  Lil Nas X & Jack Harlow:  Industry Baby  (597,8)
#10  Polo G:  Rapstar  (572,96)
 
‘Levitating’ van Dua Lipa staat op haar album Future Nostalgia dat in maart 2020 werd uitgebracht. In oktober 2020 verscheen de remix feat. DaBaby, die het hele jaar genoteerd stond in diverse lijsten.
In de Amerikaanse hitparade bereikte het nummer de tweede plaats en stond 40 weken in de top 10. Vanaf de 34e week boekte het nummer het record van de langst genoteerde top 10-single door een zangeres. Met de 40 weken evenaarde het nummer ‘Blinding Lights’ van the Weeknd.
 
Niet minder dan 1,13 biljoen keer (1000x miljard!) werd er gestreamd in 2021, een toename van 10%. En nog steeds neemt R&B/Hiphop daar het grootste aandeel van in: 340,35 miljard, 30,1%, 1,1% minder dan in 2020.
 
Streams, alleen audio, aantallen in miljoenen
 
#1  Dua Lipa:  Levitating  (626,56)
#2  Olivia Rodrigo:  Drivers License  (595,21)
#3  Olivia Rodrigo:  Good 4 U  (579,61)
#4  The Weeknd & Ariana Grande:  Save Your Tears  (558,16)
#5  Glass Animals:  Heat Waves  (517,98)
#6  Doja Cat featuring SZA:  Kiss Me More  (500,07)
#7  Polo G:  Rapstar  (487,46)
#8  The Kid LAROI & Justin Bieber:  Stay  (486,45)
#9  Lil Nas X: Montero (Call Me by Your Name)  (470,2)
#10  Masked Wolf:  Astronaut in the Ocean  (452,21)
 
Het aantal audiostreams bedroeg in 2021 988 miljard, waarvan R&B/hip-hop 29,8% innam, 0,9% minder dan in 2020. Rock pakte 17% = 167,52 miljard.
 
Streams, alleen video, aantallen in miljoenen
 
1. Roddy Ricch: The Box (399.22)
2. Future featuring Drake: Life Is Good (383.57)
3. Cardi B featuring Megan Thee Stallion: WAP (240.45)
4. Pinkfong: Baby Shark (207.95)
5. DaBaby featuring Roddy Ricch: Rockstar (189.97)
6. Lil Nas X featuring Billy Ray Cyrus: Old Town Road (168.45)
7. Eminem featuring Juice WRLD: Godzilla (161.33)
8. Jack Harlow: Whats Poppin (145.06)
9. Tones and I: Dance Monkey (143.46)
10. 6ix9ine: Gooba (132.81)
 
Downloads. aantallen in duizenden
 
#1  BTS:  Butter  (1.89 miljoen)
#2  Walker Hayes:  Fancy Like  (499)
#3  BTS:  Permission to Dance  (404)
#4  Dua Lipa:  Levitating  (375)
#5  Masked Wolf:  Astronaut in the Ocean  (325)
#6  BTS:  Dynamite  (308)
#7  Coldplay x BTS:  My Universe  (287)
#8  Ed Sheeran:  Bad Habits  (282)
#9  Silk Sonic (Bruno Mars & Anderson.Paak):  Leave the Door Open  (260)
#10  The Weeknd & Ariana Grande:  Save Your Tears  (251)
 
Net als in 2020, toen met ‘Dynamite’ (dit jaar op #6), leverde BTS ook in 2021, met ‘Butter’, het meest gedownloade liedje. Het aantal downloads neemt al jaren af. In 2021 waren er nog 202,92 miljoen downloads, een afname van 13,2%

update: 3 januari 2022 - aanmaken Megajaarflits
             9 januari 2022 - toevoegen analyses, statistieken en buitenlandse jaarlijsten