vrijdag 26 april 2013

Hitflits: Koningslied omstreden en #1; Record Store Day levert 13 noteringen

“Het is een retecommercieel goed lied én het staat #1”, zei Joop van den Ende, lid van het Nationaal Comité Inhuldiging, afgelopen maandag in De Wereld Draait Door over 'Het Koningslied'. De gehele dag was er koortsachtig overleg gevoerd tussen het Comité en Radio 2 over de ontstane situatie, nadat componist John Ewbank het lied zaterdagavond had teruggetrokken.

Van den Ende: “Maar dat is onmogelijk, het lied is immers niet langer het bezit van de maker, maar van het publiek.  Ewbank wilde alleen persoonlijk niet meer in het middelpunt staan en slachtoffer zijn van alle kritiek.” Ook gaf Van den Ende toe dat de hele heisa mede de schuld was van het Comité; zij hebben Ewbank een onmogelijke opdracht gegeven: maak een lied waaraan ieder een bijdrage mag leveren. En dus besloot het Comité dat ‘Het Koningslied’ het lied blijft dat heel Nederland aanstaande dinsdag het nieuwe koningspaar mag toezingen.

Van den Ende zei het maandag al: “én het staat #1”. Niet alleen op maandag, maar de gehele  week en dus komt 'Het Koningslied' binnen op de eerste plaats van de Single Top 100, en verkoopt meer dan  twee keer zoveel als de nieuwe #2.

Dat is ‘Get lucky’ van Daft punk feat. Pharrell Williams, dat medegeschreven is door Nile Rodgers van Chic, die ook te horen is op bas. Daarmee staat Williams met twee nummers genoteerd. Op #3 staat hij ook nog met met Blurred lines’ van Robin Thicke feat. T.I . De verwachting is dat ‘Get lucky’ aanstaande zondag de nieuwe #1 is in de Britse hitparade met de hoogste verkoop voor een #1-hit dit jaar. Meer daarover in de nieuwe Megaman.

TOP 3

1 E.W. Diverse artiesten: Koningslied          
2 E.W. Daft punk feat. Pharrell Williams: Get lucky
3  (2)   Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell: Blurred lines

Behalve dat ‘Blurred lines’ de goudgrens is gepasseerd en de platinagrens (= 20.000 downloads) nadert, hebben we nog meer goed nieuws over het nummer. Afgelopen week is de versie die Krystl onlangs deed bij Giel ook uitgebracht. Haar versie valt net buiten de Single Top 100 en staat op #105 in de Bubbling Under, de wachtkamer van de bovenste 100. Dus wellicht dat Krystl volgende week met twee nummers genoteerd staat. Haar single ‘Circles’ zakt in de derde week van 70 naar #76. Morgenavond zingt ze beide nummers in TOPPOP 3, de laatste van dit seizoen.

K(r)oningsliederen

Als je dacht dat het bij ‘Het Koningslied’ (#1), ‘Koningin van alle mensen’ (#4), ‘Koning pils’ van Gebroeders Ko (#6) en ‘Kroningswals’ van André Rieu (#87) blijft, dan moeten we je teleurstellen. Ook de volgende 7(!) noteringen hebben alles met het K(r)oningsfeest te maken:
#17 Kinderen voor kinderen: Bewegen is gezond, thema van de Koningsspelen, die vanochtend zijn gestart: 1,3 miljoen kinderen op 6500 scholen beleven een sport/spelletjesdag
#18 Allard & Huub: Jij bent de koning, twee studenten uit Utrecht die dit lied al een maand geleden bedachten
#46 Philip Walkate: Het officiële Koningslied 2013, cabaretier
#53 Evers staat op: Koning als geen ander, op de melodie van ‘Willem’ van Willem Duyn (#6 in 1979)
#55 Claudia de Breij: Nederland, geschreven voor een item in ‘Pauw & Witteman’
#76 André van Duin: Willempie van Oranje, nieuwe versie van ‘Willempie’ (zijn eerste #1-hit  in 1976), met daarin verwerkt ‘Oranje boven’ uit februari van dit jaar, dat echter gratis was.
#98 K3: Koning Willem-Alexander, nummer uit 2011 van hun album 'Eyo!'

