vrijdag 13 oktober 2023

Hitflits: Canadezen Tate McRae en Drake nemen de leiding over van de Britten

Dat Cassö, Raye & D-Block Europe met ‘Prada’ na vijf weken bovenaan hun eerste plaats kwijt zouden zijn, was wel zeker. De vraag was echter, wie neemt de leiding van hen over? Wordt het ‘Greedy’ van Tate McRae, dat vorige week op een haar na de eerste plaats miste? Of zijn er meer kapers op de kust?
 
Gedurende de week leek het er op dat Tate McRae de meeste kans had, en uiteindelijk is zij ook als winnaar uit de strijd gekomen. Ze wordt wel op de hielen gezeten door de 22-jarige Iñigo Quintero uit Spanje met zijn pianoballad ‘Si No Estás’. Wellicht dus dat de eerste plaats voor McRae van korte duur is.
Vijf weken had Tate McRae er voor nodig om de eerste plaats te bereiken met het mede zelfgeschreven ‘Greedy’. De standen: 7-4-2-2-1. Het is voor de 20-jarige zangeres haar eerste nummer 1 hit in ons land. ‘You Broke Me First’, nummer 10 in 2020 was tot ‘Greedy’ haar grootste hit. Na Denemarken en Noorwegen is Nederland het derde land waar ‘Greedy’ de eerste plaats bereikt.
 
4x Canada
 
Tatum Rosner "Tate" McRae, zoals ze volledig heet, is geboren in Calgary, Alberta, Canada. Zij is pas de vierde Canadese zangeres die een nummer 1 hit bij ons scoort. De andere drie zijn:
-          Celine Dion met ‘Think Twice’ (4x in 1995) en ‘My Heart Will Go On’ (11x in 1998)
-          Nelly Furtado met ‘All Good Things (Come To An End)’ (5x in 2007)
-          Kiesz met ‘Hideaway’ (1x in 2014)
 
SINGLE TOP 5
 
1. (2)   Tate McRae: Greedy              *** eerste week op nummer 1 ***
2. (8)   Iñigo Quintero: ‘Si No Estás’, op 4,49%
3. (1)   Cassö, Raye & D-Block Europe: Prada
4. (3)   Kenya Grace: Strangers
5. (4)   Doja Cat: Paint The Town Red

Nieuw bij de bovenste tien is ‘Vois Sur Ton Chemin’ van Bennett. In de zesde week stijgt het nummer van de 13e naar de 6e plaats. Twee weken korter had ‘Water’ van de Zuid-Afrikaanse Tyla vorige week nodig om de top 10 te bereiken. Deze week stijgt haar nummer door naar de negende plaats.
 
Drie tracks van For All The Dogs, het nummer 1 album van Drake, krijgen een notering in de Single Top 100. Dat zijn:
#22 First Person Shooter feat. J. Cole
#24 Idgaf feat. Yeat
Yeat is de 23-jarige Noah Olivier Smith uit Irvine, California. In maart stond zijn derde studioalbum Aftërlyfe een weekje op nummer 37. ‘Idgaf’, het nummer van Drake,
waarop hij rapt, is zijn eerste notering in de Single Top 100.
#34 Virginia Beach
 
Dan volgen nu de andere eerste weeks noteringen van deze week:
#50 Alok / the Chainsmokers / Mae Stephens: Jungle
#63 Josylvio: Flip Flops
 
#82 Kris Kross Amsterdam, Sera & Conor Maynard: Stay
Zoals de meeste nummers van Kris Kross Amsterdam, is ‘Stay’ ook een (bewerkte) cover. Dit keer kozen ze voor de nummer 1 - hit ‘Never Leave You (Uh-Oooh)’ van Lumidee uit 2003, dat tevens haar debuut was. Anno 2023 wordt het nummer gezongen door de Brit Conord Maynard en onze eigen Sera. Zij meldde dat het nummer separaat is ingezongen.
 
#84 Chef’Special: Miracles
 
#98 Jogga feat. Wilsko & 7iA: Skeu Skeu
Tja, waar zullen we beginnen. Allereerst is het opvallend dat dit nummer geen notering krijgt in de Spotify Top 200. Dat betekent dat het nummer op andere platforms (al wel) populair is.
 
Eigenlijk wilden de drie het nummer niet meteen uitbrengen, maar hun producer, de in Parijs wonende Mr. Punisher (= Saïd Youssouf), die werkte met Tory Lanez, verlangde het van hen. Mr. Punisher: “We waren op zoek naar iets dat pakkend was op de netwerken, omdat op TikTok de trends veel over dansen gaan, en dat hebben we gevonden.
 
Vervolgens werd een video geplaatst, waarin ze bij het refrein een beweging maken met hun benen. Als dit op Snapchat door velen wordt opgepakt, zetten ze het nummer op TikTok, dat al in één nacht 100.00 keer wordt bekeken. Iets dat ze totaal niet hadden verwacht. Inmiddels staat de teller op meer dan 300.000 en is het nummer populair in Duitsland, Italië en Afrikaanse landen en nu dus ook in ons land.
 
Over het ontstaan van het nummer ‘Skeu Skeu’ zegt de 19-jarige Jogga uit de Franse plaats  Arcueil: “Het kwam gewoon uit mijn hoofd. Ik zei toevallig in de studio van alles en nog wat, woorden die nooit bestonden en Skeu Skeu kwam eruit”. Wat de betekenis betreft, het kan van alles betekenen, volgens Jogga.
 
#100 Mitski: My Love Mine All Mine
De 33-jarige Mitsuki Laycock, zoals ze eigenlijk heet, geboren in Mie, Japan, scoorde onder haar artiestennaam Mitski, al twee albums. Laura Hell (nummer 51 in 2022) en The Land Is Inhospitable And So Are We (18 in 2023). Met ‘My Love Mine All Mine’, afkomstig van haar laatste album opgenomen in studio’s in Los Angeles, maakt ze haar debuut in de Single Top 100.
 
ALBUMS
 
Met uitzondering van Her Loss, scoort de Canadese muzikant Drake sinds 2020 alleen nog maar nummer 1 albums. Dark Lane Demo Tapes, Certified Lover Boy en Honestly, Nevermind. Her Loss, dat hij maakte met de Britse rapper 21 Savage, werd in november 2022 van de eerste plaats gehouden door Nu Of Nooit, het afscheidsalbum van Nick & Simon. Dit keer is er niemand die Drake belet en dus komt hij met For All The Dogs binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Na de drie genoemde albums en Scorpion uit 2018, is For All The Dogs zijn vijfde nummer 1 album in ons land.
De afgelopen twee jaar uitte Drake veel kritiek en boycotte hij de Grammy’s, waar jaarlijks critici bepalen wat de beste albums en tracks zijn. Inmiddels kijkt Drake daar anders tegenaan, want voor de komende Grammy’s, heeft hij het album Her Loss, dat hij maakte met 21 Savage ingestuurd voor twee categorieën: ‘Album of the Year’ en ‘Best Rap Album’. Op 10 november hoort hij of het album genomineerd is en daarmee kans maakt op een Grammy Award tijdens de uitreiking op 4 februari 2024.
 
Canadezen nemen leiding over van Britten
 
Bij de singles zagen we al dat Tate McRae met ‘Greedy’ de eerste plaats overnam van Cassö, Raye & D-Block Europe met ‘Prada’. Bij de albums is het Drake die Ed Sheeran een toontje lager laat zingen. Toeval of niet, het zijn de Canadezen die het heft overnemen van de Britten!
 
Canadezen die heer en meester zijn in single én albumlijst, dat komt niet zo vaak voor.
We hebben ze even op een rijtje gezet in onderstaand overzicht. Na het jaar volgt de artiest met de single hit / de artiest met het album en tussen haakjes staat het aantal weken:
2015:   Justin Bieber: Sorry / Justin Bieber: Purpose (1 week)
2016:   Justin Bieber: Let Me Love You (met DJ Snake) / Shawn Mendes: Illuminate (1) én met Leonard Cohen: You Want It Darker (1)
2016:   the Weeknd feat. Daft Punk: Starboy / Leonard Cohen: You Want It Darker (1)
2020:   the Weeknd: Blinded Lights / Justin Bieber: Changes (1)
2021:   Justin Bieber feat. Daniel Caesar & Giveon: Peaches / Justin Bieber: Justice (4)
2023:   Tate McRae: Greedy / Drake: For All The Dogs (1)
 
Het is dus de zevende keer dat de single én albumlijst gelijktijdig door een Canadese act wordt aangevoerd. Van de voorgaande zes keer, stond Justin Bieber zelf twee keer gelijktijdig nummer 1 in single én albumlijst.

ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Drake: For All The Dogs (0)              *** eerste week op nummer 1 ***
2. (3)   Olivia Rodrigo: Guts (14), op 69,36%
3. EW  Roger Waters: Dark Side of the Moon Redux (90)
4. EW  André Hazes Jr.: Op Mijn Lijf Geschreven (67)
5. EW  Sufjan Stevens: Javelin (67)
Na een zesde plaats voor Carrie & Lowell in 2015, is de vijfde plaats van Javelin, opnieuw een persoonlijk record voor de 48-jarige Amerikaanse muzikant Sufjan Stevens. Javelin, zijn tiende studioalbum, draagt hij op aan zijn partner Evans Richardson IV, overleden in april op 43-jarige leeftijd.
“He was an absolute gem of a person, full of life, love, laughter, curiosity, integrity, and joy. He was one of those rare and beautiful ones you find only once in a lifetime—precious, impeccable, and absolutely exceptional in every way.” Aldus Sufjan Stevens op Instagram.
 
Autumn Variations (fysiek: 25%) van Ed Sheeran, vorige week het nummer 1 album, zakt naar de achttiende plaats. Zo’n grote val vanaf de eerste plaats heeft hij nog nooit gemaakt. De grootste val was naar een vierde plek, met X in 2015. Vorige week schreven we over zijn plannen om ook voor de andere jaargetijden met een album te komen. maar eerst brengt hij nog een ‘gewoon’ album uit. Wanneer, is niet bekend.
 
Kijken we tot slot naar de andere nieuwe noteringen van deze week:
#9 Joe Bonamassa: Blues Deluxe Vol. 2 (95)
Blues Deluxe van Joe Bonamassa kreeg in 2003 geen notering. Pas in 2006 scoorde  Bonamassa zijn eerste hit met ‘You & Me’
 
#24 HH Mac Miller: The Divine Feminine (80)
Dit album stamt uit 2016 en haalde toen de 30e plaats. Nu gaat het op herhaling dankzij een transparant licht blauw gekleurd vinylexemplaar, dat sinds een week te koop is. In de Vinyl 33 komt het albums binnen op de eerste plaats.
 
Wijzen we je nog even op de terugblik op het derde kwartaal. Deze vind je onder de kop ‘aanbevolen post’.