vrijdag 2 mei 2014

Hitflits: Bløf begint tweede 20 jaar met negende #1-notering

Met het dubbelalbum Hier – Het Beste Van 20 Jaar Bløf (#1 in 2012), sloot Bløf een zeer succesvolle periode af. Het was dan ook even afwachten hoe hun elfde studioalbum In Het Midden Van Alles zou klinken en of de fans het ook zouden slikken. Met de single ‘Spijt Heb Je Morgen Maar’ werd al een tipje van de sluier opgelicht, want het laat een andere Bløf horen.

Hoewel de single met een 41e plaats één van hun kleinste hits werd en als eerste single van een nieuw album zeer slecht heeft gepresteerd, verrast In Het Midden Van Alles. Het album, hun negende #1-notering en de vijfde #1 op een rij, verkoopt ruim 4x meer dan Allent Veur Joe van Mooi Wark, dat binnenkomt op #2.

TOP 5

  1. E.W.   Bløf: In Het Midden Van Alles
  2. E.W.   Mooi Wark: Allent Veur Joe
  3. (2)       Kinderen voor kinderen: Waanzinnig gedroomd – het allerbeste van
  4. (13)     the Cats: Collected, hoogste notering sinds The Cats 100 (#2 in 2009)
  5. (1)       Triggerfinger: By Absence Of The Sun
De overige eerste weeks noteringen zijn:
#11The Kik: 2
#16 Dennie Christian: 40 Jaar Dennie Christian - Ik Ga Mijn Weg
#19 Damon Albarn: Everybody Robots
#23 Pixies: Indie Candy
#24 Ray Lamontagne: Supernova
#31 Toto: 35th Anniversary Tour – Live In Poland
#38 André Hazes Jr.: Mijn Beste Vriend
#41 Wovenhand: Refractory Obdurate
#58 Iggy Azalea: The New Classic
#96 Omnia: Earth Warrior

SINGLES

Terwijl de Giorgio Moroder remix van ‘Midnight’ van Coldplay van #8 naar #35 zakt, stijgt ‘Magic’ van de groep naar de tweede plaats. Daarmee is ‘Magic’ hun grootste hit sinds ‘Paradise’ dat in 2011 ook tot #2 kwam. We zijn benieuwd hoelang ‘Rather be’ van Clean bandit feat. Jess Glynne nog bestand is tegen ‘Magic’. Of wordt het nog een ander (Coldplay)nummer dat volgende week de eerste plaats pakt?

  1. (1)       Clean bandit feat. Jess Glynne: Rather be (achtste week)
  2. (3)       Coldplay: Magic
  3. (2)       Pharrell Williams: Happy
Al de gehele week staat ‘Problem’ van Ariana Grande feat. Iggy Azalea bovenaan de downloadlijsten. Toch komt het niet op #1 binnen, ra ra hoe kan dat? Het antwoord: streaming! Een belangrijk element in de samenstelling van de Single Top 100 ontbreekt bij ‘Problem’, waardoor het slechts binnenkomt op #10. Toch nog altijd de grootste hit voor beiden!

De enige nieuwe notering bij de bovenste tien is ‘Am I wrong’ van het Noorse duo Nico & Vinz, dat in de vijfde week van 15 naar #8 stijgt. Van 62 naar #27 stijgt ‘Doe de kanga’ van Kinderen voor kinderen.

Alvorens we overgaan op de andere eerste weeks noteringen, even een blik op onze Eurovisiebijdrage: ‘Calm after the storm’ van the Common linnets, #1 in maart en inmiddels ruim goud, zakt in de zevende week van 26 naar #49.

Afgelopen dinsdag vond de eerste repetitie plaats in Kopenhagen, waarbij Waylon en ilse DeLange op het podium werden begeleid door drie muzikanten. Aanstaande dinsdag, 6 mei 2014, moet het duo aantreden als veertiende deelnemer tijdens de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival.

Het restant eerste weeks noteringen volgt nu:
#24 Kiesza: Hideaway
#41 Dotan: Home
#42 Gers Pardoel: Louise
#53 Sigma: Nobody to love
#61 3js: Twee zielen
#77 Wyke van Weelden: World of blue, liedje uit de WNF-3D animatiefilm 'Seastars'
#90 Ferry de Lits: Ademloos door de nacht
#100 Tove Lo: Stay high

Tot zover deze Megaman. Alvorens we aanstaande maandag, 5 mei, onze vrijheid vieren, leveren we dit weekend nog een nieuwe Megaman af. Morgen staan de albumsnippers al weer voor je klaar op de nieuwspagina van 3FM.

zondag 27 april 2014

Megaman bij week 17 – 26 april 2014

‘Rather be’ weer terug op #1.

En verder in deze Megaman: Jamai maakt diepe indruk als Judas, Coldplay presenteert nieuw album tijdens intieme shows, ‘Waves’ een jaar genoteerd én #1 in de Britse hitparade, Kinderen voor kinderen levert opnieuw thema Koningsspelen, Sieneke zingt over haar ongeboren dochter en Cris Cab moet het zonder Pharrell Williams stellen.

In de Album Top 100 zijn de Kinderen voor kinderen hun #1-notering kwijt. Aan wie? Lees het in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM. Dat is maar voor één week, want aanstaande vrijdag pakt Bløf die met hun album 'In het midden van alles'. Meer daarover dan in de Hitflits. Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Rather be weer voor drie weken terug op #1?

#1 Clean bandit feat. Jess Glynne: Rather be                             *** terug op #1 / zevende week op #1

Als een nummer meerdere keren terug stijgt naar de eerste plaats, dan moet het wel een sterk nummer zijn. Dat bewijst ‘Rather be’ van Clean bandit feat. Jess Glynne, dat deze week aan een derde run begint. Op 22 januari belandde ‘Rather be’ voor het eerst op #1, voor drie  weken. Na een week afwezigheid steeg het op 29 maart terug naar de top, weer voor drie weken. En deze week pakt het nummer na één week al weer de eerste plaats terug, wellicht weer voor drie weken? De nieuwe single van Clean bandit wordt ‘Extraordinary’ feat. Sharna Bass, voorloper van het album ‘New eyes’ dat begin juni uitkomt.

Brits jaaroverzicht

In het Verenigd Koninkrijk is onlangs de balans opgemaakt van de bestverkochte singles en albums over het eerste kwartaal van 2014. Hierbij de top 5 singles:
#1 Pharrell Williams: Happy (1,23 miljoen verkochte exemplaren)
#2 Clean bandit feat. Jess Glynne: Rather be (761.000)
#3 Pitbull feat. Ke$ha: Timber (588.000)
#4 Avicii: Hey brother (554.000)
#5 Route 94 feat. Jess Glynne: My love (297.000)

#33 Tiësto: Red lights NL
#34 Martin Garrix: Animals NL

Jamai maakt diepe indruk als Judas

#5 Jamai: Gevallen of gevlogen      *** hoogste eerste weeks ***

Vorige jaar boekte Jim Bakkum een hit met ‘Zo stil’ (#22), door zijn vertolking van Petrus in The Passion. Anita Meyer, die de rol van Maria vertolkte, scoorde met ‘Laat me nu toch niet alleen (#84). The Passion is een hervertelling van de laatste uren van het leven van Jezus, waarin bekende Nederlanders hun opwachting maken en Nederlandstalige popliedjes worden gezongen.

De keuze van de liedjes wordt jaarlijks bepaalt door Radio-2 dj Jan-Willem Roodbeen, presentator van de 'Roodshow'. Fleur van Helden, uitvoerend producent, waarmee hij al eerder had samengewerkt, vroeg hem in 2011 om dat op zich te nemen. Mede dankzij de keuze van de liedjes is het evenement een groot succes. In 2013 keek een recordaantal van 2,3 miljoen mensen naar The Passion op tv.

Na Gouda (in 2011), Rotterdam (2012) en Den Haag (2013), streek het mediaspektakel dit jaar neer in Groningen. Maria werd gespeeld door Simone Kleinsma, Jan Dulles was Jezus, Stanley Burleson kroop in de huid van Petrus.
De rol die het meest opzien baarde, was die van Judas, gespeeld door Jamai Loman. Jamai bevond zich op een gegeven moment op een autokerkhof. Hij worstelde met zijn geweten en zong daar het nummer ‘Gevallen of gevlogen’ van Guus Meeuwis, van zijn album ‘Armen open’ uit 2011.

Jan-Willem over de keuze van het nummer: “Het liedje werd gezongen vlak voordat Judas Jezus gaat verraden. Hij is teleurgesteld en levert zijn beste vriend en leraar uit aan de religieuze leiders. Er moet iets inzitten van spijt, maar ook van twijfel. Het nummer van Guus Meeuwis raakte die gevoelens keihard, het paste perfect bij die scène. Maar dat het zo’n groot succes zou worden, wist ik niet.”

‘Gevallen of gevlogen’ levert Jamai (winnaar van Idols, Jim werd tweede) na ‘Step right up’ (#1) en ‘When you walk in the room’ feat. Dewi (#7), beide in 2003, zijn derde top 10-notering op. ‘Gevallen of gevlogen’ werd voor The Passion van een nieuw arrangement voorzien door Eric van Tijn.

De lat licht hoog voor The Passion in 2015, want dit jaar werd weer een nieuw record aantal kijkers geboekt: 3.558.000! Overigens vonden ‘Margharita’ (een nummer van Marco Borsato) door Jan Dulles en Jamai zeer indrukwekkend.

Coldplay presenteert nieuw album tijdens intieme shows

#8 Coldplay: Midnight (inclusief Giorgio Moroder remix)

Afgelopen vrijdag, 25 april 2014, trad Coldplay op in het E-Werk in Keulen, een zaal waar slechts 1200 mensen in kunnen. Het was de eerste van zes intieme concerten die de band geeft om het zesde album Ghost stories, dat op 16 mei uitkomt, te presenteren. Onder de nummers afgelopen vrijdag, zat ook de wereldpremière van de nieuwe single ‘A sky full of stars’. Een dag later deden ze een concert in Baden-Baden voor slechts 100 fans, dat diezelfde avond door 3FM is uitgezonden.

‘Midnight’ is weliswaar hun nieuwste hit, maar al in februari presenteerde de groep het nummer als teaser voor het album. Net toen we dachten dat het de nieuwe single zou worden, kwam de groep met ‘Magic’ (deze week op #3). Een week geleden verscheen ‘Midnight’ alsnog en twee dagen later verscheen een remix gemaakt door de Italiaanse producer/componist Giorgio Moroder. Beide zorgen voor de binnenkomst op #8, waarmee de Britse groep hun tiende top 10-notering scoort.

De basis voor ‘Midnight’ ligt bij een onvoltooid nummer dat producer/muzikant Jon Hopkins in 2003 had gemaakt. Het ambient nummer, getiteld ‘Amphora’, zette hij begin 2012 op zijn  muziekblog A strangely isolated place op SoundCloud. Daarnaast bevat het nummer ook nog delen van zijn nummer ‘The fouth state II’, een remix van ‘The fourth state’ uit 2008. In 2013 ging Coldplay met ‘Amphora’ aan de slag, en ontstond in de Noord Londense Bakery and the Beehive studio het nummer ‘Midnight’.

Waves een jaar genoteerd én #1 in Britse hitparade

#16 Mr. Probz: Waves

‘Waves’ van Mr. Probz staat precies een jaar in de Single Top 100. Pas in februari van dit jaar bereikte het de hoogste plaats: #5. Sindsdien zakt het wat, stijgt het wat. Inmiddels zijn er meer dan 100.000 stuks (= 5x platina) van verkocht. Op 1 april werd Mr. Probz verrast met de Schaal van Rigter, de jaarlijkse prijs van 3FM voor het meest gedraaide nummer van een Nederlandse artiest op dit radiostation.

remix

Sinds februari is er een remix van ‘Waves’, niet gemaakt door Mr. Probz zelf, maar door de Duitse dj Robin Schulz. Mr. Probz: “Er zijn veel remixen gemaakt van het nummer en bij deze hadden we het idee dat die het beste kon werken, dus we hebben hem op de single gezet. Hij is dus niet in opdracht van ons gemaakt, maar we hebben ons er wel achter geschaard.”

Dat heeft hem geen windeieren gelegd, want na Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, bereikt die versie dit weekeinde ook de eerste plaats van de Britse hitparade. Al na drie dagen waren er daar meer dan 70.000 van gedownload, en uiteindelijk zijn het er na één week 126.702!

Dennis Princewell Stehr, alias Mr. Probz, treedt in de voetsporen van Martin Garrix, die in november 2013 met ‘Animals’, de voorlaatste Nederlandse act was met een #1 in de Britse hitparade. ‘Waves’ is inmiddels de zeventiende Nederlandse #1 in de Britse historie, de eerste was ‘Mississippi’ van Pussycat in 1976.

Kinderen voor kinderen levert opnieuw thema Koningsspelen

#62 Kinderen voor kinderen: Doe de kanga

Het koningsfeest in 2013, de inhuldiging van Willem Alexander, kende drie peilers: ‘Het koningslied’, ‘Deel je droom’ en ‘de Koningsspelen’. Al snel bleek dat de derde peiler, de Koningsspelen, een idee van oud-tennisser Richard Kraijcek, een schot in de roos was. Alle kinderen in het basisonderwijs in Nederland en het Caribisch gebied, werden geactiveerd door sport en spel, een sportief Oranjefeest dus. Niet vreemd dus, dat de Koningsspelen, een soort alternatieve sportdag, een jaarlijks terugkerend evenement is rond of op Koningsdag.

In 2013 schreven Tjeerd Oosterhuis en Lucia Marthas het nummer ‘Bewegen is gezond’, dat uitgevoerd werd door Kinderen voor kinderen en tot #5 kwam. Dit jaar bedachten beide dat ‘Doe de kanga’ wel een geschikt lied zou zijn tijdens de opening van de Koningsspelen. Lucía, Tevin en Jesslyn mochten het inzingen.

Vervolgens werd er een wereldrecordpoging aan vast gekoppeld: op vrijdag 25 april moesten zoveel mogelijk kinderen in Nederland tegelijk dansen op ‘Doe de kanga’, dat in Ens door het koor van Kinderen voor kinderen werd gebracht in tegenwoordigheid van koning Willem Alexander en koningin Máxima. Ondanks de voorjaarsvakantie, dansten op 5400 scholen, zo’n 1,1 miljoen kinderen mee. Later wordt bekend of dat voldoende voor een record is en in het Guinness book of records komt.
Door alle publiciteit (alle kinderen moesten immers oefenen), was ‘Doe de kanga’ al verzekerd van een notering. Toch komt het nummer, de zestiende hit voor Kinderen voor kinderen, slechts binnen op #62, maar daar zit volgende week meer in. ‘Doe de kanga’ staat op het verzamelalbum ‘Waanzinnig gedroomd – het allerbeste van’, dat vorige week het bestverkochte album was. Dus waarom zou je het nummer nog downloaden?

Sieneke zingt voor haar ongeboren dochter

#65 Sieneke: Niemand heeft je ooit gezien

In 2010 was ‘Ik ben verliefd (Sha-la-lie)’ van Sieneke Peeters, de eerste Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival dat in ons land de eerste plaats bereikte. Sindsdien lukt dat elke inzending, met dit jaar een #1-hit voor ‘Calm after the storm’ van the Common linnets.

zwanger

Sinds het Eurovisienummer bereikte Sieneke nog zes keer de Single Top 100, de voorlaatste keer met ‘Dromen alleen maar dromen’ (#25 in 2012). Op 8 november 2013 trouwde ze met Jan Baum van wie ze sinds december in verwachting is. In augustus verwacht ze haar eerste dochtertje. Het is dan ook niet toevallig dat Sieneke het nummer ‘Niemand heeft je ooit gezien’ van Helga opnam, want dat gaat ook over een ongeboren kind. Helga zong het voor haar inmiddels 40-jarige zoon en had er twee keer een hit mee: in 1972 (#26) en in 1983 (#28).

Helga zong begin jaren ’70 als achtergrondzangeres mee op verzamelalbums van het label Kritos, waarop voornamelijk recente hits stonden in versies die niet door de originele artiesten waren gezongen. Haar eerste singletje bracht ze in 1971 uit: ‘Vlammetjes’, eerst nog onder haar eigen naam, Annie van Eeuwijk, later als Helga.

carnaval

In 2011 nam Helga (inmiddels Annie de Cocq-van Eeuwijk) samen met het dweilorkest de Mafkikkers uit ‘s-Hertogenbosch (Oeteldonk in carnavalstijd) met begeleiding van carnavalsvereniging Alle Daoge Feest opnieuw ‘Niemand heeft je ooit gezien’ op, als ‘Niemand hèt oe ooit gezie’. Een versie, waarop ze echter slecht te horen is (maar misschien was dat ook wel de bedoeling). Annie, geboren in 1950 in het Gelderse Velddriel, heeft nog achtergrondkoortjes voor Guus Meeuwis verzorgd, en woont alweer enige tijd in Frankrijk.

Passenger komt met nieuw album

#85 Passenger: Hearts on fire

In februari verscheen op YouTube een videoclip van ‘Hearts on fire’ van Passenger samen met Ed Sheeran. Begin vorige week werd het nummer opnieuw gepresenteerd, maar nu zonder de begeleiding en zang van Sheeran. ‘Hearts on fire’ is de eerste single van Whispers, het vijfde studioalbum van Michael David Rosenberg, Passenger dus, dat begin juni verschijnt. Met een beetje geluk speelt hij dit nummer op 28 juni in de zon tijdens Concert at sea op de Brouwersdam in Renesse. Op 6 juli staat hij op Rock Werchter en 7 oktober in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

Albumsucces Paolo Nutini trekt single mee

#90 Paolo Nutini: Scream (funk my life up)

Onder geen van de zeven eerste weeks noteringen deze week zit een debutant. Wel is de Schotse zanger Paolo Nutini (zijn vader is Italiaan, zijn moeder Schots), de enige die dit decennium nog niet eerder genoteerd stond. Zijn voorlaatste hitfeit was ‘New shoes’ (#42), opvolger destijds van ‘Jenny don’t be hasty’ (#69), beide in 2007. Scream (funk my life up)’ is al een tijdje uit, maar scoort nu pas dankzij het succes van zijn album Caustic love, deze week gestegen naar de derde plaats van de Album Top 100.

In de Britse albumlijst bereikte Caustic love vorige week de eerste plaats. Met 109.011 exemplaren in de eerste week, is het daar zelfs het snelstverkopende album van 2014. Het vorige record boekte ‘The power of love’ van Sam Bailey eind maart, met 62.937 exemplaren. En ook deze week blijft Caustic love daar het bestverkochte album, met 52.651 exemplaren.

Cris Cab moet het zonder Pharrell Williams stellen

#93 Cris Cab: Love me not

Het zal nog een hele tour worden voor Cris Cab om het succes ‘Liar Liar’ (#14 in februari) te overtreffen dan wel te evenaren. ‘Liar liar’ schreef hij samen met Pharrell Williams, de man met de gouden handjes, met wie iedereen wel wil samenwerken en die het ook produceerde. 
Voor ‘Loves me not’ valt Cris Cab, wiens echte naam Cristian Cabrerizo luidt, terug op PJ McGinnis, die ook zijn ‘Echo boom’ EP uit 2012 producerde. PJ McGinnis schreef ook mee aan ‘Loves me not’, net als Dallas Austin en gitarist Brent Paschke. Laatstgenoemde is gevraagd voor de tournee van … Pharrell Williams! Aanstaande donderdag, 1 mei, geeft Cris Cab een concert in Paradiso in Amsterdam en zal hij zeker meer nummers spelen van zijn album Where I Belong.