vrijdag 6 mei 2011

Hitflits: ‘21’ al vijf keer platina; #1-DVD voor Caro Emerald

Voor de derde keer keert het album ‘21’ van Adele terug naar de eerste plaats van de Album Top 100. ‘You thought you knew me by now’ van Ben Saunders zakt naar de tweede plaats en verkoopt ruim de helft minder dan ‘21’. In totaal staat ‘21’ nu voor de dertiende week op #1 en zijn er meer dan 250.000 stuks van verkocht, vijf keer platina dus! Een aantal dat nog zelden wordt gehaald en dan alleen over langere tijd. Zo had ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald daar meer dan een jaar voor nodig. Adele doet het in nog geen vier maanden!
‘19’ het debuutalbum van Adele uit 2008 staat voor de 64ste week genoteerd in de Backcatalog Top 50, de lijst met oudere albums. Het album staat in totaal voor de 26ste week op de eerste plaats en behoort daarmee tot de drie albums die het hoogste aantal weken op #1 stonden. Het zal echter nog wel even duren eer ‘19’ de tweede plaats pakt, want daar staat ‘Frank’ van Amy Winehouse, dat 43 weken bovenaan stond, tien weken minder dan ‘Come away with me’ van Norah Jones met 53 weken.

Bij ons is ‘21’ 5x platina, in het Verenigd Koninkrijk 6x, bijna 7x zelfs. Alleen daar staat platina voor 300.000 verkochte exemplaren. Op 19 april ging ‘21’ dan ook over de grens van 2 miljoen verkochte albums heen, het 33ste album in het huidige millennium. In tegenstelling tot bijvoorbeeld ‘X & Y’ van Coldplay dat er 31 weken voor nodig had, heeft ‘21’ de 2 miljoen al in 13 weken bereikt. Om precies te zijn in 87 dagen! Geen enkel album lukte daar binnen te blijven de afgelopen elf jaar. Nu op naar de 3 miljoen! 18 van de 33 albums gingen ook over die grens. Het meest recente album was ‘Spirit’ van Leona Lewis, dat daar 2 jaar + 8 maanden voor nodig had. Wij schatten in dat ‘21’ dat zeker binnen 1 jaar haalt.

Of ‘21’ net als bij ons, ook in de Britse hitparade een veertiende week pakt, valt nu nog niet met zekerheid te zeggen. Voor alsnog verkoopt ‘21’ meer dan ‘Helplessness blues’ van Fleet foxes, maar de verschillen zijn klein. Zondag weten we het!

En over Fleet foxes gesproken, bij ons komt ‘Helplessness blues’ binnen op de vijfde plaats. Het album had al in 2009 moeten verschijnen, maar vanwege een uitgebreide tour en bezigheden van bandleden, kwam het er maar niet van. Vervolgens werd het album voor halverwege 2010 aangekondigd, maar ook dat lukte niet. Alle spanning die daardoor ontstond koste Robin Pecknold, de zanger, aanvankelijk zijn relatie. Maar toen zijn vriendin het resultaat hoorde, hebben ze het weer bijgelegd. Het album is de opvolger van hun debuutalbum ‘Fleet foxes’ uit 2008, dat tot #39 kwam.

In de tweede week stijgt ‘Soldaat van Oranje’, de musical, van 51 naar #7.

De andere eersteweeks noteringen (exclusief de drie debutanten) zijn de volgende:
#6 Beastie boys: Hot sauce committee part 2, tweede top 10-album na ‘Hello nasty’ (#2 in 1998)
#18 Jennifer Lopez: Love?
#31 the Wombats: This modern glitch
#41 Sade: The ultimate collection
#47 Stevie Nicks: In your dreams
#59 Glennis Grace: One moment in time – het beste van Glennis Grace
#69 Paul Elstak: The best of

En dan nog de drie debutanten van deze week

De eerste debutant is een duo, Martin & James, een naam die staat voor de Schotse Martin Kelly en James O’Neill. Voordat ze in 1999 samen muziek gingen maken, zaten ze in diverse bandjes. In 2008 kwamen ze onder contract bij de Duitse tak van platenmaatschappij Universal en
sindsdien wonen ze in Berlijn. Martin & James stonden in de voorprogramma’s van onder anderen Razorlight, Amy MacDonald, OneRepublic en meest recent Milow. Na het uitbrengen van een aantal EP’s, is er nu eindelijk een volledig album, getiteld ‘Martin & James’, dat bij ons binnenkomt op #46.

De tweede is Thomas Dybdahl (Sandnes in Noorwegen, 12 april 1979), die sinds 2000 in eigen land met zo’n vijf albums al een aardige staat van dienst heeft opgebouwd. Hij verzorgde gastoptredens op platen van onder anderen Maria Mena en Morcheeba. Op zijn titelloze album, dat binnenkomt op #51, staan nummers van zijn voorgaande albums, waarmee Thomas Dybdahl zijn visitekaartje afgeeft. Voordat hij zelf albums opnam, was hij gitarist bij de band Quadraphonics.

