vrijdag 26 april 2013

Hitflits: Koningslied omstreden en #1; Record Store Day levert 13 noteringen

“Het is een retecommercieel goed lied én het staat #1”, zei Joop van den Ende, lid van het Nationaal Comité Inhuldiging, afgelopen maandag in De Wereld Draait Door over 'Het Koningslied'. De gehele dag was er koortsachtig overleg gevoerd tussen het Comité en Radio 2 over de ontstane situatie, nadat componist John Ewbank het lied zaterdagavond had teruggetrokken.

Van den Ende: “Maar dat is onmogelijk, het lied is immers niet langer het bezit van de maker, maar van het publiek.  Ewbank wilde alleen persoonlijk niet meer in het middelpunt staan en slachtoffer zijn van alle kritiek.” Ook gaf Van den Ende toe dat de hele heisa mede de schuld was van het Comité; zij hebben Ewbank een onmogelijke opdracht gegeven: maak een lied waaraan ieder een bijdrage mag leveren. En dus besloot het Comité dat ‘Het Koningslied’ het lied blijft dat heel Nederland aanstaande dinsdag het nieuwe koningspaar mag toezingen.

Van den Ende zei het maandag al: “én het staat #1”. Niet alleen op maandag, maar de gehele  week en dus komt 'Het Koningslied' binnen op de eerste plaats van de Single Top 100, en verkoopt meer dan  twee keer zoveel als de nieuwe #2.

Dat is ‘Get lucky’ van Daft punk feat. Pharrell Williams, dat medegeschreven is door Nile Rodgers van Chic, die ook te horen is op bas. Daarmee staat Williams met twee nummers genoteerd. Op #3 staat hij ook nog met met Blurred lines’ van Robin Thicke feat. T.I . De verwachting is dat ‘Get lucky’ aanstaande zondag de nieuwe #1 is in de Britse hitparade met de hoogste verkoop voor een #1-hit dit jaar. Meer daarover in de nieuwe Megaman.

TOP 3

1 E.W. Diverse artiesten: Koningslied          
2 E.W. Daft punk feat. Pharrell Williams: Get lucky
3  (2)   Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell: Blurred lines

Behalve dat ‘Blurred lines’ de goudgrens is gepasseerd en de platinagrens (= 20.000 downloads) nadert, hebben we nog meer goed nieuws over het nummer. Afgelopen week is de versie die Krystl onlangs deed bij Giel ook uitgebracht. Haar versie valt net buiten de Single Top 100 en staat op #105 in de Bubbling Under, de wachtkamer van de bovenste 100. Dus wellicht dat Krystl volgende week met twee nummers genoteerd staat. Haar single ‘Circles’ zakt in de derde week van 70 naar #76. Morgenavond zingt ze beide nummers in TOPPOP 3, de laatste van dit seizoen.

K(r)oningsliederen

Als je dacht dat het bij ‘Het Koningslied’ (#1), ‘Koningin van alle mensen’ (#4), ‘Koning pils’ van Gebroeders Ko (#6) en ‘Kroningswals’ van André Rieu (#87) blijft, dan moeten we je teleurstellen. Ook de volgende 7(!) noteringen hebben alles met het K(r)oningsfeest te maken:
#17 Kinderen voor kinderen: Bewegen is gezond, thema van de Koningsspelen, die vanochtend zijn gestart: 1,3 miljoen kinderen op 6500 scholen beleven een sport/spelletjesdag
#18 Allard & Huub: Jij bent de koning, twee studenten uit Utrecht die dit lied al een maand geleden bedachten
#46 Philip Walkate: Het officiële Koningslied 2013, cabaretier
#53 Evers staat op: Koning als geen ander, op de melodie van ‘Willem’ van Willem Duyn (#6 in 1979)
#55 Claudia de Breij: Nederland, geschreven voor een item in ‘Pauw & Witteman’
#76 André van Duin: Willempie van Oranje, nieuwe versie van ‘Willempie’ (zijn eerste #1-hit  in 1976), met daarin verwerkt ‘Oranje boven’ uit februari van dit jaar, dat echter gratis was.
#98 K3: Koning Willem-Alexander, nummer uit 2011 van hun album 'Eyo!'

