vrijdag 10 februari 2012

Hitflits: Michel Teló weet Madonna ver voor te blijven; Caro Emerald weer bij af

Eerlijk gezegd hadden we verwacht dat ‘Ai se eu te pego!’ van Michel Teló deze week de eerste plaats (voorlopig) had moeten opgeven. Sinds vier jaar is er een nieuwe single van Madonna en met alle publiciteit daar om heen, dat is kat in ’t bakkie. Begin deze week leek het er ook even op, maar uiteindelijk moet ze genoegen nemen met een tweede plek voor ‘Give me all your luvin’’ feat. Nicki Minaj & M.i.a.

‘Ai se eu te pego!’ verkoopt bijna een derde meer dan de nieuwe single van de 53-jarige ‘Queen of pop’. En daarmee staat Michel Teló voor de vijfde week bovenaan de Single Top 100. ‘Ai se eu te pego!’ is nu de grootste hit door een Braziliaanse act, qua aantal weken op de eerste plaats. Meer daarover in de nieuwe Megaman.

Ondertussen klimt ‘Bagagedrager’ van Gers Pardoel feat. Sef gestadig omhoog. In de negende week stijgt het nummer van de 5e naar de 3e plaats. Ook winst is er weer voor ‘Dan voel je me beter’ van Gerard Joling, dat van 8 naar #4 stijgt.

Over naar de eersteweeks noteringen van deze week. Na de afgelopen week, waarin het op sportgebied, bijna alleen over een mogelijke Elfstedentocht ging, loopt een voetbalplaatje met de winst weg. ‘Het legioen’ van Winne feat. U-niq, dat gaat over voetbalclub Feyenoord, is op #11 de hoogste eersteweeks. Het is de eerste Feyenoord-hit sinds ‘Feyenoord voor altijd’ van Lee Towers, #22 in 2008.

Het restant binnenkomers:
#17 René Froger: Het verleden kruist het heden
#35 de Hoop: Waar is de meisje?
#38 Henk Damen: Maria Maria
#61 Erna Temming: Ik heb je life
#68 Rochelle: What a life
#79 Miike Snow: Paddling out
#80 Bonnie en de biertjes: Ik heb zo’n dorst
#87 Bas en Mark: Neem er nog een
#92 Coldplay feat. Rihanna: Princess of China
#100 René Karst: Nog steeds niet klaar met jou

Nog even aandacht voor twee hits die op herhaling gaan. Op #70 komt ‘Jar of hearts’ van Christina Perri binnen. Het nummer stond op 28 mei 2011 een weekje op #79. Vervolgens ging het op 22 oktober op herhaling op #95 en zakte de week daarna naar #100. De reden dat het nummer nu weer in de belangstelling staat, is de release van haar album ‘Love strong’ in Europa. In de Verenigde Staten van Amerika is het album al in mei 2011 uitgebracht.

De tweede hit op herhaling is ‘Young ones’ van Di-rect. Dat nummer kwam op 12 november 2011 binnen op #98 en zakte de week daarna naar #99. Einde oefening dus. Tot deze week, en dat is te danken aan een optreden bij The voice of Holland, drie weken geleden alweer en de toegenomen radioaandacht daarna, onder andere door 3FM, die het nummer al drie maanden op haar playlist heeft staan.

In de Album Top 100 blijft de oudste zanger van een #1-album de bovenste beste. Voor de tweede week staat ‘Old ideas’ van Leonard Cohen, 77,44 jaar oud, op de eerste plaats. Het album heeft een voorsprong van 44% op de #2, ‘Birdy’ van Birdy, dat terugstijgt van de vierde naar de tweede plaats.

