zondag 4 juli 2010

Megaman bij week 27 – 3 juli 2010

In deze Megaman wordt de cover #1 nu ook gecoverd, had Eminem Rihanna al in gedachten, is Di-rect alleen nog digitaal, leidt TV-optreden Elske DeWall tot nieuwe versie, is Partysquad hersteld van ernstig ongeluk en waren de Scissor sisters bijna gestopt. Dat en meer over de (Oranje)hits in de Single Top 100 van deze week.

Coverhit wordt nu zelf gecoverd

Yolanda be cool feat. Dcup: We no speak Americano (1) *** tweede week op #1 ***

Vorige week veroverde ‘We no speak Americano’ van Yolanda be cool feat. Dcup de eerste plaats op ‘Schouder aan schouder’ van Marco Borsato en Guus Meeuwis, dat al twee keer de eerste plaats had bereikt. Maar gezien de daling deze week naar de vijfde plaats en het relatieve verschil van bijna 70%, ziet het er niet naar uit dat de hit van het duo nog een derde keer terug naar #1 gaat. Maar er zijn op dit moment ook geen andere nummers in de top 10 die enige dreiging vormen voor ‘We no speak Americano’ van de drie Australiërs van Yolanda be cool feat. Dcup, dat inmiddels gebombardeerd is tot de zomerhit van 2010.

cover van een cover

Zoals te verwachten zijn er ook al covers van ‘We no speak Americano’ gemaakt. Bijzonder, want het nummer zelf is al een cover! Meestal blijft het bij een leuke remix die dan in clubs wordt gedraaid en op YouTube belandt. Maar dit keer is er ook een cover die gewoon legaal gedownload kan worden en dus kans maakt op een notering in de Single Top 100. Dat is ‘Doelpunt voor Oranje’, gemaakt door Edwin Evers.

Italiaanse oorsprong

‘We no speak Americano’ is gebaseerd op een Italiaans liedje. Maar het is zeker niet de eerste keer dat een van oorsprong Italiaans nummer, de eerste plaats haalt. We hebben ze allemaal even op een rijtje gezet:
- 1994: Paul de Leeuw: ‘Ik wil niet dat je liegt’ (origineel: ‘La solitudine’ van Laura Pausini uit 1993, werd door Paul de Leeuw van de eerste plaats gehouden!)
- 1994: Marco Borsato: ‘Dromen zijn bedrog’ (origineel: ‘Storie di tutti giorni’ van Riccardo Fogli, in 1982 winnaar van het San Remo festival)
- 1995; Marco Borsato: ‘Waarom nou jij?’ (origineel: Riccardo Cocciante met ‘Quando finisce un amore’ uit 1975)

- 2007: André Hazes & Gerard Joling: ‘Blijf bij mij (dit zijn voor mij de allermooiste uren)’ (origineel: ‘Forse’ van Pupo uit 1979, in 1988 gecoverd door André Hazes als ‘Blijf maar hier’, #32)
- 2008: Rita Hovink & Gerard Joling: ‘Laat me alleen’ (origineel: Patty Pravo met ‘Pazza idea’, #17 in 1974)
- 2009: Jordy van Loon: ‘Verliefdheid’ (origineel: ‘Papaveri e papere’ door Nilla Pizzi in 1952)
- 2010: Yolanda be cool feat. Dcup: ‘We no speak Americano’ (origineel: ‘Tu vuò fà l’Americano’ door Renato Carosone in de film ‘Totò, Peppino e le fanatiche’ uit 1958)

Zoals je ziet is ‘We no speak Americano’ van Yolanda be cool feat. Dcup nog maar de zevende #1-hit dat zijn oorsprong kent uit het Italiaans. Daarnaast viel de eerste pas in 1994.

WK 2010 voetbalhits – tussenstand (4)

Wat een wedstrijd afgelopen vrijdag! Eindelijk voetbal dat ook leuk is om naar te kijken. Je moet wel onder een steen hebben gelegen om niet te weten dat Nederland vijfvoudig wereldkampioen Brazilië heeft verslagen met 2-1. En nu op naar de halve finale, die dinsdag 6 juli wordt gespeeld tegen Uruguay. We sluiten niet uit dat de Oranjekoorts, die getuige de resultaten van het Oranje hitelftal (zie hieronder) aan het teruglopen was, de komende week weer zal toenemen. Voorlopig doen we het echter met dit Oranje hitelftal:

#8 (12) Gerard Joling: ‘Alweer een goal!’
#9 (-2) Jan Smit: ‘Terug in de tijd (WK-versie)’
#25 (15) Wolter Kroes: ‘Viva Hollandia 2010’
#39 (96) de Vedettes: ‘Ow wat een mooie goal!’
#53 (59) Dikdakkers: ‘Ons Oranje’
#67 (73) Jettie Pallettie: ‘Suikerbossie’
#72 (74) Max Jens: ‘We worden wereldkampioen (ole ole)!’
#73 (27) Kabouter Plop: ‘Voetbaldans’
#78 (85) Kleintje pils: ‘Oh Nederland – Oh Oh Oh!’
#81 (52) Alle 13 jaanke: ‘Doelpunt voor oranje’
#98 (70) André Hazes en het Nederlands Elftal: ‘Wij houden van Oranje’

Naast de Orange-hits, zijn er nog de andere WK-nummers:
#2 (-5) Shakira feat. Freshlyground: ‘Waka waka (This time for Africa)’, het WK lied van FIFA, de wereldvoetbalfederatie
#3 (-4) K’naan: ‘Wavin’ flag (celebration mix)’, het WK lied van hoofdsponsor Coca Cola
#48 H.H. Hugh Masekela: ‘Don’t go lose it baby’
#55 (88) Ginger ninja: ‘Sunshine’

‘Sunshine’ van de Deense groep Ginger ninja, gestegen van 88 naar #55, is dagelijks te horen aan het einde van Studio Sportzomer, bij een compilatie van de wedstrijden.

Eminem had Rihanna in gedachten voor zijn nummer

Eminem feat. Rihanna: Love the way you lie (16) *** hoogste eersteweeks ***

De laatste hitsingles van Rihanna kwamen niet verder dan de vijftiende plek. Maar dat zal ‘Love the way you lie’ zeker niet overkomen. Het nummer knalt deze week binnen op #16 en zal volgende week in de hoogste regionen staan. Dat dankt ze dan niet alleen aan haar eigen bijdrage, waarin eindelijk weer eens haar stem goed tot zijn recht komt, maar zeker ook aan Eminem, die tegenover haar ‘zoete’ stem, een vrij agressieve toon opzet, zijn handelsmerk.

Love the way you lie’ is de drie en twintigste hit voor Eminem en de achttiende voor Rihanna. Eminem nam het nummer in twee dagen op, met in het achterhoofd Rihanna als zangeres. Volgens hem was zij de enige zangeres die het nummer zou kunnen opnemen. Nadat Rihanna het nummer ontvangen had, liet ze weten razend enthousiast te zijn. Ze vond het een heerlijk liedje en houdt van de muziek van Eminem. ‘Love the way you lie’ staat op zijn zevende album ‘Recovery’, dat deze week op de eerste plaats staat van zowel de Amerikaanse en Britse albumlijst. Bij ons stijgt het album naar de tweede plaats.

Herhalingsoefening voor Hugh Masekela dankzij WK 2010

Hugh Masekela: Don’t go lose it baby (48) *** hit op herhaling ***

Hugh Ramopolo Masekela (Witbank, Zuid-Afrika, 4 april 1939) begon op zijn veertiende trompet te spelen na het zien van de film ‘Young man with a horn’, waarin Kirk Douglas de Amerikaanse jazztrompettist Bix Beiderbecke speelde. De beginselen van de trompet werden Hugh bijgebracht door Uncle Sauda, de leider van Native Municipal Brass Band uit Johannesburg. Hugh speelde in diverse orkesten en is te horen op albums van onder andere the Byrds en toerde met Paul Simon. Behalve trompet speelt Hugh ook piano en flugelhorn. Hij is enige tijd getrouwd geweest met de Zuid-Afrikaanse zangeres en activiste Miriam Makeba.

mobiele studio

Nadat Hugh een tijd had gewoond en gewerkt in New York, keerde hij in 1980 terug naar Afrika. Hij vestigde zich in Gaborone in Botswana en liet een mobiele opnamestudio overkomen uit Californië. Daar nam hij het album ‘Techno bush’ mee op, waar ook ‘Don’t go lose it baby’ staat. De zangeressen op het nummer zijn Mandisa Dlanga en Stella Khumalo.

