vrijdag 10 februari 2012

Hitflits: Michel Teló weet Madonna ver voor te blijven; Caro Emerald weer bij af

Eerlijk gezegd hadden we verwacht dat ‘Ai se eu te pego!’ van Michel Teló deze week de eerste plaats (voorlopig) had moeten opgeven. Sinds vier jaar is er een nieuwe single van Madonna en met alle publiciteit daar om heen, dat is kat in ’t bakkie. Begin deze week leek het er ook even op, maar uiteindelijk moet ze genoegen nemen met een tweede plek voor ‘Give me all your luvin’’ feat. Nicki Minaj & M.i.a.

‘Ai se eu te pego!’ verkoopt bijna een derde meer dan de nieuwe single van de 53-jarige ‘Queen of pop’. En daarmee staat Michel Teló voor de vijfde week bovenaan de Single Top 100. ‘Ai se eu te pego!’ is nu de grootste hit door een Braziliaanse act, qua aantal weken op de eerste plaats. Meer daarover in de nieuwe Megaman.

Ondertussen klimt ‘Bagagedrager’ van Gers Pardoel feat. Sef gestadig omhoog. In de negende week stijgt het nummer van de 5e naar de 3e plaats. Ook winst is er weer voor ‘Dan voel je me beter’ van Gerard Joling, dat van 8 naar #4 stijgt.

Over naar de eersteweeks noteringen van deze week. Na de afgelopen week, waarin het op sportgebied, bijna alleen over een mogelijke Elfstedentocht ging, loopt een voetbalplaatje met de winst weg. ‘Het legioen’ van Winne feat. U-niq, dat gaat over voetbalclub Feyenoord, is op #11 de hoogste eersteweeks. Het is de eerste Feyenoord-hit sinds ‘Feyenoord voor altijd’ van Lee Towers, #22 in 2008.

Het restant binnenkomers:
#17 René Froger: Het verleden kruist het heden
#35 de Hoop: Waar is de meisje?
#38 Henk Damen: Maria Maria
#61 Erna Temming: Ik heb je life
#68 Rochelle: What a life
#79 Miike Snow: Paddling out
#80 Bonnie en de biertjes: Ik heb zo’n dorst
#87 Bas en Mark: Neem er nog een
#92 Coldplay feat. Rihanna: Princess of China
#100 René Karst: Nog steeds niet klaar met jou

Nog even aandacht voor twee hits die op herhaling gaan. Op #70 komt ‘Jar of hearts’ van Christina Perri binnen. Het nummer stond op 28 mei 2011 een weekje op #79. Vervolgens ging het op 22 oktober op herhaling op #95 en zakte de week daarna naar #100. De reden dat het nummer nu weer in de belangstelling staat, is de release van haar album ‘Love strong’ in Europa. In de Verenigde Staten van Amerika is het album al in mei 2011 uitgebracht.

De tweede hit op herhaling is ‘Young ones’ van Di-rect. Dat nummer kwam op 12 november 2011 binnen op #98 en zakte de week daarna naar #99. Einde oefening dus. Tot deze week, en dat is te danken aan een optreden bij The voice of Holland, drie weken geleden alweer en de toegenomen radioaandacht daarna, onder andere door 3FM, die het nummer al drie maanden op haar playlist heeft staan.

In de Album Top 100 blijft de oudste zanger van een #1-album de bovenste beste. Voor de tweede week staat ‘Old ideas’ van Leonard Cohen, 77,44 jaar oud, op de eerste plaats. Het album heeft een voorsprong van 44% op de #2, ‘Birdy’ van Birdy, dat terugstijgt van de vierde naar de tweede plaats.

‘Old ideas’ is het twaalfde studioalbum van Leonard Cohen die al in 1967 zijn eerste album ‘Songs of Leonard Cohen’ uitbracht. Je zou dus denken, die heeft zijn schaapjes al lang op het droge. Dat hád hij, totdat in 2005 bleek dat zijn voormalige manager Kellye Lynch de oudedagsreserve (groot $5 miljoen), bijna volledig had verdonkeremaand; er was slechts $150.000 overgebleven. Om de proceskosten te kunnen betalen, moest Cohen, inmiddels 71 jaar, weer aan de bak. In maart 2006 won hij de rechtszaak, waarbij hem $9 miljoen werd toegewezen. Doordat Lynch weigerde hier aan te voldoen, volgden nieuwe rechtszaken en uiteindelijk kon Cohen naar zijn geld fluiten.