Buiten dit ‘oranjegeweld’, zijn er nog enkele gewone eerste weeks noteringen:
#73 Danny van der Kracht: Een lach zonder een traan
#80 Byentl: Home
#91 Little mix feat. Missy Ellitott: How ya doin?
#96 Kane feat. Tim Wes: First crash overthrown

ALBUMS

Aan het begin van de week leek het er even op dat Racoon met ‘The singles collection’ terug zou stijgen naar #1. Dat was een reactie op de 3FM Awards, van die donderdag, waar ze er drie kregen. Het is hun echter niet gelukt, want ‘To be loved’ van Michael Bublé blijft voor de tweede week de bovenste beste in de Album Top 100, met een voorsprong van bijna 14% op Racoon. Geen #1 dus, maar de groep heeft wel nog meer profijt van hun optreden, want ook hun voormalig #1-album ‘Liverpool rain’ boekt winst en gaat in de 103e week van 44 naar #13.

TOP 3

1  (1)   Michael Bublé: To be loved (tweede week op #1)
2  (4)   Racoon: The singles collection
3  (5)   P!nk: The truth about love

Net als Racoon, won ook Kensington drie awards, waaronder eentje voor beste album. Dat blijft niet zonder gevolgen, want hun album ‘Vultures’ stijgt in de 20e week van 37 naar #7, dat is 12 plaatsen hoger dan de plek van binnenkomst: #19 op 19 mei 2012!

covers

‘Crazy’ (Gnarls barkley) en ‘Grenade’ (Bruno Mars) werden vorig jaar kleine hits in de uitvoering van Within temptation. In het kader van hun 15-jarig jubileum namen ze wekelijks voor Q-music een cover op, die donderdag in Nederland verscheen en vrijdag in Vlaanderen. Al deze 11 nummers zijn we verzameld op het album ‘The Q-music sessions’ dat de hoogste eerste weeks is op #5. Voor nieuw werk moeten de fans nog even geduld hebben tot de herfst van dit jaar, wanneer de groep met een echt nieuw album komt, in 2014 gevolgd door een wereldtournee.

Andere eerste weeks noteringen deze week zijn:
#25 Will.i.am: #Willpower
#37 Freek de Jonge: Zonde NL
#49 Little mix: DNA, Britse band uit 2012
#57 Phoenix: Bankrupti, vijfde album van Franse band
#67 Eric Vloeimans & the Netherlands Symphony Orchestra NL
#74 Minke & Eelco: Sorry!, Friestalig album van Minke Adema en Eelco Engelsma
#75 Snoop lion: Reincarnated, na Snoop doggy dogg en Snoop dogg, nam Calvin Cordozar Broadus Jr. op 31 juli 2012 een nieuwe naam aan: Snoop lion. ‘Reincarnated’ is in totaal zijn twaalfde album, dat vooral geproduceerd is door Diplo en Major lazer
#78 Dead can dance: In concert, Australische band waarvan de vaste kern bestaat uit Lisa Gerrard en Brendan Perry
#94 Cristina Branco: Alegria, Portugese fadozangeres. Voor ‘Alegria’, dat ‘vreugde’ betekent, vroeg ze aan diverse Portugese componisten en tekstdichters om nummers voor haar te schrijven.

Record store day

Bovenstaande opsomming is niet volledig. Een aantal albums hebben we daaruit gelaten, alle van Nederlandse artiesten (op eentje na) en sommige al een tijdje uit. Deze albums zijn van artiesten die afgelopen zaterdag optraden in cd-zaken tijdens de vierde Record Store Day.
Op deze dag kon je in het bezit komen van exclusieve vinyl singles en albums en traden honderden artiesten op. Onderstaande noteringen zijn dan ook (mede) te danken aan de verkopen op deze dag:

#29 Death letters: Common prayers
#48 Birth of joy: Life in Babalou
#50 the Mad trist: Animals & acrobats
#51 Avant la letter: In my time
#53 Most unpleasant men: Most unpleasant men
#54 Blackie & the Oohoos: Song for two sisters
#56 Rover: Rover, Franse singer-songwriter, echte naam Timothee Regnier

Daarnaast gaan de volgende albums op herhaling, met tussen haakjes de laatste keer dat het genoteerd stond en de hoogste notering tot nu toe:
#26 Claw boys claw: Hammer (6 april/#21)
#30 Bettie serveert: Oh mayhem! (9 februari/#30)
#32 Sven hammond soul: The apple field (3 december 2011/#86)
#33 Mozes and the Firstborn: Moses and the Firstborn (9 maart/#26)
#41 Boef en de gelogeerde Aap: Niet hier (9 februari/#25)
#42 Orlando: The early warning company (16 maart/#52)


Nog meer achtergronden bij de albums staan iedere zaterdagmiddag op de nieuwssite van 3FM. De volledige hitlijsten staan op Dutch Charts. En na het weekend is er weer een Megaman met alle K(r)oningsliederen.

zondag 21 april 2013

Megaman bij week 16 – 20 april 2013

Bedanklied is tiende #1 voor een goed doel en is 'Koningslied' voor, Nielson strikt Miss Montreal voor duet, laatste hit voor Jaap de Witte en Gino Kraus wil Jan Smit achterna. Dat en meer over eerste weeks en/of bijzondere noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Achtergronden bij de albumnoteringen staan op de nieuwssite van 3FM en de volledige lijsten op Dutch Charts. Vrijdagmiddag zijn we er weer met een nieuwe Hitflits, met natuurlijk 'Het Koningslied'.

Bedanklied is tiende #1 voor een goed doel

RTL Boulevard United: Koningin van alle mensen (1)   *** eerste week op #1 ***

“En als de komende weken geen koningsliederen of nummers uit Volendam roet in het eten gooien, zou ‘Blurred lines’ van Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell wel eens lange tijd #1 kunnen blijven”, schreven we vorige week. Maar het ziet er naar uit dat ‘Blurred lines’ even een paar weken de eerste plaats moet afstaan, want deze week dient het eerste k(r)oningslied zich aan en pakt gelijk de eerste plaats: ‘Koningin van alle mensen’ door RTL Bouleverard United. Het nummer is nog maar te koop sinds afgelopen dinsdag, maar verkoopt in drie dagen genoeg om #1 te komen.

Na ‘Het Koningslied’, dat vrijdagmorgen werd gepresenteerd en waarschijnlijk volgende week de eerste plaats opeist, is ‘Koningin van alle mensen’ het tweede lied dat door het Nationaal Comité Inhuldiging als officieel lied is erkend.

bedanklied

Op 5 maart 2013, een week voordat bekend werd dat John Ewbank het Koningslied zou componeren, kondigde Albert Verlinde in zijn programma RTL Boulevard aan, te komen met een bijzonder bedanklied, om koningin Beatrix te bedanken voor al haar jaren als vorstin. De melodie was er ook al, ’15 miljoen mensen’ van het duo Fluitsma & van Tijn uit 1996, zij zouden er een nieuwe tekst opschrijven. Verlinde had ook al een aantal toezeggingen binnen van bekende Nederlanders, René Froger, Xander de Buisonjé en Willeke Alberti, die geheel belangeloos wilden meewerken.
De weken daarna kreeg het plan vastere vorm en op 9 april vonden de opnamen plaats met 18 bekende Nederlanders onder de naam RTL Boulevard United. Aan het nummer werkten de volgende BNN-ers mee: Frans Bauer, René Froger, Danny de Munk, Josje Huisman, Najib Amhali, Pia Douwes, Wolter Kroes, Lieke van Lexmond, Sandra Reemer, Tim Douwsma, Xander de Buisonjé, Willeke Alberti, Danny Froger, Jeroen van der Boom, Ralf Mackenbach, Edwin Evers en de twee presentatoren van RTL Boulevard: Albert Verlinde en Winston Gerschtanowitz. Frans Bauer, René en Danny Froger, Willeke Alberti en Edwin Evers zijn ook te horen op ‘Het Koningslied’.

covers

De productie van ‘Koningin van alle mensen’ was in handen van Eric van Tijn en Jochem Fluitsma. Zij schreven een nieuwe tekst op hun nummer ‘15 miljoen mensen’ uit 1996. De basis van dat nummer was een tekst van reclamemaker Frank Pels, bedoeld voor een reclamespot voor de Postbank ‘Ik – de Postbank’. Hij vroeg het duo eind 1995 voor de muziek, waarna Jochem Fluitsma het spotje van 30 seconden inzong. Het spotje en daarmee het nummer sloeg zo aan, dat Fuitsma & van Tijn het verder uitwerkten tot een heel nummer dat hun een #1-hit opleverde.

Vrij snel na de release van ’15 miljoen mensen’ maakte Vormfout (= Iwan de Reus) een parodie op het nummer, dat gelijktijdig genoteerd stond met het origineel en de 23e plaats bereikte.

Het zou tot 2003 duren eer het nummer weer een notering zou krijgen. ‘5 jaar (en nog lang niet klaar)’ heette het, uitgebracht onder de naam BNN & friends, en gebruikt ter  ondersteuning van een ledenwerfactie van de omroep die opgericht werd door Bart de Graaf. Aan het nummer, dat een weekje op de 12e plaats stond, werd onder andere meegewerkt door
Fluitsma & van Tijn.