‘Old ideas’ is het twaalfde studioalbum van Leonard Cohen die al in 1967 zijn eerste album ‘Songs of Leonard Cohen’ uitbracht. Je zou dus denken, die heeft zijn schaapjes al lang op het droge. Dat hád hij, totdat in 2005 bleek dat zijn voormalige manager Kellye Lynch de oudedagsreserve (groot $5 miljoen), bijna volledig had verdonkeremaand; er was slechts $150.000 overgebleven. Om de proceskosten te kunnen betalen, moest Cohen, inmiddels 71 jaar, weer aan de bak. In maart 2006 won hij de rechtszaak, waarbij hem $9 miljoen werd toegewezen. Doordat Lynch weigerde hier aan te voldoen, volgden nieuwe rechtszaken en uiteindelijk kon Cohen naar zijn geld fluiten.

In 2006 bracht Cohen een boek met gedichten en tekeningen uit, ‘Book of longing’ en werd hem in de film ‘Leonard Cohen: I’m your man’, een ode gebracht door onder anderen Bono, Nick Cave en Jarvis Cocker. In 2008 ging Cohen weer op tournee, de eerste in vijftien jaar, die duurde tot en met 2009 en hem $9,5 miljoen opleverde. Het jaar daarop werd de wereldtour voortgezet en werkte hij verder aan het album ‘Old ideas’.

Hoewel hij pas in 2009, dankzij X factor, een hit scoorde met zijn compositie ‘Halleluja’ (#27), zijn het de coverversies van het nummer die veel meer succes hadden, waaronder die van Lisa (#1) en Jeff Buckley (#3) en in de Britse hitparade Alexandra Burke (#1).

Ter gelegenheid van zijn 40-jarig jubileum hebben een aantal artiesten, waaronder de Cold war kids, nummers van Cohen in een nieuw jasje gestoken, onder het motto ‘Old ideas and new friends’.

Net als in de singlelijst, zijn er in de albumlijst ook twaalf eersteweeks noteringen:
#3 Castalbum: Droomvlucht – een betoverende reis
#5 Paul McCartney: Kisses on the bottom
#12 van Halen: A different kind of truth
#19 Various artists: Chimes of freedom – the songs of Bob Dylan
#20 Mark Lanegan band: Blues funeral
#26 Andreas Scholl & Kammerorchester Basel: Bach cantatas
#40 Air: Le voyage dans la lune
#47 Tangarine: Winter songs – the december sessons
#71 Eros Ramazzotti: Eros – best love songs
#82 Pet shop boys: Format
#88 Ciara Sidine: Shadow road shining
#96 die Antwoord: Tension – Ten$ion

Kijken we tenslotte nog even naar de Back Catalog Top 50, de lijst met albums ouder dan twee jaar. Net als vorige week kent deze lijst een nieuwe #1, alleen is het nu een oude bekende. Na een weekje afwezigheid hervat Adele met haar album ‘19’ haar zegetocht. Het album staat nu in totaal voor de 65e week op de eerste plaats. De #1 van de vorige week, ‘The Köln concert’ van de Amerikaanse pianist/componist Keith Jarrett, zakt naar de elfde plaats.

De Wereld Draait Door

De aanleiding voor de #1-notering van Keith Jarrett vorige week, was een uitzending van De Wereld Draait Door van dinsdag 31 januari 2012. Daarin zat het onderdeel ‘Wonderful world’, waarin de gast een suggestie doet om nog iets te doen of te zien, voordat de wereld op 21 december vergaat, want dan eindigt de huidige Maya kalender. In die uitzending vond de 28-jarige schrijver Philip Huff dat we nog naar een optreden moeten van pianist Keith Jarrett, waarvan hij een stukje liet horen van ‘The Köln concert’, opgenomen op 24 januari 1975. Naar aanleiding daarvan zijn mensen op zoek gegaan naar het concert en velen schaften het album aan, met als gevolg de #1-notering.

