vrijdag 27 december 2013

Oudjaarflits: Serious Request bezorgt DVBBS alsnog #1

Tijdens de tiende editie van 3FM Serious Request in Leeuwarden, kozen de drie dj’s in het glazen huis voor ‘Eat, sleep, rave, repeat’ van Fat boy slim and Riva Starr, als hun anthem. Maar de mensen op het plein gingen meer uit hun dak bij ‘Tsunami’ van DVBBS & Borgeous. Niet zo vreemd ook, want het nummer is ook nog eens het lijflied van de fans van SC Cambuur!


Het gevolg is dat ‘Tsunami’ dat in totaal al vijf weken (in september, oktober en november) op de tweede plaats doorbracht, in de laatste lijst van 2013 naar #1 sprint.  Het nummer komt vanaf #18 en maakt de grootste sprong naar #1 sinds ‘Hou je dan nog steeds van mij’ van Jan Smit dat op 8 oktober 2011 vanaf #19 steeg. Jan deed dat in de tweede week, DVBBS & Borgeous had daar 17 weken voor nodig. Dat is echter geen record, want ruim twee maanden geleden, op 19 oktober van dit jaar, deed Pharrell Williams dat ook al met ‘Happy’.

Nederlands tintje

DVBBS zijn de broers Christopher (rechts op de foto) en Alexandre van den Hoef, die drie jaar hebben gewoond in Almere, alvorens ze naar Canada verhuisden. ‘Tsunami’ maakten ze met de Amerikaanse dj/producer DJ Borgeous (echte naam: John Borger). Dus al met al heeft ‘Tsunami’ een Nederlands tintje. Wellicht dat daarom de broers vanuit Italië werden ingevlogen om de feestvreugde nog meer te verhogen.

TOP 5

1 (18)  DVBBS & Borgeous: Tsunami (eerste week)
2 (35)  Fat boy slim and Riva Starr feat. Beardyman: Eat, sleep, rave, repeat
3  (2)   Stromae: Formidable
4  (1)   John Legend: All of me
5 (23)  Racoon: Shoes of lightning

Handvol SR #1-hits

De tien edities van Serious Request leverden al meerdere #1-hits op. Een overzicht:
2008: Jordy van Loon: Verliefdheid
2010: Martin Solveig feat. Dragonette: Hello
2011: Studio killers: Ode to the bouncer
2012: Will.i.am & Britney Spears: Scream & shout
2013: DVBBS & Borgeous: Tsunami

Dankzij Serious Request scoort Fat boy slim met 'Eat, sleep, rave, repeat' onder die naam zijn grootste hit. Hoogste notering tot deze week was #20, voor ‘Sex on the streets’ als Pizzaman. Norman Cook, echte naam van deze muzikale duizendpoot, stond al eens eerder #2. Dat was in 1990 met ‘Dub be good to me’ van Beats international, waar hij toen deel van uitmaakte.


‘Shoes of lightning’ van Racoon, het officiële themalied, stijgt in de 5de week van 23 naar #5. Dat is één plek hoger dan ‘Same heart’ van Laura Jansen feat. Tom Chaplin, het themalied uit 2012. Met een vijfde plaats voor ‘Shoes of lightning’ evenaart het nummer ‘Waiting so long’ van Novastar, dat begin 2009 ook zo hoog kwam.

playback #1

Overigens is geen van de genoemde SR-hits het meest aangevraagde liedje dit jaar. Dat is ‘Living doll’ van Cliff Richard & the Young Ones. Niet zozeer vanwege het liedje, maar vanwege de weergaloze playbackversie die dj Gerard Ekdom er van gaf. Ekdom zat dit keer niet in het huis en zijn playbackversie werd node gemist. Na een oproep dat er minstens € 10.000,-- moest worden geboden, werd het callcentrum bedolven onder telefoontjes en leverde het nummer € 37.000,-- op, dus ruim 30.000 aanvragen! De volledige Top SR2013 kun je tot en met 3 januari 2014 horen op 3FM.