De laatste debutant deze week is van eigen bodem, de Règâhs met het album ‘Bes-tof de Beatles’ op #83. De Règâhs komt uit Den Haag en werd in 2007 opgericht door Johan Frauenfelder (gitaar), Marcel de Graaf (gitaar en zang) en Udo Demandt (percussie). Ze spelen 'flamingomuziek', maar dan met plat Haagse teksten. De groepsnaam Règâhs is Haags voor reiger. Zo wordt de ooievaar, een statige vogel en hét symbool van Den Haag, oneerbiedig ook wel genoemd. Op ‘Bes-tof de Beatles’, het derde album van de Règâhs, staan zestien bewerkingen van Beatles-nummers.

Voordat we overgaan naar de nieuwe Single Top 100, kijken we nog even naar de DVD Muziek Top 30. Want na een #1-single (‘A night like this’) en een #1-album (‘Deleted scenes from the cutting room floor’), scoort Caro Emerald deze week ook een #1-notering in de DVD lijst. Haar DVD ‘Live in concert’ with the Grandmono orchestra, opgenomen tijdens de concerten in december 2010 in de Heineken Music Hall in Amsterdam, knalt binnen op de eerste plaats. Het overwicht op de #2, ‘Fiesta Mexicana’ van André Rieu, is bijna 57%.

In de Single Top 100 blijft ‘Happiness’ van Alexis Jordan op de eerste plaats staan en staat daar nu drie weken. ‘Afscheid’ van Glennis Grace steeg vorige week terug naar de tweede plaats en blijft daar ook deze week staan. Wel op een ruime afstand van ‘Happiness’, ruim 50%. Ook in de rest van de top 5 is niets veranderd: ‘Price tag’ van Jesse J. feat. B.o.b. (op #3), ‘Mr. saxobeat’ van Alexandra Stan (op #4) en ‘Set fire to the rain’ van Adele (op #5).

Er zijn twee nieuwe noteringen in de top 10: ‘Mijn woord’ van Thomas Berge (op #9 van 11) en ‘Dry your eyes’ van Ben Saunders (op #8 van 35). En dus vallen er twee uit: na 22 weken ‘Rolling in the deep’ van Adele (gezakt van 10 naar #11) en al in de derde week, ‘Run the world (girls) van Beyoncé (van 8 naar #27!). Binnenkort zeker in de top 10 is ‘Where them girls at’ van David Guetta feat. Nicki Minaj & Flo rida, dat op #18 de hoogste eersteweeks is.

Het restant eersteweeks noteringen omvat de nu volgende dertien:
#38 Bløf: Hou vol hou vast
#51 Enrique Iglesias feat. Usher: Dirty dancer
#73 Alberto Nicolay: Op reis
#74 Deadmau5: Brazil (2nd edition)
#77 Los Angeles, the voices: Jij geeft mij vleugels
#81 de Jeugd van tegenwoordig: Get Spanish
#82 Vader Abraham en de Mosselman: De engel
#83 Vangrail: Liefdesleger
#86 Modemeisjes: Girls on a mission
#91 Sjon & Sjeffrie: Het cowboylied gaat zo
#92 Jeroen van der Boom: Leen mijn ogen
#97 Martin Solveig feat. Kele: Ready 2 go
#99 Cold war kids: Finally begin

Na het weekend zijn we er weer met een nieuwe Megaman.

maandag 2 mei 2011

Megaman bij week 18 – 30 april 2011

Welkom bij deze Megaman waarin Alexis Jordan geen instore nodig heeft om #1 te komen, Thomas Berge aan een comeback werkt, Semino Rossi op de Nederlandse tour gaat, Jah6 reggae brengt met een traan, John de Bever met complimenten strooit, Gers Pardoel vooruit kijkt, Ronnie Ruysdael van voorheen de Sjonnies, cd’s weggeeft en Hike voor de zomerhit van 2011 gaat. Dat en meer over de veertien eersteweeks noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Alexis Jordan heeft geen instore nodig

Alexis Jordan: Happiness (1) *** terug op #1 / tweede week op #1 ***

Vorige week pakte ze net niet de eerste plaats terug (het scheelde nog geen 2%), maar deze week deelt ze een flinke douw uit en toont wie de baas is in de Single Top 100. ‘Happiness’ van Alexis Jordan is met een voorsprong van bijna 54% op de #2, ‘Afscheid’ van Glennis Grace, de onbetwiste #1. Drie weken geleden waren de rollen omgedraaid en had Glennis een overwicht van ruim 51% op Alexis.

Vorige week was ‘Morgen is pas morgen’ van Frans Duijts net iets sterker dan ‘Happiness’ van Alexis Jordan. We schreven al dat Frans zijn eerste #1-hit dankte aan de fysieke cd-single. Als je tegenwoordig nog veel singles wilt verkopen, moet je er voor zorgen dat deze aantrekkelijk wordt voor de fans. En dus kwamen er op de cd-single als extra drie live nummers, opgenomen tijdens het voorprogramma van Jan Smit, dus de fans kregen waar voor hun geld.

