vrijdag 7 augustus 2009

Hitflits: Jannes verjaagt Michael Jackson

Begin deze week leek het er even op dat ‘Celebration’ van Madonna wel eens op vrijdag de nieuwe #1 zou kunnen worden. Maar doordat het nummer alleen maar via Itunes te downloaden was, haalt het nog geen kwart van de verkopen van ‘Mi rowsu (Tuintje in mijn hart)’ van Damaru & Jan Smit, dat voor de tweede week de Single Top 100 aanvoert. ‘Celebration’ is de 62ste notering voor Madonna en één van de twee nieuwe nummers van de ‘Ultimate greatest hits collection’ dat op 25 september verschijnt. Dus tot die tijd heeft ‘Celebration’ nog alle kans om #1 te komen. Tenminste als de bedreiging uit de Volendam hoek niet te serieus wordt de komende tijd …

Naast Madonna komt er nog een plaatje binnen bij de bovenste tien. En dat mag wel een verrassing worden genoemd. ‘Take me’ van Centerfold 3.0 stijgt al een aantal weken gestaag door en maakt deze week de overstap naar de top 10, en boekt daarmee een winst van zes plaatsen. ‘Take me’ is nu nog drie plaatsen verwijderd van de #6-notering van ‘Dictator’ van Centerfold 1.0 uit 1986.

Ook winst is er voor ‘Nowhere to run’ van B-yentl dat twee plaatsen stijgt en op #7 uitkomt. Het nummer scoort nu beter dan ‘No one but you’ van B-yentl, dat begin dit jaar niet hoger kwam dan een achtste plek. Deze week blijft het nummer op de 29ste plaats staan, in de 37ste week! Ook vermeldenswaard is de notering van ‘Sweet goodbyes’ van Krezip. Het nummer zakt weliswaar naar de tiende plaats, maar staat precies een half jaar genoteerd. Binnen twee weken is het hun langstgenoteerde single, want zowel ‘I would stay’ (in 2000) als ‘All my life’ (in 2007/2008) stond 27 weken genoteerd.

Aangezien het aantal Michael Jackson hits nu snel afneemt (deze week nog 8), komt er ook weer ruimte voor andere nummers. Deze week komen er vijftien nummers de Single Top 100 binnen, waarvan er slechts twee op herhaling gaan. Buiten ‘Celebration’ van Madonna zijn de andere 12:
#34 – Keri Hilson feat. Kanye West & Ne-yo: ‘Knock you down’
#47 – David Guetta feat. Akon: ‘Sexy bitch’
#50 – Muse: ‘Uprising’
#53 – Shakira: ‘She wolf’
#54 – Pixie Lot: ‘Mama do’
#73 – Jeroen Weerdenburg: ‘Wat ik voor je voel …’
#74 – Lily Allen: ‘Not fair’
#78 – Judith Peters: ‘Een zomer lang’
#83 – Vangrail: ‘Alles’
#91 – P!nk: ‘Funhouse’
#97 – Robert Leroy: ‘Slaap ik bij jou’
#100- Moke: ‘Switch’

Na vier weken is Michael Jackson zijn eerste plaats kwijt in de Album Top 100. ‘King of pop – the Dutch collection’ zakt naar een tweede plek. De nieuwe #1 is ‘De nieuwe van …’ Jannes, waarmee de zanger uit Emmen, na ‘Als het zonnetje schijnt’ (in 2005), ‘Laat me vrij’ (in 2006) en ‘Mijn naam is … Jannes’ (in 2007), zijn vierde #1-album binnenhaalt. Al zijn #1-albums kwamen vanuit het niets binnen op die plek. Het verschil tussen de #1 en #2 is slechts 8%, wat zou kunnen betekenen dat Jannes die eerste plaats volgende week al weer kwijt is. Op de loer ligt in ieder geval ‘Sweet goodbyes’ van Krezip, dat naar een derde plaats is gezakt, maar slechts 1% verschilt met de #2. Voor de volgende binnenkomer in de albumlijst, moeten we helemaal naar de onderste plaats, want op #100 komt Paul Kalkbrenner met de soundtrack van de film ‘Berlin calling’.