Terug naar de laatste hitparade van 2013, waarin de meeste verschuivingen worden bepaald door Serious Request en de finale van The voice of Holland. Tot onze verrassing komen er echter ook nog zeven ‘nieuwe’ kerstnummers binnen, ook al zijn ze (al jaren) oud:
#63 Michael Bublé: It’s beginning to look a lot like Christmas en op #95 All I want for Christmas is you (beide uit 2011)
#65 José Feliciano: Feliz navidad (uit 1970)
#71 Andy Williams: It’s the most wonderful time of the year (uit 1963)
#79 Frank Sinatra with the Swanson quartet: Let is snow! Let is snow! Let is snow! (uit 1950)
#86 Shakin’ Stevens: Merry Christmas everyone (uit 1985)
#94 Britney Spears: My only wish (this year) (uit 2000)
Het totaal aantal kersthits komt daarmee op 18, eentje minder dan in 2012.

Hieronder de eerste weeks noteringen waarvan we in 2014 wel meer zullen horen:
#56 Beyoncé feat. Jay-Z: Drunk in love / #87 Beyoncé: Pretty hurts en op #89 Xo
#82 Douwe Bob & Ardesko: Stone into the river
#84 Miss Montreal: Say heaven say hell, thema van ‘Utopia’, een nieuwe reallife soap die vanaf 6 januari te zien is bij SBS6
#91 New World sound & Thomas Newson: Flute
#98 Snollebollekes: Vrouwkes

ALBUMS

Al na één week moet Beyoncé haar eerste plaats afstaan. Met de digitale versie van het gelijknamige album verraste ze iedereen voor de kerst en kwam zo’n beetje overal op #1 binnen. Maar ondanks dat het album nu ook fysiek verkrijgbaar is, verliest het ten opzichte van de #1, ruim een derde. Die #1 kan er maar één zijn: ‘Duizend spiegels’ van Marco Borsato, dat de zegetocht weer voortzet na een weekje afwezigheid bovenaan. Met slechts vier weken scoorde Marco in 2013 het bestverkochte album, en dat voor de vijfde keer. Zie ook de Jaarflits.

TOP 5

1  (2)   Marco Borsato: Duizend spiegels (vierde week)
2  (1)   Beyoncé: Beyoncé
3  (3)   Nick & Simon: Christmas with … Merry Xmas Everybody
4  (4)   Charles Aznavour: Get allerbeste van
5  (5)   Robbie Williams: Swing both ways

Er is maar een echte eerste weeks en dat is … een kerstalbum! Op #96 komt Mary J. Blige binnen met ‘A mary Christmas’. Geen oude meuk, maar een album uit 2013.

En dit was het dan voor 2013. Dank voor alle reacties. Blijf reageren en meedenken, want ook in 2014 gaan we verder met de Megaman. Wij melden ons weer op vrijdag 3 januari, voor de eerste Hitflits van 2014. Fijne jaarwisseling en voorzichtig met vuurwerk.

maandag 23 december 2013

Jaarflits 2013: Avicii scoort hit van het jaar; Marco Borsato voor de vijfde keer beste album

Vandaag, 23 december, heeft GfK Dutch Charts de jaarlijsten bekend gemaakt. Die lijsten zijn niet samengesteld op basis van punten, maar aan de hand van verkochte cd’s, cd-singles,  downloads én voor het eerst, streams in het afgelopen jaar. De meting loopt van 28 december 2012 (week 1) tot en met 19 december 2013 (week 51). Streams tellen mee vanaf juli.

SINGLES

 1. Avicii: Wake me up!
 2. Robin thicke feat. T.I. & Pharrell: Blurred lines
 3. Daft punk feat. Pharrell Williams: Get lucky
 4. P!nk feat. Nate Ruess: Just give me a reason
 5. Pharrell Williams: Happy
 6. Stromae: Papaoutai
 7. Armin van Buuren feat. Trevor Guthrie: This is what it feels like NL/CA
 8. Mr. Probz: Waves NL
 9. Will.i.am feat. Britney Spears: Scream & shout
 10. Maaike Ouboter: Dat ik je mis NL
Onder zijn eigen naam, Tim Berg, reikte ‘Bromance’ in 2010 tot #20. ‘Levels’ kwam als Avicii een jaar later slechts tot #48, maar had er toen nog maar acht weken opzitten. In 2012 was ‘Levels’ op #100 de hekkensluiter. De absolute klapper maakt Avicii dit jaar met ‘Wake me up!’, want het is de hit van het jaar.