Caro Emerald moet verhuizen

Vorige week steeg ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald in de 105e week naar de 24e plaats in de reguliere Album Top 100. Deze week is het daar echter niet meer terug te vinden, want het is twee jaar geleden dat het album uitkwam. Als je niet net overleden bent, gaat de regel in dat je album, mits het genoeg verkoopt, verhuist naar de Back Catalog Top 50. Dat doet het nog steeds, ook na 106 weken, en komt dan ook binnen op de 3e plaats en daarmee begint de teller gewoon weer bij 1. Het album verkoopt een derde minder dan dat van de #1 van Adele. Daar tussenin, op #2, staat ‘Celebration’ van Madonna dat op herhaling gaat.

Dit zou wel eens het laatste weekend kunnen zijn dat er nog voldoende natuurijs ligt om te gaan schaatsen of gewoon om van te genieten. Daarna melden wij ons weer met een nieuwe Megaman met onder andere alles over de grootste Braziliaanse hits.

zondag 5 februari 2012

Megaman bij week 5 – 4 februari 2012

Welkom bij deze Megaman, waarin alle coverversies van ‘Ai se eu te pego!’ worden verboden, de Gebroeders Ko in het Engels gaan zingen, de Zware jongens kinderliedjes zingen en Paul McCartney een liefdesliedje voor zijn derde vrouw zingt, Paultje.Pils altijd toeter is en Kyteman voortleeft in Kapabel. Dat en nog meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Componist verbiedt alle coverversies

Michel Teló: Ai se eu te pego! (1) *** vierde week op #1 ***

Zonder ook maar enige dreiging gaat ‘Ai se eu te pego!’ van Michel Teló een vierde week in aan de kop van de Single Top 100. Er is momenteel geen enkel nummer dat deze zomerhit, tijdens één van onze koudste winters, kan verdrijven. Dus de kans dat het nummer over een paar weken nog op #1 staat, als Teló naar ons land komt, is groot. Zijn album ’Na balada’ boekt in derde week een beetje winst en stijgt van 64 naar #62, maar heeft al #34 gestaan.

‘Ai se eu te pego!’ is geschreven door Sharon Acioly en Antônio Dyggs. Nadat het nummer al door anderen was opgenomen, die er geen internationaal succes mee hadden, bood hij het nummer aan Michel Teló. Hij verwachtte dat Teló er wel succes mee zou hebben, en dat had hij goed gezien. Nu er diverse coverversies van ‘Ai se eu te pego!’ zijn verschenen, is Dyggs waarschijnlijk bang geld mis te lopen. Want wie de coverversie koopt, doet dat niet met de versie van Teló niet, is zijn redenering. En dus mag niemand het nummer meer coveren.

cover verbod

Van de vele covers die er van ‘Ai se eu te pego!’ zijn verschenen, staat alleen ‘Dan voel je me beter’ van Gerard Joling nog in de lijst, gestegen naar #8. De andere hoeven zich dus geen zorgen te maken, nu Michel Teló opdracht heeft gegeven alle coverversies te verbieden. Hè wat, alle coverversies? Dus daar valt hij zelf ook onder, want zijn versie is ook een cover. Het origineel van ‘Ai se eu te pego!’ stamt al uit 2008 en werd voor het eerst opgenomen door het Braziliaanse sextet Os Meninos de Seu Zeh. Daarnaast heeft Teló het nummer zelf ook gecovered in het Engels: ‘Oh if I catch you’. Dus dat betekent een dubbel verbod!

populairste cover komt uit Nederland

‘Samen vanavond’, de eerste Nederlandse coverversie door Tom Haver, werd onlangs op de Braziliaanse tv uitgeroepen tot de beste internationale cover uit vijf anderen. Daarna werd het management van Telò wakker, want direct sommeerden ze dat Haver zijn versie van YouTube moest verwijderen. Er zou nooit toestemming zijn verleend voor het gebruik van ‘Ai se eu te pego!’. Wel hebben alle Nederlandse artiesten die het nummer coveren, netjes de auteursrechten afgestaan aan Buma/Stemra, de instantie die in Nederland de auteursrechten regelt. Dat schijnt dus niet voldoende te zijn, want naast Haver, hebben allen een brief ontvangen van de Braziliaanse Buma/Stemra. Wordt vervolgd dus.