Van de eerste tien albums neemt Michael er nu nog drie in, evenveel als vorige week en allen op de terugweg. ‘Thriller – the 25th anniversary’ maakt een flinke val van 47 naar #70.

In de Backcatalog Top 50, de lijst met oudere albums, behoudt Michael Jackson nog wel zijn #1-positie met ‘Number ones’. In totaal staan er in deze lijst nog 11 albums van hem genoteerd (evenveel als vorige week), waarvan de volledige top 6 (vorige week top 8).

Na het weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman met alle feiten achter de hits.

maandag 3 augustus 2009

Megaman bij week 31 – 1 augustus 2009

Welkom bij de Megaman, waarin Jan Smit een weddenschap wint en zijn tiende #1-hit scoort, Tiësto met een ander geluid komt, Voutlooz zin in de zomer heeft, Bertolf te laat was voor schrijversessie, Jordin Sparks zich voorbereidt op slechtere tijden en Quincy in de huid kruipt van Ciske de Rat. Dit en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Michael Jackson

Het aantal Michael Jackson hits neemt nu snel af. In de Single Top 100 zijn het er nu nog 16 (vorige week 22), in de Album Top 100 4 (vorige week 5) en in de Back catalog Top 50 komt het aantal noteringen uit op 11 (vorige week nog 13). De hoogste genoteerde Michael Jackson single is nog steeds ‘Billie Jean’, maar het nummer is wel gezakt van 20 naar #24.

Wel weet Michael ook deze week de eerste plaats te behouden in zowel de Album Top 100 (met ‘King of pop – the Dutch collection’) als in de Back catalog Top 50 (met ‘Number ones’). In de laatste lijst houdt hij de volledige top 7 in handen, vorige week nog de volledige top 10.

Voor het dagelijkse verloop van de singles en albums kun je weer terecht in het trendoverzicht.

Jan Smit wint weddenschap en scoort tiende #1-hit

Damaru: Mi rowsu (ik heb een tuintje in mijn hart) / Damaru & Jan Smit: Mi rowsu (tuintje in mijn hart) (1) *** eerste week op #1 ***

Vorige week bereikte ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ van Dino Canterburg, oftewel Damaru, de zevende plek. Afgelopen week kwam de versie die hij opnam met Jan Smit uit, en die knalt binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. Echter de versie van Damaru is nergens meer te bekennen. Ook al is de versie met Jan Smit populairder, dat betekent nog niet dat de oorspronkelijke versie niet meer verkoopt. Sterker nog, op maandag stond die versie nog op de negende plaats. Wat is er dan mee gebeurd?

GfK Dutch Charts, die wekelijks de Single Top 100 samenstelt, is er bij de nieuwe versie met Jan Smit van uitgegaan, dat het om een ‘remix’ gaat. En dus hebben zij beide versies bij elkaar geteld. Met andere woorden, vanaf deze week is er dus sprake van een dubbele #1, beide met Damaru. Maar gezien de verhouding, Damaru nog alleen op maandag: 45% (ten opzichte van ‘I know you want me (calle ocho)’ van Pitbull) en samen met Jan Smit op woensdag: een overwicht van 60% op Pitbull, mogen we er van uitgaan dat de nieuwe versie alleen al genoeg verkoopt voor een eerste plaats. Hij dankt dat mede aan de fysieke cd-single, die na het weekend in de winkels lag.