Op 4 juni 1984 verkoos de AVRO het nummer tot haar Radio- en Televisie Tip. Vier weken later, op 30 juni 1984, kwam het nummer binnen op #34 van de toenmalige Nationale Hitparade Top 50, de voorloper van de huidige Single Top 100. Vervolgens zakte het nummer via 40 naar 43 en was het alweer voorbij voor ‘Don’t go lose it baby’. Dankzij ING, hoofdsponsor van het WK 2010 in Zuid-Afrika, die het nummer in haar reclamespot gebruikt, dat elke avond wel een paar keer te zien is, gaat het deze week op herhaling op #48.

Di-rect alleen nog digitaal

Di-rect: Hold on (69)

Zeventien hits scoorde Di-rect met zanger Tim Akkerman, die de groep in maart 2009 verliet. ‘Hold on’ is de derde hit in de nieuwe samenstelling met zanger Marcel Veenendaal, waarmee het totaal aantal hits dus op twintig uitkomt.

digitaal

Hold on’ is de eerste single van Di-rect die niet meer fysiek wordt uitgebracht, maar alleen als download beschikbaar is. De reden: de Free record shop keten, waar popbandjes het van moeten hebben, is gestopt met de verkoop van cd-singles, omdat er nog maar weinig worden verkocht. Alleen voor promotie en instores (wanneer een artiest komt optreden in een filiaal) zullen er cd-singles beschikbaar zijn.

eigen band

Voormalig zanger Tim Akkerman begint dit najaar aan een tournee met zijn eigen band. Het eerste van zo’n dertig concerten, staat gepland op 15 oktober in Hellevoetsluis. Tim laat tijdens de tournee inspireren door een grote 'variëteit' aan muzieksoorten en stijlen.

Aloe Blacc: van hiphop tot soulzanger

Aloe Blacc: I need a dollar (74)

Aloe Blacc komt uit Los Angeles, Californië. Halverwege de jaren ’90 vormde hij samen met hiphopproducer Exile, het duo Emanon. Na een jaar of vijftien stapte Blacc uit het duo en ging solo verder. Dat vertrek zal er zeker toe geleid hebben dat hij zich tegenwoordig niet meer zoveel met hiphop bezighoudt, maar zich meer heeft toegelegd op het zingen van soulnummers. Zo zong hij onder andere covers van John Legend en Michael Jackson.

I need a dollar’ is zijn eerste notering en de voorloper van het album ‘Good things’, dat in september verschijnt. Het nummer is tevens het thema van de comedyshow ‘How to make it in America’. De opvolger ligt ook al klaar en heet ‘Femme fatale’.

TV-optreden Elske DeWall leidt tot nieuwe versie

Elske DeWall: Away from you (76)

Als je het album ‘Balloon over Paris’ van Elske DeWall, dat uitkwam in maart en deze week op #53 staat, in huis hebt, dan ken je het nummer ‘Away from you’ al. Toch is de versie die binnenkomt op #76 en de opvolger is van ‘A day like today’ (#95 in februari), niet dezelfde. ‘Away from you’ was al voorbestemd om op single uit te komen. Voor de promotie deed ze op vrijdag 18 juni een optreden in het voetbalprogramma ‘Voetbal International Oranje’ op RTL7. Daarop liet Edwin Evers van Radio 538 delen van het optreden horen in zijn programma ‘Evers staat op’, dat vele reacties losmaakte. Vervolgens is Elske de volgende dag opnieuw de studio ingedoken om een akoestische versie op te nemen. Die versie is als download beschikbaar en levert Elske haar tweede notering op. Zaterdag 24 juli treedt ze op in het TROS Muziekcafé. De week daarop zit ze in het NCRV zaterdagochtend programma Capuchino.

Jacqueline treedt in het voetspoor van haar dochter

Jacqueline: Flame (79)

Dat kan nog leuk worden de komende weken, want volgende week komt er nog een Jacqueline de Single Top 100 binnen: Jacqueline Govaert met haar solosingle ‘Overrated’. Maar daarover volgende week.

zo moeder zo dochter

De Jacqueline van deze week heeft als achternaam Wensing en volgt een zangopleiding aan het conservatorium in Caïro. Ze krijgt daar les van operazangeres Iman Moustafa, die hoofd is van de zangafdeling daar. Het zingen heeft Jacqueline echter niet van haar, maar van haar dochter Charlotte, die vorige week op #80 genoteerd stond met het nummer ‘Moeder aarde’. Dus wat dat betreft doet haar moeder het met ‘Flame’ op #79, al beter.

In navolging van haar dochter en haar man Stefan, die meededen aan musicals, ging ook Jacqueline zich meer en meer toeleggen op zingen. Sindsdien staat ze met enige regelmaat in geluidstudio’s om koorpartijen in te zingen. Samen met haar dochter Charlotte en zangeres Patricia van Lierop vormt ze the Amazing voices. ‘Flame’ is een nummer van Ron van den Beuken.

Jack Parow houdt niet van voetbal

Jack Parow: Cooler as ekke (83)

In het kader van het WK 2010 dat in Zuid-Afrika wordt gehouden is het wel weer aardig dat een echte Zuid-Afrikaanse artiest een hit scoort. Jack Parow, geboren als Zander Tyler in de wijk Belville in Cape town, begon te rappen in het Engels, geïnspireerd door ‘Doggystyle’, het album van Snoop Doggy Dog. Tyler maakte deel uit van de rapcrew the Clenched fist, waar hij de enige blanke was. Nadat hij had meegedaan aan een jamsessie van de rapcrew Brasse vannie Kaap, waarbij in het Afrikaans gerapt werd, is hij dat blijven doen. Om precies te zijn is zijn Afrikaans de Kaapse variant, ontstaan door leenwoorden uit het Engels. De naam Jack Parow gebruikt Tyler nadat hij samen met een aantal vrienden de film ‘Pirates of the Carribean’ ziet. Tyler, stom dronken doet dan de uitspraak: ‘Fuck Jack Sparrow the pirate of the Caribbean, I’m Jack Parow, pirate of the caravan park.’ Vanaf dat moment is Tyler niet alleen Jack Parow, maar is ook een man die als een rock’n roll-rapper die scheldend, dronken en omringd door vrouwen door het leven gaat.

Nederlands contract

Afgelopen weekend was Jack Parow in ons land voor zeven optredens in vier dagen tijd. Kees de Koning van het hiphoplabel Top Notch had hem naar Nederland gehaald, nadat hij gebeld was door Willem de Bruin van the Opposites, die hem adviseerde eens naar de rapper te beluisteren. De Koning, altijd in voor nieuw raptalent, sloot daarop een contract met Jack Parow en brengt nog deze maand zijn debuutalbum uit, waarvan in Zuid-Afrika zo’n 20.000 stuks zijn verkocht.

geen voetbal!

Tijdens een show vorig jaar begon hij met de volgende woorden: ‘Hello, my naam is Jack Parow. Ek hou van Afrikaans. Ek hou van rap.’ ‘Cooler as ekke’ betekent dan ook ‘Cooler dan ikzelf’. Ondanks zijn Zuid-Afrikaanse afkomst, is hij geen groot voetbalfan, maar houdt meer van rugby. Voor de kwartfinale tegen Brazilië sprak hij echter wel de hoop uit dat Nederland die moest winnen, ‘al was het maar omdat mijn Nederlandse tour dan nog leuker wordt’. In augustus komt Jack Parow terug om op te treden op Lowlands.

Partysquad hersteld van zwaar auto-ongeluk

Partysquad vs Afrojack: A msterdamn (86)

Speed, koffieshops, berovingen, drank, de wallen etc., het komt allemaal langs in de videoclip van ‘A msterdamn’ van Partysquad vs Afrojack. Het beeld dat anderen vaak van Amsterdam hebben, wordt met deze videoclip meerdere keren bevestigd. Zelf zeggen de makers dat het een ode aan de stad Amsterdam is, maar dat is vast een grap. Wat geen grap was, was het ongeluk dat DJ Jerry (Jerry Leembruggen) en MC Ruben (Ruben Fernhout) op 22 september 2008 hadden. In de bergen in Ibiza raakte de auto waarin Jerry zat, betrokken bij een ernstig ongeluk. Jerry werd geopereerd en na de operatie zo’n twee weken in slaap gehouden. Daarna moest hij alles weer opnieuw leren: lezen, schrijven, de werking van een computer en zelfs sex! Bovendien was hij herinneringen over zijn eigen leven kwijt, zoals de geboorte van zijn kinderen.

nieuw begin

Via een uitgebreid revalidatieprogramma, waarbij hij veel heeft moeten oefenen en stapels boeken lezen, is hij weer redelijk hersteld. Wat muziek betreft kende Jerry zijn eigen nummers niet meer en heeft hij weer moeten leren platen draaien. Op 21 juni was er een comeback party en stond Jerry voor het eerst weer achter de draaitafels. Daarna zijn ze aan een tournee begonnen van zes weken door Suriname, Spanje, Italië, Griekenland, Curaçao en Aruba. Daarna wil Jerry samen met Ruben terug naar de plek van het ongeluk, om alles daar voorgoed een plek te geven en daarna een nieuw begin kan maken. Jerry denkt dat de nieuwe Jerry een beter persoon is dan de oude. Jerry: “Andere dingen zijn nu belangrijk. Mijn vriendin, de kinderen en mijn familie bijvoorbeeld. Ik hoef niet persé rijk meer te worden.”

Op ‘A msterdamn’, afkomstig van ‘Total los mix deel 3’, werkt the Partysquad samen met Afrojack, het alter ego van Nick van der Wall, geboren en getogen in Spijkenisse. Op zijn vijfde begon hij met pianospelen en op zijn elfde maakte hij met behulp van het computerprogramma Fruity loops zijn eerste eigen muziek. In 2006 gaat hij naar Kreta, waar hij zo’n vijf maanden lang in elke club die hem wil hebben, platen draait. In datzelfde jaar scoort hij een hitje met ‘In your face’ (#60). Het jaar daarop begint Afrojack zijn eigen platenlabel, Wall records. En in 2008 nam hij samen met the Partysquad het nummer ‘Drop down (do my dance)’ op en bereikte de twaalfde plaats.

Overigens is er nog een nummer van the Partysquad uit: ‘Lucky star’, dat ze maakten met DJ Alvaro. Wellicht dat ze dus volgende week met twee nummers genoteerd staan.

Thirty seconds to Mars nog steeds niet echt doorgebroken

Thirty seconds to Mars: Closer to the edge (90)

Echt potten breken heeft de Amerikaanse band Thirty seconds to Mars nog niet gedaan in de Single Top 100. Ze scoorden weliswaar drie hits, maar kwamen daarmee niet boven de 50 uit, dat was met ‘Kings and queens’ begin dit jaar. Of dat met ‘Closer to the edge’, eersteweeks op #90, gaat gebeuren, wagen wij te betwijfelen. Twee van hun drie studioalbums deden het wat dat betreft iets beter, want ze kwamen beide tot #32. ‘Closer to the edge’ is opvolger van ‘Kings and queens’ en afkomstig van het album ‘This is war’ uit 2009.

Scissor sisters waren bijna gestopt

Scissor sisters: Fire with fire (97)

Vijf hits scoorden de Scissor sisters in de jaren 2004-2007, waarvan er vier in de middenmoot bleven steken. Alleen ‘I don’t feel like dancin’’ imponeerde in 2006 door een verblijf van 35 weken in de Single Top 100 met als hoogste plaats #2. Gelijktijdig met de single ‘Fire with fire’ op #97, komt ‘Night work’, het derde album binnen op #29. Sinds 2008 werkte de band aan nieuwe nummers, maar wat er kwam kon de goedkeuring niet wegdragen. De groep leek stuurloos en het einde van de band dreigde. Het scheelde niet veel of ze waren er mee gekapt. Maar in juni 2009 deden ze een nieuwe poging, nu met producer Stuart Price. Hij werkte eerder met onder andere the Killers en dat is ook te horen aan ‘Fire with fire’. Aan het album werd onder andere meegewerkt door Kylie Minogue, in het nummer ‘Any which way’.

Jason Joel Desrouleaux koos makkelijke naam

Jason Derülo: Ridin’ solo (100)

De hits van Jason Derülo worden steeds kleiner. Begon hij vorig jaar nog redelijk met ‘Watchay say’, dat tot #22 kwam. Begin dit jaar kwam ‘In my head’ niet verder dan #43. En we moeten nog maar afwachten hoever ‘Ridin’ solo’ komt, deze week de hekkensluiter op #100. De twintigjarige Jason Joel Desrouleaux, afkomstig uit Miami, Florida, is niet alleen zanger, maar ook nog producer (onder andere van Sean Kingston), acteur en danser. De naam Derülo koos hij omdat die makkelijker is uit te spreken dan Desrouleaux. ‘Ridin’ solo’ is de derde single van zijn album ‘Jason Derülo’. De eerste drie tracks op het album zijn nu een single geweest. Er resten nu nog zes andere nummers plus ‘Strobelight’, de bonustrack.