uitgejoeld

En dan te bedenken dat hij in maart nog werd uitgejoeld toen hij ‘Wake me up!’ voor het eerst draaide tijdens het Ultra Music Festival in Split, Kroatië. Daar vonden ze dat het nummer te veel country had. Voor Avicii was het nummer een experiment om anders met nummers om te gaan en dat bleek een succes, want in drie sessies stond het in totaal 11 weken bovenaan de Single Top 100. Niet alleen nationaal, ook internationaal is het zijn grootste hit, want niet eerder bereikte een nummer in meerdere landen de eerste plaats.

streams

Hoewel andere nummers op dat moment (aanzienlijk) meer werden gedownload, steeg ‘Wake me up!’ op 21 september toch, voor de derde keer, naar #1. Sinds juli werden voor het eerst streams meegenomen en deze gaven de doorslag voor ‘Wake me up!’, dat daarmee de eerste #1-hit was dankzij streams.

dollar

We zouden bijna de zanger van ‘Wake me up!’ vergeten, de Amerikaan Egbert Nathaniel Dawkins III, ofwel Aloe Blacc. Hij scoorde in 2010 met ‘I need a dollar’ (#53). Maar ondanks dat de zang van Blacc een belangrijke toevoeging is aan het van oorsprong instrumentale nummer ‘Wake me up!’, krijgt hij daar geen credit voor, maar wel meer dan een dollar! Nadat Blacc een bezoekje had gebracht aan De Wereld Draait Door en daar een akoestische versie van ‘Wake me up’ deed, bereikte die versie de 24e plaats. In het jaaroverzicht zal je zijn versie echter tevergeefs zoeken.

Zweedse topper

Tot dit jaar stond het record aantal weken op #1 voor een Zweedse act, op naam van ‘Dancing queen’ van ABBA, dat het in 1976 zeven weken bovenaan volhield. Met elf weken bovenaan heeft Avicii dat record verbrijzeld. Daarnaast was ‘Wake me up!’ de tiende #1-hit in ons land voor een Zweedse act. Met elf weken bovenaan, behoort ‘Wake me up!’ tot de groep van negen nummers met het meeste aantal weken op #1. De voorlaatste keer dat een Zweedse act de jaarlijst aanvoerde, was in 1986, Europe met ‘The final countdown’.

Out of the box

“Ik probeer achter de mensen aan te gaan die vergezocht zijn, ‘out of the box’ denken, die iets nieuws kunnen toevoegen”, zei Avicii eerder dit jaar. En dat heeft hij nog een keer laten horen met ‘Hey brother’ (#2 in november), #25 in het jaaroverzicht. Daarop nam de eveneens Amerikaanse zanger Dan Tyminski de vocalen voor zijn rekening. Ook hij krijgt daar geen credit voor.

Buiten deze twee top 10-hits, scoorde Avicii nog twee andere hits die dit jaar. ‘You make me’ (#29 in september) en ‘I could be the one’ vs Nicky Romero (#15 in februari), op #89, respectievelijk #74 in de jaarlijst.

De zanger van ‘ Wake me up!’ is Aloe Blacc. Feitelijk is Avicii de eerste artiest die het hoogste scoort met een  nummer, waarvan de zanger geen credit krijgt. We tellen Avicii toch bij de mannen, waarmee het aantal #1-hits door een mannelijke artiest op dertien uitkomt. Met acht noteringen blijven de vrouwen ver achter. Daarnaast waren er nog vijftien groepen en/of duetten de hit van het jaar.

verrassing

Over naar de #2-hit van 2013, ‘Blurred lines’ van Robin thicke feat. T.I. & Pharrell. Toen we deze jaarlijst onder ogen kregen, waren we toch wel verrast dat niet ‘Blurred lines’, maar ‘Wake me up!’ de hit van het jaar is geworden. In juli werd Thicke nog bedolven onder drievoudig platina, dat staat voor een verkoop van meer dan 60.000 exemplaren. Ook ‘Blurred lines’ is veel gestreamd, maar in totaal dus net iets minder dan Wake me up!’ van Avicii om de hit van het jaar te worden.

3x happy

De verrassing dit jaar, naast die van Avicii, wordt toch wel geleverd door Pharrell Williams. Tot 2013 was zijn hoogste notering #7, in 2004 voor ‘Drop like it’s hot’ van Snoop dogg. Daarnaast reikte hij in hetzelfde jaar met zijn maatje Chad Hugo als N.E.R.D. tot #8 met ‘She wants to move’. 2013 leverde hem zijn grootste hits op, een #2 notering voor ‘Get lucky’ van Daft punk, #1 voor ‘Blurred lines’ van Robin Thicke feat. T.I. Maar de kers op de taart is toch wel zijn eigen nummer ‘Happy’, dat ook de eerste plaats bereikte.