Gebroeders Ko gaan in het Engels zingen

Gebroeders Ko: Één bitterbal (25) *** hoogste eersteweeks ***

Over twee weken, in het weekend van 18 februari, barst, in voornamelijk het zuiden van Nederland, het jaarlijkse carnaval los. Er worden allang geen nummers alleen meer voor het carnaval gemaakt, maar eerder voor de (après) ski, want dan kan je plaatje langer mee dan alleen tijdens het carnaval. De Gebroeders Ko wijken daar van af, want nu pas komen ze met hun jaarlijkse feestplaat, ‘Één bitterbal’, die dan ook nog flink kan pieken in de komende weken.

Gebroeders Ko brengen Songfestivalnummer nu zelf uit

De broers Gerard en Ton Koopmans hebben, net als 491 andere artiesten, een lied ingestuurd voor het Nationale Songfestival. Hun liedje, ‘Jamaheja’ geschreven voor het duo Huisman & van Diepen (zij zelf), werd niet uitgekozen om op 26 februari mee te doen aan de wedstrijd, welk liedje ons land uiteindelijk in mei zal vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Nu hun liedje niet is geselecteerd, brengen ze het onder hun eigen naam uit.

Engelstalig

Daarnaast zal het liedje toch in het buitenland te horen zijn, want nadat de broers het nummer afgelopen zondag in ‘Live4you’ brachten, kregen ze het verzoek om het nummer in de Duitstalige landen (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland) uit te brengen. In die landen scoorden ze al twee hits, ‘Schatzi schenk mir ein Foto’ en ‘Helikopter’. Waarschijnlijk wordt ‘Jamaheja’ daar in de zomer uitgebracht, maar in het Engels!

Is Train een blijvertje?

Train: Drive by (47)

Precies twee jaar geleden maakte de Amerikaanse band Train zijn comeback met het nummer ‘Hey, soul sister’ dat tot #3 kwam. Het werd hun grootste hit sinds ‘Drops of Jupiter’ uit 2001 dat de vijfde plaats bereikte. In Amerika zijn er van ‘Hey, soul sister’ meer dan 5 miljoen stuks gedownload en door dat succes werd de band gevraagd door Coca Cola, om een kerstnummer te schrijven dat jaarlijks door anderen zou worden uitgevoerd. Dat werd ‘Shake up Christmas’, dat bij ons met kerst 2010 op #7 stond.

‘Drive by’, binnen op #47, is dus eigenlijk de echte opvolger van ‘Hey, soul sister’ en dus moet blijken of ze echt een blijvertje zijn. Als dat zo is, dan danken ze dat voor een groot deel aan de Noorse zanger/componist Espen Lind, want hij is ook nu weer één van de componisten van het nummer. ‘Drive by’, afkomstig van hun zesde album dat in april te koop is.

Paultje.pils is altijd toeter

Paultje.pils: Wat een toeter! (65)

Als je deel hebt uitgemaakt van de Raad van Elf van carnavalsvereniging de Gaanders in Stompwijk, van (veel) bier houdt, dan is de volgende logische stap het opnemen van een carnavalsnummer. Aangespoord door Coen Swijnenberg en Sander Lantinga van de Coen & Sander Show op 3FM, nam Paultje.pils het nummer ‘Wat een toeter!’ op, dat nu al gezien wordt als één van de grootste carnavalhits van dit seizoen.
Paultje.pils, een typetje van vrachtwagenchauffeur Paul van Santen (Stompwijk, 21 juni 1982), dankt zijn bekendheid aan het radioprogramma door diverse keren op vrijdagmiddag in de rubriek ‘Groeten vanaf het asfalt’, het weekend in te luiden met zijn toeter en de woorden ‘het is weekeeeeeeend!’.

