vrijdag 2 oktober 2015

Hitflits: Tweede #1-album voor the Common Linnets

In mei 2014, knalde het album The Common Linnets van the Common Linnets binnen op de eerste plaats en hield het daar zes weken vol. Uiteindelijk werd het album drie keer met platina bekroond en stond het op de eerste plaats van bestverkochte albums over 2014 in Nederland. Totaal gingen er in Europa meer dan een kwart miljoen exemplaren van over de (digitale) toonbank. De lat lag dus erg hoog voor het tweede album.

Best verkocht zal dit jaar niet meer lukken, maar een top 5 moet er toch wel inzitten voor II. De eerste mijlpaal is bereikt: binnen op de eerste plaats van de Album Top 100, de rest van de albums ver achter zich latend. Op II is the Common Linnets een echte band, die bestaat uit Ilse DeLange, JB Meyers (opvolger van Waylon) en de Amerikanen Jake Etheridge en Matthew Crosby.
De volgende mijlpaal wordt zeker een top 10-notering in de Duitse albumlijst, want ook daar is het album uitgebracht. Het eerste album kwam daar vorig jaar tot de elfde plaats en behaalde de gouden status (= meer dan 100.000 verkochte exemplaren). Overigens stijgt dat eerste album bij ons deze week naar de eerste plaats van de Midprice Top 50, de lijst met goedkope albums.

streams

The Common Linnets hebben de eer om met II de eerste #1 te zijn in de Album Top 100, waarin streams zijn meegenomen. Meer informatie hierover, zie het bericht Streams in albumlijsten van afgelopen woensdag.

ALBUM TOP 5

1. EW  the Common Linnets: II (verkoopt ruim twee keer meer dan de #2)
2. (3)   Kinderen voor Kinderen: Raar Maar Waar (deel 36)
3. (1)   Nick & Simon: Open
4. (2)   David Gilmour: Rattle And Rock
5. EW  Don Henley: Cass County

Over naar het restant van de 24 eerste weeks noteringen:
#7 Disclosure: Caracal
#10 New Order: Music Complete
#11 Henny Vrienten: Alles Is Anders
#15 Kurt Vile: B’lieve I’m Going Down
#20 Sabrina Starke: Sabrina Starke
#22 Ellen ten Damme: Alles Draait
#25 the Dead Weather: Dodge And Burn
#33 Chvrches: Every Open Eye
#36 Julia Holter: Have You In My Wilderness
#48 Robin Schulz: Sugar

#50 Original Soundtrack: Descendants
#53 Queen: Studio Collection
#57 Los Lobos: Gates Of Gold
#61 Amanda Cook: Brave New World
#63 Elvis Presley:  Live In Las Vegas
#64 Julio Iglesias: México
#68 David Bowie: Five Years 1969 - 1973
#73 Fetty Wap: Fetty Wap
#75 Parkway Drive: Ire

SINGLES

1. (1)   Justin Bieber: What Do You Mean? (vijfde week)
2. (2)   Calvin Harris & Disciples: How Deep Is Your Love
3. (8)   Sigala: Easy Love
4. (6)   Zara Larsson: Lush Life
5. (5)   Lost Frequencies feat. Janieck Devy: Reality

Over naar de grootste stijgers van deze week:
#14 (46) Ellie Goulding: On My Mind
#16 (24) Sam Hunt: Take Your Time
#17 (23) Dyna / Firstman / Lil Kleine / Bollebof: Round & Round
#25 (32) Robin Schulz feat. Francesco Yates: Sugar
#35 (41) OMI: Hula Hoop
#51 (58) Naughty Boy feat. Beyoncé & Arrow Benjamin: Runnin’ (Lose It All)
#57 (87) Shawn Mendes: Stitches
#58 (94) One Direction: Infinity
#73 (90) First Aid Kit: My Silver Lining (eindelijk voorbij #77, de hoogste plaats vorig jaar)
#78 (96) Palm Trees: Casanova

Tot slot nog de vijf eerste week noteringen:
#19 Mr. Polska & Ronnie Flex: Niemand
#32 Sam Smith: Writing’s On The Wall (vandaag #1 in de Britse hitparade, voor het eerst voor een James Bond thema)
#82 Zara Larsson & Minek: Never Forget You
#93 Moguai feat. Cheat Codes: Hold On
#100 J. Balvin: Ginza

Tot zover deze Hitflits. Op de nieuwspagina van 3FM volgen later deze middag de albumflitsen. En later dit weekend op deze plek een nieuwe Megaman!

woensdag 30 september 2015

Streams in albumlijsten

Sinds juli 2014 worden voor de Single Top 100 naast fysieke verkopen en downloads, ook streams meegeteld. In de loop van de tijd is de invloed daarvan zeer groot geworden. Een downloadactie of een serie instores heeft nauwelijks nog zin als er niet veel streams tegenover staan. Streams bemoeilijken het manipuleren van de Single Top 100 en dat werd tijd!

albums

Na een periode van proefdraaien heeft GfK Dutch Charts, de samensteller van onder andere de Single en Album Top 100, besloten om met ingang van de komende week, ook voor de albumlijsten streams mee te gaan tellen. De regels hiervoor zijn dezelfde als die gelden voor de Britse albumlijst, die streams meetelt sinds maart 2015. Lees hier ons item hierover destijds.

invloed hits beperken

Van elk album worden de twaalf populairste tracks genomen. Daarvan krijgen de twee populairste tracks de gemiddelde weging van de tien andere tracks. Dit is ter voorkoming dat hits die meer worden gestreamd, de albumnotering beïnvloeden.
Vervolgens worden deze aantallen met een factor ten opzichte van fysieke verkopen en downloads meegenomen voor de albumlijsten.

Aanstaande vrijdag verschijnen de eerste albumlijsten waarin de streaming is meegenomen. Kunnen streams the Common Linnets beletten om met II de eerste plaats te bereiken, zoals we voorspelden? Vrijdag weten we het!

zondag 27 september 2015

Megaman bij week 39 – 26 september 2015

Justin Bieber is (nog) niet weg te branden van de eerste plaats

En verder in deze Megaman:
-          Ellie Goulding pakt Ed Sheeran terug
-          Sinds twee jaar nieuw nummer met Beyoncé
-          In één keer vijf hits voor Broederliefde
-          Shawn Mendes werd ontdekt op Vine
-          One Direction kondigt vijfde album aan
-          Duitse Palm Trees scoort via Nederland
-          de Jeugd van Tegenwoordig bezingt de ultieme vrouw

In de Album Top 100 pakken Nick & Simon hun achtste #1-album en neemt een zangeres het heft in eigen hand. Wie? Je leest het in de albumsnippers op de nieuwspagina van het 50-jarige 3FM.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Justin Bieber is (nog) niet weg te branden van de eerste plaats

#1 Justin Bieber: What Do You Mean?    *** vierde week op #1 ***

Afgelopen vrijdag verscheen ‘Writing’s On The Wall’ van Sam Smith, het 24e James Bond thema. En daarmee komt volgende week een einde aan de dominantie van ‘What Do You Mean?’ van Justin Bieber … in de Britse hitparade! Smith zal daarmee hitgeschiedenis schrijven, want het is daar pas de eerste #1 voor een James Bond thema. De grote vraag is echter of het hem ook in ons land zal lukken. Wij denken (voorlopig) van niet en dus zal ‘What Do You Mean?’ nog wel een tijdje bovenaan blijven staan. Nu voor de vierde week.

Ellie Goulding pakt Ed Sheeran terug

#46 Ellie Goulding: On My Mind   *** hoogste eerste weeks ***

Dissen doen rappers onder elkaar. Maar van een zangeres als Ellie Goulding zou je het niet verwachten. Als de geruchten waar zijn, dan is ‘On My Mind’ een reactie op ‘Don’t’ van Ed Sheeran, een oude vlam van Ellie. Dat nummer zou – volgens insiders – over haar gaan toe ze met Sheeran aan het daten was en vreemd ging met één van zijn vrienden. Hoe dan ook, beide slepen er een flinke hit uit. ‘Don’t’ stond 43 weken genoteerd met een 20e plaats als hoogste notering. Voor Ellie Goulding is ‘On My Mind’ haar zevende hit en voorloper van haar derde album Delirium.

Sinds twee jaar nieuw nummer met Beyoncé

#58 Naughty Boy feat. Beyoncé & Arrow Benjamin: Runnin’ (Lose It All)

Al een poosje circuleerden geruchten dat Beyoncé een nieuw nummer had opgenomen. Haar laatste werk stamt al weer van bijna twee geleden, het album Beyoncé, dus het mag wel weer. In augustus lekte een deel van het betreffende nummer, ‘Runnin’ (Lose It All)’, uit, dat echter niet gezongen werd door Beyoncé maar Arrow Benjamin.
Maar op 16 september bevestigde dj/producer Naughty Boy, dat Beyoncé heeft meegewerkt aan het nummer. Twee dagen later bleek dat hij niet had gelogen, en konden we haar bijdrage horen.

Runnin’ (Lose It All)’ is een nummer van Arrow Benjamin, waarover zo dadelijk meer. Nadat Beyoncé zijn versie had gehoord, wilde ze het graag zelf opnemen. Naughty Boy regelde het een en ander, waardoor op de hitversie zowel Beyoncé als Arrow Benjamin is te horen. Beiden doen een couplet en aan het einde eentje samen.

We zouden bijna vergeten wie aan de basis heeft gestaan van ‘Runnin’ (Lose It All)’: Arrow Bejamin, de schrijver van het nummer. Voordat hij zich onder die naam presenteerde, maakte hij deel uit van een groep, waarvan hij één van de oprichters was. Toch voelde hij zich niet op zijn plaats, er moest meer inzitten. Om dat te ontdekken, stapte hij eruit.

Vervolgens ging hij schrijven voor anderen, waaronder Labrinth, Artful Dodger en Tinie Tempah. ‘Kryptonite’ van Rhymez X x James Arthur, komt uit zijn koker. Begin dit jaar tekende Benjamin een contract bij SONY/ATV, de grootste muziekuitgeverij ter wereld.

eigen weg 

De naam Arrow Benjamin verwijst enerzijds naar de eigen weg die hij heeft gekozen (Arrow) en anderzijds naar zijn vader (Benjamin, dat zoon van mijn rechterhand betekent). Arrow Benjamin staat dan ook voor nalatenschap en wapen van liefde.

In één keer vijf hits voor Broederliefde

Op de dertiende plaats van de Album Top 100 komt de EP Hard Work Pays Off van Broederliefde binnen. Daarnaast zijn de afzonderlijke tracks veel gestreamd. Vier staan er in de Bubbing Under Top 100, de wachtkamer van de Single Top 100. De overige vijf redden al  het wel en dat zijn de volgende:
#63 Moral feat. William Araujo
#69 No Money No Love
#78 Hard Work Pays Off feat. SBMG
#96 Uhhu
#98 Ku Bo So feat. Jayh
#100 Hoog Of Laag

Broederliefde bestaat sinds 2010. De vaste kern van het Rotterdamse hiphop collectief wordt gevormd door Sjaf, Emms, Mella, Jerr en dj Edson. De jongens kennen elkaar van de basisschool, van voetbal of gewoon uit de buurt. Ze zijn een hechte vriendenclub en noemden zich dan ook Broederliefde.
In 2013 wonnen ze een State Award in de categorie beste mixtape. Vorig jaar verscheen de EP Gevoelig Feestje dat de derde plaats bereikte. De tweede EP Hard Work Pays Off, komt binnen op #13 en eind dit jaar verschijnt het tweede deel van Hard Work Pays Off! Het harde werken wordt dus beloond!

Het is niet de eerste keer dat een flink aantal tracks tegelijkertijd genoteerd staan met het album. Sterker, het is al de vierde keer. Hier volgen de albums en het aantal tracks:
7 mei 2014: Common Linnets: Common Linnets, alle 13 tracks
7 mei 2014: Michael Jackson: Xscape, alle 8 tracks
18 april 2015: New Wave: New Wave, 9 van de 13 tracks
26 september 2015: Broederliefde: Hard Work Pays Off, 5 van de 9 tracks

Hoewel er op 21 juni 2014 zes tracks van X, het tweede album van Ed Sheeran in de Single Top 100 stonden, ontbreekt het album in bovenstaand overzicht. De reden is dat de tracks een week voordat het album uitkwam een notering kregen. Drie van de zes waren al weer verdwenen toen het album de week daarop op #2 binnenkwam.

Shawn Mendes werd ontdekt op Vine

#87 Shawn Mendes: Stitches

In april verscheen Handwritten, het debuutalbum van Shawn Mendes, geboren in Toronto, op 8 august 1998 als Shawn Peter Raul Mendes. Twee jaar geleden begon hij met het plaatsen van muziekfilmpjes op Vine, de mobiele app van Twitter. Het duurde een jaar voordat het kwartje viel bij Ziggy Chareton, artiestenmanager bij Island Records, die hem een contract aanbood.

Vervolgens mocht Mendes The Shawn Mendes EP opnemen, die in eigen land de vijfde plaats bereikte. De tijd was nu rijp voor een heel album, Handwritten,  dat in de Canadese, Amerikaanse en Noorse albumlijst de eerste plaats haalde. ‘Stitches’ is daarvan de derde single. Met Hailee Steinfeld heeft hij ook een akoestische versie van het nummer opgenomen. Steinfield scoort momenteel een eigen hit met ‘Love Myself’, dat deze week op #91 staat.

One Direction kondigt vijfde album aan

#94 One Direction: Infinity

Op 8 augustus knalde ‘Drag Me Down’ van One Direction binnen op de vijfde plaats, waarna het nummer een grote val maakte naar de 36e plaats. Opvallend genoeg heeft het zich daarna redelijk hersteld en behaalde vier weken geleden zelfs de 19e plaats. Deze week staat ‘Drag Me Down’ op #22.

‘Infinity’, opvolger van ‘Drag Me Down’, doet het veel rustiger aan, door binnen te komen op #94. Het nummer is dan ook geen officiële single, maar dient als promotie voor het vijfde album Made In The A.M. , dat op 13 november verschijnt. De vier resterende leden begonnen,  kort nadat Zayn Malik de band had verlaten, aan het album. Diezelfde Zayn zat begin dit jaar in de studio met producer Naughty Boy om enkele demo’s op te nemen. Iets wat hem én Naugthy Boy niet door de overige leden van One Direction in dank is afgenomen.

Duitse Palm Trees scoort via Nederland

#96 Palm Trees: Casanova

Het origineel van ‘Casanova’ is van de r&b groep LeVert, die er in 1987 niet hoger mee kwam dan twee keer de 27e plaats. Veel beter deed de Britse boyband UltimateKaos het in 1998, want die kwamen er mee tot de 2e plaats! Er ligt dus een grote uitdaging voor Palm Trees om dat te overtreffen! Ze hebben in ieder geval goed geluisterd naar de man die het geluid van 2015 heeft bepaald: Kygo.

Palm Trees is een Duits duo uit Frankfurt. Voorheen maakten ze psychedelische muziek in de band Fragile Mushrooms. Bijzonder aan de release van ‘Casanova’, is dat het nummer is uitgebracht op het label Epic Amsterdam, een divisie van Sony Music Entertainment the Netherlands. Met andere woorden, de Nederlandse divisie heeft genoeg vertrouwen in het nummer!

de Jeugd van Tegenwoordig bezingt de ultieme vrouw

#100 de Jeugd van Tegenwoordig: Manon

“Als de 12.943 Manons in Nederland de single kopen, staat het nummer een jaar lang op één”. Aldus Olivier Mitshel Locadia, ofwel Willie Wartaal van de Jeugd van Tegenwoordig. Hij zei dat in augustus nadat hij met zijn bandje de nieuwe single ‘Manon’ voor het eerst had laten horen op Lowlands.

‘Manon’, hun twaalfde notering, gaat niet over een specifieke Manon en ook niet over één van de katten in de vermakelijke videoclip. Willie: “We bezingen de ultieme vrouw, het voorbeeld van elke vrouw.” Of zou het nummer gaan over zijn eigen vriendin, die rond 14 februari 2016 uitgerekend is, waardoor Willie Wartaal voor de eerste keer vader wordt? Voor die tijd verschijnt het vijfde album, waarvan ‘Manon’ de eerste single is. Dit jaar bestaat de Jeugd van Tegenwoordig tien jaar.