10x een goed doel

De opbrengst van ‘Koningin van alles mensen’ gaat volledig naar het Prinses Beatrix Spierfonds, waar zij beschermvrouwe van is. Het is de eerste keer sinds 2011 dat een #1-hit wordt gekoppeld aan een goed doel. In het verleden zijn er tal van benefietsingles geweest, maar slechts negen daarvan bereikten de eerste plaats. Met het initiatief van RTL Boulevard zijn het er dus 10. Hier volgen ze allemaal.

2013: RTL Boulevard United: Koningin van alle mensen
Opbrengst gaat naar het Prinses Beatrix Spierfonds.

2011: Jeroen van der Boom: Niemand anders
Opbrengst stond Jeroen af aan de actie 'Sta op tegen kanker' van het Koningin Wilhelmina Fonds.

2009: Damaru & Jan Smit: ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’
Opbrengst gaat naar SOS Kinderdorpen

2008: Ticket for Tibet: ‘Als je ooit nog eens terug kan’
De opbrengst gaat volledig naar drie Tibetaanse nonnen die zes jaar vastzaten in een Chinese gevangenis na het zingen van een protestlied tegen de Chinese overheersing van Tibet.

2005: Artiesten voor Azië: ‘Als je iets kan doen’
Opbrengst gaat naar giro 555 en is bestemd voor de slachtoffers van de tsunami in Azië, de vloedgolf die op 26 december 2004 de kust van Indonesië, Thailand en Sri Lanka overspoelde en naar schatting 230.000 slachtoffers maakte.

2003: Dinand Woesthoff: ‘Dreamer (Gussie’s song)’
Opbrengst gaat naar het Koningin Wilhelmina Fonds, de Nederlandse kankerbestrijding. De single is opgedragen aan Guusje Nederhorst, vrouw van Dinand Woesthoff. Guusje overleed aan borstkanker.

2002: Marco Borsato & Sita: ‘Lopen op het water’
Opbrengst gaat naar het Oranjefonds (een fonds dat zich richt op cultuuruitwisseling op het gebied van jeugd, sport en onderwijs). Liedje werd opgenomen ten gunste van het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta, in opdracht van het Nationaal Oranje Comité.

1993: René Klijn: ‘Mr. Blue’
Opbrengst komt ten goede aan het AIDS Fonds. Single is uitgebracht naar aanleiding van een thema-uitzending rond aidspatient René Klijn van het tv-programma ‘De schreeuw van De Leeuw’ van Paul de Leeuw op 28 november 1992.

1980: Massada: ‘Sajang é’
Opbrengst van de verkoop in Nederland gaat naar Novib voor de actie ‘Gast aan tafel’, ten behoeve van kinderen in de Derde wereld; uit de Veronica-tv-special ‘Mijn naam is vandaag’.

1975: Kamahl: ‘The elephant song’
Opbrengst komt ten goede aan het Wereldnatuurfonds. Nummer was speciaal opgenomen voor een tv-programma over het Wereld Natuur Fonds dat op 29 juni 1975 door de AVRO werd uitgezonden.

Koningslied ingetrokken

Afgelopen vrijdag werd het officiële Koningslied gepresenteerd, waarop veel kritiek kwam. De bedoeling was dat gans Nederland hiermee het nieuwe koningspaar op 30 april zou toezingen. Maar na alle kritiek, waarbij componist/tekstdichter/producer John Ewbank persoonlijke verwensingen kreeg waar de honden geen brood van lusten, heeft hij het nummer afgelopen zaterdag ingetrokken.

Het Nationaal Comité Inhuldiging zit hier nu mee in de maag, want met welk lied moeten we het koningspaar nu toezingen? Zondag heeft het Nationaal Comité Inhuldiging overlegd met Radio 2 en de Publieke Omroep en zal daar maandag uitsluitsel overgeven. Het Comité gaat er nog steeds vanuit dat het nieuwe koningspaar toegezongen zal worden. Volgende week komen we daar op terug.

Psy 'leende' choreografie voor ‘Gentleman’

Psy: Gentleman (8)

Na de eerste week stond de teller van de videoclip van ‘Gentleman’ van Psy op 162 miljoen views. En na tien dagen is de clip zo’n 200 miljoen bekeken, iets meer dan een achtste van het totaal voor ‘Gangnam style’, dat bijna 1,6 miljard (!) views trok. Wat wil je ook, iedereen is nieuwsgierig naar de opvolger van ‘Gangnam style’, maar komt wel een beetje bedrogen uit.