Al in 2007 was ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ een #1-hit voor Damaru in Suriname. Het nummer stond toen negen weken achtereen bovenaan. De nieuwe versie komt daar deze week op #3 binnen. Daar krijgen beide versies dus wel een aparte notering.

weddenschap

Aanleiding voor de nieuwe versie van ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ ligt in een weddenschap tussen 3FM dj Giel Beelen en Jan Smit. In de uitzending van 24 juni begonnen de twee een wedstrijd waarbij het er om ging wie het grootste – virtuele – SOS Kinderdorp zou kunnen bouwen. Jan is ambassadeur van SOS Kinderdorpen, dus hij had er wel oren naar. Tevens liet Giel het nummer van Damaru horen, waarover hij zelf zeer enthousiast was. Jan vond het een heel relaxed nummer, maar hij zou ‘m nog niet kopen. De dagen daarna kwam de actie goed op gang en moest nog bepaald worden wat de tegenprestatie zou zijn van de verliezer. En dus belde Giel op 7 juli met Jan, die het nummer na de uitzending al wel had gedownload. Jan: “Ik heb gehoord dat Damaru naar Nederland komt. Als jij nu regelt dat hij dat liedje in de studio kan komen zingen, dan nemen we het op en brengen het uit”.

Giel verloor de weddenschap en regelde de ontmoeting tussen de twee. Voor Damaru was het een droom om samen te werken met Jan Smit. “Dat het resultaat van deze samenwerking op #1 staat is fantastisch! Soso lobi!”, aldus Damaru in RTL Boulevard afgelopen vrijdag. En Jan voegde daaraan toe: “Ook voor mij was het een hele eer om in het Sranan (Surinaams) te mogen zingen met Damaru en met dit resultaat is het natuurlijk helemaal geweldig.” Damaru was afgelopen weekend in Nederland om op te treden op het Raw rhythm festival in de Westergasfabriek in Amsterdam.

Door de samenwerking met Damaru, scoort Jan Smit met ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ zijn tiende #1-hit. Daarmee staat hij op gelijke hoogte met Abba, die in bijna acht jaar tien #1-hits scoorden. Jan doet er iets meer dan twaalf jaar over. Met dertien #1-hits, is Marco Borsato de artiest met de meeste #1-hits. Wat Nederlandse acts betreft, want the Beatles scoorden er maar liefst 23 in hun volledige carrière. Naast Duits (binnenkort komt Jan met een nieuw Duits album), Engels, Italiaans (' Mama' ) en natuurlijk Nederlands, is Surinaams de vijfde taal waarin Jan zingt. Met een #1-notering voor ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’, is hij de eerste artiest in Nederland met een #1-hit in het Surinaams. Maar Damaru is niet de eerste Surinamer met een #1-notering. Def Rhymz en Oscar Harris gingen hem voor. Oscar bereikte de eerste plaats in 1971, samen met the Twinklestars en het nummer ‘Soldiers prayer’, Dennis Bouwman/Def Rhymz scoorde in 2001 een #1-hit met ‘Puf/Schudden’. En ook daar was wat mee aan de hand. Aanvankelijk deed ‘Puf’, de officiële a-kant weinig: #64. Vervolgens kreeg ‘Schudden’ meer aandacht en dat kwam uiteindelijk ook op #1 terecht.

nog meer duetten

En Damaru heeft de smaak te pakken, want als het aan hem ligt, moeten ook Kempi en Nick & Simon er aan geloven. Beide acts zijn ook populair in Suriname, dus dat zit wel goed. Aanstaande woensdag wordt daar waarschijnlijk meer over bekend.

goede doel

Jan Smit is ambassadeur van SOS Kinderdorpen en dus hoefde hij niet lang na te denken over de bestemming van de opbrengst van deze speciale versie. Inderdaad, die gaat volledig naar SOS Kinderdorpen. Deze stichting zorgt ervoor dat wees- en verlaten kinderen kunnen opgroeien in een gezin. Benefietsingles zijn van alle tijden. Slechts enkele daarvan bereiken ook de eerste plaats. Hier volgt een opsomming van alle Nederlandse #1-hits waarvan de opbrengst naar een goed doel ging (niet persé uitgevoerd door Nederlandse acts):

2009: Damaru & Jan Smit: ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’
Opbrengst gaat naar SOS Kinderdorpen

2008: Ticket for Tibet: ‘Als je ooit nog eens terug kan’
De opbrengst gaat volledig naar drie Tibetaanse nonnen die zes jaar vastzaten in een Chinese gevangenis na het zingen van een protestlied tegen de Chinese overheersing van Tibet.