Alle drie zijn hits staan in de jaarlijst 2013 en allemaal in de top 5! Sinds 1978, toen het puntensysteem werd losgelaten en alleen de werkelijke verkopen bij elkaar werden geteld, is dat niet voorgekomen. Wel hadden we drie jaren met drie hits bij de bovenste tien: Adele in 2011 (op 1,8,10), Marco Borsato in 2008 (op 7,8,9) én in 2004 (op 6,7,9).

3x Neerlands trots

Onder de tien populairste hits van 2013 bevinden zich drie Nederlandse producties, waarvan de hoogste op #7: ‘This is what it feels like’ van Armin van Buuren feat. Trevor Guthrie. In 2012 stond de hoogste Nederlandse productie ook al op #7, ‘More’ van Sandra van Nieuwland.

DBSSW

‘Bagagedrager’ van Gers Pardoel feat. Sef was in 2012 pas op #12 de hoogste Nederlandstalige plaat. Dit jaar is dat op #10 ‘Dat ik je mis’ van Maaike Ouboter uit De Beste Singer Songwriter van Nederland (DBSSW). Het nummer stond drie weken #1 in juni en in augustus nog 1 week en werd uiteindelijk dik platina, dat haar werd uitgereikt in het programma door presentator Giel Beelen.
Vorig jaar leverde deze talentenjacht een #18-positie op voor Nielson met ‘Beauty & de brains’, ook platina en geen winnaar. Haalde Douwe Bob, winnaar in 2012, de jaarlijst net niet, dit jaar lukt dat de winnaar wel. Michael Prins staat met ‘Close to you’ op #82. Kijken wat 2014 brengt aan talent, want ook dan is er weer een DBSSW.

Statistieken

Voordat we overgaan op de albumjaarlijst, nog even in het kort enkele statistieken.

herkomst

De verdeling van de bovenste honderd hits is als volgt, met tussen haakjes het aantal in 2012:
1x: Duitsland (1), Italië (-), Zuid-Korea (1), Nieuw-Zeeland (1), Rusland (-)
2x België (2), Canada (2), Frankrijk (2)
8x: Zweden (6)
16x: Groot-Brittannië (14)
30x: Verenigde Staten van Amerika (23)
35x: Nederland (39)
Vorig jaar viel het aandeel Nederlandse producties terug van 42 naar 39 en dit jaar zet deze daling door naar 35 stuks. In 2011 was het aantal nog 48 en in 2008+2009 was 50% afkomstig uit Nederland.

talen

Van die 35 Nederlandse producties worden er 18 in onze moerstaal gezongen en 17 in het Engels. De andere talen van de overige 65 hits zijn:
55x: Engels (71)
3x: Frans (-)
7x: Instrumentaal (2)

Buitenland

Groot-Brittannië

 1. Robin thicke feat. T.I. & Pharrell: Blurred lines (1,47)
 2. Daft punk feat. Pharrell Williams: Get lucky (1,3)
 3. Avicii: Wake me up! (1,18) 
Verenigde Staten van Amerika

 1. Robin thicke feat. T.I. & Pharrell: Blurred lines (6,5)
 2. Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz: Thrift shop (6,15)
 3. Imagine dragons: Radioactive (5,5)
Voor beide lijsten geldt dat tussen haakjes de verkochte aantallen in miljoenen staan.

Het Amerikaanse Billboard maakt al eind november de jaarlijsten op, die zijn gebaseerd op het puntensysteem. SoundScan komt aan het einde van het jaar met een overzicht van de werkelijke verkopen. In Groot-Brittannië wordt het jaaroverzicht opgemaakt als het oude jaar is afgesloten, zoals het hoort dus.

ALBUMS

 1. Marco Borsato: Duizend spiegels NL
 2. Sandra van Nieuwland: And more NL
 3. Caro Emerald: The shocking Miss Emerald NL
 4. Anouk: Sad singalong songs NL
 5. Kinderen voor kinderen: Klaar voor de start (deel 34) NL
 6. Armin van Buuren: Intense NL
 7. Racoon: The singles collection NL
 8. One direction: Midnight memories
 9. P!nk: The truth about love
 10. Guus Meeuwis: Het kan hier zo mooi zijn NL
mannen weer aan de macht

In 2012 werd de jaarlijst voor de dertiende keer door een zangeres aangevoerd, Adele met ‘21’. Daarvoor waren het 12 keer de mannen, die hadden dus nog wat tegoed. Die pakken ze dan ook dit jaar, en daar zorgt Marco Borsato voor met ‘Duizend spiegels’, want dat is het bestverkochte album van het jaar. Afgelopen vrijdag kreeg hij tijdens de finale van de vierde editie van The voice of Holland dubbelplatina uitgereikt voor ‘Duizend spiegels’, wat staat voor 100.000 uitgeleverde exemplaren. Ze zijn dus nog niet allemaal verkocht. Alleen verkochte cd's tellen mee voor een notering en dat zijn van ‘Duizend spiegels’ bijna een kwart meer dan van ‘And more’ van Sandra van Nieuwland.

Het is inmiddels zeven jaar geleden dat een zanger het album van het jaar scoorde. De voorlaatste keer was in 2006, Jan Smit met ‘Op weg naar geluk’. Voor Marco is het zeker niet zijn eerste album dat de topper van het jaar is. Hij presteerde het al vier keer eerder:
1997: De waarheid
1998: De bestemming
2000: Luid en duidelijk
2002: Onderweg

Het is dus de vijfde keer voor Marco en dat kan geen andere act hem na zeggen! Adele komt het dichtst in de buurt met drie jaaralbums (2009, 2011 en 2012), maar met twee verschillende albums, want ‘21’ was zowel in 2011 als 2012 het bestverkochte album. Daarnaast scoorde Katie Melua twee keer het album van het jaar, in 2005 met ‘Piece by piece’ en in 2007 met ‘Pictures’.

Wat Marco zijn vijfde jaarnotering extra bijzonder maakt, is dat het album nog maar vier weken uit is, waarvan het drie weken bovenaan stond. De andere vier albums verschenen of in het begin van het jaar of gedurende het jaar en hadden dus langer tijd om het bestverkochte album te worden. Nu moeten we daar wel bij aantekenen dat in het verleden de meeste verkopen van een Borsato-album ook in de eerste weken plaatsvonden.

meer dan een verzamelalbum

Mooi dat 'Duizend spiegels' de #1 is in de Album Top 100 over 2013, maar hoe zit het met verzamelalbums die nog steeds goed verkopen? Daarvoor kijken we naar de Combi Album Top 100 over 2013, de lijst met de totale albumverkopen, dus inclusief de verzamelalbums. En ook daarin staat het album van Marco bovenaan. Het verkoopt bijna een derde meer dan '538 Hitzone 64', het bestverkochte verzamelalbum in 2013. Dat album staat niet op #2, maar pas op #5, wat betekent dat de volledige top 4 gelijk is aan die in de Album jaarlijst!

In het singlejaaroverzicht van 2012 stond Sandra van Nieuwland met niet minder dan vier nummers genoteerd. Haar vijfde #1-hit stond te kort genoteerd voor een notering. Alle vijf hits staan op het album ‘And more’ dat in de laatste week voor de jaarlijst van 2013, precies een jaar genoteerd staat. Zeven weken voerde ze de lijst aan en uiteindelijk verkocht het album genoeg voor een tweede plek. Daarmee is Sandra de eerste voormalige deelnemer aan The voice of Holland die zo hoog scoort met een album. Ben Saunders kwam in 2011 met  ’You thought you knew me by now’ tot #18.

Nederlandse top 7

Van de beste 100 albums in 2013, zijn er 49 gemaakt in Nederland,  8 meer dan in 2012 en 1 minder dan het recordjaar 2011. Als we kijken naar de tien beste verkochte albums, dan zitten daar 8 tussen uit Nederland, waarvan de volledig top 7! Tot dit jaar was het recordjaar 1995 met 6 Nederlandse albums bij de bovenste tien.

Kinderen voor kinderen

In 2012 beleefden de Kinderen voor kinderen een comeback met het album ‘Hallo wereld – 33’. De single was gekoppeld aan de Kinderboekenweek en dat bleek een succes, het werd de grootste hit in 29 jaar en werd #78 in het jaaroverzicht. Het album profiteerde daar volop van en steeg in de achtste week naar de eerste plaats.