Het is dan ook de vraag of ‘Gentleman’ dat aantal zal evenaren of overtreffen. De kracht van ‘Gangnam style’ zat niet alleen in de hilarische videoclip, maar ook in het nummer, dat door alle aandacht veel werd gedraaid. Dat zien we nog niet gebeuren met ‘Gentleman’, want de bijbehorende videoclip is niet zo sterk. Het schijnt zelfs dat Park Jai-Sang, echte naam van Psy, de choreografie bij ‘Gentleman’ niet geheel zelf bedacht heeft. Kijk maar eens goed naar de videoclip ‘Abracadabra’ van de Brown eyed girls uit 2009.

Nielson strikt Miss Montreal voor duet

Nielson & Miss Montreal: Hoe (14)

Afgelopen donderdag, tijdens de 3FM awards, was het de eerste keer dat Nielson weer zong, sinds hij in januari is geholpen aan een poliep en groeven op zijn stembanden. Naast een stukje van zijn #3-hit ‘Beauty & de brains’ uit 2012, deed hij ook het nummer ‘Hoe’, samen met Sanne Hans oftewel Miss Montreal.

Nielson Littooij, zoals hij volledig heet, deed vorig jaar mee aan De Beste Singer Songwriter van Nederland. Op de afterparty van de finale, op 27 augustus, sprak hij Sanne aan, dat hij graag met haar een liedje wilde opnemen, dat hij had liggen en al met een andere zangeres had opgenomen. Dat leek haar wel wat, en dus vroeg ze hem het nummer haar te mailen.  Dat deed hij en korte tijd later namen ze het nummer ‘Hoe’ op. Als tegenprestatie schreef Nielson een nummer voor haar, ‘Het meisje van het oosten’, dat ze tijdens haar theatertour speelde.

klik

Na de auditie van Nielson, zei Sanne over zijn liedje ‘Beauty & de brains’: ‘jij bent het levende bewijs dat het ook anders kan’. Tijdens de opdracht ‘het schrijven van een protestliedje’, was Sanne zijn coach en ontstond volgens Nielson al een soort van klik. Het lag dan ook voor de hand dat hij Sanne zou vragen voor het nummer ‘Hoe’. Nielson over haar bijdrage: “haar hele stem maakt het liedje zoveel beter.”
Nog niet alle nummers van het debuutalbum van Nielson, dat gepland stond voor april, waren opgenomen voordat hij onder het mes ging. De komende tijd zal hij de overige nummers inzingen en daarnaast veel optreden op festivals. Het album staat nu gepland voor september. Het tweede seizoen van De Beste Singer Songwriters begint op 20 mei. Ook dan is Miss Montreal weer van de partij.

nu echt laatste hit voor Jaap de Witt

3js: Zo mooi als jij (35)

Op 20 januari 2013 schreven we:
“Jaap de Witte heeft al geruime tijd last van een neurologische aandoening aan zijn hand waardoor hij nog maar nauwelijks kan spelen. Jaap: “Ik wist niet toen ik het nummer [‘Bijzonder’] inspeelde dat dit mijn laatste single zou zijn, dus de titel heeft een dubbele lading. Maar mijn zoon Jan de Witte gaat mij nu opvolgen en ook dat is natuurlijk bijzonder.”

Wat schets onze verbazing deze week toen we lazen dat ‘Zo mooi als jij’ de laatste single van 3js is, waarop Jaap de Witte te horen is. Wat is nu waar? Beide. Aanvankelijk was ‘Bijzonder’ (#21 in februari) aangekondigd als het laatste nummer, maar toen was het album ‘Totzoverder – het beste van’ nog niet uitgebracht. Daarop staan niet alleen al hun hits en bonusmateriaal, maar ook nog drie nieuwe nummers, waaronder ‘Zo mooi als jij’, waarop Jaap de Witte nog speelt. Dat is nu op single uitgebracht en Jaap scoort daarmee op de valreep zijn 23e notering.