2005: Artiesten voor Azië: ‘Als je iets kan doen’
Opbrengst gaat naar giro 555 en is bestemd voor de slachtoffers van de tsunami in Azië, de vloedgolf die op 26 december 2004 de kust van Indonesië, Thailand en Sri Lanka overspoelde en naar schatting 230.000 slachtoffers maakte.

2003: Dinand Woesthoff: ‘Dreamer (Gussie’s song)’
Opbrengst gaat naar het Koningin Wilhelmina Fonds, de Nederlandse kankerbestrijding. De single is opgedragen aan Guusje Nederhorst, vrouw van Dinand Woesthoff. Guusje overleed aan borstkanker.

2002: Marco Borsato & Sita: ‘Lopen op het water’
Opbrengst gaat naar het Oranjefonds (een fonds dat zich richt op cultuuruitwisseling op het gebied van jeugd, sport en onderwijs). Liedje werd opgenomen ten gunste van het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta, in opdracht van het Nationaal Oranje Comité.

1993: René Klijn: ‘Mr. Blue’
Opbrengst komt ten goede aan het AIDS Fonds. Single is uitgebracht naar aanleiding van een thema-uitzending rond aidspatient René Klijn van het tv-programma ‘De schreeuw van De Leeuw’ van Paul de Leeuw op 28 november 1992.

1980: Massada: ‘Sajang é’
Opbrengst van de verkoop in Nederland gaat naar Novib voor de actie ‘Gast aan tafel’, ten behoeve van kinderen in de Derde wereld; uit de Veronica-tv-special ‘Mijn naam is vandaag’.

1975: Kamahl: ‘The elephant song’
Opbrengst komt ten goede aan het Wereldnatuurfonds. Nummer was speciaal opgenomen voor een tv-programma over het Wereld Natuur Fonds dat op 29 juni 1975 door de AVRO werd uitgezonden.

Tiësto komt met een ander geluid

Tiësto & Sneaky sound system: I will be here (33)

Terwijl Madonna op haar nieuwe single ‘Celebration’ dichter naar Tiësto kruipt, laat Tiësto zelf op ‘I will be here’ een ander geluid horen. Dat komt mede doordat hij op het nummer medewerking krijgt van Sneaky sound system, dat meer elektronisch dan trance gerichte muziek maakt.


Sneaky sound system komt uit Australië. De kern van de groep wordt gevormd door Black Angus (Angus McDonald uit Brisbane, gitaar/componist/producer), MC Double D (Daimon Downey uit Zuid-Afrika, MC) en Miss Connie (Connie Mitchell uit Nieuw-Zeeland, zang/componist). Het ontstaan ligt in 2001 in de club Sneaky Sundays in Sidney. Ze hebben inmiddels twee albums uitgebracht en behaalden met de single ‘I love it’ het record aantal van 70 weken in de Australische hitparade. Wel te horen op albums, maar niet als blikvangers, maken Donnie Sloan (bas/keyboards) en Shaun Sibbes (drums) ook deel uit van de groep.

Afgelopen vrijdag, 31 juli 2009, gaf Tiësto voor de derde keer een concert in Londen. Dit keer waren 25.000 fans in Victoria park de gelukkigen, die ook nog een optreden van Sneaky sound system erbij kregen.

Maandag, 3 augustus 2009, is de aftrap voor de verkiezing tot beste dj volgens de lezers van het blad DJ Magazine. In de Top 100 van 2008 staat Tiësto op een tweede plaats, achter Armin van Buuren. Op een derde plaats staat Paul van Dyke. De kans is dus aanwezig dat zowel Tiësto als Armin in de top 3 zal staan.

spelletje

In de nieuwe versie van het gamespel DJ Hero, zal naast de muziek van onder anderen DJ Shadow en Jazzy Jeff, ook muziek te horen zijn van Tiësto. Het spel verschijnt op 23 oktober in twee verschillende configuraties. Naast de standaardeditie komt er ook een gelimiteerde versie uit.

Voutlooz heeft zin in de zomer

Voutlooz: Zomaar zomer (34)

‘Zomaar een zomer’ werd al in 2008 in eigen beheer uitgebracht, maar nu gaat het nummer in de herkansing en met succes, want het komt binnen op #34. Het is voor Ed Dekker (zang/gitaar), Jeroen Gmelich (zang/gitaar), Coen Geelhoed (bas) en Marcel Kranenburg (drums), hun tweede notering dit jaar, na ‘Waar ik ga’, #18 nog geen zes weken geleden. Op 29 juni werd de band uit Den Helder en omgeving, zogenaamd gevraagd om te komen overleggen over de videoclip bij ‘Zomaar een zomer’. Maar al snel bleek dat ze door de redactie van TROS Sterren.nl uitgeroepen waren tot ‘talent van de maand juli’. Hoe dat allemaal in z’n werk ging, kun je hier nog eens nazien.

Wil de echte Sim(m)ons opstaan?

Fio featuring Simmons: Can’t let you go (44)

Fio, Ronald Ron Fiolet uit Ridderkerk, kennen we inmiddels van zijn project Shrink, waarmee hij de hit ‘White world bright world’ scoorde als the Shrink featuring Branko (#58 in 2004) en zijn eigen hit, ‘Gimme your love’ (#39 in 2007). Daarnaast heeft hij sinds 2006, zijn eigen platenlabel Hero music. Op ‘Can’t let you go’ krijgt hij hulp van een doorgewinterde zangeres: Ingrid Simons, die echter als uitvoerende van ‘Can’t let you go’, een m extra krijgt: Simmons.

Ingrid Simons, geboren als Inge Severijnse op 17 november 1963 in Paramaribo, is zo’n twee jaar ouder dan Ronald. Op 8-jarige leeftijd besloot zij dat zingen haar toekomst moest gaan bepalen. Door met verschillende bandjes op te treden deed zij veel allround ervaring op, zowel als lead-en backingvocal. Ingrid is een veelgevraagd (achtergrond) zangeres. Sinds 1988 maakt ze deel uit van de Jody’s singers en is ze op menig album te horen, waaronder diverse albums van Jan Smit. Recentelijk werkte ze mee aan de albums ‘Hart en ziel’ van Danny de Munk en ‘Passie’ van Ruth Jacott.

Ingrid scoorde hits als deel van Say when en Ebonique. Solo boekte ze in 1990-1991 succes als B.B.Queen, met vier hits waarvan een #5-hit voor ‘Blueshouse’. Ze was de stem op ‘Rainbow to the sky’ van DJ Paul Elstak (#3 in 1995) en op ‘No time 2 waste’, de eerste hit van T spoon in 1994 (#10). Eva Simons, voormalig zangeres van Raffish, en solo met ‘Silly boy’, is de dochter van Ingrid.

Bertolf was te laat voor schrijfsessie

Bertolf: Mr. Light (50)

“Live is ‘Mr. Light’ erg cool om te spelen, omdat ik het publiek vraag om hun mobiele telefoons omhoog te houden bij het refrein”, laat Bertolf Lentink op zijn website weten. Het nummer, zijn derde notering dit jaar, schreef hij tijdens een schrijfsessie samen met Jez Ashust en Alex James in Londen in januari 2008. Doordat het vliegtuig vertraging had opgelopen, kwam Bertolf veel te laat in de studio aan. Jez en Alex waren al aan de gang gegaan, en hadden het refrein van ‘Mr. Light’ al bijna af. Bertolf heeft in de zin ‘She only needs somebody to show her what is happines’, nog één woordje kunnen wijzigen: happiness in happening. Vervolgens zijn de drie samen de muziek en de rest van de tekst gaan schrijven. Met de twee schreef Bertolf ook het nummer ‘All in the letter’, dat ook op zijn album ‘For life’ staat. De videoclip van Mr. Light is opgenomen in New York.

filelied

Naast Acda en de Munnik, Miss Montreal en Lange Frans is Bertolf ook benaderd om een nieuw filelied te schrijven. Het verzoek komt van het Radio-2 programma ‘Knooppunt Kranenbarg’, dat een wedstrijd heeft uitgeschreven voor een nieuw filelied. Het standaard filelied is nog altijd ‘File’ van André van Duin uit 1975. En dus vond men het tijd voor iets nieuws. André van Duin is de juryvoorzitter en zal dus zijn fiat er over moeten geven. De winnaar zal op 7 september zijn versie brengen tijdens het ‘Knooppunt Kranenbarg Fileconcert’, op de A27 bij Lexmond. Bertolf heeft een Engelstalig nummer geschreven over de A28, de weg van Zwolle naar Utrecht, die hij rijdt en waar hij regelmatig in de file staat. Naast de drie genoemde artiesten, kan ook jij de vertolker zijn van het beste filelied. Aanmelden kan nog steeds, maar wacht niet te lang!

zondag 2 augustus 2009

Dirk Meeldijk zingt liedje uit zijn jeugd

Dirk Meeldijk: Ik hou van jou (52)

Toen Peter Waaldrecht in 1973 'Ik hou van jou' opnam en net niet de toenmalige Hilversum III Daverende Dertig haalde, was Dirk Meeldijk uit Heemstede nog geen vijftien jaar oud. Je zou denken dat hij die uitvoering wellicht niet kent. Niets is minder waar, want Ronald Moonen, één van drie componisten van ‘Ik hou van jou’, stond in 2007 aan de wieg van het hitsucces van Dirk, die met ‘Ik hou van het leven’ zijn eerste hit scoorde. Het nummer bereikte begin dit jaar in de Goldfinger remix zelfs de 28ste plaats. Dus Dirk moet de uitvoering wel kennen.

Ik hou van jou’ is Dirk Meelweg zijn vierde hit en die zal hij zeker op 17 oktober ten gehore brengen tijdens zijn eigen concert in het conference centre Leeuwenhorst in Noordwijkerhout. Naast Dirk komen onder andere ook Rob van Daal, Franky Falcon en Peter Beense de sfeer verhogen.

Jordin Sparks bereidt zich voor op slechtere tijden

Jordin Sparks: Battlefield (81)

Het lijkt al weer een hele tijd geleden dat we iets hoorden van Jordin Brianna Sparks (Phoenix, Arizone, 22 december 1989). Maar nog begin dit jaar stond Jordin Sparks genoteerd met ‘Tattoo’, dat tot #66 kwam. De eerste kennismaking was precies een jaar geleden toen ‘No air’ with Chris Brown, de zeventiende plaats bereikte. Beide nummers waren afkomstig van haar debuutalbum ‘Jordin Sparks’, waar wereldwijd zo’n 1,5 miljoen stuks van zijn verkocht. Het succes begon voor Jordin, toen ze op 23 mei 2007 het zesde seizoen van American idols won. ‘Battlefield’, nieuw op #81, is de eerste single van het gelijknamige album dat we binnenkort in de Album Top 100 kunnen verwelkomen. Jordin was bezig aan een ander nummer met Wayne Wilkins, een liedjesschrijver, toen hij tegen haar zei: “ik heb een liedje geschreven dat ik aan je wil laten horen, maar ik weet eigenlijk niet of ik het wel moet doen”. Jordin had zoiets van, vooruit met de geit, als ik het niet mooi vind, dan zeg ik het wel. Wayne zong het nummer en Jordin was volledig overrompeld, zo mooi vond ze het nummer. Maar op dat moment durfde ze niet aan hem te vragen of zij het nummer zou mogen opnemen. En dus deed ze dat via haar A&R manager: “dit liedje is zo bijzonder, je móet hem vragen of het beschikbaar is”. Een week later werd Jordin gebeld en kreeg ze het groene licht om het nummer op te nemen. Dat nummer was, je raad het al, ‘Battlefield’, mede geschreven door Ryan Tedder, zanger van One republic.

Volgens Jordin gaat ‘Battlefield’ over kracht en doorzettingsvermogen, juist op die momenten als het niet goed gaat. Haar favoriete regel luidt: “you better go and get your armor,' because it's telling you to be prepared for that time so that you can overcome it”. Oftewel: “zorg dat je er op voorbereid bent, zodat je het aan kan als het je overkomt”.

Quincy komt naar je toe deze zomer

Quincy: Zolang je winnen kan (82)

Eigenlijk is Quincy Schellevis (Amsterdam, 29 april 1978) bij toeval professioneel zanger geworden. Toen hij veertien was, is hij op aanraden van een vriendin van z’n zus zangles gaan nemen. Vervolgens deed hij in café La Bastille mee aan een talentenjacht, waarbij hij het nummer ‘Kaylee’ van René Froger deed. Het leverde hem een plaats op tijdens de finale, die plaats vond op Koninginnedag 1993 op een stampvol Leidseplein, wat tevens zijn eerste grote optreden was. Hij bleef optreden en deelnemen aan talentenjachten. Het werkte, want uiteindelijk is hij in het Amsterdamse café Bolle Jan, van de vader van René Froger, ontdekt door iemand van platenmaatschappij Dino Music, die hem aan producer/componist John Ewbank koppelde. In 1998 nam Quincy ‘Gewoon een man’, zijn eerste single op. Met ‘Elisa’, oorspronkelijk een Engels liedje van John, behaalde hij in 2001 voor het eerst een notering, ook al was het maar 1 weekje op #98. Later dat jaar werd hij gevraagd om ‘Morgen weer een dag’ op te nemen, een nummer van Ellert Driessen uit 1999, bestemd als het themalied van de derde Big brother ‘the battle’. Quincy moest het toen opnemen tegen drie andere liedjes, maar won met 46,1% van de stemmen. Het leverde hem een flinke hit op: veertien weken Mega Top 100, met als hoogste notering #23. En vanaf dat moment was hij van beroep zanger.

Quincy = Ciske

In 2003 volgde ‘Verlangen’ (#51). De echte klapper kwam in 2008 met de reallife soap op AT5 en de #15-hit ‘Slapeloze nachten’, een cover van Lichter laaie. ‘Zolang je winnen kan’, zijn zesde notering, zat ook al in de reallife soap. De soap trok veel aandacht en werd opgemerkt door Marianne van Wijnkoop, verantwoordelijk voor de cast van Joop van den Ende Theater Producties. Zij was net op zoek naar een tweede vervanger voor Danny de Munk in de musical ‘Ciske de Rat’. Na het doen van auditie werd Quincy de tweede vervanger van Danny de Munk.

Buiten het theater, is Quincy druk bezig met de ‘Wii Tour 2009’, waarbij hij Nederlandse en Belgische campings aandoet om een spetterende spelshow vol met games en entertainment te verzorgen.

Pitbull hanteert beproefde formule

Pitbull: Hotel room service (84)

Nog steeds is het Armando Christian Rafael Pérez, oftewel Pitbull, niet gelukt om met ‘I know you want me (calle ocho)’ de eerste plaats te bereiken van de Single Top 100. Het nummer stond vier weken op de tweede plaats en zakt deze week naar #3. In de Britse hitparade zit het nummer nog in de lift en steeg het afgelopen zondag naar de vierde plaats.

Als je verwacht had dat Pitbull op zijn nieuwe single ‘Hotel room service’ met iets nieuws zou komen, dan moeten we je teleurstellen. Hij hanteert dezelfde formule als op zijn vorige hit. Met andere woorden in ‘Hotel room service’ zitten ook weer twee samples, waarover heen hij er op los rapt. De samples zijn dit keer: ‘Push the feeling on’, in 1995 een #6-hit voor the Nigthcrawlers en ‘Rapper’s delight’ van the Sugerhall gang, #2 in 1980 en recentelijk nog gebruikt in ‘Lala song’ van Bob Sinclar feat. Hendogg, Master Gee & Wonder Mike from the Original Sugarhill gang. ‘Push the feeling’ van the Nightcrawlers werd in 2007 al gebruikt in ‘Feel the sunshine (summer anthem 2008)’ van Kicken vs. Yasca presents Nado (#27).

Henk Damen: een dozijn hits

Henk Damen: Ik wil de hele avond dansen (89)

We dachten al, waar blijft Henk Damen toch? Vorig jaar scoorde Henk, verre familie van Grad Damen (de vaders van Henk en Grad zijn neven van elkaar), drie hits in de Single Top 100. Dus wil hij dat aantal nog evenaren, dan zullen zijn hits snel op elkaar moeten volgen. Met ‘Ik wil de hele avond dansen’, nieuw op #89, is Henk al weer toe aan zijn twaalfde hit. Het nummer is de voorloper van een nieuw album, dat nog dit najaar moet verschijnen. Wellicht dat het er al is, voordat Henk op 5 september het voorprogramma zal verzorgen van ‘For your eyes only’, het jaarlijkse feestje van Gerard Joling in Spaanwoude.

Rein Mercha covert zijn grote idolen

Rein Mercha & Gitano kings: Vakantie (96)

Deze week staan er drie artiesten in de Single Top 100 die zingen in het Sinti, de taal van de zigeuners. Op #100 staat Django Wagner & het Rosenberg trio met ‘Kali’ en op #96 komt Rein Mercha binnen, samen met zijn Gitano kings met ‘Vakantie’. Echter beide nummers worden niet in het Sinti gezongen, maar gewoon in het Nederlands. Rein Mercha (geboren als Reinard Dewus op 27 februari 1963) zingt naast het Sinti en Nederlands ook in het Engels. Hij zegt de enige zanger ter wereld te zijn die nummers heeft opgenomen in het Sinti. Voor de NCRV nam hij in 2003 twee singles op en de documentaire ‘I soeni’, ‘De droom’. Twee jaar later kwam één van zijn dromen uit: een ontmoeting met Kiekko, de oprichter van de Gypsy kings.

Niet vreemd dus dat Rein Marche zich regelmatig laat begeleiden door de Gitano kings, de Nederlandse Gypsy kings!

Vakantie’ is geen eigen nummer, maar een Nederlandstalige cover van ‘Nel blu di pinto di blu (Volare)’ geschreven en uitgevoerd door Domenico Modugno in 1958. Hij zong het nummer in Hilversum tijdens het Eurovisie Songfestival, waar hij voor Italië de derde plaats bereikte. Winnaar werd Frankrijk: André Claveau met ‘Dors mon amour’. Na 1958 is ‘Volare’ nog door velen gecoverd en heeft het twee keer een notering behaald. In 1976 door Al Martino (#3) en in 1990 door … Gypsy kings (#26)!

Mike S is baas van ‘Pleasure island’

Mike S: Mike S. presents ‘Illusions (official anthem Pleasure island 2009)’ (97)

Op zaterdag 25 juli 2009 vond voor de vijfde keer het evenement ‘Pleasure island’ plaats in Spaarnwoude. DJ Mike S. is één van de organisatoren waar naast veel dj’s ook Hans Klok optrad. Sowieso moet je nog even kijken op de leuk opgezette site. Mike S. heeft dit jaar het anthem gemaakt voor ‘Pleasure island’, wat hem zijn tweede hit oplevert. Vorig jaar stond hij drie weken genoteerd met ‘It’s your bitch’, een nummer dat hij had gemaakt met Ed Mission, en het nog redde tot de 27ste plaats.

Naast de single ‘Illusions’ is er ook een dubbelcd uitgebracht van ‘Pleasure island’. Daarop staan tracks van ondermeer Markus Schulz, Fedde le Grand, Bob Sinclar, Silvio Ecomo & Chuckie, David Guetta, Real el Canario, Hardwell, Ferry Corsten en natuurlijk Mike S. zelf.