vrijdag 31 juli 2020

Hitflits: Boef houdt Taylor Swift van vierde #1-album af; eerste eigen notering voor Bon Iver

‘Het moet wel raar lopen wil dat album volgende week niet de eerste plaats pakken in de Album Top 100’, schreven we vorige week over Folklore van Taylor Swift. Zoals je inmiddels weet is dat Swift bij ons niet gelukt. Dit in tegenstelling tot het Verenigd Koninkrijk waar het album de afgelopen week 37.060 keer is verkocht en het daar haar vijfde #1-album oplevert.
Maandag zat Folklore er nog zo dicht bij (verschil: 1,16%), maar dan weet je al dat het er bijna niet meer inzit. Helemaal niet als je zo’n sterk album tegenover je hebt. Daarmee bedoelen we natuurlijk Allemaal Een Droom van Boef, dat voor de derde week de albumlijst aanvoert. Daarmee is hij aardig onderweg naar de vijf weken van zowel Slaaptekort (in 2017) als 93 (in 2018/2019).

We zijn benieuwd wie Boef zal verhinderen die vijf weken te halen. De komende week zal de aanval op zijn eerste plaats komen van onder andere Alanis Morissette met Such Pretty Forks In The Road en Guus Meeuwis met Deel Zoveel. Of wordt het een andere Nederlandse rapper: Jonna Fraser met CalmaLukt het geen van hen, dan is het de week daarop aan BTS met het verzamelalbum Map Of The Soul 7: The Journey.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Boef: Allemaal Een Droom (derde week op #1)
2. EW  Taylor Swift: Folklore (op 26,24%)
3. (2)   Pop Smoke: Shoot For The Stars Aim For The Moon
4. EW  ADF Samski: Fresh Prince van Noord
ADF Samski (rechts op de foto) is de 20-jarige Samir Plasschaert uit Rotterdam, halfbroer van Ronell Plasschaert, ofwel Ronnie Flex, die ook meewerkte aan het album. Beide hebben dezelfde vader, maar niet dezelfde moeder. Samir is half Surinaams en half Marokkaans.
5. (3)   Juice WRLD: Legends Never Die

Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week:
#16 Logic: No Pressure
#20 Fiona Apple: Fetch The Bolt Cutters (#1 in de Vinyl 33)

#24 the Kid Laroi: F*ck Love
the Kid Laroi is de 16-jarige – 16 augustus is hij jarig - Charlton Kenneth-Jeffery Howard uit de wijk Redfern and Waterloo in Sydney, Australië.

#30 Haken: Virus

#60 Duncan Laurence: Worlds On Fire EP
Naast zijn drie hits, waar onder ‘Arcade’, staan er nog twee nummers op deze EP, die ook verkrijgbaar is op een 10 Inch vinylplaat

#61 Laura Marling: Song For Our Daughter

#63 ABBA: The Studio Albums (Coloured Vinyl Records)
Dit betreft een box met alle acht studioalbums van ABBA, van Ring Ring tot The Visitors. De box komt binnen op de vijfde plaats van de Vinyl 33.

SINGLES

Ook in de Single Top 100 blijft Boef heer en meester met ‘Tout Est Bon’ feat. Numidia. Zelfs in de vierde week is het nummer nog ruim 2 miljoen keer gestreamd, waarmee het totaal bovn de elf miljoen uitkomt, richting platina dus. In de singlelijst was het ‘Savage Love (Laxed – Siren Beat’ van Jawsh 685 & Jason Derulo dat begin deze week morrelde aan de toppositie.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Boef feat. Numida: Tout Est Bon (vierde week op #1)
2. (3)   Jawsh 685 & Jason Derulo: Savage Love (Laxed – Siren Beat) (op 3,75%)
3. (2)   Bilal Wahib: Tigers
4. EW  Kris Kross Amsterdam & Lil Kleine & Yade Lauren: Mij Niet Eens Gezien
5. (5)   DaBaby feat. Roddy Ricch: Rockstar

In de Album Top 100 komt Folklore van Taylor Swift binnen op de tweede plaats. Drie van de vijftien tracks krijgen een notering in de Single Top 100 en dat zijn:
#57 Cardigan
#84 Exile feat. Bon Iver
#99 The 1

Vier albums van de Amerikaanse indieband Bon Iver kregen een notering in onze albumlijst, maar een singlehit zat er, tot deze week, niet in. Nummers van hem werden wel hits door anderen, waarvan ‘Skinny Love’ door Birdy (#1 in 2011), de bekendste is.
Deze week debuteert Bon Iver, dat eigenlijk het alter ego is van Justin DeYarmond Edison Vernon, met ‘Exile’, dat hij zingt met Taylor Swift op #84. Het idee voor het nummer kreeg Swift van singer-songwriter William Bowery, met wie ze het nummer schreef. Taylor stuurde het nummer, waarvan ze zowel het mannelijke deel als het vrouwelijke deel inzong, naar Aaron Dessner, producer en lid van the National, die elf van de vijftien nummers van haar album Folklore produceerde.

Dessner vroeg haar wie ze voor het mannelijke deel in gedachten had, waarop zij antwoordde: Bon Iver! Swift: “I would die if he would do it. It would be so perfect.” Dessner benaderde Vernon, met wie hij in 2018 de rockband Big Red Machine startte. Vernon paste het mannelijke deel aan, zong het in en stuurde het terug, waarop Taylor haar deel er aan toevoegde. Vernon wist op dat moment nog niet dat het nummer onderdeel was van een groter project, namelijk haar album Folklore.

Resteren nog de andere eerste weeks noteringen en dat zijn er – voor de zomerperiode – verrassend veel.

#23 Henkie T & Bryan Mg feat. Yissi Sb & Frnkie: Shawty Is A Freak
Frnkie is de 20-jarige Ivano Leonard Biharie uit Rotterdam. Muziek kreeg hij van jongs af aan mee, zijn vader is gitarist, zijn moeder luisterde veel naar muziek. De naam Frnkie ontstond tijdens een vakantie met een neef in 2013 in Spanje. Toen bleek dat mensen daar zijn naam Ivano niet goed konden uitspreken, kwam hij op het idee van Frnkie. Een naam die iedereen kan uitspreken.

In 2016 schreef Frnkie de muziek van ‘Ik Kan Je Niet Laten’ voor Jonna Fraser en produceerde het nummer. Binnen vijf maanden bereikte het nummer de gouden status en was hij met 16 jaar destijds de jongste Nederlandse producer met een gouden plaat. Het jaar daarop won Frnkie de ‘FunX Talent (producers editie)’. Sindsdien maakte hij nummers voor onder andere Broederliefde en FMG.

#27 ADF Samski: 1000 Tranen
#47 Koen: Geen Cartier (= Koen van Heest, 22 jaar, uit Haarlem)
#54 Headie One & Drake: Only You Freestyle
#62 KM x Yxng Le feat. Bryan Mg: Bad Like Me
#71 Fatah: Of Dit Het Waard Was
#73 Dua Lipa: Hallucinate

#82 J Balvin / Dua Lipa / Bad Bunny / Tainy: Un Dia (One Day)
Tainy is het alter ego van de 30-jarige Marco Masis uit San Juan, Puerto Rico, reggaeton-producer. Vorig jaar werkte hij ook al mee aan ‘I Can’t Get Enough’ van Benny Blanco, Selena Gomez & J Balvin (#86)

#85 Rolf Sanchez: Más Más Más