Zware jongens zingen kinderliedjes

Zware jongens: Bonnie hoep (68)

Een vaste factor tijdens het carnavalsgeweld is het duo Zware jongens. Met uitzondering van 2003, zijn ze ieder jaar van de partij met een feestplaatje. Het grootste succes tot nu toe was ‘Anton aus Tirol’, dat in 2000 de 21e plaats bereikte.
Bonnie hoep’, de achttiende notering voor Fokko Dam en Arie Kuipers, alias de Zware jongens, is een bewerking van twee nummers.

De eerste is ‘My Bonnie lies over the ocean’, een traditioneel Schotse folksong rond 1870. De Bonnie die hier in bezongen wordt, is vermoedelijk de Britse prins Charles Edward Louis John Casimir Sylvester Severino Maria Stuart (31 december 1720 – 31 januari 1788), bekend als Bonnie Prince Charlie. De Zware jongens maakten er ‘Mijn Bonnie is over de rooie’ van.

Het tweede nummer is het aloude kinderliedje ‘Hoeper de poep zat op de stoep’, dat ook wel gezongen wordt als ‘Joeper de poep zat op de stoep’. Op ‘Bonnie hoep’ wordt het kinderliedje gezongen door het L.U.S. Koor uit Sneek, dat staat voor Lui Uut Sneek, opgericht in 2009.

Rihanna komt met twee singles

Rihanna feat. Jay-Z: Talk that talk (77)

Het zijn drukke, succesvolle tijden, voor Rihanna. Zowel in 2010 als in 2011 scoorde ze vijf hits. Net als vorig jaar scoort ze dit jaar de eerste hit in februari, ‘Talk that talk’ feat. Jay-Z. In 2011 begon haar hitreeks in februari met ‘S&M’ dat tot #7 kwam, waarna er nog vier volgden. Of dat er dit jaar ook weer vijf worden of wellicht zes, valt af te wachten. Zeker is dat haar tweede hit dit jaar al onderweg is, want naast ‘Talk that talk’, titelnummer van het gelijknamige album, is ‘Princess of China’, haar duet met Chris Martin van Coldplay ook op single uitgebracht.

Ian Carey & Timbaland geven zangeres en rapper alle ruimte

Ian Carey & Rosette feat. Timbaland and Brasco: Amnesia (87)

Zowel producer/zanger Timbaland als dj Ian Carey zijn regelmatige gasten in de Single Top 100. Het voorlaatste hitfeit van Timbaland stamt uit 2010, met een 37e plaats voor ‘Carry out’ feat. Justin Timberlake. Zijn grootste hit is nog altijd ‘The way I are’ feat. Keri Hilson (#4 in 2007). Ian Carey heeft nog nooit de smaak van een top 10-hit mogen smaken, zijn grootste hit was ‘Keep on rising’ feat. Michelle Shellers (#16 in 2008). Dit keer gaan de beide mannen een samenwerking aan met een zangeres en een rapper.

De zangeres is Rosette, voluit Rosette Sharma (Suva, Fiji, 8 oktober 1982). Doordat haar ouders (vader Ravi en moeder Lyrine) voornamelijk Punjabi en Hindi/Fijian spraken, leerde ze weinig Engelse woorden. Dat veranderde toen de familie naar Port Coquitlam, British Columbia, Canada, verhuisde. Na haar middelbare school, koos ze voor een muziekcarrière.

In het begin werden dat musicals, maar er kwam pas schot in haar carrière, na haar deelname in 2003, aan de derde editie van de Canadese versie van Popstars: the one. Ze redde het tot de finale, die gewonnen werd door Christa Borden. Wel hield Rosette er een #1-hit met ‘Crusded’ aan over. Tegenwoordig laat Rosette zich Rosette Luv noemen.