Dit jaar werd het jaarlijkse album weer gekoppeld aan de Kinderboekenweek, met als thema Sport en spel. De single ‘Klaar voor de start’ bleef steken op #14, maar het gelijknamige album kwam begin oktober binnen op #1, bleef een weekje staan en keerde daarna nog twee keer terug naar de eerste plaats. In totaal stond het vijf weken bovenaan, werd ook platina en staat op de vijfde plaats van het jaaroverzicht. Zo hoog heeft een Kinderen voor kinderen album niet meer gestaan sinds 1982, toen ‘Deel 2’ tot #2 kwam!

Tot slot nog bijzondere notering uit de volledige Album Top 100 van 2013 en dat is op #39,  ‘Beyoncé’ van Beyoncé. Het album is nog maar 1 week uit en pakt al 13% van de #1, ‘Duizend spiegels’ van Marco Borsato!

Statistieken

Net als bij de singles sluiten we de albumjaarlijst af met enkele statistieken.

herkomst

De verdeling van de bovenste honderd albums is als volgt, met tussen haakjes het aantal in 2012:
49x: Nederland (41)
20x: Verenigd Koninkrijk (28)
15x: Verenigde Staten van Amerika (15)
4x: België (5)
1x: Diversen (1)
2x: Canada (2), Frankrijk (1), Italië (-)
Elk 1x: Australië (-), Barbados (2), Ierland (-), Zweden (-), Rusland (1)
Een flinke toename dus van het aantal Nederlandse producties, van 41 naar 49 stuks. Nog net één notering verwijderd van het recordjaar 2011, met 50 albums.

talen

Het merendeel, 28 albums van de 49 Nederlandse artiesten, kunnen we min of meer beschouwen als Nederlandstalige albums. Dat verklaart ook het hoge aantal van 49 stuks.

Buitenland

Groot-Brittannië

 1. One direction: Midnight memories (685.000)
 2. Emeli Sandé: Our version of events (683.000)
 3. Michael Bublé: To be loved (631.000)
In vergelijking met 2012 zijn de verkopen van gewone albums drastisch afgenomen. In 2012 scoorde Emeli Sandé met haar debuutalbum ‘Our version of events’ het bestverkochte album, met 1,39 miljoen verkochte exemplaren. Dan steekt ‘Midnight memories’ van One direction met 685.000 exemplaren daar wel heel schril bij af! Het scheelde maar zo’n 2.000 albums, of Sandé had opnieuw het bestverkochte album van het jaar gehad, maar dan met een veel kleiner aantal als in 2012.

Ter vergelijking: van het verzamelalbum ‘Now that’s what I call music 86’ (vergelijkbaar met onze ‘Hitzone serie’) gingen 1,1 miljoen stuks over de (digitale) toonbank. De geringe verkoop van gewone albums zou te wijten zijn aan het ontbreken van grote releases in 2013. Zelfs Robbie Williams kon daar weinig aan veranderen. Van zijn ‘Swing both ways’ werden slechts 626.000 exemplaren verkocht en leveren hem een vierde plaats op.

Verenigde Staten van Amerika

 1. Justin Timberlake: The 20/20 experience (2,43)
 2. Eminem: The Marshall Mathers LP 2 (1,73)
 3. Luke Bryan: Crash my party (1,52)
Tussen haakjes staan de verkochte aantallen in miljoenen.

‘Beyoncé’ van Beyoncé, slechts twee weken oud, staat op #8 met 1,4 miljoen exemplaren!

Er valt natuurlijk veel meer over 2013 te melden, maar daarvoor verwijzen we je graag naar onze blog. In zo’n 50 Megaman edities komen alle hits langs. Alle jaarlijsten vind je onder het kopje 'Het hitjaar 2013'. Wil je verder terug, dan kan dat zelfs tot juni 2007!

Aanstaande vrijdag melden we ons weer met de laatste Hitflits van 2013 met onder andere de meest aangevraagde platen tijdens 3FM Serious Request. Fijne kerstdagen.

Alle jaarlijsten vind je onder het kopje 'Het hitjaar 2013'. In de single en albumjaarlijst tref je ook de noteringen aan van #1-noteringen die de jaarlijsten niet hebben gehaald plus de single en album die het net niet heeft gehaald, de #101. Deze lijsten kun je volledig downloaden.

Bijgewerkt op 4 januari 2014: jaarlijsten + buitenlandse noteringen.
Update 8 januari 2014: Combi Album Top 100 toegevoegd, analyse aangepast.