‘Morgen is pas morgen’ is bedoeld als opwarmertje voor het Waalkade concert van Frans Duijts op 28 mei in Tiel. Alle fans die zich daarvoor hadden aangemeld werden aangeschreven en kregen het aanbod om de cd-single te bestellen. De fans die dat deden, kregen het schijfje mét handtekening van Frans op de dag van release thuisgestuurd.

instores

Daarnaast gaf Frans vijf instores, waarbij zo’n 3.000 exemplaren van ‘Morgen is pas morgen’ zijn verkocht. Alles bij elkaar was dat net genoeg om te voorkomen dat ‘Happiness’ van Alexis Jordan terug naar #1 steeg. De afgelopen week zijn er geen instores geweest en dus maakt ‘Morgen is pas morgen’, zoals verwacht, een flinke val en zakt naar de zesde plaats. Het is dat het nummer nog aardig wordt gedownload (het blijft op #7 staan in de Download Top 50), anders was de val nog veel groter geweest.

Als er de komende weken geen andere Nederlandse artiest is die veel instores doet, blijft ‘Happiness’ nog wel even op #1 staan, want Alexis Jordan heeft daar geen instores voor nodig!

Thomas Berge werkt aan comeback

Thomas Berge: Mijn woord (11) *** hoogste eersteweeks ***

Mijn woord’, waaraan hij heeft meegeschreven, gaat niet over hemzelf. Wel heeft Thomas naar eigen zeggen een hele ontwikkeling doorgemaakt. “Ik weet nu goed wie ik ben en wat ik wil. Ik zit volgend jaar al tien jaar in het vak. In het begin kan je alleen maar zingen over luchtballonnen en sterren. Nu gaat het over heel andere zaken. Het voelt ook echt natuurlijk als ik op het podium sta.”

En die verandering zal ook te horen zijn op het album dat binnenkort verschijnt. Volgens Thomas wordt het een Thomas Berge album, maar wat verrassender met uptempo liedjes en mooie ballads. Thomas: “Als ik heel eerlijk ben voelt het wel als een comeback. Het album is heel volwassen en ik hoop dat mensen het mooi gaan vinden.” Voor dat album heeft Thomas onder andere samengewerkt met Tim Knol, die hij ontmoette tijdens een tv-opname.

(nog) Geen live versie van ‘Someone like you’

Adele: Someone like you (27)

‘Set fire to the rain’ van Adele is nog steeds het meest gedraaide nummer op de Nederlandse rtv-stations. ‘Rolling in the deep’ staat op de zevende plaats en het is een kwestie van tijd of ‘Someone like you’ zal ook de top 10 halen. Zeker nu het de derde single is geworden van het album ‘21’. Dit in navolging van het Verenigd Koninkrijk, waar eerst de track van het album uitkwam en na haar optreden tijdens de BRIT awards de live versie, die direct naar de eerste plaats van de Britse hitparade steeg.

Maar het eerste optreden waar Adele ‘Someone like you’ zong, was al in november 2010 in het beste live muziekprogramma op de tv, ‘Later live with Jools Holland’, twee maanden voordat haar album ‘21’ verscheen.

De versie van de BRIT awards is (nog) niet bij ons uitgebracht en dus moeten wij het doen met de albumtrack, hetgeen zeker geen straf is. Maar waarom wordt de versie die Adele op 8 april zong tijdens het intieme concert in Paradiso in Amsterdam niet uitgebracht?

Afgelopen donderdagavond zond 3FM het concert integraal uit. Jammer alleen van die jingles. Die zijn er anders ook niet uit als een concert van een andere artiest wordt uitgezonden. Waarom dan nu wel? Zal wel weer iets met rechten te maken hebben of de angst van de platenmaatschappij dat het concert binnenkort op een cd’tje te koop is, voordat zij het uitbrengen. Tja, als je dat voor wil zijn, moet je het zelf uitbrengen. Binnenkort wellicht alsnog op een DVD, als extra bij de cd, waar al meer dan 200.000 stuks van verkocht zijn.

drie op een rij

Adele staat deze week met drie nummers in de Single Top 100. ‘Set fire to the rain’ (van 6 naar #5), ‘Rolling in the deep’ (op #10 blijven staan en 22 weken in de top 10) en ‘Someone like you’ (binnen op #27). Nou gebeurt dat wel vaker, en vanwege de lengte van de hitlijst kan dat ook. Maar drie hits bij de bovenste 50 is niet iets wat we vaak tegenkomen.

De voorlaatste keer was van 11 tot en met 25 december 2010 toen Rihanna niet alleen gedurende de eerste twee weken drie Top 50 hits had, maar ook nog eentje in de onderste regionen, totaal vier hits dus! Dat waren, met de standen:
‘Only girl in the world’: 10, 22, 20
‘Whose that chick?’, David Guetta feat. Rihanna: 29, 39, 44
‘What’s my name’, Rihanna feat. Drake: 41,38,36
‘Love the way you lie’, Eminem feat. Rihanna: 64,77, geen
Aan de standen zie je al dat Adele het met haar drie hits veel beter doet en bovendien helemaal in haar eentje. En dat blijft nog wel een paar weken zo!

baas boven baas

Zowel Adele als Rihanna haalden dus (nog) geen vier hits bij de bovenste 50. Maar er is één artiest die dat wel lukte! In 1985 was Bruce Springsteen ongekend populair en stond drie weken lang zelfs met vier nummers genoteerd in de toenmalige Nationale Hitparade Top 50, de voorloper van de huidige Single Top 100. Dat waren, met de standen:
‘I’m on fire’: 1,1,2
‘Dancing in the dark’: 3.5.8
‘Born in the USA’: 21,6,5
‘Cover me’: 30,40,41
Hieruit blijkt dat Bruce zelfs twee weken achter elkaar met drie nummers in de top 10 stond. Daar kan Adele (nog lang) niet aan tippen.

Ben Saunders geeft eerste concert

Ben Saunders: Dry your eyes (35)

In drie dagen nam Ben Saunders in de State of Ark Studio's in Londen met leden van de band van Ben l’Oncle soul, de tien nummers op voor zijn album ‘You thought you knew me by now’. Het album kwam met een uitlevering van meer dan 25.000 exemplaren, deze week binnen op de eerste plaats van de Album Top 100, waarvoor hij een gouden plak ontving uit handen van John de Mol, de man achter The voice of Holland.

Dry your eyes’ is één van de tien nieuwe nummers. Het nummer komt binnen op #35, waarmee Ben in nog geen half jaar zijn zevende hit scoort. ‘Dry your eyes’ scoort echter stukken lager als ‘I’m in love with a girl’, dat #19 kwam in november 2010. De tijd is nu voorbij waarbij mensen op hem konden stemmen en dan blijven alleen de echte liefhebbers over, waarvan de meeste het album zullen hebben aangeschaft.

Afgelopen zaterdag stond Ben op het 538-podium op het Museumplein in Amsterdam. Dat was één van de vele optredens die hij de komende tijd zal geven met een eigen band. De grote klapper is op 25 juni, wanneer Ben zijn allereerste concert zal geven in een grote tent op het Pelmolenpad in Hoorn. Hij staat daar niet alleen, maar heeft als gasten de 3JS en Jan Smit uitgenodigd.

Semino Rossi gaat op de Nederlandse tour

Semino Rossi: Jij was het mooiste meisje (54)

Na drie Duitstalige albums, waarvan ‘Die Liebe bleibt’ het meest succesvol was (#31 in 2009), gaat Semino Rossi nu over op het Nederlands. En met succes, want het album ‘Rode rozen voor jou’ bereikte vorige week de dertiende plaats van de Album Top 100. Overigens staan er niet alleen Nederlandstalige nummers op, maar ook enkele Spaanstalige. Op tweede paasdag was Semino één van de artiesten tijdens het Schlagerfestival dat plaatsvond in de Rodahal in Kerkrade.

Semino Rossi (Rosario, Argentinië, 29 mei 1962) groeide op met muziek. Zijn vader was tangozanger, zijn moeder klassiek geschoold pianist, die Semino ook piano leerde spelen. Gitaar leerde hij zichzelf spelen. Succes had de kleine Semino al in Argentinië en Mexico. In 1982 vertrok hij naar Spanje, waar hij zijn brood verdiende als straatmuzikant en later als zanger in hotels.

Via Italië en Zwitserland, belandde Semino in 1986 in Oostenrijk. Voor Semino is Oostenrijk zijn tweede vaderland. Maar nog belangrijker is dat hij daar kan leven voor dat waar hij boven alles van houd en dat is de muziek. In 2004 brak hij door in Duitsland na een optreden in het volksmuziekprogramma ‘Musikantenstadl’. Van zijn album ‘Tausend Rosen für Dich’ werden er daar in 2005 meer dan 200.000 stuks van verkocht, hetgeen platina betekent. En dat is zelfs in Duitsland bijzonder voor een Schlageralbum.

Jij was het mooiste meisje’ is een vertaling van het nummer ‘Du warst das schönste Mädchen’ uit 2010. Het was voor Semino nog een hele opgave om liedjes van hem in het Nederlands te zingen. Semino: “De taal mag dan wel sterk op het Duits lijken, maar er zijn toch heel wat verschillen”. Volgend jaar mag hij dat laten horen tijdens de nieuwe tournee ‘Semino Rossi, Live mit Orchester’ die op 29 januari 2012 van start gaat.

Jah6 brengt reggae met een traan

Jah6: Zij gelooft in mij (59)

Op 16, 17, 18 en 19 juni 2011 zal Jah6 ‘Zij gelooft in mij’ zingen in het PSV stadion in Eindhoven tijdens de ‘Groots met een zacht G’ concerten van Guus Meeuwis. Jah6 heeft dit jaar de Guus Meeuwis Coverbandfinale gewonnen, en mag tijdens de vier concerten het voorprogramma verzorgen. Volgens Guus past Jah6 ‘het beste bij de concerten’.

Voor Jah6, een gezamenlijk project van Rudi de Graaff (speelt percussie in diverse bandjes waaronder Gotcha!) en Pieter Both (zanger van Beef), begon het allemaal in 2009. Tijdens een Bob Marley jamsessie in Wijk aan Zee kwamen ze zanger Herman Havertong tegen, die het nummer ‘Zij gelooft in mij’ van André Hazes zong. Rudi: “We werden weggeblazen door zijn stem”. Pieter: “Het klonk zo vet, dat we meteen zijn gaan proberen of meer levensliederen in een reggaejasje passen”. Herman is van Surinaamse komaf.

De liefde voor het levenslied zat er voor Rudi en Pieter al van jongs af aan in. Rudi organiseerde in Haarlem smartlappen karaoke’s, Pieter groeide met deze muziek op in hartje Mokum. Volgens Pieter wordt in zowel reggae als het levenslied de blues bezongen. The Wailers (begeleidingsband van Bob Marley), betekent gewoon ‘De huilers’. En daarom speelt Beef ook de traditionele reggae. In die traditie vinden de twee genres elkaar.

Jah6, dat volgens Rudi staat voor ‘positiviteit, one love’, wil ‘Nederland teruggeven aan álle Nederlanders, door twee cultureel uitersten bij elkaar te brengen’. In december versterkte drummer Cyril Directie (onder andere Kane, New cool collective) de groep. De afgelopen maand heeft Jah6 een platencontract gesloten bij Top Notch. Op het eerste album zullen naast André Hazes nummers, ook covers komen van onder meer Tante Leen, Manke Nelis, Willy Alberti en Ramses Shaffy.

Behalve Rudi, Cyril, Pieter en Herman, bestaat Jay6 verder uit Twan van Gerven (gitaar), Bas van den Biggelaar (toetsen) en Patrick Kuschel (basgitaar).

cover van een cover van een cover

‘Zij gelooft in mij’ nam André Hazes in 1981 op voor het album ‘Gewoon André’, waarvan zo’n half miljoen stuks zijn verkocht. Het nummer was een vertaling van ‘She believes in me’, geschreven door Steve Gibb, die het in 1978 opnam. Het jaar daarop nam de Amerikaanse countryzanger Kenny Rogers zijn versie op en bereikte er de eerste plaats mee van de hitparade. Bij ons flopte het nummer, maar de versie van Ronan Keating kwam in maart 2004 tot #48.

postuum #1

Eind 1999 maakte John Appel de documentaire ‘Zij gelooft in mij’ dat op het IDFA, internationaal festival voor documentaires in Amsterdam, verkozen werd tot beste film. Vervolgens werd ‘Zij gelooft in mij’ alsnog op single uitgebracht, stond acht weken in de Single Top 100 en bereikte de 50ste plaats. Op 23 september 2004 overleed Hazes en werd ‘Zij gelooft in mij’ opnieuw uitgebracht. Het nummer kwam op 2 oktober 2004 binnen op de eerste plaats en hield het daar drie weken vol.

Aloe Blacc was niet goed genoeg voor Kraak & Smaak

Kraak & Smaak: Call up to heaven (61)

Voor Kraak & Smaak (= Oscar de Jong, Mark Kneppers en Wim Plug) lijkt april de maand te zijn om een hit te scoren. Althans als we afgaan op de noteringen van het trio. Op 29 april 2006 kwam ‘Keep me home’ feat. Dez (#96) binnen, op 12 april 2008 enterde ‘Squeeze me’ feat. Ben Westbeech de hitparade (#7) en dit jaar komt ‘Call up to heaven’ binnen op Koninginnedag, 30 april dus. Gelijktijdig komt ‘Electric hustle’, hun derde album, binnen op de vierde plaats van de Album Top 100.

Aan dat album hebben diverse internationale artiesten meegewerkt, zoals Lee Fields, Romanthony, John Turrel en Fred Wesley, de trombonist van James Brown. Niet alle samenwerkingsverbanden leverden chemie op. Kneppers: “We hadden wat nummers met Aloe Blacc (hit: ‘I need a dollar’) opgenomen, maar het resultaat was niet goed genoeg.” De Jong: “Het is een grote naam, maar het nummer paste totaal niet op deze plaat. We hebben het dus maar weggelaten”.
Op ‘Call up to heaven’ worden de vocalen verzorgd door Lex Empress, die het trio ook tijdens live concerten ondersteunt. Lex Empress is de 30-jarige Alexandra Keijsers, die al op haar achtste gedichten en liedjes schreef. Tien jaar lang zong ze in een koor, waarna ze les nam in klassiek en jazz. Ze wilde maar één ding en dat was professioneel zangeres worden.

Tussen optredens met een hiphop band, rondde ze een studie drama af en speelde kleine rolletjes in tv-series. Na een rondreis, waarbij ze een tijdje woonde in Rio de Janeiro, op Bali en in Italië, belandde ze in Amsterdam, waar haar stem werd ontdekt door de underground scene. Ze werkte samen met nationale en internationale dj’s. Alexandra heeft een bereik van vier octaven en zingt in het Engels, Frans, Italiaans en Portugees.

John de Bever strooit met complimenten

John de Bever: Jij bent de knapste, de mooiste en zo spontaan (70)

We zijn nog niet halverwege 2011 en John de Bever scoort al zijn derde hit! Nou dankt John dat wel aan de gelijktijdige release in januari van ‘Ik heb maling aan wat mensen zeggen’ (#71) en ‘Kleine leugenaar’ (#48). Maar goed ze tellen allemaal mee, en daarmee is met ‘Jij bent de knapste, de mooiste en zo spontaan’ wel mooi zijn elfde notering. Het liedje gaat over een liefje in Parijs, dus niet zo vreemd dat in het nummer een stukje van de ‘ Can can’ zit, gespeeld op accordeon. Die accordeon zal er ook wel bij zijn op 3 september, wanneer John in de ‘Vachtkar’ in Reusel zijn nieuwe album presenteert. ‘Can can’ komt uit de operette ‘Orpheus in de onderwereld’ van Jacques Offenbach uit 1858.

Gers Pardoel kijkt vooruit

Gers Pardoel: Morgen ben ik rijk (79)

‘Morgen is pas morgen’ zong Frans Duijts vorige week naar de eerste plaats. Hij bedoelde daarmee nu eindelijk eens de dingen te gaan doen in plaats van te roepen ‘Morgen ga ik dit …’. Eigenlijk ligt het nummer ‘Morgen ben ik rijk’ van Gers Pardoel in het verlengde van de hit van Duijts. Immers, als je morgen rijk wilt zijn, dan moet je er vandaag aan gaan werken! Maar het nummer is ook een beetje ironisch bedoeld. Kaviaar en speedboten zijn niet het hoogste doel in het leven. Het is ook belangrijk om jezelf te ontwikkelen, volgens Gers. ‘Morgen ben ik rijk’ is een liedje over de toekomst, over het achterlaten van je zorgen.

Gers Pardoel werd op 12 mei 1981 in Nijmegen geboren als Gerwin Pardoel. Op zijn achtste verhuisde hij naar Kaatsheuvel in Noord-Brabant en in 2005 vetrok hij naar Rotterdam, waar zijn tweelingbroer Robbie woonde. Gers kwam via zijn vriendin in contact met Remon Stotijn (= the Anonymous Mis van Postman). Hij noemde hem Gers, omdat het een deel is van zijn echte naam(Gerwin). Er zit een zachte G en een R in en in het Rotterdams betekent Gers, ‘dope’. Postman leerde hem produceren en opnemen. Gers werkte vervolgens met onder andere Flinke namen.
Eind 2009 werd Gers door Steffen Haars van New kids gevraagd om samen met Big2 (Twan van the Opposites) het nummer ‘Broodje bakpau’ op te nemen. Uiteindelijk deed rapper Sef er ook aan mee en Willy (Willem van the Opposites). Het nummer stond begin 2010 twee weken op de eerste plaats van de Single Top 100. Gers werd ongeduldig en wilde laten zien wat hij meer in huis had. Maar hij moest wachten tot 2011.

Begin dit jaar deed Gers mee op ‘Ik ga hard’ van Partysquad & Adje, Jayh & Reverse dat de achtste plaats bereikte en deze week op #23 staat. “Nu het allemaal echt gaat gebeuren, ben ik geduldig. Nu weet ik precies hoe de planning eruit ziet.” En die houdt in dat Gers allereerst komt met de single ‘Morgen ben ik rijk’ en na de zomer met een heel album. Dat zal eerst nog vooraf worden gegaan door een tweede single, getiteld ‘Neem je mee’.

Gers wordt vaak vergeleken met Extince. Hij heeft daar echter geen moeite mee. Gers: “Ik vind Extince de beste rapper van Nederland, maar ik vind wel dat ik leukere liedjes maak.”

Justin Nozuka ging zijn eigen weg

Justin Nozuka: Save him (85)

Twee albumnoteringen (‘Holly’, #79 in 2007 en ‘You I wind land and sea’, #40 in 2010) behaalde zanger Justin Nozuka al, maar een hitsingle zat er tot deze week niet bij. En wat schets onze verbazing met de binnenkomst van ‘Save him’ op #85, dat we te maken hebben met een nummer uit 2007 van zijn album ‘Holly’. Daarnaast belandde ‘Save him’ in 2009 al als tweede track op de single ‘Criminal’. Twee jaar later blijkt dat ‘Save him’ één van zijn favoriete nummers te zijn.

Justin Tokimitsu Nozuka (New York City, 29 september 1988) heeft een Japanse vader en een Amerikaanse moeder van Britse origine. Zij zorgde in haar eentje voor de opvoeding van Justin en zijn zes broertjes en zusjes. Justin begon op zijn twaalfde met het schrijven van nummers. Hij doorliep het St. Andrews College in Aurora, Ontario in Canada, en leerde gitaarspelen van zijn klasgenoten. Vervolgens volgde hij de kunstacademie die hij in 2007 afrondde.

Tijdens een workshop voor het schrijven van liedjes, ontmoette Justin de Canadese zanger Damhnait Doyle, die hem introduceerde bij Allan Reid, talentscout bij Universal Records. Justin nam drie nummers op en Universal stond op het punt hem in te lijven. Maar Justin had geen trek in een platenmaatschappij die hem in zijn artistieke vrijheid zou kunnen beperken en ging zijn eigen weg. In datzelfde jaar bracht hij het album ‘Holly’ (vernoemd naar zijn moeder die hem altijd heeft gesteund bij het werken aan zijn muzikale carrière) uit bij Glassnote Records, waar onder anderen ook het Britse Mumford & Sons en het Franse Phoenix hun cd’s uitbrengen.

Ronnie Ruysdael geeft cd’s weg

Ronnie Ruysdael voorheen van de Sjonnies: Al jaren truckchauffeur (91)

Begin dit jaar bracht Ronnie Ruysdael voorheen van de Sjonnies (= Jan Rabbers), ‘Oud en nieuw’ zijn eerste soloalbum uit. Naast acht hits van de Sjonnies die hij opnieuw heeft ingezongen, staan er ook acht nieuwe nummers op. Onder die acht nieuwe nummers zit ook ‘Al jaren truckschauffeur’, waarmee Ronnie een ode wil brengen aan de truckchauffeurs. Maandag 2 mei doet hij dat zelfs letterlijk, want dan krijgen truckchauffeurs die stoppen op parkeerplaats Haarrijn op de A2 (vanuit de richting Amsterdam naar Maastricht) het hele album gratis!

‘Al jaren truckchauffeur’ is een cover van ‘Swimming into deep water’ van Don Rosenbaum (#9 in 1972), geproduceerd destijds door Boudewijn de Groot. De Nederlandse tekst is van voormalig Sjonnies-lid, Konstantijn Ruysdael (= Guus Peeters). Donald Paul Rosenbaum maakt nog steeds platen. Na het Nederlandstalige album ‘Sprong in ’t duister’ (uit 2005) verscheen van hem een jaar later het Engelstalige album ‘On land in full Daylight’.

Hike gaat voor dé zomerhit van 2011

Hike: Lekker lekker in de zon (92)

Als de achterhoekse formatie Hike iedere zeven jaar een hit scoort (hun eerste was ‘Don Juan’, #48 in 2004), dan moeten we na ‘Lekker lekker in de zon’ weer zeven jaar wachten en dat zou jammer zijn. Hike bestaat sinds 1998 en speelde zes jaar lang alleen maar covers. In 2004 nam de groep op verzoek van de fans een eigen nummer op, waarmee ze direct in de roos schoten. Met de zonnige maand april nog vers in het geheugen en nog een hele zomer te gaan, wordt ‘Lekker lekker in de zon’ nu al getipt als één van de zomerhits van 2011.

Hike bestaat anno 2011 uit Arthur ter Voert (toetsen, basgitaar, drums) die samen met manager Jos van Toor de groep oprichtte. Naast Hike heeft een eigen AV-bedrijf en is hij freelance cameraman bij het productiebedrijf Dutchview. Net als Arthur is ook Willem Kossink (drums, percussie, basgitaar) in 1981 geboren. Willem volgde de muziekschool en is Cum Laude afgestudeerd, waarna hij slagwerk is gaan studeren in Arnhem. Hij speelde in coverbands Q-back en Vol gas en is nu slagwerkdocent.
Michael Kock (gitaar, basgitaar, drums, percussie) zit sinds februari 2002 bij Hike. Hij heeft zichzelf gitaar leren spelen en volgde drumlessen. Ook Michael speelde voor Hike in andere bands, waaronder Spinn-off, Snyper en het beroepsorkest Superfly. Het jongste lid (in jaren bij Hike, want ook hij is van 1981), is Remco Wijnands (basgitaar, toetsen, saxofoon), die in de zomer van 2006 benaderd werd om bij Hike basgitaar te komen spelen. Daarvoor bespeelde hij diverse instrumenten. Remco studeerde klassiek piano in Arnhem en is naast Hike pianodocent op de Muziekschool Oost-Gelderland in Doetinchem.

Ronnie van Bemmel maakt een nieuwe start

Ronnie van Bemmel: Weet jij wel (93)

Op 22 september 2007 won Ronnie van Bemmel de TROS talentenjacht ‘De weg naar Thialf’, waarvoor een vriend hem had opgegeven. Het leverde Ronnie een platencontract op, maar de eerste single ‘Dichtbij’ flopte genadeloos. Beter verging het Ronnie in 2008 met de singles ‘Ik zoek een meisje’ (#43) en ‘Laat het licht maar uit, we doen het in ’t donker’ (#86), die wel hits werden. Zijn album ‘Alles vergeven’ bereikte het jaar daarop de 73ste plaats.

Ronnie van Bemmel (Nieuwe Gein, 6 juli 1965), van huis uit schilder, werkt al sinds 1983 aan een muzikale carrière. Samen met Ed Nieman vormde hij een tijdje het après-ski duo ‘Die Knapen’, dat diverse feestsingles uitbracht. Begin 2011 is Ronnie van label verandert en brengt nu zijn cd’s uit bij Berk Music. ‘Weet jij wel’ is een Nederlandstalige versie van het aloude ‘Walk right back’ van the Everly Brothers uit 1960, de b-kant van ‘Ebony eyes’, dat de eerste plaatse bereikte van de Britse hitparade. In 1978 nam de Canadese zangeres Anne Murray haar versie van ‘Walk right back’ op en scoorde daar bij ons in 1980 een #32-hit mee.

Elz Bakker heeft nog een jaar te gaan … voor Ahoy

Elz Bakker: Je kan niet eens fatsoenlijk liegen (98)

Elz Bakker (Doetinchem, 26 december 1971) is al haar bijna 40-jarige leven met muziek bezig. Op haar achtste nam ze haar eerste single ‘Pappie kom je naar huis’ op. Zeven jaar later nam ze als Suzy een countrynummer op. Elz volgde een opleiding aan de Academie voor lichte muziek in Hilversum en eind jaren ’80 bereikte ze als Linda Ronstadt met ‘Blue bayou’ de halve finale van de ‘Henny Huisman Soundmixshow’. Vervolgens zong ze enige jaren in een band alvorens voor een solocarrière te kiezen.

In 2009 begon Riny Schreijenberg (heel vroeger bekend als trompettist Marty), het platenlabel YNOS Music (SONY op de kop dus, waarmee hij een geschil had). Met hem nam ze het nummer ‘Zoveel mooie woorden’ op. Riny destijds: “We willen Elz als een merk neerzetten. Het streven is, dat zij binnen drie jaar in Ahoy staat.” Dan heeft Elz dus nog 1 jaar te gaan!

Overigens is ‘Je kan niet eens fatsoenlijk liegen’, binnen op #98, niet haar hitparadedebuut. Die maakte Elz al in 2004 met het nummer ‘Speel toch geen spel met mij’, dat een weekje op #82 stond. ‘Je kan niet eens fatsoenlijk liegen’ is een vertaling van ‘Du kannst noch nicht mal richtig lügen’ van de Duitse zangeres Andrea Berg uit 2010 van haar album ‘Schwerelos’.

Na 34 jaar eindelijk succes voor Sail Joia

Sail Joia: Amsterdao (remix door DJ Silence) (100)

Hé covert Sail Joia het nummer ‘’K voel me goed’ van Johan Verminnen uit 1981? Nee, het is net andersom: Johan Verminnen schreef een Nederlandstalige tekst op ‘Amsterdao’ van Sail Joia uit 1977. En anno 2011 heeft DJ Silence, de in Rotterdam geboren Serkan Gunduz, zich gewaagd aan een remix van het nummer. Met de binnenkomst op #100, scoort hij er net zijn vijfde notering mee en Sail Joia hun eerste. In 1977 kwam het nummer, dat volledig ‘Amsterdao tem coracao’ heet, niet verder dan de Tip 30.

Sail joa ontstond in 1976 uit de restanten van de groep Sail en het duo Jesse & James. Uit Sail kwamen Jo Alice Banta en Karen Harvey (beiden op gitaar en zang) en Kim Haworth (op drums en zang). Jesse & James waren de Portugese broers Fernando en Antonio Lameirinhas (gitaar en bas, zang), die zich na een carrière in België, Joia gingen noemen.

De broers zijn ook verantwoordelijk voor het nummer. Jarenlang was Sail Joia de huisband van de Amsterdamse Kosmos en de Melkweg. In de korte tijd van hun bestaan (1976 – 1980) heeft de band diverse bezettingen gekend. De broers Lameirinhas treden nog steeds op en werken veel samen met andere artiesten. Fernando scoorde twee hits: ‘Naar het zuiden’ met Paul de Leeuw (#46 in 1999) en ‘Abraca-me/Omhels me dan’ met Jacqueline Govaert (#35 in 2006).