Australische zusjes veroveren nu zelf de wereld

Nervo feat. Afrojack & Steve Aoki: We’re all no one (89)

Buiten Nederland wordt dj/producer Afrojack (= Nick van de Wall) op handen gedragen, en niet alleen door zijn nieuwe vriendin Paris Hilton. In de muziekwereld wil iedereen wel met hem werken, en dat leverde al hits op voor onder andere Pitbull feat. Ne-Yo and Nayer en Beyoncé. ‘We’re all alone’ is een samenwerking met Nervo & Steve Aoki. Met Aoki werkte Afrojack ook al op het nummer ‘No beef’, deze week op #49.

Nervo is een vreemde eend in de hitparadebijt, dus tijd voor een kennismaking. Nervo is afkomstig uit Australië en bestaat uit de tweelingzusters Miriam en Olivia Nervo. Ze zijn geboren in Melbourne (1982), maar hun ouders zijn Italiaans. Ze bezochten een kostschool voor meisjes, waar ze in aanraking kwamen met drama en muziek. Voordat ze definitief voor muziek kozen, liepen de zusjes model voor het modellenbureau Chadwick. Vervolgens startten ze een opleiding aan de Australische opera, maar kozen uiteindelijk voor een popcarrière. Al op jonge leeftijd schreven ze samen liedjes, maar toen nog als hobby.
Op hun achttiende vroeg een producer of ze demo’s voor hem wilden inzingen. Hij stimuleerde de zusjes zelf nummers te schrijven. Vervolgens zorgde hij dat deze bij de juiste mensen terecht kwamen en dat leverde hen, nog maar 19 jaar jong, een contract op, waarna ze naar Londen vertrokken. Hun eerste wapenfeit was het nummer ‘Negotiate with love’ voor de Britse zangeres Rachel Stevens, die er in eigen land een top 10-hit mee scoorde. Daarna schreven ze nummers voor onder anderen Ke$ha. Sophie Ellis-Bextor en de Pussycat dolls. De klapper kwam met ‘When love takes over’ van David Guetta feat. Kelly (#5 in 2009).

In 2010 sloten ze een deal met Virgin Records/EMI Music, met het doel het ontdekken en produceren van nieuwe artiesten. Tevens brachten ze in dat jaar hun eerste eigen nummer uit, ‘This kind of love’ en werkten samen met onder andere Kylie Minogue, Britney Spears en Armin van Buuren (‘Drowning’). Vorig jaar gingen de zusjes mee op tournee met Britney Spears en verzorgden haar voorprogramma. Tevens schreven ze samen met Steve Aoki en Afrojack het nummer ‘We’re all no one’.

De kans is groot dat je op ‘M.D.N.A.’, het nieuwe album van Madonna dat in maart verschijnt, een track van de Nervo sisters tegenkomt. De zangeres heeft laten weten zeer graag een nummer van de dames te willen opnemen. Daarnaast zijn ze sowieso te horen op ‘You’re gonna love again’, de nieuwe single van Avicii.

Marlon Roudette dankt succes aan film

Marlon Roudette: New age (92)

Een #1-hit in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk en een top 15-notering in de Franse en Vlaamse hitparade. We kunnen dus wel zeggen dat wij rijkelijk laat zijn met een notering voor ‘New age’ van Marlon Roudette, tot 2010 de helft van het duo Mattafix, waarmee hij twee albums opnam.

Marlon Roudette (Londen, 5 januari 1983) is de zoon van de Britse muziekproducer Cameron McVey, die muziek produceerde voor Neneh Cherry, Massive attack, All saints en Sugababes. Neneh is tevens de stiefmoeder van Roudette. Al op jonge leeftijd gingen zijn ouders uit elkaar en verhuisde hij met zijn moeder, Vonnie Roudette, ontwerper en artiest, naar het eiland Saint Vincent. Daar startte zijn muziekcarrière, die hij vanaf zijn 17e voortzette in Londen. Nadat hij in 2010 met Mattafix was gestopt, ging hij terug naar Saint Vincent om te werken aan zijn soloalbum. Met Guy Chambers, die veel nummers heeft geschreven voor Robbie Williams, schreef hij ‘New age’, dat de eerste single is van zijn album ‘Matter fixed’.

