zondag 21 april 2013

Bedanklied is tiende #1 voor een goed doel

RTL Boulevard United: Koningin van alle mensen (1)   *** eerste week op #1 ***

“En als de komende weken geen koningsliederen of nummers uit Volendam roet in het eten gooien, zou ‘Blurred lines’ van Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell wel eens lange tijd #1 kunnen blijven”, schreven we vorige week. Maar het ziet er naar uit dat ‘Blurred lines’ even een paar weken de eerste plaats moet afstaan, want deze week dient het eerste k(r)oningslied zich aan en pakt gelijk de eerste plaats: ‘Koningin van alle mensen’ door RTL Bouleverard United. Het nummer is nog maar te koop sinds afgelopen dinsdag, maar verkoopt in drie dagen genoeg om #1 te komen.

Na ‘Het Koningslied’, dat vrijdagmorgen werd gepresenteerd en waarschijnlijk volgende week de eerste plaats opeist, is ‘Koningin van alle mensen’ het tweede lied dat door het Nationaal Comité Inhuldiging als officieel lied is erkend.

bedanklied

Op 5 maart 2013, een week voordat bekend werd dat John Ewbank het Koningslied zou componeren, kondigde Albert Verlinde in zijn programma RTL Boulevard aan, te komen met een bijzonder bedanklied, om koningin Beatrix te bedanken voor al haar jaren als vorstin. De melodie was er ook al, ’15 miljoen mensen’ van het duo Fluitsma & van Tijn uit 1996, zij zouden er een nieuwe tekst opschrijven. Verlinde had ook al een aantal toezeggingen binnen van bekende Nederlanders, René Froger, Xander de Buisonjé en Willeke Alberti, die geheel belangeloos wilden meewerken.
De weken daarna kreeg het plan vastere vorm en op 9 april vonden de opnamen plaats met 18 bekende Nederlanders onder de naam RTL Boulevard United. Aan het nummer werkten de volgende BNN-ers mee: Frans Bauer, René Froger, Danny de Munk, Josje Huisman, Najib Amhali, Pia Douwes, Wolter Kroes, Lieke van Lexmond, Sandra Reemer, Tim Douwsma, Xander de Buisonjé, Willeke Alberti, Danny Froger, Jeroen van der Boom, Ralf Mackenbach, Edwin Evers en de twee presentatoren van RTL Boulevard: Albert Verlinde en Winston Gerschtanowitz. Frans Bauer, René en Danny Froger, Willeke Alberti en Edwin Evers zijn ook te horen op ‘Het Koningslied’.

covers

De productie van ‘Koningin van alle mensen’ was in handen van Eric van Tijn en Jochem Fluitsma. Zij schreven een nieuwe tekst op hun nummer ‘15 miljoen mensen’ uit 1996. De basis van dat nummer was een tekst van reclamemaker Frank Pels, bedoeld voor een reclamespot voor de Postbank ‘Ik – de Postbank’. Hij vroeg het duo eind 1995 voor de muziek, waarna Jochem Fluitsma het spotje van 30 seconden inzong. Het spotje en daarmee het nummer sloeg zo aan, dat Fuitsma & van Tijn het verder uitwerkten tot een heel nummer dat hun een #1-hit opleverde.

Vrij snel na de release van ’15 miljoen mensen’ maakte Vormfout (= Iwan de Reus) een parodie op het nummer, dat gelijktijdig genoteerd stond met het origineel en de 23e plaats bereikte.

Het zou tot 2003 duren eer het nummer weer een notering zou krijgen. ‘5 jaar (en nog lang niet klaar)’ heette het, uitgebracht onder de naam BNN & friends, en gebruikt ter  ondersteuning van een ledenwerfactie van de omroep die opgericht werd door Bart de Graaf. Aan het nummer, dat een weekje op de 12e plaats stond, werd onder andere meegewerkt door
Fluitsma & van Tijn.