In 2006 bracht Cohen een boek met gedichten en tekeningen uit, ‘Book of longing’ en werd hem in de film ‘Leonard Cohen: I’m your man’, een ode gebracht door onder anderen Bono, Nick Cave en Jarvis Cocker. In 2008 ging Cohen weer op tournee, de eerste in vijftien jaar, die duurde tot en met 2009 en hem $9,5 miljoen opleverde. Het jaar daarop werd de wereldtour voortgezet en werkte hij verder aan het album ‘Old ideas’.

Hoewel hij pas in 2009, dankzij X factor, een hit scoorde met zijn compositie ‘Halleluja’ (#27), zijn het de coverversies van het nummer die veel meer succes hadden, waaronder die van Lisa (#1) en Jeff Buckley (#3) en in de Britse hitparade Alexandra Burke (#1).

Ter gelegenheid van zijn 40-jarig jubileum hebben een aantal artiesten, waaronder de Cold war kids, nummers van Cohen in een nieuw jasje gestoken, onder het motto ‘Old ideas and new friends’.

Net als in de singlelijst, zijn er in de albumlijst ook twaalf eersteweeks noteringen:
#3 Castalbum: Droomvlucht – een betoverende reis
#5 Paul McCartney: Kisses on the bottom
#12 van Halen: A different kind of truth
#19 Various artists: Chimes of freedom – the songs of Bob Dylan
#20 Mark Lanegan band: Blues funeral
#26 Andreas Scholl & Kammerorchester Basel: Bach cantatas
#40 Air: Le voyage dans la lune
#47 Tangarine: Winter songs – the december sessons
#71 Eros Ramazzotti: Eros – best love songs
#82 Pet shop boys: Format
#88 Ciara Sidine: Shadow road shining
#96 die Antwoord: Tension – Ten$ion

Kijken we tenslotte nog even naar de Back Catalog Top 50, de lijst met albums ouder dan twee jaar. Net als vorige week kent deze lijst een nieuwe #1, alleen is het nu een oude bekende. Na een weekje afwezigheid hervat Adele met haar album ‘19’ haar zegetocht. Het album staat nu in totaal voor de 65e week op de eerste plaats. De #1 van de vorige week, ‘The Köln concert’ van de Amerikaanse pianist/componist Keith Jarrett, zakt naar de elfde plaats.

De Wereld Draait Door

De aanleiding voor de #1-notering van Keith Jarrett vorige week, was een uitzending van De Wereld Draait Door van dinsdag 31 januari 2012. Daarin zat het onderdeel ‘Wonderful world’, waarin de gast een suggestie doet om nog iets te doen of te zien, voordat de wereld op 21 december vergaat, want dan eindigt de huidige Maya kalender. In die uitzending vond de 28-jarige schrijver Philip Huff dat we nog naar een optreden moeten van pianist Keith Jarrett, waarvan hij een stukje liet horen van ‘The Köln concert’, opgenomen op 24 januari 1975. Naar aanleiding daarvan zijn mensen op zoek gegaan naar het concert en velen schaften het album aan, met als gevolg de #1-notering.

Caro Emerald moet verhuizen

Vorige week steeg ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald in de 105e week naar de 24e plaats in de reguliere Album Top 100. Deze week is het daar echter niet meer terug te vinden, want het is twee jaar geleden dat het album uitkwam. Als je niet net overleden bent, gaat de regel in dat je album, mits het genoeg verkoopt, verhuist naar de Back Catalog Top 50. Dat doet het nog steeds, ook na 106 weken, en komt dan ook binnen op de 3e plaats en daarmee begint de teller gewoon weer bij 1. Het album verkoopt een derde minder dan dat van de #1 van Adele. Daar tussenin, op #2, staat ‘Celebration’ van Madonna dat op herhaling gaat.

Dit zou wel eens het laatste weekend kunnen zijn dat er nog voldoende natuurijs ligt om te gaan schaatsen of gewoon om van te genieten. Daarna melden wij ons weer met een nieuwe Megaman met onder andere alles over de grootste Braziliaanse hits.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten