vrijdag 26 oktober 2012

Hitflits: dubbelklapper voor Jan Smit

En opnieuw verliest ‘Gangnam style’ van Psy de strijd om de eerste plaats in de Single Top 100. Het is dit keer echter niet ‘Skyfall’ van Adele die sterker is (zij zakt zelfs naar de derde plaats), maar onze eigen Jan Smit. ‘Sla je armen om me heen’ van Jan Smit ft. Roos van Erkel, komt vanuit het niets binnen op #1, waarmee Jan zijn zeventiende #1-hit scoort en op gelijke hoogte komt met Marco Borsato. Beide zitten nu nog vijf verwijderd van het record aantal van the Beatles met 22 stuks.
‘Sla je armen om me heen’ is afkomstig uit de film ‘Het bombardement’, waarin Jan de bokser Vincent en Roos zijn grote liefde Eva speelt. De film draait pas vanaf 20 december in de bioscopen, maar nu al hebben Jan zijn (vrouwelijke) fans het nummer in hun harten gesloten. Daarvoor was echter wel een ‘bombardement’ nodig.

Vorig weekend stond Jan Smit twee dagen in Ahoy in het kader van zijn ’15 jarig jubileum’ en riep hij zijn fans (per sms) op om ‘Sla je armen om me heen’ te downloaden, waar ze massaal gehoor aan hebben gegeven. Deze downloads lopen echter niet via iTunes (waar het nummer lang geen #1-hit scoort), maar via andere downloadplatforms zoals Downloadmusic.nl

De twee concerten leveren Jan niet alleen een #1-hit  op voor ‘Sla je armen om me heen’ (zijn derde in één jaar, nog niet eerder gebeurd), maar zorgen er ook voor dat zijn album ‘Vrienden’ terugstijgt naar de eerste plaats van de albumlijst, waarover zo dadelijk meer.

Eerst terug naar de singlelijst, waarin ‘Let her go’ van Passenger een kanshebber is om over enkele weken #1 te komen. In de tweede week sprint het nummer van 42 naar #4. Daarentegen gaat ‘Geef mij een naam’ van 3js & Elske DeWall, vorige week de hoogste eersteweeks op #9, hard onderuit. Het nummer zakt 80 plaatsen en staat nu op #89.

De overige eersteweeks noteringen zijn:
#42 P!nk: Try
#46 Marteria, Yasha & Miss Platinum: Lila Wolken
#77 the Lumineers: Ho hey
#78 DuoNL: Ik mis je [NL]
#81 Labirinth feat. Emeli Sandé: Beneath your beautiful, aanstaande zondag nieuwe #1 in de Britse hitparade
(nog geen 3FM Megahit, dat is Ellie Golden met 'Lights')
#84 Sidney Samson feat. Will.i.am: Better than yesterday [NL, half]
#85 Jonathan Jerimiah: Gold dust
#91 Hardwell & Showtek: How we do [NL]

Nog een korte blik op de hits uit The voice of Holland. Net als vorige week zijn dat er nu ook twee en het zijn dan ook dezelfde, alleen de notering verschilt:
#14 (12) Sandra van Nieuwland: More (ook te vinden op ‘The acoustic dance sessions’)
#95 (98) Floortje Smit: Alone
Nog twee battles te gaan en dan beginnen de live shows, die weer de nodige hits zullen  opleveren. Op 16 november, de dag van de tweede live show, verschijnt de cd ‘The voice of Holland III: The songs’, want de schoorsteen moet natuurlijk wel blijven roken.

ALBUMS

We hadden het al een beetje verklapt: ook de Album Top 100 wordt aangevoerd door Jan Smit. Zijn album ‘Vrienden’ stijgt in de elfde week vanaf plek 8 naar #1. Twee maanden geleden, op 18 augustus, kwam het album binnen op de eerste plaats, waar het in totaal drie weken verbleef. Met deze week maakt dus vier en al die tijd is het niet buiten de top 10 geweest.

Hoewel Jan dit weekend nog drie shows doet in Ahoy, en veel fans zijn album alsnog zullen aanschaffen, zal het volgende week niet #1 blijven. Dan pakt ‘Hier – hete beste van 20 jaar Bløf’ van Bløf de eerste plaats. Van dat album zijn op voorhand al zo’n 25.000 stuks besteld, goed voor goud dus. Daar kan zelf Jan Smit niet tegenop. Aanstaande zondag krijgt Bløf in de kleine zaal van de Ziggo Dome in Amsterdam, de ‘Radio 2 Mijlpaal prijs’ uitgereikt, voor de verdiensten voor de hedendaagse popmuziek. De uitreiking plus het concert dat de band geeft, wordt live uitgezonden op Radio 2, tussen 2 – 6 uur.

Afgelopen woensdag, 24 oktober, werd in de Heineken Music Hall in Amsterdam , de tv-show rond ‘Hallo wereld’, het 33e album van Kinderen voor kinderen opgenomen. De gelijknamige single zakt in de vijfde week van 8 naar #15. Maar het album boekt in de tweede achtereenvolgende week twee plaatsen winst en staat nu op #2.
 Als ‘Vrienden’ van Jan Smit er niet was geweest deze week, had ‘Hallo wereld’ dus op #1 gestaan en was het de elfde #1-notering in de Kinderen voor kinderen serie geweest! Het kan echter nog, want de tiende, ‘Kinderen voor kinderen 14’ in 1993, steeg pas in de elfde week naar de eerste plaats en dat was een week na de uitzending van de special. Dit jaar wordt de special op 10 november uitgezonden.

In de tweede week sprint harpiste Lavina Meijer met haar album ‘Metamorphosis – the hours’, met oude en nieuwe opnamen van Philip Glass, van de 16e naar de 4e plaats.

De eersteweeks noteringen op een rijtje met informatie over de debutanten:
#6 Swedish house mafia: Until now
#12 Jonathan Jerimiah: Gold dust
#28 Passenger: All the little lights
#30 Stone sour: House of gold & bones part 1
#31 Bread & David Gates: Collected

Met Reboelje wist hij nooit een notering te behalen, maar nu als Mariusz & de Muzikanten lukt het hem wel: ‘De nacht wachtet’ komt binnen op #35. Maar daar ging wel een en ander aan vooraf.

Marius de Boer (Stiens, 19 januari 1961) koopt op zijn zestiende, na enkele jaren klassiek pianoles te hebben gevolgd, een elektrische gitaar. Kort daarna maakt hij deel uit van Elected, één van de eerste Friese new wave bands. Na zijn studie verkeerstechniek aan de HTS, verhuist hij naar Assen om te werken als akoestisch adviseur. In die tijd ontwikkelt hij zich als tekstschrijver en schrijft de bundel ‘De dreade man’ die nooit wordt uitgegeven wordt, maar die wel de basis vormt voor de eerste nummers van de Friese groep Reboelje.

Reboelje wordt bekend in het hele land, maar doordat ze geen platencontract krijgen, begint Marinus, Marista, platenlabel en distributiemaatschappij. In 1995 schrijft hij het concept voor het theaterstuk ‘De bruiloft’, dat tijdens concerten van Reboelje wordt opgevoerd. Een jaar later krijgt hij er de Friese popprijs voor.

In 2003 trekt hij zich een tijdje terug en valt het doek voor de Friese band. Het bloed blijft echter stromen en twee jaar later ontwikkeld Marius een eigen solo-programma met een combinatie van nieuwe nummers en ook ouder werk met nieuwe arrangementen. Het levert veel optredens op, singles en in 2007 het album ‘Wat west hat wie’. Eind 2009 vormt hij samen met Rogier Trampe (gitaar), Peter Hartmann (bas) en Ruben Soer (drums), de band Mariusz & de Muzikanten.

#49 Peter Gabriel: So (25th anniversary)
#52 Steve Hackett: Genesis revisited II, Hackett maakte van 1970 – 1977 deel uit van Genesis
#60 Karsu: Confession, Karsu Dönmez (Amsterdam, 1990) is zangeres/pianiste, die haar carrière startte op 14-jarige leeftijd in het restaurant van haar Turkse ouders
#65 Milow: From north to south (live)


#72 Kendrick Lamar: Good kit, m.a.a.d. city, debuutalbum van Amerikaanse zanger Kendrick Lamar Duckworth (Compton, 17 juni 1987). Het album vertelt het verhaal van hoe Lamar opgroeide in Compton. De afkorting m.a.a.d. staat voor ‘My Angry Adolescence Divided’ en ‘My Angel’s on Angel Dust’, en betekent ‘zijn bestaan toen’.

#76 Taylor Swift: Red
#83 A balladeer: I cant’ keep track of each fallen Robin [NL]
#95 Godspeed you! black emperor: Allelujah! Don’t bendi ascend!, Canadese band, in 1995 in Montreal opgericht. In 2003 stopten ze er mee, waarna ze in 2010 weer bij elkaar kwamen, gingen touren en werken aan ‘Allelujah! Don’t bendi ascend!’, het vierde studioalbum
#98 Andy Burrows: Company, voormalig drummer bij Razorlight

Sinterklaas is vroeg dit jaar, want in de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums, is ‘Sinterklaas muziekspel’ van V.O.F. de Kunst de hoogste eersteweeks op #11. De lijst wordt nog steeds aangevoerd door Mumford & sons met ‘ Sigh no more’, nu voor de vierde week. Maar ook net, want het verschil met ‘Born to die’ van Lana Del Ray op #2, is nog geen 1%.

Wij zetten de feitjes van nieuwe en/of bijzondere noteringen weer op een rij die je na het weekend weer kunt verwachten in een nieuwe Megaman, met ondermeer aandacht voor de dubbelklapper van Jan Smit.

zondag 21 oktober 2012

Megaman bij week 42 – 20 oktober 2012


In deze Megaman is Adele net te sterk voor Psy (en bevallen van een zoon), zingen 3js & Elske DeWall voor Terre des Homnmes, willen the Rolling stones nog vier keer knallen, is Passenger altijd onderweg, treedt Amely Lily in de voetsporen van One direction en heeft zanger TJR zijn initialen officieel laten vast leggen. Dat en meer over de debutanten en/of bijzondere noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Adele net te sterk voor Psy

Adele: Skyfall (1)      *** tweede week op #1 ***

Vorige week is ‘Skyfall’ van Adele bijna twee keer zoveel gedownload als ‘Gangnam style’ van Psy. Dat vond Psy maar niets en dus deed hij deze week een verwoede poging de eerste plaats terug te pakken. En als de verkoopweek een dag langer was geweest, was het hem waarschijnlijk ook nog gelukt, want het verschil tussen beide nummers is slechts 0.59%, het gaat dus slechts om een tiental downloads.

Twee weken bovenaan met het themanummer uit een James Bond film, is een evenaring van ‘For your eyes only’ van Sheena Easton uit 1981, dat het ook twee weken op #1 volhield. Of ‘Skyfall’ van  Adele het langer zal volhouden, hangt af van de nieuwe poging die Psy onderneemt met ‘Gangnam style’, want hij geeft nog niet op!

de boxer is onderweg

Want echte concurrentie verwachten we de komende week nog niet van ‘Sla je armen om me heen’ van Jan Smit ft. Roos van Erkel, waarvan afgelopen vrijdag de download verscheen. De week daarop zal het echter wel gedaan zijn met hetzij Adele hetzij Psy, want aanstaande vrijdag verschijnt de cd-single van het nummer met extraatjes. Op de cd-single die verpakt is in een digipack, staat de albumversie van het nummer en de ‘making of’ uit de film ‘Het bombardement’, waarin Jan de bokser Vincent speelt. Daarnaast krijg je er ook nog een boekje bij met foto’s uit de film. Als dat geen #1 wordt voor Jan!

James Bond gevoel

Adele schreef ‘Skyfall’ samen met Paul Epworth, met wie ze ook ‘Rolling in the deep’ had geschreven. Epworth en Adele wilden in ‘Skyfall’ het ‘James Bond gevoel’ laten doorklinken en dus zit het motief van Monty Norman, die het thema van ‘Dr. No’, de eerste James Bond film uit 1962, hierin verwerkt. Norman heeft z’n fiat er aan gegeven en laat weten ‘Skyfall’ erg goed te vinden en te verwachten dat het goed voor de film uitpakt. Hij is vereerd dat zijn oude thema er in doorklinkt. Ook de keuze voor Adele kon hij begrijpen: “ze is één van de beste zangeressen die we hebben, het kan hierna alleen nog maar verder bergopwaarts gaan.”

nog steeds geen Britse #1

Aanstaande dinsdag, 23 oktober 2012, is de première in Londen van ‘Skyfall’, de 23e James Bond film. Lange tijd was het de vraag of de hoogzwangere Adele daarbij aanwezig zal zijn. Nu ze afgelopen vrijdag bevallen is van een zoon, is de kans misschien nog wel kleiner dat ze er zal zijn, want dat is wel erg snel na een bevalling. Maar met Adele weet je het nooit!

In ieder geval zal het nummer ‘Skyfall’ de komende dagen veel te horen, dus wellicht zit er volgende week alsnog een Britse #1 in. Want ook deze week lukte het niet. Na een stijging vorige week naar de tweede plaats, zakte het nummer dit weekend naar de 5e plaats. De nieuwe #1 daar is ‘Sweet nothing’ van Calvin Harris feat. Florence Welch, bij ons binnen op #96.

3js & Elske DeWall zingen voor Terre des Hommes

3js & Elske DeWall: Geef mij een naam (9)          *** hoogste eersteweeks ***

Geef mij een naam’ zongen 3js & Elske DeWall al een keer samen tijdens de theatertour ‘De 4 elementen’,  op 27 maart 2012 in De Harmonie in Leewarden. Het nummer schreven ze samen en namen ze op voor het album ‘4 elementen’ van 3js, dat in februari verscheen.

fietsen in Cambodja 

Het nummer is niet alleen de vierde single van het album, maar ook uitgebracht voor Terre des Hommes, waarvoor 3js sinds een jaar het ambassadeurschap vervullen. Op 1 december zullen Jaap Kwakman, Jan Dulles en Jaap de Witte naar Cambodja gaan om te fietsen voor Terre des Homnmes tijdens de ‘Angkor Wat Bike Race’. 
Dan kunnen ze tevens  bekendmaken wat de opbrengst is van ‘Geef mij een naam’, want alle opbrengsten gaan deze organisatie. Terre des Hommes gaat uitbuiting van kinderen tegen in ontwikkelingslanden met projecten op het gebied van onderwijs, gezondheid en zelfstandigheid.

Naast de download van ‘Geef mij een naam’, is naar goed Volendams gebruik, ook een cd-single verschenen met allerlei extra’s. Wat te denken van ‘Mother nature’s son’ van the Beatles, maar nu door 3js in duet met Jan Smit? En op ‘Kinderen/Mis pibes’ bespeelt Carel Kraayenhof de bandeon.

‘Geef mij een naam’ is de 20e hit voor 3js en de 5e voor Elske DeWall. Verschil, buiten het aantal hits, is de hoogste plaats. 3js stonden al elf keer in de top 10 (waaronder twee keer #1), Elske kwam met haar vier voorgaande singles nooit hoger dan de 62e plaats, met ‘This game’, in februari.

#1 DVD

Op 29 juni gaven 3js een concert met gasten in openluchttheater Caprera in Bloemendaal. Natuurlijk was ook Elske DeWall daar te gast en zijn er opnames gemaakt. Zo’n twee uur daarvan is verschenen op de DVD ‘Wat een avond! / Live in Caprera 2012’, die op #1 staat in de DVD Muziek Top 30, waarmee Elske dus eigenlijk haar eerste #1-notering scoort.

Rolling stones willen nog (zeker) 4x knallen

Rolling stones: Doom and gloom (17)

 Afgelopen vrijdag, 19 oktober 2012, waren de twee concerten die the Rolling stones op 25 en 29 november geven in de O2 Arena in Londen, binnen vijf minuten uitverkocht. Ondanks de hoge prijzen die variëren van 110 – 460 Euro. The Stones geven de twee concerten in het kader van hun 50-jarig jubileum.

Op 13 en 15 december doen the Stones het nog een keertje over, maar dan aan de andere kant van de plas, in New Jersey. Natuurlijk gaan ook nu weer de geruchten dat het de laatste concerten zullen zijn die the Stones zullen geven. Niet zo gek,  gezien een gemiddelde leeftijd van 68,25 jaar! Bovendien schijnt het dat oudgediende Bill Wymann ook van de partij zal zijn en daar wil je als fan natuurlijk bij zijn.

miljoenen

Volgens gitarist Keith Richards zou de groep aan deze vier concerten zo’n 20 miljoen Euro kunnen overhouden. Endemol pakt ook een graantje mee, want voor de ‘Stones tour 50 and counting’ zal de Nederlandse en Britse afdeling van het bedrijf samen met concertorganisator Dainty Group. de digitale rechten exploiteren. Waarschijnlijk komt dat neer op een rechtstreekse uitzending van ‘One more shot’, het laatste concert, via World wrestling entertainment, een betaalkanaal. Natuurlijk komen er ook cd’s en DVD’s van het  optreden.

nieuwe nummers

Maar eerst verschijnt op 12 november het verzamelalbum ‘Grrr!’, met twee nieuwe nummers. Behalve de single ‘Doom and gloom’, binnen op #17, is dat het nummer ‘One more shot’. Er verschijnen vier verschillende edities van ‘Grrr!’, van een 3cd-box (50 tracks) met boekje tot box van vier cd’s (80 tracks) met bonus cd, vinyl single, boek, poster en aanzichtkaarten. De wereld zal weten dat het 50-jarig jubileum van de ‘greatest rock ’n rollband’ wordt gevierd!

‘Doom and gloom’ is het eerste nieuwe werk in zeven jaar tijd en de eerste notering sinds ‘Plundered my soul’, #3 in 2010. De band nam ‘Doom and gloom’, geschreven door Mick Jagger en Keith Richards, in augustus op in een studio in Parijs. Het nummer is de 44e notering in het Mega-tijdperk (vanaf 23 mei 1969) en in totaal de 62e hit. Daarin zitten niet de heruitgaven.

Passenger is altijd onderweg

Passenger: Let her go (42)

Afgelopen vrijdag, 19 oktober 2012, speelde Mike Rosenberg in Brighton, de plaats waar hij  27 jaar geleden is geboren. Het was de eerste keer dat hij daar optrad onder zijn alter ego Passenger. Bovendien waren zijn beide ouders aanwezig, en dat maakte het optreden voor hem dubbel speciaal. De naam Passenger refereert naar de denkbeeldige persoon in zijn liedjes die kijkt naar de wereld alsof hij in een auto zit die voorbij rijd.

Mark Rosenberg, geboren op 25 september 1985, maakt al muziek sinds zijn vijftiende. Om geld te verdienen had hij de keuze tussen de afwas, een krantenwijk of muziek maken. Het werd het laatste. In 2003 vormde hij samen met Andrew Philips de band Passenger. Door de jaren heen was de bezetting wisselend, en bestond maximaal uit vijf personen. Nadat Philips was opgestapt, was dat tevens het moment dat Rosenberg alleen verder ging.

Australië

In 2008 kwam de Australische zanger Lior (links) naar Europa. Beiden ontmoetten elkaar en hielden daarna contact. Toen Rosenberg er alleen voor stond, nodigde Lior hem uit naar Australië te komen om samen met hem op te treden. Na zo’n vier weken ging Rosenberg terug en startte hier zijn solocarrière, met optredens op straat. Dat beviel hem goed, alleen rond oktober 2009 werd het te koud op straat. Aangezien hij toch al een kleine basis had opgebouwd down under, waagde hij het er op en vertrok naar Australië. Dat bleek een goede gok, want inmiddels boekt hij daar grote successen en woont inmiddels in Surry hills, Sidney.

‘Let her go’, deze week de 3FM Megahit, is afkomstig van ‘All the little lights’, zijn vijfde album. Dat album werd geproduceerd door de Australiër Chris Vallejo, bekend van zijn werk met de band Empire on the sun. Passenger doet momenteel een tour met Ed Sheeran.

metalband

In Zweden is ook een act die luistert naar de naam Passenger, het gaat dan om een metalband. Het is één keer voorgekomen dat op een affiche waarop Passenger/Rosenberg werd aangekondigd, een foto van de Zweedse band naast stond.

Amely Lily in de voetsporen van One direction

Amelia Lily: You bring me joy (75)

Ook al wordt je derde bij de Britse X factor, dat betekent nog niet dat je geen succesvolle carriere krijgt. Dat bewijzen de vijf jongens van One direction wel, zij eindigden derde tijdens de zevende editie en hebben nu wereldwijd succes. Daarentegen heeft hier nog nooit iemand van Matt Cardle, de winaar, gehoord.

Amelia Lily werd vorig jaar derde bij de achtste editie van de Britse X factor. Nog voordat de talentenjacht voorbij was, had ze een contract voor drie albums op zak ter waarde van £500,000. Het eerste nummer dat ze aflevert is ‘You bring me joy’, #2 in september in eigen land en #75 bij ons.

Amelia Lily Oliver is geboren op 16 oktober 1994 in Nunthorpe, Middlesbrough. Voordat ze meedeed aan X factor had ze covers (onder andere ‘Someone like you’ van Adele), op haar eigen YouTube pagina gezet, die een miljoen keer werden bekeken.

Geld verdiende ze ondermeer in een tuincentrum in Nunthorpe, Hillsborough, waar ze per uur £4.90 verdiende. Ze deed het alleen voor het geld, want ze haatte het werk. Dat is dus nu aanzienlijk meer, bovendien doet ze bijna alleen maar leuke dingen. ‘You bring me joy’ is de voorloper van een album dat in februari 2013 moet verschijnen. Amelia lijdt aan diabetes type 1, dat ze al sinds haar derde heeft.

internetbedrijf geeft nu wel toestemming voor reclamenummer

Moh Denebi: In tune (79)

Moh Denebi is nog niet een naam die veel bellen laat rinkelen. Althans als artiest niet, maar als componist en producer zou je hem wel kunnen kennen. ‘My heart is refusing me’ van Loreen (deze week op #70), heeft hij mede geschreven. Denebi heet volledig Mohammad Denebi en woont en werkt in Stockholm, Zweden.

mode

In tune’ dankt zijn notering door het gebruik daarvan in een reclamespot van Nelly.com, een Zweeds internetbedrijf in mode en schoonheidsproducten, dat zich richt op vrouwen en mannen van 18 – 35 jaar. In 2010 werd een nummer gebruikt van Mr. Pedro, dat zeer populair was, maar nooit is uitgebracht. Dat hebben ze dus nu wel gedaan.

TJR heeft initialen officieel laten vast leggen

Pitbull feat. TJR: Don’t stop the party (100)

‘Don’t stop the party’ is al de zesde notering dit jaar voor Armando Perez, beter bekend als de Amerikaanse rapper Pitbull. Slechts eentje daarvan wist de top 20 te bereiken: ‘Dance again’ (#19 in juni) en dan vooral dankzij Jennifer Lopez, want het was haar nummer waar hij op mee mocht doen. Qua grote hits is 2012 dan ook een schril contrast met 2011, waarin hij met acht nummers stond genoteerd, waarvan twee in de top 4 stonden. Of ‘Don’t stop the party’, binnen op #100 weer zo’n grote hit zal worden? Dan zal het te danken zijn aan TJR.

TJR is Thomas J. Rozdilsky (1975, Connecticut). Hij had een voorliefde voor rock, hip-hop en metalmuziek. Dat veranderde, tijdens een studie in Noord-Carolina, in dance muziek. Om zijn geluk daarin te beproeven, vertrok hij in 2009 naar Los Angeles. Kort geleden heeft hij zich gevestigd in Enciniatas, een badplaatsje in San Diego. Zijn bekendheid steeg na het samplen van ‘One love’ van Bob Marley. Op 24 juli 2012 heeft Thomas J. Rozdilsky de letters TJR officieel vast laten leggen in de staat Californië als merk.