In Duitsland is ‘New age’ de titelsong van de bioscoopfilm ‘What A Man’ van Matthias Schweighöfer. Nadat de film in augustus 2011 daar ging draaien, kwam het nummer vanuit het niets op #1 binnen, waar het acht weken stond. Daarna volgden Zwitserland en Oostenrijk.

Paul McCartney zingt lied voor zijn derde vrouw

Paul McCartney: My valentine (93)

In navolging van onder andere Rod Stewart en Robbie Williams, komt Paul McCartney ook met een album met bewerkingen van nummers uit de jaren ’40 en ’50. Dat album ‘Kisses on the bottom’, zijn 15e soloalbum en 36e in totaal, wilde hij eigenlijk altijd al maken. Paul groeide op met die muziek, die zijn vader op de piano speelde. Alleen het kwam er niet van omdat Stewart en Williams er al mee aan de haal waren gegaan. En als McCartney ook zo’n songbook zou maken, dan zou men hem vergelijken met de anderen.

Uiteindelijk werd McCartney overgehaald door producer Tommy LiPuma, die voorstelde de band van Diana Krall als begeleiders te nemen. In tegenstelling tot de albums van Stewart en Williams, kwam McCartney, die op een andere manier moest leren zingen, met twee nieuwe nummers, ‘Only your hearts’ (met Stevie Wonder) en ‘My valentine’ (met Eric Clapton op gitaar). ‘My valentine’ schreef Paul McCartney speciaal voor Nancy Shevell, de vrouw met wie hij op 9 oktober 2011 trouwde. Op die dag zong hij het nummer voor het eerst voor haar.

Walk of fame

Velen gingen hem voor, waaronder de andere Beatles. Maar aanstaande donderdag, 9 februari 2012, krijgt Sir James Paul McCartney zijn eigen ster in Hollywood. De zanger wordt geëerd met een ceremonie bij het gebouw van Capitol Records, waarna de ster onthuld wordt door de directeur van de ‘Walk of fame’. In 1998 kregen the Beatles al wel een gezamenlijke ster.

Neon Hitch neemt geen blad voor de mond

Gym class heroes feat. Neon Hitch: Ass back home (94)

Na twee hits, die ze volledig zelf brachten, leunt het Amerikaanse Gym class heroes nu al voor de derde keer op een andere artiest. De eerste was The-dream, op de tweede was het Adam Levine, zanger van Maroon 5 en op ‘Ass back home’ gaan ze een samenwerking aan met de Britse zangeres Neon Hitch.

Neon Hitch (Londen, 1986), haar vader was elektricien en noemde haar daarom Neon, groeide op in het circus, waar ze een trapezeact had. Op haar tiende begon ze met het schrijven van gedichten, later overgaand in teksten. Haar vriendje hoorde dat ze een mooie stem had en moedigde haar aan meer te gaan zingen. Op haar zestiende vertrok ze naar India, waar ze een paar jaar woonde voordat ze vanuit Londen aan haar muziekcarrière begon te werken.
In 2007 leidde dat tot een platencontract en mocht ze optreden met Mike Skinner. Sindsdien heeft ze gewerkt met onder anderen William Orbit en Rodney Jerkins. Hitch schreef mee aan ‘Blah blah blah’ van Ke$ha (#72 in 2010). Tegen de zomer komt Hitch met haar eigen album,
‘Beg, borrow and steal’, waarvan de eerste single ‘Fuck you betta’ deze maand verschijnt. Of daar, net als bij ‘Ass back home’ een gekuisde versie (‘Get yourself back home’) van komt. Is maar afwachten. Duidelijk is in ieder geval dat Neon Hitch niet op haar mondje is gevallen!