Buiten dit ‘oranjegeweld’, zijn er nog enkele gewone eerste weeks noteringen:
#73 Danny van der Kracht: Een lach zonder een traan
#80 Byentl: Home
#91 Little mix feat. Missy Ellitott: How ya doin?
#96 Kane feat. Tim Wes: First crash overthrown

ALBUMS

Aan het begin van de week leek het er even op dat Racoon met ‘The singles collection’ terug zou stijgen naar #1. Dat was een reactie op de 3FM Awards, van die donderdag, waar ze er drie kregen. Het is hun echter niet gelukt, want ‘To be loved’ van Michael Bublé blijft voor de tweede week de bovenste beste in de Album Top 100, met een voorsprong van bijna 14% op Racoon. Geen #1 dus, maar de groep heeft wel nog meer profijt van hun optreden, want ook hun voormalig #1-album ‘Liverpool rain’ boekt winst en gaat in de 103e week van 44 naar #13.

TOP 3

1  (1)   Michael Bublé: To be loved (tweede week op #1)
2  (4)   Racoon: The singles collection
3  (5)   P!nk: The truth about love

Net als Racoon, won ook Kensington drie awards, waaronder eentje voor beste album. Dat blijft niet zonder gevolgen, want hun album ‘Vultures’ stijgt in de 20e week van 37 naar #7, dat is 12 plaatsen hoger dan de plek van binnenkomst: #19 op 19 mei 2012!

covers

‘Crazy’ (Gnarls barkley) en ‘Grenade’ (Bruno Mars) werden vorig jaar kleine hits in de uitvoering van Within temptation. In het kader van hun 15-jarig jubileum namen ze wekelijks voor Q-music een cover op, die donderdag in Nederland verscheen en vrijdag in Vlaanderen. Al deze 11 nummers zijn we verzameld op het album ‘The Q-music sessions’ dat de hoogste eerste weeks is op #5. Voor nieuw werk moeten de fans nog even geduld hebben tot de herfst van dit jaar, wanneer de groep met een echt nieuw album komt, in 2014 gevolgd door een wereldtournee.

Andere eerste weeks noteringen deze week zijn:
#25 Will.i.am: #Willpower
#37 Freek de Jonge: Zonde NL
#49 Little mix: DNA, Britse band uit 2012
#57 Phoenix: Bankrupti, vijfde album van Franse band
#67 Eric Vloeimans & the Netherlands Symphony Orchestra NL
#74 Minke & Eelco: Sorry!, Friestalig album van Minke Adema en Eelco Engelsma
#75 Snoop lion: Reincarnated, na Snoop doggy dogg en Snoop dogg, nam Calvin Cordozar Broadus Jr. op 31 juli 2012 een nieuwe naam aan: Snoop lion. ‘Reincarnated’ is in totaal zijn twaalfde album, dat vooral geproduceerd is door Diplo en Major lazer
#78 Dead can dance: In concert, Australische band waarvan de vaste kern bestaat uit Lisa Gerrard en Brendan Perry
#94 Cristina Branco: Alegria, Portugese fadozangeres. Voor ‘Alegria’, dat ‘vreugde’ betekent, vroeg ze aan diverse Portugese componisten en tekstdichters om nummers voor haar te schrijven.

Record store day

Bovenstaande opsomming is niet volledig. Een aantal albums hebben we daaruit gelaten, alle van Nederlandse artiesten (op eentje na) en sommige al een tijdje uit. Deze albums zijn van artiesten die afgelopen zaterdag optraden in cd-zaken tijdens de vierde Record Store Day.
Op deze dag kon je in het bezit komen van exclusieve vinyl singles en albums en traden honderden artiesten op. Onderstaande noteringen zijn dan ook (mede) te danken aan de verkopen op deze dag:

#29 Death letters: Common prayers
#48 Birth of joy: Life in Babalou
#50 the Mad trist: Animals & acrobats
#51 Avant la letter: In my time
#53 Most unpleasant men: Most unpleasant men
#54 Blackie & the Oohoos: Song for two sisters
#56 Rover: Rover, Franse singer-songwriter, echte naam Timothee Regnier

Daarnaast gaan de volgende albums op herhaling, met tussen haakjes de laatste keer dat het genoteerd stond en de hoogste notering tot nu toe:
#26 Claw boys claw: Hammer (6 april/#21)
#30 Bettie serveert: Oh mayhem! (9 februari/#30)
#32 Sven hammond soul: The apple field (3 december 2011/#86)
#33 Mozes and the Firstborn: Moses and the Firstborn (9 maart/#26)
#41 Boef en de gelogeerde Aap: Niet hier (9 februari/#25)
#42 Orlando: The early warning company (16 maart/#52)


Nog meer achtergronden bij de albums staan iedere zaterdagmiddag op de nieuwssite van 3FM. De volledige hitlijsten staan op Dutch Charts. En na het weekend is er weer een Megaman met alle K(r)oningsliederen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten