vrijdag 23 oktober 2020

Hitflits: Pop Smoke houdt Eagles van eerste plaats; ‘Mood’ evenaart ‘Blinding Lights’

In 2018 tourden the Eagles door Noord-Amerika en deden op 12, 14 en 15 september, The Forum in Inglewood, Zuid-West Los Angeles, aan. Van deze concerten is vorige week een dubbelcd+DVD annex 4lp+boek verschenen.

Als je het jaar daarop, in juni 2019, naar één van de twee concerten bent geweest in de Ziggo Dome in Amsterdam én daar, net als ons, van hebt genoten, dan zijn deze live cd’s zeker een must. Net als bij ons maakten Deacon Frey (zoon van wijlen Glenn Frey) en Vince Gill (countryzanger) in 2018 deel uit van de groep. En als je er bij was in Amsterdam, dan heb je kunnen horen dat Deacon Frey zeker niet onder deed voor zijn vader!

Afgelopen maandag nam Live From The Forum – MMXVIII de leiding over van Pop Smoke met Shoot For The Stars Aim For The Moon. Het zag er dan ook echt naar uit dat de Nederlandse fans the Eagles na dertien jaar weer een #1-album zouden bezorgen. Op woensdag waren ze die echter al weer kwijt en uiteindelijk komt het album van de Amerikaanse countryrockgroep binnen op de tweede plaats. Het is hun twaalfde top 10-notering en na One Of These Nights (in 1975), hun tweede #2-album.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Pop Smoke: Shoot For The Stars Aim For The Moon (vierde week op #1)
2. EW  the Eagles: Live From The Forum – MMXVIII (op 29,44%)
3. (3)   Kevin: Animal Stories
4. (5)   Juice WRLD: Legends Never Die
5. (10) the Weeknd: After Hours

In 2016 bracht hij al eens een EP uit, Alles Gaat Voorbij, dat niet verder kwam dan #136 van de Bubbling-Under. Dit keer gaat het Rob Dekay beter af, want Aangenaam, zijn eerste volledige album, komt binnen op de negende plaats van de Album Top 100.
Op Aangenaam heeft de 33-jarige Rob Hameka, zoals hij eigenlijk heet, zo’n beetje alles zelf gedaan. Wel werkten Daniël Lohues, Guus Meeuwis en Diggy Dex, artiesten naar wie hij zelf graag luistert, aan het album mee. Met uitzondering van Ilse, zijn ze echter niet te horen. Zijn volgende album wordt dan ook eentje mét andere artiesten. “Dan kan ik weer een hele andere kant van mezelf laten zien.”

Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week.
#14 the Vamps: Cherry Blossom
#18 Matt Berninger: Serpentine Prison (frontman van the National; #1 in de Vinyl 33)

#24 Tom Petty: Wildflowers And All The Rest
In 1994 had Tom Petty een dubbelalbum klaar liggen met 25 nummers: Wildflowers. Zijn platenmaatschappij vond dat echter te veel en het album werd teruggebracht tot 15 nummers. Wildflowers bereikte in 1994 de 75e plaats.
Op 2 oktober 2017 overleed Tom Petty aan een overdosis medicijnen. Dit jaar regelden zijn familie plus oud-bandleden dat de tien nummers, waaronder demo’s, livenummers én afgekeurde nummers, alsnog worden uitgebracht. Aan de geremasterde versie van Wildflowers is nu de cd/lp All The Rest toegevoegd met tien nummers, waaronder vijf die nog niet eerder zijn verschenen.

#36 Lucas & Steve: Letters To Remember
Al jaren wilden Lucas de Weert (Lucas) en Steven Jansen (Steve) hun geluid verbreden. De coronacrisis, waardoor menig dj zijn boekingen zag slinken tot nul, bezorgde het duo de nodige tijd om daar aan te werken. Dit leidde tot het album Letters To Remember.
De Weert in Trouw: “We hebben ons allebei gestort op het bespelen van muziekinstrumenten en ook op het gebied van het schrijven van muziek, de mixing en sounddesign zijn we vooruitgegaan. In muzikaal opzicht zijn wij als dj’s dan ook zeker gegroeid.”

#38 Katie Melua: Album No. 8
Er waren jaren dat de Britse Katie Melua de ene na de andere klapper maakte. Zowel in 2005 (met Piece By Piece) als in 2007 (met Pictures) leverde ze het bestverkochte album. Haar  laatste wapenfeit dateert uit 2016 met het kerstalbum In Winter feat. Gori Women’s Choir (#38) en daarvoor Ketevan (#5 in 2013).

Aan Album No. 8, haar achtste studioalbum, begon ze toen ze langzaam vervreemde van haar echtgenoot, de Britse motorracer en muzikant James Michael Toseland, met wie ze in 2012 was getrouwd. Uiteindelijk ging het niet meer en gingen de twee uit elkaar. Melua zocht steun in de natuur en zag de bladeren vallen als onderdeel van een prachtige cyclus en voltooide Album No. 8.

#51 Autechre: Sign
Sign
is al het veertiende studioalbum van het Britse elektronica duo Autechre, bestaande uit Sean Booth en Rob Brown, maar pas het eerste dat bij ons een notering krijgt. De twee, afkomstig uit Rochdale in Greater Manchester, zijn als tieners, in de graffiti-scene, bevriend geraakt en startten in 1987 Autechre.

#56 Ella Fitzgerald: Ella – The Lost Berlin Tapes
De nummers op dit album, opgenomen in 1962, maar nooit eerder uitgebracht, komen uit de nalatenschap van Norman Granz, destijds platenbaas en manager van de Amerikaanse jazzzangeres Ella Fitzgerald, die in 1996 overleed aan de gevolgen van diabetes.
Ella Fitzgerald maakte haar zangdebuut op haar zeventiende in het Apollo theater in New York. Aanvankelijk was ze van plan om daar te gaan dansen, maar het dansduo the Edwards Sisters intimideerde haar, waarop ze twee nummers zong van the Boswell Sisters en daar de eerste prijs mee won: $25,--! Het was het begin van een lange zangcarrière die haar de bijnaam ‘First lady of song’ opleverde, met een bereik van drie octaven. Het nummer ‘Ella Elle l’a’ (Ella, heeft het!) van de Franse zangeres France Gall (#38 in 1988) is een eerbetoon aan haar.

SINGLES

Even leek het er op dat ‘Mood’ van 24Kgoldn feat. Iann Dior de eerste plaats moest opgeven. Op maandag was het verschil met ‘Jeruzalema’ van Master KG feat. Burna Boy & Nomcebo Zikode nog maar 0,09%! Woensdag waren de kaarten geschud en gaven ‘Mood’ een voorsprong van bijna 9% en uiteindelijk is dat 8,11% geworden.

evenaring

En dus blijft ‘Mood’ van 24Kgoldn feat. Iann Dior voor de zevende achtereenvolgende week de bovenste beste in de Single Top 100. Daarmee is het de tweede #1-hit die dit jaar de zeven weken haalt. De andere was ‘Blinding Lights’ van the Weeknd, dat daar wel twee sessies voor nodig had. Het nummer stond op 11 januari en van 15 februari tot en met 21 maart op de eerste plaats.

SINGLE TOP 5

1. (1)   24Kgoldn feat. Iann Dior: Mood (zevende week op #1)
2. (2)   Master KG feat. Burna Boy & Nomcebo Zikode: Jerusalema (op 8,11%)
3. (3)   Internet Money & Gunna feat. Don Toliver & Nav: Lemonade
4. (4)   Joel Corry feat. MNEK: Head & Heart
5. (5)   Justin Bieber feat. Chance the Rapper: Holy

Beste Zangers (6)

Vorige week donderdag was het de beurt aan Milow om toegezongen te worden.

#67 Suzan & Freek: ’t Geeft Niet
Suzan & Freek kozen zijn nummer ‘Lay Your Worry Down’ dat hij heeft gemaakt met Matt Simons. Zij vertaalden het naar ‘’t Geeft Niet’, met de volgende boodschap in gedachten: ‘Muziek en optredens kunnen mensen helpen dingen te verwerken en zeker in deze onzekere tijden denkt hij vaak aan muziek als een rol om mensen te troosten’. Voor Milow was het ‘echt een prachtig cadeau’.

#76 Tabitha: Michael Jordan
Met Milow heeft Tabitha gemeen dat ze beiden met hun muziek het verlies van hun vaders verwerken. Het nummer ‘Michael Jordan’ afkomstig van zijn album Lean Into Me uit 2019 gaat vooral over de moeilijke, ontgoochelende relatie die hij met zijn vader had. Milow verwijt hem dat hij nooit enige trots bij zijn vader voelde en nooit op veel begrip voor zijn dromen kon rekenen.
"Mijn vader zei dat ik eerst mijn school moest afmaken, omdat de wereld zo wreed is. Ik antwoordde: 'Jij ook'", zingt hij. Op zijn negentiende verliet hij het ouderlijk huis, maar hij heeft nu spijt dat hij de ruzies met zijn vader nooit heeft uitgepraat. Zijn vader overleed in 2008 en was pas 53.

Met het nummer ‘Michael Jordan’ wilde Milow langs de afgelopen 50 jaar heen reizen. Hij ziet het voor zich hoe hij als kind aan het sporten is en zijn vader mee kijkt langs de zijlijn. Het zijn die woorden die Tabitha deed besluiten om dit nummer voor Milow te zingen. Hij was haar ontzettend dankbaar voor het uitbreiden van het nummer en het verhaal dat erbij hoort.

En nog even een update van de ‘Beste Zangers’ van dit dertiende seizoen, opgenomen in november op Ibiza onder leiding van Nick & Simon, die een zieke Jan Smit vervingen.
#7 (9) Miss Montreal: Door  De Wind
#23 (21) Suzan & Freek: Papa
#63 (52) Tabitha: Ik Hou Van Mij (uit de aflevering rond Miss Montreal)

Resten nog de andere eerste weeks noteringen van deze week:
#10 Snelle & Ronnie Flex: In De Schuur
#15 Justin Bieber & Benny Blanco: Lonely
#35 Dopebwoy, 3Robi & Srno: Marbella

#52 Headie One feat. AJ Tracey & Stormzy: Ain’t it Different
De Britse rapper AJ Tracey (= 26-jarige Ché Wolton Grant uit Brixton) heeft de muziek met de paplepel ingegoten gekregen. Zijn vader rapte vroeger ook en zijn moeder was een jungle dj.

#57 Dodo: La La La

#68 Lost Frequencies & Mathieu Koss: Don’t Leave Me
Debuut voor Mathieu Koss, waarachter de 30-jarige Mathieu Bordaraud uit het Franse Nancy zit.

#87 James Arthur: Train Wreck

‘Dreams’ van Fleetwood Mac, dat dankzij een filmpje op TikTok weer in de belangstelling staat, stijgt van de 77e naar de 64e plaats.

Voor de voorlopige Nederlandse en Britse jaarlijsten tot 1 oktober, kun je nog steeds terecht in de derde Kwartaalflits.