Chris Brown komt binnen jaar met nieuw album

Chris Brown feat. Kevin K-Mac McCall: Strip (95)

Nog ruim een maand en dan ligt ‘Fortune’, het vijfde studioalbum van Chris Brown in de (digitale) schappen. Dat is binnen een jaar na ‘F.a.m.e.’, dat in maart 2011 verscheen. Aanvankelijk zou ‘Fortune’ al in september 2011 uitkomen, maar doordat de RCA Music Group stopte met het label Jive records, duurde het wat langer. Brown scoorde bij ons zijn grootste hit in 2006, aan het begin van zijn carrière, met ‘Run it!’ feat. Juelz Santana dat tot #9 kwam. ‘Strip’, zijn elfde notering, stond al op ‘Boy in detention’, de vierde mixtape die hij in augustus 2011 uitbracht.
Op ‘Strip’ wordt Brown bijgestaan door Kevin ‘K-Mac’ McCall. Volgens de burgerlijke stand van Watts in de Amerikaanse staat California, is hij op 25 juli 1985 geboren als Kevin Lamarr McCall Jr.. Hij schreef het nummer ‘Yesterday’ voor het album ‘Last train to Paris’ van Diddy uit 2010. Op dat nummer was Chris Brown de gastvocalist. Daarnaast was McCall al te horen op ‘Deuces’ van Chris Brown featuring Tyga, eveneens uit 2010. Dus McCall en Brown samen een nummer zouden uitbrengen, stond wel vast, alleen niet wanneer.

Kyteman leeft voort in Kapabel

Kapabel: Sjakie Schildpad en de Kreupele Haas (98)

In de voorlopige Album Top 100 van afgelopen maandag, 30 januari 2012, stond het album ‘De avonduren’ van Kapabel op de 26e plaats. Diezelfde avond trad het gezelschap op in De Wereld Draait Door, waar het de single ‘Sjakie Schildpad en de Kreupele Haas’ in een verkorte versie bracht. Het album komt uiteindelijk binnen op de 32e plaats, dankzij het optreden scoort de single op #98.
De band Kapabel kent zijn oorsprong voor een groot deel in Kyteman hiphop orchestra. Bram Hakkens (drums), Dibbe van Laarhoven (basgitaar), Frank Wienk (percussie) en Niels Broos (toetsen), vier van de vijf leden, speelden ook in Kyteman het project van Colin Benders. ‘De avonduren’ is een verzameling van sprookjes, fabels, mythen en sagen, gezongen, verteld en gerapt door MC Kapabel, waarachter Abel Aelvoet schuil gaat. De mooiste omschrijving is wellicht dat luisteren naar ‘De avonduren’ meer is dan luisteren naar muziek, het is luisteren naar een boek.

MC Kapabel schreef als tiener verhalen over onder andere Koning Kater en Sjakie Schildpad. Het idee voor ‘De avonduren’ ontstond vier jaar geleden nadat hij er achter kwam dat zijn verhalende liedjes aansloegen bij een groot publiek. Het album is geproduceerd door Simon Akkermans (bekend van C-mon & Kypski). Op ‘Sjakie Schildpad en de Kreupele Haas’ is ook Herman van Veen te horen, die een grote inspirator is voor Kapabel. Denk maar aan zijn creatie van Alfred Jodocus Kwak.

Tweede hitsingle voor Ed Sheeran

Ed Sheeran: Lego house (99)

Met ‘The a team’ (deze week gestegen naar #2) heeft Ed Sheeran een onwisbare indruk achtergelaten. De versie die Chris Hordijk uit The voice of Holland opnam, bereikte de derde plaats. En inmiddels wordt het nummer ook al door the kids van The voice of Holland gezongen. Nu is er dan die tweede single, ‘Lego house’, afkomstig van het album ‘+’, deze week op #13. In het Verenigd Koninkrijk is na ‘The a team’ het nummer ‘You need me, I don’t need you’ op single verschenen, afkomstig van zijn in 2009 verschenen EP ‘You need me’. Wel heeft Ed het nummer opnieuw ingezongen, dat de vierde plaats bereikte van de Britse hitparade. ‘Lego house’ kwam daar in november tot #5.