Afgelopen dinsdag, 16 april 2013, vond het laatste optreden van Jaap als gitarist van 3js plaats in de Goudse Schouwburg. Die avond heeft hij het stokje overgedragen aan zijn zoon Jan, die  al 3 jaar betrokken is bij 3js als achtergrondgitarist. Zijn vader blijft wel actief in 3js, maar  dan achter de schermen.

voor Máxima

Jan Dulles: “Het lied beschrijft een vrouw die zó mooi is dat ze de hele dag alles en iedereen betovert en in vervoering brengt met haar verschijning. Prinses Máxima is zo’n vrouw. Ik denk dat alle Nederlanders even trots zijn dat deze bijzondere vrouw straks aan de hand van onze toekomstige Koning Willem-Alexander ons land zal vertegenwoordigen.”
Toen de ‘oude’ 3js het nummer ‘Zo mooi als jij’ opnamen, was nog niet bekend dat Koningin Beatrix op 30 april de troon zou overdragen aan haar zoon Prins Willem Alexander. De videoclip bij het nummer is echter helemaal gericht op de aanstaande kroonwisseling, met Máxima als het stralende middelpunt.

Op de fysieke single van ‘Zo mooi als jij’ staan twee nummers uit de theatershow ‘Bronnen’. 'Voor eens en altijd/Beautiful day (U2) en ‘In my place’ (Coldplay)/Hou van mij'.

Gino Kraus wil Jan Smit achterna

Gino Kraus: Betoverd met je ogen (81)

Terwijl Dennie Christian met ‘Eens komt de dag’ zijn 44e notering mag bijschrijven (zie onder #90), begint Gino Kraus met ‘Betoverd met je ogen’ pas aan zijn eerste. Het is echter al zijn elfde single! Daarnaast heeft hij ook al twee albums uitgebracht. Tijd voor een kennismaking met deze 13-jarige ambitieuze zanger.

Voor Gino Kraus (’s-Hertogenbosch, 25 oktober 1999) was het vanaf het begin duidelijk: hij wilde zanger worden, met als grootste voorbeeld Jan Smit. In 2010 won Gino ‘Typisch Talent’, een talentenjacht waar gezocht wordt naar vertolkers van het levenslied. De prijs was het opnemen van een single en dat werd in maart 2010 het nummer ‘Een vriend’. Gino volgt  zanglessen bij Mieke Werger, zangcoach van Frans Bauer. ‘Betoverd met je ogen’ is geschreven door Jeffrey Weber, zoon van Marianne Weber, die ook schrijft voor onder andere Grad Damen, Roxeanne Hazes en natuurlijk zijn moeder Marianne.

Dennie Christian 40 jaar in het vak

Dennie Christian: Eens komt de dag (90)

Het zou natuurlijk fantastisch zijn als Dennie Christian dit jaar weer een top 10-notering scoort. Hij scoorde er drie en de laatste was in 1978: ‘Wij zijn twee vrienden’ met Guust Flater en de Marsupilami, dat destijds de tweede plaats bereikte. Want 2013 is het jaar waarin
Bernhard Althoff (Bergisch Gladbach, 22 mei 1956), zoals hij echt heet, 40 jaar in het vak zit. In 1973, zeventien jaar jong, nam hij zijn eerste nummer ‘Jede große Liebe hat ein Happy-End’ op. ‘Eens komt de dag’, dat Dennie samen schreef met zijn producer Manfred Jongelenelis, is zijn 44e notering. Die 40 hits heeft hij dus al lang te pakken!

W&W bundelen krachten met Ummet Oczan

W&W & Ummet Oczan: The code (94)

‘The code’ is na ‘Mustang’ (#63 in 2008) en ‘Lift off!’ (#82 in maart 2013) de derde notering voor W&W. Willem van Hanegem en Ward van der Harst, die achter W&W zitten, hebben de smaak van hits maken te pakken en komen een maand later al weer met een nieuw nummer: ‘The code’. Dat wil zeggen als eerste weeks, want het nummer werd al in februari uitgebracht toen ‘Lift off!’ het hoogtepunt nog niet had bereikt. Zo gaat dat met dancereleases. Eerst de clubs bewerken en dan, met een beetje geluk over naar de radio/hitparade.

Op ‘The code’ werken W&S samen met Ummet Ozcan. Oczan is geboren in Putten op 15 augustus 1982. Hij doorliep de technische school, maar koos uiteindelijk voor muziek, want zijn interesses voor muziek en sound design waren groter dan voor de techniek. Zoals veel dj’s knutselde Oczan op z’n zolderkamertje demo’s in elkaar en stuurde ze naar diverse platenlabels. In 1999 leidde dat tot een contract en twee jaar later tot zijn eerste nummer ‘Pump this party!’ als DJ Ummet, geproduceerd door the Sunclub. Veertien jaar later scoort hij met ‘The code’ zijn eerste hit. De opvolger is  pas geleden uitgebracht: ‘Here & now’. Nog een paar maandjes wachten dus.