10x een goed doel

De opbrengst van ‘Koningin van alles mensen’ gaat volledig naar het Prinses Beatrix Spierfonds, waar zij beschermvrouwe van is. Het is de eerste keer sinds 2011 dat een #1-hit wordt gekoppeld aan een goed doel. In het verleden zijn er tal van benefietsingles geweest, maar slechts negen daarvan bereikten de eerste plaats. Met het initiatief van RTL Boulevard zijn het er dus 10. Hier volgen ze allemaal.

2013: RTL Boulevard United: Koningin van alle mensen
Opbrengst gaat naar het Prinses Beatrix Spierfonds.

2011: Jeroen van der Boom: Niemand anders
Opbrengst stond Jeroen af aan de actie 'Sta op tegen kanker' van het Koningin Wilhelmina Fonds.

2009: Damaru & Jan Smit: ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’
Opbrengst gaat naar SOS Kinderdorpen

2008: Ticket for Tibet: ‘Als je ooit nog eens terug kan’
De opbrengst gaat volledig naar drie Tibetaanse nonnen die zes jaar vastzaten in een Chinese gevangenis na het zingen van een protestlied tegen de Chinese overheersing van Tibet.

2005: Artiesten voor Azië: ‘Als je iets kan doen’
Opbrengst gaat naar giro 555 en is bestemd voor de slachtoffers van de tsunami in Azië, de vloedgolf die op 26 december 2004 de kust van Indonesië, Thailand en Sri Lanka overspoelde en naar schatting 230.000 slachtoffers maakte.

2003: Dinand Woesthoff: ‘Dreamer (Gussie’s song)’
Opbrengst gaat naar het Koningin Wilhelmina Fonds, de Nederlandse kankerbestrijding. De single is opgedragen aan Guusje Nederhorst, vrouw van Dinand Woesthoff. Guusje overleed aan borstkanker.

2002: Marco Borsato & Sita: ‘Lopen op het water’
Opbrengst gaat naar het Oranjefonds (een fonds dat zich richt op cultuuruitwisseling op het gebied van jeugd, sport en onderwijs). Liedje werd opgenomen ten gunste van het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta, in opdracht van het Nationaal Oranje Comité.

1993: René Klijn: ‘Mr. Blue’
Opbrengst komt ten goede aan het AIDS Fonds. Single is uitgebracht naar aanleiding van een thema-uitzending rond aidspatient René Klijn van het tv-programma ‘De schreeuw van De Leeuw’ van Paul de Leeuw op 28 november 1992.

1980: Massada: ‘Sajang é’
Opbrengst van de verkoop in Nederland gaat naar Novib voor de actie ‘Gast aan tafel’, ten behoeve van kinderen in de Derde wereld; uit de Veronica-tv-special ‘Mijn naam is vandaag’.

1975: Kamahl: ‘The elephant song’
Opbrengst komt ten goede aan het Wereldnatuurfonds. Nummer was speciaal opgenomen voor een tv-programma over het Wereld Natuur Fonds dat op 29 juni 1975 door de AVRO werd uitgezonden.

Koningslied ingetrokken

Afgelopen vrijdag werd het officiële Koningslied gepresenteerd, waarop veel kritiek kwam. De bedoeling was dat gans Nederland hiermee het nieuwe koningspaar op 30 april zou toezingen. Maar na alle kritiek, waarbij componist/tekstdichter/producer John Ewbank persoonlijke verwensingen kreeg waar de honden geen brood van lusten, heeft hij het nummer afgelopen zaterdag ingetrokken.

Het Nationaal Comité Inhuldiging zit hier nu mee in de maag, want met welk lied moeten we het koningspaar nu toezingen? Zondag heeft het Nationaal Comité Inhuldiging overlegd met Radio 2 en de Publieke Omroep en zal daar maandag uitsluitsel overgeven. Het Comité gaat er nog steeds vanuit dat het nieuwe koningspaar toegezongen zal worden. Volgende week komen we daar op terug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten