zondag 27 april 2014

Kinderen voor kinderen levert opnieuw thema Koningsspelen

#62 Kinderen voor kinderen: Doe de kanga

Het koningsfeest in 2013, de inhuldiging van Willem Alexander, kende drie peilers: ‘Het koningslied’, ‘Deel je droom’ en ‘de Koningsspelen’. Al snel bleek dat de derde peiler, de Koningsspelen, een idee van oud-tennisser Richard Kraijcek, een schot in de roos was. Alle kinderen in het basisonderwijs in Nederland en het Caribisch gebied, werden geactiveerd door sport en spel, een sportief Oranjefeest dus. Niet vreemd dus, dat de Koningsspelen, een soort alternatieve sportdag, een jaarlijks terugkerend evenement is rond of op Koningsdag.

In 2013 schreven Tjeerd Oosterhuis en Lucia Marthas het nummer ‘Bewegen is gezond’, dat uitgevoerd werd door Kinderen voor kinderen en tot #5 kwam. Dit jaar bedachten beide dat ‘Doe de kanga’ wel een geschikt lied zou zijn tijdens de opening van de Koningsspelen. Lucía, Tevin en Jesslyn mochten het inzingen.

Vervolgens werd er een wereldrecordpoging aan vast gekoppeld: op vrijdag 25 april moesten zoveel mogelijk kinderen in Nederland tegelijk dansen op ‘Doe de kanga’, dat in Ens door het koor van Kinderen voor kinderen werd gebracht in tegenwoordigheid van koning Willem Alexander en koningin Máxima. Ondanks de voorjaarsvakantie, dansten op 5400 scholen, zo’n 1,1 miljoen kinderen mee. Later wordt bekend of dat voldoende voor een record is en in het Guinness book of records komt.
Door alle publiciteit (alle kinderen moesten immers oefenen), was ‘Doe de kanga’ al verzekerd van een notering. Toch komt het nummer, de zestiende hit voor Kinderen voor kinderen, slechts binnen op #62, maar daar zit volgende week meer in. ‘Doe de kanga’ staat op het verzamelalbum ‘Waanzinnig gedroomd – het allerbeste van’, dat vorige week het bestverkochte album was. Dus waarom zou je het nummer nog downloaden?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten